Hirdetés
-
Mobilarena
AMD Radeon™ HD 7950 / 7970 topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
zack
nagyúr
Megvan a megoldás.

Csak a TriXX tudja fizikálisan állítani nálam. Se Asus GPU Tweak, se AB.Ellenben 1,24V körül a 850W Chieftec táp lekapcsol.
Megpróbálom kisebb fesszel.
A bench lefutott, de ahogy kiírta az eredményt, lekapcsolt a gép.
-
válasz
ricshard444
üzenetére
Vagy nincs engedélyezve a force constant voltage és így nem engedi a kártya a piszkálást, hanem marad a gyári vezérlésen.
-
daneeeeee
aktív tag
válasz
ricshard444
üzenetére
Ugyan nekem nem 7950cf-em van de szívesen segítek ha kell.
-
zack
nagyúr
válasz
ricshard444
üzenetére
Nem. 1188V-t ír terhelésre.
-
ricshard444
veterán
1106V ír a AB alapra. Adtam neki 1130V-t +20% CCC-ből. De monitorozás közben 1188V-nél nem megy feljebb
Nem 1.088 akart lenni? Sorry, de én sem vagyok itt egész nap
Alap beállításon az After úgysem a realtime értéket írja ki hanem azt amit beállítasz.
Gpu-Z-vel nézd a feszeket és Trixx-el tuningolj hátha más lesz a képlet az egyenlőségjel végén. -
zack
nagyúr
Jó lenne ha valaki folyamatosan itt lenne a problémákat kiküszöbölni mert nincs időm erre egész nap...

Ha már fontos a teszt...AB monitoron az első kártya GPU 1188V-t kap míg a második 1.138V-t lapfeszen, pedig a synchronize be van pipálva.

Hiába emelem AB-ben, a monitoron nem látok magasabb feszt 1,1188V-nél...Ilyenkor mi van?

-
zack
nagyúr
Következő...
1106V ír a AB alapra. Adtam neki 1130V-t +20% CCC-ből. De monitorozás közben 1188V-nél nem megy feljebb, pedig emelkednie kellett volna.

Ilyenkor mi van? -
ricshard444
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Méri a Ram hőt a kártyád? Nem VRM-re gondolsz? Az 120ig működik gond nélkül, de jobb 105 alatt tartani
-
válasz
kockaharcos
üzenetére
Mennyi a gyári fesz a kártyán? Bocs ha volt már szó róla, telefonon kellemetlen keresgélni...
Ricshard@ az attól is függ persze, mennyire fűt mindeközben. Az én kis drágám 1,21V-nál 90 fokos ramokkal rendelkezik; azt nem szívesen tolnám 24/7-ben... -
ricshard444
veterán
1.25V még biztonságos 24/7-re , úgyis ledroppol terhelés alatt 1.17-19V-ra
-
-
ricshard444
veterán
Van ULPS Utility is, kényelmesebb. A Trixx néha bebugol és nem kapcsolja ki.
-
A trixxből kikapcsolható ulps nem ugyanezt a hatást éri el? Akkor megússza a registryben kotorászást...
Zack@ fcv nem veszi vissza a 2D feszültséget. Pl boostos kártyával csak így megy a fesz szabályzás kézileg.
-
zack
nagyúr
válasz
kockaharcos
üzenetére
Szükséges CCC-ből a +20%?
Force Contant Voltage mit csinál?
-
zack
nagyúr
válasz
kockaharcos
üzenetére
De ha eleve jobb lesz a tuning feszemelés nélkül is, akkor nem kérdés hogy így járok jobban nem?
-
zack
nagyúr
válasz
kockaharcos
üzenetére
Tehát akkor lényegében így hagyható 24/7-re?
-
zack
nagyúr
válasz
kockaharcos
üzenetére
Tehát magyarul a második kártya végig menni fog? Gondolom a visszavett 2D órajeleken nem?
A fogyasztáson kívül van ennek bármilyen buktatója? -
kockaharcos
senior tag
Nem. Annyi fog változni,hogy nem kapcsol le a második kártya ha nincs 3D-s terhelés, és a második kártyán is tudod a feszültséget szabályozni.
Regisztrációs adatbázisban kell beállítani.
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ ControlSet001 \ Control \ Class \ {4D36E968-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}.
Ha megvan nyisd ki, találsz benne ilyen mappákat, hogy: 0000, 0001, 0002, 0003. Ezen mappák majd mindegyikében megtalálható az EnableUlps duplaszó, és az EnableUlps_NA szting. Mindegyiknek az értéke 1-en van, ezeket állítsd 0-ra.
Restart és happy. Driver frissítés után mindí el kell ezt játszani.by Jones965
Esetleg van egy telepítős módszer is, ha az egyszerűbb neked, akkor itt van ULPScontrol
by Droidmester
Ez egy exe fájl, csak indítod, nyomod amit kér, restart és kész is.
Egyébként én 7870CF-nél használtam ezt a módszert, és igen szép eredményt értem el vele, bár nem volt ilyen jó RAM a gépben, de itt a kép:

-
zack
nagyúr
válasz
kockaharcos
üzenetére
Nem. Catalyst-ból próbálkoztam eddig. Ettől az ULPS off-tól nem lehet baja?

-
Raggie
őstag
Persze azzal óvatosan bánnék, leveszem az egész hűtést a kártyáról mielőtt bármit is csinálok majd. De először csak szilikonozni fogom. Meg egyébként elvileg lehet kapni ehez csak ventit. Inkább új ventiket veszek pár ezerért, mint gariztatási mizériába bocsátkozzak egy német bolttal...
-
-
Raggie
őstag
Hajjaj. Új szomorú jelenségre lettem figyelmes a kártyámnál.

48%-ostól kb 65%-os sebességig a ventillátorok ilyen hangot adnak ki: LINKValaki találkozott már ilyesmivel? Ez mindenképpen venti csere vagy elég lehet egy szilikonsprével befújni?!
-
zack
nagyúr
válasz
ricshard444
üzenetére
Én is segítenék de szétfeszelni nem fogom. Alap feszes eredményben bármikor segítek.
Nálam CF-ben alapfeszen 1000-1050 ig stabil. Ha adtam neki plusz feszt akkor se lett jobb. Memóriánál pedig az 5200Mhz a stabilitási plafon. Itt sem tudom stabillá tenni fesz emeléssel. Olyan mintha valami védelem lenne a kártyákban... Ami mondjuk cseppet sem baj. Egyszer majd megnézem őket külön külön is. -
Töki bácsi
aktív tag
válasz
ricshard444
üzenetére
Szívesen segítenék, de sajnos csak egy kártyám van

-
ricshard444
veterán
Futtatna nekem valaki egy Tomb Raider Benchmarkot 7950CF @ 1125/1450-en, 1920-ban Tress-el + 4xSSAA-val Fraps-el mérve? Majd ugyanez CF nélkül
Szükségem lenne a tesztemhez erre az eredményre
-
HSM
félisten
válasz
r3v0Lut10n
üzenetére
Ez érthető.

-
banderasz77
addikt
válasz
Töki bácsi
üzenetére
Igen, még a széria számokat is csak 1 választja el sorban....
HSM és még páran a csapatba tartoznak....
-
Bossi
őstag
korábban írtam, hogy nekem a GPU-Z nem mutat VRM adatokat az AIDA64 ezt írja érzékelőnek:
GPU érzékelő típusa Diode (ATI-Diode)és GPU adatnak csak ennyi:
GPU mag 0.850 V
GPU dióda 32 °C (90 °F)ötlet? valaki találkozott már hasonlóval?
-
Raggie
őstag
válasz
Töki bácsi
üzenetére
Nem tudom ez miért van, de banderasz77 és Pug kolégánál is ilyen kártyák vannak. Nem boost-osak és nekik is ugyanilyen órajeleik vannak. Lehet, hogy frissített egy alapios-t a gyártó és megemelte az órajeleket. Mondjuk igazán frissíthetnék a honlapjukat is...
-
Raggie
őstag
válasz
Töki bácsi
üzenetére
A frekvenciát honnan olvasod le?
Ez a 925MHz csak a boost-os kártyáknál szerepel a Powercolor honlapján...
Nézz egy MSI AB grafikont úgy, hogy beállítod a "low level hardvare monitoring"-ot, mert ha ott ugrál a core clock, akkor boost-os a kártyád. -
Töki bácsi
aktív tag
válasz
Raggie
üzenetére
Már akartam korábban is kérdezni, hogy egyáltalán miért 925 MHz a gyári frekvenciám? A gyártó hivatalos oldalán is 800 MHz van megadva (különbség még, hogy piros a NYÁK, nem fekete).
-
Raggie
őstag
válasz
Töki bácsi
üzenetére
Én is az 1100MHz-es beállításnál maradtam 24/7-re. Szerintem ez egy elég tisztességes túlhúzás még így is, főleg ha a kártya 800-as alap órajeleit nézzük (+37,5%), és a 70-75 fok körüli hőmérsékletek is tarthatóak.
Egyébként egy-két 12cm-es házventi nem nagy beruházás és jópár fokot számíthatnek jól elhelyezve. Ez még esetleg megfontolandó volna számodra.
szerk.: még egy kérdés - a ventiket te állítottad fix fordulatszámra, vagy ezek a százalékok az automatikus vezérlés értékei?
-
Töki bácsi
aktív tag
Megcsináltam a tegnap beígért Tomb Raider benchmarkot. Ezúttal minden beállítást felvettem maximálisra, kivéve a TressFX-et állítottam OFF-ra. Mivel viszonylag új technológia, nem akartam, hogy torzítsa az eredményeket. Hogy a fedélzeti memória ne zavarjon be, értékét fixre állítottam minden egyes mérésnél. A szoba hőmérséklete 26°C körüli, illetve feletti. A számítógép ház nem valami jól szellőző, ezért levettem az oldallemezét. Konfigom a profilomnál látható. A mérést először a power limit megemelése nélkül végeztem, kíváncsi voltam, hogy anélkül mit érek el:
Ebből elsősorban szerintem az szűrhető le, hogy alapbeállításokon is megközelíti a power limitet a kártya terhelés alatt, így nem nyerünk semmit a tuninggal.
A második méréssorozat alkalmával ráadtam a +20%-os power limit-et, bízva a legjobbakban

19,3% átlag fps növekedést értem el az alap és a tesztben szereplő legmagasabb beállítások mellett. Ilyenkor a kártya 82°C-os, ami szerintem nem egy életbiztosítás neki. Mivel hosszabb távra tervezek vele, így megkímélem ettől
1000MHz-re húzva 6,3% átlag fps növekedést értem el 3%-al melegebb GPU mellett, ami szerintem igencsak viselhető. 1100 MHz-nél 12% mind az fps, mind a hőmérséklet növekedés.
1200-ra húzott GPU mellett a hőmérséklet 24%-al nőtt a már említett 19,3%-os fps növekedés mellett, tehát látható, hogy megfordult az arány. Mindenki szűrje le, amit le lehet ebből szűrni, illetve örömmel veszem a tanácsokat és a kritikát. -
Macka
veterán
7950-en Wot-ozik valaki? Komolyan mondom, szarabbul fut, mint 7870-en ment.
-
HSM
félisten
válasz
r3v0Lut10n
üzenetére
Nem lenne szabad ezt csinálja. Ha nem fér bele, akkor leveszi az órajelet, amíg bele nem fér.
Amúgy amit írsz, fizikai összefüggés (p=u*i) az igaz, csak éppen a powertune tojik az aktuális feszültségre és áramerősségre, ő algoritmikusan próbálja belőni, mennyit fogyaszthat éppen a gpu. Elég sokat foglalkoztam ezzel a cuccal, a Tahiti-s logout cikkemben megtalálod, mire jutottam.

-
Bossi
őstag
r3v0Lut10n, Chapel köszönöm a válaszokat
-
Chapel
addikt
válasz
r3v0Lut10n
üzenetére
Nekem nem boostos a karim elvileg és kell a +20% húzás esetén, mert különben vagy folyamatosan ugrál a teljesítmény, vagy nem éri el amit kell.
szerk: Természetesen Bossi-nak szólt a válasz.

-
r3v0Lut10n
senior tag
TDP limitet állít (kártya által maximálisan felvehető teljesítmény - W = V x A - voltot tudod, ampert meg látod pl GPU-Z-vel, vagy AIDA64 .. vagy ami tetszik
). Lásd pár hsz-el feljebb 
Egyébként nem csak boostosnál van jelentősége. Ha boost-al megy 1000 vagy sima kártya húzva 1000 mhz-en (csak példa
) ugyanúgy szükség lehet plusz teljesítményre, mert 1-1 esetben lehet hogy mondjuk 205W-ot szeretne felvenni 
-
Bossi
őstag
válasz
r3v0Lut10n
üzenetére
és egyébként ennek a +20% és -20°%-nak csak boost-os VGA-nál van jelentősége? És pontosan mit csinál?
köszi
-
r3v0Lut10n
senior tag
-
Raggie
őstag
válasz
r3v0Lut10n
üzenetére
Hát most kipróbáltam -20%-al és csak annyi történt, hogy kaptam egy "a driver leállt és helyreállt egy hiba után" üzenetet és végeszakadt a terhelésnek kb 30 másodperc után. (Aida64 GPU stress test-et alkalmaztam)
Hmm... de az órajel vagy feszütség nem változott addig a 30 másodpercig. Mindegy, nem csesztetem ezzel a kártyát inkább
. Hagyom +20%-on azt annyi. 
-
r3v0Lut10n
senior tag
válasz
Raggie
üzenetére
Mivel belefért a TDP limitbe (alap 200W -20% 160W +20% 240W) nem változtat semmit
Ha nem férne bele akkor jönne hogy fesz vagy órajel csökkentés és látszódna meg. Próbáld ki -20%-on és egyből észre fogod venni. Tulajdonképpen az csak egy lehetsége plusz vagy tartalék erőforrás lehetőség (amit kihasználHAT a kártya ha szükséges) 
-
Töki bácsi
aktív tag
válasz
pcsabat
üzenetére
Nem is gondolkodtam ilyen nagy mértékű húzásban. Max 1100/1400 amit még szeretnék kihozni hosszú távon. De ez tényleg max, bőven elég lehet az 1000/1300 is. Csináltam egy előzetes gyors tesztet, ebből látszik, hogy azért eléggé melegedik a kártya. 1100 MHz felett szerintem kérni fog 1,15 V-ot, és így is 73-75 fokos lesz. De majd ha hazaérek, kiderül hogy tényleg így van-e.
-
Raggie
őstag
Más: Ez a Power Limit plusz-minusz százalék a nem BOOST-os kártyáknál is számít valamit? Csak mert én a 24/7-es beállításaimmal (1100/1400 - 1080mV) teszteltem 0%-al is és +20%-al is és ránézésre teljesen ugyan azok lettek az értékek (fesz, hőmérséklet, ventik, kb minden).
-
pcsabat
őstag
válasz
Töki bácsi
üzenetére
szerintem hosszú távon ne adj neki 1.2 V-nál többet, a GPU-t tartsd játék alatt 70 fok alatt, a VRM-et szintén 70-80 fok alatt és nem lesz baj a kártyáddal. Persze az sem árt neki ha nem 1300 Mhz-n használod a GPU-t a ram-ot meg 1600-on

Iszonyat jó kártyák egyébként, nekem is nagyon a szívemhez nőtt. Nem bántam meg, hogy átpártolam a zöld oldalról - azok túl hülye biztosítottak voltak nekem

-
Töki bácsi
aktív tag
válasz
kockaharcos
üzenetére
Rendben, köszönöm a segítséget

Kinyírni valójában nagyon nem szeretném, mert már egy hét alatt nagyon megszerettem
-
kockaharcos
senior tag
válasz
Töki bácsi
üzenetére
Egyenlőre nem tudják megállapítani, de úgy néz ki szépen lassan befogják vezetni. Pedig az itt olvasottak alapján igen szűk réteg foglalkozik feszültségemeléses tuningolással. Bár aki a PH-ra jön megfertőződik
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A lényeg, most még nyugodtan tuningolhatod a kártyát, persze ne ész nélkül,mert az neked sem jó ha hetekig nem tudod használni a kártyát, de értelmes hőfok/fesz mellett semmi baja nem lesz.
-
torma1981
veterán
válasz
Töki bácsi
üzenetére
Azt hogy húztad a kártyát szerintem sehonnan nem tudják megállapítani.
-
Töki bácsi
aktív tag
válasz
kockaharcos
üzenetére
Ezt a gari dolgot nem igazán értem mostanában, mivel szerencsére még egy kártyám sem adta meg magát. Világosíts fel kérlek: a tuningból származó kártyahalál nem jár garanciavesztéssel? Ha igen, hogy tudják ezt visszanyomozni, hogy egyáltalán húztam a kártyát?
-
Asbee
veterán
Ti is észrevettétek, hogy az új beta driverek majd 5-6 fokkal jobban fűtenek? Különösen a beta6 és beta7
-
kockaharcos
senior tag
válasz
Raggie
üzenetére
Az előbb említetted,hogy csináljak hosszabb tesztet is, figyelj, ezek nem 5-10 perces tesztek, van mikor 5-6 órát végig BF3-azok egy este alatt, és akkor sincs semmi probléma a kártyával. Lehet hogy valaki sajnálja ilyen órajelen járatni,meg meleg stb, de még nem vezetik be a feszültség emeléses tuning tiltását, vagy mit
, addig igazából nincs min parázni. Még van rajta 1 év gari, és igazából a kártya van értem. Szóval nem kell babusgatni. Ha elakar olvadni, felőlem nyugodtan 
Ja és ha az alap 800MHz-es 7950-hez viszonyítok, akkor ez bizony 50% OC
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Asbee: 12.11Béta óta ugyanúgy fűt a kártya. Előtte valóban hűvösebb volt, meg lassabb.
-
Raggie
őstag
válasz
kockaharcos
üzenetére
Látom én, csak furesz. Nálam összevissza szabályozza szinte hőfokonként.

-
Raggie
őstag
válasz
kockaharcos
üzenetére
Itt is eléggé fix 55%-on tartottad a ventit. Legalábbis a GPU-Z ablak szerint.
Ja, egyébként nem zrikálni akarom a kártyád, félre ne érts!
Csak sztem csinálj hosszabb tesztet is a biztonság kedvéért.
Tényleg elég jó érték, mert 1200-on járatod, amit én meg sem próbáltam.
-
Chapel
addikt
válasz
kockaharcos
üzenetére
Ja értem, akkor csak félreértettem a mondatot. Akkor lehet hogy ezt én is megcsinálom, mert max órajelen nálam a gpu bele nyal a 77-78 fokba, persze lehet hogy ez nem extrém, de nyilván lehetne alacsonyabb, a hűtés már így is úgy visít néha hogy ihaj.
Vrm-et még nem néztem, de látom az sem árt, kösz!
-
Raggie
őstag
válasz
kockaharcos
üzenetére
Mi a különbség a két kép között?
Csak mert az elsőn stabilan 70-72 fok a VRM-ed míg a másodikon igaz, hogy csak 72-74 fok de kitartóan emelkedik és még emelkedne is szépen tovább, nem látok csökkenő tendenciát sem a hőfokban. Így nem járatnám a kártyát a helyedben, vagy legalább teszteld ki furmark-kal hogy meddig menne fel a VRM maximumra. -
Raggie
őstag
válasz
kockaharcos
üzenetére
1-2 perc?

Nálam több, mint 10 percig megy az a cucc. (3 vagy 4 bemutató, aztán 6 benchmark)
Nálam ez magasabb hőfokokat generált, mint a Crysis 3 egy óra játékkal! -
Raggie
őstag
Még valami kockaharcos:
mind a KETTŐ VRM-et figyeled? Csak mert a másik VRM nekem végig 50-55 fok alatt marad. Tehát az egyáltalán nem kritikus.
(meg ugye nálam a ventik auto-n voltak, egyszer sem kúsztak fel még 50%-ig sem...)Zack: 1000-es órajelen nálam 60-65 fok körül alakultak. Avval nincs gond, csak a tuningos órajel alatt.
-
zack
nagyúr
Szerintem ezek a magas VRM hőmérsékletek silány minőségre utalnak. Nálam se melegebbek 1000/1300-on mint a GPU. GPU és a VRM is 70 fok körül van. Általában a VRM az egyik olyan alkatrész amin előszeretettel spórolnak a gyártók. A másik hiba forrás a rosszul kivitelezett VRM hűtés, de a házikó hűtése is fontos tényező. Ha ezek még össze is adódnak, akkor alapból magas lesz a VRM üzemi hőmérséklete.
Az átpasztázással meg óvatosan mert garanciavesztéssel jár. Nem hiszem hogy 5-10 fok és némi plusz Mhz miatt megérné lekapni a hűtést...
-
Raggie
őstag
válasz
kockaharcos
üzenetére
Hát most újrapasztázás után kb ugyanott van a két hűtés, nem látok túl nagy különbséget a hőfokokban(csak a magas feszes beállításnál).
1100MHz-en ugyan úgy 65-67 fok a két kártya.
Meg neked azért a VRM-eknél kicsit masszívabb, vastagabb az a heatsink mint nálam...
Valamint: én ezeket az értékeket az Aida64 statisztikákból olvastam ki, nem tudtam monitorozni, hogy a teszt alatt folyamatosan hogyan alkulnak a hőfokok, mert az ingyenes 3dMark nem engedi, hogy bármilyen kijelzőt megjeleníts a képernyőn teszt közben (az OSD-t is letiltja). Szóval még az is lehet, hogy ezek a max fokok csak egy-egy pillanatra voltak jelen és nem a jellemző értékeket olvastam le. Ezen sajnos nem tudtam változtatni, mert nincs most más benchmark progim fenn.
-
Chapel
addikt
válasz
kockaharcos
üzenetére
És az újrapasztázás segített, lett szemmel látható eredménye?
-
Raggie
őstag
válasz
Stukker1987
üzenetére
VGA-ra csak középkategóriás. IC Diamond a jó kategória már, de most nem volt rá keret!

@ kockaharcos: hát a szobámban nemtudom pontosan mennyi fok van, de nem fázom. a Házam egy CM Elite 430 3db ventivel, szóval még azt sem lehet mondani, hogy rosszul szellőzik. A VGA hőmérsékleteket lesz*rom igazából, amíg 90 fok alatt vannak, mert szinte semmit nem számít, de a VRM az aggasztott. Nemtudom, lehet hogy ez a 950MHz edition melegedősebb. Az 1200MHz-t például meg sem mertem már próbálni, mert kb 1250-1290mV-ot kért volna, ezekkel a feszekkel a VRM meg már 5 perc után 100 fok fölött lenne.
-
kockaharcos
senior tag
válasz
Raggie
üzenetére
Érdekes amit írsz, nekem Sapphire OC van, boost nélküli. Szerintem magasak a hőfokok. Bár a ház sem mind1, és a szobahőmérséklet.
Nálam kb 23-25 fok van a szobában.
Van mikor alapon használom, de az is előfordul,hogy max OC-val, amit még egészséges hőmérséklet alatt elbír.
993mV az alapfeszültsége, ezt nem szoktam babrálni, 900/1250-en vígan megy, ekkor a ventilátorvezérlés is alapon van, 36%-ig emeli és 52-55 fokig melegszik a kártya.
1130mV 1100/1500 ekkor 60 fokig melegszik 50 %-os ventilátorral itt már nem a gyári vezérléssel, gyárival kb 45%-ig engedi, de akkor 65-67 fokig is felmegy.
1230mV 1200/1500 ekkor 60%-os ventivel 70-72 fokig tetőzik, itt már a VRM-et is szoktam nézni, mind a két vrm max 70 fokos szokott lenni. Ha Far Cry3-al játszom,akkor belenyal a 75 fokba. BF3 multi esetében nem.
Én is újrapasztáztam, mert jó 10 fokkal melegebb volt a kártya minden esetben.

-
Raggie
őstag
Na tegnap kísérleteztem kicsit.
Sapphire HD 7950 950 MHz Edition kártyámon megpróbálkoztam kicsit lejjebb vinni a VRM hőmérsékleteket.Az ingyenesen letölthető verziójú 3D Mark 11 tesztprogram alatt monitoroztam a hőmérsékletét a GPU-nak és a VRM1-nek.
1150/1450-es órajelekkel 1150mV-on (ez csak a teszt erejére, nem ezt használom 24/7-re):
GPU: max 85 fok
VRM1: max 104 fok1100/1420-as órajelek 1080mV-on (ez a 24/7 beállításom):
GPU: max 79 fok
VRM1: max 95 fokNos. Játékok alatt a VRM 90 fok alatt maradt, de még így is sokalltam kicsit. Feljebb raktam a ventit fix 55%-ra így a VRM1 max 92 fokig melegedett. De még mindig nem voltam megelégedve.
Ezután gondoltam egyet és felraktam egy régebbi Zalman vf-700-as VGA hűtőhöz való memória heatsink-eket a dual-x memória heatsinkjének a tetejére közvetlenül. (lásd alábbi képek)

A heatsink-eket a piros négyzetekkel jelölt helyekre raktam föl, a zöld jelölés meg a VRM1 helyét mutatja. Látható, hogy a gyári heatsink ezen a részen eléggé karcsú, nincs is bordázva, csak a közelben levő memóriamodulok fölött kezdődik a bordázás.Kis érdekességként: a gyári pasztával nem spóroltak a srácok... (sztem nagyon sok volt rajta):

A Heatsink-eket csak simán az MX-2vel rögzítettem, mert nagyon könnyűek ezért ez is megtartja őket. A GPU-t is az MX-2vel pasztáztam újra.
Eme művelet után a hőfokok így alakultak(újra automatikus ventiprofillal):
1150/1450-es órajelekkel 1150mV-on:
GPU: max 81 fok
VRM1: max 92 fok1100/1420-as órajelek 1080mV-on:
GPU: max 67 fok
VRM1: max 86 fok(fix 55%-os ventikkel még egy-két fokot is lehetne csökkenteni rajta, de én ezekkel az eredményekkel már elégedett vagyok)
Összesítve igenis lehet javítani egy kis plusz bordásítással a gyári heatsink-eken, valamint egy középkategóriás aftermarket paszta(mint az MX-2) is jobb hőfokokat érhet el a GPU-n, mint amit a Sapphire gyárban alapból használnak. Elégedett vagyok.

Remélem másnak is tudtam segíteni, vagy legalább tanulságos volt!

-
Tarill
őstag
üdv! megjött a ref. sapphire 7970 amiről már korábban volt itt szó veletek, de viszont olyan gondom van hogy wow-ban van kb 10-15 fps-em úgy h a 7870-el fix 60 megvolt. Most ez mi? :S
hitman 3, meg 3d markok faszán mennek
-
Macka
veterán
válasz
ImpersonatoR
üzenetére
Hogy érted, hogy nem lóg ki?
Egy Asrock Z77 Prof. Fat. lapban van(nak). Most csak az egyik van bent, a másikat még ki sem bontottam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i9-10850K 10-Core 3.6GHz LGA1200 (20M Cache, up to 5.20 GHz)
- Eladó új állapotban levő Realme 8 Pro 8/128GB fekete / 12 hónap jótállás
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
- Realme GT 8 Pro Urban Blue 16/512GB MediaMarkt garancia 2029.02.02.-ig
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Megpróbálom kisebb fesszel.

ulps off és adj neki, legalábbis a legtöbben ezt mondták itt a fórumban, ha aktiv az ulps, nem megy a tuning rendesen cfben

Nálam CF-ben alapfeszen 1000-1050 ig stabil. Ha adtam neki plusz feszt akkor se lett jobb. Memóriánál pedig az 5200Mhz a stabilitási plafon. Itt sem tudom stabillá tenni fesz emeléssel. Olyan mintha valami védelem lenne a kártyákban... Ami mondjuk cseppet sem baj. Egyszer majd megnézem őket külön külön is.

Újra nem fogom bocsi

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Afterburner-->Fan Speed : Auto