Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
popey37
addikt
válasz
4580693 #3267 üzenetére
minusz egy a newtonnak: nem szeretem a difrakciós tüskéket.
amugy meg tök igazad van, csak egy a bökkenő: amig én behajitom a kis lencsés koffert a kocsiba, addig a 300/1600-hoz utánfutó kell.
komolyra forditva a szót, ez a 22-es csapdája: kell venni mindkettőből egy jót. -
-
-
popey37
addikt
válasz
4580693 #3239 üzenetére
nem is az a baj, hanem az, hogy egy normális kérdésre nem kapsz normális választ, túlbonyolítják, túlgondolják, de arra nem gondolnak, hogy amit leirnak annak a 75%-át nem értem.
pl: tubust akarok venni, milyet vegyek? leirom, hogy főként bolygók a célpont. no erre kitör a forradalom: lencsés vs newton. és egymást probálják meggyőzni, nem nekem segiteni, hogy melyik a jobb.
ugyanez volt okulárral is.: ha jót akarsz vegyél TV oklit. ja persze, én nem milliomos vagyok, basszus, hogy egy okliért kifizessek 200k-t.
Mádai Attilának sosem felejtem el a "kaleidoszkóp " kifejezését az SW lencsés tubusaira. hozzá kell tennem, nem sértőn mondta, hanem általánosságban.
Talán Ő volt az egyetlen aki segített a CSv tagok közül. még a csillagdájában is voltam annó.
Vizi Petivel meg annó együtt észleltünk Bátorligeten, a táborban, bár már annak is jó pár éve.
szóval tuti vannak jó arcok, csak kevesen. -
-
Nimda
addikt
válasz
4580693 #3183 üzenetére
Belegondolva, igazad lehet a 4mm planával és a Lacertával kapcsolatban. A 7 lencse nem kevés.
Erre már én is gondoltam, 3,2 mm- en, a 72mm -es obitól sokat ne várjak, a tubus nem tud sokkal többet. Illetve csak kamerával és egy jó barlowval. [link]
Köszi az infókat, még átrágom magam rajtukCray Tyler köszi
-
Nimda
addikt
válasz
4580693 #3177 üzenetére
A planetaryk sajna nagyon eszik a fényt, cserébe szép a kontraszt és kevésbé torzít f/5,8 -n. A 3,2 mm -en már alig látok valamit
Viszont már drágák lettek (bár még mindig olcsóbbak a nevesebb márkáknál) én még 17 ezerért vettem darabját (a járvány előtt).
A 4mm -esen még gondolkodom. Vagy még ott van a Lacerta UWAN 82 fokos szörnye.Igen a több lencsetagra megyek, de kell kötni némi kompromisszumot. A 2" között a GSO erflét nézegettem, de van, aki panaszkodott fényerős tubusban széltorzításra. A másik ugye egy Lacerta SWA 70 fokos dög, csak ez 10 ezerrel drágább. Inkább ez utóbbi felé hajlok.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
4580693 #3179 üzenetére
Orthorol azt irja a konyv hogy nagyon kicsi a pupillatavolsaguk, kisebb, mint a plossl. De nagyon jo a kepuk. Nekem azert fontos lenne a szemkomfort, ezert nem biztos, hogy az ortho erdekel.
Redline, Goldline, Planetary okularokkal mar talalkoztam, de igazabol konkretan hogy melyik milyen, nem igazan tudom. Jo lenne roluk vmi tablazat fenyateresztesrol, pupillatavolsagrol, latoszogrol. Vagy veszem a faradtsagot es egyesevel vegignezem.
Lehet mar a juliusi Zsilicre vennek 1-2 oklit, ott azert durva eszlelesek lesznek. Augusztusi talalkozot nagyon varom, kar hogy nincs olyan gyakrabban. Ugy nez ki aug vegen-szeptember elejen megyunk haverokkal La Palmara, oda is vinnek par okulart, a berelt 10 colos Dobsonban hasznosak lesznek
-
Nimda
addikt
válasz
4580693 #3167 üzenetére
Csak reménykedtem, hátha van velük tapasztalatod. Nekem egy rakás planetarym van, még az első szériás 3,2-5-9-15-25mm. Fényerős tubusokhoz anno ez volt ár/érték arányban a legjobb. Viszont most vadászom egy 2" 32 vagy 38mm -es oklira. De kéne egy 4mm -es is, hogy teljes legyen a paletta.
-
Nimda
addikt
válasz
4580693 #3158 üzenetére
A Baader Orthoit próbáltad már? Ez a szett nagyon jó árban van, gyakorlatilag kapsz 4 okulárt (6,10,18,32) + revolver + Q-turret barlow. A következő fordulóban lehet beruházok rá. Illetve/db.
-
popey37
addikt
válasz
4580693 #3158 üzenetére
30k és 9k között nem árfolyam probléma van.
sőt, nagy tételes rendeléskor tuti nem annyiba kerül, mintha db-ot rendelsz.
az euro árfolyama 360-370 ft. között ingázik ez nem befolyásolja számottevően az árakat, főleg nem ennyire.
tudom mert a fizetésem 80%-át euroban kapom 7 éve. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
4580693 #3145 üzenetére
Nem tudom kik vesznek ennyi távcsövet, de egész évben távcsőhiány van a világon, akkora a kereslet. Ha így folytatódik, egész nyáron nem lesz felhőtlen esténk.
Szerencsésnek mondhatom magam hogy itt MO-n van készlet cuccokból, amcsiban egy ilyen Dobsonra mint az enyém, fél évet kéne várni. -
Nimda
addikt
válasz
4580693 #3142 üzenetére
Valóban fura a fordítás. felfelé álló kép prizma, hátsó fókuszú kereső
Nekem egy bajom van plössl rendszerű oklikkal, a látómező. Mélyégre legalább legyen 70 fokos. Mondjuk 1,25" -on nincs ekkora ilyen fókusszal. Majd írj, hogy milyen az a Meade. Addig is rendeltem egy esernyőt
-
popey37
addikt
válasz
4580693 #3122 üzenetére
en egyetlen egy tubusomat banok, amit el kellett adnom:
107/914 Jaegeers lencse amit keszen vettunk foglalatban.
a tubust es az osszes tobbi reszet Zentay Istvan baratom keszitette es szerelte ossze. dedikalt darab, ez az egy van belole. a tubus vegen 3 colos kihuzat, motoros fokusz.
nagyon sajnaltam, hogy el kellett adni.
2D felett kezdett szinezni kicsit, de az sem volt zavaro.
sohasem lesz megegy olyan jo tubusom. -
popey37
addikt
válasz
4580693 #3112 üzenetére
és kihozod 250k-ból mindennel együtt. mert minden kiegészítő opcionális hozzá: TDM, polstávcső, stb..?
FORNAX 51/52A Fornax német teleszkóp tartók legújabb sorozata a nagyméretű, 40 kg-ig terjedő teleszkópok pontos elhelyezéséhez és nyomon követéséhez. Bár van példa még nehezebb távcsövek használatára is, az ajánlott maximális terhelés 40 - 50 kg ennél a távcsőtartónál.
MC5 vezérlővel
4545 Euro (ÁFA nélkül) + szállítás
MC5 vezérlővel + abszolút kódolók ( 2 Heidenhain ECN 125 2048 5XS08-c4 R)
6235 Euro (ÁFA nélkül) + szállításszóval ennyiből autót lehet venni. / magyar fejlesztés, ha jól tudom, javítsatok ki ha tévedek/
most képzelj el egy 72/420-as tubust egy fornax-51-en, aminek a teherbírása 40 kg.
a szolniki TIT-ben van egy fornax, hát na, vagy 150 kg. azzal települj ki. -
Nimda
addikt
válasz
4580693 #3099 üzenetére
Én is az okulárok szerelmese vagyok, talán még jobban is, mint az apo tubusoké, de a mechanikák bütykölése mindent visz
Fotóim csak régiek vannak, azok meg már nem aktuálisak, főleg az állványt nézve. Éppen ma bővül az okli kínálatom (ha lesz időm elmenni érte) egy 4mm -es Laci UWAN a kiszemelt. Tervbe van még mélyegezésre egy 32 vagy 38mm -es 2" Laci, de mivel most mechanikát is kéne vennem, már nem fér bele a havi keretbe. Viszont mára már valamelyest kialakultak az elképzelések, ezért túladtam az EQ3 és EQ5 mechanikámon, marad az AZ5 + acél. A goto -k között nincs olyan, ami árban is megfelelő lenne, ami elérhető kisebbek, az főleg inkább fotózásra való. Így az ekvatoriális kiesett, vizuálra meg jó lesz az AZ5 is.
popey az a stabi merevítő nekem is megvan még, igaz fehér, de nagyon el van találva. Mindenképpen növeli az állvány stabilitását valamelyest. + ugye komfortos cucc, világítással, oklitartóval és fesz.elosztóval. A jó kis ED APO tubusom nekem is megvan, nem is kéne más, igaz néha jól jönne egy hosszabb fókuszú tubus. A 100/900 -as ED APO, ~400 ezer, össze kéne rá kaparnom a pénzt, kiszolgálna egy életre.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
4580693 #3099 üzenetére
Hasznaltam mar sotet egbolton a binoklit es mind-blowing volt. La Palma viszont Bortle class 1. Meg nem tudom mire szamitsak, de ugy erzem life-changing lesz. Csak legyenek jaratok!
A szigeten lehet tavcsovet is berelni, 250mm-es dobsont adnak. Nyilvan nem hagyom ki.
Az okularokra reagalva... Hat sajnalom, hogy nem jossz Zsilicbe, ezeket az oklikat nagyon kiprobalnam!
-
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
4580693 #3039 üzenetére
A hosszú wall of text amit bemásoltál, sajnos nem tesz hozzá semmit a vitához. Egyrészt kit érdekel a távcső fényerőssége, én arról sose tettem említést (text 2. fele), első fele meg hosszú rizsa a diffrakcióról. Aztán elmélkedik hogy milyen rossz a 30% feletti kitakarás, miközben a tárgyalt eszköz pl 24%.
Azt nem említi meg hogyha egy tükrös távcső NETTÓ HÁROMSZOR annyi fény gyűjt mint egy tökéletes APO, akkor nem kérdés melyik ad több részletet. Kicsit romló kontraszt ide vagy oda.
Fizikai alapvetésekkel legyünk előbb tisztában, és utána kezdjünk csak diffrakcióról és egyebekről beszélni.
Igen, aperture is king. Van értelme (elenyésző) optikai minőségbeli különbségekről beszélni közel azonos méretű távcsöveknél. Ahol már szinte nagyságrendi különbség van méretben, ott elég hülyeség azt állítani, hogy az optikai minőség a meghatározó.
-
Oppenheimer
nagyúr
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
4580693 #3002 üzenetére
Najo erre azert reagalok:
"Pedig maga az optika minősége a perdöntő, nem pedig az átmérő." Ez siman nem igaz.Persze, szamit az optika minosege, de mar levezettem szamokkal mit jelent egy 120-as refraktor vs 200 newton vizualis eszlelesnel.
Minden forumon, ahol amator csillagaszattal foglalkoznak, alapvetes, hogy aperture is king. Ez kozismert teny. Es ezert ajanlanak mindenhol vizualis eszleleszre, minel nagyobb dobsont, amit meg az ember el tud szallitani.
-
kuyarashi
őstag
válasz
4580693 #3011 üzenetére
Gyomán, vízparton. Viszont lapátolni lehet a szúnyogokat. Biciklivel, kocsival, vagy ha futsz, nem csak légellenállással kell számolni, hanem szúnyogellenállással is.
Utoljára úgy 12 éve próbáltam fejest ugrani a stégről. Sosem értem vizet, azóta nem próbáltam. Este 10 után kidugod a kezed a szúnyoghálón, 2 mp múlva visszavennéd, de már nincs mit. Itt emberek tűnnek el nyáron, nem látni az eget. Nem seeing-ről beszélünk, hanem "szúnyingről".
Na, lehet túloztam. -
popey37
addikt
válasz
4580693 #2993 üzenetére
elsiklottál a többi felett: ár-érték arányban, ha csak vizuális észlelés a cél.
azért egy TMB apokromátot ne hasonlítsunk össze egy SW newtonnal.
volt szerencsém belenézni Mádai Attila-nál a 160-as GPU-ba, a jupiter szó szerint 3D-volt.
itt most a 120 akromát és a 200-as newton ami összehasonlításra kerül, szó sincs más méretű és tipusú tubusról.
a newtonról még annyit, hogy mélyeges vizuális észlelésre attól függetlenül, hogy én is lencse párti vagyok, nincs jobb alternatíva.
vagyis biztosan van, de nem 300k-ért. enyibe kerül egy 250-es F4-es asztrográf.
és itt szerintem zárjuk is le, mert nem lesz vége soha.abba a TMB-be meg szivesen bele kukkolnék egyszer- kétszer
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
4580693 #2993 üzenetére
Ne mérgelődj, számokkal támasztom alá az érvelésem. Ezer oka lehet annak hogy valaki nem Dobsont vesz, de attól még ár érték arányban az marad a legjobb. Ezzel kár vitatkozni.
És azért beszélek róla, mert nekem ez volt a fontos szempont, mégis majdnem elterelt a topik rossz irányba, mikor távcsövet választottam. Ha egy új belépő venni akar, és olvassa, ne legyen megvezetve.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
4580693 #2972 üzenetére
Hasonlítsd össze egy nagyobb newtonnal egy csoportos észlelésen, majd akkor látod miért fontos a nagy apertúra.
Pl itt van ez: "A megfigyelt Messier-gömbhalmazok (M3, M5, M13, M92) a nagyítás növelésével teljes felületükön csillagokra bomlanak."
200-as Newton 4x annyi fényt gyújt mint az a 100-as refraktor, nem hogy csillagokra bomlanak ezek a halmazok (durva hogy ezt úgy írja le mintha nagy dolog lenne, de kinek mi
), hanem sokkal-sokkal több csillagra és sokkal-sokkal több részlet látszik.
-
-
popey37
addikt
válasz
4580693 #2896 üzenetére
no, hát én meg Galgamácsán, keszitől pár percre és elég jó ég szokott arrafelé lenni. összeröffenhetünk egy kis csevegéssel összekötött észlelésre.
én honap végén leszek otthon pár napra, utána junius 25-től 1 honap szabi, abból julius 2-10 között nyaralok a családdal. előtte, utána is jó.
nekem is van uhc szürőm, ráadásul 2"-os.
de én még a felszerelésemet sem probáltam ki amióta megvan: a mechanikám csak a szobában lett összerakva, hogy lássam hibátlan, a tubusom megvan kb. 1 éve, még foto nem készült vele, a vezetéshez az M-gen megvan 4 honapja, dobozában, ott pihen.
egyedül a 120/1000-el bohockodtam párszor az erkélyről.
szóval rám férne egy kis mozgolódás. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
4580693 #2892 üzenetére
Akkor a 400mm meg pont idealis meret, mert a 200 szokott lenni itthon a viszonylag gyakran elerheto nagyitasi hatar.
Mas: a topiknak nem szervezunk egy talalkozot? Vagy ugyis mindenki jar az MCSE gyulesere? De az evente csak 1x van, nem?
Kulfoldi forumokon, redditen olvasom, hogy ott vannak eszlelocsoportok, akik rendszeresen mennek star partyzni (kozosen eszlelni). Ennek itthoni megfelelojet nem talaltam.
-
popey37
addikt
válasz
4580693 #2876 üzenetére
na várjatok csak, ha hazamegyek én is megmutatom a duót: 120/1000 és 72/420 egy AZ-EQ 5 Pro Goto-n egyszerre, a mechanika két oldalán. ugyanis az AZ-EQ-5 2 fejjel rendelkezik, igy mindkét oldalra lehet tubust rögziteni.
amúgy is elvonási tüneteim vannak már és van jópár kiszemelt célpontom a tiszta éjszakákra.
megvettem a polustávcsövet is, hát nem lesz egyszerű polusra állítani a cuccot, ugyanis a polustávcső nem belül van az Ra tengelyen, hanem kivül , vagy 10 cm-re a tengelytől. még a párhuzamosítás is elég zürös. de szeretem a kihivásokat. -
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
4580693 #2806 üzenetére
Én több mint 1 éve home officeban vagyok, és csak olyan haverjaim vannak akik hasonlóan izolálva élnek. Velük szoktam lógni, természetesen elkerült a covid elég messziről. Én se szombaton vidéken a mezőn fogom elkapni, se terjeszteni.
Főleg hogy a haver oltott! Jó neki.
-
kuyarashi
őstag
Vagy, vedd meg a vezérlőmet! Legyen tartalék is. Bármi megeshet.
Az új wifi vezérlő lenyomja a régi árát, pedig egyszerűbb szerkezet (ugyanakkor sokkal kézenfekvőbb megoldás). Emiatt nehéz lehet eladni a régit.
Az újabb Pro mechanikákba gondolom majd instant belepakolják kézi vezérlő helyett. Mindenki jobban jár; csökkenti a költségeket, mégis használhatóbb, tehát növeli az eladások számát.
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Linux felhasználók OFF topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen videókártyát?
- Call of Duty: Black Ops 6
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U939x- i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3043, 94% Akkumulátor
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest