Új hozzászólás Aktív témák
-
KMT
addikt
Azt hittem, hogy csak egy féle 320 kbps-os lame kódolás van, és ez egyértelműen meghatározza a 20 kHz-es vágást.
Ezt találtam róla:
Tag revision: 0
Version string: 3.90.
Quality: 78 (V2 and q2)
Encoding method: cbr
Lowpass: 19 000Hz
RG track peak: <not stored>
RG track gain: <not stored>
RG album gain: <not stored>
nspsytune: yes
nssafejoint: yes
nogap continued: no
nogap continuation: no
ATH type: 4
Bitrate: 255 or higherSzóval 320-on belül is lehet különböző minőségeket beállítani? Érdekes.
-
KMT
addikt
Jobb topikot nem találtam erre.
Van itt valaki, aki otthon van spektrum analízisben?
Van egy zene, ami 320 kbps-os MP3. Viszont nagyon laposan szól szerintem. Itt van a spektruma.
gyanús, hogy nem 20 kHz-nél vág, ahogy a 320-as MP3-ak szoktak. Viszont aki rippelte, azt állítja, hogy ez ilyen, egyből a cd-ből csinált MP3-at.Szerintetek? (Akár fel is tudom tölteni a fájlt.)
-
FefeeX
veterán
Sziasztok
hátha tud itt valaki segíteni, van egy HD filmem, ami mellé magyar DTS hangot szeretnék varázsolni, ami szintén megvan más forrásból, de mintha a hang nem olyan sebességgel haladna mint a film, ez lehetséges? Egyébként le lehet lassítani/a filmet gyorsítani?
-
<Adamsky>
nagyúr
-
golyani
őstag
válasz
<Adamsky> #171 üzenetére
igaz elég lenne egyiknek egy olvasó is de manapság olyat már ritkán látni. amúgy Audio CD-t másolni
, mert van pár jó karcos, amit autórádió nme eszik meg és azokat akarom majd átmásolgatni.
igaz van itthon egy régi Creative olvasó távirányítós nemtom milyen állapotban lehet.
hordozhatóra meghagyom a >192-es MP3-at.
köszi a helpet
[Szerkesztve] -
Vicoo
senior tag
Engem az érdekelne hogy milyen beállítás mellett ad az AAC+ azonos minőséget a 160kbs MP3mal?
-
<Adamsky>
nagyúr
Mivel a FLAC teljes mértékben lossless ezért teljesen mind1, hogy milyen tömörítési fokot állítasz be. Arra kell csak odafigyelni, hogy ha hordozható lejátszón szeretméd lejátszani, akkor előfordulhat, hogy az csak 0-2-ig támogatja a FLAC-et.
Egyébként mire kell a két CD-író? -
golyani
őstag
azt kérdezném h jetaudioval rippelnék FLAC-ben és ott van vmi tömörítési fok. na hogy ott melyiket érdemes választani. lényeg h raknám is ki egyből CD-re csak nincs itthon 2 CD író.
-
<Adamsky>
nagyúr
Aha.
Na, nekem az a tapasztalatom, hogy az ilyen hanganyagot ki kell írni CD-re. Onnan lejátszva nekem szépen viszi a PowerDVD. Igaz se optikai kábelem, se erősítőm, amin kipróbáljam, de a PowerDVD szépen dekódolja, ill. innen szvsz. már csak egy lépés, hogy SPDIF-re küldjem a jelet. A WAV-ként nekem nem ''eszi'' meg a PowerDVD az ilyen zenét. -
thaler2
senior tag
Közzéteszem a telekommunikáció című tárgy jegyzetét, melyben az analóg-digitális átalakítástól a cd/dvd-ig mindent szakszerű megfogalmazásban megtalálhattok. Nem olvastam végig a topikot, de aki megszeretné érteni e témát, annak javaslom, hogy olvassa át ezt a pdf dokumentumot, majd gondolkozzon, és ha ugysem értette meg, akkor érdemes kérdezni.
A link ahonnan letölthető: [link] És nem megijedni, egyéb rendkívül érdekes dolgokat is lehet még benne olvasni.
üdv: thaler2 -
And
veterán
válasz
<Adamsky> #162 üzenetére
Ez nem videó, hanem olyan hangfájl, amely formátumra CD-kompatibilis hagyományos .wav (44.1kHz / 16bit / 2ch), viszont nem tömörítetlen PCM-mintákat tartalmaz, hanem DTS-kódolású jelfolyamot. Audió CD-ként ki lehet írni (valszeg. eredetileg egy ilyen ''DTS-CDA''-ról lett grabbelve), és spdif-csatlakozással ellátott sima CDA-lejátszóval és DTS-dekóderrel / házimozi erősítővel lehet lejátszani. Analóg csatlakozással nem sok értelmeset lehet hallani belőle, hiszen a lejátszó a saját D/A-átalakítójára küldi a nem PCM jelet, aminek zaj lesz az eredménye.
-
And
veterán
Minden kísérletem kudarcba fulladt. Némelyik program lejátssza (plugin vagy kodek dekódolja a folyamot), de így csak sztereó pcm-et adnak tovább. A legtöbb próbálkozás 'egyszerű programmal' viszont csak azt eredményezte, hogy fehérzaj szólt a hangszórókból, tehát nem sikerült a dts stream-et érintetlenül hagynia a rendszernek. Továbbra is azt olvasom, hogy erre csak a VLC player (lenne elviekben) képes, de az bugos, mint a 'zállat. Audió driver frissítéssel is csak azt értem el, hogy már a VLC-ből is - ugyanabból a verzióból, amelyikben korábban volt - eltűnt az spdif-opció.. Inkább felírtam lemezre és meghallgattam
.
-
-
Mosómedve
tag
Nos, kezd a topic kihalni...köhöm...
Szóval, valakinek tipp, hogy milyen progival érdemes DVD-ből WAV-ba rip-pelni? -
AmPeX
aktív tag
válasz
Mosómedve #154 üzenetére
És ez a 160 perc mennyi helyet foglal? wav ba nem érdemes dvd röl feltolni, mert ugyis szarabb minösegben van fenn, es igy csak pazarlod az értékes területet a winyódon...
Ilyen progikat nem ismerek, még sosem merült fel bennem annak az igénye, hogy dvd röl hangot szerezzek. -
-
And
veterán
Letöltve, felírva, lejátszva
. (Kösz neked is, <Adamsky>.)
Ha jól értem, ez egy olyan szabványos wav-fejléccel ellátott dts-fájl, aminek a bitrátája a CD-Audió formátummal egyezik. A lejátszó kiteszi az spdif-portra az adatfolyamot, az erősítő meg észreveszi, hogy jé, ez dts, és dekódolja. Namost ez szépen meg is történik.
Kérdés, miért nem megy ugyanez a PC-ről? Nem szeretném felírkálni audióként azt a pár dts-wav fájlomat. Sztereóban játssza a Winamp és a Foobar2000 is, de alájuk kellett pakolni a megfelelő plugint v. dekódert, tehát ezek már ki is csomagolják (2 csatornára downmixelve) az anyagot. Egyedül a VLC-playerrel jutottam odáig, hogy stream-elje ki a portra a dts-folyamot, de hiába. Az erősítő néma, dts-jelzés mellett. Amint átváltok más hangeszközre (Mono, Stereo, 2Front 2Rear, 5.1) a hang ismét szól, de a 'dts' jelzés eltűnik, tehát pcm-jelet kap az erősítő. DTS-hangsávval ellátott DVD-t korábban már játszottam le pc-n, spdif-linkkel, minden gond nélkül.
#145: Pl. a DVD Decrypter meg tudja mutatni a műsorban lévő összes videó-, audió- és felirati adatfolyamot (Stream Processing). Audió stream-nél kiírja a fajtáját, ill. a csatornák számát, pl. ''AC3 / 2ch''. De erre szerintem egy csomó program képes, még az ősrégi IfoEdit is. -
Toltsd le ezt: [link]
Ez egy sima wav file, benne DTS kodolasu hanggal (egyszeru 5.1-es csatornateszt, sved nyelven eloadva). Jatszd le a legbutabb lejatszoddal, v alternativakent kiirhatod CD-re is es lejatszhatod sima CD/DVD lejatszoval, ott is annyi a kovetelmeny, hogy SPDIF-fel legyen az erositore kotve.
Ha tovabbra is vilagit a DTS jel es nem szol semmi, akkor kenytelen leszel elovenni az erosito kezikonyvet -
AmPeX
aktív tag
válasz
Mosómedve #145 üzenetére
Elég esélytelen, hogy veszteségmentesben van fenn. Nézd meg a tejles műsoridőt, és azt, hogy hány mega mindez a lemezen, abból talán lehet következtetni. Szerintem AC-3 ban van rajt, az a legelterjedtebb... a 4.7 gigához tartozó msoridő így 133 perc. (egy oldal, egy réteg esetén, kétrétegűnél 8,5 Gb, 240 perc, két oldalúnál 9,4 Gb 266 perc, ket oldal ket retegünel 17Gb, 481 perc)
-
Mosómedve
tag
Hát, nekem ahhoz kellett volna a cucc, hogy kimentsem gépre (gondoltam DVD-re már veszik a fáradtságot és veszteségmenteset raknak rá...) mondjuk WAV-ban, és abból OGG-ot konvertálok, de azt már megtanultam, hogy a lossy->lossy kódolás nem járja....
Hogy tudom eldönteni, hogy milyen formátumban van rajta a zene, mennyi az esélye, h mégis veszteségmentes? A remény hal meg utoljára...
[Szerkesztve] -
And
veterán
válasz
Mosómedve #143 üzenetére
Nagy valószínűséggel már a lemezen sem veszteségmentes formátumban van a hang, mivel a DVD-videókon szokásos ac3, dts, mpa formátumok mind veszteségesek. Ritkán, pl. koncertlemezeken fordul elő néha tömörítetlen PCM-hangsáv. De ezeket mind ki tudod szedni a videó alól.
Ha már itt tartunk: kinek van ötlete egy dts-fájl lejátszására (akár spdif-csatolóra történő továbbítására)? Egyedül egy dts-plugin segítségével tudtam megszólaltatni Winamp-pal, de csak sztereóban. Amúgy 5.1-es formátumú, az ezzel foglalkozó topikban javasolt VLC media player több verziója sem birkózott meg vele (az erősítő jelezte, hogy dts-jelet kap, de néma maradt).. -
Mosómedve
tag
Kösszi az eddigi tippeket, de...uhh, a helyzet rosszabbodott. Megnézés után kiderült, hogy csak klippek vannak rajta...tehát a kérdésem, hogy a klipp alól ki tudom szedni a zenét úgy, hogy az megtartsa a veszteségmentes minőségét, vagy ilyennel már nem is érdemes szórakozni...
?
[Szerkesztve] -
válasz
Mosómedve #140 üzenetére
Ja, hoyg video DVD. Akkor azon minden bizonnyal AC3-ban (magyarul Dolby Digital
) van a hang, en a helyedben azt szednem le egy az egyben. Biztos van ra szazmillio dolog, en az mplayer mencoderet hasznalnam, de ... lehet, hogy jobban jarsz, ha keresel vmi felhasznalobaratabbat
-
<Adamsky>
nagyúr
válasz
Mosómedve #140 üzenetére
dabadab arra akart kijukadni, hogy DVD-Audio (tehát csak hangg) vagy ''sima'' DVD, amin kép is és hang is van. Ezek szerint az utóbbi.
A hang kiszedésére itt is több lehetőség van. Én egy bonyolultabb és lassabb metódust szoktam használni (DVDFab Decrypter -> DGIndex (régebben DVD2AVI) vagy GraphEdit)
De vannak ilyen ''one-click'' megoldások is a neten erre. Használd a Google-t. -
Mosómedve
tag
Köszi, az Audacity bevállt!
Más. Van nálam egy Nightwish DVD kölcsönben, amiről szeretném a számokat WAV-ban kimásolni a gépemre...ezzel meg fog bírkózni az EAC? Vagy ilyesmire egyáltalán nincs mód...?
Más...ha még elvetemültebb vok, és a klippek alól is ki szeretném másolni a zenéket WAV-ba...vagy ezt már tényleg felejtsem el? -
erdoke
titán
válasz
kapcs-ford #134 üzenetére
A Nero teleszemeteli filterekkel a gépet, 120 MB a telepítője, és fizetős.
EAC + Lame teljesen ingyenes, és jobb mint a Nero. Még akkor is, ha itt éppen nem ilyesmire van szükség. -
AmPeX
aktív tag
válasz
Mosómedve #131 üzenetére
Jó az a sound forge, viszont béne vagyok a crackeléshez, ha találsz hozzá olyan mp3 kódoló plugint ami hajlandó 20 alkalomnál többször is végrehajtani a kívánt műveletet, akkor küldd el pliz, vagy valami okos forumozo elmagyarazhatna h hogyan kell rendesen meghekkelni a progit
-
Mosómedve
tag
Akkor teszek egy próbát a Sound Forge-al...
És ezt a ''nem érzékelhető veszteség'' állapotot mikor érik el (2 csatorna, 16 bit, 44100Hz):
MP3 - 256 kBit/s (wikipedia-n olvastam...)
OGG - 192 kBit/s (az MP3-OGG viszonyból kiindulva...)
a többi?
Sajnos hagkártyára nincs pénzem, úgyhogy dolgozunk azzal, ami van...amúgyis csak 1-2 kísérletet szeretnék tenni a számokkal, meg a rögzítette felvételeket darabolni...
[Szerkesztve] -
And
veterán
válasz
kapcs-ford #129 üzenetére
(Tegyük hozzá, hogy ha olyan szerencsénk van, hogy rendelkezünk egy spdif-bemenettel ellátott erősítővel vagy aktív hangfallal, az audióvezérlő minősége sokkal kevésbé számít.)
Mod: fogalmazásgátló
[Szerkesztve] -
And
veterán
válasz
Mosómedve #126 üzenetére
Audiószerkesztő programok: Adobe Audition (korábban: Cool Edit Pro), Sound Forge, stb. A Cool Edit-et ismerem, szinte mindent tud, amire otthoni körülmények közt szükség lehet, de még annál sokkal többet is..
Formátumok: a PCM WAV még sztereóban is lehet akár 12Mbps feletti (32 bites minták, 192kHz).
A lossy formátumoknál nincs mindig értelme összehasonlítani a lehetséges bitrátákat, mert a tartományuk függ a kódolt csatornák számától, a mintavételi frekvenciától, stb. (A 192kHz / 32bit / 2ch PCM WAV is 12Mbps feletti.)
Sokkal érdekesebb lehet, hogy az egyes lossy formátumok - azonos veszteségmentes formátumból kiindulva - mekkora bitsebességnél érik el a ''transparency'' állapotot, amelynél a tömörítési hibák már közel észrevehetetlenek maradnak. Ez természetesen eléggé szubjektív, mégis valamennyi lehetőséget ad az összehasonlításra. Egy kodek megítélésénél a bitrátán kívül lehetnek más szempontok is, pl.: számítási kapacitásigény, tömörítési késleltetés, kiegészítő adatok tárolása, flexibilitás, lehetséges mintavétel és csatornaszám, stb. -
Mosómedve
tag
Látom nincs más jelentős lossy formátum...
Más. Olyan programot keresek, amivel alapvető módosításokat végezhetek egy számban: a zeneszám vágása, feldarabolása, hangerő módosítás, ilyen egyszerűbb dolgok. Fontos lenne, hogy lehetőleg a számokkal elég jó minőségbe dolgozzon, de azért tudjam használni (nem kell studió színvonalú cucc, inkább valami jó minőségű, de felhasználóbarát progi)...szóval mit ajánlotok? -
Mosómedve
tag
#117-re senki?
-
penene
őstag
na, benéztem ide. a Flac engem pont érdekel. Eddig a Cranberriest szedtem le, vagy 5 albumát, nagyon szépen szól.. sok helyen 10-11k a bitrátája... De hát nagy is... Igazi kedvenceknél megéri, de ha a 15k mp3am flac lenne, az kicsit sok lenne
-
törölt tag
sziasztok, mp3-bol tudok ac3 filet vagy dolby stereo hangzasu filet kesziteni?
-
Mosómedve
tag
Hát akkor úgy döntöttem, hogy felteszem az OGGDroXPd-t...mondjuk elég egyszerű, butácskának tűnő program, de teszi a dolgát rendesen...
Végül sikerült magammal kiegyezni egy általános 224-es bitrátában, úgyhogy, amit meg tudok szerezni audio cd-n, azokat most 224-es VBR Vorbis-ba kódolom... -
AmPeX
aktív tag
Ezek különböző féle kvantálók. a ''B'' ábrán egy lineáris kvantáló van, amit az audiotechnikaban is hasznalnak, tehat igaz amit mondasz, a kvantálási zaj maximális szintje minden esetben maximum fél kvantum nagyságú lehet, de hangsúlyoznám még egyszer, hogy csak lineáris kvantáló esetén. Szerintem nem nagyon számít az a/d bemenetére kapcsolt jelalak, mivel mindenképpen lépcsőkre osztja fel a jelet, és az eredetihez képest-mint már említettem- max. fél kvantumnyi lehet a torzítás, jelalaktól függetlenül.
pld ha négyszögjellel hajtanád meg, az ugye az analóg fokozatokban eléggé kimutatja, hogy milyen a torzítás (a négyszögej végtelen sok szinuszhullám összege), de egy kvantáló egész egyszerűen 2 érték között ugrálna, max fél kvantumnyi eltéréssel.
Ha egy valós rendszer jel/zaj viszonyát akarod megtudni, nyugodtan használd a 6*n képletet, és a készülék árával fordított arányban volnj le belőle pár decibellt. -
vili13
őstag
Én azt próbálom kihámozni, elméletben melyik képlet lehet jobb egy valós jel, pl. valami zene digitalizálása esetén, és ezen a ponton nem érdekelnek a valós A/D konverterek egyéb torzításai, de az sem túlságosan, hogy referencia jelnek egyetlen szinuszt szokás használni. Hiába tudok ugyanis szinusz- vagy háromszögjellel számolni, egy nagy amplitúdójú szinuszjelből a kvantálás nemlineáris mivoltából következően még semmit nem tudok pl. több kisebb szinusz összegének kvantálási zajáról, így általános esetre nekem Fourier sem segít. Az viszont kvantálási zajra nekem nem nagyon stimmel, hogy a jelnek nem kell maximális teljesítményűnek lennie, az ugyanis már a ''B'' ábráról is látszik, hogy a zaj szintje független a jel amplitúdójától, így a jel/zaj viszony azzal egyenesen arányos.
-
AmPeX
aktív tag
Nos. Szerintem félre érted ezt az egészet, úgy ahogy van. Te arról beszélsz, hogy milyen bemenő jelet kötünk az a/d atalakitora, es akkor hogyan kell szamolni, ugye?
Nem erröl van szo. Idezek, ahogy te is tetted. ''A jel-zaj viszony mérésénél a csatornán a zajnak és a jelnek nem kell maximális teljesítményűnek lennie. Ezért a jel-zaj viszonyok mérésénél egy referenciajelet kell kijelölni, amely a mérések alapjául szolgál. Az audiomérnökök ezt a referenciajelet szinuszhullámnak választották, egy hallható hangnak, ami szabványos erősségű, mint például 1 kHz +4 dBu-nál (1,228 VRMS).''
Ezt az általad belinkelt wiki oldalról másoltam be.
Arról van szó, hogy a keletkező kvantálási zajt hogyan közelítjük meg, és ezekben az esetekben hogyan kell kiszámolni a jel/zaj viszonyt.
Nem teljesen értem énsem, de az a lényeg, hogy igazából tökmind1, h melyikkel számolsz, mert úgyse az lesz a tényleges jel/zaj viszony.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- TCL LCD és LED TV-k
- iPad topik
- Huawei Watch 4 Pro - kívül-belül domborít
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Jogász topic
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 1800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Corsair 550W
- Apple iPhone 16 Plus 256GB,Újszerű,Kábel, 12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B550 Vision D B550 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3496, 90% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest