- iPhone topik
- iOS alkalmazások
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Magisk
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
válasz
jokeph #98239 üzenetére
GF6200 PCI.
XP HT ON:
W2000:
XP HT OFF:XP HT ON:
W2000:
XP HT OFF:Itt sem nyert a W2000.
#98240DarthSun: no igen.
Azért a PCI-os GF6200 elég belépőszint, a PCI busz meg igazából kerékkötés.
Erősebb VGA-nál pci-e buszon meglássuk változik e a rangsor.
Az XP-t a HT ON nagyon visszafogja amúgy, ez feltűnt már korábban is, amikor s775 ment s1366 ellenében. -
válasz
jokeph #98239 üzenetére
Jó buli lesz, gondolom régi haverokkal küzdesz.
Win2k : Szabályoz, az érdekes, mivel az X79- nek még van XP támogatása is, ott is kellene. X99- nél hasonló, XP alatt csak allcore max, de ott már csak moddolt XP támogatás van.
A tesztjeidben a CPU pont magasabb a RyZennél, mivel P-III optimizáció, Zennél csak a Pentium optimizationt hozza fel. -
-
válasz
jokeph #98186 üzenetére
Igen, konkrétan videokártya függő is lehet. 800+ FPS az nagyon jó, az QFX3450- el W98 alatt 630- at kaptam, megnézem majd a 3500- val is.
W2k- hoz nemigen tudok hozzászólni, mint említettem, kevés tapasztalatom van vele, annyi hogy sysinfora van általános frissítés, talán használ. -
válasz
jokeph #98174 üzenetére
Ez azért nem teljesen igaz, még ha nem is proci-erő okán, viszont a PCIe okán mindenképp érdemes volt 462-ről váltani - azért ez jelentősen növelhette az összteljesítményt.
És ha ügyes volt az ember, még keresett is a bolton - használtra csere esetén természetesen.
Nekem is mindig így lett újabb gépe a gyereknek
A régi sokszor többért ment el mint az 'új' (használt) amit épp kifogtam. -
Fücsök007
őstag
-
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph #98138 üzenetére
Amennyire néztem a nem támogatott chipsetek-nél elsőre sokszor bajok vannak az USB portok felismerésével, ezért tényleg kell PS2 csati. Az advanced server OS szerintem kezel 4 magot, mivel gyári S604 P4-es xeon procikkal már 2004-2005 tájékán lehetett 4 magos/8szálas konfigot építeni 8GB rammal 2 utas lapoknál. Ha máshogy nem X48-as lapoknál biztosan működik még minden mag quad prociknál, csak nem a professional változat kell.
Szerintem XP-nél a szerver kernelből alakítottak át mindent felhasználóbaráttá, és NT5.0-ból így lett NT5.1 a végén.
-
válasz
jokeph #98141 üzenetére
Patriot SSD : 128- as a Zen/W98- ra : telepítés után olyan 1mp boot idő, aztán +hkártya+sok program+sok setup - ekkor már sajnos csak kb 3mp a boot. Viszont tükröztem SPCC- re is, úgy fullra telepítve is visszaállt a hihetetlen 1mp, aztán a dual-video setupra, megint visszalassult 3mp- re, persze semmi jelentősége, lényeg a működés...ami kb világcsúcs lesz 7900GS/W98- al...
...meglátjuk kiderül, a kártyán 2cm magas sufni venti van, ezt ki kell cserélnem 1.5cm- esre hogy elférjen a PCIe/5- ben lévő konverter mellett.
Mod javaslat : SPCC Dramost most kell venni, bár ma nézve is már magasabb az ár, ez vagy feljebb megy, vagy elfogy a készlet. -
válasz
jokeph #98138 üzenetére
"hány magot kezel" : nagy jelentősége nincs, mint utóbb megtudtam, a 3DM99-05- ig a freki, kessek számítanak, 3DM06 viszont már profitál a sokmaggal.
W2000: remélem ha itt végzek, kezes módon indul az X58-as gépen is, annál nem kell csalnom, a lényegnek van W2000-es drivere. : valószínű hogy működni fog, bár nem mindíg, a W2k->XP driverek általában átjárhatók, de az XP->2k nem minden esteben.
A munka-hangulat fotóid adják a feelinget
-
válasz
jokeph #98135 üzenetére
Adjad neki
, azért az az X79 retro tesztekben tuti lenyomja az X99 E5/2640v3- amat.
Win2000 : eszerint akkor 2core a max amit kezelni tud ?, semmi gyakorlatom benne, csak kérdezgetek, tippelgetek.
RyZen : érdekes amúgy, már szinte minden komponenst bepasszíroztam W98/XP alatt is az eszközkezelőbe(GTX1650 is). Persze USB megy, de részlegesen, lényeg hogy bill/egér/pen használható, 98 alatt 1.1 USB tempó, XP viszont 2.0. XP alatt még a gigabit háló hiányzik, de arra is van moddolt driver, sok jelentősége nincs, mert átbootolva Win10/11- re, lehet letöltögetni nagy sebességgel.
X99 : még kissé hiányos - lényegében megy minden XP alatt, de pld a proci folyamatos maxon, vezérlés nélkül, azonban jöttek köztes tapasztalatok. Kiderül majd, úgyis fel kell pakolnom a Zen után, hűtőcsere+1TB M2 SSD beépítés, utóbbit itt bátran teszem, mivel a 2014- es Xeonos technikában több a PCIe sáv, és a SATA port, mint a B450 lapon. Win98 próba még ezután jön erre, egyelőre csak nagyon tippelni tudnék, mit lép majd rá.+Érdekesség, hogy a GTX1650 Vesa driver beillesztése után a Zen+NV7900 asszem brutál magas 3DM2001 pontot fog tolni, a retro NVidián fut a teszt, de a GTX1650 jeleníti meg a kimenetet, és az utóbbi fedélzete vagy 10x gyorsabb, gondolom emiatt...vagy ez is csak tipp.
-
-
válasz
jokeph #98037 üzenetére
Nincs evvel semmi gond, hiteles, időbélyegzős képmentések kellenek, ahol a Win2k lenyomja az XP- t, mondjuk a nagy öregben, a 3DM2001- ben, mái napig XP- vel tartják a legmagasabb csúcsokat, aki ebben a versenyszámban indul, mind XP- t használ, kivéve néhány elvetemültet, mint én, aki Win98 alatt is flexel vele.
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
jokeph #98002 üzenetére
A beépített Paint-ot le kell váltsam valami másra, ha nem sikerül updatelnem, sajna csak BMP-t tud..
#98005DarthSun: Rápróbálok arra is, szedtem le Paint progikat meg Irfanviwiev-et.
Riva TNT-GF2 és GF4 MX '01SE-ig megy nálam, GF3 ti és felette amíg látok benne némi képkockát.A W2000 olyan mint amire emlékeztem még P4-ről (1,8 NW P4, oc 3,0 GHZ), nagyon fürge és reszponzív.
-
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph #97962 üzenetére
Elsősorban nvidia érdekelne, mindegy melyik és lehet 3dmark2000/2001/2003 progikkal. Én tesztelési célből 80GB-os maxtorra raktam fel win2000SP4-et Fat32 38GB-os partícióra, a másikra NTFS 38GB-os partícióra win2000 advanced server került. Ebben a formában slot1-es alaplapig elindul mindennel, ATA100-as módot tud maximum, (minimum 33-at) de nem volt lassú egyébként P4 vagy Athlon 64 S754 procis konfigokkal.
XP-vel mivel rengeteg eredmény van, annyira nem vonz tesztelés szempontjából, kivéve ha modern hardveren elindul nem túl régi videókártya bárkinél.
-
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph #97954 üzenetére
Leteszteled majd win2000prof alatt is ezen kártyákat?
Szerintem többet fog hozni mint XP alatt, én 6800GS-t tesztelek majd win2000 advanced server OS-en. (Itt külön lehet állítani, hogy alkalmazásokra vagy háttérprogramokra optimalizáljon az OS menüpontból, ez is számíthat a sima win2000-hez képest.) Amúgy majdnem ugyanolyan mint a prof ha nem számítjuk az extra funkciókat.
-
válasz
jokeph #97943 üzenetére
No igen, gyakran nem egyszerű.
DX : 9.0c/2004- et érdemes középrégi gép esetén, madness szinten inkább a 2006- ost.
CPUz : válogatni kell, a régebbiek közül sem mindegyik megy, van kicsit újabb ami meglepő módon igen, valamint a Vintage verzió, melyet direkt a retrósoknak adtak ki.
GPUz : nem megy semmelyik, próbáltam variálni velük, nekem sem sikerült. Mással kell kiíratni a GPU adatokat, pld a HWInfo32 némelyik verziója fut.
99Max : középrégi gépen általában nincs gond, későbbin több patch is kellhet, az alap moddok után pld Zenen már fut, de 0FPS a kijelzés, de nem is oly régóta, erre is van patch.
Aida : szintén verzió-függő lehet, de nő a kompatibilitás ha magas a DX, valamint fent van az IE6+UOSP3
SATA-IDE : nagy HDD-SSD esetén bigHDD(LBA kiterjesztés), kisebb partícióra az oprendszer, majd mod feltesz, IDE esetén ok, SATA esetén középrégi gépnél változó lehet - SATA IDE módban ok, madness gépre pedig a SATA AHCI, ez végtelen kapacitást ad - Loew csomagban megtalálhatók, manuallal együtt.
USB : ha a driver látja a chisettet rendesen, akkor NUSB indítja a peneket, az NTFS patchel pedig látja az NTFS pen/HDD/SSD- t is. -
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph #97940 üzenetére
Akkor Samsung-ra szavazok ha nincs WD, egyébként 80GB-os HDD-t még Slot1-es PII-es lapban is elindulnak ha biosból jól van beállítva. 38GB körül lát maximum, ezért ilyenkor 2 partíciót érdemes csinálni. 2. partícióra mehet win2000prof ha van 256/512MB SD ram a gépben USB-s pendrive-hoz, de erősen ajánlott PCI-os USB2.0 adapter.
-
-
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph #97934 üzenetére
SSD jellemzően Sata3-as, ez is számít egyes lapoknál. Merevlemezzel sokkal jobb a helyzet, pl. 500GB-os Seagate Sata3 merevlemezt egyből felismerte az AI7 lap is, és bootolt róla az XP is egyből, esetleg kisebb merevlemezre lehet rakni win2000prof rendszert, majd azon keresztül megnézni felismeri-e az ssd-t az OS. 400/500GB-os Samsung Sata2-es merevlemezek szinte minden P4/Athlon 64 S754 vagy későbbi lappal mennek tapasztalataim szerint, de 2TB-nál nagyobbat én nem raknék bele OS-nek.
-
Pikari
veterán
válasz
jokeph #97934 üzenetére
A régi via chipsetek nem tudnak 120 gbnál nagyobb sata eszközöket kezelni. Néhány régi chipset bugos, ezért a SATA2 eszközök lefagynak a detektálás során - ilyenkor az eszközt sata1-re kell jumperelni, már ahol lehetséges ez. Illetve sok olyan is van, ahol 2 tbnél nagyobb eszközt nem tudnak kezelni rendesen. Nem tudom, hogy a te lapod érintett -e valamelyik problémától, csak gondoltam megjegyzem, hogy előfordulhatnak ilyenek.
-
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph #97919 üzenetére
Nem feltétlenül, mivel a nyers GFLOPS adatok mellett ott vannak a szoftveres finomhangolások és a renderelési mód is. Matrox parhilia és PowerVR Kyro kártyák sokszor szebb képet adnak mint a tőlük jóval erősebb IGP-k, amit másra optimalizáltak, ettől függetlenül 3770K procik is mennek XP alatt IGP-vel.
-
Pikari
veterán
válasz
jokeph #97895 üzenetére
Hardveraprón szokott lenni időnként 1-1 ilyen AGP-PCIE kombó lap (lehet, hogy nem pont az, de hasonlók). Ezek is 10es körül szoktak menni, de mondjuk az elmúlt egy évben nem láttam (igaz, nem is figyeltem). Nyilván ezekből se lesz több, úgyhogy az olyan hardvert, amihez az ember vonzódik kicsit, nem szabad eladni, bármennyire is tűnik jó lépésnek - mert egyszerűen később nem lehet újra beszerezni. Sokszor már azok a dolgok is beszerezhetetlen, amiket az ember tizesével szokott eldobálni a kukába (m64 kártyák, jobb socket 370 lapok) úgyhogy ami egy kicsit is érdekes számomra, azok mennek egy dobozba.
-
-
válasz
jokeph #97854 üzenetére
90- es években kevés jó monitor volt. Később szállingóztak, de elég drága volt az igazán jó minőségű, mondjuk ez relatív, nem biztos hogy én jó példa vagyok az akkori vásárló erőre, bár ma sem vagyok gazdag. Ma meg viszonylag olcsón van jó minőség. Az LCD- vel vagyok úgy most, hogy pld egy régebbi játék, vagy akár film is, teljesen más élmény, nem is kifejezhető mennyivel jobb. Volt nekem is 100Hz- es CRT, de akár az új kis 22- es Acer LCD is egy más világ. Mondjuk ezek is köhögve indultak, a koraiak még nemigazán tetszettek, de elég gyorsan kiforrtak és árban is kedvezőek lettek.
-
-
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph #97803 üzenetére
Igazából S754-től kezdve 2-2-2-5-1T az ideális Athlon 64 prociknak, még S939-nél is, ahol dual chanel megy. S478 PCI tuningban általában jobb, emiatt voodoo 2 SLI-hez ez ajánlott. Nálam tuning nélkül a 90nm-es mobil Athlon 64 száguld 1GB rammal XP SP2 alatt, S478 win98SE/Win2000 prof kombón megy.
-
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph #97795 üzenetére
Az alsó és középkategóriában elegek voltak a versenyhez, ezért nem szállhattak el az árak Intelnél, kivéve i7 és xeon procik mivel nem volt versenytársuk. Win2000-hez Phenom II X2 a legjobb proci natív USB3-as támogatással, hozzá hudson szériás (890FX/GX) alaplappal.
Kell hozzá kibővített kernel, de azután az XP-s driver-ek mennek, stabil és kis memóriaigényű OS.
-
Pikari
veterán
válasz
jokeph #97754 üzenetére
volt valami hasonlóm (nem ugyanez az alaplap, de azt hiszem, ugyanez a chipset), athlon64 x2 4400+al, na az kis overclock után kb akkora teljesítményt adott, hogy a modern programok legújabb verziói is remekül futottak rajta. nem is gyűjtői célból vettem (cseréltem), hanem hogy jó lesz valami irodai félgép gyanánt. végülis aztán nem irodai gép lett belőle, hanem gyűjtői célból vette meg valaki. a pentium D szintjét viszont nem érte el.
-
válasz
jokeph #97740 üzenetére
A BX a legstabilabb retro chipset sztem. Avval még a mai moddolások nélkül is jól kell mennie a 98- nak, mondjuk a Savage- t nemtom hogy vihet-e bele esetleg problémát, van de még ki sem próbáltam. SS7 ALi- hoz pld későbbi driverek a nyerők, Via alapúhoz sem árt variálni, 4in1 bizonyos verziók, telepítési sorrend, stb.
775 PCIe vagy nagyobb gépen elég bonyolult, sok keveréssel jár, amiatt is említettem, hogy azokhoz egyszerűbb a telepítettről egy imaget feltölteni, mint leírni a telepítés mikéntjét.
XP valamivel könnyebb, a legtöbb modern gépre felmegy a moddolt telepítő, de ott is volt akinek nem sikerült. -
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph #97738 üzenetére
Igazából nagyban függött milyen hardver volt win98SE alatt, sajnos nem mindegyik alaplap/videókártya szerette az OS-t. pl. voodoo 3 nagyon stabil volt eredeti driverek mellett is, P4-nél Abit/Asus lapok is megbízhatóan mentek akár még sima win98-on is 768MB ram mellett! (IC7/IS7/AI7 szériás lapok) Win2000 elég stabil volt, és a gépigénye sem volt vészes ME-hez képest, így akinek már nem kellett használni DOS-t semmire, azoknak kiváló rendszer volt.
-
Pikari
veterán
-
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph #97700 üzenetére
Hajrá, várjuk az eredményt!
HD4670 sem támogat/gyorsít ma már mindent bár még használható. HD5770/5670 kategória az ami még mindenütt gyorsít amíg támogatva lesz a win10, aztán felejtős lesz régi procik mellett. (Az új procik IGP-je pedig alapból rommá veri, így nem is várható el, hogy win11-re normális támogatás legyen ex-belépő szintű kártyákra.) -
Pikari
veterán
válasz
jokeph #97688 üzenetére
nekem nem tudom, melyik van.
kettőhárom fajta van ebből a foglalatból, az eredeti (pentium m-hez), aztán a socket p-nek csúfolt az utolsó, a kettő között meg a socket m, nem is vagyok benne biztos most így hirtelen, hogy melyikbe való ez, de ha jól emlékszem, 2 ghz alatti. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #97480 üzenetére
Igen tudom, az Abit BD7 beta-mon pl volt post code kijelző is (akkor láttam először ilyet).
Az integrált I/O shield meg nagyon nagy találmány, mert a használt lapok, gépek 99%-ban valahogy nincs meg. "elvész".
nekem az összes lapomhoz megvolt végig, sőt úgy adtam el, hogy I/O Shield is van, mint érténövelő tényező. (A mostani lapomnak sem integrált még de megvan).
Burkolás Rengeteg máanyag burkolati elemet látok, és nemigazán értem mi szükség rájuk. Mondjuk a túl sok fém sem jó.
A Bios flashback, start és reset gombok sajnos most is csak a legfullextrásabb lapokra jutnakpedig szerintem totál alapdolognak kéne ezeknek lennie, pláne ennyiért.
Ami viszont nagyon nem kell, az az Oled panel ... és már láttam tápon is. Mi a francnak? -
válasz
jokeph #97452 üzenetére
Találtam egy 2003-mas árlistát itt ph-n.
2003 októberében építettem az első, teljesen új, teljesen magam által összerakott gépet:
Abit NF7 21k
Athlon XP 2500+ Barton 25k
2x256 DDR asszem Samsung (nem emlékszem hány MHZ) 20k körül
Geforce 4 Ti4200 30-33 körül a lista szerint, nem emlékszem, de nekem inkább 40 rémlik és talán Inno3D
Egy egyszerű ház, talán Modecom (én úgy ejtem, hogy módekom, nem módkom) ház
Nem tudom milyen, talán a házhoz járó tápSulinetből (60k keret, Multimedia Tower Szent Anna utca Debrecen):
120GB HDD 25k
Samsung CD-RW 12k
HP Deskjet 3550 20kKősőbb 2005 körül cseréltem:
Lapot MSI K7N2-Delta2 Platinum
ramot 2x512-re, sulinet
vga 9800SE Sulinet
hdd meghalt, lett helyette sata 250 ráfizetéssel
LCD Sulinetből, Acer 17"
Táp meghalt, BP I. Ostrom computerből Chieftec 350EB-101A lett helyette.Ez kibírta Core2-ig, lett valami baja, talán 100% loadon megállt mint a szög mert véletlen lesarkaztam a procit.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #97458 üzenetére
Talán az enyém is ment, de 2800-on sem volt igazán jól lehűthető, meg kellett a plusz fesz, 2660-on viszont teljesen jó volt, így annyin használtam. Mint korábban írtam, az akkorra már 2669MHZ-re felhúzott Athlon XP-nek tökéletes "ellenfele" volt. Meg volt egy 1600A-m is, az meg 2400-on járt napira.
Nekem 128MB-os DDR RAMos GeF3 Ti200-om van, ami nemhogy a Ti500 órajelein de még fentebb is ment, emlékszem, hogy a GPU 175@250-en is ment (240 volt a Ti500-as órajele) a memória pedig 500 helyett 550-en, így egy időben fórumos aláírásomban mint GeForce 3 Ti550 szerepelt.) A Gainwardnál létezett is Ti550 gyárilag (Golden sample), ott a GPU ugyanúgy 240 volt, csak a RAM járt 550-en mint nekem -- tehát ha azt nézem még attól is erősebb volt az enyém ). Tehát elmondható hogy az egyik leggyorsabb GeF3-asom volt (pár teszt erejéig 275-ös GPU órajelen is ment), akkoriban. A 2669MHZ-re húzott procival 2006-ban tuti leggyorsabb volt a kategóriájában, de addigra már egy OC-zett 7300GT-t is bőven kihajtott, de az már nekem 2007 volt. Azzal aztán ami elindult SSE2 nélkül, az minden ment 1024×768×32 max grafikán*. Csak 2008-tól egyre több minden nem indult el SSE2 hiányában. (és a NW 1800A itt bizonyult jobbnak, azaz használhatóbbnak, 2008-2009-ben, mert ott volt SSE2, hiába volt az Athlon gyorsabb). Bár régen indítottam be, de még most is megy (elvileg), de legalábbis megvan.Mai napig ez volt az egyetlen gépem amit végül nem adtam el, hanem megtartottam (2009 őszén már messze nem kaptam volna érte annyit, mint amennyit ért nekem, hogy van).
* Akkoriban olyasminek számított mint a mostani gépem FHDre (10400F, 32GB RAM, RTX3060 12GB), hogy a kijelölt felbontáson minden játék ultra/extreme/maximum felbontáson futott. Röviden : Nem volt szégyenkezni valóm.
#97457 Czo : Aha. Már csak az a kérdés, hogy a 3060-as első HT-s P4 volt, vagy a 800MHZ-es NW?
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #97452 üzenetére
Akkor azért ez egy eléggé rendben gép volt. Még akkor is, ha a Ti200 csak egy 64MB-os volt (az árából úgy sejtem, hogy az volt). Ha 1800A volt az NW, akkor jó eséllyel ment akár 2660MHZ-en is, volt ilyen gépem, csak később.
Nekem akkor az Athlon XP-m volt, még 1466@2166MHZ-en, 640MB RAMmal, és GeF3Ti 200 @ 500 128MB-al, meg már a 2db 80GB-os HDDVel. Akkor még nem is sejtettem, hogy a két HDD 120-asra upgradelésén kívül az elkövetkezendő 3,5 évben csak a CPU órajelemelése lesz az egyetlen előrelépés. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #97390 üzenetére
Én a GeF3Ti200@500 128MB-al úgy voltam, hogy - látatlnaban - majd a GeFoce 5-re leváltom, de mikor az FX kijött, akkor semiféle kedvet nem éreztem a váltásra.
Az első amire érdemes lett volna az a 6000-es széria volt, de egyrészt sok 6600GT halt el nagyon, másrészt akkoriban pénzem sem nagyon volt, így lett később a 7300GT. Abból is a 128-as, ugyanis egyrészt csak olyanvolt Zalmann hűtéssel (és az alaposan túlhúzott CPU mellett kellet egy jó hűtésű kártya), másrészt úgy voltam vele, aminek több kell mint 128MB, oda már a proci gyenge lesz vagy bevág az SSE2 hiány ... 2007 nyarán ugyanis már látam egyértelműen, hogy a platform cserét nem lehjet örkké halogatni.
(Ehhez képest még 2 évet és hónapot tudtam húzni, igaz az utolsó 8-10 hónapban már gyakorlatilag csak netezésre használtam a gépet, mert két féle játék volt :
1. Amelyik full grafikán röccenés mentesen futott az 1466-ról 2669MHZ-re húzott Athlon XP-n a (végén már) 2GB RAM társaságában egy Nvidia 7300GT mellett; de ezeket a játékokat jellemzően addigra már meguntam.
2. Amelyik konkrétan el sem indult. vagy az SSE2 hiánya (sajnos vezető ok lett, hogy lecseréljem a CPU-t), vagy az újabb DirectX támogatás hiánya de az akkor kijövő címek egyre nagyobb része meg sem röccent a gépen. ) -
válasz
jokeph #97398 üzenetére
Az FX5900XT árazása "best buy" volt. (4x.000 Ft)
Az 9600 Pro-k (3x.000 Ft) és a 9700 Pro-k (6x.000 Ft) közé árazták. Általános teljesítményben a 9700-ekhez volt mérhető, Doom3 alatt még gyorsabb is volt. DX9 shaderben volt lemaradása, így pl. FarCry egyes belső helyszínein amik durván shadereztek már csak 9600-os szinten volt.
A 9600 XT 256 MB, ami kicsit később jelent meg, már megszorongatta ár/teljesítményben.
... az árak nagyságrendek, pontosan nem emlékszem, majd valaki jól linkel korabeli konkrét árakat
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #97315 üzenetére
"s1366 (X58 HEDT) = mai napig is használható platform, pár éve árban se vészes beszererni.
" - és bár kicsit torzul a dolog, mert egyre tovább használhatóak mostanság a gépek, és az idő telését is egyre gyorsabbnak érzékeljük a kor előrehaladtával, de az én fogalmaim szerint 14 évesen ez már bizony akkor is RETRO.
Pedig tényleg ha az ember megnézni nem a klasszikus retro gépes feeling, a DDR3 memória ugyan ma már eléggé elavultnak néz ki, de a többi elemében, pláne a CPU magszámot illetően egészen mai.
A már szintén retronak érződő Haswell-ek még a meglepőek a Xenonos Haswellek között még mai meglepően sokmagasokat is találni, és ott már van M2 SSD is, meg egy rakás tipikusan mai dolog, miközben idén 10 éves már az is.
(úgy emlékszem a napra mikor bejött az első C2D amit láttam, mintha tegnap lett volna, pedig bizony - hiába szépítem - 17 éve volt). -
válasz
jokeph #97315 üzenetére
A 1156 egy átmeneti valami volt. Szerintem teljesítményben egész jól teljesített és jól összeválogatva egy i5-tel és megrángatva egész sokat tudott és az elit 775-höz képest még csak horror ára sem volt. Persze a 1155 sokkal jobb lett, látszott is a sikerén. De valahogy a Phenom II-őt kiforrottabbnak találtam és mivel már akkor is kellett itthon virtualizálni, ezért elég sokáig használtam egy X6-ot.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #97287 üzenetére
Én az első X2-est az akkori barátnőmnél láttam, egy 3800+-ot (2006 november). Mint kiderült a báttya nagy AMD fanatikus, a csaj meg nem értett hozzá, szóval lett neki ez. Viszont a körítés jó volt ahhoz képest, hogy csak Sims-ezett, mert 2GB RAM és 7600GT (meg 6Mbites internet, én 2Mbittel a királynak éreztem magam) abban az évben amikor én 640MB-ról 1GB RAMra váltottam, és mindez 7 hónappal a 7300GTre váltásom előtt (na meg nekem még 2669-es Athlon XP-m volt). Ez az élmény egyébként nagyon megmaradt (akkor voltam náluk először mellesleg és ismertem meg a családot is).
Igen, igen, pontosan a Prescott sokkal jobban melegedett, miközben előfordult, hogy még lassabb is volt mint a NW. Az OC nélkül 90 fokos CPU-tól meg engem is kitörne a frász, bár ezek már pont Throttlingoltak ha baj volt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #97282 üzenetére
Igen, ha a nyer órajelet nézzük, akkor a Bartonok voltak akkoriban a legkeményebbek. Valahogy így alakult a sorrend :
P4 Celeron < P4 Prescott < P4 Northwood < Tualatin PIII < Duron < Athlon XP Thoroughbread < BartonVolt egyszer egy Bartonom (2500+ eredetileg) ami ment 11×250-et vagyis 250-es FSBvel 2750MHZ-et. Ez Barton mércével 4500+-ot jelentett. Sajnos eladtam 2004 nyarán, de abból lett a "Spieluhr" fantázia nevű konfig. Egy teljesen átlátszó plexiházba került egy NF2 Ultra chipsetes DeLuXe ASUS lapba, 2GB RAM társaságában, egy Radeon 9700Pro mellé, meg valami akkor kapható legnagyobb winyóval. Nagyon komoly kis gépezet volt, és évekig elégedetten használta tulaj, 2006 novemberében még tutira az volt a fő gépe. Végül egy jól meghúzott C2D E6300 váltotta le valamikor 2007-ben de az már azért teljesen más "kávéház" volt mint a Barton.
"3 GHZ-en emlékeim szerint semmilyen s462-es Athlon XP nem vette fel a versenyt vele" - raktad volna mellé az én 1466@2669MHZ (3400+)-es CPUmat, vagy a fentebb említett Bartont
Egyébként nekem is volt NW 1800A-m, 2660MHZ-en ment napira, ment volna 3GHZ-en is de akkor már brutálisan melegedett és hangos volt, így maradtunk 2660-on. (860MHZ sem volt rossz tuning akkoriban). Jó kis összehasonlítási alap volt a 2669MHZ-es Athlon XPvel szemben, ami minden létező dologban verte, miben jobban (pl játékok), miben kevésbé. A Tömörítés feküdt a legjobban a P4-nek ott szinte egy szinten voltak. (annyira minimális volt az AThlon XP előnye h kb mérési hibának is elment)
tapasztalatból azt mondom, a 3GHZ-es NW-d mellé téve a 2669-es Athlon XP-met vegyes lenne a kép. Játékban talán jobb lenne az Athlon, de pl tömörítésben már tuti kikapna.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest