- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Kézbe fogható paradoxon lett az iPhone Air
- MIUI / HyperOS topik
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
válasz
ZTE_luky #8003 üzenetére
Egy-egy alatt egyetlen pixelt értesz lécenként? Biztos, hogy ilyen kicsiben szeretnéd megépíteni?
Ha már lúd, akkor legyen kövér!Én akkorára méretezném minimum, hogy a szalagok vágási pontjai pont kiadják a lécek hosszúságát. 12V-os szalagnál hármasával vannak csoportosítva a ledek, 5V-osnál ugye darabonként vágható. Én több pixelt raknék egy lécre, de te tudod. Vagy vennék 120 led/méter szalagot. Függ a fal távolságától is, minél közelebb rakod, annál jobban elkülönülnek majd a pixelek. Pl 5 cm vagy kisebb légrésnél már elgondolkodnék a nagyobb sűrűségű szalagon.
A másik érdekes dolog meg a ledek sorba fűzése lesz. Mondjuk nem fizikailag, hanem leprogramozni a random helyeken lévő pixelek animációját. Ehhez kell majd vmi táblázat, ami a sorba kötött pixelek sorrendjét vmi 2D-s mintázat alapján rendezi át, lehetőleg oszlopokba és sorokba rendezve a könnyű animálásért.
A Nano több mint elég erre a feladatra, az időzítéssel nem kell foglalkozni, azt a könyvtár megoldja.
Viszont azt tudni kell, hogy Atmel328p-n csak szoftveresen egy ún. bit-bang technikával lehet meghajtani a szalagot, ami amúgy teljesen jól működik, viszont az egyik mellékhatása, hogy kikapcsolt megszakításokkal tudja csak frissíteni a szalagot. Ez azt jelenti, hogy amíg adatküldés van, addig nem tud fogadni semmilyen beérkező jelet. Vagyis a távirányítás nem fog működni, amíg animál. Ezt csak megkerülni lehet az animáció szüneteltetésével, amíg beolvassa a beérkező parancsot a proci.
Használhatsz kedved szerint FASTled, Adafruit könyvtárakat, amikhez tonnányi tutorial található. De vannak ezeken kívül még más könyvtárak is. Én egy ún. FABled-et használtam előszeretettel, mivel teljesen sallangmentes és csak a megjelenítéshez szükséges kódot tartalmazza, így nagyon kicsi és gyors a kódja.
Ezzel a könyvtárral én 300 db ledet (5 méter szalag) programoztam dupla pufferrel minimum 30 fps-el.
A színkerék animáció nem egy komplex függvény, még a fade-in fade-out effekttel sem, így én amondó volnék, hogy a Nano-val könnyedén meg tudnál hajtani akár 1000 pixelt is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Opel topik
- BestBuy topik
- Fujifilm X
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Parfüm topik
- További aktív témák...
- MSI GeForce RTX 5090 32G VENTUS 3X OC - 2db
- Lenovo Ideapad Slim 3 DDR5, Garancia jún 2026
- RÉSZLETRE .OPCIONÁLIS. Acer Nitro V ANV15-51-554Z SZÁMLA , GARANCIA
- RÉSZLETRE . OPCIONÁLIS. HP EliteBook 840 G11 üzleti prémium laptop számlával és garanciával
- RÉSZLETRE . OPCIONÁLIS. ThinkPad L16 Gen 1 16" WUXGA, Ultra 5, 16GB RAM, 512GB SSD SZÁMLA GARANCIA
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- HP ZBook Studio G7 i7-10850H 32GB 512GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Xiaomi 12T Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest