- Mobil flották
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Magisk
- Garmin topik
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Azonnali navigációs kérdések órája
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #57692 üzenetére
Kérdés, hogy mit értett "top end Alchemist" alatt, de a 6700XT/3070/Ti az eredetileg is legfeljebb az A780 területe lett volna, amit már elég régen elengedett az Intel.
Jelenleg a csúcs Alchemist az A770 lehet, bár eredményeket még csak az A750 kapcsán közölt az Intel, és azok a 3060 szintjét hozták, plusz azok valószínűleg eleve az Intelnek kedvező játékválogatásból készültek. A 3060-nál bő 10%-kal jobb a 6600XT, amennyit nagyjából az A770 hozhat az A750-hez képest. -
kisfurko
senior tag
válasz
Petykemano #57698 üzenetére
Lehet, hogy azért kisebb a cache az MCD-ben, hogy csökkentsék a latencyt. Azt se tudjuk, hogy a GCD-vel való kapcsolat mennyi helyet igényel. Simán valami gazdaságossági dolog is lehet, hogy pl. 10-20 százalék die area aránytalanul több időt/pénzt igényelne, vagy sokkal nagyobb kihozatalt akarnak.
Eddig a cache chipen belül volt, nyilván a belső busz gyorsabb, mint a két chip közötti, tehát valamivel kompenzálniuk kell a sávszélesség-veszteséget, ezért a másfélszeres busz, szerintem. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #57696 üzenetére
kamu duma. ha beletolnának 16GB infinity cachet, 100% hit rate.
-
válasz
Petykemano #57664 üzenetére
Az hogy helyes döntés a chiplet nem kérdés,ez a jövő.Az hogy korai e és erre rátervezni egy egész generácíót mindjárt az elején az a kérdés főleg üzletileg..Kockázatos.Miért nem elég egy csúcs MCM tapasztalatszerzésnek alá pedig biztosra menni?
.A példa azt mutatja hogy nem sikerül kompletten kihozni a tervezett SKU kat és így 2022 ben kiadni a csúcs RDNA3 at tehát ha a pletyka igaz nem nehéz sommás véleményt alkotni,ha AMD ezzel fél év előnyt ad a felsőházban az Nvidiának,aki közben nyugissan elesz a csúcson és fejlesztgeti a Hoppert MCM dizájnt.
Ha a pletyka nem igaz akkor persze más az aspektus de akkor is még nagyon sok a kérdőjel teljesítmény ,ár és egyéb mutatók szempontjából és nem csak AMD nél,Nvidiánál is.Egyre több jel utal afelé,hogy(pletykák szerint )a kezdeti lemaradásuk már előnnyé vált.Tehát nem látom mi értelme van kockáztatni.
Ráadásul azért az a tsmc 5 nem lett azért igazi.Az öreg és Intel is kisebb csíkszélre tervezik az MCM hatékony megvalósithatóságát.3nm? -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #57662 üzenetére
A chipletes megoldás a minőségbeli válogatáson felül a célhoz igazodó optimális node kiválasztását is lehetővé teszi.
Míg egy monolitikus GPU egységesen egy bizonyos nodeon készül, vagyis szükségtelenül nagy kapacitást emészt fel a rendelkezésre álló drága node kapacitásból, addig a chipletes kialakítással csak a feltétlenül szükséges részegységek (jellemzően a compute egységek) készülnek a drága node alkalmazásával, míg a többi elem (IO, SRAM) simán készülhet 7/6, de az IO talán még 14/12 nm-en is. Ez pedig nem csak a legyártható mennyiséget növeli, de a legyártási költséget is csökkenti.
Sőt adott esetben a kártya "tuningját" is egyszerűsíti, mert chipletes kialakítás esetén sokkal könnyebb később "hozzácsapni" egy extra külső - de az MCD/MCM fizikai keretein belüli - gyorsítótárat, ahogy az például az 5800X3D esetén is történt. -
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #57649 üzenetére
Az AMD rendelkezik a default library-vel.
A "nagy tempó, nagy fogyasztás" piacot célozza jelenleg az AMD. Valamekkora fogyasztáshátrány szinte biztosan megmaradna az ARM-mal szemben, egy teljesen más filozófia szerint felépített új x86 CPU-val is.
De ha belegondolsz, a Bergamo (Zen dense) tekinthető egyfajta szélesítésnek-sűrítésnek, package és mag szinten.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57649 üzenetére
Mert olyat akarnak csinálni, amit el tudnak adni. Olyat nem, ami csak az Apple-nek jó, de az Apple nem veszi meg.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57647 üzenetére
Mert van olyan performance libjük, amivel ezt megtehetik, ellentétben az Apple-lel, amely cég a gyári libeket használja.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57641 üzenetére
Fene se tudja, de ugye a saját performance libjük manapság erőteljesen órajelre megy. Szóval ez bele van tervezve a dizájnba. Valószínűleg 5 nm-en már lehet rá elég tranzisztort áldozni. Alapvetően az órajel is egy dizájnkérdés manapság. Rá tudsz tervezni egy lapkát.
-
válasz
Petykemano #57644 üzenetére
Nem tudni.Tippelgetnu lehetne .
Azt gondolom ,az egy GCD-s tud nagy orajelen menni,igy kisebb GPU,magas orajel,jobb kihozatal ,olcsobb gyartas es csucs közeli teljesitmény.
Nvidianal 18000+ feldolgozó lesz a csúcs Ada .Tegnap kopite mar azt irta a 2,8 Ghz nem kihívas neki azaz 3 Ghz Biztos megy ami hatalmas előrelépés.Azt gondolom,hogy tokéletesen tudják megint,mit hoz a másik és hol tart,mit változtat. egymashoz igazitjak a Csucs kategoriat.
lehet meglepő lehetett az Ada monolitikus teljesitménye AMD nek,ezért lépniek. -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #57637 üzenetére
-
válasz
Petykemano #57633 üzenetére
Szerintem az van amit Husky is és tulajdonképpen Abu is irt,csak ugye ő cukormázba foglalta,Husky meg a vegeredmenyt jelentette ki egy kerdessel megspekelve.
AMD tulajdonkeppen nem foglalkozott OGL gyorsitasaval eddig pont az a fazis ami ahogy irtad belul tortenik nem volt kezelve naluk.Hogy most miert kerult porondra dx11 es az OGL a fene tudja.Szerintem nem kuka az csak lassu es bugos,de szabvanyos.
Abu szerint az Nvidia azert gyors mert sok szempontból nem szabvany szerint kezelte a dolgot megkerult check in fazisokat AMD meg igy elmeletileg stabilabb de lassabb.Most ez ellen az szól hogy rengeteg bug volt es van OGL jatekokkal AMD nel,nem cdak a sebesseg es evek ota az elso hitelesiteseket Nvidia szerzi meg,ami igy eleg erdekes mert Abu szerint az AMD fejlesztoeszkozokket hasznaljak.Kisse ellentmondasos de mindegy is ezek ilyen parttalan vitak. -
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #57617 üzenetére
Rosszat linkeltem az előzőben, itt a forrás:
https://prohardver.hu/tema/re_bemutatta_eddig_titkolt_fejleszteseit_az_intel/hsz_36-36.htmlEbben a kommentben néhány érdekesség van elrejtve.
Egyrészt az óriás APU-ról még nem hallottam sehol, ez egy meglepő leak Abutól.
Másrészt az "$500 alatti piac döglött" kijelentés...kell ezt cáfolnom?
És ennek az alapgondolatnak a továbbvitele, miszerint az érkező erősebb APU-k fogják az $500 alatti szegmenst lefedni, felidézik bennem a Kaveri-várás időszakát.Az eredeti, költői kérdésem az lett volna, hogy az emberek által tömegében elérhető "AMD GPU-k jövője" az APU lesz?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57609 üzenetére
Ha a hit erős, akkor a profit másodlagos.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #57609 üzenetére
Mar eleg sokan feldobaltak a VGA-kat amugy Angliaban Ebayre.
Meglepo de RTX 3080 Ti van £612-ert, RTX 3090-es meg £590-ertNagyon bele sem merultem, mert ennyiert sem erdekelne egyik sem
Szerk: ehhez kepest RX 6900 XT-k meg inkabb £759+ magassagban vannak
Gondolom azert is, mert ezekbol joval kevesebb ment banyaba, igy nincs akkora nagy keszlet a hasznalt piacon sem.
Bar teljesitmeny szempontbol akkor mar inkabb vennek egy RTX 3090-et, 24GB ram es meg olcsobb is, de csereben tobbet is eszik -
válasz
Petykemano #57601 üzenetére
-
válasz
Petykemano #57605 üzenetére
És mégis valahogy pont beillik a sorba. Ez a modern chiptervezés csodája.
-
válasz
Petykemano #57603 üzenetére
Tudták előre, hogy lehet ezektől majd megszabadulni.
-
Komplikato
veterán
válasz
Petykemano #57601 üzenetére
Mindenki várja az RX7000 meg az Rtx 4000 szériát remegve, erre kijönnek ilyenek mint az RX6x50 sorozat, az RX6700 10GB vagy a GTX1630. Ez már GPU raktársöprés?
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz
Petykemano #57591 üzenetére
Ebben teljesen egyet értünk, erre a felhasználásra egy 5600G abszolút jó választás.
Csak azért néztem IGP mentes procikat mert az alaptézis az volt hogy ezek mellé kerülne az RX6300 és még így is olcsóbb lenne a konkurencia IGP-s megoldásainál.
-
GeryFlash
veterán
válasz
Petykemano #57568 üzenetére
Hmm, tehat akkor marad 16 max cores de most mar ezekben is lesz IGP illetve az egyszalas teljesitmeny +15% illetve vegre 5Ghz feletti boost. Azert ez egyelore nem tunik ugrasnak amit e 7nm-->5nm gondoltam volna.
-
Raggie
őstag
válasz
Petykemano #57568 üzenetére
Király, köszi!
Az nem teljesen világos, hogy mi is lesz az egzakt különbség az X670 és az X670E chipset között.
Előbbi tárhelyre és VGA-ra tudja majd a PCIE5-öt, míg utóbbi mindenre. Namost mi mindenre kellhet ez még az előbb említett kettőn kívül?
SZERK: vagy ezt úgy kell érteni, hogy M2 SSD-knek lesz egy-két PCIE5-ös hely meg egy PCIE5x16-os bővítő és a többi PCIE az egyik sem lesz 5.0-s? -
válasz
Petykemano #57538 üzenetére
Kopite:
"Perf vs 6900XT: over 2x 4k gaming, over 3.5x RT"
nem értem a srácot, egyszer kiábrándító szerinte utána meg ilyeneket ír.
-
-FreaK-
veterán
válasz
Petykemano #57538 üzenetére
Ez a 2.7x-es RT teljesítmény hova helyezné a kártyákat a jelenlegi NV típusokkal szemben?
Jól rémlik, hogy csak nagyjából arra lenne elég, hogy utol érje a mostani generációt (hozzá téve, hogy ezt vélhetően csak a csúcsmodell fogja tudni)? -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #57542 üzenetére
Esetleg az "Egyetértek, az RDNA2 nem hozott a perf/$ mutatóban előrelépést."?
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #57540 üzenetére
Nem védem az AMD-t, csak az igaztalan állításokat nem szeretem. Persze néha én is beleszaladok olyan helyzetbe, amikor igaztalanul vádolok egy céget.
Az AMD ugyanúgy egy saját hasznát kereső nyereségérdekelt vállalat, mint akármelyik versenytársa. Ez tökéletesen megmutatkozik a Threadripper, vagy Epyc árazásán is, és amennyiben az RDNA3 olyan jó lesz, amilyennek a pletykák ígérik, akkor valószínűleg ugyanúgy pofátlanul magasra fogják árazni a Navi31 kártyákat, mert a mindshare állapotától függetlenül vonzóbb lesz egy 300-350 wattos kártya, mint egy 450-600 wattos kártya.
Szóval az AMD egy gátlástalan entitás, de azért olyat ne olvassunk a fejére, ami nem igaz. -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #57532 üzenetére
"Egyetértek, az RDNA2 nem hozott a perf/$ mutatóban előrelépést."
Azért ez így nem igaz. A kártyák hivatalos árai alapján bőven megvolt a perf/$ előrelépés.Az már a bányászok és a kereskedők sara, hogy sokáig teljesen elszállt árakon lehetett csak kártyát venni. Az RDNA2 egyértelműen előrelépést jelentett a perf/$ mutatóban, és azt csak fokozta, hogy az RDNA1 kártyák ára emelkedett jobban a bányászás hatására, ami elhozta azt az állapotot is, amikor éppen bontatlan 6700 XT kártyát adtak a használt 5700 XT kártyáért. Na abban az esetben tényleg masszív előrelépés történt a perf/$ mutatót illetően.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #57528 üzenetére
Nekem szemely szerint mar a mostani allapot is mar tetszik.
Avagy akinek van x*2 VGA-ja, es banyaszik az meg eppen megeri neki.
Viszont mar az arfolyam legalabb annyira "alacsony" , hogy ne vegyek raklap szamra a VGA-kat az uj "befektetok".
Avagy vegre jut a gamernek is valami generacio vegere (!?)Egyebkent ha tippelhetek kovetkezo kor igy fog kinezni, hogy:
NV jnagyon jo lenne banyaszasra (is), de sajnos LHR lesz alapbol mert "we love gamers" - par het es torik es onnan "f*ck gamers" lesz
AMD szinten jo lesz banyaszni (is) es ha esetleg ugy alakul, akkor miert is ne vihetnek toluk is raklap szamra a cuccot? Mert Ok meg sem probaljak a banyat lassitani a cuccon
"We love money more..." jeligevelAzon csodalkozom hogy nem leptek el a piacot a GloFo 14nm-es Vegak valami "sunyi modon"
Gondolom szerzodes/gyartas mire beindult volna sok ido elment volna, es inkabb most kihagytak, volt eleg bevetel a konzolokbol stb.
Pedig a GloFo-t hasznalhattak volna erre, sztem meg a gamerek is orultek volna, hogy ha van elerheto mennyisuegu RDNA 2 de kozben meg a Vegakat viszik kamion szamra banyaba. -
olymind1
senior tag
válasz
Petykemano #57532 üzenetére
Azért arra kiváncsi lennék, hogy mennyi lehet a valós legyártási és szállítási költsége egy 6600/XT 8GB-nak, meg egy 6700XT 12GB-nak, amit boltban 350€, 430€ és 570€-ért árulnak. És azért voltak 6600XT-k 650€-ért is, de még a 430-ra is ferde szemmel nézek így az RX5700XT után lassan 3 évvel
Az olcsóbb termékpalettáról nem is beszélve. Szóval én is örülnék ha valami jóságot és előrelépést hozna az AMD elfogadható áron, nem csak a 400$€-s kategóriákban és felül.
-
olymind1
senior tag
válasz
Petykemano #57520 üzenetére
Inkább az a bajom, hogy kitalálnak egy elnevezést, jelen esetben a 600-as végű, pl RX 5600 XT amit árulták 280$-ért, aztán jön a következő generáció, aminek gyorsabbnak kellene lennie mint a jelenleginek (amit teljesít is a 6600(XT) széria), csak aztán jön a hidegzuhany, hogy ja bocs, rácsapunk még egy 100-ast, így lett egy 6600 XT 380$-ért, ami szinte előző generáció 700-as végű eggyel feljebb kategóriába tartozó 5700XT ára, amivel megeggyezik a teljesítménye is, szóval hol a fejlődés?
Persze az ő termékeik meg termékpalettájuk meg úgy árazzák ahogy akarják, csak utána meg ne csodálkozzanak, hogy az emberek fura szemmel néznek rájuk.
Ez az álszent hozzáállás nem tetszik. Ugyanezt eljátszották a Zen2->3 váltásnál is, Intel válaszolt és érdekes módon egyből kapható 200€-ért 6 magos Zen3 és megérkezett a P/P növekedés előző genhez képest.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #57525 üzenetére
Banya bezuhant, az egyik oldalon hirtelen feltortek a LHR kartyakat 100%-osra, a masik oldal meg probalja velunk elhitetni, hogy Ok jobbak, vegyunk toluk hw-t
Igazabol az van, hogy a banya picit beomlott, nem viszik a kartyakat, a Q2 jelentesekhez meg valamit csinalni kell
-
válasz
Petykemano #57521 üzenetére
Nincs kizárva, hogy ez lesz a forgatókönyv, meg az,sem hogy amúgy simán azt hozza a Navi teljesítényben amit elvárunk. Mint írtam, nem annyira megbízható Kopite sem, plusz az is lehet hogy AMD direkt oltja őket és vezeti félre Nvidiát.
Amúgy ez , amit felvázoltál és ha ez lenne a forgatókönyv kissé összevág azzal amit jensen mondott az MCM ről, hogy először alkoss egy nagy GPU-t aminek kellően nagy teljesítménye van majd kösd össze őket. Tehát lehet , hogy van abban igazság ahogy ő gondolkodik és teljesen előkészíti a monolitikus kialakítással és működéssel az MCM terepét, amit aztán majd " csak " összekapcsol kisebb gyártáson mondjuk 3 nm-n megfelelő tesztelés után.Ami aggasztó az az hogy az új pletykák szerint 2023 ra átcsúsztatták.
Bocs a magyarításért, az eredeti Német : [link]
-
válasz
Petykemano #57516 üzenetére
Persze én tudom ,engem nem kell meggyőzni hogy ez jó . Meg te is tudod hogy ez egy lépcsőfok, fontos újítás.
De most úgy általában nézd a piacot, akik nem a Ph. hasábjain töltik az idejüket akiből kialakul a piac és a közvélemény.
Plusz nvidiánál nagyon más a helyzet mint CPU téren Intelnél volt .Itt majd össze vetik a két MCM dizájnt is a következő generációnál. -
válasz
Petykemano #57512 üzenetére
"Abban már nem vagyok biztos, hogy mennyivel előtte, de az RDNA2 megjelenése előtt
Kb 4-5 hónap- fél év van vissza a megjelenésig AMD oldalon is vagy annyi sem.
Abu már ilyenkor leírta hogy annyira szoros lesz a verseny a felsőházban amin mindenki meg fog lepődni és amilyen nem volt évek óta.
Tehát már tudta konkrétan mit fog hozni AMD és milyen gyors lesz. Nincs kizárva hogy most is tudja vagy pedig még nincs infó nem tudom, de erre világosan emlékszem. MLID hír volt , ott is leírta a tag a kis fekete hátteres felsorolásával ezt és ahhoz szólt hozzá és írta ezt le."Persze ez lehet, hogy már nem a konkurencia megtévesztése a cél., "
Vagy pedig azért siet Nvidia is és azért kever AMD is, hogy ne essenek vissza az eladások ha tényleg beborul a crypto és bezuhan több tíz/ százezer kártya használt piacra. mert most visszapattant kicsit, de jön az ETH 2 nyáron...
"De gondolod, hogy az Nvidia csinálna egy 600W-os verziót is abból a kártyából mondjuk +5-8%-os teljesítménytöbbletért, ha már a 450W-tal is megvan a garantált győzelem?"
Nem vagyo ebben biztos, hogy csak erről van szó, ez nem egy 3090Ti lesz szerintem.
Kopite az után kezdte ezt el tolni, miután kiírta hogy eltűnt a H202 , azaz a Hopper (MCM?) és abból integrálnak át fejlesztéseket a csúcs GPU ba, ami valószínűleg más kódszámon is fog érkezni...Szerintem az valami más lesz, ismerve Nvidiát.( lehet csak egy Titan, ami mindegy is ) -
válasz
Petykemano #57507 üzenetére
Kopite szerint Nv nem vett vissza, tegnap ugye pont azt írta hogy az eddig pelykált 2,2-2,3x 3090 az nem a legnagyobb Ada hanem "csak" a 450W verzió
-
Alogonomus
őstag
válasz
Miután kijött ez a tweet tőle, eléggé fenntartásokkal kezelem már a kinyilatkozásait. A megfogalmazás, hogy "Jensen designed a complex interconnected system" nagyon nem stimmel a műszaki világba. Egy teleevangelista hitszónoktól rendben van az ilyen típusú megfogalmazás, de komoly ember nem fogalmaz úgy, hogy egy komplex megoldást egyetlen ember tervezett meg. Kopite elcsúszott a diplomatikus középállapotból.
-
GeryFlash
veterán
válasz
Rakerdeztem
Nem sok ertelme volt a tweetnek igy ebben a formaban.
-
huskydog17
addikt
válasz
Petykemano #57475 üzenetére
Jó sok év kellett, hogy felébredjenek és észrevegyék, hogy a játékok túlnyomó többsége DX11-es, de ja, jobb későn, mint soha. Ha valóban sikerül rendbe tenniük a DX11-es drivert, utána nekiállhatnak az OGL driverüknek is, mert az egy totális katasztrófa.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57492 üzenetére
Valószínűleg maga a driver működne GCN-eken, de nincs rájuk tesztelve, mert csak preview a csomag, így inkább nem írták bele a GCN-t a kompatibilis hardverek listájába. Ugyan az AMD mondhatná, hogy béta, és próba cseresznye, de azért valamilyen szinten felelősséget vállalnak a previewért is
Amúgy az RDNA és az RDNA 2 jobb parancsmotorral rendelkezik.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57480 üzenetére
Mivel az AMD régóta egy közös PAL implementáción keresztül támogatja az összes explicit API-t, így elég sok szabad erőforrásuk van másra, például a DX11 fejlesztésére. Ezért nem írnak külön implementációt a DirectX 12, a Vulkan, a Mantle és a Metal API-ra. Mindegyik ugyanazon a PAL rétegen fut. Olcsóbb és hatékonyabb. Ergo ugyanannyi emberrel hatékonyabb munkát tudnak manapság csinálni.
Az Intel is erre megy a driverrel, mert a Vulkan implementációt már kettévágták platformabsztrakcióra és kliensmodulra, és valószínű, hogy idővel a DX12-nek is erre a platformabsztrakcióra raknak be egy kliensmodult. Ugyanaz a háttere ennek, ami az AMD-nél. Olcsóbb a munka és hatékonyabb.
Megoldható amúgy az is, hogy minden explicit API különálló implementációt kap, de az drága és nem hatékony.
-
válasz
Petykemano #57477 üzenetére
Igen, a kék grafikon sokkal szebb, símább futást jelent. Sokan panaszkodtak itt a PH-n micro stutterről, talán most megoldódik (már ami az AMD driver miatt volt).
-
válasz
Petykemano #57475 üzenetére
Várjuk a tesztet!
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #57418 üzenetére
A RedGamingTech azt állítja, hogy a csökkentett Shaderszámú konfiguráció valójában nem kettő, hanem egy GCD-ből áll.
Tehát 1GCD, abban 48WGP, 384bit GDDR6 és 192 v 384MB IFC, 24GB
Kísértetiesen hasonlít ez a navi21-et megelőző taoálgatásra, amely esetén az egymásnak ellentmondó információk nem dezinformáció miatt fordultak elő, hanem mert az AMD tényleg többféle konfigurációt kipróbált.Szerintem most is ez történhet.
Alapból azt mondanám, még semmi sem biztos.
Arra, hogy RGT nem csak hadovál, épp az #57418 postban idézett "hát így néz ki" megjegyzés utalhat.Vagyis a képen ugyan egy Graviton3 van, de így nézhet majd ki nagyjából a navi31 is.
És valószínűleg a többi is.És akkor most a kérdésre.
Ha a tábkázatot nézem, azt értem, hogy Végülis miért döntöttek a kevesebb feldolgozó, magasabb órajel.mellett.
Azt is érteném, hogy a kevesebb feldolgozóhoz annyival kevesebb IFC is kell.
Az memóriabusz szélessége miért nő? A RAM mennyiség miatt vajon? Abu azt mondta, kétoldali elhelyezéssel lehetne 4GB/32b. Drágább volna, mint rátenni még 192bitet? -
válasz
Petykemano #57466 üzenetére
Én azt gondolom jó az amit mondasz, de a ramnak sok jelentősége nincs, max annyi hogy 1-2% nyereség így nem a fogyasztás megemeléséből adódik.
3 tényezős szerintem a dolog így összenézve az utóbbi napok híreit.
1
,Kepler tweetelte ugye , hogy az egész célja az hogy az árazást bevezessék amit majd az RDNA3 fog jelenteni. Időközben 3. generációs gyártásnál vannak 7 nm nél, teljesen kiismerték, rohadt jó a kihozatal, látták hogy a piac könnyedén elviseli az emelt fogyasztást is a konkurenciától, ezért kidobtak egy gyári OC-t és emeltek az áron.
2,
Ki tudják vezetni a 6800 SKU-t mert a 3070 re és a 3070 Ti re a nélkül nem lett volna igazi válaszuk ,de a Navi22 ahhoz kevés volt azzal a fogyasztással, ez miatt felső kategóriás GPU-t a Navi 21 et hoztak le erre a szintre.( 6800)
Gondolom ez nekik nem annyira biznisz mikor az eladható 6800XT vagy 6900 ban is jóval drágábban. A remek 7 nm kihozatal miatt nem tartom elképzelhetetlennek hogy teljes értékű GPU-kat kellett lebutítaniuk nekik hogy legyen a 3070-3070Ti mellé konkurencia. ( Techniphany folyamatosan tolja az eladásokat volt olyan hét hogy a legtöbbet eladott kártya a 3070Ti volt)
Tehát most toltak 30% fogyasztást és lett Navi 22 konkurens a középkategóriába a 3070 -3070Ti re, és a jó Navi 21 GPU eladható lesz 2-300 dollárral drágábban. Win -Win mert több drága GPU lesz eladható és olcsóbb GPU lesz a középkategóriában a 3070 kártyákra.
Amúgy így a 3070 nek és Ti nek jobb perf mutatója lett mint a 6750...
a 6800 pedig kevesebbet eszik 20 % kal mint a 6750, miközben gyorsabb...
A 6750 egy agyon fészelt valami lett a 6800XT alig eszik kevesebbet ( 20w?) 20ms spike ban 400w fölé ugrál. tehát egy végletekig túlhúzott Navi 22 van most a 6800 Navi 21 helyett bevezetve. Ezért kellett a csoda driver és a gyorsabb ram és ezért nem kúszik fel az órajel mert 400 watt fölé nyaldos ami már túlmegy a tervezett VRM alap működésén és megemeleli extrán a hőmérsékletet. Biztos , hogy jó hűtő kell fölé.Ezt megcsinálták a Navi 21 nél is rádobtak 22-30% fogyasztást, és gondolom most ezt driverből tartják kordában.
3,
A Bányászat beesése miatt a normalizálódó árak és elérhetőség miatt így tudják mérsékelni a bevétel csökkenést az új gen kihozataláig és ezzel együtt a részvények sem esnek annyit, mint mondjuk Nvidiánál.
Könnyen megszokták a jók és nagyon tetszett nekik ez a helyzet ebben biztos vagyok, most vissza kellene szokniuk mindkét oldalon ahhoz hogy " csak" jól keresnek majd, nem kimondhatatlanul jól. A végtelenbe és tovább. -
olymind1
senior tag
válasz
Prociknál ugyanez volt: 3600X -> 3600XT áremelés mivel gyorsabb, majd 5600X további áremelés, mivel szintén gyorsabb. Aztán jött az Intel a 12.gen-nel és szépen beárazott alájuk. Itt az NV nem fog alájuk menni árban, szóval nem kell félniük hogy vga árakat kell csökkenteniük.
Most vga-knál teszik ugyanezt következő generáció bevezetése előtt (mennyivel kb?) negyed-fél évvel.
Persze TSMC is emelt azóta árakat, szóval azt is belekalkulálták az új árakba.
Egy biztos a felhasználók nem tapsolhatnak, hogy új karik jöttek amik gyorsabbak és ugyanannyiba kerülnek, míg esetleg a 00 végződésűeknek picit csökkentek volna az áraik (hivatalosan legalább).
-
Alogonomus
őstag
válasz
Az új kártyák indoka szerintem csak annyi, hogy a jelenlegi generáció lezárulta előtt még egy utolsó lendületet adtak a kínálatnak, plusz az egyébként is direkt az RTX 3070 ellen behozott RX 6800-at végre kihagyhatják a kínálatból.
Az RDNA2 és a memória működési frekvenciáját a kezdetektől fogva komolyan korlátozta az AMD, hogy lekopjon róluk a hot&loud stigma, na meg egyébként is elég volt a kártyák teljesítménye a csökkentett frekvenciákkal. A most érkezett új kártyáknál már lazábbra engedték a frekvenciaértékeket, ami a magasabb hőmérsékletben is meglátszik.Az új generációról szivárgó infók pedig egybehangzóan arra utalnak, hogy jelenlegi csúcskártyák teljesítményét (talán a 4K kivételével) 200+ wattból megkaphatjuk valamikor ősszel. Így pedig a jelenlegi csúcskártyák a legtöbb felhasználási szituációt tekintve valószínűleg elveszítik a vonzerejüket, vagyis addig kell minék többet eladni belőlük a konkurencia eladásainak a rovására, amíg meg nem érkeznek az új generációs kártyák, mert senki sem fog játékra $1100-ért, még kevésbé $2000-ért kártyát venni, ha $600-ért ott van az új generáció 7-es sorozata az előző generáció 9-es csúcsmodelljeinek a teljesítményével, ráadásul fele fogyasztásból, amitől azoknak a kártyáknak a fizikai mérete is újra normális lehet.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
[link] - Itt az új driver preview verziója.
Pont látszik az új driver hatása, mert már feltűnt, hogy nem nőtt annyival az órajel, mint amennyivel gyorsult a hardver. És ennek nyilván az oka az, hogy az új VGA-k a 22.10-es batch-csel voltak tesztelve, míg a régiekre a béta nem ment fel. A mostani publikus preview már felmegy, csak későn jött.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57459 üzenetére
A driverrel bárki tesztelhetett. Mi is a 22.10.01.02-es batch-ből teszteltük a kártyákat, de ez béta állapotú, és végleges majd valamikor a hónap vége felé lesz, vagy nyár legelején. De tesztelni már lehet vele.
[link] - itt vannak az AMD saját összehasonlításai a 22.10-es batch és a 21.50 között.
Állítólag ki lesz adva egy preview csomag hamarosan, azt majd megírom.
-
GeryFlash
veterán
válasz
Petykemano #57459 üzenetére
TPU is hulyeseget mondott Abu szerint a majus 10-es releasezel aztan...
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57456 üzenetére
A 22.10-es alapverzió az a driver, ami ezeket a változásokat tartalmazza.
-
válasz
Petykemano #57454 üzenetére
Kapcsolódik a kommentedhez. 2 napja tesztelgettek TPU-n.
[AMD Radeon RX 6400 Tested on PCI-Express 3.0]
érthetetlen egy belépő alján lévő kártyánál 2022 ben sávszél limitet abszolválni. Ez a kártya legtöbb esetben azoknak szól akik még nem rednelkeznek PCIe 4.0 val . Nvidiánál meg a Vram limit nevetséges. -
GeryFlash
veterán
válasz
Petykemano #57447 üzenetére
Fuhh de szánalmas számok. Konkrétan ezt tuninggal hozod ezek meg felárat kérnek érte.
-
válasz
Petykemano #57438 üzenetére
Jó meglátások
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #57443 üzenetére
Álom volt az a 15-20%
Nincs itt semmiféle wundertriber vagy Wunderzwischenspeicher -
válasz
Petykemano #57444 üzenetére
Egy Navi24-et simán be lehetne tokozni egy 4 magos CPU mellé, budget gamingre kiváló lenne. Ha mondjuk ugyanez menne 6 vagy 8 maggal is, akkor egy komolly APU-t hoznának létre, bár az ára is meglenne. Talán a magas ár miatt nem csinál ilyet az AMD, mert annyira niche piaci igény tudna kielégíteni vele.
-
válasz
Petykemano #57441 üzenetére
Az Intel előtt nyitva áll az ajtó, hogy csináljon olyan APU-t, amit nagyobb IGP-vel szerel. Mármint nekik a piaci dominanciájuk is megvan ahhoz, hogy egy ilyen terméket termékbe tegyenek, másrészt az AMD esetleg eddig azért sem csinált ilyet, mert egy ilyen szerkezet esetleg érdekkonfliktust eredményezett volna a hasonló hardverben utazó konzol megrendelőkkel. Az Intel kezét ilyesmi egyáltalán nem köti.
Nem láttam akkora sikernek a Kaby Lake G-t, hogy ezt ennyire biztosan ki lehessen jelenteni.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #57438 üzenetére
MLiD Tom szerint szeptember végéig (2022 Q3) megérkezik a Navi33. Szóval valószínűleg valamikor nyár vége felé érkezhet majd. A Navi31 érkezik majd 5-6 hónapon belül, vagyis a karácsonyi szezonra ütemezve.
A frissített kártyákon esetleg használt 3D tokozott cache esélyének szerintem az mond ellent, hogy az 5800X frekvenciáját is vissza kellett fogni, míg az érkező 6x50 kártyák működési frekvenciája a hírek szerint határozottan magasabb lesz a korábbi stepping értékeihez képest. Persze azt nyilatkozta az AMD, hogy dolgozik a V-Cache miatti korlátozás elhárításán, de kétlem, hogy máris megoldották volna, és még további lazítást is elértek volna a frekvenciakorlátot illetően.
-
_drk
addikt
válasz
Petykemano #57426 üzenetére
Köszi a választ!
Az durva lenne hogyha az AMD vs Nvidia a konzolokban folytatódna.
Bár ott a háttérben én érzek egy dealt, hogyha ezen bukna be valaki az ciki lenne.
Meg amúgy csak az AMD tud jót csinálni prociból is és vga-ból is, ami egybe forrasztva igazán jó.
Az Intel örül majd ha összedob valami használható kártyát, Nvidia-nak meg nincs procija.
Külön-külön megegyezni, meg hogy ezek egybe tényleg jól is működjenek meg lehet hogy a nagy cégek se akarják. Túl sok lenne már a knowhow felfedés.De én ehhez nem értek
Egyébként ha egyszer véget ér a mostani bányakorszak, olyan káosz lesz itt...
Nvidia szerintem benyalja, ha az összes kártya a használt piacra kerül.
-
válasz
Petykemano #57428 üzenetére
Nem hiszem hogy ez lesz
Mindkét cég valódi fejlesztést rak le most az asztalra ha igazak a pletykák és attól függetlenül ez MCM vagy Mono. Tök szuper dolog ez -
válasz
Petykemano #57426 üzenetére
"Azt mondják, hogy az RDNA2 jó belépő volt a Mindshare megtörésére (~zen2) és az RDNA3-mal az AMD úgy érkezik meg, mint a zen3. Mármint hogy tényleg jobb lesz."
Jobb lesz az RDNA 2-nél de az Ada-nál már inkább azt mondják az utóbbi hetekben , hogy nem igazán....
A Zen 3 nagyon jó és a kettő is az volt de ehhez az kellett hogy Intel töketlenkedjen, lekezelje AMD-t és mindenki mást.
Nvidiára sok mindent lehet mondani de hogy lekezelné az AMD-t vagy hagyná úgy lépni ,hogy nekik erre nincs válaszuk azt egyáltalán nem. Évek óta komolyan veszi, hiába bármilyen kis részesedés akár 20 % akár 50%. nem hiszem, hogy bármi áron is elengedné presztízsből a Konkurenciát .Teljesen más a két cég ( Intel -Nvidia) az AMD konkurenseként. Ha Intel nem áll le már rég 5 vagy 3 nm gyártáson tolná ki a GPu kat és AMD nem lenne most ekkora előnyben és valószínűleg nem is menne ennyire a szekér.
Nvidia nem áll le nekik tényleg mindig van egy fiók. Míg jensen vezeti a céget ez így is lesz szerintem.. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57418 üzenetére
Ez egy ARM szerverprocesszor.
-
válasz
Petykemano #57411 üzenetére
5800X3D 3D cache + RDNA Infinity cahe ?
Mint az érkező Phonix csak itt különálló?vagy egyszerűen órajel és fogyasztás?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57411 üzenetére
Ilyenhez csoda kellene. De honnan jöhet a csoda?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57407 üzenetére
A késleltetés nem fontos. A probléma maga az adatmennyiség. Nagy sávszél kell és sok memória. Az SSG valós idejű számításra nem igazán jó, rosszul cache-selhető ez a jellegű probléma.
-
válasz
Petykemano #57407 üzenetére
Vagy pár giga HBM cache közé ...
-
válasz
Petykemano #57404 üzenetére
A saját tréningre gondolok,nem is elsősorban a Tensor magokra.Van egy ket hasznos dolog amit ráépítettek,de nem sok vizet zavar mondjuk.A tensor alapon az RTX Voice lett nekem a leghasznosabb.
Az RT magok a BVH metszéspontokat es a bejárási út rovidítése es a denoiser feladatokban működnek közben feldolgozókkal, elméletileg,marketing diák szerint .Ez biztos kiváltható nagy cache,giga savszél es még nagyobb shader számítási teljesítménnyel,csak kérdés megtérül e még ez az áldozat.Nvidia amugy azt mondja,hogy a dxr ben sok olyan tenyező van ,ami lefékezi magát az eljárást.Film munkálatokban például nagyságrendekkel gyorsabb es komplexebb RT számításokat végeznek el azonos GPU-k.csak hat nem real time,de mennyisegileg sokkal összetettebb.De ott Cuda az optix API ,linux stb... -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57401 üzenetére
Igazából az FPGA nem ezekre való. Nem olyan formában, hogy berakod csak úgy a GPU-ba és működik. Az pazarlás lenne.
Az RT-nek az alapvető problémája a divergencia kezelése. Ez a bejárás és az árnyalás szempontjából is gond.
Az árnyalás tekintetében a helyzet nehézkes, mert ez nem raszterizálás, itt csak az elsődleges sugarak koherensek, a többi meg szopás. Ezt a jelenlegi kutatások szerint nem igazán tudjuk majd hardveresen kezelni. Ahhoz nulláról újra kellene kezdeni a DXR-t, mert rossz irányba kezdte a Microsoft a fejlesztést. Tehát marad a szoftveres kezelés, amire van lehetőség, de oda meg shader powa kell.
A bejárás tekintetében valamivel kedvezőbb a helyzet, mert arra lehet fixfunkciós hardvert tervezni, de ez valójában csak akkor működik, ha kurva sok VRAM-od van. Amint rájössz, hogy ebből a szempontból komoly limitek vannak, és bizony még a 32 GB VRAM is komoly limit, onnantól kezdve kell valami alternatíva. A jelenlegi alternatíva az, hogy ne lődd messzire a sugarakat, mert nem fogod bírni VRAM-mal. De ez amúgy csak most elfogadható, amíg csak PR-ben használatos az RT, de ha később ezt használni is akarjuk, és nem csak marketingért fejlesztettük, akkor előjön az a gond, hogy a fixfunkciós hardver hátrányossá válik, akkor a megoldás egy új programozható struktúra lesz. Tehát a messzire kilőtt sugarak esetében vagy lemondunk a fixfunkciós hardverről, vagy elkezdünk minimum 128 GB-nyi VRAM-ot rakni a VGA-kra.
#57404 Petykemano : A sok cache az hasznos, de csakis az elsődleges sugaraknál. Amint másodlagos sugarakról van szó, már hasztalanná válik. Az RT mag nagyrészt adattár, de van benne feldolgozó is, de ennek a képességei eléggé limitáltak.
-
válasz
Petykemano #57401 üzenetére
Egyetértek
Alapvetően más a két cég hozzáállása a fejlesztőkhöz is.Nvidia ugye zárt, fix de ennek az az előnye,hogy van egy alap minőség és elvárás amit hoz mind az RT mind a Gsync stb.stb.
AMD nyitott a fejlesztőn múlik mit hoz ebből ki.
Ennek az az eredménye,hogy vannak kiemelkedő AMD játékok,ahol pl egy Vega 64 elverte az 1080Ti- es vannak olyanok,ahol egy 1070 is gondot okozott.Mindkét dolognak meg van az előnye és a kockázata.Az elsőnél a zártság és fix funkció miatt nehéz kezelni és igazán elmozdulni az átlagosról a második pedig hullámzó.
Jelenleg nvidiának bejött a fixfunkció RT ben A Turing még mibdíg jó.
AMD nek előny a konzolok és így a játékfejlesztés iránya. azért kockázatos,hogy ha a következő Xbox mondjuk tisztán Intel vagy Nvidia lenne merre lépne a fejlesztés. -
válasz
Petykemano #57399 üzenetére
hehe .. nem jön rosszul a fixfunkciós egység se RT hez se skálázáshoz mégsem ?
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #57397 üzenetére
Locuza ismertette/elemezte az RDNA3 eddig a driver patchekből ismerhető részleteit.
Az egyik dián olyasmi látható, ami arra utal, hogy az RDNa3-mal az AMD talán tényleg hoz valami fixfunkciós hardvert ((esetleg Fpga -t))az FSR támogatására. Persze FSR alatt nem biztos, hogy azt kell érteni, amit ma értünk. Hiszen ha jól tudom, az FSR2 már valami temporális izét alkalmaz. Biztos vannak még trükkök és algoritmusok, amik esetleg jobb eredményt adhatnak, de több számolást v több előző állapothoz való hasonlítást igényelnek.Szerintem nem véletlen, hogy az AMD magas órajelre céloz. Az alacsony felbontáson magas fps eléréséhez ez alap. Sok feldolgozó alacsonyabb órajelen Nagy félbontás esetén lehet jó, de alacsony felbontáson nem skálázódik jól. Ha a magas felbontást viszont valami jó felskálázó technikával megoldod, akkor win-win.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57394 üzenetére
Nem véletlenül lesznek akkorra időzítve amikorra. Többet nem mondhatok, de nem igazán a hardver a fontos. Régen állítólag legendák szóltak róla, valami wundertreiberizé.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #57385 üzenetére
De akkor had kotekedjek ezzel picit
Anno a Vegakra az NV valasza a Pascal volt, legfokeppen a GTX 1080 Ti ami legendas lett ugye.
Ott nem az volt a pletyka, hogy az AMD nagyokat mondott es arra le kellett az NV-nek tenni valamit, amivel tutira befogja vagy kozel lesz a Vegakhoz es ez szulte az GTX 1080 Ti teljesitmenyet?
Majd persze kesobb kiderult, hogy a Vegak annyira megsem voltak jok.
Valami ilyesmi remlik, tevedes jogat fentartom -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #57380 üzenetére
Az egész Navi 24 szerintem pipe-cleaner volt, amit eredetileg sokkal kisebb volumenre terveztek, de a piaci állapotok kihasználása érdekében egy teljes termékvonallá bővítették.
Szóval nem a 6500 XT és 6400 voltak pipe-clener célra tervezve, hanem a 6500M és 6300M, amiknél a teljesítmény annyira nem is volt lényeges, csak az MX 570 fölött kellett lenniük erőből, amit már a 6300M is megugrott. Az önálló Navi 24 kártyák már csak a piaci lehetőségek kihasználására készültek, ha már ott volt a lehetőség az "asztalon".
A 6 nm-es gyártósor jövőbeli felhasználására utalhat az is, hogy a 6x50 kártyák is 7 nm-en maradtak, pedig azoknál tényleg hasznos lett volna a 6 nm-ből következő kvázi ingyenes teljesítmény. -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #57376 üzenetére
Elvileg már annyira nem éri meg a kártyával bányászás. Persze meglevő kártyával még nyilván hasznot hoz a bányászás, mert az elfűtött elektromos áramnál többet hoz a kibányászott kriptopénz. Egy új kártya árát viszont már nagyon lassan lehet csak visszatermelni bányászással. Ezért is nem kapkodják el a boltokból még MSRP közeli árakon sem a kártyákat.
A teljesítményükhöz és árukhoz képest szűk memóriabuszuk miatt az RDNA3 kártyák valószínűleg ugyanúgy nem lesznek ideálisak bányászáshoz, ahogy az RDNA2 kártyák sem azok. A Lovelace kártyák perf/watt értékei pedig várhatóan nem lesznek sokkal előnyösebbek, mint amilyen az Ampere kártyák értéke, és azokat sem veszik meg a boltokból a bányászok.
A Navi33 6 nm-en készül, így a 7 nm-es RDNA2 kártyák akár gyártásban is maradhatnak még egy ideig. Nem ugyanazon a gépsoron készülnek, de legalábbis csak kevés esetben dolgozhat rajtuk ugyanaz a gép. Az is elképzelhető, hogy másik gyárépületben is készül a 6 nm és a 7 nm.
Zen3 esetén az árcsökkentés kellett az Alder Lake ellen, de az RDNA2 a kiszivárgott adatok alapján nem lesz hátrányban a belépőszintű Lovelace kártyák ellen sem. Az RTX 3090 és RX 6900 XT szintjét az RDNA3 200-250 wattból, a Lovelace 250-300 wattból hozza majd. Eközben az RX 6900 XT már most is 320 wattot fogyaszt. A belépőszintű Lovelace kártyák állítólag az RDNA2 perf/watt értékével rendelkeznek majd, így hátrányban nem lesz egy RX 6900 XT, csak takarékosabb sem lesz.
Szerintem inkább a 6 nm-es RDNA2 lehet EOL, mert annak a gyártósorán készülhet majd a Navi33 egyetlen chipje, a Navi 31 és 32 összekötő chipje, talán a Zen4 összekötő chipje, plusz esetleg az X670 alaplap dupla chipje is. -
válasz
Petykemano #57376 üzenetére
Nem arról volt szó, hogy a kisebb RDNA2 kártyák (6600 XT-ig, talán még 6700 XT) megmaradnak, a felettük lévőket váltják az RDNA3 kártyák és együtt teszik ki a teljes termékvonalat?
Mondjuk ennek magával kellene hoznia egy RDNA2 árcsökkentést. Ha nem, akkor szépen felskálázza az AMD az árakat a csillagos égig.
-
válasz
Petykemano #57363 üzenetére
Kérdés még új chipletes architektúra a skálázódása is. POnt valaki feldobta Twiteren, ne hogy Buldozer effektus legyen Ryzen helyett.
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #57360 üzenetére
A meglévő infrastruktúra elbír több feldolgozót is, ez látszódott. Az "übershader korszak, regiszternyomás, minden más elöregedik és megy a levesbe" stb. teóriák ebből származnak.
Ami érdekes, hogy miért pont a chipletes váltással egy időben lépik ezt meg. Azt gondolnám, hogy a chipletek közötti adatszinkronizáció feladata lefoglal annyi erőforrást a belső buszrendszerből, hogy a feldolgozószám duplázás már túl sok lenne.
Nem tudjuk még, hogy hogyan tervezték meg a chipletes szinkronizációt, de performance impactet várnék, L2 szinten is.Objektíven nézve viszont a az AMD-nek most nagy esélye van jól kijönni a chipletes korszakra váltásból, mert az RDNA mintha erre lett volna felkészítve az elejétől kezdve, szinte érthetetlen volt az eddigi cache- és buszrendszer-túlsúly.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #57357 üzenetére
A GFX1103 tényleg APU [link]
Feltehetően a Phoenix -
Valdez
őstag
válasz
Petykemano #57357 üzenetére
Najó, persze most eléggé előreszaladtam. Gondolni kell arra is, hogy ez mobil design. De hát előbb-utóbb azért ott is el kell kezdeni a 3D-zést, nem?
Mint ahogy el lehetett volna kezdeni a hbm-ezést vagy gddr-ezést is már sok évvel ezelőtt. Láthatóan nem célja az amd-nek egy komoly >= konzolszintű "apu" kihozatala desktopra/mobilra.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #57354 üzenetére
Na meg is érkezett a GFX: [link]
GFX1100
GFX1101
GFX1102
GFX1103A cikkből kiderül, hogy a GFX1102-t a Navi 33-mal, a GFX1103-at pedig a várhatóan 2023 elején érkező Phoenix APU-val azonosították.
Tehát vagy a Phoenix APU érkezik végül mégiscsak RDNA3-mal, vagy lesz egy Navi 34 is.
Igazából nem feltétlenül zárnám ki azt sem, hogy ez a gyakorlatban ugyanazt jelenti.Már a Navi24 is annyira kicsi, hogy annyi infinity cache-sel, mint amennyi a most standard v-cache, valójában kiválóan elketyegne 2ch DDR4-gyel is. (zárójelben mondom, hogy akkor még a memória kapacitás sem lenne gond...)
Szóval ha GFX1103-at már ennek figyelembevételével tervezik, akkor ez elfér egy olyasfajta konstrukcióban is, mint a jelenlegi chiplet design, ahol a GPU-k szemszögéből nézve vékony, a DDR4 által biztosított sávszélességre méretezett infinity fabric köti össze a CCD-t és az IOD-t.
Ennek abban lehet jelentősége, hogy ugyanazt a chipet (GCD+IOD) ki lehet adni APU formában, meg kártyaként is.Najó, persze most eléggé előreszaladtam. Gondolni kell arra is, hogy ez mobil design. De hát előbb-utóbb azért ott is el kell kezdeni a 3D-zést, nem?
-
válasz
Petykemano #57352 üzenetére
Akkor már javában folyik a tesztelés.
-
válasz
Petykemano #57349 üzenetére
szerintem ez ide való, arról szól, ami a topik témája.
Petykemano#57351 : Szerintem nem is kellett volna, ez simán témába illő érdekes dolog volt.
Érdekes lenne látni, mit tudna az mRDNA2 a TSMC fejlettebb gyártásán... -
Televan74
nagyúr
válasz
Petykemano #57346 üzenetére
Nem értem hogy egy telefonos soc -nak mi köze a topikhoz?
És még on -ba is teszed.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57329 üzenetére
Az UE5 a mostaninál majd jobban fog futni. Az Epic igazából nincs kész a motor nagy újításaival PC-re, mert lényegében az összes kód RDNA-ra optimalizált. Ez hátrányos igazából mindenen, ami nem RDNA. Emiatt nem ad ki más hozzá meghajtót csak az AMD, mert annyira RDNA-ra van szabva a kód minden egyes pocikája, hogy értelmetlen most optimalizálni. Meg kell majd várni az Epic optimalizálásait.
A motor aktuális verziója csak arra jó, hogy fejlesztőként el tudj indulni, ha veszel mellé Threadrippert és RDNA 2 hardvereket. És ez nyilván hasznos egy készülő projektnél, de amint jönnek a frissítések, akkor frissítik a fejlesztők a motort, és úgy fog egyre jobban futni a nem AMD hardvereken.
-
válasz
Petykemano #57329 üzenetére
Szerintem ez eléggé buta magyarázat tőle, hogy ezért elég lenne rá 8 GB ram, sőt azt gondolom ez nem is lesz valós adat.( mint amikor a 7 nm re tudta az Amperet biztosan). Nem csak Unreal 5 ből fog állni a világ ,de ott is kétségeim vannak ezzel.
Én is ezt gondoloma gyártásról, hogy ezt fogják meglépni.
Hova menne a selejt?
AMD durvábban vágja most már a GPU kat mint Nvidia..
Mindkét cég már ezzel operál. Régebben AMD 2 SKU-ra vágott talán vissza max.
A legkisebb RDNA3 és a legkisebb Ada mondjuk eléri a 6900 XT-t és a 3080Ti-t -3090 kártyát, de ez szerintem nem azt jelenti ,hogy alatta a legnagyobb RDNA 2 és az AD102 lesz a következő SKU ban.
Én azt gondolom áttolnak egy új GPU-t új gyártásra Ampere/ RDNA2 alapokon amit persze több SKU ra lenyesnek, de ez akkor legalább középkategória kellene, hogy legyen.
Hova menne akkor a leeső selejt, mi lenne ilyen drága gyártásnál a kihozatali aránnyal? mert lehet hogy az MCM kisebb egységek és gazdaságosabb lesz, de ez még nem biztos, hogy elsőre így fog működniés hogy annyira kifizetödő lesz ezeket adni majd 4060-70 / 7700 szinten, vagy pedig árban lesz egy 7700 700$...
Szerintem ez nem lesz ennyire fekete fehér.
Nvidiánál meg monolitikus és megint lesz valami extra fejlesztés amit nem tudunk mit takar, és mennyire kel ennek megfizetni az árát. -
válasz
Petykemano #57325 üzenetére
Te is emlékszel miket szoktak kitenni anno.
Ez a pletyka meg a Vramon / fogyazstáson kívül teljesen megegyezik a TPU által belistázott Rx 7900 adataival. [link]
Kérdéses, hogy ennek a 7900 nak a fényében egy 7950 500W tal és + 16 GB rammal nem lehetséges opció. -
válasz
Petykemano #57262 üzenetére
Nézzük csak. $149 az mostanában 60k lenne itthon (310-es árfolyammal számolva, kerekítve). Annyiért már jónak tűnik.
Aztán belegondoltam, hogy a még mindig PCIE 2.0-án lévő játékosoknak mennyire lenne jó választás és azt gondoltam, hogy inkább vennék egy RX 570-et régi gépbe (AM3+ és régebbi AMD konfigok, LGA1156 és régebbi Intel konfigok), majd megnéztem a TPU scaling tesztet, és rájöttem, hogy annyira nem egyértelmű a dolog. A 10+ tesztelt játékban kettőt találtam, ahol egy RX 570-en még játszható a játék, de a PCIe 2.0-án tesztelt 6500 XT már elvérzik. Meglepően jól tartja magát az alacsony sávszélesség ellenére is.
Természetesen mindez a tesztelt beállításokra vonatkozik, engedve a minőségből megváltozhat az eredmény és következtetés.Az RX 6400 $99-ért (~40k) is jó lehetne, de látnunk kellene a teljesítményét, mennyire herélték ki. De amíg OEM-only, addig mindegy is kb.
-
válasz
Petykemano #57258 üzenetére
Sok.
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #57252 üzenetére
"Valószínűleg még dolgozni kell a Samsung gyártástechnológára való adaptáción."
Vagy magán a gyártástechnológián...
"Samsung’s 5LPE process appears to be lacking .... At lower performance levels, we noted that the 5LPE node doesn’t look to be any different than TSMC’s N7P node, as the A55 cores in the Snapdragon 888 performed and used up exactly the same amount of power as in the Snapdragon 865. At higher performance levels however, we’re seeing regressions – the middle Cortex-A78 cores of the S888 should have been equal power, or at least similar, to the identically clocked A77 cores of the S865, however we’re seeing a 25% power increase this generation." [link] -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #57250 üzenetére
Abu is valami ilyesmire utalhatott a múlt heti videóban. Előkészíti a népet egy 40+ fokos Snapdragon és 30+ fokos Exynos variánsra, aztán mindenki eldöntheti, hogy a sebesség érdekében kellemetlenül meleg, gyorsabban merülő és stabil teljesítményhez aktív hűtést igénylő Snapdragon, vagy a takarékosan is elég gyors Exynos modellre nevezne be.
-
válasz
Petykemano #57218 üzenetére
Nem lehet megmondani, hogy ezek a kártyák gamerekhez vagy minerekhez kerülnek.
Gyorsan csekkoltam a HA árakat és a Nicehash hozamot (kocabányász), az alapján mindkettő típus ROI-ja 19-20 hónap jelenleg (6600XT 235k, 3070Ti 380k). Most igen messze van a 10-12 havi megtérülés, amiről még tavaly novemberben beszélhettünk.
-
Komplikato
veterán
válasz
Petykemano #57188 üzenetére
Off: Mert amikor a maffia, drogkartelek és bárki más WOW aranyat használt pénzmosásra és fizetésre, akkor rengeteg bankban lehetett azt átváltani?
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #57190 üzenetére
Technikailag persze minden lehetséges. Papíron akár a drogokkal, vegyi-/biológiai-fegyverekkel, gyerekpornográfiával és hasonlókkal azonos büntetési tételt is meghatározhatnak a kriptokereskedelemben résztvevőkre, de attól még nem fog megszűnni.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #57188 üzenetére
Mert az anonim számlákat is olyan könnyű volt globálisan nagyjából felszámolni egy sima fenyegetéssel? Nagyjából egy évtizedig egyeztettek a megvalósításon, és csak utána hirdették ki a lehetséges büntető intézkedéseket a renitens bankokkal/országokkal szemben.
Az egy dolog, hogy mostanában népszerű téma például Oroszország esetleges kizárása a SWIFT rendszerből, de a SWIFT rendszer ereje pont abban rejlik, hogy a legtöbb ország bankjai használ(hat)ják. Már Oroszország kizárásának a felvetése is komoly hullámokat vetett a Nyugaton. Egy globális kizárási fenyegetéssel a SWIFT rendszert magát gyengítenék meg, sőt talán a Nyugat ellenfelei el is indítanák a hatására a saját elszámoló rendszerüket, amitől a SWIFT nagyjából el is veszítené az erejét, de még inkább a Nyugat mondhatna le a SWIFT felügyeletéből következő befolyásolási lehetőségeiről.
A kriptopénzek bedöntésével ráadásul rengeteg nyugati állampolgár vagyona is "elpárologna", amit a szavazóhelyiségekben biztosan "törlesztenének" is a kormányokon. -
Raggie
őstag
válasz
Petykemano #57186 üzenetére
"PoW alapú kriptovaluták betiltása"
Ezt kellene tenni egyébként. Vagy legalábbis limitálni valahogy a használhatóságukat, hogy a piac szépen elássa őket.
Mondom ezt úgy, hogy én is a te általad leírt kategóriába esek, aki vett egy GPU-t és kitermeltette vele az ártöbbletet a bányában. Szóval "profitáltam" én is a bányából annyit, hogy továbbra is emészthető pénzért vettem a kártyát csak nem azonnal hanem kb egy év alatt. De ettől függetelnül sokkal jobban örülnék egy a régihez hasinlító normálisabb piacnak, ahol a VGA-k újra nem pénznyomdák hanem "csak" gamer hardverek... -
válasz
Petykemano #57184 üzenetére
Hát igen. Igazából egy gyári OC lesz ez semmi több. Gondolom kicsit magasabb fogyasztás ezzel járó kis gyorsulás, aztán kb ennyi.A 6950 gondolom kap egy komolyabb árcédulát, teszem azt $1500 ha a 3090Ti $2000 lesz MSRP ben.
Komolyan feldugnám oda ahova gondolom az Nvidiának is a 3090 Ti-t meg ezeket is az AMD nek. Hülyére vesznek minket.
Teljesen feleslegesek, így meg főleg 7 nm-n. Most a Reddevil kártyák out of the box hozzák ezt a szintet vagy többet. -
Jack@l
veterán
válasz
Petykemano #57085 üzenetére
Allitolag az infinity cache keresytbeharapta az nv kartyakat raytracingben. (legalabbis meg ez volt a mese kijovetel elott)
A masik mese meg az volt hogy ssd-vel terrabyte-okat tudnak hasznalni a modellezok amd kartyakon. -
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #57074 üzenetére
Meg az is lehet, hogy egyszeruen csak jobb ajanlatot kaptak N6-ra, es siman atviszik a termekeket amig nem lesz EOL beloluk.
Ekozben Samsungnal a 18GBit+ ramok pusztan csak olcsobbak mar es/vagy nem is gyartanak kisebb orajeleset mar.
Es az egesz ugy jon le a usernak, hogy huu kapunk egy refresht es milyen jo, mikozben csak annyi tortent, hogy joforman ez maradt a gyartoknak mint lehetoseg.Mindenesetre ha a Navi 21/22 atmegy N6-ra arra kivancsi leszek, az N7 mar ismeros, hogy hol van a vege, mit tud.
-
válasz
Petykemano #57068 üzenetére
Igen nekem is valami ilyesmi rémlik, hogy ezt csinálták / csinálják.
A GTx 1060 nál volt külön bejegyzése TPu -nál, új SKU ban jött ki, a zöldeknél ráírták marketingesek a dobozra hogy 9 Gbps(!!!) azt hiszem Giga valami Extreme nevet adott neki ,de gyakorlatilag a legtöbb játékban előrelépést nem hozott, szögre ugyan az volt. Azt hiszem egy játékban volt 5 % akkoriban, már nem emlékszem igazán de átlagban 0-3%. -
válasz
Petykemano #57060 üzenetére
Azért nem tudtad, mert nincs ilyen.
Igor OC-zta a 6600XT-t a memóriát 18,5 Gbps-re a GPu-t 2800Mhz ra és úgy kapott 7-10 % gyorsulást [link]
TW a 6800XT-t de a GPU-.t is és a memóriát is és 7 % gyorsulást hozott. [link]
Itt a 17,2 Gbps ram 6700Xt-n de 2750 MHz ra húzott GPU val + 20 % fogyasztással. Így jön ki összesen 5-10% . [link]
a kettő húzása( GPU + VRAM) egyben. A memória Pár százalék, ha egyáltalán,( tippre 2% )a 16-18 Gbps upgrade. Valószínűleg olcsóbb már ezeket gyártani, jó a kihozatal ,csökken az energiaszivárgás, egyre több a megrendelés, 18 Gbps-től fog indulni a GDDR6 és onnan felfele. Nvidiánál mi már ezt megszoktuk, már a GTx 1060 nál is ez volt, nulla hozzá adott értéke lett pusztán ennek.
Jól megalkotta AMD az RDNA2-t kihasználták a gyártási tapasztalatot és belőtte pontosan oda amit még szeret és jó a fogyasztás, mint a konkurencia szokta eddig.Valószínűleg ezért maradnak 7 nm-n is nem tartom kizártnak hogy külön neki fenntartanak 7 nm gyártósorokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged