Aktív témák
-
asdf_
veterán
Ha most történne meg ugyanaz a történet, hogy gyorsan el kéne járnom egy ügyben, nem hiszem, hogy nagy valószínűséggel segítene az, hogy az illetőt elküldöm egy netlockos szolgáltatás beszerzésére.
A fő kérdése a dolognak az átfutási ideje. Ha én vasárnap éjjel 2-kor végrehajtok egy ilyen regisztrációt, mikor lesz ebből tanúsítvány? Vasárnap éjjel negyed 3-kor, vagy hétfő délután 4-kor, neadjisten kedden. A másik persze, hogy az AVDH-t meg azért az emberek egy része kezelte is már korábban, így nem kellett neki szájbarágósan elmagyarázni, hogy mit csináljon. De a mostani vicc helyett hátha jó, én is feljegyzem, ha esetleg szükség lesz rá, akkor kipróbálom.
-
asdf_
veterán
Elbuktam egy komoly munkát és hosszú távú ügyfelet az AVDH hiánya miatt. Arra gondoltam, hogy lesz sz@r, de arra, hogy egyből egy egész pücegödönyik kapok egyenesen a nyakamba, arra azért nem gondoltam
Ez nem jó neked ilyenre?
https://www.netlock.com/personal.html
(Felelősségvállalási érték (lásd: Szolgáltatási szabályzat 9.2): 3.000.000,- HUF, de ingyenes személyes tanúsítvány) -
asdf_
veterán
A megoldás az ügyvéd/közjegyző lett volna, mivel a nekik fizetett díj is beépül a követelésbe -- magyarán a jogosultnak sikeres eljárás esetén egy fillérjébe sem kerül.
Ahamm, köszi. Közjegyzőnél ott akadt el a dolog, hogy azt mondta, hogy ehhez mindenképp ügyvéd kell. Én meg azt, hogy nem, olyan kell, akinek van digitális aláírása, aztán itt lett elengedve. Tényleg sokkal inkább az elvek miatt ment volna, mint a pénzért, de nem az én cégem, így el lett engedve.
-
asdf_
veterán
De ez, hogy valakinek akár évi 1-2 aláírás kedvéért is ekkora összegeket kelljen letennie, szerintem agyrém.
Jaja. Cégesen FMH-t kellett volna beadnunk az EON ellen, mert nekünk kárt okozott. Vagy online lehetett volna, de ahhoz céges digitális aláírás kellett (került volna valami 40-50 ezerbe), az e-személyis az csak a cégvezető magánszemély énjéhez jó (ami kikötés amúgy szerintem világ vicce és nevetséges) , vagy ügyvéden keresztül, aki rendelkezik ilyennel. Nyilván került volna kb. ugyanennyibe. Miközben valami 90e volt a kár. Inkább elengedtük a p-ba. Pedig nagyon kivertem volna belőlük a lóvét már csak (és főleg) elvből is, mert hazug szemetek voltak.
-
asdf_
veterán
Meg mondjuk azt se felejtsük el, hogy a Google kétfaktoros az szép meg jó, de ha a felhőbe van szinkronizálva az ügyfélkapus kulcs, ellenben a Google fiók belépése nem kétfaktoros, akkor a jelszó megszerzése után és/vagy a készülékhez való hozzáférés esetén azért lehet ott huncutságokat csinálni (második készüléket hozzáadni, majd törölni a új készülékről léptek be a fiókodba, te voltál üzeneteket meg emaileket, vagy simán csak telefonba belép, majd megosztani QR kóddal az authentikátorból az ügyfélkapuhoz tartozó adatokat (ez ugye alvó embernél két ujjlenyomat mindössze). Meg vannak még a munkahelyi nem bitkockeres gépen fixen be van jelentkezve a Google fiókjával kaliberű júzerek. Szóval messze nem atombiztos az sem...
-
asdf_
veterán
válasz
nanotek911 #810 üzenetére
Nagy hírű főpolgármesterünknek ugyanez már eszébe jutott a parkolóautomaták kapcsán..
Tekintve, hogy 90+%-ban mobillal parkolnak az emberek, alapvetően nem egy hülye ötlet egy szemmel jól látható összegért üzemeltethető gépet e-hulladékként kezelni (aztán hogy az üzemeltetés költségéből mennyi a valós és mennyi a lenyúlás, az is megérne egy misét). Más kérdés, hogy ezt nem ész nélkül kellene, hanem a használat analizálásával, tehát olyan helyen, ahol sűrűbb a rövid időszakra indított parkolás, és alacsonyabb a parkolási díjért, ott maradjon automata, mert ott, ahol 300 Ft egy óra, és negyed órányi dolgom van (=75Ft) ott nyilván nem indítok mobillal parkolást parkolási dij+80 forint kényelmi díjért (ami utóbbi díjnak a léte is nonszensz) mert az totál értelmetlen, hanem bedobok egy százast és megyek dolgomra.
-
asdf_
veterán
Rohadtul nem, mert azt egyszer megveszed és főleg a scanner utólag nem kér enni... nem jön rá bughalmazt tartalmazó frissítés és ötödannyiba kerül, mint egy okostelefon.
Na itt vannak a problémák, amikor ilyen butaságot mond valaki, akinek nincs okostelefonja és inkább sz*patja magát a személyes jegyvásárlással.
25e Ft. egy scanner és egy 2024-es megjelenésű, 6 GB RAM-mal rendelkező (tehát mindenre is elegendő) okostelefon 55 ezer forint, a 8 GB-os meg 63 ezer (ezzel úgy minimum 5 évre elintézettnek tekinthető az okostelefon-kérdés).
Plusz ne feledjük el, a kedvezmény az csak a rászoktatás eszköze, azért van, hogy aki amúgy nem használna magától automatát vagy webes vásárlást, az mégis megtegye, ezt használja inkább, majd ezt használja a későbbiekben is, és akkor a jegypénztárban (2025-ben már szinte) teljesen feleslegesen ülő Gizikét már nem kell fizetni, vagy csak egy műszakban. Ahogy lejár a beetetési időszak úgy tűnik el/épül be a kedvezmény. -
asdf_
veterán
Egy nagybani szolgáltatónál, aki akár százezres, milliós mennyiségű SMS-t küld, vajon mennyire jöhet ki egy SMS költsége?
Legkevesebb annyira, amennyi a végződtetési díj, ami (változatlanul afaik) nettó 10 Ft fölött van/SMS. Havidíjban, másban fizeted ki, keresztfinanszírozzák másból. Úgy ingyenes, mint az üdítőre a free refill a külföldi gyorsétteremben, az ingyen és a végtelen ígéretével több ügyfelet lehet fogni, mint amennyibe az ténylegesen kerül, miközben nem használja ki nagyon sok ember. Ha elkezdenél havi 10 000-t küldeni, egy fair use figyelmeztetés ignorálása után nagyon hamar szerződés nélkül lennél.
-
asdf_
veterán
Tömeges szolgáltatásnál de facto ingyen van az SMS.
Ja, azért nettó 5 eurocent még egy nagy voip szolgáltatónál is a magyar sms miközben percenként 0,5 eurocentért (tizedéért) hívhatsz magyar vezetékest és 1,2 eurocentért (negyedéért) mobilt. Pedig ugyanazon a bitkolbászon megy...
-
asdf_
veterán
válasz
hajbazer #768 üzenetére
Nem, lásd a banki szektorban sem a különféle TOTP appok terjedtek el, hanem az SMS.
Vagy talán inkább az lehet mögötte, hogy a banki sms úgy minimum egy évtizeddel megelőzte a banki authentikációt, millió éve megvolt az, hogy kp. felvételről, kártyás költésről sms jött, így aztán amikor elindult, hogy weben keresztül is lehet kártyával fizetni, majd ezt védeni is kéne valahogy, halál evidens volt ezt egy meglevő infrastruktúrát es csatornát alkalmazni erre. Ekkor az egyéb kétfaktoros még a kanyarban sem volt. Nem mellesleg nem lakossági ügyfélkörben-tehát pont ott, ahol sűrűbben -és persze nagyobb összegekkel- használták, ott mocskosul nem sms ment, hanem usb-s aláírókulcs meg kódgeneraló token. De magánszemélyként tőzsdéhez is hw-s kulcsgenerálót kaptam 10+ éve, nem sms-eket.
-
asdf_
veterán
válasz
hajbazer #762 üzenetére
Persze, de azért az értelmetlen pénzszórásnak is vannak határai. Az SMS, lévén -a hívásvégződtetetéssel ellentétben- nincs szabályozva az ára, mocsokdrága. Valami tizenvalahány forint nettó, ha nem tévedek. És ne azt a use case-t nézd, hogy az egyszeri állampolgár egy évben belép mondjuk 5-ször, hanem hogy egy könyvelő mondjuk havonta sokszor, ha timeoutol, mert 10 percenként kirakja a rendszer, akkor még többször, aztán hogy az állami hivatalokban, állami fenntartású intézményekben hányszor lépnek be, azt már hozzá sem merem venni. Nekem volt olyan, hogy problémamegoldás okán 4 óra alatt vagy tízszer loginoltattam be a júzeremet valahova ügyfélkapus e-személyis azonosítással (hogy ezt miért kellett megszüntetni, ezt mondjuk élő ember el nem magyarázza nekem, mert ennél kétfaktorabb k-ra nincs). De amúgy magától is belép naponta többször és ráadásul nem egyedül az irodában. Egy rakás állami rendszerhez való hozzáféréshez az ügyfélkapun keresztül vezet az út. Van, ahol ha a felhasználó összekötötte, már a posta ÉnPosta belépés is ügyfélkapun keresztül megy (ahol a belépés után a céges énjét kiválasztva az állami hivatali levelezés elektronikus feladójegyzékét kezelik). A vlilág minden pénze nem lenne elég ehhez... Nem sokkal egyszerűbb egy ingyenes hitelesítőalkalmazást csekély mennyiségű pénzért implementálni? (hogy átlagjóskát mennyire értelmetlenül védik a 2faktorossal, mert nincs mitől az megint más kérdés)
-
asdf_
veterán
válasz
nanotek911 #702 üzenetére
Na meg azért masszívan sokan elektronikusan adják be és csak leokézzák a felajánlottat. Aki nem ad lakást bérbe, nem volt ingatlan adásvétele, nem termelő, nem tőzsdézik <insert egyéb kivételek here>, annak tényleg csak egy klikk, és ők azért elég sokan vannak.
-
asdf_
veterán
válasz
rednifegnar #693 üzenetére
Ezek hülyék *facepalm*
-
asdf_
veterán
válasz
rednifegnar #683 üzenetére
Afaik évek óta nincs már tovább nyitva a posta az utolsó adóbevallási napon.
-
asdf_
veterán
Szerintem meg arra mennek majd, hogy kényelmesebb lesz a júzernek NFC-s személyivel meg telefonnal DÁP-á válnia, mert azt otthon elintézi 5 perc alatt, mint a kormányablakban lopni a napot ilyen hülyeséggel.
Ennek persze előfeltétele, hogy megvan még a személyi kiállításakor átadott boríték a PIN kóddal, ezen mondjuk sokan hasalnak majd el.
Azt írják, 2,6 millió fölött van az ÜK+ regek száma, emellé vannak még a DÁP-osok, szerintem nem tolnak itt semmilyen határidőt. -
asdf_
veterán
válasz
Viktor0610 #673 üzenetére
Sztornó, lehet hülyeséget írtam, de most nem tudom kipróbálni.
-
asdf_
veterán
válasz
Viktor0610 #250 üzenetére
Állítólag az SMS nem biztonságos.
Ehhez nem értek, de én is meglepődtem, hogy az Ügyfélkapu+-nál nincs SMS-es megerősítésre lehetőség.Pont te ne tudnád egy sim swap-es csalás hátterét és következményeit?
-
asdf_
veterán
válasz
Donki Hóte #311 üzenetére
A decemberi már lement, a januári még nincs fent, mondtam hogy januárban nézd majd. De ez csak akkor kell, ha sima ügyfélkapud nincs még.
-
asdf_
veterán
válasz
Donki Hóte #307 üzenetére
https://kormanyhivatalok.hu/mobilizalt-kormanyablak-ugyfelszolgalatok
(Majd januárban nézd meg, van még 3 munkanap az évből, most értelemszerűen nem megy már a kormányablakbusz sehova)
Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch
- Black Myth: Wukong
- Autós topik
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Milyen autót vegyek?
- Stellar Blade
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- BestBuy ruhás topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7900XT 20GB Videokártya! Bemutató darab!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest