Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
Ha kicsi gyerekek is belevonodnak a kerdesbe, akkor en tuti, hogy egy goto-s allvanyba tennem a penzem, es megelegednek egy gyengebb tavcsovel.
En ugy gondolom, hogy adott osszegbol stabilabb AZ allvanyt lehet venni, mint EQ-t, en nem adnek tobb penzt egy EQ-ert. Ha kisgyereknek akarsz dolgokat mutogatni, a stabilitas a legfontosabb.
A masik, hogy az olcso tavcsovekhez olyan kukucskat adnak, aminek kicsi a pupilla nyilasa, azt a gyerekek nem fogjak tudni rendesen hasznalni, allandoan nyulkalni fognak a tavcsohoz, akkor meg nem nem latnak semmit. Nekunk egy zoomos okularunk lett a vegen, azt szeretjuk, a minosegromlas ellenere is.
-
tzimash
őstag
-
Jól teszed, én irigylem most tőled a vidéki eget. Kitelepülés nélkül nagyon korlátozottak lesznek itt a lehetőségeim a fényszennyezés miatt, ez biztos. Most ugye nincs se bolygó, se hold, pedig ezek jobban mennének ilyen körülmények között. A mélyéghez sötét kell(ene). Szóval gyúrnom kell bicepszre, és akkor ki tudom vinni az apparátot erdőszélre, akkor van esélyem.
-
Én itt kezdtem, aztán itt folytattam. Most pedig egy nagyon kezdő szavait olvashatod, hogy mit értett meg arról, mi is az az okulár. Íme:
Az okulár az a kis hengeres izé amibe belenézel. Ez a kis bizbasz csinálja a szemednek a képet a soksok fényből, ami a nagy csőben van. Mivel a távcsövön nincs zoomoló gomb, így a zoomot úgy tudod állítani, hogy másik (méretű, másik nagyítást adó) okulárt teszel fel.
Az okulár minősége azért fontos, mert a távcső hiába gyűjt neked soksok fényt, ha a nyomi okulár a végén elrontja az egészet, mielőtt a soksok jó fény a szemedhez érne. -
Akkor az első észlelés 120/600-as SW-vel. Második emeleti erkély, erősen fényszennyezett ég, végül 9 körül állok neki. Direkt sötétben raktam össze az egészet (szokjam), hopp nem fér ki a terasz ajtón. Kinyit másik szárny is, kiforgatom nagy nehezen... NA MOST. Mit is nézzek (MINDENT), hopp a Vega most nézett ki a szembe ház fölül (az eredeti terv is az volt, hogy azon a környéken nézelődök). Na akkor nosza becélzom. Ja várjá' pólusra kéne állni... Nézzünk egy youtube videót, mondjuk magyart.... hát kár volt, emberünk náthásan szipogva filmezi a macskát, közben mindenről beszél, csak arról nem, hogy mit nézzek meg hova forgassak. Nézem akkor a kapott leírást, na, nem nehéz ez, beállítom 47 fokra aizét, és utána a lukban látnom kell a polarist azt' kész. Így? Gondolom.
Na, akkor Vega. Tekerem ezt, csavarom azt, kábé jó az irány, belenézek OTTVAN! Húúúú. Na, akkor kicsit jobbra fel van miszter héraklész, abban van M92 meg M13... Tekerem csavarom, de a vegán kívül egyetlen csillagot sem tudtam azonosítani. Még csillagképet sem. Nem baj, türelmem végtelen. Vissza a vegához. Alatta van a lant. Az kisebb. Na, a kettőse megvan (gyönyörűen szétbontotta a tubus, azonnal láttam kristálytisztán, hogy az ott kettő)! Na, az alja is megvan a lantnak! Van ottan aizé, M57. Aszongya kicsit jobbra... megvan a lant jobb fele is, szuper, hol aza messier... nincs meg. Mi ez? Köd. Hú az halvány. Nézem őrületesen, tudom hol KÉNE lennie, és hát ugye ott is VAN, csak nem LÁTOM. A tubusnak kéne tudnia, az oklinak nem feltétlen, a szemem se tanult még annyit, meg a fényszennyezés is brutál, nem baj, nekem siker, hogy a lant meg a kettős megvolt fullosan. Ez volt kb 1-1-5 óra. A szerelés +0,5. És már nagyon kezdtem fázni, így még megpróbáltam újra megkeresni az M92-t és az M13-at, de nem leltem.
Ennek oka, hogy nem tudtam csillagról csillagra menni, mert nem ismertem fel hogy melyik melyik. Sok csillag látszik, a mapok meg nem mutatják mindet, azt nem bírtam beazonosítani, hogy a sok kis izéből melyikek a komolyabb izék, amik a mapokon is jelezve vannak.
Használtam Google Skymapot (az segített a legtöbbet), a SkEye se rossz, de a SkyView egy fos. Láttam 3 műholdat (nem tudom melyikek voltak, gondolom minimum kettő starlink lehetett) meg 1 repcsi egyszer áthúzott előttem, az szép volt (próbáltam utánamenni, de gyorsan megy).
Utána bejöttem és elpakoltam.Összességében. Lenyűgöző. Akkor is, ha nem találtam meg mindent, amit kerestem. Pontosan erre számítottam, de nagyon jó, hogy felkészültem erre a "kudarcra". Ami nem kudarc, mert ez ilyen. De megértettem azonnal, hogy sokan miért csalódnak nagyot. Én nem csalódtam. Nagyon várom a holdat, a bolygókat, meg hogy legyen kicsit melegebb (alul is öltöztem, az is volt a baj).
Egy para volt, a görnyedés... szilánkosra törtem a gerincem a végére, úgy éreztem. Tettem alám széket, úgy jobb lett. Némileg. Meg nem bírtam egyszemmel nézni, csak ilyen pár percig, utána elfáradt a másik szemem a csukvatartásban (akármilyen hülyén is hangzik mindez). Ekkor szemet váltottam, úgy jó volt megint. De lehet jobb lenne leragasztani az egyik szemem észleléshez.
Köszönöm a tanácsokat, köszönöm, hogy elvezettetek ehhez a választáshoz. Nemhogy nem bántam meg, de rögtön első alkalommal sok örömet leltem az észlelésben.
-
Én is most válogattam, google skymap régi haver (annó még csajozáshoz használtuk), mellé ezt találtam, ami hasznosnak tűnik: mutatja hogy kábé milyen látási viszonyok várhatók az aktuális napon, és milyen nagyobb objektumok láthatók az égbolton (hold, bolygók, meteorzáporok). Mikor tervezed megrendelni a tárvcsövet? Ha nekem előbb lesz meg, szívesen elmondanám amit tapasztalok, hátha segít/megerősít.
-
Nimda
addikt
-
popey37
addikt
ez a tubus egy 150/750 newton, egy spc 900 webkamerával, kb. 3 perc videó és az van feldolgozva a registax nevű programmal.
vizuálisan nem látod ilyen részletesen, de azért a jupiteren nagyobb nagyítással már jönnek a felhősávok, a szaturnusz gyűrűjén meg a cassini rés, a marson a hósapka, a hold meg 3D-s.
-
popey37
addikt
azt viszont jól gondold meg, hogy egy newton távcsövet veszel elsőre. ez a tipus nem az a csak kiteszem és észlelek fajta. kollimálni kell majdnem minden alkalommal amikor mozgatod a tubust, mert a főtükör egy foglalatban van amiben hajlamos elmozdulni és akkor a leképezés nem igazán jó. és egy kezdőnek nem egyszerű feladat.
elsőre egy 90mm körüli lencsés, vagy 102-127 mm-es MC tubus ajánlott, esetleg goto machanikával.
megtanulod betanitani az elektronikát és lehet kukkolni az eget. nem egy ördöngösség. -
kuyarashi
őstag
Így van, szerintem mindenki ezt a két oldalt ajánlaná.
Baromira megéri a használt. Általában tényleg 30-50%-al olcsóbban juthatsz hozzá a cuccokhoz és mindenképp pozitív, hogy az amatőr csillagászok erős zöme nagyon korrekt és segítőkész. Legalábbis én ezt tapasztalom folyamatosan.
Egy-két mellékest, kiegészítőt pedig érdemes újonnan, külföldről megrendelni (Chesire-okulár, mechanika toldatok, kereső távcső, prizmasín, lézer, stb.).
-
sopruk
senior tag
-
kuyarashi
őstag
Főleg, ha kimennél a város szélére.
Az már elég jó.
Persze sokaknak még ez sem adatik meg.Tömören a legalapvetőbb csillagászati távcső típusok.
1. Lencsés távcsövek (refraktorok).
Ide tartoznak a drágább apokromátok és az olcsóbb akromátok. A kettő között pedig ott vannak a "semi-apo" tubusok.
Pro:
- Kisebbek, kompaktabbak, ezért könnyebben hordozhatóak és kisebb mechanika is elviszi őket. (Persze létezik belőlük nagyobb is, de általában nagy összegű távcsövek.)
- Nem igényelnek beállítást és gyorsabban akklimatizálódnak, ezért gyorsabban bevethetőek.
- Kontrasztos képet adnak és nem jellemző rájuk a kómás kép.
- Nappali megfigyelésre is alkalmasak.
Kontra:
- A drágább csoportot alkotják, főleg az apo-k.
- Fényerejük általában közepes, vagy kicsi. A nagy fényerő brutálisan növeli az árukat.
- A sima akromátok színi hibát ejtenek, amit a semi-apok már jól kezelnek, nem beszélve az apokról.
- Bár kómakorrektor nem, de képsík korrektor feltétlenül szükséges a cső végére, ha a fotózás is szóba jön.2. Tükrös távcsövek (reflektorok, vagy Newtonok).
Pro:
- Teljesítményükhöz viszonyítva olcsóak.
- Közepes, de inkább nagy fényerejűek.
- Nincs színi hiba (hisz a fény nem lép át különböző sűrűségű anyagokat).
- Nincs szükség képsík korrektorra.
Kontra:
- Nagyok, ezért szállításuk, felállításuk nehezebb és nagyobb, drágább mechanika kell alájuk.
- Kollimálni kell és megvárni, míg átveszik a környezet hőmérsékletét (0.5 - 1 óra).
- A segédtükör központi kitakarása miatt egy fokkal kevésbé kontrasztos képet adnak, mint a lencsések.
- A bennük látott kép fordított állású, ezért nappali megfigyelésre nem ajánlják őket.
- A széleken a csillagok "elhúznak" (kómásak), amit kómakorrektorral orvosolni lehet. (Elsősorban fotózáskor van erre szükség.)3. Cassegrain távcsövek.
Általában Makszutov Cassegrain (MC), vagy Schmidt Cassegrain (SC).Pro:
- Extra kompaktak. Nagyon rövid tubushossz. Mivel zárt, nem porosodik.
- Nagy átmérő, de nagyon nagy fókusz.
- Nincs színi hiba.
- Földi megfigyelésre is használhatóak (bár önmagukban is nagyon nagy a nagyításuk).
Kontra:
- Azonos átmérő mellett drágábbak a Newtonoknál.
- Kicsi a látómezejük, amibe a nagyobb kiterjedésű objektumok nem fér bele.
- Nagy a központi kitakarásuk és kómásodnak.
- Lassan akklimatizálódik és a korrekciós lencse hajlamos a párásodásra.A fentieken túl léteznek más felépítésű távcsövek is (pl.: RASA), de ezek ritkábbak.
Nagy fényerő = távoli mélyég objektumok, nagy fókusztáv = közeli, naprendszeren belüli égitestek (plusz kettőscsillagok).
Talán furcsának tűnik, hogy pont a közeli bolygókat nagyítjuk, a távoli objektumokat pedig nem. Ez annak köszönhető, hogy a távoli objektumok legtöbbször brutál nagy kiterjedésűek, ezért túl nagy nagyításon nem látjuk őket egyben.
A naprendszer-béli égitestek közös tulajdonsága, hogy relatíve közel vannak hozzánk és fényesek. Ebből kifolyólag érdemes őket minél tovább nagyítani (nagyobb fókusztávolságú távcsővel és okulárral), hogy lássuk a részleteket. Ugyanakkor megfelelnek a kisebb fényerejű (kisebb átmérőjű) távcsövek is.
Tehát jól jön a hosszú gyújtótávolságú távcső, akár kisebb fényerő mellett is, mert ez esetben ez utóbbi nem annyira szempont.
Még a fényesebb mélyég objektumok megfigyelésénél (és fotózásánál is) a minél nagyobb fényerő (fókusztávolság osztva az átmérővel) a lényeg.Ezért célszerű tudni, hogy mit szeretnél. Persze honnan tudd, ha nem is próbáltad. Lehetne ajánlani kisebb Newton távcsövet, de azon nehezebb megtanulni a dolgokat. Így is lesz mit. Kezdésnek vehetsz lencséset, de számíts rá, hogy esetleg azt hamar kinövöd. Vagy egy fényerősebb műszerre fáj majd a fogad, vagy egy sokkal jobb minőségűre, ami sokkal jobb képet ad. Ebben az árkategóriában tehát elsősorban lencséset vehetsz, vagy ha bevállalod a tükröset, akkor azt. De az melósabb.
Nagyon fontosak még a kiegészítők, melyeket most nem is taglalok, de az okulárokat azért megemlítem.
Hiába van egy jobb távcsöved, ha az okulár lerontja a képét. Könnyen csalódik az ember. A kedveltebb okulárok újonnan erősen 15-20.000 Ft feletti áron kaphatóak. És ez még a jéghegy alja.
Fix okulárból minimum 2-3, vagy 4-re van szükség induláskor... Legyen 2, meg egy barlow-lencse és akkor már rendben van az ember. Esetleg egy zoom okulár, de az sem olcsó. -
Apollyon
Korrektor
Nyáron voltam nyaralni egy kb. zéró fényszennyezésű területen. Furcsa volt a nagyvárosi létből kiszakadva, hogy ha felnéztem az éjszakai égboltra, szabad szemmel is lehetett látni a Tejutat, illetve olyan sok csillag volt, hogy a standard csillagképeket meg se találtam térkép nélkül, annyira elveszett a sok más látható csillag között az égen.
-
kuyarashi
őstag
Lehet, de jó néhány kiegészítőre is szükséged lesz.
A rászánt összegen túl még fontos megemlítened, hogy mi felé tendálsz. A közeli, naprendszeren belüli égitestek, vagy inkább a mélyég objektumok (csillaghalmazok, ködök, galaxisok, stb.) érdekelnek? Elsősorban ez a két nagy csoport van, de ugyanígy fontos arról is szót ejteni, hogy nappali használatra, mint például a madármegfigyelés, szeretnéd-e használni a távcsövet.
Plusz; mennyire fontos a kompaktság, könnyen hordozhatóság? Hol használnád? Milyen otthon a fényszennyezettség és hasonlók.
Új hozzászólás Aktív témák
- Linux felhasználók OFF topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen videókártyát?
- Call of Duty: Black Ops 6
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Béta iOS-t használók topikja
- További aktív témák...
- Új és újszerű 15"-16" Gamer, irodai, üzleti, készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- HP EliteBook 830 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- Bezámítás! Lenovo IdaPad Gaming 3 Gamer notebook - R5 7535HS 16GB DDR5 512GB SSD RTX 3050 6GBB WIN11
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest