- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Raidon
őstag
Adott B550M-es alaplap is elég tág fogalom. Amire rákerestem Asus,Gigabyte,Asrock mindenhol írta az 5xxx-et. Figyeltem a kérdést. Csak hülyén fogalmaztam. Elnézést.
Milyen gyártó melyik típus lenne a problémás? Furcsállnám ha nem menne 5xxx-es proci egy viszonylag friss lapban. -
Chaser
legenda
azért nem támogatja mindet mert nem fér bele a bios-ba
elméletben nem is támogathatna mást csak 3xxx/5xxx-eket, onnantól meg a gyártón múlik mit trükköz
b450m s2h-ban utólag jöttem rá olyan bios volt fenn, amikor még nem is létezett a benne levő egyébként hibátlanul üzemelő 3100 -
Gyuri27
félisten
Bios ver? Nem véletlen valami újabb bios van ami nem támogatja nem ajánlott a 2600-hoz?
Ezt a tuningot se értem. Ha csak kevesebb delej kell akkor -offset.
Ha fix all core akkor meg ne a biosba matass (szerintem). Nem tartom jónak (nem biztos, hogy minden beállitást megtalálsz és akkor megy fixen pl 1.2-n a hóbelebanc, ha vissza vesz mindent rendesen nem szóltam).
Ryzen master, asrock gyári tuning progija. Ezt javaslom win alól és akkor a fentiek nem fordulnak elő. Ott kiteszteled mi a jó. Csinálsz egy profilt és mikor kell a kraft spanodnak benyomja. Majd ki. -
-
Dragon3000
nagyúr
Ott tuti a ramnak nem tetszik valami. Az, hogy előtte másik cpu-val mennyi ramot próbáltál ki az lényegtelen, mert a memória vezérlő a cpu-ban van, azt meg cserélted.
Amúgy a 3200-as ballistix nálam is ment 3600-on a 2700 mellett.
De mivel semmi különbséget nem vettem észre, így fölöslegesnek tartottam és kisebb frekvencián még szorosabb értékekkel használom. -
Lacpac
őstag
Szia!
Olvasgattam hogy mennyi lapcserén és szíváson vagy túl, és még mindig nem megy rendesen a géped.
Nem lehet hogy az ilyen hanyag megoldásoktól (pl:M2) nem ment rendesen?
Lehet nem kellett volna tíz nm alaplapot venned, hanem rendesen, odafigyelve összerakni. Pár éve én és a kollégáim is műveltünk érdekes dolgokat 50-100 milliós gépeken, de ott csak a betervezett karbantartásig volt így. Rakd össze rendesen. Ha nem tudod, add oda valakinek aki megcsinálja neked. Közben figyeld, és ne szégyellj kérdezni... -
Speed®
titán
Attól, hogy a GPU 50°C körül van terhelve, változatlan hőmennyiség kerül be a házba..ráadásul amit eddig kidolgozott a hátsó radin, azt most befelé termeli..nem volt valami okos lépés. Megpróbálhatnád fronton kifelé tolni az ájert, oldallapon vagy alulról meg befelé a frisset a VGA/front környékére, akár leválasztva a felső teret terelőlappal, így ott mehetne hátulról a CPU felé a friss ájer, amit a felső radin át felmelegedve kidolgozna a friss szerzemény.
Ui.: ahogy előttem írták, ventiket radin pushban használunk, főleg, ha gagyik..bár a virsliradikat nem nehéz átszellőztetni, az ID légkavarói hagynak maguk mögött némi kívánnivalót.
Az az M.2 meg borzasztó, csinálj inkább új képet, ettől napok óta kerülget a guta mindenkit
Engem mondjuk a VGA hátoldali taknyolása miatt is, de az más kérdés..gondolom van terv az értelmesebb kivitelezésre..remélem -
GIORGIONE76
őstag
Arra gondolsz, hogy valamilyen stressz teszt alatt megy fel 71-re, vagy már kisebb terhelésnél is, pl játéknál?
Stressznél nem sokkal jobb mint egy profi toronyhűtő, lévén hogy ott sem tudja a hűtőközeget lehűteni annyi idő alatt, de a kisebb terhelésnél van ideje a körnek áthülni...
megpróbálkozhatsz gyorsabb illetve kár lassabb rpm-el is mert más és más lehet egyes pumpáknál a karakterisztika, nekem a gépben két asetek pumpás van, mégis eltérő, az egyiknek muszáj 2000 felett mennie, a másiknak meg elég 1600 körül, de ezt ki kell tapasztalni -
kovsol
titán
Nekem a 2x16GB CRUCIAL Ballistix Sport LT 3200Mhz van.
Sajnos a procim nem igazán szereti a dual rank memóriákat.
Szerintem 3000Mhz CL16 helyett akkor már inkább használj 2933Mhz -t, vagy ami max stabil, de jó időzítéssel.
Ha nem méricskél az ember minden féle tesztekben, hanem használja csak a gépet nem fogsz észrevenni igazi eltérést. Aminek meg kevés így, annak kevés lenne 3200Mhz-en, vagy 3400-on is. Ilyen 1-2% eltérések nem érezhetőek. -
Dragon3000
nagyúr
Amúgy miért számít ennyire ez a ram órajel számodra? 3200 felett úgyis alig van valami különbség a 2xxx teljesítményben. Az biztos, ha kifogtam volna egy ilyen gyengébb cpu-t, akkor megkerestem volna a legjobb időzítést a ramnál és használtam volna úgy.
Amúgy, hogy nézed a ram hajtást? Alapon van a cpu vagy oc-va? Ha a második, akkor megnézném alapon hajtott cpu-val is. -
Dragon3000
nagyúr
X470 és b450 mellett Hyperx Preadtor 3333MHz cl16 16GB kit ramom 200GE/2600/2700 mellett is ment 3400cl14/3466cl16/3333cl14-en. A b450-nél a soc feszt csak offsetelni lehet, de azt is csak pluszba, így auton van, 1,1V-ra állítja és gond nélkül megy. Amit tudni kell még, egyik lap qlv listájában sem szerepelt a ram a 3xxx megjelenéséig, ettől függetlenül 2xxx mellett még mindig nem szerepel.
-
GIORGIONE76
őstag
ez még mindig az a problémás ramkit?
nem azt kellene cserélni??
szerintem a magas soc feszt sem kellene erőltetni, bizonyos konfignál éppen elég az alap fölé menni kicsivel, pl 1.0125,
az 1.4V 2933-on egyértelműen sok neki, 1.35-1.36, ha meg adsz neki mert emeled a sávszélt, akkor a dram voltage környékén CLDO-VDDP (nem tudom asrockék minek nevezik) egy 0.9-et nem árt adni
és a command rate-et, valamint az ellenállás értékeket, Gear Down Mode-ot is be kell lőni, mert simán lehet hogy azon bukik el, de lehet egyéb is, ha összevissza van megadva a timing, valamelyik ki nem szereti a páratlant pl, vagy fordítva, de lehet hogy csak az alacsony trfc-n hal meg, nekem a micronnál olyan 326 körül volt a határ, de 3400Mhz körül már 480-ra kellett tenni, a mostani samsungnál 248 trfc a határ, alatta csak újraindulgat, szóval azért elég sok a lehetséges hibafaktor -
Dragon3000
nagyúr
Szerintem egy írásba összeszedhetnéd, hogy miket próbáltál mikkel és mi volt a hiba. De nem értem, én eleve olyan ramot vettem, ami egyik alaplapom qlv listájában se volt benne és 200ge/2600/2700 mellett is simán ment oc-val. Az x470 lapom a 2600-zal ment a bátyámnak és került bele híperx predator 3200MHz 16GB kit, gép összerakás xmp engedélyezés és azóta is gond nélkül megy neki.
-
Dragon3000
nagyúr
-
Dragon3000
nagyúr
Akkor meg nem az apuk, hanem a nem ryzen megoldások, de erről elég sok hír jelent, meg, amikor jöttek a 3xxx cpu-khoz a bios frissítések.
Már több ryzenes gép volt a kezem alatt, eddig egyikkel se volt gondom, nem hiszem el, hogy csak hibás lapok kerülnek a kezeid közé, ott más gond is lesz. -
-
Bodz
nagyúr
Tavaly június óta megvan, még működik. Tartósságról mást nem nagyon tudok mondani. Nagyon elégedett vagyok vele, egy X470 Aorus Ultrát váltott.
3000-es Ballistix CL14 3600-on megy max (vagy csak eddig volt türelmem szórakozni vele) 3.20-as bios mellett. Korábbival ugyanez csak CL16. Mondjuk nem így használom, alacsonyabb soc fesz, stb miatt csak 3400-on ketyeg. -
Istvan2020
aktív tag
Én értem mit mondasz de le is írtad "ígérnek" az nem biztos,hogy teljesülni is fog
,hogy milyen lapot kellene venni
ez egy nagyon jó kérdés mert lehet valaki mond Msi,Asrock,Asus-t és az sem fog működni nálad rendesen,ezt úgy tudnád szerintem legjobban kiszűrni ha közeledben, ismerősi körben lenne más lap amiben ki tudod próbálni.
-
-
Istvan2020
aktív tag
Szerintem ez nem a nagyon drága kategória Asrock B450 Steel Legend és memoriára sem olyan érzékeny már mint az X370 nek de ez az én véleményem,az tuti 30-40 ezret nem adnék egy X370 lapért főleg használtan
lehet az akár mennyire felszerelt.
Jah és ezen még van karácsonyfa villágitás is ha valakinek ez szempont
-
Televan74
nagyúr
Én Asrock Fatal1ty X370 Gaming X -ről váltottam egy MSI B450 Tomahawk Max -ra. De nekem nem tetszett a MSI biosa így visszaküldtem. Most egy Asrock B450 Steel Legend -s érkezik helyette.
Szerintem csak a jobb memory oc miatt érdemes váltani. Egy jól felszerelt X370 nem ér fel a B450 -es lapokkal.Processzor támogatása jobb az B450 -nek, valaki 3700X hajt vele.
-
GIORGIONE76
őstag
szerintem szánd rá magad és a lapot cseréld ki, ne a ramokat próbálgasd, lehet még egy B450 Max-al is jobban jársz, legalábbis nem lesz ilyen kényes,
akinek 4-5xx deszkája van azért nem küzd ennyit vele, sokan használnak 3000es ramkiteket még 3466on is vagy 3200-t 3600-on ha a deszka is tudja, és nem kell hozzá még a Zen2 sem -
sb
veterán
Lehet, hogy nem volt stabil.
Fentebb linkeltem Aida shotot 3600-as ramról, még dícséretet is kaptam, de nem stabil.
Használtam 4-5 napig a gépet 3600-on, semmi baja nem volt, prime-ot is futtattam.
Aztán be se tudtam bootolni vele - vmi beállítást módosítottam nyilván, de utána minden sz*rt átállítottam és boot se volt belőle, szóval esélyes, hogy vmi más is volt a háttérben.Most megint sikerült reste után belőni 3600-ra. Napok óta nincs gond, prime szintén futott órákat. Két nap alatt most volt mégis 2-3 restart prime alatt. VIsszavett rammal pedig semmi gond azóta.
Ha ilyen kismértékű az instabilitás akkor nehéz elkapni.
Mondjuk a nem is bootol az inkább a fenti anomália vagy vmi hasonló bug amit írtak. Régi rammal is volt olyan nálam is, hogy kicentizett beállítással havonta 1x 3. indításra ment a gép, közte meg semmi nem volt, az teszt alatt/használat alatt sem volt instabil/fagyás.
-
törölt tag
Corsair c15-nél jellemző a bootloop "hideg" indításnál (v5.20 talán), milyen nyelven írjuk le neked, hogy felejtsd el a corsair c15 és patriot blackout ramokat?
forget the corsair c15 and patriot blackout ram
Vergessen Sie die Corsair C15 und Patriot Blackout RAM
забыть о корсаре с15 и патриоте затемняющего барана -
-
Tommee
aktív tag
Hogyan tovább: eladod és veszel másik ramot vagy próbálgasd a dram calculatort mondjuk hynix afr profillal és különböző órajelekkel, hátha valamelyik bejön. Ryzen igényli a magas memória órajelet(min.2666-3000) hogy jó teljesítménye legyen.
De nálad valami nem oké a gépeddel. Kölcsönbe nem tudsz kérni vagy cserélni egy időre valakivel memoriát?
Tápegység csere? Esetleg van kölcsönbe elcserélni valakivel?Typhoon Burner nálam sem akar elindulni, de én hynix cjr profillal használom. Minden bizonnyal ilyen chipes a memóriám.
Mindegy bármelyik profillal számoltat az ember, a lényeg hogy stabil és gyors legyen az eredmény. -
Tommee
aktív tag
Használd a Ryzen dram calculatort és variáld az órajeleket is! Adott órajelhez számított profilt próbálgasd más frekvenciára allalmazni.
Korábban írtam hogy a 3600-as Patriot Viper 4 Blackout memória maximum 3400-on megy. Azóta 3533-on is stabil már. A kalkulátor "csodákra képes", összehangolja a sok alidőzítést és egyéb paramétereket. -
Dragon3000
nagyúr
Egyik lapomnál se volt a támogatott listában a hyperx predator 3333MHz cl16 16GB kit ramom 1xxx és 2xxx cpu esetén, csak a 3xxx-nél került be. 2700 mellett 3400cl14 volt a legjobb eredményem vele, ezt tudta 200ge-vel is (rosszabb időzítéssel tudna többet is, de nincs értelme), de a 2600-zal csak cl16-ban volt hajlandó elindulni, de úgy tudta a 3466ot is.
-
Blackdeath12
csendes tag
Nos nekem a problémám úgy oldódott meg hogy fogtam magam, és nyomtam 1 full bios resetet. Aztán (ugye X570 tuf) fogtam magam, és elfogadtam azokat a beállításokat amiket az alaplap "optimal"-nak hív. Reset után a következőt vettem észre: Fogta magát és a CPU feszt levette, a ramot a D.O.C.H(vagy mibe rakta) és beállította az XMP profilt. így nem fagyott le a gépem 10 perc aida után se. A reset előtt 1.4V fölé is elcsúszott a 3600 feszültsége, most stabil 1.35V. a ram autómatán beállt 1.35V-ra szintén. A beállítás után a proci nem próbált boostolgatni, 3.95Ghz a max. szerintem ez az overdrive vergődött nekem, nem biztos hogy a ramba van a hiba, lehet a CPU beállításai nem jók. Próbáld ki az optimal beállítást és nézd meg elindul e.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Okos Otthon / Smart Home
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Microsoft Excel topic
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 5700X3D Processzor!
- i5-8400 Processor, 6 mag, Max Turbo 4.00 GHz, ajándék hűtővel-elkelt TheCrafter22, értékelésre vár
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 7 5700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged