- Mobil flották
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Google Pixel topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Milyen okostelefont vegyek?
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Shyciii
veterán
válasz
attilav2 #5984 üzenetére
Tényleg. De ez a fura, hogy anno mikor vaapis verziót raktam fel, illetőleg azt a vaapi-sat amit mindig valaki előre lefordított a hardveres gyorsítás miatt (1 verzióval szinte mindig el volt maradva), azzal nekem működött, mert olyan 17%-ot mutatott a CPU. Mostani tényleg ergya. 79% környékén megy full screen esetén. Szerencsére én notin nem videózom. Arra ott a tv + winyó
-
Shyciii
veterán
válasz
attilav2 #5978 üzenetére
Csak olyat találtam a flags alatt, hogy:
Override software rendering list - Enabled -en van (még anno én tettem át)
Accelerated 2D canvas - Enabled -en van. Ezt is én tettem anno.Nekem a gépben van egy integrált Intel HD Graphics 620 (ez van a hetedik generációs i3-akban), és van egy dedikált vga is: Nvidia Geforce MX130-as. De ez szinte biztos, hogy nem működik, mert a BumbleBee-t nem konfigoltam fel. Ha csak nem tudja már alapból a Linux, hogy maga kapcsolgassa az integrált és dedikált vga között, de kizártnak tartom, hogy ez a Linuxnak menne csípőből.
-
Shyciii
veterán
válasz
attilav2 #5970 üzenetére
Nekem simán az extra tárolóból felrakma a Chropmium-ot (most 77-esnél tart) szinte ugyanazt a beállításokat mutatja mint neked, csak a Rasterization software only. Minden más hardware. És nem csináltam semmit. Anno én is a vaapi-t használtam, de úgy rémlik, hogy azért szűnt meg, mert mintha írták volna, hogy belekerült a rendes változatba is, amit ő csinált. Azóta a sima alap verziót használom.
-
Shyciii
veterán
Valakinek van ötlete, hogy miért lehet az, hogy bár zsh-t használok (oh-my-zsh), akkor miért lehet az, hogy a .zlogin filera nem reagál ha beleírok egy scriptet, hogy elinduljon, mikor console-ból lépek be, míg ha a .bash_profile -ba írom, akkor elindul, pedig ugye a shell-t átváltottam már rég zsh-ra. Igazából nem zavar, hogy a bash-nek a konfigjába kell írni, csak a miértje érdekelne.
-
Shyciii
veterán
válasz
eddie1978 #5896 üzenetére
Az általad leírt XFCE hibák nálam is voltak anno mikor használtam egy ideig (meg még pár egyéb hiba). Bár lightweight-nek mondják, de alig volt gyorsabb, mint a KDE, Gnome, viszont fapadosabb volt jóval, úgyhogy el is kezdtem mást nézni. Legalábbis nálam. Igazi nagyobb gyorsulást KDE és Gnome-hoz képest nekem az Oepnbox hozta. Meg gondolom Tiling WM-ek is hoznák, de annak nincs sok értelme notebookon.
-
Shyciii
veterán
Bizony a két színnél több nincs. Hálistennek én ezt preferálom, nincs szükségem nagyobb "csicsára". Viszont az már aggaszt, hogy a DPI állítását nem támogatja. FULL HD-s 15,6"-os notin ez még nem olyan nagy baj, de azért pl Chromiumnál szükség volt a megjelenített betük esetén a 120%-os beállításra, hogy kellemes legyen olvasni. Ezt is említették neki, de a DPI-t se óhajtja belerakni. Szal félek. hogy pár éven belül annyira elmaradott lesz az Openbox, hogy már a stabilitásából is veszni fog, és akkor kereshetek helyette mást. Márpedig ha jól tudom, hogy kifejezetten ilyan WM nemigen van. Mármint olyan, hogy a Tiling és a DE-k között helyezkedik el ilyen kellemesen, és stabilan működik.
-
Shyciii
veterán
És a legnagyobb baj, hogy a fejlesztőjében nincs is hajlandóság, hogy komolyabban hozzányúljon, pedig sokan nyaggatják.
Amúgy nem tom hogy itt hányan használják a Remmina programot távasztalra, de most írtam a fejlesztőknek, hogy tegyenek bele egy új funkciót, mely azoknak lenne hasznos, akik újratelepítik a rendszert, vagy egyszerre kell több passwordöt változtatni, mert bár van ilyen funkció benne, de figyelmen kívűl hagyja azt, hogy valaki a szerverhez való user/password különböző, ha használ RD Gateway user/password-öt. Pl nálam is. Úgyhogy kézzel kellett egyenként változtatnom vagy 40db szervernél így. Rettentő korrektek. Még aznap visszaírták, hogy köszönik az ötletet, és már látható is, hogy az 1.4-es verzió roadmap-jében már szerepel is a kérésem.
-
Shyciii
veterán
Igen tudom a +memória lenne az igazi, de ebben az évben kivitelezhetetlen lesz (autó motorjának és váltójának felújítása (ez most volt), nyaralás, magánműtét, motoros vizsga, motor + cuccok megvétele). Szal most minden másra kell költenem, de nem a notebookra.
Azért egy átlag user mikor belép egy üres Openboxos felületre, valszeg programhibára fog gyanakodni, mert egy nagy szürkeséget lát. Egyedül jobb clickre jön elő egy menü, ami 90%-ban kamu dolgokat ad ki
Onnantól kezdve vagy vadászik AUR-ból GUI-s programokat amikkel lehet ezt-azt állítani, vagy szépen kézzel szerkesztgetni az xml alapú fileokat. Ezutóbbit éri meg, mert az elején ahogy néztem 1-1 frontend-et csináltak pár funkcióhoz, de nem az igaziak. Érdemesebb megtanulni az xml fileok felépítését, meg egy kis python nyelvet. Amúgysem árt, mert ha követjük a minimalizmust, akkor a tálca ami mondjuk legyen polybar vagy akár tint2 ahhoz úgyis megint config fileokat kell szerkesztgetni, és megint csak xml vagy python, aztán jön a conky, dettó érteni kell a nyelvét, úgyhogy a GUI-s állítóknak ezen a szinten javarészt leáldozott.
Nagyon szeretem az Openbox-ot, de már egy jó ideje nincs fejlesztve, és félek, hogy ahogy halad előre a Linux, egyre kevésbé lesz kompatibilis vele, és a végén oda jutunk, hogy nem lesz már stabilan müködőképes. Pedig most zseniálisan stabil, egyszer sem fagy be, lassul be. KDE, Gnome, XFCE, Deepin mind-mind volt valami zűr (fagyás, nuku reakció) mikor anno probáltam. -
Shyciii
veterán
Én Gnome-nak anno 2x adtam esélyt. Mind a kétszer gyorsan elbukott. Olyan érzésem volt, mintha olyan embereknek csinálnák, akik még életükben nem láttak számítógépet, tehát rettentően egyszerű, szájbarágós, átkonfigurálhatatlan. Ebből a szempontból a KDE jobb volt. Egészen addig, mig el nem kezdett foglalkoztatni a minimalista rendszerek, mert akkor igen gyorsan feltűnt, hogy azaz én világom. Gondolkoztam, hogy mielőtt UEFI átállás miatt komplett rendszer, sőt komplett SSD gyalulás volt a GPT miatt, hogy előtte felrakom az i3-at is, de ab abszolút minimalista tiling rendszerek már nem jönnek be nekem annyira. Egy egyszerű 15"-os notebookon nem tudnám az előnyüket kihasználni, nem sok minden fér el egy képernyőre. Viszont azért az ablakok gombbal való helyezgetése, nagyítása, kicsinyítése, szétosztása 2-vé megtetszett, úgyhogy azért azt megoldottam Openbox alatt.
Közben eszembejutott, hogy elfelejtettem, hogy az előző változatban a swappiness-re mennyit állítottam be, úgyhogy most kapott egy 30-as értéket. SSD + 4GB RAM memória + 2GB SWAP (ezt még sosem léptem túl), szerintem ezzel nem lövök bakot. Főleg úgy, hogy a legtöbb memóriát akkor foglalom, mikor egyszerre közel 60db gépre RDP-zek be a Remminával. -
Shyciii
veterán
Frawly
KDE-s Wayland? Most a Waylandnek nem az lenne az értelme, hogy egy egységes szabvány legyen, és mindenki azt használja? Most akkor ezt is mindenki csűri csavarja, és nem lesz egységes?
A LightDM-re az Arch Wiki azt írja, hogy támogatja a Wayland-et: https://wiki.archlinux.org/index.php/LightDM
Én élvezem a testreszabást. Jobban, mint egy agyontelepített kész DE-t használni. Engem az éltet, hogy bütykölhetek. Épp ezért tértem át Openbox-ra. Előtte megnéztem, hogy pl ki miket valósított meg Openbox, i3 alatt, és amik tetszettek, azokat egyenként a saját rendszeremen is megcsináltam. Volt amihez 2-3 perc alatt lehetett megoldást találni, és volt, amihez kellett fél óra is. A hosszabbak javarészt a notebook léte miatt voltal. Ilyen pl a fedél lecsukásakor zárolja a rendszert. Ezt teljes valójában meg sem találtam sehol az én felállásomhoz. De azt megtaláltam, hogy mi és hogyan vezérli a fedél lecsukásának eseményét. Az meg elég volt ahhoz, hogy módosítsam az én képemre.
-
Shyciii
veterán
Csak a GDM támogatja a Wayland-et? Arch Wiki szerint elvben támogatja a LightDM és az SDDM is. Aztán hogy mennyire működőképes azt már nem tom, de az Intel GPU-mmal anno nem fagyogatott az SDDM mikor Manjaro-ztam, a LightDM meg jól működik amióta pure Arch-ozom. Sima konzolon én is gondolkodtam, de a probléma, hogy nem tudtam megoldani a notebook lockolását úgy, hogy a konzolra dobjon. Persze van slock, de valamilyen olyan bűn ronda (nem mintha a csicsát szeretném, ezért is van lightdm), de azért nézzen ki valahogy, ha már grafikus felület.
Amúgy most hogy újrahúztam a rendszert, kiderült, hogy hiányosan dokumentáltam, hogy mit kell csinálnom, hogy a fedél lecsukásakor zárolja a rendszert, de hálistennek azért rájöttem, hogy mit hagytam ki a scriptemből (mert ugye mindenféle guis bloat-ot nem akartam erre).
-
Shyciii
veterán
Mondjuk azért van egy érdekes jelenség a friss telepítésnél. Pl LightDM-et használok bejelentkezéskor, és az alap greeter-el akarom konfigurálni a háttérképét, és az ikont, és egyiket sem teszi ki, pedig már chmod 777-es jogot adtam arra a mappára és filera amit használnék. De ha berakom az /etc/lightdm mappába az ikon képét és a háttérképet, és odatallózok, akkor meg simán kirakja. Fura. Végülis jó így, mert ott nemigen váltok háttérképet, de érdekes, hogy van joga olvasni, és mégse teszi ki. Viszont a bluetooth-ra csatlakozás után most automatikusan átvált rá zenelejátszáskor, úgyhogy az rendben megy, szemben az előző telepítésnél (igaz ott már sokmindent tettem fel, vettem le).
-
-
Shyciii
veterán
válasz
wwenigma #5867 üzenetére
Nem az a gond. A szinte ugyanaz azt jelenti, hogy kicsit más sorrendbe csinálja. Pl a videón levő ürge nem teljesen ugyanabban a sorrendben csinálja, mint a hivatalos Arch oldalán. Ettől még nem rosszabb az övé, mint ahogy másé sem, akik szintén egy picit más sorrendben vannak. A lényegi elemek ugyanazok. Amúgy meg én ugyanabban a sorrendben és ugyanúgy csináltam, mint eddig, abban nem volt változás. Illetve annyi, hogy nuku grub, mert UEFI-ztem most.
-
Shyciii
veterán
Nm-appletben nekem sosem kellett a vezetékes nethez felvenni kapcsolatokat dinamikus ip használata esetén, csak a wifi kapcsolódás miatt. Most otthon kipróbáltam a vezetékes kapcsolódást a routerhez, és azonnal kap ip-t bárminő változtatás nélkül ahogy kell. Szal a menlóhelyen változtattak valamit amióta nem használtam a kábelt.
Amúgy a Tint2-t te szeretted? Én gyűlöltem a korlátoltsága miatt, úgyhogy váltottam Polybar-ra. -
Shyciii
veterán
válasz
vargalex #5861 üzenetére
Pont a Wiki-t olvasva kezdtem el használni, viszont a dhcpcd-vel sem ment alapból. Hibába csináltam ami a Wiki-n van, vagy ahogy írtad, bootkor nem volt net, csak ha restartoltam a szolgáltatást. Mintha előbb indult volna a kelleténél, és ezért nem volt.
Viszont most próbából megnéztem a Zen Installer-t, ami grafikusan felületen pár scripttel telepít pure Arch-ot. Ő használ Network manager-t alapból, még az nm-applet is kint van a tint2 tálcán. De mint mondtam, nekem anno semmit nem kellett állítani a Network Manageren, mert alapból kábelt bedugva kapott IP-t. Ez a gond, csak most ütközött ki nekem. Lehet hogy azóta volt változtatás rajta, mert én vagy 3/4 éve nem telepített Arch-ot, úgyhogy bármi lehet. -
Shyciii
veterán
válasz
Siriusb #5857 üzenetére
Siriusb
Oké, hogy alapból nincs köze, de míg MBR-el ugyanez a telepítési metódus gond nélkül ment, UEFI alatt most szívás van. Közben újraraktam az egészet, és az első reboot után megmaradt a net, úgyhogy gyorsan felraktam mindent amire szükségem van scriptekből, és így Openbox+polybar alatt látom az nm-applet-et. Persze restartkor megint nem kap hálókábelesen netet, de így már a wifi konfigurálható, és az stabilan megy. Amúgy az előbb írtam is, hogy leszedtem a dhcpcd-t, és ugyanígy nem ment.wwenigma
Köszi. Ismerem ezt az ürgét a videókról, de a telepítési metódusa szinte ugyanaz, mint az enyém. Igazából nem is kellene gondnak lennie, mert míg MBR-eztem újraraktam tesztek miatt vagy 6-szor, és sose volt gond. Hardver nem változott, mert noti, úgyhogy kicsit értetlen számomra, hogy most mi baja volt.vargalex
Mivel nem scriptekkel telepítettem az Arch-ot, így alapból az első restartkor még nincsen gui, és mivel net se volt, így esély se volt rá. Az előbb újraraktam, és megmaradt a net az első installkor, úgyhogy felraktam a megszokott Openbox LightDM + polybar + Rofi launcher kombómat, minden beállítást visszamásoltam, így restartkor már volt "grafikus" felület, persze a vezetékes net megint elszállt. Viszont így már wifi könnyen bekonfigurálható volt, és az működik. A NetworkManagernek alapból semmilyen beállítás nem kell még GUI nélkül sem. Alapból működik a dhcp (legalábbis nekem eddig ígyx működött). Most viszont megfagyott az IP lekérés közben. Megtaláltam a parancsot amivel meg lehet nézni, még az állapotát is kiírta, hogy State 70-es. Otthoni routeren kipróbálom még. Hátha a cégesen történt változás, míg edzőtáborban voltam... -
Shyciii
veterán
-
Shyciii
veterán
Eljött az idő, hogy az Arch-ot újratelepítsem, és immáron UEFI-ben. Jól meg is szívtam, mert maga a telepítés megtörtént minden. Most ha bebootolok a rendszerbe, akkor már nem lát netet. Mutatja, hogy UP a hálókártya, de nem kap ip-t. Enable és start NetworkManager megvolt, dhcpcd.service is engedélyezve lett, de semmi. Van valakinek ötlete, hogy mi a túró lehet? Az install procedúra alatt minden további nélkül kapott ip-t, ott nem volt gond.
-
Shyciii
veterán
Akkor nem értem nálad mi lehet a gond. Nálam is Arch + Openbox van, és az Atom elindulása lassú, de onnantól kezdve bármit csinálok benne már gyors. Tegnap is pl teljesen átszabtam a polybar-t, és be volt töltve a polybar configja 3db + scriptek, betöltve x mennyiségű plugin, és gyorsan futott.
-
Shyciii
veterán
Nekem egy i3-7130U (Kaby Lake) van a notiban 4GB memóriával, és egy sima Kingston SSD-vel. Egyedül az Atom indulása lassú (4mp a betöoltődése pluginekkel és 4db megnyitott file-al). VIszont ha elindult, akkor már minden gyors, pedig az alap intel vidkártyát használom benne, és nem a dedikált Geforce MX130-at, ami azért gyorsítana rajta.
A Libreoffice meg a Gimp hasonlóan lassú elinduláskor, de a többi program gyakorlatilag azonnal megnyílik.
-
Shyciii
veterán
válasz
vargalex #5836 üzenetére
Igen, a lassúsága ami engem is zavar, főleg hogy minden más meg nagyon gyors. Geany már nem is tudom miért, de valahogy nem tetszett. Sublime jó lett volna, de a kicseszett Projekt kezelése nem akart működni, hiába olvastam tutorialokat hogy milyen egyszerű. Nekem sosem jegyezte meg. Atom-ban viszont teljesen magátólérthetően működik rendben, és pluginekkel minden megoldható ami nekem kell. Úgyhogy egyelőre marad. Aztán majd 2-3 hét múlva - mikor az egészet Arch-ot újrahúzom az UEFI-zés miatt - marad-e az Atom, az majd kiderül.
-
Shyciii
veterán
Keveset tud? Ahogy nézem az egyik ami a legtöbbet tudja, és agyon pluginezhető kinek mi kell. Ráadásul működik benne rendesen a Project kezelés, ami nekem Sublime alatt sehogysem akart. A Vi és Vim-et meg gyűlölöm az érthetetlen bill kombóival, ami minden csak nem logikus mindenkinek, aki normális, és nem kocka
-
Shyciii
veterán
Használ valaki szövegszerkesztőnek Atom-ot, vagy használta már, konfigurálta már?
-
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #5816 üzenetére
Én trizen-t használok, de utólag megnéztem a yay-t is. Átlag, normál használatra mindkettő nagyon jó. Trizenben én azt szeretem, hogy az AUR comment-eket is megjeleníti, és lehet is keresni annak tartalmára is. Erre yay nem képes. Legalábbis még 2019 február környékén nem volt képes.
Amúgy ez az oldal egész jól összefoglalja, hogy melyiknek mi az előnye: Link -
Shyciii
veterán
válasz
vinibali #5799 üzenetére
Nálam nincs ilyen probléma az SSD-vel. Relatíve friss Kingston van, így ilyen alignment tologatás már nem érint, mint a kezdetekkor. Viszont az UEFI miatt kicsit gyorsabban bootolódna be (elvben), meg azért mégiscsak legyek kicsit korszerűbb, így megcsinálom. Meg akkor legalább kipróbálom a telepítéshez, rendszer beállításához írt scripteket
-
Shyciii
veterán
Épp ezaz, hogy a pulseaudio panelján nem jelenik meg amióta mpv van. Ha leszedem, és VLC-t visszarakom, akkor nincs ez a gond. Ezért gondoltam, hogy mpv valamit belekavar.
Egyelőre skip-elem a problémát, mert valamelyik nap újrahúzom az Arch + Openbox kombót, mert most mbr-es, és átalakítom UEFI-sre a notit. -
Shyciii
veterán
Most tapasztaltam, hogy mióta átálltam mpv media player-re, azóta HDMI-n nem megy ki a hang a tv-re. VLC-n ez gond nélkül ment. Az a fura, hogy a Pulse Audio volume control alatt sem jelenik meg outputként. Használja valaki HDMI-n keresztül?
-
Shyciii
veterán
válasz
Laszlo733 #5783 üzenetére
ŐŐő most van yay-od és trizened is? Minek kettú AUR helper? Vagy az Octopi csak a trizent ismeri? Őszintén szólva én már 1 éve nem használom az Octopi-t, így nem emlékszem, hogy melyiket preferálja. Akkor is csak azért használtam, mert akkoriban Manjaro+KDE-vel kezdtem a linuxozást és ugye az Octopi Qt-s
-
Shyciii
veterán
Peeeersze. Qt-s sötét téma, majd qt-s témaválasztó, meg a...lófaszt a seggébe a qt-nek
Inkább programokat váltottam, és egyelőre nem bántam meg. Köszi a javaslatokat, de kicsit elkéstél, mert már tegnap megtörténtek a váltások. Részben arra, amit pont írtál. Pl VLC helyett mpv lett, qbittorrent helyett transmission, Xnview helyett feh. Mondjuk azzal több munka volt, mert ugye parancssoros, úgyhogy megfelelően fel kellett paramétereznem, hogy úgy induljon el ahogy nekem tetszik, és persze ezt a paraméterezett desktop filet használtam fel a mimeapps szerkesztésére, mert ugye kézzel kellett hozzáadnom, hogy mely kiterjesztésekre használja a feh-t. Szal jó móka volt, dehát ezzel jár a minimál Arch működtetése
Notepadqq helyett viszont Sublime 3-ast tettem fel (bár érdekes, hogy a fejlécben UNREGISTERED van, mert fizetős), de jól működik. Azért megnézem az általad mondott SciTe -t is. Max ha egyik se jó hosszabb távon, akkor lesz Atom, de az meg jóval több, mint ami nekem kell, szal olyan mintha ágyúval lőnék verébre
Amúgy nem akarok 100%-ig terminálos progrikra váltani. Minimál rendszert akartam ez igaz, kis erőforrásigényű WM/DE-t ez igaz, de azért annyira nem, hogy csak a konzolos partancsok miatt hosszabb legyen bármilyen munkám. Így is sokat használom a terminált, mert pl sacd-s formátumok szétbontását is ott végzem, rendszerfileok módosítását is parancssorban végzem (nem nem mcedit, hanem nano), meg most már az mkv-re konvertálást is inkább ffmpeg-es parancssorban fogom megcsinálni. Úgyis ritka. Szal 100% terminálos programok használatának nem látom értelmét a részemről.
-
Shyciii
veterán
aki33
Az is fent volt asszem, de ami leírást találtam ott nem a qt5ct-t kellett beírni új environmentként, hanem gtk2-őt. De már mindegy. Lecseréltem a Notepadqq-t, VLC-t, qbittorrentet, Flacon-t, Xnview-t is már. Persze ezekkel együtt sok felesleges qt dependecies is lement. Máris kevesebb telepített csomagom lett
Notepadqq --> Sublime 3-as lett
Xnview --> feh számomra megfelelően beparaméterezve
qbittorrent --> transmission
Flacon --> split2flac (de ezt még nem próbáltam)
VLC --> mpv (ettől fostam, mert évekóta VLC-t használok, de ez az mpv még jobb is)vargalex
Nem tom, hogy a Transmission mennyi threadet képes használni, de alatta is 16MB/sec-el jöttek le most a filmek. Pont ugyanúgy, mint qbittorrent alatt. A gyorsaságot amúgy nem a letöltési sebességre értettem, hanem a használatra. Gyorsabban reagál a transmission. Mondjuk ez nem meglepő, mert eleve kevesebb erőforrással is beéri.
Egyébként meg nem mindegy, hogy böngészőt nyitok meg. 4GB-os notebookom van. A böngésző legyen bármelyik kicseszettűl zabálja a memóriát, míg a natív program nem. Így is sok fül van nekem megnyitva, nem kell még egy, ráadásul olyan funkcióra, amit az alap programmal is el lehet intézni. -
Shyciii
veterán
aki33
Tudtommal az önmagában kevés, ahhoz kell környezeti változót beállítani, hogy mely gtk-s témát használja. Ezt próbáltam, de nem foglalkozott vele.
vargalex
Igen, ezt olvastam, de azért, hogy pár dolgot megnézzek azért még külön böngészőt indítani...A vicces az, hogy a qbitorrent fejlesztői magukat barátságos embereknek vallják magukat, és figyelembeveszik a felhasználókat. Közben már évekóta belexa..ak, hogy rengetegen kérik a sötét témátMindegy. Átálltam a Transmission-re, és ahogy nézem gyorsabb, mint a qbittorrent, és a rendszert is jobban kíméli.
-
Shyciii
veterán
válasz
vinibali #5749 üzenetére
Azt használom (-tam, most váltottam Feh-re, ami persze konfigurálás nélkül rém fapados), de nem az a gondom, hogy nincs Xnview, hanem az, hogy az Xnviewmp QT-s csomagokat használ, mint ahogy a systemlib-es is, így nem veszi át a GTK-s rendszerek alatt a témákat (sem).
-
Shyciii
veterán
Igen, a Deluge volt a másik amit a Transmission mellett érdemesnek találtam a qbitorrent helyett. Egyelőre most hagyom a Transmission-t. Ha pár nap alatt nem válik be, vagy nem tetszik, akkor kipróbálom a Deluge-t is. Flacon helyett split2flc -t találtam, de persze külsőre ég és föld, hisz parancssoros ahogy néztem, de még nem próbáltam ki, mert most épp nincs olyan flac-em amit darabolni kellene. A gáz az XnView lesz és a VLC. Ezekhez nagyon hozzászoktam hosszú évek alatt. Ebben az esetben meg kell erőszakolnom magam
No meg a notepadqq miatt is...
-
Shyciii
veterán
Mikor Openbox-ra áttértem én is így tettem, de van pár berögződés még Win-es korszakból (meg KDE-s Manjaro-ból is), ami miatt pár QT-s cuccom van.
Win-es korszakból:
- Xnview képnézőnek
- VLC média lejátszónak
- Qbittorrent -> mondjuk tegnap átváltottam Transmission-ra. Kevesebbet tud, de jó ez is nekem ahogy most próbáltam.
Manjaro KDE-ből:
- Flacon -> 1 darabos FLAC fileok szétválasztása
- FF Multi Converter -> képek, videók konvertálása más formátumra
- Notepadqq szövegszerkesztőDe muszáj lesz keresnem alternatívákat amik megfelelnek nekem a hülye berögződéseim ellenére is, mert ha nem is fog bejönni a sötét téma (bár most nagyon tetszik épp), akkor se jó, hogy ennyire meg van kötve a kezem. És az már tuti, hogy soha többet nem fogok KDE-re visszamenni.
-
Shyciii
veterán
Csak engem zavar ez a GTK vs QT mizéria? Most kitaláltam, hogy sötét témát akarok használni. Természetesen mivel az Openbox GTK-t használ (bár ha jól tudom QT-t csak a KDE használ) így a QT-s appok egyrészt sok függőséget raknak fel, de a legnagyobb szívás a támák használata. Kitaláltam, hogy most egy ideig (vagy akár hosszabb ideig attól függően hogy jön be) sötét témát fogok használni. Persze a GTK-s progik frankón átveszik, a QT-sek meg nem. Oké, Arch Wikin van leírás, hogyan lehetne ráerőszakolni a QT-s appokra, hogy vegyék át, de ez nemigazán akar működni. Azért ez egy nagy hibája a Linuxnak, hogy ennyire szét tud tagolódni, nincs egységesítés. Vagy a programozók nem törődnek ezzel a problémával. Tisztelet a kivételnek, mert pl a Transmission programozói egy huszárvágással megoldották ezt. Ők csináltak gtk-s és qt-s verziót is.
-
Shyciii
veterán
Köszi. Az usbreset-et az AUR-ból próbáltam, de nem találtam hozzá syntaxist, így amiket próbáltam azzal nem működött. Pl a másik linken próbált módon is xxxx:xxxx amit persze az lsusb által kiadott értékekkel próbáltam.
Most nézem, hogy az AUR-os usbreset az nem ugyanaz a linken levő usb-reset -el. Nah akkor ezt lefordítom mindjárt és próba.
-
Shyciii
veterán
Sziasztok,
Ismer valaki olyan parancsot, amivel az USB-s eszközöket újra lehet inicializálni?
A gondom az, hogy az USB-s wireless egeremet betöltéskor nem mindig ismeri fel, és ilyenkor csak az adó/vevő egységet ki-behúzva tudom működésre bírni, de ugye ezt nem szeretném, mert azért az USB port sem egy tartós csati. -
Shyciii
veterán
Igen, tudom, hogy frissebb. Anno azzal is kezdtem a próbát, de nem működött, és ezért írtam ide. Valaki ajánlotta a libva-t, és azzal jó lett. És ekkor kezdtünk el agyalni, hogy most akkor melyik csomag is a jó, az ajánlott. Ez határozottan rémlik, csak az nem, hogy pontosan mit is következtettünk ki
Lényeg, hogy nekem a libva-val működik (valamiért).
Amúgy párszor már próbálgattam a Vivaldit, hogy azzal leváltom, de aztán valahogy mégsem vált be. Firefox-ot meg nem bírom. Így maradt a Chromium.
-
Shyciii
veterán
Nekem nem az van fent va-api gyorsításra, hanem a libva-intel-driver.
A media-val is próbálkoztam (Kaby Lake-es procim miatt), de asszem azzal nem ment a chromium hardveres gyorsítása. CPU ugyanannyit zabált, mint előtte. Tán pont ezen a fórumon tárgyaltuk anno, hogy a libva-intel-driver, vagy az intel-media-driver a megfelelőbb, de már nem emlékszem, hogy konkrétan mire jutottunk. -
Shyciii
veterán
inxi nem mutatja nekem, hogy éppen melyiket használja. Mesa-demos nincsen felrakva, így a glxinfo-val nem tudja lekérni. Most gyorsan felraktam, és azalapján pl 4k-s youtube videónál is az intelét használja, hiába nagy a terhelés. Mondjuk nem baj, mert a geforce tuti jobban zabálná az akksit.
-
Shyciii
veterán
Hát most compton esetén nincsen akadás. Max annyi, ami emberi szemmel nem érzkelhető, így nekem továbbra is kompozitor problémának tűnik
Amúgy természetesen 60Hz a kijelzőm, mert egy teljesen átlag notebookom van.GPU: Intel HD620 és Nvidia GeForce MX130, de bumblebee-t nem üzemeltem be, úgyhogy én nem tudom váltogatni, hogy mikor melyiket használja. Szerintem így mindig az Intel-t használhatja a linux.
-
Shyciii
veterán
Frawly
Én azt látom, hogy a compton 03.28-án buildelt utoljára, ezért is próbáltam kiÉs ahogy nézem yshui forkja érhető el alapból a tárolóból.
Az akadozásra amit írtál akár igaz is lehetne, de annyira asszimetrikusan véletlenszerűen hol itt, hol ott akadozik meg egy-egy pillanatra, hogy nyilvánvaló volt, hogy driver, vagy más gond lesz. Én az intel plusz configjára tippeltem, de azzal csak rosszabb lett a helyzet. Így egy másik ügy kapcsán viszont kiderült, hogy az xcompmgr kompozitor okozta ezt az érdekességet.vinibali
Ez a fork érhető el alapból az Arch tárolóból -
Shyciii
veterán
Egy kis infó, aki esetleg hasonló cipőben jár.
Openbox alatt azt tapasztaltam, hogy a Termite ablak keretének egy része ott marad mikor bezárom. Plusz egy video tearing and smoothness youtube testnél akadozott a kettős vonal mozgása időnként (de tearing hiba nem volt). Ekkor még nem gondoltam volna, hogy a két hiba összefügg.
A lényeg, hogy én xcompmgr -t használtam kompozit managerként (könnyebb beparaméterezni, meg kevésbé robosztus, mint a többi, csak ezért választottam ezt).
A keret megmaradási probléma esetén erre gyanakodtam, mert előtte nem volt. Gondoltam fordítok elég időt a Compton-ra és kipróbálom vele. Nos Compton-t használva már nincs ablakkeret megmaradási probléma a Termite bezárása esetén, sőt. Most vettem észre, hogy a video tearing and smoothness teszt a youtube-on teljesen sima futást eredményez, így ezekszerint ezen hiba is a kompozit manager hibája volt. -
Shyciii
veterán
Elhiszem, hogy az a kénylemesebb, ha su-zol, aztán kész, de ugye a biztonság, és a kényelem nem fér meg egymás mellett. Pont ez a módszer nem biztonságos. Egy olyan cég, aki figyel a biztonságra, ott a rendszerüzemeltetők nem su-zhatnak, csak kivételes esetekben.
Amúgy engem is zavar valamennyire, főleg Windows után, de mivel elég gyorsan gépelek, így a masszív hosszú jelszóval se gond már nekem a sudo-zás -
Shyciii
veterán
válasz
Siriusb #5680 üzenetére
Húú köszi ez nagyon hasznos parancs. Így már látom, hogy nem usb_devices-ként ismeri fel, hanem usb_interface-ként a mobilt, vagyis ezt kell az ENVTYPE-nak megadni. Viszont azaz érdekes, ennek ellenére nem jön a spéci üzenet, viszont az xfce4_notify daemonja magától küldi az üzeneteket udev szabályok nélkül is. Legalábbis az udiskie és notify-send progrmaok által küldötteket.
-
Shyciii
veterán
Az oké, hogy MTP, de a SUBSYSTEM résznél őt is USB-ként érzékeli. Ez azért biztos, mert az android hackeléséhez fastboot parancsokkal szintán csak úgy működik, ha létrehoztam egy udev szabályt a magdott vendorid-vel, és ott is usb-t megadva működik azóta is. Itt viszont így sem.
-
Shyciii
veterán
válasz
Siriusb #5677 üzenetére
Igen, próbáltam au udev-et reloadolni, de hatástalan volt,
És most kiderült, hogy jó is. Otthon rádugva a winyót fel is jött az ablak. Ezekszerint a mobilt rádugva és storage-et választva nem minősűl usb_device-nak, ezért nem akart nekem jelzést küldeni. Ennek majd holnap utánanézek, hogy minek minősűl akkor.
Arra van ötleted, hogy ACTION-höz mit lehetne írni, hogy ha csak a a winyó rádugás (add), és umount-olásra reagáljon? A remove a winyó kihúzását takarja. Arról viszont már nem kell üzenet. Viszont úgy néz ki, hogy az xfce4-notifyd mégse lesz jó daemonnak, mert bár az önmagában is lekezeli az eseményt, tehát udev szabály sem kell (ha van, akkor két üzenet jön), viszont a mobilos eseményt ő sem érzékeli. Úgyhogy egy egyszerűbb notify daemont, tán a dunst-ot fogom majd kipróbálni holnap. -
Shyciii
veterán
Valaki próbálta már pure Arch alatt notificationt csinálni? Én be szerettem volna állítani, hogy ha USB-t dugok a gépre vagy ha leválasztom, akkor egy kis ablakban küldjön üzenetet.
Feltettem az xfce4-notifyd-t (ha már xfce4 panelem van) és a libnotify-t. Megnéztem, és az xfce4-notifyd szolgáltatása rendben létrejött, fut a daemon, fel is konfiguráltam, hogy hol jelenjen meg az ablak, és meddig mutassa.
Ha notify-send "Hello USB" -t írok, akkor meg is jelenik az ablak.Ezután a doksik alapján létrehoztam egy udev szabályt 90-usb_notify.rules néven az /etc/udev/rules.d alatt, melynek tartalma:
ACTION=="add", SUBSYSTEM=="usb", ENV{DEVTYPE}=="usb_device", RUN=+"/usr/bin/notify-send 'Hello USB'"
ACTION=="remove", SUBSYSTEM=="usb", ENV{DEVTYPE}=="usb_device", RUN=+"/usr/bin/notify-send 'Hello USB"Viszont semmi sem történik. Próbáltam, hogy a RUN=+ szekciban egy általam létrehozott scriptet indítson el, de úgysem fut le.
-
Shyciii
veterán
Nekem csak egy fura volt mikor tavaly nyár eleján Linuxra álltam át. A fájlrendszer felépítése, és a jogosultságkezelés. Nekem hiányozna, hogy nem lehet userekre adni különböző jogosultságokat.
De semmi más gondom nem volt. Én azonnal tudtam azonosulni a Linux-al. Illetve egész pontosan az Arch klónokkal, és jóideje már az Arch-al. Nekem az Ubuntu vonal sosem jött be. Lehet hogy azért, mert én sosem Windows-osként gondolkoztam, hanem komplett rendszerként.
Sosem fordult elő, hogy exe-t akartam futtatni, vagy programot telepíteni a tároló helyett, nem adtam magamnak automatikusan rendszergazdai jogkört, szal ezek nálam egyáltalán nincsenek, pedig én úgy kezdtem anno a Manjaro-val, hogy nem volt mellette Windows. Csak és kizárólag Manjaro került a notimra. Nem telepítettem Wine-t sem (azóta se próbáltam ki, hogy hogyan működik), Virtualbox-on sem ment Windows rajta. Rögtön csak Linux ment, és nem volt gondom. Megtaláltam mindent a tárolókban ami nekem kell. Sőt. Legutóbb ugye azon akadtam ki, hogy még olyat is találni az Arch-os tárolókban, amiről álmodni sem mertem. Amúgy a Teamvieweres példa nem feltétlenül Windows-os beidegződés. Pl nálunk rengeteg ügyfél távasztali segítségét csak Teamviewer-el lehet megoldani, mert az ügyfelek ahhoz ragaszkodnak, vagy szimplán náluk az a céges policy. Gyakoribb, mint hogy a LogMeIn-t erőltetik. Amúgy én Openbox-ra azért tértem át, mert ahogy utánaolvastam jelentős sebességet fogok tapsztalni, és sokkal reszponzívabb lesz és hogy bill kombókat erőltet leginkább. Így is lett, vagyis én határozott céllal jöttem Openbox-ra, mint ahogy pure Arch-ra is Manjaro-ról. Nálam addigra már szóba sem jött a tévelygés (főleg hogy előtte már sok Arch klónt kipróbáltam).Ma viszont úgy tervezem, hogy keresek valami témát az Arch-ra ami világos, és rendesen elkülönülnek az ikonok, háttérszínek, fejléc színek, és fúkusz kijelölése is, mert ha egy gombon ide-oda viszem a fókuszt, akkor alig üt el a színe az eredeti háttérszíntől.
-
Shyciii
veterán
Igen, azt gondoltam, hogy ha majd szükségem lesz a d-bus-ra, akkor jön hibaüzenet, de majd akkor beállítom. Nincs sok programom fent. Csak azok amikre feltétlenöl szükségem van, vagy szükségem lehet. Eredendően én azért akartam pure Arch-ot, mert egy igen vékony Arch-ot szeretnék használni. Ezt a filozófiámat jól tükrözi, hogy 772db csomag van csak fent, pedig olyan egzotikumokat is használok, mint SACD iso filejainak darabolása, 1 fileként rippel flac fileok darabolása, szal nem csak hétköznapi dolgokra használom a notimat. Ennek ellenére elég vékonyka az Archom, és nem is tervezem, hogy agyontelepítem. Ha programot kell keresnem, akkor is igyekszem olyat választani, hogy minnél kevesebb függőséget rakjon fel. Nagyon ritka, hogy nekem a program kinézete legyen fontos. Inkább a minimalista felfogása elsődrendű, és a funkciói.
Amúgy meg nem tudod elvenni a kedvem. Nem is értem ezt most miért írod. Többé-kevésbé láttad, hogyan alakult a linuxos pályafutásom, és gyakorlatilag 3 hónap alatt eljutott a Manjaro-ról oda, hogy nekem pure Arch kell, és KDE-vel gyakorlatilag teljesen simán megcsináltam kicsit utánanézve, hogy hogyan kell telepíteni. Miután az rendben ment, jött egy másik partícióra az Openbox, mert ahogy olvasgattam egy nagyon jó WM, hogy ha valaki olyasmit keres, hogy a DE és a Winows Tiling közötti rendszer. Úgyhogy beleástam magam, 2 napig nézelődtem hogyan működik az Openbox, és egy másik partíción elkezdtem belakni. Majd miután már működtek a mindennapos dolgaim csináltam róla egy komplett image-t, majd KDE-s Archot töröltem és oda írtam vissza az Openboxosat és azóta azt csinosítgatom. Időnként eszembejut, hogy hé ez kell hozzá nekem, úgyhogy utánaolvasok és megcsinálom. Elég ritkán jövök ide kérdezősködni, max megerősítésért. Notebook fedelének lecsukásakor lockoljon is megoldottam egyedül. Igaz nem volt egyszerű, mert nincs rendesen dokumentálva, de meg van, és persze minden lépést amit Openbox alatt csináltam, installáltam azt minde vagy scriptbe raktam, vagy csináltam róla apró leírást, rendszerfile mentést, hogy ha egyszer újrakezdem, akkor azokat visszatöltve lépésenként szűz, de mégis általam hasznbált funkciógazdag Openboxosat kapjak. És rettentően élvezem, hogy ezt így kell összeguberálni.
És emellett veszet gyors a rendszer, pedig sima i3-as notebook, de olyan sebességgel pörög, hogy egy Ubuntu, de Arch alapú Manjaro, Antergos is elbújhat mögötte. Soha nem volt ilyen gyors rendszerem amit ráadásul így szerettem volna, úgyhogy eszemágában sincs másra áttérni
Azt azért hozzátenném, hogy nekem azért is volt ilyen könnű áttérni fapados Arch-ra, mert vagy 25 éve Windows-ozok rendszermérnökként, úgyhogy ismeretlen rendszer ide vagy oda, azért ennyi tapasztalattal könnyebb tanulni, csinálni. -
-
Shyciii
veterán
És valóban, azt is választottam, mert 1 függőséget pakolt csak fel, meg az xfce paneljét használom (tint2-ben a középrepakolás szinte kivitelezhetetlen volt), úgyhogy ez a 2 ok amiért választottam. Viszont az autoconfigba nem kellett bepakolnom, de ez nyilván azért van, mert xfce panelt használok, ő pedig automatán betölti az összes pluginjét amit feltettem (battery, datetime) Funkcióra is tetszik, alap ikonja is jó, és teljesen korrektül és használhatóan működik amire nekem kell (távasztali munkákhoz jön jól, csak ezért kellett).
-
Shyciii
veterán
Van arra lehetőség, hogy egy másolt szöveg megmaradjon a "memóriában" miután kiléptem abból a programból, ahol a másolást végeztem? Vagy ehhez telepítenem kell egy clipboard programot?
-
Shyciii
veterán
Igen tudom, hogy lehet így fordítani, de pont ez az. Nem tőrödött a kóddal. Az hogy régi, attól még egyáltalán nem biztos, hogy leszedik. AUR-ban most is vannak 2015, vagy 2014-es kódok. Szal az ilyet nem szeretem. Majd keresek egy scriptet ami a legutolsó dátumu fileokat törli egy könyvtárból, és erre csinálok egy service-t, ami minden héten egyszer lefut, oszt kész, de egyelőre ez elnapolva, mert ma megint hajnal 2-3-ig dolgozom, aztán 3 óra alvás, és irány vissza a melóhely. És ez még így lesz vagy 4 napig...
-
Shyciii
veterán
Eddig én is töröltem kézzel, de ugye nekem még a 400GB-os SSD-m olyan felosztásban van, hogy sda: Arch 50GB, sdb 50GB üres (régebben itt is mentek egyéb linuxok próbából, sdc: adatok 300GB. Nah most ez úgy tudott a napokban pikk pakk betelni, hogy nagy felbontású zenéket töltögettem le albumokban, és ezek biza 4-5GB-tól kezdődnek, és sokat töltöttem le, míg volt lehetőségem (DSD-k, 24 bites FLAC-ek). Szal így mikor töröltem, akkor ugye valójában nem törlődött, és így napok alatt meg tudott hízni. Amúgy eddig nem volt gond, mert kézzel időnként én is töröltem. Az autotrash progiról lemondtam, mert valamiért már nem érhető el az AUR-ból.
Git-ről persze telepíthető lenne, de nem szeretem azokat, amik valamikor fentvoltak, de leszedték. Az már nekem gyanús. -
Shyciii
veterán
-
Shyciii
veterán
Sziasztok. Van arra lehetőség, hogy kontroll alá lehessen vonni a szemetesládát (Trash)? Mert ahogy látom amit törlök az oda bekerül, de aztán csak gyűik és gyűlik, és amíg én manuálisan nem törlöm, addig minden ott van, és akár 200GB cucc is bekerül, és egyszer csak betelik az SSD.
Meg lehet oldani, hogy megadhassam, hogy mekkora lehessen a maximális mérete, és ha betelik, és törlök valamit, akkor a törölt elem bekerüljön, és az ennek a méretnek megfelelő legrégebbi elem/elemek törlődjenek? -
Shyciii
veterán
Megjelent egy olyan üzenet is, hogy "libnm-gtk was not found in AUR -- skipping".
Közben meg azt látom, hogy a Respositories-ban jelöli nekem, hogy onnan van telepítve a libnm-gtk. Szal ezt nem tudom hova tenni. -
Shyciii
veterán
-
Shyciii
veterán
Frawly
Elvben van rá megoldás, méghozzá a shutdown parametere a grub configjában, de nem teljesen használ. Igazából nincs bajom vele, csak hülyén mutat.
Lenry
Nem is írtam, hogy probléma van vele, csak zavar,
vinibali
Igen, még utána jön pár sor, csak itt pause-áltam. No mindegy, akkor marad így,
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest