- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobil flották
- VoLTE/VoWiFi
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- Fotók, videók mobillal
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Motorola Moto G54 5G Power Edition - nem merül le
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Aktív témák
-
Egy ugyan tényleg tetszetős és használhatónak tűnő megoldás, de sajnos nem váltja ki a megszűnt AVDH-t. Az AVDH lényege az volt, hogy a legtöbb írástudó magyar állampolgár számára könnyedén elérhető volt.
Ha most történne meg ugyanaz a történet, hogy gyorsan el kéne járnom egy ügyben, nem hiszem, hogy nagy valószínűséggel segítene az, hogy az illetőt elküldöm egy netlockos szolgáltatás beszerzésére. Persze egyáltalán nem kizárt, hogy az illető nyitott az ilyesmire, de ez azért nem ugyanaz, mint belépni az ügyfélkapun és behúzni egy PDF-et az ablakba.
De köszönöm az ötletet, felderítem!
MaCS
-
Az pedig, hogy az e-személyi, illetve a talán egyszer egy messzi-messzi galaxisban megvalósuló DÁP-os aláírás miért csak magánszemélyként használható, egy elég érdekes kérdés. Tisztán jogi.
A kézzel firkált aláírásunk is egységes, nem a cég nevét írjuk oda, sőt, nem is kell olvashatónak lennie. (Bár az elműt 30 évben találkoztam ezzel kapcsolatban egészen hátborzongató gyakorlattal, sőt, oktatási anyaggal is.) Ami jelenleg összeköti a magánszemély aláírását az általa képviselt szervezettel, az valamilyen hatósági nyilvántartás. Cégek esetén ez ugye a cégjegyzék, ahol ráadásul még aláírásminta is van.
Semmi akadálya nincs annak, sőt, teljesen észszerű lenne, hogy az én e-személyis/DÁP-os aláírásomat maga a rendszer akár automatikusan is összekösse az általam képviselt szervezetekkel. Ez jelenleg még működik is a cégkapu/AVDH párossal, de hivatalosan ugye már nem sokáig.Ebből persze valakiknek jelentős extra bevételük fog származni (származik már most is, európai szinten), de az egész csak jelentősen bonyolítja az egész helyzetet.
Hasonló kérdés, hogy az aláírások miért nem használhatóak titkosításra. Én ezt lassan huszonöt éve kérdezgetem minden, az utamba kerülő illetékestől, és mindig azt a választ kapom, hogy "mert a jogszabály nem engedi meg."
Biztonsági kockázatot jelentene? Ja, azt nem...Csak éppen bevételkiesést a tanúsítványkezelő cégeknél. Bár nagyot talán nem, mert én még hivatalos tanúsítvánnyal titkosított állományt nem láttam.
MaCS
-
"Legkevesebb annyira, amennyi a végződtetési díj, ami (változatlanul afaik) nettó 10 Ft fölött van/SMS. Havidíjban, másban fizeted ki, keresztfinanszírozzák másból."
Köszönöm!
De akkor sem igazán értem.
Most beszéltem egy kollégámmal -- akinek történetesen elektronikusaláírás-ügyi röptanfolyamot tartottam. De mivel tudom, hogy hol dolgozik, rákérdeztem, hogy mennyiért SMS-eznek.
Egy sima piaci vállalkozás, elég som SMS küldésével. Tehát nem állami-kormányzati hátterű cég.
A lényeg, hogy átalánydíjat fizetnek, és egy SMS így a havi forgalomtól függően 50-70 fillér közötti költséget jelent nekik. De volt egy húzósabb időszakuk, amikor sok üzenetet kellett küldeniük, és 30 fillér alá ment ez az összeg.Tekintettel az átalánydíjra, az alapdíj feletti mennyiségre szerintem de facto ingyen van az SMS-küldés. A határköltség nulla.
MaCS
-
-
A VoIP szolgáltatómnál ingyen van az SMS, havi kb. 500 forint telefonszámla mellett.
Az utcáról bemenős mobil-előfizetésem 5000 forintért korlátlan és ingyenes SMS-küldést biztosít.
A privát flottánk havi 3500 forintért korlátlan és ingyenes SMS-küldést biztosít.
Egy nagybani szolgáltatónál, aki akár százezres, milliós mennyiségű SMS-t küld, vajon mennyire jöhet ki egy SMS költsége?
MaCS
-
hajbazer
újonc
Ha ne "az állampolgár belép 5x" használati esetet nézzem, akkor tedd meg már nekem azt, hogy nem a fogyasztói áraiból indulsz ki az SMS_nek, aminek < 15 Ft az ára a hazai tömeges SMS-szolgáltatást nyújtó cégeknél.
Nyugodtan lehet persze bizonygatni könyvelős, meg még extrémebb példákkal, hogy sokba is tud kerülni, de nem hiszem, hogy ez nagyságrendi tétel lenne egy közigazgatásban. A kormányablakok éves villanyszámlája többe kerül piaci áron, mint amennyiből meg lehetne oldani, hogy SMS-sel is be lehessen lépni az Ügyfélkapu+-ba és lehessen aláírni. Nem beszélve arról, hogy ezt lehet fix áras keretszerződésben is intézni valamelyik telekommunikációs szolgáltatóval. Kötve hiszem, hogy a világ összes pénzét elkérnék.
Nem sokkal egyszerűbb egy ingyenes hitelesítőalkalmazást csekély mennyiségű pénzért implementálni?
Nem, lásd a banki szektorban sem a különféle TOTP appok terjedtek el, hanem az SMS. Míg SMS-t fogadni mindenki triviálisan tud, a TOTP összekonfigurálása okoz nehézségeket az átlagfelhasználónak és biztonsági szempontból is problémásabb, ha ugyanarra az eszközre kerül, mint amin a jelszó is van.
-
nanotek911
csendes tag
Afaik évek óta nincs már tovább nyitva a posta az utolsó adóbevallási napon.
Jól tudod, ennek elsődleges oka, hogy változott az adójogi szabályozás, haladtunk valamennyit a rendszerváltás körüli militáns fasizmus irányából az EU (értelmes ideáinak) irányába.
Ezért már nem szankcionálhatnak kvázi másnap, ha nem adod be a bevallást időre.
-
rednifegnar
senior tag
a lenyegen nem valtoztat, mindig lesz egy reteg aki utolso utani hatarido utan is haladekot ker, de ezt annal hangosabban.
most legujabb, hogy a pdsz szerint 2028-ig halasszak el az atallast."A Dáptv. alkalmazása során az átmeneti időszak meghosszabbítása legalább 2028. január 1-jéig, hogy az érintetteknek elegendő idejük legyen az átállásra"
-
cocka
veterán
Én saját PIN kódot állítottam be. Eleve úgy kezdődik, hogy a "személyazonosító igazolvány kódkártya" című kártyán szereplő aktiváló PIN kód csak egyszer használható és nyilván meg kell változtatni.
Nálam a regisztrációs kód eleve okafogyott volt, mert már rég megcsináltattam az ügyfélkaput, mielőtt az elektronikus személyit megkaptam volna.
A PUK kód meg egyelőre minek, ha tudom a PIN kódot?Az elektronikus aláírás kódkártyát nem is tudom használtam-e, elvileg a másik PIN kódot is beállítottam. De hogy a visszavonási jelszó mire is jó, főleg így a tanúsítvány lejárta után, már nem tudom.
-
rednifegnar
senior tag
hataridot nem fognak tolni, az biztos, gyengesegnek nem lesz jele egy pillantra sem.
raadasul most az osszes gittegylet megprobalja megmutatni hogy, ok ugyan megmondtak, hogy jobban kene okitani a nepet meg hallatjak a hangjukat, igy mar csak azert sem fognak nekik engedni.
amugy aki fel ev alatt nem csinalta meg az tok mindegy meddig toljak a hataridot akkor se fogja.
ahogy minden evben helyszini riportot csinalnak az szja leadasrol a nyugati nagypostan, ahol ejfelkor ott toporgank, hiaba volt ra tobb honapjuk, hiaba toltak ki a hataridoket honapokkal, ugy itt is ugyanez varhato.
egy erdekeset olvastam, azt mondtak hogy aki nem plusszozik vagy dápozik azt nem eri hatrany (nem a fraszt nem) mert minden ugyet el tud intezni offline is.
de ma valamit kinyogott a posta, hogy naluk van amit nem lehet intezni ugyfelkapu nelkul (szemelyesen sem), asszem az ÉnPostám szolgáltatás. -
Aktív témák
Hirdetés
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobil flották
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- VoLTE/VoWiFi
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Tőzsde és gazdaság
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged