- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One mobilszolgáltatások
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lordus
senior tag
válasz
Dragon3000 #27019 üzenetére
köszi a hszeket!
igen, nem melegszik, meg nincs semmi gondja, csak fura, hogy minden beállítható frankón, de az offsetnek az lenne a lényege, hogy az eredetihez képest módosít. de ez nem működik, csak félig... nem tudom, hogy én vagyok a béna, vagy az msi képtelen megírni megfelelően egy biost...TeeBee73 - ha a szorzót nem állítom, akkor hogyan küldjem fel 3800-ra (ryzen 2700) ?
ja, és hiába van "fixálva" a szorzó, szépen visszaveszi 15-re, meg a mhz-et is... (kb. 1,3 ghz-re lemegy tétlen állapotban.
tehát itt bár fixált, mégis visszaveszi.
akkor offsettel a feszt miért nem?3800-on elég neki 1,22V, akkor 1300-on minek maradjon ennyi?
-
Lordus
senior tag
válasz
NdrewSunix #27016 üzenetére
hát ez az!
offsetel sem működik... azon már rég túl vagyok!pont ugyan ez van_ offset, -0,1V
freki auto-n
szorzó 38-onnem jó
-
Lordus
senior tag
nem teljesen ide passzol, de nincs külön ilyen topik...
tehát MSI B450 Tomahawk Max lapban ha valaki rájött, hogyan lehet beállítani, hogy a cpu fesz ne maradjon 1,2V ha visszaveszi a frekit, akkor ne tartsa magában.
Bármilyen OC esetén akármit állítok, egyszerűen nem vesz vissza semmit a feszültségből.
nem egetverő probléma, csak minek adjon neki 1,2v-ot, ha épp elég lenne neki 0,6V., mert 3800 helyett 1500mhz-en ketyeg..
olvastam kb. 200hsz-szel korábban, hogy pl. Asrock alaplapnál sikerült a biosban ezt beállítani, de nálam ugyanazok a beállítások (picit más néven) ugyan úgy nem csökkentik a feszt. -
Lordus
senior tag
válasz
Dragon3000 #26641 üzenetére
köszi srácok, mindjárt megnézem. először bios reset lesz, mert értem, hogy a win tudja, de ami eddig működött, annak most is mennie kell... de ott is megnézem a sémát...
-
Lordus
senior tag
Tomahawk max lap, 2700 cpu.
gondom a következő: áprilisi bios volt rajta (3.60) frissítettem a most megjelentre, (3.90) és eltűnt a cool and quiet funkció.
hát, az pedig nekem kell, így visszaraktam a 3.70-est, ebben már megjelent újra a biosban, de a cpu nem vesz vissza a frekiből. Majd vissza a 3.60-ast, és ekkor sem...
Tehát nem tudom, mi a bánat történt, de hiába van bekapcsolva a cnq, a proci @3800-on pörög állandóan.
Másik gondom: drága msi nem figyelmeztetett, hogy törli a mentett beállításokat... a 2008-as szintén msi lapom nem törölte bios frissítés alkalmával. tehát ez elég jó, nem keveset állítgattam a ventiken/pumpán, stb... testreszabtam elég jól, erre tessékvalakinek van ötlete, miért nem mehet a cnq?
-
-
Lordus
senior tag
válasz
PsycHo88 #24849 üzenetére
nem fér be se felülre, se hátra a radi? pont a legkevésbé optimális helyen van most...
illetve ahogy a kolléga is írta, nincs semmi értelme 300-as cpu venti fordulatnak, mert az át sem fúj a bordák között. sztem még 600-nál sem hallod, de ott már legalább átfúj.
A pumpa motor rpm-jét viszont vedd visszább, a meleg vizet hiába forgatod nagy sebességgel a rendszerben, nem attól hűl le -
Lordus
senior tag
válasz
Raidon #24841 üzenetére
régen én is minden pasztát finoman, nagyon vékonyan elkentem a procin. de láttam videót, hogy az nem jó, mert olyankor mini légbuborékok letetkeznek, amikor felrakod a hűtőt, ami ugye szigetel... nem tudom, mert a régieknek is jók voltak a hőfokjai.
most a vízhűtés alá szó szerint egy kisebb borsszemnyit tettem középre és ennyi. nagyon kevésnek tűnt, de az adatok jók, így nem bántom.
idle: 30 fok max (ez is csak akkor, ha a gép belseje is eléri a 29-30 fokot)
max terhelés: 60 fokot nem éri el
(ryzen 7 2700 @3800mhz) -
Lordus
senior tag
válasz
hokuszpk #24804 üzenetére
vizhutesem van!!! 3x leirtam, nagyon elméláztál!!!
hopsz, high teszt, 188+
ramon is állítottam, most 16-17-17-17-36
eddig 16-18-18-18-38 volt...
ez elég komolyát hozott!!!
mindjárt kap very high tesztet is!@edit:
megkapta a két köröst, sajnos itt csak 178 és 179 az eredmény. de legalább most nem esett vissza! -
Lordus
senior tag
4ghz-re állítva 182+ majd 177+ eredményt hozott az ibt. (2 körös teszt, very high)
érdekes a nagy különbség...
max 66 fokos volt a cpu, mondjuk most be van dugva nem jól szellőző helyre...
a magok max fogyasztása meghaladta a 106W-ot, áramfelvételük pedig max. 142A volt. nem sok ez? (és volt, hogy felugrott egy pillanatra 4126mhz-re minden mag, gondolom a pbo auto beállítás miatt...)
cpu fesz: 1,2875
soc fesz: 1,0675v
MOS temp: szintén 66 fok, ez sem tűnik alacsonynak...3.8ghz-en 60 fok alatt megáll, 1,2v-on. 2-2,5%-ot hoz ez a +200 mhz, de ez elég magas ár érte, nem akarom kínozni ennyire, főleg, ha a rammal könnyebben tudnék neki segíteni a számolásban...
@edit:
hokuszpk: jaja, ezt néztem, csak itt sem esett szó a sima 2700-ról, már főleg a 3xxx-ek vannak benne...viszont amit írtál az alapján a 106A-es áramfelvétel már sok lesz, igaz?hülye vagyok, a fogyasztás volt 106W... tehát az még bőven-bőven nem gond -
Lordus
senior tag
SIma 2700-asnál mire szabad írni ezeket a PBO értékeket? ami még tuti nem bántja.
ppt edc tdca 2700x-nél, meg főleg a 3xxx szériánál sok leírást találtam, de pont ez a prochoz nem nagyon...
-
Lordus
senior tag
válasz
Speed® #24784 üzenetére
hokuszpk is megoldotta, csak ram beállításokkal. nálam is sokat számít, amennyit eddig elértem.
tudom, hogy nem fogja senki megmondani a tutit, de irányadónak kellene egy kb. beállítás, amin tudok finomítani. hogy ne kelljen a nulláról (na jó, már kettőnél tartok) kezdeni...(#24786) hokuszpk : sajnos nincs ilyenem
Speed(R) : az a baj, hogy utoljára a 2010-es években foglalkoztam azzal, hogy a biosban mi mit jelent, mire van hatással, mit/hogyan érdemes milyen értékre állítani, mit szabad és mit nem.
azóta elég sokat fejlődött a technika, ráadásul az intel gép volt...
tehát nekem baromi sok dolgot újra kell tanulnom, mert 10 év lemaradásom van. ezért lenne jó némi irányadó beállítás, hogy ne vacakoljak olyan beállításokkal, amin valszeg itt sokan csak röhögnének, hogy minek nyúlok hozzá, mert az nem hoz semmit - de én ezt nem tudom, a 10 év kimaradás miatt... tetszik érteni?
meg kell tanulnom egy csomó mindent, mert természetesen az alaplap könyvében (már akkor sem volt) most sincs semmi értelmesen leírva, hogy mi micsoda... és még ha tudom is hogy mi micsoda, akkor sem látom át az összefüggéseket...
szal' továbbra is örülnék, ha kapnék még támpontokat olyanoktól, akik hasonló konfigot nyúznak és már eljutottak valameddig.
mivel a ramom favoritnak számít, így talán többek használják, nem csak úgy gyári beállításokkal, vagy xmp profillal, hanem 'rendesen' meghajtva -
Lordus
senior tag
válasz
Speed® #24780 üzenetére
de ez nem ram topik...
igazad van, akkor tényleg nem te vagy az emberem, azt hittem, jobban beleástad magad a bekonfigolásába.
hokuszpk sokat segített, de már ő sem 2700-at használ, és nincsenek meg az egyébként nagyon komoly eredményeket hozó beállításai.röviden:
2700 cpu
3000-res ballistix sport ramok
tomahawk max lap
igazából csak a ramokat kellene hangolni, azt szeretném kideríteni, hogy aki már kiizzadta az ezer újraindítást és bekonfigolta a gépét, az megosztaná-e velem a ramjai beállítását.
nálam most nagyon finoman 1,2v-on, 3800-on fut a proc, mellé 16-18-.18-18-38 beállításokkal, 3600-on dolgozik a ram. így IBT eredmény 175-176.
enermax liqmax iii 240 van rajta, 140-es ventikkel, így 680-1100 rpmre van állítva és 60 fokot nem éri el.
hokuszpk 189-es eredményt hozott ki a rendszerbőlb350-es lappal...
szóval örülnék egy 180-185 közötti eredménynek és ehhez a ramokkal kellene borzasztóan sokat játszani. és unom a folyamatos bios resetet, kár, hogy nem tettek a lapra hátulra egy kapcsolót, de lassan én kivezetékelem...
a procit nem nagyon akarom feljebb tolni, mert innentől feszt kell emelni sokat, hogy stabil legyen. nincs értelme, mert csak fűt... esetleg 4000-ig megpróbálnám, de a ram többet hoz szvsz. -
Lordus
senior tag
válasz
hokuszpk #24686 üzenetére
de csak első indításnál...
előtte játszottam a hitmannel, kb. 1 órát, és semmi gond.ram: 1,3v - játszottam vele, 1,35-ről hoztam lefelé.
1,26 már kevés volt, 1,27-nél is előfurdult hiba fél óra után. 1,3-nál még nem.
proci ugyan ez, nem csak úgy állítottam, hanem fentről, meg lentről is próbáltam.a lapon van valami "memory try it" funkció, ebben ki tudom választani, hogy 3600-on 18-18-18-38-as időzítéseket lőjön be.
ezt kapcsoljam ki? -
Lordus
senior tag
no, megjött az ssd-m, beraktam (kihúztam az áramból a gépet) és megint 3200-on ment a rendszer az első indításkor. dc már kikapcsolva - tehát az nem kavarhat be.
újraindítottam, és 3800-on megy.ez miért lehet?
tomahawk max, legfrissebb bios (kb. 1 hetes)
most már idegesít...
miért játssza ezt?!?!egyébként visszagondolva eddig is akkor indult 3200-on, amikor előtte ki volt kapcsolva a gép. tehát ha újraindítottam 10x, akkor mindig a jó értékkel indult - asszem'
-
Lordus
senior tag
válasz
Chaser #24674 üzenetére
köszi mindkettőtöknek!
Az aida-t nem szeretem...valahogy idegen, rideg, tele van olyan infóval, ami nem érdekel.
a speedfan brutál jó volt, mindent be lehetett állítani, mit figyeljen, mikor változtasson milyen ventit, stb...
mondjuk erre már nincs szükség, hiszen a lapon mindent beállítok, a vga ventit meg az msi afterburnerrel tudom megfelelően beállítani - úgy tűnik eddig.
most leszedtem a hwinfo64-et, ez sem tűnik túl felhasznlóbarátnak, de adok neki egy esélyt.
igazából valami teljesen egyszerű progit keresek, ami mutatja a hőfokokat, ventiket, terheléseket. ennyi. felesleges infók nem érdekelnek. ez is csak azért kell, hogy finomhangolni tudjam még a rendszert.
szóval valami egyszerű, kicsi, hwmonitor progi volna a legjobb.4.2ghz: lehet, hogy rosszul emlékszem, és nem 1,28v-volt... de stabil volt, az tuti, mert lement több teszt, (cpu, vga, külön, egyszerre) játszottam is vele. pár órát ment a gép ezzel... sztem simán bírja, sőt... 61-62 fokig melegedett max. alapon meg simán visszamegy 30-ra, vagy alá (igazából majdnem a gépházon belüli hőfokra visszaért, 1-3 fokkal van felette max...)
dc: igazából csak a rgb miatt tettem fel. de hát... elég siralmas, hogy van 10 beállítás, és ennyi... szóval belőttem kékre, azt jóvan'
apropó: nincs valami 3rd pary cucc, ami vezérelné a fényeket nem ilyen butuskán?
bocsi: ram tudom, hogy nem ide illik, de hátha...
3000-res ballistix sportot vettem. alapból 2400-nak ismeri fel a bios, 2 xmp profillal, amik viccek, a jobb is 2933mhz...
na mindegy, most beállítottam 3600-ra. 16-18-18-18-38, 1,3V - ez így jó lehet? (try it ezt adta) 1,27v-nál még fagy... egyébként 3600 fölé érdemes még próbálkozni? persze nem brutál lassú időzítésekkel. (a try it funkcióban pl. hiányzik a 3666, 3733) hátha használ valaki ilyet és kisakkozta, hogy mi a max, ami kihozható belőle...(#24676) hokuszpk - oks, kipróbálom! - nekem is ez volt fura, hogy alapfrekin indul... DE ha a sajátgépen a tulajdonságokra nyomok, akkor 3,8ghz-et ír. de a cpuz 32-es szorzót és 3200 mhz-et ír, és a dragoncenter is 3200 mhz-et...
-
Lordus
senior tag
válasz
hokuszpk #24672 üzenetére
ma jön meg az ssd-m, akkor arra már fel sem rakom a dc-t.
valami jó monitorozó progi esetleg? a speedfant szerettem, de sajnos ezzel a lappal már meg se nyikkan
- megy a cnq - de néha mégsem... ez a fura...
- meg ez a random 3200 mhz-en indulás. pfffff újraindítok és jó... vagy lehet, hogy a cpu-z-t is bekavarta a dc??? -
Lordus
senior tag
válasz
hokuszpk #24666 üzenetére
köszi!
visszaolvastam és látom, hogy a 2700-asokat 3700 körül használják előszeretettel 1,15v körül.
én most 3,8ghz-re állítottam, 1,2v-tal
víz van rajta, nem melegszik 60 fok fölé akkor sem, ha a vga (rx580 nitro+) aláfűt.
nem akarom széthajtani, tegnap egy teszt erejéig 4200-on megküldtem, kb. 1,28 volttal. azt szépen megcsinálta, de nem az a cél, hogy 5ghz-et kihozzak belőle. csak finoman, épphogy egy kicsi feszemeléssel ez a 3800 tetszik. amúgy is a vga gyengébb, a proci kihajtana jobbat is, majd idővel beruházok, de most még jó eznagyon rég volt amd-m, amit most leváltok, az egy 2009-es S775-ös Intel, C2Q - ott ha állítottam a feszen, akkor is a speedstep miatt visszavett. itt nincs mód rá, hogy visszavegyen? auton nem hagyom, hisz az ad neki 1,4 voltot (de minek
)
még egy kérdés: néha játsza azt, hogy nem megy a cool n' quiet. meg néha azt, hogy a windows 3,8ghz-et ír neki, de a dragon center és a cpu-z is 3,2ghz-et... ekkor újraindítom, nyugtázom, hogy a biosban 3,8-at mutat és ekkor már a cpuz meg a Dragon center is 3,8ghz-et mutat...
biztos béna vagyok még hozzá, hisz az elmúlt 10 évben nem fejlesztettem/nem nagyon használtam a gépt. egy csomó dolog új, meg kell tanulnom mozaikszavakat, beállításokat, át kell látnom /tanulmányoznom a dolgokat, de ez akkor is fura -
Lordus
senior tag
Most nem változik a VCore, hiába 1500-3800 mhz között van a proci. ezt hogyan kell beállítani, hogy alacsony frekinél a vcore-t is vegye vissza?
-
Lordus
senior tag
sziasztok,
visszatértem AMD frontra, nagyon hosszú idő után...
Egy Tomahawk MAX / Ryzen 7 2700 páros, Liqmax III hűtéssel és Ballistics Sports (3000@3600) rammalA kérdésem: hogy a fenébe tudom megnézni, hogy mi a proci alapfesze? sehol nem találom, aida sem mutatja.
Kicsit letesztelném, mit tud. most 3800-on megy 1,3v alatt. de ment 4200-on is. csak amíg nem tudom, mi az alap VID-je, addig nem bántanám nagyon...
Nagyon tetszik eddig, néma a gép és elég szépen megy. csak játszom itt tegnap óta a bios beállításokkal. ezzel még elleszek pár napig, mire mindent hajszálra bekonfigurálok...
CnQ-nél mit jelent a Pstate0, 1 és 2?
láttam egész jó videót egy tomahawk max tuningbeállításairól, csak most nem találom. valaki esetleg belinkelné-? (ha épp el van neki mentve)
kb. meddig szabad elmenni cpu fesz terén?
köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! R5 5600X / RTX 3080 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Egyedi ékszerdobozka
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- AKCIÓ - 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest