- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- eSIM, a kártyamentes szabadság
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #9152 üzenetére
2 darab szmajli is van, szerintem egyértelmű. En nem bántanám meg Zsoltit, egyike a "kemény magnak" ami itt kialakult. De tényleg beletud kötni minden magyarázatba
(Ezek a szmaljlik)
Tanulas. Nagyon szívesen tanulom a securytit , nekem ez a profilom, nem a network. De annak is vannak olyan részei, amitől zöldet tudnak h...ni. IPS/IDS, CCP azok a dolgok, amikre géppityuval nem tudnának kényszeríteni.
Amióta megvettem az autómat, azóta nagyon visszaesett a tanulási morál. Bujom a neten a fórumokat, youtube videókat nézek. Aztan tanulok egy kicsit és arra ébredek, hogy kocsis videókat nézek a neten, nem asa-sat.
Néha elkap a hév, amikor egy hétig tolom éjjel nappal, aztán megint lazujka van
Ha meglesz a CCNA Secu, akkor biztos nagyobb elvezettel tanulok majd. A CCNA Secu nem kőt le, csomó minden mar ismétlés, vagy alap dolgok, mint a s2s tunnel..... Nem köt le, de tanulni KELL és ezt nem szeretem, ha valamit meg KELL tanulnom. A CCNP-t 89,6, 98,9 es 100% al teljesitettem, de az ITILt pl csak 75-el, ippeg hogy átmentem. Olyan nehéz? A francokat. Unalmas.... És az nekem nem megy.. -
dzsambo
tag
válasz
FecoGee #9097 üzenetére
Igen ezzel én is tisztában vagyok csak én is ügyesen fogalmaztam és lehagytam pár dolgot.
Én úgy tudom, hogy az automata kábel felismerés/fordítás már alapkövetelmény, míg 10/100-on csak az újabb vezérlők tudják. Egyébként nem biztos, hogy minden 2960-as tudja. Én egy WS-C3560-8PC-vel futottam bele ilyenbe, egy 2940-8TF-S-t akartam még rá akasztani 1000Base-T-s sfp modullal és nem ment, viszont egy 8TT-S-el gond nélkül.
-
Froclee
őstag
válasz
FecoGee #9090 üzenetére
Köszi szépen.
Bocsi a full kezdő kérdésekért, de az miért van, hogyha a két switch-et fastethernet-el kötöm össze, akkor nem működik? De még a link-et se tudom életre kelteni kettőjük között. Nyomogattam a no shut-ot, de bármit csináltam down volt a port.
Átraktam gigabitre és ment megyből. -
kmisi99
addikt
válasz
FecoGee #9033 üzenetére
Ó ez elég baráti. Akkor úgy látszik elég lesz egy "képzeletbeli" vizsgaidőpontot foglalni magamnak, aztán ha tényleg eljön az az időpont akkor le is foglalom ha úgy érzem felkészültem.
Korábban már tanulgattam, csak nyári munka közbeszólt, de most hogy nincs dolgom napi 4-5 óra tanulással azért úgy megtippelve november környékéig el tudnám érni a CCNA szintet? Persze tudom ez így nem meghatározható, csak űgy körülbelül. Mert nem akarok sokáig tökölni mert addig sincs munkahely és pénz se.
-
Ygg
senior tag
válasz
FecoGee #8970 üzenetére
Ahaa...értem, köszi.
CCIE, az nem semmi, gratulálok.
Az a bajom, hogy most csak érintőlegesen dolgozom hálózatos munkakörben,
de néha CCNP szinten kell beleszólni a dolgokba, ami úgy, hogy az ember nem folyamatosan van ebben benne, hanem időnkén bele kell kapni, nagyon nehéz...Viszont időnként kapok design feladatokat, és mivel valamivel úgy is frissítenem kell a certijeimet, akkor hasznos lenne ezzel.
Ezeknél a vizsgáknál csak elmélet van, ugye?
Hadd kérdezzek még egyet.
Tényleg olyan nehéz a CCIE: Nekünk anno azt mondták, hogy alig sikerül valakinek elsőre.
-
Ygg
senior tag
válasz
FecoGee #8968 üzenetére
Köszi a válaszokat mindkettőtöknek..
CCNA-m van, 3 is
. (Régi, ami most a Routing and switching, Wireless illetve Voice is).
A CCDP-hez feltétel a CCDA, úgy láttam a Cisco honlapon.
Régen nem kellett? CCDP-d van?
Igazából az lenne a cél, de kell hozzá.
Meg akkor mát CCNP is, mer ugyanaz a SWITCH meg ROUTE vizsga kell hozzá, csak a CCNP-nél TSHOOT a harmadik, ehhez meg valami design..Mennyire van értelme szerintetek, hasznos-e a design rész?
-
Methionyl
senior tag
válasz
FecoGee #8936 üzenetére
Hát ha nem is mindegyik csak a bizonyos ISBN-számmal (International Standard Book Number) elátott könyveknél, végtére is ők csak azért vámolták vagyis kérdezték meg hogy mi is van benne, mert ők se tudják és ha pont elektronikai kütyü (pl.: mobil) akkor jöhet a vám ha 45€ meghaladja (aszthiszem)
pl.: 2x rendeltem ugyan onnan ugyan olyan mobilt kínábol, egyiket megvámolták (45e mobil + 16e vám) a másikat meg nem -
crok
Topikgazda
válasz
FecoGee #8763 üzenetére
Trohohooo-lololooo.. nos, most ott tartunk, hogy van 2.. már úgy értem van egy egy laborban, van egy éles egy DC-ben. Na, szerintetek ha hozzáadtok egy eszközt és adtok meg un. user defined field-eket is (amolyan custom adatokat, mint pl. helye a rack-ben vagy városnév, cím, ilyesmi..) azt utána tudjátok-e ugyan így exportálni? Igen, talált, *nem*, nem tudjátok.. mert nem - mert csak.. de jó ötlet és javasolták, hogy adjak fel rá feature request-et! W - T - F ? Most van 4500 eszköz a rendszerben.. ne hülyéskedjünk már.. hát js-ben írtunk egy kis import file generáló dolgot és mi azzal Excelből generálunk CSV-t az LMS-nek, de áttenni másik rendszerbe.. neeeeeem.. olyat nem tud.. olyat tud, hogy csinálsz egy backupot és visszaállítod.. de mivel 10 eszközzel is 300MB és a végén úgy nem megy hogy azt írja nem volt hiba ezt inkább passzoltam (volt rá SR nyitva, persze megoldás és bármi használható nélkül le lett zárva annyival, hogy bicsibocsi, biztos rosszul csináltál valamit.. ja, rosszul kattintottam a WebUI-ban). Most az a nagy ötletem van, hogy az inventory report-al csinálok egy custom report-ot, CSV-ben (ja, ez meg annyi, hogy a CSV-ben van egy Word szerű fejléc, amit törölni kell hogy meg is tudd nyitni rendesen.. arról nem is beszélve, hogy nincs kivételkezelés, szóval ha van vessző a field-ben borul a rekord.. a rekordok elemei nincsenek idézőjelben), aztán azzal addig ickázok, míg a js megeszi (vagy a js-t írom át..). Aztán egy-egy Inventory report 4500 eszközre ilyen 15..20 perc, közben persze a böngésző lefagy, aztán ülsz előtte, hogy most akkor megállt vagy csak dolgozik, és lehet, hogy 60 percet ülsz előtte és csak utána omlik össze.. aztán kezded előlről és reménykedsz. A supported böngésző ilyen Firefox 24, de azt is csak egy un. point patch-el tudod megoldani (most 38-nél járunk!) - és még így is előfordul, hogy egy-egy gomb elcsúszik, egy-egy lista nem tölt be (pl. keresésnél ha rákattintasz az "all device" gombra akkor ilyen random számokat ír ki hogy ennyi-meg-annyi van kijelölve, de sose annyi mint amennyi a rendszerben *összesen* van - de ha azt mondom hogy kereséss és * akkor persze ki tudod jelölni mindet az "all"-al..). Nincs még rendes minor upgrade csak maintenance release - de azt sehol nem tudod megnézni, hogy mi van már fent. Amikor a TAC mondta, hogy tegyem fel az Maintenance Release 2-t *nem_tudta_megmondani*, hogy az MR1 patch-ei benne vannak-e (persze hogy benne vannak, hát a leírásában benne van..). Az upgrade-ekhez kell Internet.. (vagy persze kézzel leszedsz mindent és felpatkolod.. nem mókás..) aztán persze security a DC-ben: nem kapsz direkt netet természetesen. Szóval proxy.. ja, hogy proxy-n keresztül nem megy, hiába adsz meg nevet/jelszót.. csak mert nem és kész. megpatkoltam.. HTTP kérések mennek ki de az jön vissza a Cisco-tól hogy rossz a kérés. Namondom' tökömbe már.. aztán kiderült hogy az URL, ami benne van a classes/properties file-okban *hibás* mert igazából HTTPS kellene legyen, szóval megpatkoltam.. aztán kiderül, hogy HTTPS URL-eket meg megintcsak nem a proxy-ra küld - hiába van megadva! - hanem próbálja direktben küldeni.. Akkor pl. baseline compliance check-et ha csinálasz több mint 500 eszközre (amolyan konfig ellenőrzés template alapján, full bugos már az ellenőrzés is FYI) és a hiányzónak vélt konfigokat ha ki is akarod tolni LMS-el akkor bumm, szívtál: kapsz egy darab ablakot egy darab pirossal írt hibakóddal, amit a Cisco TAC se tud értelmezni, nincs benne egyetlen public Cisco.com dokumentációban se - ja, és nem tudják modellezni, mert az marhasok munka hogy 500+ eszközt behúzzanak egy teszt LMS-be és megnézzék ők is.. Akkor a Prime Infrastructure.. nos, abban kb ugyanez ez a helyzet, de annyira unintelligens a rendszer pl. hogy míg az LMS megpróbál a megadott névvel/jelszóval telnettel és ssh-val is belépni majd elmenti, hogy mivel sikerült (preferenciát is tudsz beállítani, hogy ha mindkettő, akkor mi a preferált) addig a Prime Infrastructure ilyet *nem* tud, meg kell adni fixen, hogy telnet vagy SSH - de *nem* jó ha az SSH ver. 1, csak a 2 a jó.. namost rengeteg switch pl. nem tud SSH v2-t, csak v1-et (nem, az 1.99 *nem* v2). Namost 4500 eszköztől beszélünk, nem egyszerű kreálni ilyen listát/CSV-t, valamint itt is igaz, hogy a user defined field-eket *nem* tudja exportálni - annyi csavarral, hogy inventory report-ot se tudsz csinálni amiben benne lenne az összes UDF és a telnet-vagy-ssh beállítás.. Az inventory list-ben a listázás pl. annyira jól működik, hogy nem tudsz WLC-ket listázni, mert nem, mert csak, mert az SQL file szarul van megírva.. de mikor megnézed az SQL-t az egy olyan 6..7 sor megjegyzéssel kezdődik, hogy itt amúgy van egy dokumentált BUG benne.. Aztán megnézed Cisco.com-on és megoldás nincs csak workaround van: contact TAC and will send you the patch.. workaround, ami nem került be a legújabb hivatalos patch-be. Agyrém, 60M forintért.. 12 SR lett eddig nyitva LMS-re.. még 10 az Infrastructure-re és holnap Webex-en beszélhetünk valami Cisco Network Management guruval.. hát' lesz kérdésem..
-
crok
Topikgazda
válasz
FecoGee #8761 üzenetére
Ezt használja valamelyikőtők?
Cisco ASA CLI Analyser - https://cway.cisco.com/go/sa -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
FecoGee #8752 üzenetére
Igen, CCAr-tol elvarjak, hogy reszt vegyel az interjuztatasban, meg a kerdesek kidolgozasaban. Valami jo sok ev nagy meretu enterprise halozatokon szerzett gyakorlatra is szukseg van hozza. Nem kimondottan halando embernek valo, inkabb azoknak, akik napi szinten globalis halozatokat terveznek.
-
suomalainen
tag
válasz
FecoGee #8734 üzenetére
Köszi a választ. Egy kérdésem maradt mindössze: van bármi különbség egy ts-s és egy ts-e között ios upgrade tekintetében? Ahogy én gondolom: a ts-s gyárilag standard imageval árulják, a ts-e pedig enhanceddel, de upgrade tekintetében nincs különbség, vagyis fel lehet varázsolni egy 15.0 ios-t, mondjuk a c3560-ipservicesk9-mz.150-2.SE8.bin-t. Jól gondolom?
-
quby
őstag
válasz
FecoGee #8701 üzenetére
Az király...Mivel nem igazán haszálom a CCNA-t ezért ki is jöttem belőle egy kicsit (minimal switchinget használok munkahelyen), és mivel most úgy döntöttem nyáron felkészülök CCNAS-re, mivel úgyis jó a recert miatt, gondoltam átnézem a CCNA-t mert vannak benne újak, pl etherchanel. Az STP mindig sötét folt volt, úgyhogy várom a következő vidiket.
Észrevétel:
Eléggé pörögtél amit én szeretek. Utálom ha 40 perc anyagbol 10 perc a hasznos tartalom és bele kell tekergetni. Itt a 40 ből 37 volt hasznos, és inkább visszafelé kellett tekergetnem hogy lássam pontosan mi is volt a parancs, és hol volt az a kimenetben amit mondasz...De ennek csak az az oka hogy nem vagyok benne napi szinten.
Az hallastszott az angolodon hogy te is csak olvasol angolul...
A laborkörnyezet gondolom GNS volt. Milyen image-et használtál?
Amugy köszi, hasznos volt...
-
zsolti.22
senior tag
válasz
FecoGee #8696 üzenetére
A VTP-s videóhoz ezen észrevételeim vannak:
- én úgy tudom, hogy nem minden switch defaultból szerver, van, amelyik transparent, ez platform és IOS függő (2960G-nél transparent pont, asszem)
- biztos, hogy csak a tesztlab miatt, de Shr volt a spanning-tree type-od, tehát half-duplex volt a kapcsolat a switcheid között
- a vtp ver 3-at addig nem lehet kiadni, amíg nincs definiálva egy domain-ed; ez nálad nem bukott ki, mert adott volt a domain név, de fontos megemlíteni
- a no vtp per-interface parancs nem VTPv3 spec, a 3750 tudja V1-el is, szóval platform és IOS függő
(most teszteltem gyorsan)
Köszi a videót egyébként
-
htc07
addikt
-
RogerP
csendes tag
válasz
FecoGee #8609 üzenetére
Egy hogyan kezdjünk bele engem is érdekelne. Már egy fél éve agyalok a CCNA-n, próbálok a cégnél már lecserélt switchekből valami demo labort összekukázni, meg könyveket berendelni.
Ami a Cisco eszközökkel való ismerkedést illeti, a EoS/EoL PIX sorozat és az ASA mennyiben tér el egymástól?
-
FeRkE
őstag
válasz
FecoGee #8601 üzenetére
Köszi a tippet, kipróbálom majd. Induláskor nem adtam meg én sem tegnap, később már mikor megvoltam, akkor mentettem volna Save-as-el, akkor el is mentette az aktuális állapotot, de még konfoltam utána tovább, és a 4 routerből egynél mentette azután a módosításokat, akármit csináltam.
-
htc07
addikt
válasz
FecoGee #8501 üzenetére
Sziasztok!
CCNA vizsgának szeretnék nekifutni a nyáron, a discovery 4.1 négy szemeszteres verziójából készülgetek, illetve a gns3vault-ról laborozok mellé.
Tudtok még valami tananyagot, ami segíthetne, tömören lényegre törően, az alapoktól? (nem gond ha angol, de ez a virágboltos pdf nagyon híg; igazából az alapokkal sincsenek gondjaim, csak félek, hogy kimaradtak kulcsfontosságú elméleti dolgok).
szerk. hopp, nem válasz akart lenni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Formula-1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Ez már a középkategória: teszten a GeForce RTX 5070
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Kerékpársportok
- További aktív témák...
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest