- Yettel topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Apple Watch
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Ilyen lesz a Fairphone 6
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
/etc/makepkg.conf
#-- Make Flags: change this for DistCC/SMP systems
MAKEFLAGS="-j$(nproc)"Ahogy írják is, csekkold, hogy a PKGBUILD-ben nincs-e felülírva (-j1), mert akkor továbbra is csak 1 procit/magot használ fordításkor.
-
ztsoft
őstag
Szia! Ott a gond, hogy az octopi csomag ([link]) több alkalmazást tartalmaz, köztük olyat is, amik ütköznek egymással (ami azóta sem változott, csak akkor még a KDE4 és a KDE5 volt). Én anno, telepítés előtt szerkesztettem a pkgbuild-t, ki szedtem a nekem nem kellő dolgokat, így simán települt.
-
Rimuru
veterán
Nem tudom mit lattal, de valoszinu igen.
A tarolok nem egyszerre frissulnek, vannak olyanok amik jobban es amik kevesbe vannak lemaradva.
Az smplayer pl 2 oraja (!) frissult, viszont ahogy korbban neztem a magyar mirrorra viszonylag hamar felkerulnek az uj csomagok (en mar regota nem ezt hasznalom). -
spammer
veterán
sudo nano /etc/pacman.d/mirrorlist
Szedd ki a komment jelet mondjuk az osztrák mirror elől és már megy is a frissítés, és ahogyan már előttem is írták, lesz új mirrorlist is, abban meg ki kell szedned az új magyar mirror elől a komment jelet.
szerk: mármint ha máskor ilyesmi előfordul, de persze ki lehet cserélni az új magyar mirrorra a címet egyből, de máskor lehet, hogy nincs README a régi mirroron ezzel kapcsolatban.
-
-
spammer
veterán
Én a hdparm-ot használom:
Beállítás:
sudo hdparm -B255 /dev/sdaCsekollás:
sudo hdparm -I /dev/sda | grep level
Advanced power management level: disabled+ van egy service, hogy ébresztéskor is beállítsa az értéket (mert nálam visszaállt alapértelmezettre ébresztés után).
A többi power saving cuccra meg powertopot használtam.
-
TLP vagy Laptop mode tools?
Amennyi ideje használom a teszt lapost, az alapján nem tudnám megmondani, főként amiatt, hogy szinte használhatatlan akksival (fél óra) és meghajtó nélkül kaptam, így mindíg AC-ban van.
Sok különbséget a beállítási lehetőségek miatt nem látok amúgy.# Seconds laptop mode has to wait after the disk goes idle before doing a sync.
Ez a szinkronizálás miatti beállítás, ha használsz egyáltalán valamilyen sync programot. AC esetén a 0 kikapcsolja a laptop módot, BAT-nál meg annyi sec-et vár, mielőtt idle-be küldené, hogy ne kavarjon be a sync-nek a leállással.
A kattogás a parkolást jelzi szerintem. Milyen HDD ez pontosan, WD Black nem lehet, mert az nem parkol? Smart adatok között megnézheted mennyit parkol.
-
# Hard disk spin down timeout:
# 0: spin down disabled
# 1..240: timeouts from 5s to 20min (in units of 5s)
# 241..251: timeouts from 30min to 5.5 hours (in units of 30min)
# See 'man hdparm' for details.
DISK_SPINDOWN_TIMEOUT_ON_AC="0 120"
DISK_SPINDOWN_TIMEOUT_ON_BAT="0 60"Szerintem ezeket az értékeket vedd "0 0"-ra vagy állítgasd az értékeket. A lemez idle módba tétele annyira elenyésző a laptop fogyasztását tekintve, hogy semmi értelme vele vacakolni.
Két meghajtó esetén egyes beállítások nem mindíg működnek megfelelően, nálad meg két teljesen más működési elvű meghajtó van! [link]
-
Rimuru
veterán
Amig nem torlod a pacman gyorsitotarat (-Sc/-Scc) addig a /var/cache/pacman/pkg/ alatt ott vannak a regi csomagok is, ezeket az -U kapcsoloval tudod telepiteni.
pl: ennyi mpd verzio van meg nekem lokalisan
ls /var/cache/pacman/pkg/ | grep mpd
mpd-0.19.12-1-x86_64.pkg.tar.xz
mpd-0.19.13-2-x86_64.pkg.tar.xz
mpd-0.19.14-1-x86_64.pkg.tar.xz
Igy telepitem az eggyel regebbi verziot:
pacman -U /var/cache/pacman/pkg/mpd-0.19.13-2-x86_64.pkg.tar.xzHa mar nincs meg neked akkor online kell megkeresni, pl innen letoltod es ugy telepited.
Reszletesebben itt a wiki oldal: Downgrading packages
-
Rimuru
veterán
Akkor fog a friss verzio elindulni akarmibol amikor ujra elinditod. Tehat pl frissul a Firefox ugy hogy kozben futott, nincs semmi problema (hasznalhatod tovabb vagy), bezarod es elinditod ujra akkor mar az uj fog indulni. A te esetedben, video driver/xrog (akar egyutt akar csak az egyik frissul) akkor tolt be uj amikor uj xorg-ot inditasz el (pl: ctrl+alt+f1->login->startx /y, vagy) ha hasznalsz DM-et akkor egy DM ujrainditas utan (systemctl restart ydm), stb.
En ugy szoktam csinalni hogy futas kozben nem frissitek, vagy max letoltom a csomagokat (-w kapcsolo), amikor kikapcsolom a gepet akkor nyomok ra a frissitesre.
Jelen allas szerint ez igy nez ki:
up 2 weeks, 1 day, 9 hours, 44 minutes
Packages (134) ...
Total Installed Size: 2395,78 MiB
Net Upgrade Size: 15,96 MiB -
-
spammer
veterán
Csak egy gyors tipp, sosem használtam usb-s hangkártyát: gondolom lehet valamilyen paranccsal eszközt választani, alsa vagy pulseaudio biztos tud ilyesmit (nem tudom, melyiket használod), de ha van egy működő eszközválasztó parancs, akkor azt ébresztéskor automatikusan le lehet futtatni.
Illetve alsa esetén fusd át a dokumentációt: Asoundrc + arch bbs thread
-
spammer
veterán
Lényegében ugyanaz. Amúgy az Architect körül most volt egy csúnya balhé, mert állítólag bugos volt a friss(ebb) telepítő, amit a fejlesztője nem ismert el, ment a parádé a G+ oldalukon, amit törölt is, meg hasonlók. De azért próbáld ki, én régebben Virtualbox alatt próbáltam ki, akkor nem volt vele gond.
-
Istju
senior tag
Szia.
Az evolution project megszűnt illetve átalakult. Helyette van az Architect-linux. Az evolutiont, és az architect 2.0 át is én fordítottam, bár én csak virtualboxban telepítgettem vele. Személy szerint én is a hivatalos Arch utat preferálom, de még mindig jobbnak tartom az architect telepítést, mint pl a Manjarót. Ha valaki, valami durva fordítási hibát találna benne, kérem jelezze. Az Architect fóruma:
[link] -
Bocs, nem is néztem, milyen értelmetlen abban a formában, a terminal df -Th kimenetből másoltam ki:
Igen arra gondolok, amit képpel linkeltél, most kivettem a FF cache beállításokat és nő a cache mérete!
Csináld meg ezeket, hogy ne használja:
írjuk be a böngésző címsorába az about:config parancsot.
Keressük ki a browser.cache.disk.enable kulcsot, majd értékét true-ról állítsuk át false-ra. Ezután keressük meg a browser.cache.memory.enable kulcsot, majd értékét állítsuk át false-ról, true-ra. Most már a memóriába kerül a Firefox gyorsítótár, de nem árt megszabni, hogy mekkora memória mennyiséget foglaljon le magának a webböngésző. Hozzunk létre egy új Integer (Egész) kulcsot (Jobb egérgomb -> Új menüpont), majd adjuk neki a browser.cache.memory.capacity nevet. A friss beállítás értékeként adjuk meg kilobájtban, hogy mennyi rendszermemóriával gazdálkodjon a memóriába száműzött gyorsítótár. Itt persze -1 is lehet az érték, ha a Firefox-ra szeretnénk bízni a beállítást. Utóbbi esetben a rendelkezésre álló rendszermemória mennyiségétől függően dinamikusan állítja be a webböngésző a memóriában helyet foglaló gyorsítótár méretét.
Az új beállítások a Firefox újraindítása után lépnek életbe.
A hiányolt SSD gyorstalpaló írást bemásoltam az én SSD-s blogbejegyzésembe. Hirtelen jobb nem jutott eszembe.
-
Profile-sync-daemon, no ezzel megfogtál, nem találkoztam még vele!
mivel az egész .cache mappát raktam ramdiskre, így a foxi cache is oda kerül.
erre gondolsz?
tmpfs tmpfs 400M 25M 376M 7% /home/felhasználónév/.cacheEzzel a FF még használja a lemezt, nézd meg a Beállítások/Speciális/Hálózat fülnél!
8 GB már elég is lehet, ha nem használsz különösen nagy memória igényű programokat, akár virtuálban is!
-
a régi .cache mappát törölte a rendszer? - reboot után biztosan
Az, hogy mit raksz a ramdiskbe, sokban függ a memória mennyiségétől is. Attól amúgy semmi nem lesz lassabb, mert ram-ba teszed! A FF cache is gyorsabb ramból.
Szerintem próbálgasd, ha nem látod jónak a beállítást, visszaállítod, elvész a cache legfeljebb. -
Nézd meg a df -Th- val hány ramdisked van, eddig se egy volt!
mennyire fontos a .cache tartalam a böngészőkön kívül? nyugodtan küldhetem az egész cachet egy ramdiskbe?
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0Sokan csinálják így, elég a 400 MB is.
-
spammer
veterán
A /tmp a RAM-ban van. Arch Wiki:tmpfs
Egyébként de, a böngésző cache-t szokták még áthelyezni, lásd: Chromium/Tips and tricks
szerk: vagy Firefox on RAM, profile sync daemon
-
spammer
veterán
Valami systemd-s módszerrel szebben is megoldható biztos (service/unit módszer), de egy ilyen egyszerű bash script is működhet, amit meg tudsz hívni poweroff/shutdown helyett:
#!/bin/bash
check_viber=$(pgrep viber)
if [[ ! -z $check_viber ]]; then
pkill -SIGTERM viber && systemctl poweroff
else
systemctl poweroff
fiMondjuk az a rendszer feladata lenne, hogy normálisan leállítson mindent és ne kelljen ilyenekkel foglalkozni.
-
Sorry, most kapcsolok, hogy Arch topikon ugatok a dolgokba, ahol már systemd van! Az írás meg Ubi alapon kezeli a dolgokat.
Az sw opciót Ubuntu alapúak használják, Archnál meg a default van, ami Ubinál nincs.
swap- nál pont a józan ész mondja, hogy nem kell a discard opció! Itt se kerül szóba, az viszont igen, hogy a discard opció nem szükséges, ha fut időzített fstrim. Miért pont a swap-ra kéne?
-
intel 520 az ssd, nem néztem hogy tudja e az általad említett dolgot
Remélem erősen, mert jó ideje én is azt használom!
A swap- nál nem állíthatsz be más opciókat, de ott nem is kell a discard. Itt a swappiness értéket érdemes levenni 10-re!
Ha a swap SSD-re kerül, próbáljuk csökkenteni a swap használatot a swappiness érték (alapértelmezésben 60) csökkentésével.
Ehhez írjuk az alábbi sort az /etc/sysctl.conf fájlba:vm.swappiness=10
bővebben Limit swap wear fejezetben
ezt is fusd át majd alkalomadtán:
Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is -
spammer
veterán
Nálam a Firefox és/vagy Spotify volt a gyanús, de máshol olvastam már Chrome/Chromium, Skype is hasonlókról is. Próbáld ki, hogy poweroff/reboot előtt kilövöd a Vibert, böngészőt meg hasonlókat kézzel, és csak utána lövöd le a rendszert. Talán kiderülhet, melyik akasztja meg.
-
Fstab-ról egy vélemény:
barrier - javítja a fájlrendszer integritását, biztosítja, hogy a lemezen lévő struktúra mindig konzisztens marad, minimális teljesítmény csökkenés árán. ezt szűrtem ki az alul lévő linkekből
Egyrészt ha desktop SSD-d van, mint például Samsungnál az EVO, akkor nincs power-loss data protection, mint az enterprise class SSD-k esetén, ahol van power-loss data protection, a nobarrier használata nem biztonságos, bár minimális százalékban mutatták ezt ki, amiatt is használják páran folyamatos áramellátás esetén!
Az, hogy ez a nobarrier opció SSD-n hoz-e annyi sebességnövekedést, hogy a biztonsági kockázatot érdemes lenne bevállalni? Kétséges, de próbáld ki úgy, hogy kiveszed az opciót és ha nem érzel sebességcsökkenést, akkor ne is rakd vissza!
a / esetén a noatime,discard az maradhat
a swap esetén így nézzen ki :
UUID=xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx none swap sw 0 0
minden mást szedj ki onnanforrások
EXT4 2.13. Barriers on by default
How to Tune an SSD
Barriers and journaling filesystems
File Formats Manual
Ext4 Filesystem(#4197) spammer
Nem nézted meg a képet szerintem, bár lehet, hogy erről van szó, csak a korobi nem azt a jelenséget fotózta le!? Ez a másfél perces visszaszámlálás nálam is szokott jelentkezni Arch alapúaknál- kizárólag! Nem lenne rossz tudni, mi okozza! -
spammer
veterán
Leállításkor a stop-job running 90s... bug, ha erre gondolsz, ahogy olvastam itt-ott, ki szerint ez, ki szerint az okozza (xy folyamat nem áll rendesen), logban nincs nyoma, nálam régebben néha előjött, ismerősnek mostanában is gyakran előjön.
-
spammer
veterán
Változott a szintaxis, lásd: problem with conky after update
Át kell írnod a conkyrc-t vagy conky downgrade.
-
whbear
senior tag
#pacman - S kdesu
KDE - n nincs gksu. Különben jobban jársz a nano - val szerintem. Nekem is KDE minimal van és készülj fel rá, hogy semmi sincs alapból. Én pl ctrl alt fx kilépek konzolra és onnan tolom fel először amiket használok. Frissíteni is konzolról szoktam szerintem sokkal elegánsabb. Ha megfeküdne az X akkor sem történik baj. Még Fedora alatt szoktam rá itt tudom hogy nem szokott ilyen történni -
korobi
aktív tag
vagy ha beleteszik majd az evolutionlinux-ba a kde5, lehet felmegy az és barátságot/kompromisszumot kötök vele. abban megy a vsync...
-
attilav2
őstag
A vga váltás laptopoknál problémás még mindig linux alatt
Az arch wikiben van leírás a vga-k közti kapcsolgatásról (a nyílt a és zárt driver wikije is kitér rá)
Ezt is érdemes tanulmányozni: Hybrid graphics
Másik (drágább) lehetőség AMD lapkakészletes(AMD proci + AMD apu) laptopot venni, ott nem kell váltogatni a vga-k közt, mindig az AMD vga az elsődleges hiszen csak az van a gépben.
Nvidia-s laptopok is a vga váltás betegségétől szendvednek, ugye ezekben is intel proci van, és ezzel együtt intel IGP is -
attilav2
őstag
Ha újratelepíted a rendszert downgradeled az X-et felrakod a catalyst csomagokat, az xvba-video csomagot ne rakd fel! Ha már megy az X nyomj egy vainfo-t és írd be a kimeneted, valamint vlc-vel próbálj lejátszani egy fullhd filmet az előző hsz-omban javasolt vlc kódolási beállításokkal, és nézd meg a konzolba mit dobál a vlc!
Úgy tűnik ugyanis hogy az xvba-video csomag egy lebutított dekódert tesz fel, ami kevesebb profilt támogat.
Ha már fel lett rakva az xvba-video csomag, akkor csak 2 profilt fog támogatottnak jelezni a vainfo. Ha eltávolítod akkor is ragaszkodni fog a rendszer az xvba_drv_video.so használatához, ezt viszont meg lehet kerülni ezzel: sudo ln -s /usr/lib/libXvBAW.so.1.0 /usr/lib/dri/xvba_drv_video.so
Ha az AMD-s fglrx-es videódekódoló működik akkor a következőt írja a vainfo:
vainfo: VA-API version: 0.37 (libva 1.5.1)
vainfo: Driver version: AMD MMD 1.0
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG4Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG4AdvancedSimple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG4Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Baseline : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLDHa úgy jártál el ahogy tanácsoltam akkor a vainfo-nak azt kell írnia hogy az /usr/lib/dri/fglrx_drv_video.so-t használja, ami valójában egy szimlink a /usr/lib/libXvBAW.so.1.0-ra.
-
attilav2
őstag
sudo amdcccle
Majd ott kiválasztod a "szaggatásmentes" menüpontot balról, és "Engedélyezze a szakadozásmentes asztalt" opciót kiválasztod. Ezután nem kellene hogy csíkozzon.
Vlc-ben a Eszközök/Beállítások/Bemenet kódekek résznél Hardveresen gyorsított dekódolás: VA-API dekódoló X11-en keresztül, ezt állítod be.
A vlc-t terminálból indítsd el, miután megtetted ezt a beállítást, rakj be egy fullhd filmet és nézd meg milyen üzeneteket dobál konzolba a vlc, és írd be ide.
Valamint nézd meg a vainfo kimenetét és azt is írd be. -
attilav2
őstag
Lehet hogy nem a catalyst-totalt kellett volna feltenned.
Én ezeket tettem fel: pacman -S catalyst-hook catalyst-utils catalyst-libgl opencl-catalyst lib32-catalyst-utils lib32-catalyst-libgl lib32-opencl-catalyst
és működik az X 1.17-es xorggal.
aticonfig --initial megvolt?
KMS ki van kapcsolva?Egyébként itt írta le violo a telepítési utasításokat: The AMD/ATI Bar & Grill #6976 post.
Még érdemes megnézni van e ilyen fájlod:
/etc/X11/xorg.conf.d/20-radeon.conf
és a Driver "radeon" -t Driver "fglrx" -re cserélned, a többi opciót kommentezd ki, az Identifier "Radeon" maradhat.
Valahogy így nézzen ki:
Section "Device"
Identifier "Radeon"
Driver "fglrx"
EndSection -
spammer
veterán
AUR, jobb oldalon: "download tarball"
Downgrade progit nem használtam, de ha megeszi a tarballt, akkor ennyi. Ha nem, akkor csomagot a makepkg paranccsal tudsz készíteni, aztán sudo pacman -U <elkészültcsomagneve> és akkor a pacman felrakja.
Yaourt amúgy nem tudja downgrade-elni, ha ott van AUR-ban?
-
korobi
aktív tag
na most van ismét időm foglalkozni a catalyst driverrel...
látom és szól is hogy az AUR-ban ott a régebbi xorg, de hogyan magyarázom el a rendszernek hogy azt tegye fel és az újabbat szedje le?
találtam a downgrade progit is, de a régi csomagok között az 1.17.0 nincs fenn
vagy hogyan töltöm le csak a csomagot az AUR-ból, azt aztán majd megadom a downgrade paracsnak
-
F34R
nagyúr
Szerintem ez okozhatja a legnagyobb promblemat. Szerintem hasznalj csak egy meghajtot.
Catalyst nem megy fel? En ezt hasznaltam egy melos AMD Apu-n Pl: [link] majdsudo vim /etc/mkinitcpio.conf
MODULES reszhez tedd be az fglrx-t majd
sudo mkinitcpio -p linux
Majd sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfgreboot es ha minden igaz akkor megy a Catalyst.
-
spammer
veterán
Nem igazán konfigoltam/optimalizáltam még, anno mikor elkezdtem használni, kipróbáltam pár paramétert, és ami bevált, azt használtam:
compton --backend glx --paint-on-overlay --vsync opengl-swc
így hát a compton.conf-ban most lényegében csak ezek vannak:
backend = "glx";
paint-on-overlay = true;
vsync = "opengl-swc";
opacity-rule = ["90:class_g = 'URxvt' && !name = 'ranger'"];inteles laptop és mpv-vel játszok le mindent. Ezt használtam Ubuntu+Openbox alatt és most Arch+AwesomeWM alatt is.
-
-
Rimuru
veterán
Első kérdésre nem tudom a választ (nem SSD-zek).
TLP configban felsorolásszerűen tudod az eszközöket kezelni, a példa configban azt hiszem alapból kettő meg is van adva, itt egy random példa. Az értékek úgy alakulnak hogy első az mindig az sda, a második meg sdb-t jelenti, ezt lehetne még tovább bővíteni sdc, stb alapján.
DISK_DEVICES="sda sdb"
DISK_APM_LEVEL_ON_AC="255 128"
DISK_APM_LEVEL_ON_BAT="255 128"
DISK_SPINDOWN_TIMEOUT_ON_AC="0 241"
DISK_SPINDOWN_TIMEOUT_ON_BAT="0 120"
DISK_IOSCHED="cfq deadline"Ami nem működik SSD-n (pl.: SPINDOWN_TIMEOUT ugye ott nincs mozgó alkatrész) azt ignorálja.
baltasar1990: Ha komolyan gondolod akkor Arch Wiki a fő információforrás. Amúgy nézz be blogout oldalamra.
-
korobi
aktív tag
szóval a linkem alapján össze ollóztam ezt
a kimenetele ez lett:[korobi@arch_test ~]$ monitor2
Setting up watches.
Watches established.de nem változik a monitor beállítás.
valamint beírtam ezt:
KERNEL=="card0", ACTION=="change" , RUN+="/usr/local/bin/monitor2t"
a "/etc/udev/rules.d/" -be egy "95-monitor-hotplug.rules" fájlba. de semmi változás.
mit hagytam ki vagy rontok el? -
Istju
senior tag
Régebben nekem is rossz volt a hang. Mindig telepítve volt a pulseaudio-alsa csomag is. pnmixer -t használtam a hangkimenet váltásához. Tiszta agyrém volt.
Leszedtem a pulseaudio-alsa -t, újratelepítettem az alsa csomagokat. Utána beállítottam az alábbiak alapján az alapértelmezett kártyát, és azóta jó a hang. Mivel panelem sincs ,ezért gyorsbillentyűkkel vezérlem a hangot.Hangkártyák lekérdezése:
$ asoundconf list
Names of available sound cards:
Generic
Generic_1Nálam a Generic_1 volt a nyerő, tehát:
$ asoundconf set-default-card Generic_1
majd
$ amixer sset Master unmute$ speaker-test -c 2
Próbáld meg így.
-
Blum1866_2
tag
Default hangkártyát az asoundconf-fal tudod kiválasztani. (AUR)
Monitor témára nem tudok mit mondani...esetleg próbáld meg azt, hogy xinitrc-be beraksz egy xrandr --output xxx --primary parancsot.(Az xxx rész a laptop beépített képernyője, terminálban xrandr paranccsal tudod csekkolni)
A FIFO bug pedig kernel bug, rengeteg rá a panasz. Nálam is jelentkezett 3.17-es kernelnél, 3.18-cal eltűnt (ami azt hiszem még nem hivatalos de nálam stabil)
-
_Dumber_
őstag
Nálam így néz ki a
/usr/share/X11/xorg.conf.d/10-evdev.confesetleg hasonlítsd össze...
-
_Dumber_
őstag
amit linkeltél az jó lesz..
Egy változtatás:
a /etc/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf helye megváltozott. Átkerült a /usr/share/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf helyre. (meg ebből a könyvtárból minden)loadkeys hu -val tudod átállítani bekapcs után a billentyűt. (Ha a linketltet megcsinálod akkor már ez nem kell)
-
juhaszattee
csendes tag
vconsole.conf-ban van más is? PL font map és hasonlók? Nekem akkor szokott terminálban szétesni a kódolás ha ott állítok valamit... Próbáld meg úgy, hogy csak a keymap=hu legyen beírva a vconsole.confba és úgy tolj egy mkinitcpio -p linux -ot, bár lehet elég egy restart is, még nem próbáltam
-
juhaszattee
csendes tag
Ilyet csináltál?
Nyelv:
# nano /etc/vconsole.conf
KEYMAP=hu
és
# nano /etc/locale.conf
LANG="hu_HU.UTF-8"Ezután a locale.gen fájlban szedjük ki a kommentet a hu_HU.UTF-8 UTF-8 sor elől:
# nano /etc/locale.gen# locale-gen
# nano /etc/mkinitcpio.conf
HOOKS-ok végére beírni:
keymapmkinitcpio -p linux
-
Siriusb
veterán
Rakd fel a archlinux-xdg-menu csomagot, aztán a ~/.config/openbox/menu.xml-be:
<menu id="xdg-menu" label="XDG Menu" execute="cat /var/cache/xdg-menu/openbox/menu.xml"/>
Először legeneráltatod a menüt, majd később bármikor az update-menus-zel lehet frissíteni.Szerk:
hopsz, nem voltam figyelmes, már válaszoltak. -
Istju
senior tag
Én Pekwm -et használok, de úgy emlékszem a : ~ / .config / OPENBOX / menu.xml fájlt kell szerkeszteni.
Van hozzá grafikus menü generátor is, ami az AUR -ból elérhető. A program neve obmenu-generator. A programról itt olvashatsz: [link] Valamikor én a pipe menüt használtam: archlinux-xdg-menu .
Itt minden kérdésedre találsz választ: [link] -
Istju
senior tag
Szia .
A magyar karakterek beállításához 2 lehetőséged is van.
1., /etc/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf-ot szerkeszted
# nano /etc/X11/xorg.conf.d/10-evdev.confkeyboard szekcióban add hozzá ezt a sort:
Option "XkbLayout" "hu"2., Egyszerűen a .xinitrc -be tégy be egy parancsot
# nano /home/felhasználóneved/.xinitrctedd be egy külön sorba:
setxkbmap hu -
BoB
Topikgazda
Openbox-al kapcsolatban nem akarok nyilatkozni mert nagyon keveset használtam, majd aki használja segít neked.
Nézd át a wiki oldalát itt nagyon sok kérdésre választ kapsz.
A mit kell még-re: elejétől végéig nézd át ezt az oldalt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Le Mans Ultimate
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Extra D betűvel jöhet GeForce RTX 5090D utódja
- Ezért utálod a Bluetooth-t, ha egyszerre több eszközt használsz
- Home server / házi szerver építése
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged