Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Vékony tokot, nagy és fényes kijelzőt kapott a Huawei Watch Fit 5 és Fit 5 Pro
- Nemzetközi vizekre evezett a Realme GT 7 és GT 7T
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Távozik az Apple vezérigazgatója
Új hozzászólás Aktív témák
-
copass
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
megbolondul minden NTSC-nél!

"PAL screens are redrawn 50 times a second, while NTSC screens are redrawn 60 times per second."
"PAL systems have 312 raster lines and 63 processor cycles on each raster line.
The most common NTSC systems have 263 raster lines and 65 cycles on each line. This means that PAL systems have 19,656 cycles per frame, while NTSC systems have only 17,095.
és a többi: forrás -
válasz
yodamastah
üzenetére
Annak, ami írsz, semmi köze a C64 programozásához, mert az egy ún. RF-Modul. (már, ha jól értem)
Ez egy programozás-független modul, az alaplapra integrálva, ami azért felel, hogy milyen videó-jelet küldjön ki az RF csatornán pl. a TV felé...
A "rasztercsíkok" programozása ugyanaz -mármint programozástechnikailag- mindegy, ha pl. lebontom a keretet egy NTSC avagy PAL C64 gépen, az pont ugyanúgy jelenik meg egy azon avagy különböző TV-n. C64-n nem lehet ilyen "FPS"-t állítani, legalábbis legjobb (30 éve) tudomásom szerint. Aztán lehet, hogy jön copass, aki megcáfol(kimaradt 30 év)...
UI: Bocsi, ha valamit félreértettem.
UUI: "Az a 3000+ plotter 50fps-el ment? "
Nem, annyival ment, amennyivel a 30-35-éves C64 tudta futtatni a gépi kódot... Nem tudom az mennyi volt. Ha most sikerül a dolog (összeállunk, mint a túrós csusza), akkor majd megnézzük. Azért a többesszám, mert a régi csapat összeáll (remélhetőleg), aztán kimaxoljuk a C64-t, de TRADICIONÁLISAN, azaz nincs kungfu panda, meg memrows, meg egyéb "faxság". old szkúl...
-
copass
veterán
válasz
yodamastah
üzenetére
én is magnóval kezdtem,aztán szereztem kölcsön egy floppyt. ott már tudtam csinálni monitorokat különböző címekre. aztán valahonnan kaptam egy action replayt, nah már igen. beépített monitor, aztán meg lett turbo assembler!

-
yodamastah
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Jah csak értelmezni nem tudtam
Mi akkoriban még úgy számoltuk, hogy 1 teljes raszter fentről-lefelé körbefutás alatt meg kell lenni eminden effektnek. Ez ugye a PAL tv-n 50fps volt. Ekkor volt folyamatos az animáció. Részemről csak ilyen demók készültek.Nyilván a komolyabb effektekhez nincs kakaó. Csak ezért kérdeztem az a 3000+ plot hány fps-el tudott mozogni?
-
válasz
yodamastah
üzenetére
Látod a két smiley-t ugye?
Nem kell mellre szívni, mert nem rosszindulatból írtam/szántam...
Ha így vetted, akkor elnézésed kérem, ne haragudj, tényleg nem rossz indulatból írtam, ha így vetted,, akkor bocsánat, nem annak szántam.
-
yodamastah
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Kis majom? ..khm...
-
válasz
yodamastah
üzenetére
Milyen színű 50FPS-el Te kis majom?
(C64/C64C 1 MHz, ne haragudj, csak érezd a törődést)
Kód számolt kódot... Realtime (HIRES) asszem... (30 éve volt vazzeg)
Most meg ilyen IIFLI, meg UFLI meg a tököm tudja milyen felbontásokat lehet előidézni (tanulok bammeg, nekem most a C64 olyan, mintha most keltem fel volna egy 30 éves kómából
) -
yodamastah
őstag
Az első évben (87) floppy driveom sem volt, magnóval meg elég szaru lehetett haladni

Visszafejtegetés persze ment, de csak akkor tudtam elfogadható tempóban fejlődni, mikorra lett floppy és egy alap cartridge belépített dissasemblerrel.Az igazság az, hogy toltam volna már korábban, de egyszerűen nem volt lehetőségünk c64hez jutni
Ilyen z80as gépekkel szenvedtünk 85-87 között. -
copass
veterán
válasz
yodamastah
üzenetére
későn kapcsolódtam a demoscene-be (azt se tudtam mi az, nem vicc), előtte is kódoltam de csak a magam örömére. sokat fejtettem vissza demókat monitorral!
kockás füzetbe kiírtam és elkezdtem elemezni, mi micsoda.mit csinál,stb. -
yodamastah
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Az a 3000+ plotter 50fps-el ment? Megnézném

96ban volt az első release? Nekem 90ben az utolsó
Igaz amikor én kezdtem az oldalsó border kinyitása még nagy szám volt 
-
-
Igen, Eclipse egy (ha jól emléxem), nagykanizsai srác volt, zenét is írt, talán a Zaxon játékhoz... Zaxon By Chimera Design (de ez nem biztos, asszem valami compo-ra írt zenét)
A "main" programozó már 30 éve is szeren volt...

Egyszerű játék? Ja, de nem...
UI: Mindjárt hívom (mert, Ő védett évek óta, nem fedte fel a kilétem), hogy akkor Ő is beszállna a C64-s topikba...
(30 éve a pl. 1024-es plotscroll volt a nyerő, haver már akkor valami 3000+ írt...
)UUI: nagyon örülnék, ha ez a topik élne, és most, hogy ilyen "majmok" (magamra gondoltam) csatlakoznak hozzá, élne is... Főleg úgy, hogy ha sikerül a CD alapítóját felhívni (aki, egyébként PH tag), ide is írna, akkor ez a topik nem fog meghalni.

-
copass
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
nah most már beszélünk!
[link]
Eclipse a tagotok volt? őt ismerem személyesen is, Amiganica Hungarica partyn '97-ben találkoztunk a Fáklya klubban. jó srác, most megint zenélni kezdett. pár zenéjét használtam. -
OK. A Fire/SOUL/CD név nem véletlen. A FIRE mindig is "kódnév" volt (számos csapat(itt nem csak demó, meg "hobbiról" van szó, hanem kőkemény fejlesztésekről is), a SOUL is az (pl. rákkutatás és sokkal-sokkal több) viszont a CD-t is megtartottam, mert kezdeti kis tyúkxaros életem legjobb dolga volt.
Szóval: CD=Chimera Design (C64-n) - mint írtam nem voltunk hosszú távú csapat, thx4army...
Mivel ezt most leírtam (így már lesz találat pl. Sósperec Relocator), tisztelettel kérném, nehogy valaki itt megjelenjen a címemen (beteg édesanyámmal lakom, feladtam mindent érte), mert annak SEI van (CLI nélkül, nem indul újra)...
(Ha nem értené valaki: Egy Terminátor viszi egy jelöletlen dögkútba, és gázolajos kanna kíséretében megsemmisít)
Szóval pls: békénhagyni... Neten nem, dehogy is, "zaklassatok", de személyesen ne...Nekem itt jó Veletek, és ez lényeg és maradjon is így...

-
copass
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
nah én meg jövőre!

-
-
cigam
titán
Létezik magyar bill. kiosztású .vkm fájl a vice emulátorhoz? A "P" után nem a @ (ő) és *(ú) jön, hanem semmi. Igy csak addig jutok, hogy LOAD"
Hol a *? -
kriszpontaz
veterán
De beindult a topik
. -
copass
veterán
válasz
Trailblazer
üzenetére
bugyuta egy valami...
assembly64 [link] + winvice sokkal jobb. -
Trailblazer
veterán
Cloanto-féle C64 Forever-t próbálgatta itt valaki, vélemények róla?
-
-
copass
veterán
válasz
winhate
üzenetére
de ennek az őse volt a Joe Forster/STA féle Star Commander amit X kábellel tudtál használni. magyar a srác amúgy, mert anno küldött nekem kábelt kőcsön!

ennek az új verziója a XUM 1541 [link], amivel már bármiről el tudod érni az 1541 kompatibilis meghajtókat. ~1,5 perc egy oldal. nem bonyi az építése kell arduino pro micro, din csati, dróta, forrasztópáka. összeraktam párat!
retropie C64 emuláció elég bugyuta, lassú csúszik a kép/hang,stb. mert ugye egy rendszer felett fut.
de létezik egy BMC64 nevű cucc, ami viszont tökéletes emulációt ad vissza. mivel csak direktben fut a PI-n. egy zero-n is tökéletesen megy.
[link] [link] -
-
KROK640
nagyúr
Jah, jah találtkoztam ezzel a C64 maxi nevű modernizált cuccal. Külsőre olyan mint a "rendes" púpos C64, csak az USB portok meg ilyenek buktatják le. Ha szétszeded, akkor látod, hogy a belseje szinte teljesen "üres".
Indításkor meg lehet választani, hogy a klasszikus Basic 2.0 jöjjön be vagy egy menü, ahol a játékok közül válogathat az ember. -
válasz
KROK640
üzenetére
En ezzel az 1-el talalkoztam - hozzateszem, nekem sosem adatott meg, hogy legyen C64-em. Most egy C64 Maxi nevu replika van, de ez egy "modernizalt" verzio, a regi I/O portokbol semmi nincs rajta: a tap micro USB, a videokimenet HDMI, meg van rajta ket USB csatlakozo. Az egesz egy Raspberry-n, vagy hasonlo kis cuccon futo C64 emulator - viszont a regi, kenyeresdoboz formaju es VIC-20 meretu hazba teve. Alapbol is van benne valahany jatek, de egy pendrive-ra fel lehet tenni d64 image file-okat, siman beolvassa azokat. Mar csak arra kell rajonnom, hogyan tudom a tobb lemezoldalas jatekokat megetetni vele.
Oszinten szolva meg nem volt ra annyi idom, mint szerettem volna.
-
KROK640
nagyúr
Igen, többek között az is cisnált meg volt még 1-2 program.
A végefelé én is tudtam ilyet (alapvetően olyan zenét használtam ami szólt a háttérben mindneképp, közben lehett írni is stb), vagy pl billentyűzet jelekből grafikát rajzolt ki töltés közben, de nagyon erőforrás igényes volt, és eléggé lassította is a töltést, mivel közebn a tubo pl ki volt lőve. -
KROK640
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
A lakcím nem para, ha műár azóta nem ott laksz
de ha igen, akkor sem feltétlen, hacsak nem aggódsz, hogy másnaptól a rajongók a küszöbön sorakoznak 
-
KROK640
nagyúr
Igazából 3,5 menetben másolt át egy floppyt. Ezért voltam én is szerencsés, mert a 90-es évek végefelé már két, sőt rövidesen három(!) floppy meghajtóm volt (egy VC1541 és két VC1571, később még jött VC1571II is). Két lemezmeghajtóval már sokkal könnyebb volt a másolás, mert egyrészt a cserélgetés idejét egyből kilőtted a képletből, másrészt mintha amúgyis picit gyorsabban ment volna.
A legtöbb másoló program támogatta is, quick load, filecopy Geosnak a beépített másolója stb. Sőt a nibbler is így adta ki igazán.
De igazi boss volt nekem az is, mikor egyik driveról ment a Geos, a másik kettő meg on the fly másolt egymás között
Volt valami szürke felületű német nyelvű másoló programom (az elején számokkal lehetet kiválasztani, hogy mit akarsz, másolni, törölni, formázni stb.) az pl alapból nem volt turbós, de ha hypra/tribar/gerher turbóval töltöttem be, akkor a másolásból az olvasást is gyorsan végezte, csak az írás volt lassú. Na ez két floppynál úgy nézett ki, hogy az olvasós meghajtó állandóan várt az írósra.
-
Chuck Norris
senior tag
-
-
-
copass
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
pedig de!
azért mert lassú attól még irq loader...az irq loadernek nem a sebesség volt a lényege. hanem az hogy közben futottak még a kódok. effekt,zene közben töltött.
én elhiszem neked hogy miket csináltál, de se release, se csapat név, se csdb link... -
Nem... Az sima lassú töltő (11 évesen írtam ilyet), Crest 1993...(4-5x irq-loader)

Amúgy most beszéltem a régi csapattal, most csütörtökön megyek a "xaros" gépért( tudod zene miatt), oszt' megbeszéljük, hogy felfedjük-e magunkat...
Az a gond, hogy annó nem volt teló, meg NET sem... Oszt' pontosan megadtuk, a lakcímünket....
Szóval:WAITFOR:LDA $1800BIT $1800BMI WAITFORNem korrekt ez a kis geci kód, de megteszi szvsz...
(Megint tanulok (amit már PRO szinten tudtam, 30-35 éve), de ez van... 
-
Megnéznétek a legújabb Vice-t (3.7), nálam ilyen "csalamádé" van a D64-knél, mármint a tartalmánál. 6.1-nél semmi gond(x86/x64)...
-
winhate
őstag
válasz
Chuck Norris
üzenetére
Volt valami parhuzamos kabel a floppyhoz beepitve + gepre radugva.
Masolasvedett cumokat olyan szepen atvitte orom volt nezni.
Sot volt ezzel a feature el olyan copy is hogy kb 20 sec alatt atmasoltam egy oldalt. -
Chuck Norris
senior tag
Nagyon sokszor mentünk szombat reggel a Csokiba; hárman, egy alapgép, két 1541-el, volt aki még hozzánk jött, hogy másoljuk le a lemezeit, persze lemásoltuk magunknak is. Ha jól emlékszem 20ft volt darabja, a Parrotnak meg a 3M-nek 30, a dobozokat meg Al fóliába csomagoltuk, hogy ne törölje le a metró
Volt egy lyukasztóm amit még a géppel együtt vettünk a Mariahilferen, nagy királyság volt mert mindenki szőnyegvágóval, papír lyukasztóval tolta.A Csoki előtt úgy emlékszem volt a Thököly úton is valami másolda arról egyáltalán nem esik szó a filmben, az költözött talán át az Örse.
-
-
winhate
őstag
Kiváncsi lennék hány ph s volt benne ebben a buliban

Ahany ember annyi story.
Nalunk is megvolt a klubb , swapper.
Kesobb pedig BBS amiga val.
Mar akinek volt Amiga ja + telefon + sok penz a szamlat fizetni.
Klubb korszakot imadtam.
Haverokkal , ismerosokkel torteno cserebereket ,beszerzo korutakat felejthetetlen elmeny es boldogsag lengte mindig korul. -
copass
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
én nem emeltem magam senki fölé, mert az elég toxikus tud lenni. már akkor is nagyon hittem a közösség erejében és az egyenlőségben.
volt hogy olyan srác hozta a hotstuff-ot aki csak vitte a játékokat.
aztán egyszer csak befutott valami német rokon náluk és hozott neki egy doboznyi játékot.
hozta nagy büszkén, hogy most ő is tud hozni!
én meg csak néztem hogy fúbazz, hát ez most jött ki egy hete!
azokat kitaszítottuk akik pénzt csináltak belőle, feketelistára kerültek azokkal együtt akik adták neki!
-
copass
veterán
válasz
Trailblazer
üzenetére
nekem csak a pénzért másolós részek voltak "tájidegenek".
őket mindenki utálta mint a szart, mélyebben voltak mint a lamerek!
de értem hogy miért kerültek bele, hogy lássuk mekkora pénz volt ebben.
nekem is voltak olyan sztorijaim, amik nem igazán páblikusak!
azok csak a "belsősök" között terjedt... -
yodamastah
őstag
válasz
Trailblazer
üzenetére
Komoly anyag lett
Kár hogy Wax csak géphang formában volt jelen. Tudott volna jókat mesélni
Külön örülok hogy bár nem voltam meghatározó arc a scene-ben, de 2 demo part is be volt vágva pár pillanatra amit én csináltam
-
Trailblazer
veterán
Én azokat ismerem, akik manapság még eljárnak scene rendezvényekre, néhányuk nickjéhez viszont most először tudtam arcot társítani. Erre mindenképpen jó volt a film, plusz ezen felül, amit eddig tudtam a témáról, kibővítette az ismereteimet pl. a swappelésről. Anno tudtam minderről, de nem voltam mélyebben belefolyva.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Trailblazer
üzenetére
Elég hosszú, én biztosan nem nézem újra egy ideig. Azonban jó volt látni a csapattársaimat és más ismerős arcokat a filmben.
-
Trailblazer
veterán
-
-
winhate
őstag
Látom beindultatok. 😉
Soci, Cargo, Poison, Vincenzo, Leon ismerős? -
sub
-
copass
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
[link] 1992 Red Storm/Triad volt az első trackmo, ami IRQ Loadert használt.
melyik csapat voltatok? -
Na, most kezdem visszanézni a 30+ éves kódjaimat...
Nem egyszerű... Me' monitor progiba írtam (ott nincs komment stb)
De jövőre ez a 4 öreg fax, megmutatja, hogy mi az a C64 (C64 RULEZ)
Coder-ünk egy barom(zseni)... Én meg zene és AI(zseni)... Szóval jövőre találkozunk.
Remélem így, 30+ év távlatából tudunk valami "újat" mutatni... (ja, tudunk
)
Hákúnámátátá, milyen gyönyörű szó...
UI: 4 db C64 van ingyen, me' tudják (30+ éve) ki az a Fire...
Hozzák nekem... 
Addig is (vén xar C64 progiknak): [link]
UUI: 1992-ben írtam az első IRQ- Loader-t, szvsz az volt az első...(nem, tuti az volt az első, a Crest(vagy egyéb) Trackmo-ban 1994-ben jelent meg az első...)
UUUI: 1992-es MAD series Utilty-t tudok mutatni, ami Format(40 Track, 5 Sec, Valid (10 Sec), SYS(futtatható állományok visszaállítása 15 sec)), ebből allt, csak a kurva katonaság....
30+ éves szoftverek bammeg...
-
-
Yutani
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Nem az én képem, de nem is adom el a C64-eimet!
-
-
Viktor77
titán
Valszeg ez van a klipben.
-
copass
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
jaja, a kenyeres az nem ilyen. de a C64C pontosan így néz ki.
nem CGI, a monitorok meg vmi PC-s cuccok. -
válasz
winhate
üzenetére
C64 (a sima) biztos nem...
Szvsz ez valami CGI lehet... (a monitorok miatt nem OKé
, a gép még úgy-ahogy oké(bár logó nélkül az sem)), valami ezeréves "ződ" PC moncsik vannak ott... Ha tévedek, akkor meg így jártam...UI: Öreg vagyok, de még vagyok, mint a terminátor (csak nem vettem be a Cavintont-t (vagy igen?))

-
Igazad lehet, ha Én is tippelnék, akkor az, amit írsz...

Csak, ami anno Nekem volt (C64C), azon a funkcióbillentyűk "alatt" ott volt egy Commodore logó (ilyen "fosbarna" alapon), itt meg nem tudom kivenni (lehet a videó felbontása miatt, pedig 4K-ban töltöttem le)....De tényleg hajlok afelé, hogy az, amit írsz, főleg a floppy meghajtó miatt...

UI: Olybá tűnik nem tudok egy "xaros" C64-t szerezni, ezért a hosszú téli éjszakákon megírok egy Grabowsky-ra épülő (ez volt(lehet, hogy az is, csak kihagytam pár évtizedet
) player-t (kizárólag hangra, PC-re), mert zene nélkül nincs demó...
Mivel anno az SB egyes dolgaihoz "volt közöm", ezért megpróbálok egy középkategóriás PCs kártya hangképzési kódjához hozzáférni, szvsz ez elég lesz, mert legalább szólni fog PC-n és C64 EMU (általam írt EMU) alatt is ugyanúgy... Ez lenne a cucc: Sound Blaster AE-7
Szvsz, ha ehhez sikerül "alkalmazkodnom" PC-n, akkor az jó lesz....) -
copass
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
C64C + 1541
-
-
winhate
őstag
Kapaszkodjatok !
Majka új klippjében mit véltek felfedezni ?
Help itt:
A hátteret nézd 3:34 től 3:44 ig -
bitmad
aktív tag
Megjelent az Eye of the Beholder C64/128-ra!
-
Ne haragudjatok rám... LDA$D020 $FF az fekete...
Öreg vagyok, de még vagyok...
-
copass
veterán
válasz
gorgocska
üzenetére
ultimate64.com
lesz megint ismét kapható, érdemes preordezni. iszonyat gyorsan elkapkodják. -
copass
veterán
eredetileg meg volt repedve a ház és lyukak voltak rajta több helyen, azokat kijavítottam.
de a fehérítés foltos lett (ezért hülyeség a folpackot rátenni, egy nagy átlátszó láda jobb).
feketére lefestettem, majd ilyen vinyles matricákkal teleragasztgattam. function-ről még hoztam pár matricát rá!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- BestBuy ruhás topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Facebook és Messenger
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Oppo Find X9 Pro 5G (Global Version) Dual SIM
- HyperX Fury 3200Mhz 2X8GB Kit DDR4
- új, bontatlan, iPhone 15 kártya-független, apple világgaranciával
- új, bontatlan, iPhone 16E gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Legújabb Thinkpad T14 gen6 - Bontatlan + magyar! - Core Ultra 7 255U - 16/32GB - 512GB - Gyártói gar
- 2026.09.04-ig Garanciális! Xbox Series S 1 TB + kontroller
- 27% - ASUS TUF Gaming VG28UQL1A Monitor! 3840x2160 / 1ms / 144Hz / G-Sync / FreeSync BeszámítOK!
- Új 27% - ASUS TUF Gaming TF120 ARGB 3-pack FEKETE (90DA0030-B09030)
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 256GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3283
- Eladó Apple iPhone 14 128GB fekete / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Gimis voltam, nyári melókból szedtem össze a cartridge-re valót. Nem tudom már melyik cartridge volt, de valami olcsó gyorstöltős cucc volt, beépített monitorral. Persze 100x jobb volt mint a semmi
Mi akkoriban még úgy számoltuk, hogy 1 teljes raszter fentről-lefelé körbefutás alatt meg kell lenni eminden effektnek. Ez ugye a PAL tv-n 50fps volt. Ekkor volt folyamatos az animáció. Részemről csak ilyen demók készültek.
Ilyen z80as gépekkel szenvedtünk 85-87 között.![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)