Új hozzászólás Aktív témák
-
Mosómedve
tag
Nos, kezd a topic kihalni...köhöm...
Szóval, valakinek tipp, hogy milyen progival érdemes DVD-ből WAV-ba rip-pelni? -
-
Mosómedve
tag
Hát, nekem ahhoz kellett volna a cucc, hogy kimentsem gépre (gondoltam DVD-re már veszik a fáradtságot és veszteségmenteset raknak rá...) mondjuk WAV-ban, és abból OGG-ot konvertálok, de azt már megtanultam, hogy a lossy->lossy kódolás nem járja....
Hogy tudom eldönteni, hogy milyen formátumban van rajta a zene, mennyi az esélye, h mégis veszteségmentes? A remény hal meg utoljára...
[Szerkesztve] -
Mosómedve
tag
Kösszi az eddigi tippeket, de...uhh, a helyzet rosszabbodott. Megnézés után kiderült, hogy csak klippek vannak rajta...tehát a kérdésem, hogy a klipp alól ki tudom szedni a zenét úgy, hogy az megtartsa a veszteségmentes minőségét, vagy ilyennel már nem is érdemes szórakozni...
?
[Szerkesztve] -
Mosómedve
tag
Köszi, az Audacity bevállt!
Más. Van nálam egy Nightwish DVD kölcsönben, amiről szeretném a számokat WAV-ban kimásolni a gépemre...ezzel meg fog bírkózni az EAC? Vagy ilyesmire egyáltalán nincs mód...?
Más...ha még elvetemültebb vok, és a klippek alól is ki szeretném másolni a zenéket WAV-ba...vagy ezt már tényleg felejtsem el? -
Mosómedve
tag
Akkor teszek egy próbát a Sound Forge-al...
És ezt a ''nem érzékelhető veszteség'' állapotot mikor érik el (2 csatorna, 16 bit, 44100Hz):
MP3 - 256 kBit/s (wikipedia-n olvastam...)
OGG - 192 kBit/s (az MP3-OGG viszonyból kiindulva...)
a többi?
Sajnos hagkártyára nincs pénzem, úgyhogy dolgozunk azzal, ami van...amúgyis csak 1-2 kísérletet szeretnék tenni a számokkal, meg a rögzítette felvételeket darabolni...
[Szerkesztve] -
Mosómedve
tag
Látom nincs más jelentős lossy formátum...
Más. Olyan programot keresek, amivel alapvető módosításokat végezhetek egy számban: a zeneszám vágása, feldarabolása, hangerő módosítás, ilyen egyszerűbb dolgok. Fontos lenne, hogy lehetőleg a számokkal elég jó minőségbe dolgozzon, de azért tudjam használni (nem kell studió színvonalú cucc, inkább valami jó minőségű, de felhasználóbarát progi)...szóval mit ajánlotok? -
Mosómedve
tag
#117-re senki?
-
Mosómedve
tag
Hát akkor úgy döntöttem, hogy felteszem az OGGDroXPd-t...mondjuk elég egyszerű, butácskának tűnő program, de teszi a dolgát rendesen...
Végül sikerült magammal kiegyezni egy általános 224-es bitrátában, úgyhogy, amit meg tudok szerezni audio cd-n, azokat most 224-es VBR Vorbis-ba kódolom... -
Mosómedve
tag
Na, van valamennyi elméleti alap, már lehet kacsintgatni másfelé is...
Akkor egyértelmű, hogy ha az ember CD-ROM-ból rippel, akkor EAC-t használ, de mi van ha gépen kódolok vmit, milyen encoderek-et ajánlotok? Egyenlőre JetAudio-t használok... -
Mosómedve
tag
Úristen, emberek mi van veletek? Már a második oldalon találtam csak a topicot...ez így nem lesz jó!
No, felraktam a RocBox-ot, megérte, sok minden újat tud. Az equalizer-ek kicsit bonyolultabbak lettek...
Szóval: 5 hangszín van (nevük: LS, PK, PK, PK, HS), mindegyikhez rendelhető egy bizonyos frekvencia-érték (20 Hz és 22040 Hz között), megadható az intenzivitása (-24 dB és 24 dB között), illetve beállítható egy bizonyos ''Q'' tényező is (0.5 és 6.4 között)...ez mind szép és jó, de nem értek mindent!
Mi az a LS, PK, PK, PK, HS? Mi az a ''Q''? Illetve egy másik menürészben olyat is találtam, hogy: alsó perem szürő; csúcsszűrű 1; csúcsszűrő 2; csúcsszűrő 3; felső perem szűrő? Ezek lennének az LS, PK....de mik ezek?
Az hogy van, hogy a hangerőt, ami dB-ben adható meg, -80 -tól 0 -ig állíthatom. Minusz dB, hogyan?Hát a 0 a hallásküszöb, nem?
[Szerkesztve] -
Mosómedve
tag
Igen, hallottam már a RockBox-ról és már számtalan videot megnéztem róla a youtube-on, de még mindig nem tudom eldönteni, hogy felrakjam-e....nem láttam előnyét. Jó, van benne számológép, játékok, képernyőkímélő, de ezek nekem nem kellenek...bár gyanítom, hogy ha írtad, akkor a FLAC formátumot is támogatja. Ez mondjuk már jó dolog, de tudtommal egyenlőre elég bug-os rendszer, nem? Vagy ezzel húzzak át az MP3 topic-ba?
Van bármi különbség is a FLAC és WAV között? Tudom losless-ek, de vmelyik esetleg támogat ID Tag-eket v. vmelyik kevesebb helyet foglal?
Szóval, honnan töltötök FLAC-ben? Egy barátom anyukájának a fiának a szomszédjának a volt szobatársahasznál BitComet-et (Torrent kliens), RevConnect-et (DC++ kliens) és SoulSeek-et is, szóval nekem mondhattok Torrent-et, Hub-ot, bármit, ahonnan lehet FLAC-ben/APE-ben tölteni...
-
Mosómedve
tag
Nem is tudom már ki mondta, hogy ő Flac-ben/WAV-ban töli a zenéit és azt konvertálja OGG-ba...honnan tudok WAV-ban v. FLAC-ben v. OGG-ban tölteni?
Ampex, mondtad hogy ha minden oké, akkor haladsz tovább...egyenlőre sztem én is értek eddig mindent, másnak sincs kérdése...sztem mehetünk tovább. Márha van még mit mondanod... -
Mosómedve
tag
Jah, utólag már én is beláttam, hogy jobb nevet is találhattam volna, de sajnos már rossz ajtón kopogtatsz. Nem találtam sehol olyan menüpontot, amivel megváltoztathatnám a topic címét. Keresni kéne egy admin-t, ha van valahol...
De ha az MP3 licenszes, akkor az encoder progikban miért futnak ingyen?
Bár az ABR magyarázata logikusnak tűnik, de vmi más lesz az eltérés, mert a VBR-nél is van egy beállítható átlagérték... -
Mosómedve
tag
Van ugyebár CBR = Konstans Bit Ráta, VBR = Variable Bit Rate, de mi az ABR?
Melyik a jobb megoldás: Audio CD -> WAV -> OGG vagy Audio CD -> OGG ? Elméletileg a WAV veszteségmentes, de gyanítom az utóbbi változat a nyerő...csak sajna az EAC nem tud ROM-ról OGG-ba nyomatni...
[Szerkesztve] -
Mosómedve
tag
Korábban beszéltünk róla, hogy az OGG Vorbis nyilt forráskóddal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy mindenki számára ingyen felhasználható, továbbfejleszthető?
-
Mosómedve
tag
''kimenő szint (max): 2 +/-0.5V (ide a írhatnánk azt is, hogy 2V +/-2dB ),
jel/zaj (max): 105dB (95dB dinamika mellett), vagyis: 10^(105/20)= kb. 178'000-szeres viszony. Ebből az effektív zaj értéke a lejátszó kimenetén: 2V / 178000= 11,2µV.''
Ezt matematikailag értem, de a hányados nevezőjében a 20 mit jelent, az honnan származik?
Mondtál vmit, hogy audio CD-t is fel lehet másolni a gépre...hogyan?
[Szerkesztve] -
Mosómedve
tag
Tehát a zaj az a fehér-zaj szerű dolog, ami akkor jelentkezik, ha be van kapcsolva a lejátszó, de nem szól benne semmi?
A jel, pedig az a maximálsi feszültség, amit ki tud magából préselni. Magyarul a jel/zaj viszony csa azt határozza meg, hogy a kimenő hangokhoz képest milyen hangos a ''fehér zaj''? -
Mosómedve
tag
Értettem én ezt a részt eddig is. Egyedül a bitmélység volt, amit tippeltem, mert erről eddig keveset beszéltünk...
Akkor miért ''analog digital encoder'' a neve, holott nem is analog-ból konvertál...
Más. Na, kezdem kapisgálni a jel/zaj-t. Tehát a ''zaj'' az a maximális feszültség, amit max hangerőn, mindent maxra nyomva ki tudunk préselni a gépből, a ''jel'' pedig a nekünk ''hasznos feszültség'', amit zeneként hallunk? Oké, hogy megvan ez az arányszám, akkor az egyikből ki lehet számolni a másikat, de egyik adatot sem szokták közölni... -
Mosómedve
tag
Váoooo...és sokszoros tanulmányozás után végre értek mindent a mintavételezésről és kvantálásról...yeah
Mit értesz az alatt, hogy a kvantálásnak történő számkerekítések során ''diszkrétebb'' számokat kapunk...gyakorlatilag itt azért történik egy minimálsi adatveszteség nem? Persze, tudom én, ezt mi nem vesszük észre, csak az elmélet miatt kérdem...
Más. A bitmélységekről eddig nem volt szó. Az a megérzésem, hogy a bitmélység határozza meg, hogy a kvantált szám milyen hosszú lehet (mennyit kerekít rajta), tehát minél nagyobb a bitmélység, annál hosszabb ez a szám (nüansznyit gazdagabb). Jól tippeltem?
Már csak a dB-t kell megemésztenem, de már dolgozom rajta szorgalmasan tanító bácsi... -
Mosómedve
tag
Ez teljesen hülyeség...
Én abszolút nem számítok vájtfülünek, teljesen átlagos úzer vagyok és kapásból megkülönböztetem ugyanazt a számot. Én egy rock albumot hasonlítottam össze: 44,1 kHz, 16 bit-es WAV versus 192 kBit/s-os, 44,1 kHz, 16 bites MP3...a különbség a számok első 10 másodpercében vígan kijött. Jó, hallás alapján én sem tudom megmondani, hogy jelenleg melyiket hallgatom, csak ha egymásután meghallgatom, akkor érzem a különbséget. Ja, és nekem viszonylag egyszerű a hangcuccom: IRiver H320-as Sennheiser MX70 Sport fülessel, ami nem számit ''többszázezresübermegabrutálstúdiós'' hangcuccnak...nekem spec. összesen 55 000-be volt...de azért szépen szól.... -
Mosómedve
tag
Hééé, ez nem igaz...pont azért nyitottm a topic-ot, mert meg szeretném érteni! Végre egy dolog, amiben anélkül is jó lehetek, hogy nem töröm szarrá magam (a másik hobbim a zenéken, informatikai dolgokon kívül az extrém sportok...
). Meg érdekel is a dolog, csak ne írj rögtön 1 oldal hsz-et mert nem tudjuk megemészteni...
Lassan, érthetően...
Én még alap dolgokat kérdeznék: tehát mindenhol digitális formában tárolódik a zene (audio CD, MP3, stb.) és ez akkor válik analóggá, amikor lejátszom, ugye? Tehát, gyakorlatilag, ha analog digital encoder-t használok, akkor az magában lejátsza a számot és úgy konvertálja, igazam van? Ezért is tart olyan sokáig...
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Mosómedve
tag
Szóval mégiscsak a decibel...
Megmondom őszintén a tiédet nem értettem, de utánaolvastam a wikipedia-n. Végülis általában ez is konkrét érték, mert az esetek nagy részében a nevező a hallásküszöb, tehát a 0. Jó, persze, 0-val osztani csak Chuck Norris tud......de remélem érthető, hogy mit akarok mondani, persze lehet az adatokat finomítani is, azáltal hogy mást adunk meg a nevezőben. Azonban én még 2 érdekes dolgot fedeztem fel: míg a decibel logaritmikusan nő, mi ezt csak egyenletes ''hangosodásnak'' érzékeljük, ugye? Másik. A legtöbb lejátszó 90 dB-t tud kihajtani papírforma szerint és a 85dB-n hallgatott zene tartósan halláskárosodát okozhat...yeah...
. Jó, tudom én, senki sem hallgatja max. hangerőn, de ezek után érthető, hogy az EU-ban miért folytják vissza sok lejátszó teljesítményét...
-
Mosómedve
tag
Ja, anno az IRiver topciban véres harcok mentek azért, hogy mi is a dB...sokan azt álltották, hogy ez a hangerőt jelöli...tény, hogy a decibel-t is DB-ben rövidítik, de ez a jel/zaj viszony vmi mást jelent...hogy mit is, azt a mai napig nem tudom...
Miért nem tudom az eredeti audio CD-t a gépemre másolni egy-az-egyben?
Nektek a studiózás a hobbitok, vagy csak simán villamosmérnökire jártok...Nem kritizálni akarok, respect és tisztelet a lexikális tudásotoknak...
Azért hoztam be az analog-ot, mert minden rip-pelő progi ''analog digital encoder'', nem?
És mivel az OGG/MP3/stb. a digitális, ezért a józan parszti ésszel arra gondoltam, hogy az audio CD-n van analog jel (és pont ezért nem tom a gépemre felrakni az audio számokat)...de ezek szerint nem
[Szerkesztve] -
Mosómedve
tag
Én a belinkelt szövegk között azt olvastam, hogy a 256 kilobit/s már teljesen megegyezik az eredeti audio-val, ami ugyébár nem igaz...
...de szerintetek mi az a bitráta, ami tiszta hangot ad, de nem is pocséklás. Tudom, ma már csak VBR-ben szabad goldolkodni, de ott is meg kell adni kódolásnál egy átlagértéket. Ezt ti mennyin használjátok 192? 256?
Akkor ha audio CD-ról kódolok eszembe ne jusson elállítani a 44,1 kHz-et, igaz?
Más. Olvastam, hogy a 24 bit-es mélységet csak stúdiókban alkalmazzák, akkor ezek szerint az élő zenét elősször digitális formátumban rögzitík, majd átnyomják analógra, felmásolják az audio CD-kre, amiket aztán mi visszanyomunk digitálisba, igaz? -
Mosómedve
tag
Ja, ezzel a progival már ment...úristen
...elősször féltem, hogy nem is fogok különbséget észrevenni a WAV és Mp3 között (nem tartom magam vájtfülűnek...), de már az 1. szám első 10 másodpercénél fény derült a különbségre...wáoooooo
Ez a kis fejtágító szöveg nekem is jól jött. Akkor gondolom a bitmélységről eddig azért nem esett szó, mert evidens, hogy 16-os, ugye? Gondolom, 8 bitessel máe soha nem is fogok találkozni, 24 bitesről, meg ne is álmodjunk hordozható zenelejátszók esetén...
Tényleg, ugye jól sejtem, hogy ez a vájtfülűség olyan, mint sokminden más: születt tehetséggel könnyebb, de gyakorlással is fejleszthető, ugye? Szeretnék benne fejlődni!
Neonblue, ezzel csúnyán mellényúltál...
Akkor a Hz megadja, hogy 1 sec alatt hányszor vesz mintát az analóg jelről, a bitráta pedig azt mutatja meg, hogy az 1 sec alatt vett minták hány kilobit-nyi információt tárolnak ugye? -
Mosómedve
tag
Na, ezért kell! Mert az ember mindig tanul vmit, amúgy eddig tényleg az MP3 topicban beszéltünk erről, de szó volt róla, hogy a téma már külön topic-ká nőtte ki magát...őstagokat is kérdztem, azt mondták csináljak nyugodtan ilyen topic-ot...szal...majd meglássuk!
Akkor ezt az Exact Audio Copy-t megpróbálom.
Akkor ha egy MP3 44000 Hz-es, az azt jelenti, hogy 2-46 000 Hz-közt szólnak a számban a hangok? Minek, ha csak 20 000 Hz-ig halljuk?
Miért van az, hogy az OGG azonos méret mellett jobb hangminőséget produkál, mint az MP3...más a logaritmus, amivel kódolja a zenét? -
Mosómedve
tag
A kódolásnál/rip-pelésnél a Hz-érték mit jelöl, milyet érdemes választani belőle?
Eredeti audio CD-t milyen progival tudok közvetlenül a CD Rom-ból WAV-ban a gépemre nyomni (Jet Audio nem akarja...)?
-
Mosómedve
tag
Na, elindítom akkor a lavinát. Itt lehet értekezni különféle kódolási ejárásokról, kiterjesztésekről, encoderek-ről, minden ilyesmiről!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- EA Sports WRC '23
- Motoros topic
- Bittorrent topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Analóg fényképezés
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Elite: Dangerous
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Monitor Audio silver rx6 eladó.
- AKCIÓ - INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC - i5-12400F - RTX 5060 - 16GB RAM -1TB SSD - www.olcsogamerpc.hu
- AKCIÓ - INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC - i5-12400F - RTX 4060Ti - 16GB RAM -1TB SSD -www.olcsogamerpc.hu
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC - Ryzen 5 5600 - RTX 4060Ti - 16GB RAM - 1TB SSD - www.olcsogamerpc.hu
- 830 G11 13.3" FHD+ IPS Ultra 5 125U 32GB 512GB ujjlolv IR kam gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Crucial T500 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest