Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
No, úgy döntöttem, én is hozzájárulok a TOTP témához. PHP értők előnyben.
-
cinemazealot
addikt
válasz
nanotek911 #731 üzenetére
"Ez nem jó ötlet – ahogyan bármilyen másik "pure webes" megoldást használni se az."
Nagyon nem értünk egyet, az indokaidat pedig (elvész a süti, törlődnek az előzmények, megfertőződik a böngésződ... jelentsen ez bármit is) erőltetettnek érzem. A dedikált alkalmazás (beállításai) éppúgy törlődhet(nek), mint a sütik/előzmények, az okostelefonodat lenyelheti egy zsiráf vagy ráülhet egy víziló, a PC-dre rázuhanhat egy óceánjáró vagy update-elheti a CrowdStrike (csak hogy valami aktuális veszélyforrást is említsek)... millió és egy ellenérvet fel lehet hozni a telepített dedikált alkalmazás ellen is, a végén úgyis egy valaki lesz felelősségre vonható: a júzer, aki nem figyelt oda vagy csak egyetlen hitelesítő alkalmazást használt.
A webalkalmazás a szolgáltatóba vetett bizalomra épül, pont úgy, ahogy az Ügyfélkapu. Amihez tényleg bármilyen eszközzel, bárhol és bármikor hozzáférhetsz, még akkor is ha a főeszközöd teljesen megsemmisült.
-
cinemazealot
addikt
Ma 13:41-es bejegyzés a kormanyhivatalok.hu-ról, nem mélyedtem el benne, ezért nem tudom, releváns-e:
Január 1-től az AVDH hitelesítés az ePapír szolgáltatásban érhető el
Gabonetta, Te is erre gondoltál ePapíros "hack" alatt?
-
cinemazealot
addikt
válasz
Donki Hóte #360 üzenetére
"...hogyan kell továbblépni az Ügyfélkapu+ szolgáltatásaira
"
Sehogy, az ügyfélkapu csak az azonosításodat végzi el. Utána oda lépsz, amivel foglalkozni szeretnél, pl. Tárhely, EESZT, E-Közmű, Földhivatal stb.
"Hogyan tudom a felesleges kódokat feldobó sorokat törölni az appból
"
Ezt sajnos nem tudom.
-
cinemazealot
addikt
Nem feltétlenül, mert a TOTP.APP nem sütiben tárolja a kulcsokat, hanem a local storage-ben. Azt máshol kell törölni. De igazad van, a TOTP.APP-ot nem inkognitó ablakban kell használni.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Donki Hóte #343 üzenetére
Az össze-vissza küldözgetés a folyamat része, mert egy csomó portállal próbál együttműködni. Ennek eredményeként eléggé kaotikus és megbízhatatlan a működése. Ezért érdemes csak inkognitó ablakban nekifogni.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Donki Hóte #341 üzenetére
Welcome to the Matrix, ezek szerint még nem tapasztaltál eleget.
Nyiss egy szűz inkognitó ablakot és onnan kezdj el ügyfélkapuzni. Az ügyfélkapu ugyanis (illetve a KAÜ) iszonyúan szarul kezeli a sütiket. Nálam alapszabály, hogy ügyfélapu kizárólag szűz inkognitó ablakban, máskülönben nem fog működni.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Donki Hóte #339 üzenetére
Öööö... nem tudom, honnan netezel, vagy mit látsz, de nekem az ugyfelkapu.hu így néz ki:
De még egyszer: https://ugyfelkapu.gov.hu/
Itt csináld, ne máshol! -
cinemazealot
addikt
válasz
Donki Hóte #337 üzenetére
Az ugyfelkapu.gov.hu-n indítsd el a bejelentkezést! Miután sikeresen bejelentkeztél (és még nincs Ügyfélkapu+-od), valami ilyesmit kell látnod ugyanezen a domain-en, itt tudod elkezdeni az igénylést:
-
cinemazealot
addikt
A dolog úgy néz ki, hogy amikor engedélyezed az ÜK+-t, akkor a felület ad Neked egy kulcsot. Ez első körben egy QR kód formájában érhető el, de van ott egy link is ("Nem tudom olvasni a QR kódot"... vagy valami ilyesmi), amire kattintva szövegként is megjelenik az egyébként 16 karakteres nagybetű-szám kombináció. Ezt kell megőrizned és beállítanod az autentikátor alkalmazásban. Én a TOTP.APP-ot választottam, mert ugyan web alapú (ezáltal mindenhonnan elérhető), de nem online, mindent a böngészőben futó Javascript kód számít a gép rendszerideje alapján, a rögzített kulcsot pedig maga a böngésző alkalmazásod tárolja, az a kiszolgáló szerver felé nem lesz elküldve.
De mivel a TOTP egy szabvány (RFC 6238), ugyanezt az eredményt éred el, ha pl. a Google Hitelesítő alkalmazást használod, amit akár Google fiókhoz kötöttség nélkül is használhatsz. Az imént próbáltam, beállítottam a kulcsot és tök szinkronban mozognak a generált kódok a TOTP.APP-pal.
A kulcs mellé rögzítesz egy (ál)nevet is, mert ha több szolgáltatáshoz is használod a felületet, akkor nem árt, ha tudod, melyik kód, mihez tartozik. Én ezt "ÜK+"-nak neveztem el, de ez tényleg ízlés dolga. Valószínűleg feleségem, anyum és anyósom ügyfélkapus kulcsát is ide fogom majd berögzíteni, csak más-más álnéven az ő kulcsukkal, hogy ők is tudják használni, ha leülnek a gép elé.
Ha tehát ezt a kulcsot akár az asztali gépeden, akár a mobilodon, akár a laptopodon, akár az okostévéden stb. beállítod, az mind az adott eszköz adott böngészőjében lesz eltárolva. Ha pedig minden gépen szinkronban van a rendszeridő (ez manapság gyakorlatilag elkerülhetetlen), akkor mindegyik minden percben ugyanazt a kódot fogja generálni az adott kulcshoz. Ennyi.
A kulcs tehát egy 16 karakteres kriksz-kraksz, ezt oda mented, ahova nem szégyelled. Csak tudd, hova tartozik!
-
cinemazealot
addikt
Én az imént engedélyeztem az ÜK+-t és állítottam be a totp.app-ot asztali gépen és mobilon egyaránt (nem kell explicite szinkronizálni, mivel az eljárás idő alapon működik, így csak a rendszeridőnek kell szinkronban lenni az egyes gépeken). Mindkettő böngészőbe bemásoltam a ÜK+ kulcsát, és most másodpercre pontosan ugyanazokat a számokat generálja mindkét eszközön. Lehet, a laptopom böngészőjében is beállítom majd. Ha pedig idővel megrendülne a bizalmam a szolgáltatásban, lefejlesztem magamnak az RFC 6238-at, oszt' jóccakát.
Aktív témák
Hirdetés
- LG Ultragear 27GN60R (fekete szín)
- Azta! Dell Latitude 7440 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 14" i7-1370P 16/512 FHD+ IRIS Xe
- Lenovo Thinkpad X280, 12,5" FHD IPS Touch , I5-8350U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11 ( olvasd végig )
- Lenovo Thinkpad T480, 14" FHD , I5-8350U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11
- Eladó Garanciális Thrustmaster T248 kormány és pedál + TH8S váltó + kamion váltógomb
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest