- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hívószám-hamisítás
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Aktív témák
-
válasz
nanotek911 #922 üzenetére
Bevallom őszintén (és ezért elég sokan tartanak idiótának) kifejezetten nem szeretem az ingyenes dolgokat. Nem azért, mert szeretek fizetni, hanem elvi okokból.
Az olcsó dolgokat szeretem. Az olcsó dolgok ugyanis bizonyos mértékig olcsóbbá teszik az árut, ami kevesebb pazarlást, visszaélést eredményez, tehát végső soron jobban járunk vele.
Hasonló okokból az átalánydíjas megoldásokért sem rajongok korlátos erőforrások esetén.
Ahogy írod, egy olcsó (és akár specifikált) népi elektronikus aláírás szerintem is tök jó lenne. Céges vonalon annak is látnám értelmét, hogy legyen egy olcsó alapdíj + aláírásonkénti díj, a sokat aláírók (időbélyeget használók) számára pedig lehetnek csomagok.
De ez, hogy valakinek akár évi 1-2 aláírás kedvéért is ekkora összegeket kelljen letennie, szerintem agyrém.
MaCS
-
válasz
nanotek911 #923 üzenetére
-
válasz
nanotek911 #871 üzenetére
És ez mennyiben és mire is megoldás?
A jelen történet ráadásul nem is erről szólt, hanem arról, hogy egy iratot hiába fogad be egy hivatal, ha az nem megfelelő, akkor az érintett ügylet visszamenőlegesen is semmissé válhat. Akár papíron, akár digitálisan. (Aztán visszamenőlegesen lehet keresni a kompenzációs lehetőségeket, de ez már csak szépségtapasz.)
Ez ugye ott került elő, hogy ha egyszer nem nyújthatok be valamit AVDH-val, akkor az akkor sem lesz jó, ha történetesen befogadják. Az AVDH pedig felülhitelesítésre nem volt alkalmas, elektronikusan aláírt iratot már nem fogadott el.
Egyébként komolyan kíváncsi lennék, hogy egy külföldi szolgáltatónál mi a menete egy eIDAS-konform aláírás készítésének, különös tekintettel a személyazonosságom ellenőrzésére. (Külképviseleti ellenőrzés?)
MaCS
-
cocka
veterán
válasz
nanotek911 #870 üzenetére
Nem mintha az e-aláírás 7 jegyű PIN kódja mellett az e-azonosítás 6 jegyű PIN kódját bármire is kérték volna bárhol, a saját itthoni kártyaolvasót leszámítva.
-
válasz
nanotek911 #870 üzenetére
Már évek óta bármely nfc okostelefon helyettesíti a kártyaolvasót.
-
cocka
veterán
válasz
nanotek911 #845 üzenetére
Egy dedikált hardware token mindenképpen "a legjobb" választás – amíg el nem lopják vagy el nem veszíted.
Lásd CIB bank. Mi a francért veszteném el, ha mindig ugyanott tartom a lakásban? Ha meg esetleg valami kár keletkezik, ami miatt elvész vagy használhatatlanná válik, hát nem az lesz az első gondolatom, hogy hogyan cseréljem.
-
hajbazer
újonc
válasz
nanotek911 #845 üzenetére
A dedikált hardware token ott van minden elmúlt 10 évben kiadott személyi igazolványban, csak elterjeszteni felejtették el, meg valamiféle kártyaolvasót adni hozzá. Ezért most inkább megszüntetik. 🤡
Ugyanez garantáltan nem mondható el az okostelefonos bármiről. Lehet, hogy Manyika nem tud Pegazust telepíteni a telefonodra – de van 73 másik dolog, amit igen.
Sokan sajnos benyalják a multik marketing bullshitjét, hogy az okostelefonon ilyen szuperbiztonságos™ OS fut, meg olyan szuperbiztonságos™ TPM chip van benne, és nem látnak az orrukon túl, miközben reális veszély egy rooting malware elterjedése, ami így a személyazonosságokat is kompromittálhatja, még akár a banki kártevőknél is nagyobb galibát okozva.
-
asdf_
veterán
válasz
nanotek911 #810 üzenetére
Nagy hírű főpolgármesterünknek ugyanez már eszébe jutott a parkolóautomaták kapcsán..
Tekintve, hogy 90+%-ban mobillal parkolnak az emberek, alapvetően nem egy hülye ötlet egy szemmel jól látható összegért üzemeltethető gépet e-hulladékként kezelni (aztán hogy az üzemeltetés költségéből mennyi a valós és mennyi a lenyúlás, az is megérne egy misét). Más kérdés, hogy ezt nem ész nélkül kellene, hanem a használat analizálásával, tehát olyan helyen, ahol sűrűbb a rövid időszakra indított parkolás, és alacsonyabb a parkolási díjért, ott maradjon automata, mert ott, ahol 300 Ft egy óra, és negyed órányi dolgom van (=75Ft) ott nyilván nem indítok mobillal parkolást parkolási dij+80 forint kényelmi díjért (ami utóbbi díjnak a léte is nonszensz) mert az totál értelmetlen, hanem bedobok egy százast és megyek dolgomra.
-
cocka
veterán
válasz
nanotek911 #731 üzenetére
azt kifogásolom, hogy az állam bele akar terelni az okosretardizmusba ahelyett, hogy a hagyományos, normális számítógépes megoldásokat akárcsak paritáson kezelné.
De nemcsak az állam csinálja ezt. Pár éve a Telekom ügyfele voltam, prepaid mobilelőfizetés. Csomó szolgáltatást kizárólag mobilappban lehetett megrendelni. Akkor még működött Android emulátorban, szóval ez nem volt akadály.
Vagy pl. Gránit banknál a sima webes netbankban egyáltalán nem lehet kártyával kapcsolatos dolgokat se megnézni, se beállítani. A Gránit appja már nem működik emulátorban, legalábbis abban, amit eddig használtam.Nekem is érthetetlen, hogy miért kellett kivezetni az állítólag szuperbiztonságos eszemélyivel történő kártyaolvasós belépést. Az volt a hivatalos duma, hogy kevesen használták. Aha értem, tehát akkor egy biztonságosnak mondott opciót elveszünk, nehogy már a továbbiakban bármire is használhasd a kártyaolvasót és az eszemélyin beállított PIN kódot.
Csodálkozom, hogy az eszemélyi honlapján ugyanúgy ott vannak az eszemélyi funkciói, letölthető a program, amivel úgy mond aktiválhatod is, de egy büdös kukk nincs arról, hogy a továbbiakban mi lesz ezeknek a sorsa.
-
cinemazealot
addikt
válasz
nanotek911 #731 üzenetére
"Ez nem jó ötlet – ahogyan bármilyen másik "pure webes" megoldást használni se az."
Nagyon nem értünk egyet, az indokaidat pedig (elvész a süti, törlődnek az előzmények, megfertőződik a böngésződ... jelentsen ez bármit is) erőltetettnek érzem. A dedikált alkalmazás (beállításai) éppúgy törlődhet(nek), mint a sütik/előzmények, az okostelefonodat lenyelheti egy zsiráf vagy ráülhet egy víziló, a PC-dre rázuhanhat egy óceánjáró vagy update-elheti a CrowdStrike (csak hogy valami aktuális veszélyforrást is említsek)... millió és egy ellenérvet fel lehet hozni a telepített dedikált alkalmazás ellen is, a végén úgyis egy valaki lesz felelősségre vonható: a júzer, aki nem figyelt oda vagy csak egyetlen hitelesítő alkalmazást használt.
A webalkalmazás a szolgáltatóba vetett bizalomra épül, pont úgy, ahogy az Ügyfélkapu. Amihez tényleg bármilyen eszközzel, bárhol és bármikor hozzáférhetsz, még akkor is ha a főeszközöd teljesen megsemmisült.
-
válasz
nanotek911 #721 üzenetére
Jogos kérdés.
De egyrészt azért nem hülyeség, hogy tudjuk azonosítani magunkat, mert azért sokkal egyszerűbb, tényleg csak pár másodperc így az igazoltatás, másrészt pedig -- és itt jön egy nagy DE:
Hogy mondjuk egy baleset esetén is azonosítható legyen az ember. Csakhogy ezt pont a DÁP nem biztosítja, hiszen be kell lépni a telefonba és a programba is, ami nem feltétlenül megy könnyen, ha éppen eszméletlenül fekszem a hordágyon. Úgyhogy a DÁP-os telefon mellé érdemes magunknál tartani egy adatkártyát.
Egyébként nem tudom, hogy mennyire volt jellemző 1990 és 2010 között, hogy egyéb ok hiányában, vagy akár csak kisebb probléma esetén fogdára tegyék az embert. És ennek nagyon kézenfekvő oka volt: az ezzel járó adminisztráció. Mondjuk azt az esetet el tudom képzelni, hogy a statisztikába éppen kellett valamilyen "eredményes" eset, és az igazolvány nem hordása miatt lefolytatott sikeres eljárás miatt megérte a zsarunak az extra munka -- de a gyakorlatban ettől (okkal) irtóztak (irtóznak).
MaCS
-
válasz
nanotek911 #714 üzenetére
Nem, 2010 előtt sem éltek ezzel gyakran. (Arról nem is beszélve, hogy az előállítás nem feltétlenül azonos a fogdával, de ez tényleg csak technikai kérdés.)
A rendőrnek mindig is több lehetősége is volt arra, hogy iratok nélkül is ellenőrizze az igazoltatott személy személyazonosságát. Valamint az sem volt soha mindegy, hogy miért is igazoltat, milyen helyzetben, milyen magatartás alapján (vagy csak rutinból), és nem utolsó sorban: milyen külsővel hogyan viselkedik az igazoltatott.
Ezen felül a rendőrök a bediktált adatok alapján azonnal arcképet is kapnak,ami azért elég jó személyazonosítási alap.
Tehát az, hogy pont a telefon pillanatnyi hibája, inkompatibilitása miatt kerüljön valaki, aki egyébként normális külsővel normális magatartást tanúsít, fogdára, tényleg erősen a elrugaszkodott a realitástól. Mondjuk ennél sokkal nagyobb a veszélye DÁP nélkül annak, hogy az ember otthon felejtse vagy elhagyja az igazolványát.
MaCS
-
cocka
veterán
válasz
nanotek911 #715 üzenetére
Akkor valóságtól elrugaszkodott?
-
cocka
veterán
válasz
nanotek911 #705 üzenetére
Nehéz ez a magyar nyelv nem?
A nehezen hihető nem jobb lett volna, mint a far-fetched?
-
válasz
nanotek911 #705 üzenetére
Ezzel a történettel azért két komoly gond is van:
1. Miért kerülnél fogdára?
2. Hogyan fordulhatna elő az, hogy az app menet közben, váratlanul avul el úgy, hogy megnyithatatlanná válik? Eleve: ha nem fut az új verzió a telefonon, akkor kizárt, hogy arra frissüljön. Illetve: ami egyszer már fut, mitől válna magától inkompatibilissé?MaCS
-
válasz
nanotek911 #702 üzenetére
Pedig anno milyen jó kis ügyvédjelölti találkozók jöttek össze éjfél előtt a Nyugatinál és a Keletinél a postán...
MaCS
-
asdf_
veterán
válasz
nanotek911 #702 üzenetére
Na meg azért masszívan sokan elektronikusan adják be és csak leokézzák a felajánlottat. Aki nem ad lakást bérbe, nem volt ingatlan adásvétele, nem termelő, nem tőzsdézik <insert egyéb kivételek here>, annak tényleg csak egy klikk, és ők azért elég sokan vannak.
-
ekkold
őstag
válasz
nanotek911 #699 üzenetére
Köszönöm, elolvastam a cikket, nagyon hasznos, de engedj meg egy kis kiegészítést.
- A http://totp.app oldal lehetővé teszi a beállítások exportálását/mentését/importálását. Tehát ha ezt a fájlt "eltesszük" akkor nem lesz probléma, bármikor visszaállíthatók a beállítások.
- Az egyedi kulcsot (és a törlőkódot is) egyébként szintén érdemes eltenni (értsd: több helyen biztonságosan eltárolni), így nem függsz egy esetleges hardver vagy szoftver hibától sem. Akár a KeePassXC alatt is elszállhat az SSD, megsérülhet az adatbázisa stb..., de ha ven mentésünk a hosszú kulcsról.
- Később írtam, hogy a totp.app használata mellett készítettem saját megoldást (php-ben) az otthoni NAS-ra, ami jelszóvédett, tárolja a kulcsokat, és előállítja a megfelelő idő alapú kódokat. Nyilván nem annyira profi, (és valószínűleg kevésbé is biztonságos) mint egy gyári app, de a feladatát el fogja látni. (és a család idősebb tagjai is tudják majd használni). Nyilván én vettem fel bele a kulcsokat, nekik csak ki kell tudni másolni a kíván másodlagos kódot, ami az ő szemszögükből egy második jelszó.Más (és nem csak neked szól): A DÁP-al az a fő gond, hogy régi mobilokon nem fut (azthiszem 10-es andorid a minimum), és pl. nekem is régebbi android fut a telefonomon. Azaz vennem kéne egy telefont azért, hogy használhassam (nem írom le, hogy mit és hova nekik, de erősen gondolok rá
). Ha már mobileszközhöz kötik, akkor elvárnám, hogy akár egy régi tableten (amit esetleg az idős szüleim is látnak) futtatható legyen, a legrégebbi még üzemelő android verziókkal is.
Aktív témák
Hirdetés
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRCSÖKKENTÉS Panasonic Viera 37" TH-37PV8P plazma TV eladó (2 HDMI)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest