Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • HSNet

    aktív tag

    válasz arn #50286 üzenetére

    Igen, kb az a helyzet.

    Midiben a hangszereket úgy azonosítod, mint program. A Midi 1.0-ban semmilyen szabványosítás nem volt az egyes hangszerek kiosztására, mindenki azt az azonosítót párosította azzal a hangszerrel, amit akart, illetve azokat a hangszereket pakolta az adott synth-be, amiket jónak látott.

    Az MT-32 (és legtöbb származéka) generálják a hangot, de van eltárolva egy alap készlet hangszer rajta. Pl pgm#1 - Piano (fogalmam sincs, hogy tényleg az e).

    Majdnem mindenki más (SC-55 után, beleértve a wavetable modulokat, GUS-t, AWE-t, stb) hangmintákat játszik le, és effektez. Amikor egy későbbi modul /hangkártya MT-32 módba kapcsol, akkor a programokat ugyanarra PGM-Hangszer kiosztásra kapcsolják, mint amit az MT-32 használt, de persze a generátorának szóló üzenetekkel nem tudnak mit kezdeni, mert olyanjuk nincs.

    A GM legnagyobb eredménye az volt, hogy létrejött vele egy szabványos hangszer sorrend, azaz minden GM kompatibilis eszközön a PGM#1-8 lesz a különböző zongorák, stb. Ezen kívül a rendszer üzeneteket is szabványosították, így lett olyan reset, vagy éppen effekt paraméterezés, amit minden synth egyformán kezelt (a végeredmény lehetett más, de legalább ugyanazt jelentette mindegyiknek).

    A GS a GM-et terjesztette ki felfelé, és behozta a variant-okat. Az volt az alapötlet, hogy kinevezzük a szabvány GM hangszereket Capital Tone-nak (ezekből lehet 128), majd ezekre rápakolhatunk egyenként 128-128 variant-ot. Pl PGM#1-Grand Piano - Varint#5-Concert Hall (vagy nem, nagyon régen volt:D).

    Azoknál a hangszereknél, ahol működött a Capital Tone Fallback, ott ha nem volt meg az adott Varint# az adott synth-en, akkor használta helyette a Capital Tone-t, így legalább valami hasonló szólt, mint amit eredetileg oda szántak.

    Munt: Építs egy dedikált SW Synth PC-t, tegyél bele egy rendesebb hangkártyát, onnantól simán midivel rákötöd a régi vasat, és meghajtja, mintha tényleg egy modul lenne, így megvan a retro érzés (legalább a játék natívan fut).

    In God We Trust. Everyone else must have an X.509 certificate.

Új hozzászólás Aktív témák