Hirdetés
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- CES 2026: Az állásodba kerülhet az egészséged
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Trifold, Pebble, Bosch, AI, AI, meg AI - CES 0. nap
Aktív témák
-
Zsozsooooo
tag
Sziasztok ! Nem vagyok sem NVidia sem ATI párti ,viszont játszani szeretek . Álltalában multiplayerben játszom és ott nem a full grafika a lényeg , én megértem ATI-t arra törekszik hogy minél szebb grafika legyen és probál fejleszteni dx10,10,1 de kinek ,mivel a játékosok nagy része inkább XP alol játszik mivel sokkal gyorsabb a játék ! Én álltalában közepes grafikán játszom mivel feleslegesnek tartom azt a nagy csícsát ha diafilmben kell az elenfelet lecserkésznem . Viszont GTX280 nem hozta azt amit vártam tőle ,ezér nagyon várom az ATI uj csodáit !
-
Def26
félisten
Belegondoltatok mekkora sikere lesz a kártyának ezen az áron.
KB 45k lesz nálunk a HD 4850, ez kölföldön (legyen ausztria) már 170 euroért van. Még mi magyarok is azt mondjuk, hogy ez qrva olcsó és veszek egyet mert megéri, akkor szerintetek milyen lehet ezt osztrák fizetéssel (kb. 350k és akkor nem mondtam sokat) megélni. Iszonyatos mennyiség fog elmenni belőle szvsz... 
-
con_di
csendes tag
válasz
leviske
üzenetére
Driverből nem nagyon van, azért csodát nem tehet, akármennyire szereti felülbírálni a dolgokat. Olyat nem tud, h ja, ez a Crysis, akkor belemászok a memóriába, megerőszakolom, és kicserélem a renderelő szubrutint az AMD made pure DX10.1-es kódra

MOD: olyat tud max, h ja, ezt a shadert a Crysis küldte fordításra, de itt van nekem a jóféle ATIs verzió, én szarok rá, és ezt használom... De ez azért egy eléggé limitált dolog.
-
leviske
veterán
válasz
üzenetére
Állítottam az ellenkezőjét?
Csak annyit írtam, hogy nem minden esetben a legjobb...arról nem is beszélve, hogy szerintem még mindíg van az R600-ban kiaknázatlan teljesítmény. 
(#3884) luw2win: ez nem baj, csak irónikus....
AMD házon belül megoldotta, hogy a VGA-i ne passzoljanak a CPU-ihoz.
Ezért mutatták be intel notival a Mobilty HD3850X2-t és ezért vesznek a legtöbben az AMD prociukhoz nV kártyát.
-
válasz
luw2win
üzenetére
Esetleg raksz rá AA-t, és akkor nem lesz túl jó máris az a kártya. Ez a "procival kihajtani" dolog nekem vörös posztó sajnos. Egy 8800GTS (G92) kártyám van, és dühítő, hogy 1920x1080-ban a legtöbb általam játszott játékban nem lehet bekapcsolni az FSAA-t. Ennek pedig semmi köze a CPU-hoz...
Szerk.: Persze igen, aki CF-ben hajt kártyát, az már feltehetően nem 1280x1024-ben játszik azért. ;)
-
con_di
csendes tag
válasz
üzenetére
Néhányszor közben is, de lényegében igen. Persze nyilván motorfüggő, hogy mennyire néhányszor.
A driverek viselkedése leginkább a memóriafoglalásoknál, meg az alkalmazás specifikus optimalizációkban érhető tetten, ami viszont nagyon erősen hat a prociterhelésre. Kialakult egy tendencia, az alkalmazásokra való optimalizáslás miatt, hogy a driver általában baromi okos akar lenni. Így hardverközelibb (vagy annak szánt) APIk esetében is előfordul, még akár az is, hogy fölülbírálja a motortól kapott utasításokat. Megpróbálja kitalálni, hogy te mit is akartál, és megvalósítani jobban. Ennek az is következménye, hogy ha nincs rád hangolva, akkor tetű lassú lesz, mert valamit csinál, de az pfff... Ez a leglényegesebb oka a mai nagy procizabálásnak, és a szar drivereknek.
MOD: de ebben nincs különbség az ATI és az NV között, csak az nV nem nevezte el, az ATI meg úgy hívja, hogy AI.

-
leviske
veterán
A 8800GTS/GT ellen indítják...egy 8800GTS-t már 42k környékén már kapsz... Nem tudom milyen hűhademagas árakat vársz.
Addig örülj, míg nem indítják meg a GX2 ellen és adják annak az árán.
(#3881) emmm: nem mindíg jó, ha ki vagy szolgáltatva a drivernek...ezt már a HD2900 tulajok kitapasztalták. (1év alatt készült el a kártyájukhoz értelmes driver)

-
con_di
csendes tag
válasz
üzenetére
Igen, ha csak azt a cikket vennénk alapul, akkor akár még logikusnak is tűnhetne, DE...
A shaderprogramokat bizonyos magasszintű programnyelveken írják (DXhez HLSL, mint High-Level Shading Language, OpenGLhez ugyanez a GLSL, van még CG is, ezek általában a C elfajzásai) amiket szükséges lefordítani valamilyen "assemblyre". A program a lefordítása után válik futtathatóvá, használhatóvá. Aszerint, hogy a forráskódról, vagy lefordított programról beszélünk, nevezzük shadernek vagy programnak, de DXben asszem ez is összemosódik (mint ahogy sokminden más is, elég igénytelen a nevezéktana).
A fordítás műveletét írja le a cikkben, de egy ilyen "shader"-t használat előtt egyszer kell lefordítani, praktikusan valamikor a töltés során. Utána bármennyiszer futtatható. Bármilyen más programmal is így van ez, a CPUra fordított programoknál is így van, és az, hogy mennyi ideig fordítottad később nem befolyásolja negatívan a futásidőt (sőt, a komolyabb optimalizációk általában megnövelik a fordítási időt).
A shader fordítás nem ritka művelet, több motor is játszik ezzel (Source az pl. biztosan), de alapvetően nem ez fogja meghatározni a sebességet, hanem az "assembly" minősége.
Sikerült érthetően?
-
Cagm^c
tag
1. A The INQUIRER oldalán kinn van hírdetésben az "Unlesh one tera". Ha rákattintasz behozza a jól ismert oldalat.
2. Ha a fuadnak igaza van es a 3870X2 250$ lesz, akkor asszem nem kérdés, hogy a 329$-os 4870 erősebb lesz-e nála.
Az egyedüli nagy kérdés a 4850. Valahogy túl olcsó.
-
törölt tag
Szerintem félreérted amit mondok. Olvasd el ezt, innen másoltam ki:
"Az R600-nál a futtatásra kerülő shader kódokban lévő függőségek kezelését a driver fordítója végzi. A meghajtó az egymás után következő utasításokból, optimalizált végrehajtási sorrend felállítása után, hosszú és komplex, főleg 5 matematikai és 1 vezérlő utasításból álló VLIW mintákat hoz létre. Ezen utasításszavakkal történik szuperskalár shader processzor táplálása. Azonnal észrevehető, hogy a hardver már eleve nagymértékben párhuzamos munkavégzésre optimalizált kódot dolgoz fel, így a chip működésének hatékonysága főleg a driver fordítómodulját író rendszerprogramozóktól függ. Az ütemezés tulajdonképpen a VLIW minták generálásával statikusan van megoldva. A hardver pusztán a minták végrehajtásának sorrendjéről dönt."
Vagyis, ahogy én értem, az utasítások végrehajtása sorrendjének eldöntése a driverre hárul, vagyis a szoftverre, amit a CPU futtat. Máshol pedig leírja, hogy NV-nek erre nincs szüksége.
-
emmm
őstag
válasz
üzenetére
Ha belegondolok abba, amit mondasz (és igaz is), akkor végső soron ez az Ati-nak kedvez, hiszen aki ilyen kártyát vesz, az elég nagy felbontásban fog játszani (persze ha van esze, mert minek egy ilyen kártya egy 1280-as felbontáshoz
).Azaz ezzel semmi újat nem mondtam.

-
Speed®
titán
Sorry ha volt már: 4850 Review XtremeSysen.
-
törölt tag
Na itt aztán tényleg sok okosságot ír!
Sok egyéb nyilvánvaló dolog közt, én azt is kihámozni vélem belőle, hogy sajnos az ATI kártyákon hamarabb CPU limitesek lesznek a játékok, vagyis alacsony felbontásokban és szűrők nélkül veszíthetnek az FPS-ből NV-hez képest. Ezt abból gondolom, hogy sok mindent a drivernek kell elvégeznie egy ATI kártyánál ahhoz hogy le tudja futtatni az adott programot. Ha jól értem tehát a CPU is sokmindent ki kell számoljon pluszban.
Ez egyébként nekem úgy tűnik megfigyelhető a teszteredményekben, pl a 3Dmark06 1280as tesztjeiben. Talán erre majd érdemes lesz figyelni a későbbi játékteszteknél is, és a nagyobb felbontásokban elért eredményekből kell levonni a tanulságot a teljesítményről. Kisebb felbontásokban úgyis mindegy hogy 70 vagy 100FPS-sel mennek a játékok, tehát ott hiába kap ki mondjuk egy 4870-es a 98GTX-től. Ja és ez igaz lehet 3870 és 88GT esetén is!
Megerősítés/cáfolat jöhet!
-
luw2win
őstag
Egy kis
(egy kicsit nagy) -
emmm
őstag
válasz
Zsozsooooo
üzenetére
De lesz ám.

-
Bluegene
addikt
[link]RV770 has 800 stream processing units with 256-bit memory controller. RV730 is the mainstream card, and will have a 256-bit memory interface [14], and 320 stream processing units. [15] RV710 is the value product, with 128-bit memory controller and 40 stream processor units. [15]. It is reported that there will also be an RV740 variant with 480 stream processing units with 256-bit memory controller. [16]
Wikipedia szerint 800 sp lesz benne -
Tomate
veterán
válasz
Zsozsooooo
üzenetére
4870-en együtt jön az 4850-el max lesz egy kis készlethiány X2 pedig Augusztus-Szeptember.
-
Cagm^c
tag
válasz
Zsozsooooo
üzenetére
4870 júli közepére biztos lesz már boltban ( júni 25-én jelenik meg hivatalosan )
4870X2 szeptemberre leszMOD:És lesz trónfosztás.

-
Zsozsooooo
tag
Helló ! HD4870 4870x2 mikorra várható ? Lessz trónfosztás ?
-
Def26
félisten
-
emmm
őstag
Ohh, micsoda szakmai vita

-
igen, igazad van, de az eredmény szempontjából ez mindegy.
az SBAA-t azért nem támogatja az nVidia, mert a ROP-ba "drótozott" MSAA gyorsabb - ahol lehet használni. a GT200-ban megvan az az újítás, amitől az ATI kártyák DX10.1-ben úgy megindultak az Assassin's Creedben - innentől vagy az van, hogy a 10.1 valamelyik másik kritériumát nem tudja a kártya, vagy csak sz*patni akarják az ATI-t, akkor köcsögök, de architektúrás váltásra nincs szükségük...thechosen: röviden: AA-hoz rengeteg memória és sávszél kell. az SBAA-hoz pedig a GT200 felépítése pont jobb, mint az RV770-é

-
cizoe
őstag

4870 scores x4600, That's only 400 lower than a stock GTX 280.
emmm: Ez jobban fűt mint a konvektorod..
-
Tomate
veterán
-
leviske
veterán
-
samfishR
senior tag
válasz
Hammon Serra
üzenetére

-
emmm
őstag
válasz
Hammon Serra
üzenetére
Ez olcsóbb, mint anno a 8800 GT-k voltak...vazze, ha most lenne lóvém

Asszem, sokan meg fognak keresni

-
KisBundi
őstag
[link]
Nem tudom látta-e már valaki, de ha igaz akkor az nV szépen fog kinézni. Lehet hogy az nV-é lesz a leggyorsabb 1 GPU-s VGA, de ha az ára duplája lesz a tőle alig lasabb VGA-é, akkor megnézhetik magukat.
nV vezérigazgató: " Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon!"
-
emmm
őstag
-
eXodus
őstag
"ivel nem támogatja, a játékkészítők is csak elég visszafogottan fogják. tehát szó nem lesz sírásról. de amúgy én azt hittem, az architektúrális nem-megfelelésre gondol a hsz írója - és lejjeb kiderül, hogy jól hittem."
Inkább nem akarja támogatni az nv. ÉRthető okokból (lasabb lenne mint a konkurenciánál, mivel nem tud jobb lenni.)
A fejlesztők meg szerintem támogatnák (ha engednék) pl.: AC de egyéb okok közbeszóltak.SBAA-t sem véletlenül " nem támogatja" az nv. Az ati már megmutatta h elég jól tudja használni.(kimondatlanul is az nv-n valószínűleg lasabb és ezért az nv azon van h elhitesse h ez nem kell)
-
válasz
laci666
üzenetére
sajnos nem hiszem, hogy túl sok profitjuk lenne ezeken az árakon

és persze, hogy az nV le akarja húzni a népet - aki top end cuccot ad ki, az mind ezt csinálja (ld. ATI anno X800XT, X1900XT). most az ATI nincs ebben a pozícióban, ezért könnyen játssza a vásárlóbarátot - de ezért nem tudok haragudni rájuk

eXodus: mivel nem támogatja, a játékkészítők is csak elég visszafogottan fogják. tehát szó nem lesz sírásról. de amúgy én azt hittem, az architektúrális nem-megfelelésre gondol a hsz írója - és lejjeb kiderül, hogy jól hittem.
#3280 TheChos3nOne: szerintem olvass utána egy kicsit, hogy működik az élsimítás - amit leírtál, az finoman fogalmazva nem áll meg a lábán.
-
con_di
csendes tag
válasz
luw2win
üzenetére
Én viszont azt nem értem, h mi ez a default/GPU clock....
Mindenesetre ha jól sejtem, akkor a gyári GPU órajel 625MHz lesz, a 27k-s eredmény viszont 675MHz-en született, és azért vszeg ennél többet nem is nagyon lehet OCzni, amiből már inkább a 4870-es órajeleire vonhatunk le következtetéseket. Csak az a kérdés, hogy a memória sávszél mennyire szűkös a 4850 esetében, valszeg csak magasabb felbontáson érdekes a dolog.
(Megjegyzés: a most menő technológiáknál is limitál a memó sávszél a felbontással összefüggésben, de a shaderteljesítmény-igény is skálázódik vele, szal sima sávszél boosttal azért olyna nagy csodákat nem lehet tenni, főleg h az ATInál a sima MSAA is shaderesen van megvalósítva.)
A driver kérdésben viszont szerintem túlságosan optimisták vagytok néhányan. Maga a GDDR V az persze, igényel módosításokat, de nem valószínű, hogy más stratégiákat kellene használni mellette a driverben, sokkal inkább a "cache" rész a meghatározó ilyen szempontból, az meg jó ideje változatlan. Gyakorlatilag az R600 óta ugyanazt a drivert kell fejleszteniük (DX 10.1 ide vagy oda), és lehet, hogy a 8.6 tényleg annyira jó driver lesz, de akkor sem a szokásos új-kártya-nincs-driver szindróma miatt, hanem akkor annak más oka lesz. Ezek alá van driver.
Az nV viszont még sokat hozhat ki driverrel az ő szörnyetegeiből.
Viszont ez a 800/160 SP ami van az ATIban, ez elég durva... és ha az X1950-re gondoltok, valszeg el is férnek... (Ha jól emlékszem, ott volt ilyen nagyon durva PS szám emelés.)
-
leviske
veterán
válasz
tzsolesz
üzenetére
Az AMD-nek nem kell senkivel szemezgetnie... Eddig az nV alatt az tartotta a talajt, hogy tudott visszakompatibilitást nyújtani a régebbi, DX9-es karikkal és így több volt a vevő.
Viszont mivel most ők is új utat akarnak keresni, ezzel a 8-as széria utáni vevőket eltaszítva maguktól... nagyon valószinű, hogy sokan fognak ATi-ra átpártolni.
Már csak azért is, mert a HD38-as szériának köszönhetően egyre több ATi tulaj van. A HD48-asok árának megint az lesz a következménye, hogy irtó sokan fognak ATi-t venni és ezzel az nV hatása a piacra egyre inkább csökken.Ha minden jól megy, akkor az év végére már csak egy marék hamu marad az nV előnyéből...
És akkor 2009-ben jöhet az az időszak, mikor egyre több játékra jön ki DX10.1-es patch, amivel beleteszik az új élsimítás lehetőséget. 
Arról nem is beszélve, hogy elvileg ez év novemberében jön a Battlefield3 ami határozottan R600-ra lesz írva és valószinűleg a GeForce-okon igen lassacskán fog menni... vagy beharangozzák DX10.1-esként, hogy ne legyen szegény nV megalázva.

MOD: még annyit had jegyezzek meg, hogy míg az ATi nyújt némi kompatibilitást az XBox felé (ezzel megkönnyítve a játékfejlesztők dolgát), addig az nV épp a GT200 utáni időszakkal akarja már elhatárolni magát a PS3-tól.... aminek a játékfejlesztők nem fognak örülni.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
cizoe
őstag
ATI's dual-headed HD3870 X2 prices are dropping and at €250 and it's starting to look like a great deal, especially considering the pricing of upcoming 48xx series cards.
-
eXodus
őstag
És más van más is. Gondolom nem véletlen növelte az nv a Stream output teljesítményét. (bár még így is eléggé elmarad az atitól
)Főbb dx10(.1)újításokban lemarad az nv, érthető h nem erölkteti a dx10.1et, még is csak maguk alatt vágnák a fát ha a gtx280 a 4850nel versenyezne....
(#3822) tzsolesz
Van pár dx10.1es projekt. (arról ne is beszéljünk h hány játékhoz kilehetne adni peccset)
De a crysis is úgy indult h igazi dx10es játék lesz. -
tzsolesz
nagyúr
Gyerekek, biztos benne mindenki, hogy a játékfejlesztők kivétel nélkül nem állnak át 10.1 lehetőségek kihasználására? Szerintem az AMD/ATI tud valamit, nekem ez gyanús. Mivan ha ő is szemezget egy két játékfejlesztővel már? Sőtt mi van akkor ha egy két játékfejlesztő nem úgy gondolja mint az NV? Akkor lesz igazi szopacs,mert ha ki jön egy játék DX10.1-elm, akkor az NV abban a játékban alul fog maradni nem kicsit, míg az ATI azért tartja magát DX10-ben is az NV gammákban is.
-
luw2win
őstag
Szvsz az lenne a legjobb ha pl egy E8400-al tesztelnének mert igy a magyar paraszt is fel tudja fogni a teljesitményét...és azt huzgálnák 4ghz- re
Kérdezem én kienk van itt pénze egy qx9650 re 200k ért? -
Chosen
addikt
Nem az a lényeg ,hogy nv nem támogatja, hanem a shader procik, ati-ban 480 lesz (vagy 800) és 10.1 ben a shader processzorok számolják az élsimítást , erre próbál az nv az 512-es(rohadtdrága gyártási költségű) vezérővel visszavágni, ezért mondtam hogy sírva rohanna haza, mert mondjuk most is csak az 512bit miatt bírja a crysis-t AA val, míg ha 10.1 lenne a crysis(vagy bármelyik) akkor simán alulmaradna az nv a sok AA nál, mert nem bírná, míg az ati simán.
-
luw2win
őstag
Azért nem kell elbizni itt van: 4 ghz-es procival már "csak" 22000pont
ami azt jelenti h 5k dobott az 1ghz tulhúzás.syckaloz

-
syckaloz
aktív tag
ugyan ezen az oldalon van lejjebb egy kép amin qx9650est "csak" 4ghre húzták , így 22k lett a vége. --> úgylátszik a kihajtáshoz kell kraft renesen cpu-ügyileg
ebből csere leszmod:
áj em feesztör -
cizoe
őstag
válasz
luw2win
üzenetére
Ha megnézed Cpu Score nélkül is 22800-at ad... SM2.0: 10482 SM3.0: 12321
mod: 3dmark 03 nál rosszat linkeltem bocs: 88131 3dmark - És ez nem számitja bele a cpu-t...
-
cizoe
őstag
De ha már beteg driverek, és Dr. Háromdé Márkok jöttek szóba itt van pár:
#
# Intel Core 2 Extreme QX9650@5,5ghz PowerColor 4850 CF - 3dmark06 26939 3dmark#
# Intel Core 2 Extreme QX9650@5,5ghz PowerColor 4850 CF - 3dmark03 88131 3dmark(#3810): Így alakult...
Az árak meg leeshetnének 3870 esetében 25 alá, 3850 esetében 20 alá... -
tzsolesz
nagyúr
Én csak kérdezném meg, hogy az ATI-nál az elkövetkező 1-2 hónapban a régi karik árai lenntebb mennek vagy nem: 3850/70, mert ezekre nagyon fáj a fogam, és remélem hogy a 4xxx-es széria lenntebb tolja majd egy kicsit.
cizoe: miért törölted a hsz.od? Mondom hogy tetszett. Egy két 3Dmark-os teszt beteg driverrel stb....
-
mindfreak
őstag
Valami teszt nincs még a karikról?

-
cizoe
őstag
169,9€ a Gigabyte 4850 Németországban.. http://geizhals.at/eu/a344810.html
-
laci666
senior tag
Csak annyi a bibi hogy melyikből mennyi fogy.Lehet sőt biztos hogy 130-140K van haszna az Nvidianak de ha nem fogy kellőképen akkor a fene megette.És ha még árat is kell csökkenteni akkor még jobban megett a fene.
Az Nvidia nem az árcsökkentésről hires hanem nyákfaricskálás meg hasonló huzásai voltak a közelmultban,nehogy már ök csökkentsék az árakat hanem már inkább a kártya gyártok
-
old gray
addikt
Jönnek az új vga-k, hamarosan rohan mindenki a régi 3850/3870 ill. 8800GTS/GTX/GX stb. kariját eladni.
Ilyenkor szoktam új vga-t venni.

Ott basztam el, hogy a G80 8800GTS 320MB vga-mra 8k-ért 1 hete vettem meg az AC Accelero Xtreme-t ami csak G80-as GPU-kra passzol.
Így fejleszteni max. 8800GTS 640MB vagy 8800GTX-re tudnék hűtő-csere nélkül.
Aktív témák
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Samsung Galaxy S25 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Black-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4203, 94% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

AMD házon belül megoldotta, hogy a VGA-i ne passzoljanak a CPU-ihoz.

Így a HD4600-asok a HD3800-asok fölé érkeznének teljesítményben... nekem ez már egy kicsit sántít.

És mikorra jönnek?