- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
423-nál nem volt igazn gyengébb, de árban jobb volt. Átalakítóval még a BH6-ban is ment nekem. A P4 FPU-ban volt jobb, de a 478-ig nem volt igazán nagy a különbség. Clock 2 clock még erősebb is volt, vagy legalábbis nem kellett szégyenkeznie: [link]
RexMaximus: Alternatív szempont, hogy mikor mi volt megvásárolható nem csak úgy, hogy boltba került, de mit tudtunk megfizetni. Így lett az Athlon XP egy időben a Celeronok vetélytársa, nem a P4-el versenyzett. Legalábbis árban, mert teljesítményben az utóbbit közelítette.
-
Ry0K3N
senior tag
Közben megoldottam, szereztem CD-t de nem kellett. Csak azt furcsállom hogy miért kéri a lemezt mikor a szükséges fájlok már ott voltak neki a vinyón. Simán hozzáadtam manuálisan a microsoft hülyeséget és megtalálta a fájlokat hozzá. És most jó.
Másik meg mondom csináljuk meg az USB stickeket. Asztali gép leül, internet keresés. Ahha van driver hozzá. Letöltöm berakom a fasza FAT32-esre formázott stickem. Kivág beilleszt venném ki.... ekkor leesik a tantusz.
Oké, mekkora méret? 700Kb. Szuper ráteszem floppyn. Ryzen gép meg a floppy meghajtó.........Meló után este majd folyt köv.
-
RexMaximus
senior tag
Jogos gondolat, es meg ki is hereltek a procit/chipsetet (512MB Ram kezelese pl max), hogy veletlenul se legyen konkurenciaja a P4-nek hazon belul.
Talan akiknek Tuas lapjuk volt, kitolhattak a lap+proci+memo+huto+tap (nem minden ATX P4 ready volt) kombo cserejet ha tuat valasztottak. Nem tudom mennyivel elotte jelenhettek meg a tuas lapok, lusta vagyok kibogaraszni
De lehet nem sokkal vagy akar egyidoben...
Miben lehetett jobb a P4-nel? Ar ertek arany az tuti.
S423 az egy vakvagyan volt, ahogy a Willamette magok. Rambus mizeriat nem is emlitem. Aztan az egesz platformot magara hagytak ugye. Akkor a P60-66-ra emlekeztetett ez, ami kb csak onmagaval volt kompatibilis
. De ennyire ott se volt rossz a heyzet.
Amugy van egy TH7 II-om (talan 1.7-es P4-el) lehet ossze kene hasonlitanom egy Tuas Cusl2-C konfiggal. Meg egy korai Northwoodal, mondjuk 1.6-ossal.
Amd meg hiaba mutathatott altenativat, sokan intelnel maradtak csakmert.
Talan a TomsHardware csinalt videot arrol, hogy leszedi a prochutot egy Athlonrol meg egy Coppermine-rol es akkor mi tortenik. Ezerrel terjedt a video, sok medium is felkapta akkor (hol volt meg youtube meg hasonlok
).
Ez se tett jot sok laikus fejeben mint megiteles az AMD fele. Tokmindegy mit mondtak sokan, ha mar a penztarcadon mulik mashogy dontesz (biztonsag).
Nekem szemely szerint a Tua all time besztoff favoritok koze tartozik. Kb mindent csinaltam vele, VHS digitalizalast is beleertve
. A leirasomban is szerepel egy ilyen konfig. Ez a gepem meg retrozas elott megvolt, felretettem.
(#50550) DarthSun
7db??? Ez mar gyujtogetes!
Egy jo kis Tua dual konfigot szivesen osszeraknak. Csak jo lapot nem konnyu ehhez talalni ma (kb lehetetetlen).
-
RexMaximus
senior tag
Vagom
. Egy gyerekkori cimborammal epp beszelgettem errol a retrozasrol. Alltalanos ota ismerjuk egymast, neki is kiskora ota van szamitogepe. En meg C64-en nyomtam amikor nala mar VGA monitoros 386-os volt az asztalon. Komoly volt, lenyomtad az entert es nehany ms alatt indult is a jatek. Goobliiins, stb.(legalabis szamomra, C64-hez kepest
)
Na, konkretan megkerdezte tolem, hogy van e ertelme ennyi idot es energiat pazarolni ilyen regi cuccokra.
Genyo kerdes mert bizony itt racionalizalni kel ugye
Ez az oka amugy annak, hogy nem vadaszok mondjuk egy 1.4-es Tua-ra ha szembejon velem kozben 10db 1.2-es. Majd fut valahogy 1.4-en oszt kesz. Regen is ezt csinaltuk kb, csak annak akkor gazdasagi okai voltak. Most akkor legyen ido optimalizalasi oka
Miert csinaljuk ezt az egeszet? Hat lehet azert amiert fiatalabb korunkban halgatott zeneket is ujrahalgattunk. Nem feltetlenul azert mert azok annyira nagyonjok voltak. Foleg ha undergroundabb vonalak mozgattak. Idoutazas. Kicsitt ujraelni azokat az elmenyeket? Zenenel vannak ilyen flesseim. Gepeknel meglatjuk, eddig retroval toltott idom 95% pakolassal telt
.
Lehet 30 kornyeken koszon be az embereknel ez a a retrozhatnek korszak. Egy tuning Audikat epito szaki mondta, hogy sokan vesznek pl S2-es Audit, vagy S1 Quattrot (ez azert ritkabb
), 40-50 ev koruliek, beteszik a garazsba csodaljak, simogatjak de nem nagyon hasznaljak. Hasonlo lehet a retrozassal ez is. Meg szerencse, hogy nem autob... voltam.
Megpenditettem egy Retro Lan Partyt facen nehany napja, ismerosok kozott, meg meg par embernel. 20-an vannak mar a csoportban, az atlageletkor 30+
. Tobbsege mar reg nem jatszik. Elejen meg biztam benne leszunk vagy 5-en, es akkor orulni fogok. Ugy tunik leszunk
off nem off mar mar anekdota igy off
-
gerlaip
addikt
Beszéltünk arról, hogy miért fontos egy bizonyos időszak állapotát létrehozni, és hogy a Need for Speed Porsche megy Windows 7 alatt is. Csináltam a telefonommal két videót, szar egy kicsit a minőség, de a különbség látszik.
WIndows 10 alatt így néz ki (itt épp egy integrált vga-s notebookon, de minden általam próbált Windows Xp vel telepített és újabb cuccon ez az eredmény):
[link]Windows Millenium Editionnel Abit KX7-333 2000+ Palomino, Voodoo3 3000:
[link]Ja, a minőséget vegyétek fel magasabbra, mert 144p-nél nyilván nem látszik. Ja és bele lehet nyugodtan pörgetni.
Érdemes a műszerfalat, a kocsi kontúrjait és a feliratokat nézni.
-
Ry0K3N
senior tag
Ilyen ismerősön keresztüli megrendelt gép volt, akkor fingom nem volt mit veszek csak azt hogy játékra kell és ez a lap volt benne meg egy szar CyrixMII. Ma tökönrúgnám azt aki összeállította a konfigot.
majd megnézem milyen bios van rajta, de nemrég megaláltam egy külön nyomtatott lapot a manualba amin K6-III beállítások vannak úgyhogy gondolom a legfrissebb van rajta ha ezt mellékelték -
Majd ha nagyobb lesz a gyerek ez akár változhat is. Előfordul, hogy a gyereket zavarom el, vagy Ő maga megy el valamelyik gépért a raktárba. C64-et, Amigát rutinosan rak össze már.
RexMaximus: A nyelvtan és a helyesírás nekem sem az erősségem. Az a baj, hogy még így is jobb, mint a mai fiatalok átlaga, pedig helyesírásból mindig gondjaim voltak a suliban.
-
RexMaximus
senior tag
Valojaban ezeknek az elolapja sokkal jobban tetszik. Igazi kocka forma, de mar megsem az at-s vonalat koveto. Olyan komoly, letisztult, minimal design.
Lehet talalkoztam regebben ilyennel de nem emlekszem. Csak arra, hogy van benne anyag es anyazol szereles kozben, hogy "miiieeeert?!?!"
Ez arulkodo jel
Az a kihivas, foleg hazak eseten, hogy az eladok se ismerik a tipusat, igy van mit vegigbongeszni. Itthon igy, hogy inwin rakeresni hasznalt piacon - haat kb eselytelen.
A hazak nagy resze meg amit arulnanak jellemzoen a 2000 utan kezdodott csicsanyavajak, mint pl Codegen nev alatt futott vegtelen valtozatu, szinu szornyszulottek.
Emlekszem a Mistralban (Vaci uti) is a polcon sorakoztak vegig es gyak egy normalis nem volt a kinalatbol. Elolapnal kiestek (anyag / belso szerkezet se volt jobb).
(#50480) elfelejtette
Nalam laptopban allt meg a dolog. Nagy hw tuningvas manias voltam ma meg 1.xkg laptopot nyustolok
. Mondjuk asztalnal ki van kotve monitorra stb de akkor is
(#50481) DarthSun
Ebbol a masodik a jopofa, elsot ismertem. De retro masinaba nem mutatna jol. A HDD-s vaktakaro az meg ilyen, itt a szurke ledes takaro az, belul meg sine van vinyo szamara ugyanugy. Ez illene AT hazhoz.:
(#50491) MMIX
Ehhez egy AOpen alaplap jart, i845 chipsetes, 1,8-as celeronnal. Szinten gyari konfig elvileg. Alaplaprol kondik itt is kihaltak
. Viszont erosen torom azon a fejem, hogy korabbi generaciot szerelek ebbe a hazba, egy PIII-at. Valami jofelet, tetszik ez a haz. Viszont jo, hogy emlitetted a tapot meg a pontos tipusat. Egy ilyet kaptam melle ezek szerint tuti ez a gyari peldanya, ennek orulok
-
RexMaximus
senior tag
Tisztesseges darabok amugy, nem sorjas, jo az anyaghasznalat, suly/stabilitas teren jol eltalallt egyensuly. Dizajn teren is kockabb forma, kis lekerekitesek meg belefer reszemrol. Pl a valamivel fiatalabb Dragonok azert nehezebbek, de igazabol kerdes, hogy szukseges volt e az a plusz vasmennyiseg. Igaz nem cipelgetni vesszuk oket
.
Egyszoval bejonnek ezek az AOpen hazikok egyenlore.
-
gerlaip
addikt
Én a régi játékok miatt építem, de úgy, hogy szépen fussanak rajta, vagy úgy nézzen ki, ahogy először játszottam vele.
Azért persze nem építek GTA3-hoz Riva TNT2 rendszert, pedig annak idején hetekig úgy játszottam, míg összegyűjtöttem a pénzt egy komolyabb kártyára... Külön technikát kellett kidolgozni, hogy ne laggoljon.Illetve az NFS Porschéhez évekig vadásztam a Radeon 8500 kártyát, pedig azon sem fut tökéletesen...
Végül a legjobb 9000 pro-val lett. -
RexMaximus
senior tag
Igazabol mindig hw manias voltam ugyszinten
. Kiskoromban, elso pc-mnel egyszer fater ugy lebaszott mint a pengos malacot. Nem ertette mit turkalok bene ha nincs baja
Viszont ugyanrra jutottam mint Te. Olyan erosek lettek a vasak idovel, hogy nincs ertelme ugy mojolni vele, nem akkora a hatasa mint regen a hasznalatra nezve, foleg mindennapira.
Regen egy proci tuningnal is erezhetoen javult a rendszer egesze. Ma ez mar annyira nem igaz szvsz. Legujabb desktop masinam egy Gigabyte DS4 kore epul valamilyen C2D-vel, nem is quad (kb 10 eves).
Laptopom meg egy 2011 late Air (6eves).
Es elvagyok veluk
90-es evekben azert a 6 ev eleg meredek lett volna egy konfignal, foleg a 10
(#50456) Chris82
Alltalaban igy lehet kisakkozni ilyenkor mi a gond, elkezdi az ember cserelgetni a lancban a dolgokat
. Ha CRT monitor akkor sorkimeno csinalhat hasonlo hibajelenseget. Egyik monitoromnal regen szerintem pont ezt csinalta, majd elkezdett kikapcsolgatni, majd elhalt.
(#50453) DBob
Valakinek fel kell vallalnia a szervezest, ez vallalom ha mas nincs. Viszont kornyezetemben lehet par ember, toluk megkerdezhetem, lehet cimeket igenyfelmeres alapjan is vallasztani. En kis csapatban gondolkodok, monjuk max tizen emberrel. Azt vlsz eszkoz szintjen is le tudnam kezelni. Akar nehany masina biztositasaval.
Sok, foleg idegen embertol olyan szempontbol tartok, hogy van akinek gondot okozz az egyutteles alapveto szabalyainak betartasa. Kellemetlen lenne kezelni egy ilyet
-
RexMaximus
senior tag
Ez az eletciklus mennyire igaz, azaz, hogy valltoznak a dolgok. Az elmult 10 evben nem nagyon hardvereztem. Max neten "megalltam" megnezni ezt azt. Meg megmaradt dolgaimat dobozoltam el. Par eve "retrozok" csak. Abbol is szerintem ennek a vege lesz az eros belole
Valahol csodalom a hc arcokat akik valoban evekig benne maradnak valamiben, lehet ez demoscene is. Azert 1000fot osszerantani nem lehetett semmi. Nem tudtam, hogy ekkora meret is volt.
Eletciklusra visszaterve, neurologusokra hivatkozva ovastam/lattam (videon) egy erdekes dolgot. Abban azt mondtak az ember par evente megunja az eletet. Ezert van alapja annak,hogy 7. evben vannak parkapcsolati valsagok, vagy mondjuk 5 evente cserel munkahelyet az ember es hasonlok. Ezen keresztul tekintve eddigi utama igaznak tunik
.
Bar a szamtech vegigkiserte es kiseri az eletem, mindig valami mast csinaltam vagy ezen belul vagy e mellett x idokozonkent. Most a retro lesz az ilyen. Igazabol ha az osszes konfigomat osszeraktam amit elkepzeltem, nem tudom mi lesz itt a tovabbi motivacio. X idonkent megpofogtetem oket, beuldogelek a retro bargalomba de kb ennyi. Evente egy-ket event lan party cimen mondjuk.
Beteszek meg egy kepcsoves tv-t videomagnoval, vegig tudnek nezni egyaltalan meg hangalamondasos filmet?
(#50446) DBob
Otleteles szintjen kezdjuk el kibontani. Milyen jatekokkal jatszanank? Hol tartanank meg? Reszedrol szerinted hany fo lenne? Tuti, hogy a 19"-es CRT-t vinnem magammal
(#50449) arn
Sot! Olyan konfigokra is megjott a kedvem, amit anno mondjuk ar ertek arany miatt vallasztottunk inkabb a csucsvasak mellett. Nalam ilyen volt a Cyrix PR procik. Vagy ujabb eraban mondjuk egy Abit IS7-es konfig, szenne tuningolva
.
(#50448) Chris82
Ha kepfrissitesi freki akkor annak allandonak kene lennie, olyannal meg nem talalkoztam amikor random valtogat. Kepfreki jellegu a vibralas? Vagy szinek is vannak ilyenkor? Serceges?
Lehet monitor, kabel, csatlakozo, kartya hiba is. Tipikussan ez a latni kene fele hiba.
-
RexMaximus
senior tag
Szintugy, a lanozas az egy kozossegi elmeny volt. Meg ugy tenni is kellett erte, lasd fel napi allitgatas, hogy mindenkinel minden oke legyen
Ez a demoscene vs gamer dolog olyasmi lehet mint az Amiga vs PC. Az os Amigasok a mai napig x86 ipari hulladekoznak. De ez nem tartotta vissza oket attol, hogy agyverzesig lanozanak
. Meg tudom, hogy egy reszuk ugyanugy voodozot meg tuningolt stb.. Hiaba tagadjak, tuti elmorzsolnak egy egy konycseppet ma is a huszoneves (lanos) felvetelek lattan
-
Pontos tipus már nincs meg, 20-30G között volt a mérete. Nekem is volt, egy ideig ment, aztán már olyan hangja volt, mint egy flexnek és melegedett is. Az volt a trükk, hogy csak tárolásra használtam és csak akkor kapcsoltam be azt a vinyót, ha kellett róla valami, mert 1-2 óra futás után elkezdett hibára panaszkodni. Kb. ennyi baja volt, nem bírta a 7/24-es kiképzést csak kb. 1 évig. Én meg a hangját nem bírtam, így egálban voltunk.
Gondolkoztam, hog ez mikor volt, de úgy emlékszem, hogy egy sikeres UT party-n kaptam meg az utódját, szóval valamikor 2000 előtt vettem és 2000-ben amikor GOTY lett az UT cserélődött le.
-
RexMaximus
senior tag
"minel komplexebb, annal tobb minden dogolhet meg rajta." Ez is igaz ugyanakkor megis tizen eve ugyanazok az alaktreszek doglenek meg foleg ezeknel (gpu / vram).
Nekem az a velemenyem, hogy jobban is megcsinalhatnak ezeket.
Fene egye meg amugy, szepek ezek a kartyak
Milyen testbench ez?
-
"Inkabb csak a maga koraban szamitott nagyetkunek, ma a 155w tdp egesz baratsagos ertek, es a hutoje is meglepoen halk, es fel sem tekeri rendesen."
Lehet "csak" 155W TDP-vel rendelkezik a kártya, ellenben télen is forró levegőt tolt ki a hátulsó rácsain, addig (és azóta se) tapasztalt zaj tekintetében. Többek között ezért is tettem össze egy GCLF2 gépet vele párhuzamosan, mivel bár 2D felhasználás esetében nem volt ennyire zajos és meleg a kártya, ennek ellenére is spórolni szerettem volna az árammal.
-
"A 8800gtx nem tunik ritka kartyanak, hogy mennyi az ep belole, azt nem tudom"
Nagyon kevés.
- Túlhevültek állandóan
- alul volt méretezve a hűtés (a mindenki által rühelt turbinás megoldás)
- meghajlott a nyák a nagy súly alatt (nem voltak olyan masszív fém backplatek mint ma)
- idővel a nagy hősokk miatt tönkrement a BGA forrasztás valamelyik RAM / VRM vagy épp a GPU alatt. -
Ha már 2006-os év...ez is 200x, olyan 2009 körül lehetett.
Akkor ez volt a desktop gépem:
Igen, ez egy D945GCLF2. Akkor még limitált volt a mini-ITX házak piaca, így "barebone" lett kipakolva az asztalra.
Az asztal másik sarkában a földön ott van a kívánt ház: egy Antec P180. Mint látható, még a fólia is rajta
Benne az említett XtremeMusic
Viszont lehet, 2007-ben emlékeid szerint a 8800 GT volt a divat, nekem akkor lett meg a C2D gépem 8800 GTS-el. Egészen pontosan 2007-07-01 dátummal készültek az alábbi képek:
Pentium Pro hűtővel hűtött IDE merevlemezzel, virággal, és az első bootoláshoz jószerencsét hozó kabalákkal a 21"-os IBM monitor tetején.
Ennyi volt mára a mesedélután.
-
quailstorm
félisten
-
RexMaximus
senior tag
Milyen gepbe szanod?
Nekem kimaradtak ezek a "bika" kartyak. Igazabol 2005 ota laptopozok, utolso jatekok amikre raneztem meg a GTA Vice City es a Warcraft 3 volt, ott meg kisebb vasakkal is elszaladgaltak a dolgok.
Az utolso (kedvenc) Gamer kartyam ami jatekok miatt ragadt meg nalam egy MSI GF4 Ti4200 volt. De az az ilyen kartyakal osszevetve olyan mint egy alultaplalt kislany
Lehet videovagas miatt osszeraknek a hackintost, de vga piac meg van zakkanva. Banyaszok miatt egy ujabb aranykorszaka van egyes hw gyartoknak
-
HSNet
aktív tag
-
RexMaximus
senior tag
thx
(+elony, hogy hazon kivul van igy akkor es kb azt csinalok itt amit akarok, senkit sem zavarok, bar az igazsag az inkabb, hogy itt senki sem zavar engem
)
Azt meregettem, hogy ha elkeszul a helyseg akkor kb 5 ember be tud majd ulni lanozni pl. Szerintem ennyi nemnormalisat meg talalok is a kornyezetemben
. Gepek meg ugye adottak. Legalabis ha osszerakom oket, az meg hatravan
.
Ha lesz vellanyom, akkor a kov projekt vegre valami gepes dolog lesz. Atnezem mi mukodik es mi nem. Nehany konfigot osszepattintok, sallangot meg kiszorom.
Vasarolni meg nem merek
. Na jo elvileg ma vettem egy 3.4-es Northwoodot (nem is tudtam hogy van ilyen). Mentsegemre szoljon, hogy apos elutazott es neki kellett lecsapnom valami pc bigyulara vateran. Van egy HP vagy Compaq gepem ami nagyon popec magaban csak ugye oc nincs benne. Abba szanom 2.8-as helyett.
2.8-as meg megy valami jo kis Abitba.
Ja, elso projekt a 486-os lapok ellenorzese lesz, mi marad beloluk mosas meg aksieltavolitas utan. VLB-s gepemet mar szeretnem egyben tudni
-
alvaro
senior tag
Elég Diamond centrikus
Amúgy nem rossz
Viszont nekem is BX "bundle" tartalmazza az MX300-at, azzal toltam pár hónapja az Unrealt.A héten elvetemült módon az ISA-s ipari P4 van terítéken 3.06-os Northwooddal, simán DOS cuccokhoz, mivel a GUS szépen megy benne. Azért az AGP hiányzik most egy kis tapasztalattal és állítgatással. Nem gondoltam volna, hogy a Blood fut rajta 1600x1200-ban, viszont így PCI-on VGA limit állt elő.
Sebaj, ez ilyen extrém cucc, belefér
-
RexMaximus
senior tag
Folteszed a polcra es gyonyorkodsz benne? Vagy bedobozolva elrejted a vilag rlol ezeket?
MAS - lehet meg ma kerul fel kep a retro sarkamrol, eleg jol haladok vele. Viszont a savas 486os lapokrol nincs jo hirem, az erintett forrasztasi pontok kb menthetetlenek. Mukodik amig mukodik kb. Nem lehet veluk mit kezdeni a padektol kezdve mindent felzabalt a cucc. Tisztittoam amennyit lehetett es ennyi. Aksikt leszedtem, meg tesztre varnak...
-
HSNet
aktív tag
Igen, kb az a helyzet.
Midiben a hangszereket úgy azonosítod, mint program. A Midi 1.0-ban semmilyen szabványosítás nem volt az egyes hangszerek kiosztására, mindenki azt az azonosítót párosította azzal a hangszerrel, amit akart, illetve azokat a hangszereket pakolta az adott synth-be, amiket jónak látott.
Az MT-32 (és legtöbb származéka) generálják a hangot, de van eltárolva egy alap készlet hangszer rajta. Pl pgm#1 - Piano (fogalmam sincs, hogy tényleg az e).
Majdnem mindenki más (SC-55 után, beleértve a wavetable modulokat, GUS-t, AWE-t, stb) hangmintákat játszik le, és effektez. Amikor egy későbbi modul /hangkártya MT-32 módba kapcsol, akkor a programokat ugyanarra PGM-Hangszer kiosztásra kapcsolják, mint amit az MT-32 használt, de persze a generátorának szóló üzenetekkel nem tudnak mit kezdeni, mert olyanjuk nincs.
A GM legnagyobb eredménye az volt, hogy létrejött vele egy szabványos hangszer sorrend, azaz minden GM kompatibilis eszközön a PGM#1-8 lesz a különböző zongorák, stb. Ezen kívül a rendszer üzeneteket is szabványosították, így lett olyan reset, vagy éppen effekt paraméterezés, amit minden synth egyformán kezelt (a végeredmény lehetett más, de legalább ugyanazt jelentette mindegyiknek).
A GS a GM-et terjesztette ki felfelé, és behozta a variant-okat. Az volt az alapötlet, hogy kinevezzük a szabvány GM hangszereket Capital Tone-nak (ezekből lehet 128), majd ezekre rápakolhatunk egyenként 128-128 variant-ot. Pl PGM#1-Grand Piano - Varint#5-Concert Hall (vagy nem, nagyon régen volt
).
Azoknál a hangszereknél, ahol működött a Capital Tone Fallback, ott ha nem volt meg az adott Varint# az adott synth-en, akkor használta helyette a Capital Tone-t, így legalább valami hasonló szólt, mint amit eredetileg oda szántak.
Munt: Építs egy dedikált SW Synth PC-t, tegyél bele egy rendesebb hangkártyát, onnantól simán midivel rákötöd a régi vasat, és meghajtja, mintha tényleg egy modul lenne, így megvan a retro érzés (legalább a játék natívan fut).
-
HSNet
aktív tag
Munt-ot ismered ugye? Ha nem próbáltad még, akkor működik remekül úgy is, hogy felrakod egy újabb gépre, és midin a két gépet összekötve a 2. PC-t használod hangmodulnak.
BTW, ugyanez a megoldás megy XG-vel is, illetve soundfontokkalMT-32-ről én nagyjából letettem, most vittek el 357 EUR-ért egy LAPC-I-t ebayen, ami annak a hangkártya változata.... Valahol harmad ér környékén adtam fel...
Max ha japánból megrendeled, vagy itthon valahol belefutsz, akkor lehet értelmes áron megkapni, elmúlt egy-két évben teljesen elszállt az ára.szerk: az MT-32 mód az csak annyit csinál, hogy a hangszerek sorrendje azonos, mint az MT-32 default beállítása. Azaz, ha egy játék semmilyen MT-32-es extrát nem használt, akkor legalább ugyanazok a hangszerek fognak szólni (MT32 trombita-SC55 trombita, stb), de persze a minták újabbak, így nem lesz pont ugyanaz a végeredmény.
Ami használ MT-32 spéci cuccokat, az ha mázlid van nem szólal meg@DBob: köszi
-
HSNet
aktív tag
Bocs, szófosás
szvsz csak varosi legenda, hogy azon komponaltak
Nem vagyok benne biztos, mert nincs olyan ismerősöm, akiről tudnám, hogy játékokhoz komponált volna akkoriban, de az MT-32 PC-s sikere után, mint annak az utódja, ami egyben egy relatív olcsó és tipikus jack of all trades modul volt, amit kb mindenki használt, simán elhiszem, hogy játékokhoz is ezen/erre komponáltak.
A rap-10-et személyesen nem ismerem, de mivel a Sound Canvas GM set-jét használja, eléggé hasonlóan fog szólni elég sok helyzetben. A dobokra figyelj, és a villany gitárokra, ott lehet a különbséget észrevenni az SC-55-höz képest.
A gitároknál azért, mert ha jól értem, akkor az már a MkII mintáit kapta meg, és azok ott kicsit mások, a doboknál meg azért, mert a GM szabványban 1 dobkészlet van csak, de 3 programra szétdobva, míg a GS-ben, és a kor hangszerei nagy részében 7+ dobkészlet (9+ program) + 1/2 FX készlet.
Maga a GM egy furcsa állatfaj, egyben protokol és egy default hangszer kiosztás. A GS/XG ezeknek kiterjesztése. Olyan játékról, ami a GS protokol kiegészítéseit használja csak egyről tudok, az az Elite 2. A többi, ha azt mondja, hogy Sound Canvas/GS-t és GM-et is tud, akkor a GS alatt vagy azt érti, hogy a GS extra hangszereit is használja, vagy azt, hogy valójában MT-32 alap hangszerkészletre volt írva a zene (SC-nek van MT-32 kompatibilis módja, az MT-32 extráit nem tudja, de legalább az alap hangszerek ugyanott vannak). Utóbbiaknál a GM mód általában jobb/rosszabb konverzió erről. Ilyen ha, jól emlékszem, akkor valamelyik Lands of Lore.
Az XG helyzete annyiból extra, hogy a Yamaha liencelte az sw változatot elég sok felé, így elég sok játék jött ki becsomagolt XG synth-el, és XG-re írt zenékkel. Pl Final Fantasy VII (ami azért is érdekes, mert ha NT/2k/xp képes XG sw synthet akarsz, akkor az FF7 telepítőjéről a legegyszerűbb beszerezni
)
Elemet pótold, van egy marék beállítás (effektek, balance, master volume) ami elmászkál nélküle, akár lejátszás közben is.
Hangban a különbség egyéb GM-hez képest abban lesz, hogy a Roland mintái nagyon kiegyensúlyozottak az egyéb, korabeli opciókhoz képest. Egészen a Yamaha XG-kig nem nagyon volt hasonló mindenhol okésan szóló alternatíva, megfizethető áron. Minden stílusra volt jobb választás, de az összes ilyennek volt gyengéje is. Az SC-k nem voltak kiemelkedően jók, de rosszak sem, és ha csak egy hangszered van, akkor ez utóbbi elég hasznos xD
Hangkártya fronton a Dream alapú 4MB-s Wavetable-öknek van nagyon hasonló hangja (valamilyen furcsa okból...), a GUS/AWE/minden későbbi soundfont alapú synth akár jobban is szólhat, ha a programozó és a zenész ügyes volt, de az elég ritka. Ha 91-94 közötti játékokat nézel, akkor nem nagyon lesz bármi, ami jobban szól. 94 után vegyes a kép, de általában a legjobb háromban benne lesz, egészen a Live/Aureal korszakig, ahol már annyival nagyobbak a minták, hogy kijön az, hogy az SC csak 32kHz-es.
Persze a fenti csak a zenére vonatkozik, FX/Speach-re kell mellé valami hagyományos hangkártya is (SB/WSS kompatibilitással).Utána mindezt megette a CD music, majd az MP3, és így múlt el a világ dicsősége...
-
RexMaximus
senior tag
ha vinyora fel tudsz juttatni egy part.exe-t azzal meg lehet probalni - nem emlekszem tud e ilyet de regen csak azt hasznalta hasonlo dolgokra mar. - Itten van
De lehet az emlitett boot cd-n elerheto dos alol is valami.
Ilyen kihivassal meg nem kuzdottem meg amugy
(keresed a kihivasokat, vald be
)
-
Igaz, nem a DOS a limit
Pontosabban fogalmazok: Amire 3.11-et szokott az ember telepiteni az a gep nem fogja latni 504 MB felett.
Meg pontosabban: Hacsak nincs betoltve valami segedprogramRexMaximus: Mi máshoz lehetne mérni az időt, mint a nőkhöz?
Más téma: Ti gondoltátok volna, hogy az amiga sima RGB kimenetét LCD monitorra kötve látni fogom azt? OK van rajta némi interferencia, de frankón felskálázza és szép éles a kép. Lehet, hogyha a pixel clockkal és a skálázással játszanék, akkor még a csíkokat is lehetne csökkenteni. Sajna ezt egy sima kompotiz jellel nem tudom lejátszani. Habár a fekete-fehér dolgokat talán be lehetne neki adagolni, ha lekapom róla a szinkront. Kár, hogy ez nem megy YUV jellel is ilyen egszerűen.
-
-
-
RexMaximus
senior tag
Szepek, ilyen proci most nekem is kene
. Vinyoknal amugy torom a fejem nem lenne a jobb egy CF kartyas atalakitot hasznalni. Mert elobb utobb ezek el fognak vlsz romlani, inkabb ovnam oket. A tobbi alkatresz jobban birja vlsz
A vicc az, hogy sokaig volt nalam ket doboz (a4 nyomtatoppapir doboz) PII 400-as, SLOT-os procim. 2011-ben adtam oda masnak, mert "utban" volt. Akkor nem retroztam...
Dicserem is magam utolag erte
-
Hmm. Valóban említést tesznek róla, de nem írják mennyi az amelyik nem lett végül GM kompatibilis 100%-ban.
De alapvető célkitűzés volt a GM kompatibilitás, lévén a GS kiterjesztés arra épül, így gondolom valami HW errata javítva lett / kapott új verziószámot az IC, és megoldották.
Rengeteg SC-55-öt láttam, némileg kevesebbet használtam, de nem találkoztam ilyen eszközzel.Talán pár száz ilyen unit lehet akkor piacon, és mivel ezeket kukázni nagyon drága lett volna 1991-ben, inkább kaptak külön előlapot GM logó nélkül és eladták talán olcsóbban.
-
Nem derült ki számomra, eme írás honnan származik, de mind én, mind az általános emlékezet (aka. wikipedia) erről másképp vélekedik.
Mint minden termék, nyilván ennek is volt fejlesztési és tesztelési időszaka, különböző érettségi fázisú termékekkel. Ha valakinek ilyen, teszt eszköz került a tulajdonába, abból levonhat hasonló következtetéseket arra az egy termékre, de általánosságban nem lesz igaz a kijelentés.
Az-az a Roland Sound Canvas termékek életkortól függetlenül General MIDI kompatibilisek.
Még valami:
"The earliest Roland SC-55s simply have a "GS STANDARD" logo on the bottom of the front panel, while slightly later SC-55s have a "GS" logo."
versus.
Az-az a GS logó megléte önmagában 100% GM kompatibilitást eredményez.
-
RexMaximus
senior tag
-
Az a CD-rom ott volt 93 végén. Ilyenem volt, csak egy ESS hangkártyával 386SX procival. Mindent elolvasott. Toltam rajta az XCOM-ot teljes gőzzel.
486-os lap valami is ilyesmi lap volt a 386SX után. Ebben futott 2x 50-en a Ti gyártmányú Cyrix proci.
A monitor egy nagysikerű memorex monitor volt, amit ügyes kezek alakítottak át. A 8900CL Tridenttel fantasztikus csapatot alkottak.
-
RexMaximus
senior tag
Neztem a bencheket, csak igy nem tudok vele mit kezdeni
irhatnam a kognitiv disszonancia allapotaba kerultem
Muszaj kiprobalnom, latnom ezt eloben. Ha valoban nem jatszhato akkor valamilyen alternativ valosagot epitettem fel a multamrol
A Duke Nukem 3D-vel is sokat jatszottam, de akkor az meg milyen konfigon lehetett... nem tudom.
A Tomcates Revenge sorozat reszei mikor jelentek meg? Hozzam a Duke 3D korszakba jutott el ez tuti.
Szerk: jo kis valogatas ez, koszonom
-
RexMaximus
senior tag
Ha osszeallnak az elso ilyen konfigok, megnezem. Mert 5fps nagyon alacsonynak tunik. Lehet, hogy nem volt zavaro - bar nehezen kepzelheto ez is.
Pedig szerintem a legtobbet ezzel a 386-os konfiggal jatszottam ugy alltalaban.
Az emlitett OPTi lap (495sx/slc/xlc )
386DX-40 (amd)
ULSI koprocc
4mb / 8mb ram
2x CD-ROM
Trident 8900D 512Kbyte Ram
Sound Blaster 2.0
SVGA szines monitor (800x600)Ezt is felirom az osszerakando konfigok koze
Viszont nalam lyukak vannak a '91 es '97 kozotti idoszakrol. Nehany dolgot nem tudom pontosan, hogy melyik evbe tegyek. Arra sem emlekszem 386-rol mikor es hogyan valtottam 486-ra.
Doom-ot viszont eleg sokat toltam. Szerintem amikor a negy 256kbyte modulomat lecsereltem 4db 1mb-re, ez lehetett az elso amit feltoltam a gepre
-
RexMaximus
senior tag
Igy, hogy irod, beugrott, hogy egy Ulsi "Coprocessor" is volt benne, ezzel egyutt vettuk. De a nagy ULSi feliraton kivul semmi mas nem remlik rola.
Ez besegithetett Doomba? Mert itt tobbszor olvastam, hogy 386-on a Doom nem az igazi,de en nem emlekszam arra hogy ezen a gepen gondom lett volna a Doomal. Akkor lehet ez volt a titok?
-
RexMaximus
senior tag
Nanemá'
Szerintem pont ilyen lapom volt amire amugy vadasznek. Leirasa megvan meg valahol. Szurke elolapja volt rajta egy szines fotoval a laprol. De 486-os proci nalam sose kerult bele. Ekkoriban szerettem volna egy DX2-66-ot. Ugy remlik 50k korul volt csak a proci akkor. Meg ehhez a konfighoz tartozo regi hazam tipusat is sikerult beszereznem
Egy 286-os volt benne. Expresszben talaltam egy hirdetest errol az Opti laprol. Ket srac hozta at hozzank, Bp-rol lejottek vonattal beszerelni a lapot es meg jatekokat is hoztak hozza. Na ilyen ma mar nem nagyon van sztem. Emlekszem az egyikuk neki is esett az akkor frissen beszerzett Gurumnak
(lehet PC Guru volt, mindketot vettem)
Kesobb jott csak, szinten Expresszrol egy VGA monitor, Trident 8900-al. 512Kbyte memoval. Ennek a monitornak az adasvetelije is megvan.
(#50147) DBob
Szerintem ugyanolyan meghajtom volt nekem is, 2x kulon vezerlokartyas
. Ez volt az elso odd-m.
(#50149) HSNet
Koszonom
-
RexMaximus
senior tag
Ami erdekes ennel, hogy egy jelentektelen 386-os konfig resze volt ujkoratol. Kis kocka lap, integralt proci (vlsz dx-40 amd) 4 ram slottal. Trident 8900D vagy 9000-es vga.
Szerintem akkoriban csak a Creative felirat szorzo lehetett az arban. A hangkartya se az olcsobbak koze tartozhatot.
Szerk: nem egyszeru regebbi odd-t szerezni. Nekem 97-tol folfele kezdodik. Ez a legkorabbi, es van egy 95-os Toshibam (ez se feher sajnos).
Tegnap nezegettem a meghajtokat, sajnos sok sargult van a regiek kozt. Plextor se 100as szinben. Abbol meg van egy Dobozos IDE-m de az ujabb generacio. Az feher
Vlsz ezeknel is az van mint Commodore gepeknel. Ha jol emlekszem valamilyen egesgatlo anyagot tartalmaznak es az tud oxidalodni, emiatt szinezodnek el.
Nem letezik, hogy az osszes meghajtomat nap sutotte volna ennyire
-
RexMaximus
senior tag
A regi lemezek allt. tartosabbak. Bar az is kerdes, hogy melyiket hogyan irtak meg (pl sebesseg).
De a poen, hogy a szervizes lemezem, ami nem tudom hany gepben jart es megjarta a hadak utjat, osszevissza cipeltem, sot meg kolcson is adhattam nehanyszor - meg ma is mukodik. Papirtasakos valami volt eredetileg, feleslegesnek gondoltam a dragabb alapanyagot erre. Bar mar ISO-t nem tudok rola kesziteni, mindent at tudtam masolni rola.
Lemezeknel meg amit felfedeztem, hogy erdemes tobb olvasoval is probalkozni. Nem mindig segit de elofordul. Jo sok odd-m van, nehany Plextor is. Majd eljatszogatok veluk.
PPeternek (aki a Guruban irt optikai bigyulakrol) volt egy boltja egy ideig es volt egy lemez, SKY talan amit ajanlott akkoriban. No most kb 13 evvel evvel az iras utan letesztelem, hogy mennyire is jok, kivancsi vagyok
.
Elso CD irom egy Teac volt 2000 utan vettem. Csak nem emlekszem melyik volt, de ilyet is be akarok szerezni, megy majd PIII-ba. 8x 4x 24x 32x - ezek kombinacioibol valamelyik
.
Az elso idokben szerintem haverom tobbet hasznalta mint en, kolcson is adtam neki
Talaltam egy csemeget is 486-os konfighoz. Vagy VLB-sbe kerul vagy PCI 486-ba. Utobibol ugy remlik van egy Asus lapom, arra lehet erdemes epiteni.
Sound Blaster 16 Bit (CT2230) + Creative cr-563-b 1994 Juliusi
-
RexMaximus
senior tag
-
RexMaximus
senior tag
Szerintem az 5,25"-os cuccok egy reszet csak bedobaltak, mert nem volt vaktakaro hozza. Floppy alatti sem az haze sztem. Asus matrica van a hazon a beleben meg egy KG7. Kerdes milyen Asus lehetett benne. PII / PIII. Ezert sem irtam mi van benne mert megteveszto, ujabb cuccok.
LAP: Abit KG7 (2001 vege)
VGA: ASUS AGP-V3800632M vivo-s (ez mondjuk '99 kozepe?)
HANG: SB Live CT4830
TAP: 400W Azona (tisztesegesebb darab, van benne anyag, P4-es korszakbol)Beroffentes nem tortent meg, kondik puposak es legalabb egy van ami eleg csunya es elfolyt.
Erdekesseg, a nagy matricaja ures, ilyet meg nem lattam (cdd4851):
-
Na azt én is elfogadnám ha találnék emberi áron. Csak nekem napi használatra munkára kell.
Még réges régen volt mehanikusom de idióta haver elkeverte valahova, persze akkor még nem volt ennyire nagy szám. Valami ciril betűs szörny volt rohadt nehéz, vastag fém talpal több helyen eltörve. -
RexMaximus
senior tag
Nincs, dobozzal nem lesz egyszeru feladat beszerezni. Kb az elso amit kidobnak foleg ezeknel. Ugy emlekszem semmi csicsa nem volt a dobozaikon.
Dobozosbol csak egy Antec P180-am van de az marad
bar abban igazabol nem tudom, hogy mit tegyek meg bele. De azt csak akkor bontom ki ha kesz lesz a retro szoba, serulekenyebb joszag mint a Chieftecek.
-
Végülis igen, így már 3 felszoftverezett AMD konfig van, melyek alkalmasak a mai használatra is. A "főgép/HTPC" egy szintén AMD- s laptop, melyre sok külső vinyót kötöttem, az van mindíg bekapcsolva. A desktopokat csak időnként használom játékra, FHD filmre, valamint tartalékban vannak ha a lapos rosálna, bár remélem még sokáig fog menni.
(#50079) quailstorm : néztem én is, a tesztpadon fel sem tűnt, de mintha ez gyárilag hajlana, a VRM felé direkt így fut, ott is rögzített a hűtési lefogatás, tehát 2 fixpont van + a merev burkolat, asszem nem a súly miatt hajlott. Kézzel óvatosan próbáltam felfelé tolni, de akkor csak a PCIe foglalatot feszítettem, így egyben merev az egész videokari. Valamint ha elfektetem a gépet akkor sem változik a hajlat íve. Mire gondoltál, mivel lehet megtámogatni, mi az az oszlopos módszer ?
-
RexMaximus
senior tag
Ez lett vegul a nyero, a boot kepernyobol el tudtam indulni. Finoman szolva kiestem a rutinbol
.
A tipus - SL-586V Acorp, San-Li es mas neveken is mozog. [link]
A lap / VGA / Haz egy eresztes vegul. 97.04-es matrica van az osszesen. Igy valoban korahu lesz a konfig
(#50069) DarthSun
Ket db is akad ebbol, igy lesz backup ha elhalalozik
(#50070) alvaro
Erdekes, hogy MMX-et nem emlitik sehol specifikaciokban, most egy 200Mhz-s MMX csucsul benne. Feszben 2.5-3.3v-ig lehet allitani. MMX-et kiirja bootnal is. De Cyrix PR200-as procimat nem ismeri fel. Pedig azt szanom majd bele, lehet bios, nem tudom meg.
-
A Savage 3D kb. a TNT-vel jelent meg egy időben. Ha az S3 már nem lett volna jóval korábban a piacon, akkor az is mondhatnánk, hogy az Nvidia egy generációval előrébb járt és tanult belőle. De ez nem volt igaz, nem is értem, hogy miért nem figyeltek erre. A többi Savage széria is le volt maradva teljesítményben az aktuális konkurenciához képest, de árban jók voltak.
Nekem is volt Savage 4, de nem tudtam szeretni, mert azzal is voltak driver gondok. Legalábbis az elején, mikorra meg lettek kombinált házi driverek, addigra már kevés volt a teljesítménye.
-
RexMaximus
senior tag
Valoban mas, mar annyi lapot neztem at az elmult napokban, hogy haluzok
Ezeken a procik igenyelnek hutest? Egy bordat azert ratennek.
Sajnos az AT-s hazaim nagy resze sargult. De ez lesz a legutolso stepp majd. Nem tudom ezeknel mukodik e az a feheritos eljaras amit Commodore gepeknel hasznalnak. De lattam olyat is ami gyorsabbnak tunik, lefujjak feherrel es tok jo vegeredmenye lett.
Egy dolog zavar, hogy nem emlekszem '97-ben milyen alaplapom volt. Cyrix PR200-as proci megvan csak VIA vagy VX chipset (HX? talan, belezavarodik az ember), egyik also sarkaban volt egy fet amin borda volt, ennyi van meg. Meg, hogy egy budget konfig volt. Minden megvan hozza kb csak akarhogy torom a fejem, nem talalom benne az infot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- OLED TV topic
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Mini PC
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gaming notebook topik
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest