- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- LTE frekvenciák
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Magisk
-
Mobilarena
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Aktív témák
-
pinnacle
nagyúr
válasz
TeeJay #58575 üzenetére
Köszi! zsolt501-nak is! Egyébként ekkora sebesség 1Gbit/s=125MB/s mire jó, a gyorsabb letöltésen kívül? Esetleg aki a későbbiekben 4K online közvetítést akar nézni? Nem tudom annak mekkora sebessége kell. Mondjuk ez jó, hogy a Diginél nem variálnak különböző csomagokkal. 1Gbit, azt kész.
Draken OK! Egyébként mindenki beírhatja, ahol már bekötötték, legalább látjuk, merre haladnak az országban.
-
MadGame
senior tag
válasz
TeeJay #58425 üzenetére
Nat-gyorsítás engedélyezve van. Speedtestet letöltöttem a marketből, meg se mozdul, azt írja, nem tud csatlakozni a nethez, de kábelen, se wifin. Csak ideérnek már egyszer a Digisek, Bambano-ek környékét csinálják, nincs olyan messze tőlem, de én semmilyen értesítőt nem kaptam a márciusi számlával, semmi tájékoztatást, semmit. Csak azért idegesít, hogy hol vannak a megabitjeim… wifin még oké ez a 130-150 mbit, azt tudom, hogy annyi, na de simán hálózatról 200-240?? 800 után??
-
Criton
veterán
válasz
TeeJay #58378 üzenetére
Ma annyit mondtak nekem a technikusok hogy ők nem tudnak erről a 945Mbps korlátról, volt hogy ők is mértek 1000Mbps feletti letöltést és nem volt hiba.
(#58392) Roland861010: igen komoly , és nem azért lett lefotózva mert nem bízom bennük hanem azért hogy nincs-e valahogy úgy elvezetve ahol az akár problémát okozna-e.Egyebkent nem tudom mi alapján szűrted azt le hogy nem bíztam a munkájukban.
-
Criton
veterán
válasz
TeeJay #58362 üzenetére
Megint belassult a net, megint kihúztam majd újra be és megint ok. Ki nem csúszott, jól be volt dugva, akkor meg nem nagyon értem.
Ha az ember venne egy jobb csatlakozót, akkor a DIGI azt felrakja ha kérem? Egyébként most nem nagyon tudom eldönteni, hogy vagy az eszköz a ludas vagy a kábel akkor. Azért nézegetem én, mert tudom a DIGI semmit sem fog ezzel foglalkozni, mert ha látni is fognak valamit a központban, amit elvileg a telefonos ügyfélszolgálat lát (ami azért fura, mert eddig az összes technikus letagadta hogy látott-e volna bármit), akkor nem tudom miért nem a probléma igazi forrását keresik.
-
Soma01
veterán
válasz
TeeJay #58221 üzenetére
Egy ilyennel (párban) nem lehet megoldani a tápellást, poe-n? Jól értelmeztem, hogy ezen keresztül megy a gigabit?
Így elég ha egy konnektor mellett nem messze elmegy a kábel, ott "feladódik"a táp és az utp-n "visszamegy"
a ONT-be.
Amúgy milyen feszültséggel és mekkora árammal működnek a Digi ONT-i? -
zsolt501
nagyúr
válasz
TeeJay #58221 üzenetére
Nálunk a panelban a bejárati ajtótól kb 4-5 méterre van a biztosíték tábla
Fránya panelek sem egyformákNálam csak egy járható út lesz, a bejövő UTP kábel helyére fog majd kerülni az optikai kábel, illetve a bejövő koaxot is részben ki kell majd bontanom egy darabon az osztóig.
-
xeon forever
addikt
-
Brandynew
őstag
válasz
TeeJay #58181 üzenetére
Szolgáltatótól függ, nekem 35 Ft rendszerhasználati díjjal és ÁFA-val együtt. Múltkor az 1521 lm, 11 W fogyasztású led lámpáim fogyasztását számolgattam, az jött ki, hogy az amortizációt (kapcsoló stb.) is beleszámítva kis túlzással többe kerül lekapcsolnom, mintha úgy hagynám felkapcsolva
-
Brandynew
őstag
válasz
TeeJay #58177 üzenetére
Sokan szerintem attól félnek, hogy nagy lesz a villanyszámla. Sajnos több olyan embert ismerek, akik a led lámpát is mániákusan kapcsolgatják le. Persze ha tudnák, hogy ilyen 10-20 Ft-okról van szó havi szinten, akkor máris másként állnának hozzá. A lámpának, routernek és hasonló kis fogyasztású eszközöknek eltörpül a fogyasztása a hűtőszekrény, porszívó, sütő stb. mellett. Nekem egy 1 W fogyasztású LED égőm van a hálószobában, azt 10 évig kéne folyamatosan működtetnem, hogy mérhető fogyasztása legyen
-
xeon forever
addikt
válasz
TeeJay #58144 üzenetére
Nemrég csináltam egy ont resetet. Kb 4-5perc volt mire újra kapcsolatot teremtett a külvilággal.(elfelejtettem a jelszavát//tudom...shame//viszont megnyugodtam, hogy a szerverről újra bekonfigurálta magát)
Szóval egy áramtalanitas amig nem vagy otthon nem vágja haza. Amint bekapcsolod, ha van frissítés automatikusan letölti és beállítja magát.
-
Brandynew
őstag
válasz
TeeJay #58098 üzenetére
3 év múlva lesz 10 Gigabites router 50 ezer Ft alatt, majd vissza lehet keresni ezt a kommentet
A gyártók most kezdenek előrukkolni a 10 Gigabites megoldásaikkal, be fog indulni az árverseny és vele a tömeggyártás is. Ha meg lesz 10 Gigabites router, akkor lesz hálózati kártya is.
3 év múlva már csak az e-pénisz miatt is lesz a Diginek 1 Gbps-nál nagyobb sebességű csomagja. A 10 Gigabit valóban felesleges lenne otthonra, de ha valaki egymaga is ki tudja használni az 1 Gbps-ot (én simán), akkor egy olyan háztartásba, ahol 1-nél többen élnek, elfér 2-3 Gbps is. Nyilván a többség még évekig ellesz a 100 Mbit-tel, de már az 1 Gbps sem a többségnek szól.
Persze mindannyian csak jósolgatunk, én ezt a forgatókönyvet látom reálisnak. A torrentoldalak már tele vannak 4K-s tartalmakkal, pár éven belül már 8K is lesz, de már annál nagyobb felbontású megjelenítők is léteznek. A játékok is egyre híznak, talán egyedül a zenei tartalmak mérete stagnál
Aki azt mondja, hogy márpedig neki semmi szüksége nagyobb netsebességre, annak valóban nincs rá szüksége és valószínűleg nagyon sokáig nem is lesz. De ne általánosítsunk és ne csak 1 személyes háztartásokban gondolkozzunk.
Annak, aki ezt a kommentet 2021-ben olvassa: én megmondtam.
-
bkgb
csendes tag
válasz
TeeJay #57901 üzenetére
" kapni fog 1 vagy 2 aktív eszközt amit berak a mostani bejárati ajtó fölé és bedugja a konnektorba"
Csak sajnos nem mindenkinek van a bejárati ajtó fölött konnektor, sőt, sajnos az egész előszobában, így mindenképp el kell majd vezetni az optikai kábelt a szobáig, amíg hát lesz egy-két törés ("kanyar") benne, amit nem tudom mennyire tolerál az optikai kábel.
Félreértés ne essék, én nem vagyok a fejlesztés ellen, sőt örülök is neki, csak sajnos panellakásról lévén szó, elég hülye az elrendezése, és hát ahogy nézegetem, elég sokat kell nálunk alakítani.
Az egyik szobában van egy tv (tehát oda kell koax) és egy telefon, a másik szobában szintén van tv és oda kell net. A két szoba között van egy gardrób és az előszoba. Na ha ezt valaki megfejti hogy alakítsuk át optikára fizikai Nobel-díjat kap tőlem
Megjegyzem a gardróbban sincs konnektor... -
-
viktorhu
veterán
-
WaterWave
veterán
válasz
TeeJay #57787 üzenetére
Az emberek többsége, persze nem általánosítok mert megbántanám azokat, akiknek nincs, vagy nem telik rá, vagy csak nem jutottak el erra a gondolatmenetre, de azért 2018-ban a mai hd, uhd tartalmaknál jussunk már el hogy vesz az ember otthonra egy NAS szervert... És ha megvette hidd el, hogy pont nem fogja érdekelni, hogy most 100 megabites net van rajta vagy 1 gigabites, ugyanis az emberek többsége célzottan néz filmet (ezt akarom megnézni holnap típus) és nincs mit tennie, fogja és nas szerverben betallózza, és letölti a filmet... elhiheted tökmindegy hogy most 5 perc alatt van rajta vagy 2 óra, mert munkában távoli eléréssel is le tudja tölteni, hogy mire hazaér, fáradtan, még az asszony leápolása elött vagy után meg tudja nézni a letöltött tartalmat...
Arra jó, hogy a gépedre 5 perc alatt letöltöd és megnézed, de ha már annyira reklámozod az uhd-t akkor remélem 5.1 hangrendszeren teszed, és ha már így nézed, akkor elengedhetetlen egy nas... Nas megléténél meg tökmindegy mikor ér le a film...
Tehát még mindig ott tartunk, hogy 1. nem használod ki 2. csak a letöltés idejére használod ki mert seedelést felejtsd el full sávszéllel ha 100-an seedelik vissza a filmet.
Gigabites nettel úgy vagyok mint a zsiráffal... Hogy jó is meg szép is, de otthonra minek...? -
Gejza1981
tag
válasz
TeeJay #57738 üzenetére
azért ne legyünk már ennyire büszkék arra, hogy illegális forrásból villámgyorsan lejön a film...
legális szolgáltatással jelenleg csak abban az esetben használható ki az 500-nál nagyobb net, ha minimum 3-4 családtag egyszerre tevékenykedik nagy letöltést igénylő tartalmakkal (megvásárolt játék letöltés, streaming video, zene, tv közvetítés, stb)
másik felhasználási mód, ha valaki videovágással foglalkozik és szerverről húzza le és tölti fel a videokat, vagy ipari mennyiségben fotoz (de ezekben az esetekben is az ssd illetve a hdd tárhelye korlátozott)
viszont ebben az esetben ez 99%-ban munka és nem a lakossági szolgáltatás kategóriába esik... -
Andrew31
senior tag
válasz
TeeJay #57764 üzenetére
(sorry, nem válasz)
Sziasztok!
Ne haragudjatok, nem olvasnék vissza, idő hiányában!
Van, aki írt már az új, optikai nettel kapcsolatban? Az eddigi rendszerben sikerrel alkalmaztam azt, ami az összefoglalóban van (switch -> ZTE a telefonnak + saját router [TP-Link wr1043nd V2] a gépeknek). Az új megoldással milyen lehetőségek vannak? Használható minden tovább vagy változtatni kell a szokásokon/rendszeren?
Ha volt már róla szó, elég egy link.Köszönöm szépen.
-
WaterWave
veterán
válasz
TeeJay #57738 üzenetére
eléggé érzékeny vagyok a filmekre... ez főként abban nyilvánul meg, hogy csak házimozin nézek filmet itthon... de még nem vettem rá magam, hogy ultraHD formátumban töltsem le azt, ami bd25 kiterjesztésben ne lenne jó... de ebbe most nem megyek bele, mert aki szereti a 4k-t annak rendben van. Letöltés idejére ki tudod használni... leszedsz 2 darab 80gb-os anyagot 30 perc alatt gigás nettel... de utána elfogy a tudomány letöltési részről is és seed részről is... Tehát a példád nem jó
-
-
dethroner
veterán
válasz
TeeJay #57738 üzenetére
Kell a fenét. Nekem még a 100/50-es csomag van, én is minden filmből az elérhető legnagyobb változatot szedem le, mégse érzem hogy kevés lenne. Egy titka van, nem akkor kell kitalálni hogy mit akarsz nézni, amikor a tévét bekapcsolod és így nem akkor kell letorrenzetni. Filmnézési idő előtt 3 órával kijelölöd és ott van időre
-
zsolt501
nagyúr
válasz
TeeJay #57736 üzenetére
Nem feltétlen, mert az hogy kötögetik az 1000-es netet még nem egyenlő azzal, hogy mindenki elkezd nap hosszat töltögetni akkora sebességgel ami a csövön kifér, ráadásul a nagyobb sebesség miatt még az is lehet hogy hamarabb végez az illető és így a terhelés csökkenhet.
Jelenleg sajnos az FTTB rendszerrel az a gond hogy nagyon alul lett sok helyen méretezve és nem ezekre a csomagokra és felhasználó számra lett méretezve, igaz még így is vannak olyan helyek ahol ez nem okozott gondot, pl a nyugdíjasok jelentős részére nem jellemző hogy óriási adatforgalmat generáljanak, szóval elég sok minden tudja egy terület terhelését befolyásolni, és nem hiszem hogy jellemzően többet fog valaki azért töltögetni le mert nagyobb a sávszélessége, bizonyos szokásokat nem a sávszélesség változása befolyásol, és a napi életritmusa sem mindenkinek olyan hogy naphosszat azért üljön a gép előtt hogy le és fel töltögessen, és nem mindenki tart otthon bekapcsolva folyamatosan gépet hogy az az töltögessen.
Több ismerősömnek van más szolgáltatóknál a legkisebb előfizetése, mert még azt sem használja ki, és ezért nem is volna szolgáltatót sem váltani hogy csak gyorsabb legyen a netje, mert ugye minek.
Több olyan ismerős is van ahol még TV előfizetés sincs, mert jobbára reggel elmennek dolgozni és este érkeznek haza, és otthon is várja a házimunka és a család, szóval még Tv nézésre se nagyon van ideje.(#57738) TeeJay De ugyan hány előfizetőnek fontos ez, hogy ekkora anyagokat töltsön?
-
dchard
veterán
válasz
TeeJay #57729 üzenetére
Ott tévedsz, hogy egy bizonyos ponton egyszerűen olcsóbb lesz a fajlagos kapacitás ára 10GPON mellett, mint GPON-on. Ez 1-2 év. Arról már nem beszélve, hogy sokkal olcsóbb szegmentálás helyett 10GPON-ra váltani, azt pedig ismerjük, hogy kevés tartalékkal épült a hálózat. A szutyok kínai ONT-k 2-3 év múlva elkezdenek majd hullani, addigra lesz olcsó ONT is, és minden adott lesz a 10GPON-hoz.
Dchard
-
Brandynew
őstag
-
Brandynew
őstag
válasz
TeeJay #57710 üzenetére
Nem hiszem, hogy hasraütésszerűen vitték le az árakat, biztosan megvolt rá az okuk. Ez a nagyon-nagyon olcsó ár akkor érhető el, ha mellé telefont és tévét is rendelsz. Lehet, hogy számolgattak meg felméréseket csináltak, és az jött ki nekik, hogyha lecsökkentik a net árát, akkor lesz annyi új tévé és telefon előfizető, akik megfinanszírozzák a veszteséget. Nekik jóformán nem is plusz költség, ha plusz X embernek telefont és tévét szolgáltatnak, szóval kb. mindegy nekik, hogy valakinek 5 ezer Ft-ért adnak csak internetet, vagy 5290 Ft-ért netet+telefont+tévét, aminek sok esetben nem 5290 Ft a vége, ha az illető használja is a telefont és plusz tévécsatornákra is előfizet (pl. HBO), na meg általuk többet kapnak a csatornáikon megjelenített reklámokért is.
Persze mi itt hiába okoskodunk, a Diginél biztosan vannak olyan emberek, akik ezt jól kiszámolták, rálátásuk van a számokra és megalkották a stratégiát. Nyilván van valami elgondolás az üzletpolitikájuk mögött, és nem véletlen, hogy gyakorlatilag megszüntették a különböző tévécsomagokat és már csak egyféle van, majd ugyanez következik a netcsomagokkal is. Nem értek hozzá, de el tudom képzelni, hogy ezáltal az adminisztrációs költségeik is csökkennek valami úton-módon, vagy több folyik így be a reklámokból.
Valószínű az is tudatos döntés, hogy nem 10GPON-t vásároltak első körben, pl. lehet, hogy úgy gondolkodtak, hogy ezeknek az eszközöknek az élettartama igencsak véges, és nem éri meg most megvenni őket, mert mire cserélni kéne, már fele áron jutnak hozzá.
-
Brandynew
őstag
válasz
TeeJay #57692 üzenetére
Ők látják a számokat, bizonyára végeztek piackutatást és vannak nekik mindenféle statisztikáik, stratégiáik. Látatlanban arra tippelek, hogy ugyanazt csinálják, amit a fapados légitársaságok: szinte ingyen van a repülőjegy (Kanári-szigetek 9 ezer Ft oda-vissza és hasonlók), de azért ott vannak a különféle egyéb szolgáltatások. A kvázi ingyen repülőjeggyel sokszorosára nő az extra szolgáltatásokat vásárlók köre (a Ryanair tulajdonosa mondta azt nemrég, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy belátható időn belül semennyit nem kell majd fizetni az alap repülőjegyért).
A Digi nem csak vezetékes netet árul, hanem kábeltévét, műholdas tévét, extra tévécsatornákat, telefont, mobilnetet, illetve ott vannak az üzleti szolgáltatási is. Nem véletlenül van neki annyi saját tévécsatornája is, mert azokon meg reklámidőket értékesít, és minél több az ügyfele, annál többet kérhet értük.
Tehát valami olyasmi állhat a Digi üzletpolitikája mögött, hogy aki beköti az internetet (ilyen áron csak a hülye nem köti be, ha elérhető nála), és akar mellé tévét, telefont is (vagy elképzelhető, hogy előfizet rájuk a jövőben), az ugyanúgy a Digit fogja választani, ha már egyszer az internet is Digis. A szupermarketek ugyanezt csinálják az alapvető élelmiszerekkel: a saját márkás tejet beszerzési (+ csomagolás, szállítás) áron adják 0 Ft haszonnal, mert aki bemegy az olcsó tejért, az vesz mást is.
Hálózati infrastruktúra szempontjából meg mindegy, hogy 10 db 100 Mbit-es ügyfelet, vagy 10 db 1 Gigabites ügyfelet kell kiszolgálnia, mert aki amúgy csak a 100 Mbit-re fizet elő, az nem is használna többet (Rozinéni), aki meg kihasználná az 1 Gigabitet, az egyébként is előfizetne rá. Kevesebb csomag, alacsonyabb adminisztrációs költségek, plusz gondolom a marketingesek is elkezdik majd 1-2 év múlva kommunikálni, hogy a Diginél minden előfizető Gigabites sebességet kap 1 pizza áráért.
Azon sem lepődnék meg, ha ez az egész a Digi mobilszolgáltatóként való színrelépését készítené elő, mert Digis ügyfélként nyilván szuperkedvezményes lenne a Digis mobiltelefon is, így kapásból szerezne egy csomó ügyfelet. Vagy az is lehet, hogy más szolgáltatásokat kezd el értékesíteni, mindenesetre a nagyra nőtt ügyfélbázis csak előnyére válhat a jövőre nézve. Az lenne a király, ha az eladósorba került Telenort venné meg
-
nfsu17
veterán
válasz
TeeJay #57692 üzenetére
Tényleg lehetne drágább az ezer, de azért nagy gond így sincs.
Attól, hogy az autó tud 6000 rpm-et, még nem azon használod egész nap.
Otthon sem vagyok egész nap, mint ahogy sokan, lappang a háló.
Ha hazaérek, akkor sem töltöm le a zinternetet, vagy max csak pár percig, mivel hamar leér. -
Brandynew
őstag
válasz
TeeJay #57673 üzenetére
Mindig alábecsülik az emberek a Digit.
Érdekes visszaolvasni a fórumot, már kb. akkor a Digi csődjét jósolták sokan, amikor megjelent Magyarországon, ehelyett egyre csak terjeszkedik, felvásárol.
Amikor meg bejöttek a 100 Mbit körüli csomagok, akkor sokan azt hangoztatták, hogy most legalább 5-10 évre meg fog állni a fejlődés, mert nem lehet gazdaságosan nagyobb csomagot bevezetni. 1-2 évre rá meg bumm, Gigabit, messze megelőzve ezzel a többi magyar szolgáltatót.
Ja meg sokan azt is sci-finek tartották, hogy valaha is lesznek párhuzamos 100/100-as csomagok
Meg az is elterjedt nézet volt, hogy a Digi soha nem fog a lakásba optikát húzni, mert akkor nem tudná tartani az alacsony árakat. Na meg azt is tényként kezelték emberek, hogy a Digi mindig csak panelekben lesz, így tudja tartani az árakat. Erre tessék, egyre több családi házas övezetben elérhető (pl. Érd teljes területén, a szolnoki "Rózsadombon" stb.).
Szvsz. a Digi Magyarország legdinamikusabban fejlődő szolgáltatója, és már 10 éve ő diktálja itthon a trendeket, a többi szolgáltató pedig nem győz felzárkózni mögötte. Sebességben, minőségben és árban is utolérhetetlen. A Telekom/UPC kb. 10x nagyobb pinggel/jitterrel dolgozik, és sokkal több a kimaradás is.
A legérdekesebb az egészben, hogy annyira olcsó, hogy gyakorlatilag csak kezelési költséget fizetsz érte. 1700 Ft a Gigabit
-
forten
aktív tag
válasz
TeeJay #57317 üzenetére
Nem a villanyszámla miatt fogják átépíteni,hanem:
- ez egy korszerűbb, megbízhatóbb hálózat
- optikai hálózat építést támogatja az eu.
- az anyaországban már mindehol csak optikai hálózat van(még a hegyvidékes területen is,ahol csak a medve netezik)
- végül utolsó dologként lehet említeni,hogy nincs aktív eszköz -
dchard
veterán
válasz
TeeJay #57314 üzenetére
Én teljesen értem a pszichológiát, hogy azt hisszük: ha valamit hetente kétszer leírunk, attól hamarabb megtörténik
A valóság ezzel szemben az, hogy egy szolgáltatónak mindig is az új területek akvizíciója volt a fontos. Az pedig, hogy nem tudnak gyorsabb csomagot adni lényegtelen, mert egyrészt a konkurencia ennyit sem tud adni, másrészt meg neki az nem bevétel, hogy ugyanannyiért, vagy párszáz plusz Forintért eladja a gigás csomagot a 100mega helyett, ha az infrastruktúra költségét is nézem.
A másik visszatérő elem nálad a horror áram számla. Meglepődnél ha tudnád, egy OLT mennyit kajál (ott már ugye klímatechnika is van, nem csak venti), a másik hogy a DIGI fix megszakító után fizet, de azután sem annyit, mintha az maxon használná. Biztos lehetsz benne, hogy az FTTB --> FTTH fejlesztésben a villanyszámla az utolsó szempont.
Nyilván ahogy a meglévő FTTB infrastruktúra kezdi elérni az élettartalma végét, szépen cserélgetik optikára, de az ütemen jól látszik, hogy ez nem prioritás.
Dchard
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
TeeJay #57159 üzenetére
Nem tudom mit adnak de ha 2 ONT van az jó mert vannak dual gigabites WAN routerek is viszont szerintem ok azt adnak ezert irtam a kártyát a gépbe...de ez kicsit off.
Mr. Janó: H218N? Az erdekes, annak 100Mbites LAN portja van...de visszaolvastam es valoban arrol szolt a kerdes eredetileg. Viszont az nem tud PPPoE passthrou-t. [link]
-
dchard
veterán
válasz
TeeJay #57058 üzenetére
A kérdés nem is a kötődobozok száma, hanem a bejövő fény teljesítmény. Ha van elég, lehet osztogatni később akár további dobozok beiktatásával is, ha viszont nincs, akkor bukó van.
Nálam emlékeim szerint -5 -6dBm volt a vételi szint ami piszok jó, ezt még 32 felé osztom akkor is csak -21dBm-en vagyunk, tehát ezt lehet osztogatni még.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
TeeJay #57040 üzenetére
Igen, itt 20 évig telekom monopólium volt, 2 éve van UPC is.
Értem amit írsz, viszont a probléma a power budget. Ha kialakítottak egy hálózatot amiben meghatározott teljesítmény tartalék van (lézer adásteljesítményről beszélek), az osztási arányon egy későbbi 10G upgrade sem fog segíteni. Azt pedig kétlem, hogy belátható időn belül hozzányúlnak a frissen kihúzott hálózathoz.
Poli említette korábban, hogy ha jól értettem, a hálózat végpontok (= power budget) szempontból alul tervezett. Talán 30-35%-ot említett, hogy a potenciális előfizető számhoz képest ennyi végpont van, de majd pontosít ha akar, nem szeretnék a szájába adni semmit. Ez azt jelenti, hogy ha népszerű a szolgáltatás (márpedig az), gyorsan eljöhet az a pillanat, hogy megtelik a hálózat (nem kapacitás, hanem végpont szám tekintetében).
Dchard
-
jeriko2
tag
válasz
TeeJay #57042 üzenetére
Nálunk családi házas övezetben, amikor kijött a szerelő bekötni a netet, kiderült, hogy az oszlopon levő fehér dobozban valamit elszúrtak az optikusok, és bár a mérőpont jól működik, a házba nem jön be semmi (ez csak azután derült ki, hogy be volt húzva és kötve a kábel). A szerelő azt mondta, azt tudja tenni, hogy áthúz a következő villanyoszlopig, de ehhez újra végig be kellett húzni egy új kábelt, ami elég hosszú. Ugyanis minden dobozban jelenleg 1 azaz EGY csatlakozási lehetőség van. Amikor kérdeztem, hogy nem lesz ez esetleg kevés, akkor mondta, hogy ha fogy, majd csinálnak további kiállásokat a dobozokban.
Igazából tök egyszerű, és logikus. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
TeeJay #57040 üzenetére
Román dolgozók csinálták itt, így nem tudtunk beszélni velük, hogy mégis hogy csinálják.. Vagyis, hány szál, stb.. De majd kiderül.
Amit tudunk, hogy Nálunk emeletenként ettek 2 dobozt, de azt nem tudjuk, hányas splitter van a dobozban.
A "régi" elrendezés elég fura amúgy is, soha nem felejtem el, amikor bekötötték nekem, és csodálkoztak, hogy miért csak 100Mb-s a net, majd kb. 20 perc agyalás után rájöttek, hogy muszáj lesz új kábelt húzni, mert bizony a lakásnál lévő kábel bizony a switch-ből él, és nem az ONT-ból.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
TeeJay #57036 üzenetére
Nálunk emeletenként 2 doboz van.
FTTB-nél 2 szekrény van, az egyikben van az ONT, abból élnek a nagyobb sávszélességű a csomagok, a másikban csak switch van, elvileg. meg a ktv-s cuccok.
dchard: Attól függ hányas splittert tettek fel, plusz igény szerint lehet bővíteni is. Ebből is van kisebb, nagyobb.
-
togvau
senior tag
válasz
TeeJay #56962 üzenetére
Nem hiszem hogy ennyire szétosztanák, mert akkor még a 100 megás csomag is dugulna... De ezt, hogy minden egyes lépcsőházba behúznak 1-2 gpon-t ha eddig nem tették, az UTP-s alapon is ugyan úgy megcsinálhatták volna, anélkül, hogy a lakásokig kéne kábelt cserélni, és ont-ot osztogatni.
-
bksgbr
tag
válasz
TeeJay #56889 üzenetére
Kérdés, hogy a lépcsőházakban az UTP és koax kábelt otthagyják (sz*rnak rá), vagy kihúzgálják majd a kábelcsatornákból, mert elvileg ugye ha már mindenkit átállítottak FTTH-ra, akkor azok már nem kellenek. Nálunk jelenleg a kábelcsatornában fut a koax és UTP kábelek mellett a fekete üvegszál kábel a villanyóra szekrényben, hát eléggé össze van szorítva kis helyre.
No de majd kiderül... -
adakiller
senior tag
válasz
TeeJay #56865 üzenetére
ráadásul nekem nincs teló és nem is kell
UTP a pecóban, szóval nálam nem is kellene nagyon sokmindent csinálni, mert 1 éve lett bekötettve
írtam nekik, tegnap délelőtt, hogy akkor 500-as csomag vagy legyen szíves tájékoztatni, hogy milyen módon mondhatom fel az előfizetést.
persze válasz sehol, de nem is izgat, mert egy ügyfél nem ügyfél úgysem egy ekkora cégnek
-
N2O999
tag
válasz
TeeJay #56844 üzenetére
FTTB átépítés előtt jó lenne ha befejeznék az ED2-es és 3-as területek fejlesztését, 80/8 mbit/s-os csomag csúcsidőben max tízzel megy, 4/2 csatornán. Árat meg nem is írok, szintén egy vicc az optikás csomagokhoz képest.
-
flegga92
senior tag
válasz
TeeJay #56844 üzenetére
Én sem bánnám, ha átraknának a 100-as csomag árában az 1000-re. De ez sem fontos annyira, az eszközeim nem tudnák kihasználni.
A környék elég jól el van látva egyébként, van választási lehetőség. Házban van Telekom koaxon (gondolkoztam a Flipen de nem akarok szenvedni az IPTV-vel, illetve a feltöltés harmatos), van egy helyi szolgáltató ami ugyan olyan FFTB mint a Digi. 1 hónapja még náluk voltam jobban meg voltam elégedve az ő internet szolgáltatásukkal, de elvettek a Discoveryt pár éve, akkor lemondtam a TV-t. Most meg csak igényli a család, hogy legyen TV.
Árban 100/100as netnél 200 Ft olcsóbb a Diginél, 500-as egyforma a legnagyobb ott 888/333 viszont 4000 Ft. Ebben olcsóbb a digi.Hogy ne legyen ennyire off nálam a bekötést úgy oldották meg, hogy a villanyóra szekrényben elvágták a régi UTP kábelt, tettek a végére egy csatlakozót, majd egy UTP toldóval kötötték össze. Volt nekem is ilyen a lakáson belül, de eléggé ingadozott a sebesség ezért húztam be új kábelt. letöltés sokszor csak 50 mbit, feltöltés megvan 100 szinte mindig.
-
forten
aktív tag
válasz
TeeJay #56508 üzenetére
Félre érthetően írtam, valószínű azért nem értheted.Egy meglévő ont-nek 4 portja van,az egyik port,a 100as switchnek,másik 3 egyéni nagyneteseknek.Ha betelik a 3 port,akkor az egyik portot,felszabadítják,és beszúrnak arra a portra,egy 8 portos gigabites switch-et.Nincs olyan,hogy szarnak rá,ha valaki nagy csomagot igényel kötelesek megvalósítani,ha a technikai feltételek adottak.Már pedig egy switch berakása,nem akadály.
-
F_Gergely
őstag
válasz
TeeJay #55994 üzenetére
Nalam 12 eves a wifi, meg 54 mbps.
Fejlesztenek de akkor ugy hogy mindenkinek jo legyen, nem tudom most mik vannak vagy mit erdemes venni. Van 4 wifis tv, 4 laptop, tabletek, telefonok, nem vagyunk nagy letoltok, a lenyeg az lenne hogy mindenkinek mukodjon rendesen. Most 50/5-os net van ez lesz valtva 1000/200-ra, es ha mar lecserelem a wifit akkor olyat vennek aminek haszna is van. Igy is ugyis kell vegyek akkor mar ha veszek olyat ami jo is es nem kb ugyan olyan mint a mostani. -
zhorvath
aktív tag
Aktív témák
Hirdetés
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- Autós topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Asztalos klub
- OTP Bank topic
- Hálózati kábelek és szerelésük
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- HP Probook 450 G5 - 15", i5-8250U, 8GB RAM, 128GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX 6700XT 12GB Cooler Master CMP 520L 750W
- Samsung SD590C 27" Full Hd monitor
- Creality Ender 3 Pro 3D nyomtató
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R 5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Corsair 650W
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest