- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Yettel topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Heteken belül ár/érték bajnokot avat a Poco
- VoLTE/VoWiFi
Aktív témák
-
ledgeri
nagyúr
válasz
hajbazer #844 üzenetére
Én az RCS-t nem említettem, hoztam fel az SMS ellen... (nem érdekel hogy létezik)
De mondjuk a múltév végi FBI/NSA javaslat indok-alapja picit többet nyom a latban.#845 nanotek911 Az hogy mit gondolhatott, az egy dolog, az hogy mit ír az egy másik.
HW tokenből is kettőt illik beszerezni pont a fenti miatt (és az is lehet külön faktorral zárva...)
Nagyon furi, hogy az SMS az nagyon jó, de az adott, mindenkori okostelón már biztos van minden, emiatt a butatelefon jobb a narratíva, de persze ilyen user belépésre használt PC-ja az biztos tiszta marad SMS-es eseténmíg okostelósként már ott bukott az egészen hogy azt hitte, hogy bekapcsolja a telóját (mert már ment.... csak nem vette észre, hogy a futó process-ek miatt már izzik az akku....)
. -
válasz
hajbazer #844 üzenetére
Sajnos teljesen általános az a jelenség, hogy a témában alapszinten is tájékozatlan (és erre nem ritkán egyenesen büszke) egyedek osztják az észt -- kifejezetten szakismereteket igénylő kérdésekben. Sokszor nem csak az alapokkal, hanem a megvalósítás felhasználói oldalával sincsenek tisztában, de sajnos nagyon erős a befolyásuk.
Nagy kedvencem volt az a hölgyemény, aki egyrészt fennen hangoztatta, hogy nincs biztonságos megoldás, mert ha valaminek az elméleti feltörési lehetősége megvan, akkor azt szinte biztosan fel is fogják törni -- ugyanakkor pedig egy másik fórumon arra panaszkodott, hogy a gyerekének másodfokú egyenleteket kell megoldania a gimnáziumban, aminek ugye semmi értelme...
MaCS
-
Egon
nagyúr
válasz
hajbazer #745 üzenetére
Az SMS nem a leggyengébb kétfaktor. Pont olyan "erős", mint bármelyik második faktor, csak jól kell tudni használni.
Oké, javaslom hogy olvasgass még egy kicsit a témában. Kezdd mondjuk azzal, hogy az SMS nem titkosított csatorna. Nem mellesleg azt írtam, hogy az egyik leggyengébb második faktor, nem azt, hogy a leggyengébb...
-
ledgeri
nagyúr
válasz
hajbazer #829 üzenetére
Ha le mersz írni ilyet
"Az SMS nem a leggyengébb kétfaktor. Pont olyan "erős", mint bármelyik második faktor, csak jól kell tudni használni. "
, akkor vagy nem ismered, hogy mi létezik, vagy nem tudod, hogy mi hogyan működik, és hiteltelen leszel annak a szemében, aki akár csak picit is többet tud nálad, bárhogyan is nyűjtod el a véleményed leírását. -
cocka
veterán
válasz
hajbazer #753 üzenetére
meglévő Ügyfélkapusokat is visszalökünk a papíralapú ügyintézésbe.
Engem a MÁV is visszalökött a következőképpen:
IC jegyvásárlás: Elővételben véve olcsóbb, mint az indulás napján.
Régi rendszerben online meg tudtam venni a honlapjukon mondjuk este 11-kor, adtak egy kódot, és mikor mentem a vonathoz másnap, csak átvettem az automatából a jegyet a kóddal. Adtak 5% kedvezményt is.
Új rendszerben nem tudom online megvenni, mert egyrészt nem nyomtatok, másrészt nincs okostelefon, ezért előző nap el kell mennem az automatához, hogy az automatából megvehessem. Már 5% kedvezmény sem jár.
+ az automatából nyomtatott jegy használhatóságáért ők felelnek, míg a másik két esetben én felelek. Ez nagy különbség!Az már csak olyan "hab" lenne a tortán, ha ezeknél is kitalálnák, hogy kevesen használják az automatákat, ezért megszüntetik őket.. Taps, lehet járni megint a pénztárba, ha lesz ott még egyáltalán dolgozó.
-
cocka
veterán
válasz
hajbazer #752 üzenetére
Ez a gondolkodásmód nem más, mint a felhasználói táboron belüli kisebbségek érdekeinek lábbal tiprása
Arról nem is beszélve, hogy a webes felületek esetén max. böngészőfrissítésre van szükség, hogy megfelelően működjön egy ügyfélkapu, nem megy, sebaj feltelepítek másik böngészőt, amiben menni fog és kész. De okostelefonokból nem tartasz 4-5 különböző példányt legalább Android 10-es OS-szel, plusz senki sem garantálja, hogy az app folyamatos update-jei nem okoznak-e egy rahedli működésbeli anomáliát, bugot stb..
Erre írtam e topic-ban már korábban is, hogy egy életet nem lehet felépíteni bughegyekre.
Emellett, valakinek anyagi szempontok is közrejátszanak, valaki nehezen kezeli az érintőképernyőt, míg egy számítógépet könnyedén kezel és lehetne a végtelenségig sorolni a szempontokat.
Meg amit korábban írtam, minél szabadabb a vezérlés egy beviteli eszközzel, annál bizonytalanabb maga a bevitel. A billentyűzet ebből a szempontból a legbiztonságosabb. Az érintőképernyőnél meg már csak egy bizonytalanabb vezérlés lenne: a levegőben kalimpálás.
leszámítva azt, hogy asztali számítógéppel nehéz lenne igazolnom magam a rendőrnek.
De akkor az lenne az ésszerű iránya az ilyen appok fejlesztésének, hogy csak azokat a funkciókat kéne beletenni, amit nem lehet megoldani egy natúr PC-n/laptopon, mert mittomén nincs giroszkóp vagy nincs QR kódolvasó (vagyis van, de azok már csak az elkészült képet tudják dekódolni), nincs 6 kamera, nincs ujjlenyomat-olvasó stb..
-
cocka
veterán
válasz
hajbazer #745 üzenetére
a mobilszolgáltatók szabályozatlanságát és jogosultságkezelési hiányosságait.
Ezzel kapcsolatban az jut eszembe, hogy eleve kvázi asszisztálnak a bűnözők tevékenységéhez, mert gyakorlatilag már minimum 10 éve használnak csalók egy rahedli olyan telefonszámot, amikről nyilvános vélemények/jelentések is olvashatók a neten. Ennek ellenére nem vizsgálják, hogy a telefonszám mögött ki a valódi előfizető és azt sem, hogy miért pont az adott előfizető telefonszáma lesz spoofing áldozata... vagy egyáltalán, hogy a mögöttes bűnszervezeteket felszámolják. Persze könnyű arra hivatkozni, hogy kinyomozhatatlan, lenyomozhatatlan, de tuti van rés a pajzson... valaki valamit egyszer el fog cseszni, ami miatt bukik az egész.
Mindenesetre a mobilszolgáltató részéről a legrosszabb kommunikáció arra hivatkozni, hogy bocs, nem tudunk ellene tenni. Tipikus magyar bürokrata hozzáállás: ujjal mutogat egyik szerv a másikra, az ügyfél meg két szék közé kerül.Jelenleg Ügyfélkapu+-on nincs ilyen lehetőség, tavaly augusztustól a személyijére nem kap már senki aláíró tanúsítványt, csak és kizárólag az okostelefonkényszert hozó DÁP tudja és az is csak elvileg, mert sokaknak abban sem működik.
Az hagyján, hogy nem kap, de amíg még osztogatták ezt, az időközben mondjuk 2022-ben vagy 2023-ban lejáró tanúsítványokat sem lehetett megújítani, mert más cég bocsátotta ki az újabbakat. Erre volt jelen topic tanúsága szerint is az a válasz, hogy de új tanúsítványokat, csak a 2021 nyara után kibocsátott eszemélyikre adnak ki. Nem tudom, hogy egy 2016-2021 közt kiállított eszemélyi 2021 utánira cserélése került-e pénzbe korábban, most már állítólag egy ilyen mutatvány 7200 Ft lenne. (a semmire)
És mint kiderült külalakban totál ugyanaz a két verzió, csak réginél nincs EU-s zászló bal felső sarokban, és nem volt kötelező hozzá ujjlenyomatot adni. Igen a lovak is ugyanúgy állnak.
-
cocka
veterán
válasz
hajbazer #743 üzenetére
Noxot használtam, ott működött, csak aztán update-elték, a 7-es Android emulálását meg már nem bírja a gép.
Mindenesetre köszönöm a tippet, majd kipróbálom. Android x86 nekem eleve csak VMWare-ben indult el, valódi gépeken a logónál megáll és ennyi volt.
Androidos boxot sem szerette, pedig ott ki-bekapcsolgatható a rootoltság, gondolom a kínai firmware miatt hisztizik.
-
válasz
hajbazer #752 üzenetére
Hangsúlyozom: nem a saját álláspontomat írtam le, de nagyon is figyelembe veendőnek tartom a másik fél érvelését, még ha nem tudok azonosulni vele.
A digitalizációs kényszert, de még a visszalépési tilalmat is súlyosan aggályosnak tartom.
Konkrét példa: emberünk pert indít. A tét nem is kicsi, a saját teljes kisemmizését próbálja visszacsinálni. (Egyébként döntően nagy arányban jogosan.)
A gond annyi, hogy nincs pénze ügyvédre, úgyhogy jogi képviselet nélkül vág neki -- de elektronikus kapcsolattartással. Csakhogy két évnyi pereskedés után, nem kis mértékben a másik fél nyíltan rosszhiszemű peres magatartás miatt az életkörülményei olyan mértékben romlanak, hogy fel kell adnia az internet- és számítógép-használatot. Csakhogy főszabályként nem lehet visszatérni a papíralapú pervitelre.
MaCS
-
asdf_
veterán
válasz
hajbazer #768 üzenetére
Nem, lásd a banki szektorban sem a különféle TOTP appok terjedtek el, hanem az SMS.
Vagy talán inkább az lehet mögötte, hogy a banki sms úgy minimum egy évtizeddel megelőzte a banki authentikációt, millió éve megvolt az, hogy kp. felvételről, kártyás költésről sms jött, így aztán amikor elindult, hogy weben keresztül is lehet kártyával fizetni, majd ezt védeni is kéne valahogy, halál evidens volt ezt egy meglevő infrastruktúrát es csatornát alkalmazni erre. Ekkor az egyéb kétfaktoros még a kanyarban sem volt. Nem mellesleg nem lakossági ügyfélkörben-tehát pont ott, ahol sűrűbben -és persze nagyobb összegekkel- használták, ott mocskosul nem sms ment, hanem usb-s aláírókulcs meg kódgeneraló token. De magánszemélyként tőzsdéhez is hw-s kulcsgenerálót kaptam 10+ éve, nem sms-eket.
-
-
-
asdf_
veterán
válasz
hajbazer #762 üzenetére
Persze, de azért az értelmetlen pénzszórásnak is vannak határai. Az SMS, lévén -a hívásvégződtetetéssel ellentétben- nincs szabályozva az ára, mocsokdrága. Valami tizenvalahány forint nettó, ha nem tévedek. És ne azt a use case-t nézd, hogy az egyszeri állampolgár egy évben belép mondjuk 5-ször, hanem hogy egy könyvelő mondjuk havonta sokszor, ha timeoutol, mert 10 percenként kirakja a rendszer, akkor még többször, aztán hogy az állami hivatalokban, állami fenntartású intézményekben hányszor lépnek be, azt már hozzá sem merem venni. Nekem volt olyan, hogy problémamegoldás okán 4 óra alatt vagy tízszer loginoltattam be a júzeremet valahova ügyfélkapus e-személyis azonosítással (hogy ezt miért kellett megszüntetni, ezt mondjuk élő ember el nem magyarázza nekem, mert ennél kétfaktorabb k-ra nincs). De amúgy magától is belép naponta többször és ráadásul nem egyedül az irodában. Egy rakás állami rendszerhez való hozzáféréshez az ügyfélkapun keresztül vezet az út. Van, ahol ha a felhasználó összekötötte, már a posta ÉnPosta belépés is ügyfélkapun keresztül megy (ahol a belépés után a céges énjét kiválasztva az állami hivatali levelezés elektronikus feladójegyzékét kezelik). A vlilág minden pénze nem lenne elég ehhez... Nem sokkal egyszerűbb egy ingyenes hitelesítőalkalmazást csekély mennyiségű pénzért implementálni? (hogy átlagjóskát mennyire értelmetlenül védik a 2faktorossal, mert nincs mitől az megint más kérdés)
-
válasz
hajbazer #760 üzenetére
Akkor foglaljuk össze mire használható a DáP app, amire más nem képes:
- rendőri igazoltatás? Évtizedek óta tudom igazolni magam app nélkül is.
- időpontfoglalás? Évek óta lehet weben is.
- erkölcsi? Évtizedekkel ezelőtt is lehetett, persze lassabban.
- személyes adataid? Rajta vannak a kötelezően nálad levő papírokon, ami nem azt írd fel cetlire.
- qr kód belépés? Ott van helyette az ÜK+ (GA)A többi nem létező dolgot meg a dáp se tudja. Legfeljebb ígérik.
-
nyunyu
félisten
válasz
hajbazer #745 üzenetére
Amit már kevésbé értünk meg, az az, hogy második faktornak miért nem az amúgy legelterjedtebb SMS-t hozták be, ami a banki szektorban már bizonyított?
Mert az SMS az nem ingyen van, hanem fizetni kell érte az SMS szolgáltatónak pár Forintot.
Banki számlavezetési díjban ez eleve bele van kalkulálva, de az állami szolgáltatások "ingyenesek". -
-
válasz
hajbazer #753 üzenetére
Nem sok. A személyes ügyfélszolgálat nem szűnik meg. Valaki oda is mehet.
<1% azon emberek aránya akik telefonján nem fut el a Google Authenticator és még havonta se kerülnek wifi közelébe.
A dáp ezen felül nem nyújt nekik jelentős előnyt.
Tehát az utóbbi 15 év (?) telefonjai megfelelnek. Használtan vettek is a digitális ügyintézéshez. Az app csak kényelmi funkciókat ad (pl időpontfoglalás) mást nem. -
válasz
hajbazer #744 üzenetére
Mennyi emberről beszélünk?
MO-on 12 millió aktív sim kártya van 10 millió emberre. Namost a 14 évnél fiatalabbakat és 90 évnél idősebbeket leszámítva kinek nincs? Az a fél százalék ha bejár a hivatalba az miért baj? Sőt még sim sem kell csak wifi. A DÀP nem kötelező. De a 99% penetráció már bőven elegendő a sikerhez.
-
válasz
hajbazer #744 üzenetére
Erről folytattam éppen egy érdekes beszélgetést. A partner ebben egy egyáltalán nem hülye politikailag nem érintett digitálisszolgáltatás-szakember volt.
Szerinte az már nem érv, hogy valakinek nincs okostelefonja. Ha nincs, de használni akarja / használnia kell a DÁP_szerű szolgáltatásokat, akkor vegyen. Ha úgy gondolja, akkor nem kell másra is használnia, és akkor fogja fel úgy, hogy ez egy céleszköz, amelyet kizárólag ezekre a szolgáltatásokra használ, de a "nem akarom" szempontot pont le kell szarni. Havi pár száz forintból meg lehet úszni egy alapkészüléket, úgyhogy erre senki ne hivatkozzon. Ha meg erre hivatkozna, akkor vonuljon be személyesen ügyet intézni, mivel annak a lehetőségét még nagyon sokáig fenn fogják tartani.
Említettem neki azt, amit már itt is: mi van azokkal, akiket mondjuk az egészségi állapotuk akadályoz az okostelefon-használatban.
Na, erre nagyrészt megoldás a szoftveres akadálymentesítés vagy céleszközök ingyenes rendelkezésre bocsátása. De az "elvi okokból nem akarom" és a "hülye vagyok ehhez és nem vagyok hajlandó megtanulni" nem érv.MaCS
Aktív témák
Hirdetés
- Dell,14"FullHd IPS,core i5 6440HQ(Fizikai 4x3,5Ghz)8-16GB,Vil.bill,256-512GB SSD,Jó akku
- 14" ACER SWIFT 5 (970 gramm!)Érintős 14,1"FullHD IPS,8.gen.core i5,Vil.bill,16GBRAM,512GB SSD
- Xiaomi Redmi Note 11 64Gb Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Apple iPhone 14 128Gb Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Acer 15,6",core i3,IntelHD+GT 940MX VGA,8-16GB RAM,SSD,szép állapot,W11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest