- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Elegáns tokozást kap a Xiaomi Watch S4
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Penyus
senior tag
Nekem gepembe sose volt savage, csak ugy hozzamkerultek kesobb az idok soran, meg aztan el is osztogattam oket. Egy haveromnak volt annakidejen valami 32 megas csoda, istenitette is rendesen
De en maradtam a riva vonalnal. De azert megneznem egyszer ezt a hiperszuper nagyfelbontasu texutras ut-t. Talan meg van is valami savagem alaja. Asszem 16 megas.
-
-
-
-
Most azon gondolkodom, hogy egy Slot A Athlon Classic gépet rakok össze retro gépnek. Lenne benne egy Asus K7M lap, SB AWE64 Gold vagy Gravis PNP (bár előbbi kevésbé problémás), és egy 700 MHz-es Pluto vagy Thunderbird Athlon. Emellé raknám a Radeon 9500 Pro kártyát a Diamond V2 12MB SLI-t (esetleg egy Asus V8200 T5 Deluxot a Radeon helyett?). Ó, van miből választani!
-
törölt tag
Semmi különöset... csak letöltöttem az F7-es BIOS verziót.
Újraindítás után csak sípol mintha megveszett volna.Rendeltem ehhez a laphoz is egy falsh-t az F6-os BIOS-szal.
Az legalább működött.Van még pár dolog ezen a Gigabyte lapon ami nem lett letesztelve. Mivel a C0-ás északi híd van rajta, így még ki kell próbálni ezeket is. Elvileg ezzel a lappal működne a HD3850-es, hacsak tényleg nem a videokártyán lévő AGP-PCIe híddal van gond... De azzal túl sok mindent nem lehet csinálni. Esetleg egy olyan kártyán szerezni amin másfaja az AGP-PCIe híd. Kérdés, ki gyárt még ilyet?
-
Bull Boss
őstag
Nemrég adtam el egy compaq lapost K6-3+ 533 volt benne, Ki akartam cserélni egy sima 500asra de a srác olyan becsületesen megfizette (25ezer ft) hogy nem volt szivem lehúzni vele végülis xp- mellé jól jön az a cache többlet. De folyamatosan figyelemmel van tartva, ha le akarná cserélni
-
-
törölt tag
-
-
Badman 4ever
őstag
Szerintem nem a GTA4-re, hanem a Vice City-re gondoltál.
Bőven elég volt az 512 memó évekig, mert mondjuk az NFS Most Wanted, ami 2005-ös például minimumban 1,4-es procit 256 mega memót kért és GF2-őt. A Quake4 és a Doom3 kért 512memót 2GHz-es procival és GF3-at minimumba és ezek is 2004-2005-ös játékok. Sőt még az Enemy Territory Quake Wars is 512 memót kér, pedig az se valami nagyon régi játék.
DBob: Annyira jó lett, hogy Tualatin-t és 9800 Pro-t is rakhatsz 440BX-es lapokba az 1giga memód mellé és máris játszhatsz Crysist. -
törölt tag
Az alaplapi IDE csatoló kivételével letiltottam az összes PCI buszon ülő eszközt, hogy csökkentsem a PCI busz terhelést. Összességében az AMD-762-es PCI/AGP terhelése épp csökkent annyit, hogy néha-néha hajlandó elindulni a Windows a HD3850 gyári driverével. Érdekes módon, ha egyszer elindul, akkor utána már nem tapasztalni különösebb problémát ( néha a grafika itt-ott nem tökéletes ).
Most azon ötletelek, milyen módon lehetne tovább csökkenteni a PCI busz terhelését, ezzel egyben növelni annak az esélyét, hogy a Windows elinduljon a gyári driverrel. Valószínűleg a 64 bites PCI slotokba kellene belegyömöszölnöm valami olyan IDE/SCSI kártyát, amivel még a Windows XP telepítője is elbodogul. Ekkor szinte teljes egészében elkerülhető lenne a másodlagos PCI busz használata. Persze továbbra is kérdéses, hogy az elsődleges ( a 64 bites ) PCI busz használata esetén milyen mértékben jelentkezik az 55-ös hiba.
szerk.: Ja igen. Látom, nem csak a színed változott, hanem a napellenzőt is áttoltad a másik oldalra. ;)
-
Szerintem tévúton jársz kolléga!
Ezek az Upgrade lapok úgy jöhettek létre, hogy Socket A fronton a VIA KT600 és KT880, Socket 754 esetében pedig néhány VIA, SiS és ULi chipset lehetővé tette nekik, hogy a kártyás megoldással fejlettebb CPU-t lehessen belerakni az alaplapba.
Viszont ez is kétféleképpen működött:
- Socket A esetén csakis S754 A64 procit lehetett kártyán hozzáilleszteni egy többérintkezős foglalatba. Ekkor az alaplapon a déli híd funkciója megmaradt, a 754 kártyán lévő északi híd pedig átvette a S462 északi hídjától a vezérlést. Ez kellett is, mert az AsRock 754Bridge északi hídja vezértelte az AGP-t, az IMC meg ugye a prociban volt, míg a KT600/KT880 északi hídja a tartalmazta az AGP vezérlőt és a memóriavezérlőt is.
Fontos volt, hogy a VIA déli hídjai illeszthetők voltak a K7 és a K8 chipsetekhez is.- A Socket 754 Uprgrade alaplapoknál már egyszerűbb volt a helyzet, itt egy sima AGP csatolóhoz hasonló csatlakozóba kellett beletolni a S939 vagy AM2 CPU kártyát. Igazából mindössze csak a memória és a CPU (+ a tápfesz előállításáért felelős áramkörök) került fel a kártyára, mert mindhárom socket esetén a memóriavezérlő a CPU-ban van, és gyakorlatilag a chipset képes kiszolgálni így bármelyik variánst.
-
cskamacska
addikt
Ne, itt a többprocis S939 lapod.
más: kéne nekem, de gondolom másnak is eszébe jutott, olcsón minél többet tudó SATA kari. Namost lehet ócsó SiliconImage><censored><, lehet szerver irányba menni, és lesni a 30-40k RAID kártyákat(sajna még a bontott ingyébe kerülő jobb sata kártyákat is eszetlen pénzekért vesztegetik), meg lehet tajvani sufnituning irányba is menni, és kombó kártyát keresni. Ilyet ni:
Én ilyet(vagy hasonlót két belső SATA csatival) szeretnék, de nem találok mostanság sehol. Régen volt a User's-ben 7k körüli áron, meg a KellyTech-nél, de most meg nincs. Pedig nagyon kéne. Nélküle nem ér semmit az életem. Segítsetek, vagy kiugrom az ablakon! Kétszer is!!!
-
törölt tag
Először is kell valami támpont, hogy mit akarsz keresni. Ezt a szót beírod a fórum keresőjébe... aztán máris jóval kevesebb hozzászólást kell átböngészni.
Például, találatok a "K6-III+" szóra: K6-III+ (94 találat)
Ha ez még mindig túl bő, akkor használhatod a részletes keresést.
Például, találatok "K6-III+" és "MHz" szavakra: K6-III+ MHz (8 találat)
-
Alister71
nagyúr
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, hol veszek én 4670-est P3-asba. Az lenne még teljesen felesleges, a 9600XT is elég neki bőven.
De a te Multi CPU-s gépedbe jó lehet.
Drivereket mindenképp a gyártó honlapjáról kell letölteni mert az AMD-Ati hivatalosan nem támogatja már az AGP-s kártyákat, és nem is foglalkoznak azzal, hogy működik vagy sem az AGP-s kártya. -
törölt tag
Szerintem meg az ATI programozói nem végeztek megfelelő munkát. Továbbra is igaz az, hogy működik az AGP-s 3850 ebben a lapban. A baj az, hogy a Windows újraindításakor a driver lecserélődik és "Az eszköz nem indítható. (Kód:10)" bejegyzést kapja az eszközkezelőben. Ha soha nem kellene kilépnem a Windows-ból - gyakorlatilag: működne a hibernáció -, akkor semmi gondom nem lennei az AGP-s 3850-es kártyával.
-
Alister71
nagyúr
Már jött ki AGP-s csatolóval HD4670 is, elég fasza lehet, ráadásul HIS ICE-Q.
Vagy kicsit olcsóbban Sapphire 4650, ami AGP-be még egész jó lehet. -
-
törölt tag
Ha a chipset miatt nem menne az AGP-s videokártya, akkor ugyanolyan alaplapi beállítások mellett más AGP-s videokártya sem menne benne. Másfelől megy benne a HD3850, csak újraindítás után a Windows lecseréli a drivert. Harmadszor attól, hogy a két lapban ugyanolyan a chipset még nem jelenti, hogy ugyanúgy ne menjen benne a cucc. Példa erre a Delock-os SATA RAID kártyám. A Giga lapban megfagy a kártya inicializálásánál a gép, ha a 64 bites slotban van a vezérlő. Az MSI lapban meg szó nélkül teszi a dolgát.
-
peti_s
addikt
Oké, mert az én Samsungom is éget, pedig "elvileg" csak 38 fokos. Kisebb gondok vannak a hőszenzorral... Mert a Seagate talán még hűvösebb is, az pedig elvileg 44 fokos. De a WD Raptor az nagyon gyors lehet.
Lehet hallani amikor bekapcsolod a gépet hogy gyorsul fel 10000-ig?
-
Alister71
nagyúr
Tudom, ezt vágom, az Ati nem szereti, az nV viszont igen.
Kicsivel régebben, haverom vett egy AGP-s 3650-est, bevitte a boltba a gépet, hogy hajlandó-e menni az Ati, a szervizes gyerek már vagy fél órája küzdött vele, miután csendesen megjegyeztem neki, hogy ki kéne kapcsolni a biosba a gyorsolvasást, mert az atik nem díjazzák.
- baze de hülye vagyok- csapott a homlokára, és már ment is a kari! -
Alister71
nagyúr
Az ST6 biosába nincs.
Nature SP3-as hun XP-n is, és most toltam fel a 2005-ös Media Center Editiont, ami SP2-es, és ki is kapcsoltam a frissítést, de mindhiába.
Pedig csodálatos a képe ennek a Media Centernek, a sima xp sehol nincs hozzá.
Valami kis faszom hiba lehet, de nem tudom mi az.
Nem akkora gond, csak kicsit dühít, pedig ragyogó fps-el megy a többi teszt.
A 05 persze már kicsinálja, ott az XT többet kap, bár játékba az is játszhatatlan lenne.
Az 5900-edet nagyon kipróbálnám! -
Ranagol_5
senior tag
-
törölt tag
(#4543) bacsis: "Viccet félre téve, ha egy proci magjába 20 millió tranyó van a másikban meg 200millió, csak minimális súly többelet lesz akkor ugye?"
A viccet félretéve, most sem írtad le, hogy a tranzisztorok ugyanakkorák vagy sem.
De ha feltételezzük, hogy a mindkét esetben ugyanakkora a térfogat és az anyagsűrűség, akkor a súlyuknak is ugyanakkorának kell lennie. ( m = V x p )
-
Rive
veterán
Rive! A Tied mekkora?
Mi mekkora? A PPro 1M procik mind két lapkára készültek: egyik a procc, másik a különálló L2 cache. Ha alulról nézed meg a procit, akkor látszik is a műanyagon keresztül. A 256 és 512k változatok kerámiatokot kaptak, azért nehezek. Az 1M meg műanyagot, egy vékony hőelosztó alulapkával a tetején.Vicces volt, ahogy a roncstelepen kilóra akarták adni. Egy 1M-et negyede áron kaptam, mint a többi variánst
Viccet félre téve, ha egy proci magjába 20 millió tranyó van a másikban meg 200millió, csak minimális súly többelet lesz akkor ugye?
A mag mérete számit, négyzetcentiben. Egy-egy tranyó súlya... Huh.A lapkán a tranyókat alkotó rétegek vastagsága igazából a gyártástechnológiához hasonló nagyságrendű. A PIII volt talán nyolc réteg.
Szóval elenyésző a tranyók súlya
Ami itt számít, az a tokozás.
-
törölt tag
Szerintem az eljárás során megnő a súlya a lapkának. Ugyanis nem be-/kiégetik az anyagot, hanem más anyagokkal (gázokkal) szennyezik és azok atomjai belediffundálnak, hozzákapcsolódnak a szilícium lapka atomjaihoz. Ráadásul több menetben, egyre nagyobb mértékben szennyezik ugyanazt a lapkát.
-
cskamacska
addikt
Nem volt rá kereslet. Eleve a K6-III-as cumók sem fogytak, azért lehet mostanság kerneltáncot járni körülöttük. 99-ben már az AMD is ejtette a K6 sorozatot, amivel éppen a népszerű és a K6-III-aknál valamivel olcsóbb Celeron-ok mosták fel a padlót, nem csoda, ha a lapgyártók sem rajongtak egy új SS7 chipset iránt. Namost ennek a cuccnak még L2 gyorsítótára sem volt a lapon, direkt K6-III alá készítették, ami viszont azt jelentette, hogy teljesen feljtős volt a K6-2-t választók számára, az AGP hiánya miatt a gémerek is kapásból kiestek. Ráadásul a régi lapok olcsóbbak és megbízhatóbbak is voltak(alaplapi vga-hoz sosem készült normális meghajtó, de a duálcsenöl is bugos), nem nagy csoda, hogy ritkaság mára, eredetileg is az volt.
Ranagol_5: Erdő szélén jó a kedv, ott lakik a barna medv. Munkács várán van egy lik, ott nézett ki Zrínyi Mik.
-
zoltanz
nagyúr
A szervereken ment az OS/2 és voltak szép ablakozók is. Megszenvedtem néha a CGA, EGA monirtorokkal is. Infóvásáron láttam elöször digitális fényképezőt
nem gondoltam volna 5-6 évre rá lesz nekem is, ma meg már utánad dobják... (pedig akkor sem volt lassú fejlődési tempó az IT iparban)
-
zoltanz
nagyúr
Retro napokban meséltem a számtech -ről a kis 10 éves keresztlányomnak: elsőre képzeld el ritkán összefutottam még monocrome notival és internetes pont városonként egy helyen volt, többet Info börzén láttam elöször. Filmeket sem nagyon lehet lejátszani esetleg zenét PC -n.
Erre bután nézet rám és akkor nem volt youtube sem. -
cskamacska
addikt
Sajnos azért nem akkora biznisz. Legelterjettebb duál k7 lap, csak sima MP, na meg antituning "vállalati" biosa van szegénynek. Viszont ment már hasonló áron Asus A7M266-D és MSI K7D Master is, nna azok megérték
Oliverda: Anno 2005-ban mikor gyűjteni kezdtem akkor az ég világon nem találtam sehol még sima K6-III-at sem. 2006-ban pedig majd hogy a "tájékozott ember" után dobálták ingyé, azt hittem dömpingcucc. Persze a drága pénzen vett Celvinnek is volt beleszólása a dologba, bedöglése igen csak elkedvetlenített. A végső csapás az a tavalyi dömpingáron felkínált Ali Aladdin 7-es ultraritka lap cuccaival+CL2 133 sdram+K6-III+ proci eltöketlenkedett elkúrása volt. Azóta bűnös ember vagyok, aki meg sem érdemli.
-
Hát ezt még átgondolom, bár lehetne PIII-ban is gondolkodni, csak az olyan snassz. Bár mondjuk az Abit BX6 2.0 alaplapom klasszikus, és már az is elég retro. Ráadásul azon van 2 ISA busz, simán menne egymás mellett az AWE64 meg a GUS ACE, a V2 SLI-vel megy egy hálókártyával megspékelve. Egy Zalman VF700 hűtős 9500Pro mellett más nem is férne el, viszont kéne egy TV-tunert is beledobni rádiózás végett. Akkor viszont vagy az AWE64 vagy a GUS PNP menne bele egyedül, az osztott ISA/PCI slotot megkapná valamelyik PCI kártya.
-
Nincs kéznél megfelelő méretű IDE vinyó, és nem akarok beletenni több darabot. Meg hát megvettem anni a SATA kártyát, pont azért, hogy régi, de keveset fogyasztó gépbe bele tudjam tenni a meglévő SATA vinyót.
A procihoz nem nyúlok, maximum teszt erejéig, így sem egy sebességbajnok. Az a 4-5 watt nem számít már. Kiszámoltam, hogy ha ez a gép 24/7-ben megy letöltésre, akkor havi kb. 1000 Ft a költsége az áramnak, amit elfogyaszt. Kitömörítésre úgysem ezt a gépet használom, mert nagyon lassú, inkább átúzom LAN-on a cuccot és a nagy gépen bontom ki.Ranagol_5: Jelenleg 3 gépet tervezek használni. Van egy, ami az adataimnál látható, az a modern gépem. Lesz ez a letöltő gép, valamint akarok egy retro gépet is, ami úgy néz ki, hogy egy Athlon XP gép lesz, Ati Radeon 9500 Pro + Voodoo2 SLI és Win98SE (+ DOS).
A hangkártyán gondolkodom: ha a most meglévő Abit KX7-333 lapot használom, akkor vagy belerakok egy SB128 PCI kártyát, vagy pedig beszerzek egy SB Live! Value kártyát, aminek van DOS támogatása. A másik megoldás, hogy az Athlon XP-hez beszerzek egy ISA-s alaplapot (nem is olyan egyszerű!), és abba egy SB AWE64 Gold + GUS ACE, vagy egy GUS PNP kártyát rakok. Mondjuk az előző megoldás egyszerűbb, mert az SB-t minden kezeli DOS alatt, és ahol GUS MIDI kell, az ACE megoldja. A GUS PNP-vel sokat lehet szívni, ahogy hallottam. -
Lehet, hogy megcsinálom... Vannak már eredményeim az MVP3G5 lappal, most már csak az Asust kéne letesztelnem...
Más - egy kis fogyasztás téma
Összeraktam egy letöltőgépet, az összeállítás:
- Asus TUSI-M
- VIA C3 800A (8x100MHz, Ezra core, 1,4V)
- 2x256MB PQI PC133@PC100/CL2
- Realtek 8139D PCI LAN
- Silicon Image PCI SATA RAID kártya
- Samsung 120GB SATA HDD
- Samsung 48xCDROM
- noname táp
- WinXP SP2A lényeg: a gép idle fogyasztása mindössze 25W körül van!
-
Oliverda
titán
Majd meglátod.
Itthon fogom hagyni netes, kártyás (mármint pasziánsz
) gépnek. Talán majd végignyomom rajta a NOLF-ot meg megnézem a Quake3-at is. Jó lenne ha menne rajta valahogy a Skype is. Amúgy már elég régen szerettem volna egy K6-III konfigot. Tehát ezt meg szeretném tartani pár évtizedig.
A Colin 2 sem rossz... majd megnézem rajta azt is ha még megtalálom valahol a játékot.
-
Oliverda
titán
Úgy fest hogy egyelőre majd egy Sapphire Radeon 9200 (nem SE!) lesz benne amit azért nem neveznék gyilkosnak.
Aztán kicsit később ha összejön akkor kap egy kissé exkluzívabb kártyát.
Ápropó...neked mennyi kellett a stabil 600MHz-hez és pontosan milyen procival érted el?
-
törölt tag
-
törölt tag
Alaplap: Gigabyte GA-7DPXDW+
Azt hol lehet látni hogy direkt AGP kártyás-e a Catalyst?
A kártya olyan mint a tiéd a dual Tualatin-ban.Az alaplapi chipset driver fel van telepítve.
Csak a Windows-szal feltelepült driverek vannak fent. Más VGA kártya driver nincs.
A probléma az, hogy nem hajlandó az ATI driver futni. Helyett a Windows saját VgaSave.Dll drivere fut, így a 3DMark 2001 nem hajlandó futni. A DxDiag is azt javasolja, hogy telepítsem fel a kártya saját meghajtóprogramját.
Az operációs rendszer felismeri "ATI Radeon 3800 Series" illetve "ATI Radeon 3850" néven is. De miután beállítom az eszközelőben ( illesztőprogram frissítése ), akkor újraindítás után vagy lefagy a Windows a szaladgáló kék négyzeteknél vagy a VgaSave.Dll-lel indul el.
-
törölt tag
Két dolgot találtam amit még lehet tenni:
Az egyik, az hogy ugy-e az Applebred nem más mint egy Thoroughbred csak 256K helyett 64K L2 cache-sel, így megpróbálom azt is unlockolni. De miután láttam egy Applebread vs. Thoroughbred tesztet, ettől nem remélek túl sokat.
A másik dolog, hogy 10,5x133=1400 helyett 10x140=1400-ra próbálom beállítani a szorzót. Reményeim szerint ez egy 3-4%-ot is hozhat a konyhára...
-
törölt tag
Hali bacsis mester!
Lefuttattam az Everest CPU Queen tesztet az 1400MHz-es dual Applebread Duron-on. A kapott 4400 pont kicsit sokkolt, mert előtte néztem meg, hogy a dual Tualatin Pentium-III géped 5366-ot produkált ugyanilyen órajelen...
Ha nem bánod, még egy kicsit mókolnék a procikon...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Google Pixel topik
- Opel topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Gyúrósok ide!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen légkondit a lakásba?
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- További aktív témák...
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Intel Core i7 10700 - 4.8 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Csere-Beszámítás! Intel Core I5 14600K Processzor!
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest