-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #46927 üzenetére
nem dos alol akarom formazni, es particionalni, epp ez lenne a lenyege
de ha ez (vagy alatti) particiokat hozok letre, es biosbol beallitom ennek megfeleloen, akkor mukodni fog? kulon drveket nem szeretnek hasznalni.
az a celom, hogy pl most osszedobok egy x konfigot, akkor a modern gepemen benyomom az sdkartyat, leformazom, es felmasolgatom ra az adott korszak cuccait, es mukodjon. ennek elonye, hogy mindig a legfrissebb szerzemenyek es beallitasok kerulnek ra. hatranya, hogy pl a wint vagy installni kell, vagy egy olyan verziot kell lementenem, ami friss install.
a masik otlet, hogy lementem az isokat az adott gephez: elonye, hogy win98 is bekonfigolva lementheto, hatranya, hogy nehezen kovetheto, hogy melyik ison mi milyen beallitassal volt.
-
válasz
DarthSun #46893 üzenetére
Már hosszú évek óta gyűlnek, csak nem rendszereztem őket. Néha-néha elővettem egyiket másikat. Most áthagnoltam erre a korszakra kicsit a PC-ről, de mind a kettőnek megvan ez előnye-hátránya szépsége és buktatói is.
Ha mar megirtam a bejegyzest kiraktam blogba is. Lustaság fél egészség...
-
válasz
DarthSun #46881 üzenetére
Akkor mondom.
Mivel nem tudok mindent kipakolni, ezért csak mintavételeztem. Azok kerültek ki, amik tuti működnek és azért ismertebbek. A Ti99-et még legfelülre kirakom. A dobozokat sem tudom kirakni, mert akkor 3 ilyen polc kellene, de nincs már több helyem.
A két felső polcon a Z80 szekció tanyázik. Gondolom az Amstradot leszámítva nincs semmi ismeretlen:
Alattuk jönnek a Commodore-ok. Csak egy-egy gép van a Ted és 64-ből is kipakolva, az 1200-as meg éppen kondizni jár:
Az Atari-k sem maradhatnak ki. Esetleg még egy 2600-as konzol is kellene, de úgy nagyon zsúfoltnak tűnt.
Végül, de nem utolsó sorban a hazai csapat. Egy homelab kellene, de sajnos nincs. (Ha valaki tud eladot, akkor jelezze...)
-
válasz
DarthSun #46878 üzenetére
Lassan alakul. Kialakítottam egy "látvány polcot" és nagyon megizzadtam vele, hogy mit rakjak ki rá. Végül nem került ki csak home computer. Már volt aki megkérdezte melyik a kedvencem. Nem tudok választani, mindegyik valamiért más és mindet kedvelem. Ami nem került fel a polcra azt is ugyanúgy szeretem, csak mondjuk kevéssé ismert (Electron, amit a mellette lévő polra raktam) vagy egyszerűen nem fért fel (C128, de lehet lecserélem rá a 64-et...)
Tovább is van mondjam még?
-
válasz
DarthSun #46872 üzenetére
Van egy franko IBM laptopom (486SLC2) amit elsosorban lemetek formazasara tartok. 2.88-as meghajto van benne, amit az megir barmi olvassa. Ha egy lemezzel nem boldogul, akkor az mehet a kukaba.
Mai butykoles targya: easy flash Sajna a Win10-et nem szereti, fel kell hoznom egy XP-s gepet.
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #46856 üzenetére
Respekt ezért az ötletért, tényleg sikerült az XT fejét átverni ezzel a trójai 720-as lemezzel!
Más kérdés, hogy 6-8 lemezt formáztam, mire egyet használhatónak találtam
Tudom, szemétből kapart lemez, de sajnos régebben is ez volt a tapasztalatom a 3.5"-esekkel, ugyanaz, amit arn írt, az utca túlfelén már bad sectoros az anyag, meg a lemezek nagy részét el lehet dobálni elég hamar. De nekem az 5.25"-tel sokkal jobbak a tapasztalataim, most is alig találok olyat, ami egyáltalán bad sectoros, a 3.5-eseket meg dobálom ki kupacban, mert vagy track 0 bad, vagy a harmada bad sector (de ezt most kéretik szó szerint!). Ha fake 720-asnak akarom használni, még nehezebb a helyzet, volt, ami úgy track 0-s volt, 1.44-nek csak 400k bad sector volt rajta...
Viszont arról az egy lemezről, ami 720-assá avanzsált, na arról bootolni is tudom az XT-t, sőt, még a Prince of Persia is elfér a boot mellett, így élvezhetem, ahogy digi effektekkel, opl2 zenével szaggat mint állat
Fantasztikus OAK VGA 500chr/ms-t ad landmarkban, a CPU-ra azt a "9 MHz"-et keveslem, még játszok a kapcsolókkal, hátha van valami időzítés valamelyiken. Azért gyanakszom erre, mert TOPBenchben a memóriával kapcsolatos pontszámok alacsonyabbak, mint egy 8MHz-es rendszeré, miközben a "3D game" pontszám magasabb.
8087 kéne még nagyon, de nagy marha voltam, hogy a '90-es években odaadtam havernak, azóta sincs...
-
válasz
DarthSun #46858 üzenetére
Goteknel mar a masodik kort futom, mert az elso nem jott meg egy honap alatt. Visszaadtak a lovet, aztan ra par napra a rendelesbol megjottek az 512-es CF-ek. Lehet, hogy a postan van valahol es megjon a dupla mennyiseg.
Az XT kerdest tovabb neheziti, hogy a hercules monitor gyari hozza.
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #46856 üzenetére
Hmmm... ez a 720-as nem is egy rossz ötlet! Okvetlenül kipróbálom. A méretkülönbség nagyon sokat segítene, ráadásul újabb remény, hogy a jó kis kukázott főgépemmel tudjak hozzá lemezt írni.
Tényleg, arról van tapasztalatod, hogy milyen 3.5-es lemezek megbízhatók? Mert elég rossz emlékűek nekem úgy nagyjából-egészében. 90-es évekbeli 5.25-öseim meg a mai napig olvashatók.
-
válasz
DarthSun #46850 üzenetére
Nekem is sikerult feltamasztani az egybe Schneider-t. Megfurdettem, a billentyuzetet szetkaptam, megjavitottam a foliat ahol kellett. Szoval vegre megy, igaz a vegen az elem eleg kokany modon kerult ra, de ennel nagyobb baja ne legyen
A dilemma: Van egy darab 8 bites ISA slot. Az alaplapon van Hercules vezerlo. Mi keruljon az egy szem slotba?
1. SB 2.0 mert hang az kell. De mi a fene használná ki, ha 720-as floppy-ra kell felfernie es hercules a moitor? Na jo mod-hoz tuti, de esetleg ott a covox, ami eleg lenne helyette.
2. HDD vezerlo. OK, de nincs benne hely a vinyonak, szoval kokany BT ujra szaguld es valahogy melle heftolom az ST225-ot.
3. VGA vezerlo. Legalabb jo moitorra kotheto, de kicsit overkill ehez a gephez.Ami megfogalmazodott, mint otlet, hogy kigyurjam koppig:
Covox + LTP-re Zip drive + VGA vezerlo
alvaro: linux es dd, az mindent visz. Ha nem akarod telepiteni, akkor keress egy live-ot, USB-re felrakod es mindent meg tudsz oldani. Ha mar egy boot lemezed van amin van mode.com es melle soros portos geped, akkor NC-t at tudod klonozni es ugyan lassu, de a minimalis dolgok athuzasahoz megfelelo. (Azert soros, mert az nekem megy Amiga, Atari es Apple fele is, csak mas-mas programmal.)
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #46850 üzenetére
Ilyesmi laphoz volt már szerencsém, sajnos nem akart indulni
Az ott tényleg PATA csatlakozó rajta? Mert akkor főnyeremény!
Nekem az a bajom, hogy letölteni fdd image fájlokban sikerült csak régi DOS-t, így a "föltelepítem 386/486-ra" lépésig el se jutok, el kéne készíteni belőlük valami bootolható médiát.
Múltkor image kiírkáló programot is kerestem, de az se bizonyult annyira egyszerűnek...
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #46471 üzenetére
Nem gondoltam, hogy 486-on 35 fps, bőven folyamatos a Doom.
VLB-s kártya: szerintem picit jobban is tudna menni, mert valamivel gyorsabb volt a saját lapjában (3 VLB-s SIS471), ahol a VLB T2-t le lehet venni és 0WS is kiválasztható, bírja. A Soyo-ban nincsenek ilyen beállítások. (16661 vs 21000 kchar/ms.)
Egyébként ha valaki nem tudná követni, hogy mi értelme ezeknek a P233-MMX-es teszteknek, akkor röviden:
486DX4-nél annyira nem jött ki sebesség különbség az S3 kártyák között, hogy megnézem erősebb gépben is, hátha ott jobban kijön a kártyák közti különbség (már ha van egyáltalán különbség).P3: érdekes, hogy a 2x gyorsabb proci ellenére mégis lassabb.
Emlékszem, amikor annó először cseréltem le a TNT2-t Geforce MX400-ra, az hatalmas visszalépés volt DOS-ban. Konkrét számokra már nem emlékszem, de pl. amikor a BIOS táblázatot tette ki, akkor a régi kártyával bevillant, az újjal meg szemmel követhető volt, ahogy kirakja, a kártya DOS-os BIOS hívásai sokkal lassabbak voltak. Win alatt nem volt vele gond...Más:
Az Octek lapos 486-ra Win 2000-et telepítettem. Eltartott nagyon sok óráig, de legalább stabilitástesztnek jó volt.Az üres desktopon is majdnem tele volt a RAM, mert csak 32MB-t tudtam beletenni. (EDO-t nem eszi, FPM-ből meg csak 8-as volt).
Azóta szereztem 2db 32MB-s FPM RAM-ot is, így 80MB-re tudom bővíteni, azon már talán lehet teszteket is futtatni.
Gondoltam csinálok WIN2000 alatti VGA tesztet is. Kérdés mivel? -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #46466 üzenetére
Ok. Este, akkor letesztelem az összes S3 kártyát így, mellé esetleg még az ET6000 (ha érdekel valakit, mert azt a P1-es gépből kellene kiszedni). Meg egy ATI Rage PRO PCI.
Melyik lapban teszteljek?
Lucky Star SIS496 / DX4-100
Soyo SY-4SAW2 SIS496 / DX4-100 (ezt most éjjel támasztottam fel, előnye, hogy van benne VLB is)
Octek Hippo 15 / AMD 5x86-133Vagy inkább Gigabyte 430TX chipes P233MMX-el?
-
Ranagol_5
senior tag
-
válasz
DarthSun #46376 üzenetére
40-et még szokták bírni (pár tucat 486-os lap átment a kezeim alatt
, Goldmemory, SuperPi, Doom loop nálam is kb a stabilitásteszt kb kisebb Dosos 486-osikig, 9x-hez bővül a kínzó repertoár
) legszűkebben a cache és a ramok is, max némelyiknél tag cache chip cserével kell bíbelődni (inkább az szokott néhol gyengusabb lenni, de egy nem túl szerencsétlen megfelelő sűrűségű 15ns chip meg szokta tenni), 50-hez viszont már tényleg lazára kell venni, amivel többet vesztesz mint ha 40-en használnád szűk időzítésekkel.
-
-
cbmfan
senior tag
válasz
DarthSun #46257 üzenetére
így van! és jogot mindenkinek két taslira és hülye vagy, bazmeg??? megjegyzésre.
(#46258) arn: van élet az országon kívül is...
(#46259) Ádyka: szerinted én mit csinálok?
ma is találtam egy GUS PnP-t (a második 1.0, ennek nem rozsdás a mikrofon kapcsolója, de de teljesen retkes és nincs benne memória) és két Slot1 procit ezerér'.
-
-
válasz
DarthSun #46214 üzenetére
Ez így nem igaz a korai revíziós SIS496/7 chipset csak FPM-et támogat, ahogy a korai UMC-sek is csak FPM-el mennek, EDO-t csak a kései revíziós 486-os chipsetek támogatnak (amelyikben ilyen egyik edo megy másik nem, felét ismeri fel az tipikusan csak FPM-et támogat, nem érdemes Edoval próbálkozni, mert nem bios, hanem chipset revízió függő), de az is csak jobbára elektronikai kompatibilitás, mérhető haszna nem igazán van 486 alatt, max talán annyi, hogy mivel ált. min 60ns-ek ált. jobban bírják a szűk időzítéseket. (Bile Demon 1.)
Bile Demon 2., Ne is kínozd Amd 5x86 már alacsonyabb csíkszélességen készült mint a 486-ok, hosszú távon kinyírja az 5v, 486 még nem érzékeny rá simán megy a 3,3v-os proci 5v-on és vica-versa.
Bile Demon 3., Sis 496 alapvetően lassabb chipset mint a Sis471, ill. a VLB 486 natív busza, PCI-al sohasem lesz olyan gyors.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #46214 üzenetére
Nem csak Landmarkban gyorsabb a VLB-s konfig. 3DBenchben is. 69 vs. 60.
CPU kb. azonos: intel-DX4 vs. AMD 5x86-133, mind a kettő 3x33MHz-n.
Majd még küzdök vele, de előbb a CPU tápját megjavítom.Más:
A VLB-s S3-86C805-P nél a non interlaced módot jumperrel vagy szoftverből kell konfigolni?
2MB-re SOJ RAM-okkal lehet bővíteni, érdemes egyáltalán EDO val próbálkozni vagy ez is FPM only? -
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #46150 üzenetére
Ez a 286 ISA videosebesség brutál, ma semmilyen lapom nincs, amiben ilyet mérek, nem hogy 286
(Volt egy régi vágású, nagy 386, ami brutál ISA órajellel megcsinálta, de elkezdett minden rammal parity errort dobálni, így már nincs meg...)
Apropó 286. Most találtam egy Octek Fox M-et, ami SIMM-es és CPU-foglalatos is. Bár csak 12MHz, a videosebesség 2.4 helyett 3.7k-t ér el (de nem ám 5-öt, mint neked
), és még mindig van Type 47 HDD.
De, hogy ne legyen ilyen szép a menyasszony... 1MB RAM van az alaplapon DIP-ekben. Mellétéve némi SIMM-et semmi sem történt. Eltakarítottam a DIP-eket az útból, megtöltöttem a foglalatokat 1 megás SIMM-ekkel, erre vigyorogva közölte velem, hogy 1MB van benne. A teljesen jó, tesztelt 1MB-s memóriáimat negyedelte, vagyis adtam a sz@rnak egy pofont
Többel is próbáltam, de már nem fogom, mert totál idióta foglalata van, amiből nem lehet semmi épeszű módon kiszedni a modult, ha egyszer sikerült belegyömöszölni. Szóval ahogy végül sikerült, ment vissza a DIP, és lehet, hogy az egész lap is menni fog innen. Hüje, így, pontosjével.
-
Chris82
senior tag
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #46123 üzenetére
Nem semmi az a 286!
Mennyi lehet az ISA bus clock?Úgy látszik sikerült kifognom egy LOW END Trident 8900D-t. Jumperelést többször ellenőriztem.
FIFO: ON, 16 bit busz, 0WS mind be van állítva, 32bit RAM boot üzenet. A 80nS RAM miatt valami visszafogott BIOS-t tettek rá gondolom. Na mindegy, így is szeretjük és örülünk neki, hogy legalább van kép! (Egy hete még a BIOS sípolásokat számoltam.)HDD speed, KB/s-nek jó, vagy úgy már lassú? Gondolom a PIO 0 vagy amin megy alapból az ISA IDE kártyával, az fogja vissza.
Más:
Pentiumos projekthez kerítettem egy Diamond Stealth 3D 2000 Pro 4MB PCI kártyát.
Szép a kép, nem is akad semmi, Mario.exe is megy. Viszont a tesztekben azért sokkal lassabb, mint az ET6000 (-30%). -
Ranagol_5
senior tag
válasz
DarthSun #46008 üzenetére
Hát, felraktam a 169.21-et, de azzal meg ha elindtom a gpu-z-t, kikapcsol a monitor.
3dmaki meg pontszámban egy ezressel kevesebbet ad. Szóval gőzöm sincs hogyan tudnám azt az AGP8@PCI-t kigyomlálni.
Megpróbálom majd újra húzni a renccert, hátha az segit.Szerk.: Közben megtaláltam, hogy kb chipset driver-t kéne felraknom.. Csak hogy az asrock-ról letöltött driver elszáll hibával..
-
Alpi.
addikt
válasz
DarthSun #46008 üzenetére
Ez tipikusan 3d markos "kellemetlen" tulajdonsag. Az eletben soha nincs egeto szukseged 1420 fps-re 170 helyett. Alatta szinte sem nem latszik a dologbol. Ergo ha jatszol 20 - 40 fpssel mondjuk kb. ugyan azt hozza agp is, mint pcie. Hasonlo dolog meg ehhez, mikor ujabb vgak nem torik magukat, hogy sok 100 fpst toljon. Egyebkent leginkabb szinten ezeknel a regebbi 3d bencheknel latni. Pl. 5870 megalazza 7970-est 3d01-be.
-
Alpi.
addikt
válasz
DarthSun #46001 üzenetére
Agp szukiti a dolgot szerintem. Emlekszem s478 + Radeon 9000 -essel kinszenvedes volt 20k fole menni. Egyszer csak megszunt skalazni cpu frekire. Hiaba emelted nem hozott semmit. Szerintem itt is azt latni. 3d01 tipikusan a sok 100 vagy 1000-es fpses benchmark. Agpvel nem nagyon lehet ezeket kimaxolni. Ma pl. Haswellemmel 8800 gtx szinte egybol 100.000-t hozott. Kimeletlenul kilovi barmelyik vgat egy eros alap. Agpvel ez nincs meg.
-
Ranagol_5
senior tag
válasz
DarthSun #46001 üzenetére
x800xt hajszálra ugyan ennyi pontot hozott ugyan ezzel a procival.
Persze egy jobb hűtés kéne rá, mert jelenleg a 4400+-os Athlon hűtése van rajta.
Tudtok ajánlani valami jó am2-es léghűtést?
Aztán neki lehet állni pakolni a szorzót felfelé.Szerk.: Ráadásul ez egy Gainward Bliss 7800GS+ G71-es GPU-val, szóval nem 16/8-as, hanem 24/8-as.
Még is szarul muzsikál. -
válasz
DarthSun #45946 üzenetére
A PPro- t meg nem mértem le 3DBench- el ahogy nézem, pótolnom kell, lehet hogy csak Landmarkkal ennyi. Lemérem majd a korábban épült 486- okat is. Biztosan nem szignifikáns, de azért skálázódik rendesen, egy mérés az MII @336MHz CPU + FX5500 video kombinációval, igaz az már AGP- s.
-
válasz
DarthSun #45837 üzenetére
Persze, mert a POD 83 simán lassabb bármilyen mezei kis amd 5x86-nál (160-on járatva wb cache módban bármilyen lapban ennyit dobna rá a Landmark (késleltetések max csak wt kesses prociig számítanak alatta) igazából max az ilyen kess nélküli procik xt-2/386 összehasonlításra alkalmas, afelett már nem igazán jó) legalábbis integer alatt, fpu-ja viszont azonos órajelen legalább 3x-or olyan gyors (van ahol még ennél is többször), akár még Quake-zni (meg hasonló korai 3D-és címekkkel) is lehet vele egy Voodoo1-el.
-
RexMaximus
senior tag
válasz
DarthSun #45843 üzenetére
Mindig szerettem volna egy overdrive procit
. PC Worldben olvastam rola elosszor akkoriban es rakattantam. De ar ertek aranyban amugy nem nagyon jott ki a dolog, hiaba kampanyoltak mellette.
Majd egyszer remelem lesz hozza meg szerencsem, kiprobalnam utolag, hogy milyen is
SB 2.0-bol volt egy nagy dobozos valtozatom. Sajnos eldatam meg akkoriban. Volt rajta egy papagaj beszelos program is azzal sokat szorakoztunk
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #45766 üzenetére
Nem feher lehet az a szal... nalam is van egy szurke, azzal osszekevertem, es az alaplapi csatinal latszik, hogy nincs -5v kivezetve. Fura ez az egesz, mert en is teszteltem hasonlo koru tappal harom regi atxes lappal (97-99), es rendesen futottak a konfigok, nem volt fagyas. Mire kell a -5v?
Ezen a kepen nalad is latszik a -5v pin hianya.
A keves fogyasztas viszonylagos pl a p3nal... egy mai pc szvsz 98%ban idle, vagy akozeli erteken porog, ahol a teljesen atlagos desktop pc is joval alacsonyabb erteket tud
nem csodalkoznek, ha a ket pc atlagos wh energiamennyiseget osszevetve kevesebb jonne ki egy mai pcre. Persze a az en pcm 13ban sem volt csucs, addig a p3 2000 elsofelenek abszolut csucsat kepviseli.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #45732 üzenetére
A slotas korszakban meg tuti volt az atx tapokon -5v, 2002 ota nem kotelezo (v1.2). A matrican fel van tuntetve, illetve az alaplapi csatin van feher kabel, kesobbi tapcsatikon mar uresen van hagyva.
P3b rendesen megy, de a p2b nalam is fagyogatott. Nem igazan tudtam hova tenni a dolgot, lehet emiatt van, vagy a copperminet nem szereti. Tx97, 5ali61 is rendesen mukodott.
-
-
válasz
DarthSun #45646 üzenetére
286-os alatt tényleg nemigen van olyan játék ahol a 287-es kihasználható, még 386-oshoz is nagyon ritka, gyakorlati haszna pedig 0, legalábbis játékokhoz, ellenben adatbázis kezelő (Excel is használja), CAD-es progikhoz jól jött, Wintach szépen kihozza ha 287-es is van a 286-os mellett.
bacsis: Fury Maxokat ilyen 5K körül láttam elmegyegetni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest