-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
Jó neked, hogy megtehetted. Én tulajdonképpen csak az Athlon XP-mnél tehettem meg a felső szintet (azt is leginkább a tuning miatt) de amúgy felső középkat vagy alsó középkat volt amit megtudtam célozni.
A csúcs nyilván drágább mivel feljebb tevődött, mint ahogy leírtam, hogy az alsó szegmens is diverzifikáltabb lett.
Viszont a 2000-es évek közepétől (a konzoloknak hála nagyrészt) bekövetkezett az a szerencsés dolog, hogy a hardverek elkezdtek jóval lassabban elavulni. Míg 1998 és 2003 között évente kb a komplett gépet és platformot cserélni kellett addig manapság egy megvételkor, felső közép kategóriás géppel 4-5 évig simán el lehet lenni, maximum kisebb bővítéseket igényel.
(jelen példának jó az I3-asom, ami 2014 januári vétel, azóta volt cserélve a VGA 2×, került bele +8GB RAM, került bele SSD-ből is, ez a második benne alapból nem is volt benne, és +2TB HDD... de az alap ugyanaz, de mint látható azért jócskán hozzá kellett nyúlni (és akkor azt már csak zárójelben, hogy közben cserélve lett a monitor kétszer, a billentyűzet és az egér is minimum egyszer)) -
FF23
senior tag
Oké, így már értem.
@Kadi Laci Igen, ez a rev.2.00 lap már tud 400-at, ha megnézed a képet a dobozon is ott van, a biosa is más ennek, mint a rev.1.0x korai verzióknak. Megnéztem egy-két tesztet és ennél 233(466) volt a beállítható max. FSB, az "-E" lapnál, ha jól rémlik, akkor 100-tól 300-ig lehet állítani.
-
KROK640
nagyúr
Lehet, hogy nem volt HEDT platform kimondva, de ugye a "teteje" az volt.
Az is tény h a mostani középkategóriát kezdik árban fölfelé eltolni, de van egy nagy szerencse is (ami mondjuk 2006-ban szintén beütött) : A konzol generációk pár évekénti váltása, visszafogja a játékok gépigényét így lkebvésbé jónak számító gépekkel is egész jól el lehet lenni.Na most tisztáttuk a mainstream fogalmát is : Az az, ami átlag vérpistikének van / megfizethető.
Azt tapasztaltam, hogy ma magyarországon (ok, az átlag vér pistike 120K-ból akar gamer gépet de az értelemsebbjei) olyan 250-300ezer ft-ot tudnak/akarnak kiadni pc-re. Ergo ez a mainstream. Nem mellesleg ezen remekül el lehet játszani.Igazán kemény helyzet majd akkor jön, ha jön a következő konzol generáció és rájuk az új címek meg azok PC verziói, akkor eltudom képzelni, hogy lesznek álleejtős gépigények ismét.
Ilyen szempontból egyébként a 2002-2003 időszak volt hálás, a Tualatin Celeronok, Athlon Xp-k miatt olcsón lehetett elég jó teljesítményhez jutni, VGA fronton az általad említett GeF3Ti200, később a Ti4200... emlékszem, hogy 100-120ezrekből (kb 2 havi fizu) olyan gépeket tudtam építeni amire én is azt mondtam h nyugodt szívvel ajánlom.
-
KROK640
nagyúr
Hűha ...
Akkor kb akkor lesz Ryzenem amikor már az is nagyon elavultnak fog számítani, a mostani 4th gen I3-asomnak meg van akkor még vagy 8-10 éve.Mert ha ez igaz, akkor állításod szerint manapság egy "mainstream" proci (csak a proci) nem áll meg 268916ft-ból (az akkor csúcs Athlon X2 4800+ 679 usd ára mai árfolyamon forintban), memória 114338ft-ból (a 2GB DDR2 mai ára ft-osítva), alaplap 71961ft-ból (na mondjuk ezt elhiszem, ha nem is mainstream de csúcs lap esetén), és mindehhez 500 usd VGA (mai ára ft-osítva 197900ft, mai csúcs VGAk ennél drágábbak, viszont a mainstreamek/sweetpotok inkább feleennyibe kerülnek) még csak nem is mainstream? vagy éppen csak az?
Ja és hol van még akkor a ház, PSU, HDD?
na tegyük is hozzá :
ugyanott a hirdetésben van PSU, 53usd, az ma ft-ban 20876ft, ház szintén onnan 150usd, ami mai áron 190usd azaz 59154ft, valamint nézzünk egy winyót : mivel ott csak external drive van csökkentsük a 279usd-t 30%-al (és akkor igencsak nagyvonalú voltam) az 184usd mai áron 234, vagyis 72918ft pedig HDDre.Na akkor összeadom a számokat és végösszegre kijön 806063ft azaz valamivel több mint 800 ezer ft. Ha ma 800 ezer ft kell egy mainstream géphez, akkor sokkal szomorúbb a helyzet mint gondoltam. Pláne h egy mainstream játszogatós gép, szerintem csak a CPU 268916ft-jából kijönne.
legalábbis egy ilyen mindenképp :
GIGABYTE H310M DS2 2.0 alaplap
Intel Core i5-9400F processzor
Kingston 2x8GB DDR4 2400MHz HyperX Predator XMP memória
Asus GTX 1660 6GB GDDR5 TUF3-GTX1660-O6G-GAMING videokártya
Kingston 120GB SA400S37/120G SSD meghajtó
Toshiba 1TB 64MB HDWD110UZSVA merevlemez
Chieftec ECO 600W GPE-600S tápegység
Zalman i3 Midi fekete Számítógépház( forrás pcx )
szerintem ezt a gépet nyugodtan lehet ma mainstreamnek, sőt talán picit annál jobbnak is nevezni.
Emlékeim szerint (és most h utána is néztem) pont hogy egy sötét kor volt a 2006 vége 2007-es év, amikor az Athlon XP-mtől alig vagy semennyire sem jobb gépeket építhettem jó drágán, mert olyan volt akkor a piac. Nem véletlenül húztam 2009 novemberéig a 2003-as platformom leváltását.
-
Frawly
veterán
Ha megvan a 15 MB/sec memóriakártyán, akkor kihajtja lényegében DMA móddal az elméleti 16,6 MB/sec ATA2-ATA3 sávszélt. Ez mindig elméleti maximum, ahogy hálózatoknál az 100 és 1000 MBit sem ténylegesen annyi a valóságban, mert meta/vezérlőadat is közlekedik a csatornán, meg fizikai veszteségek miatt sem érhető el soha a 100%.
Ezt a 15 MB/sec-et nem hogy a VLB nem limitálja, de még a PCI sem limitálna, kivéve ha túl sok eszköz osztozik rajta. A ISA viszont limitálná felére.
-
A Core3.03- al teszteltem most(illetve a SpeedSys- el is), a táblázatodban úgy látom szintén a Core- val ment mindegyik. Hasonló eredményt adnak, kivéve hogy a Core az elérési időket jobbra hozza. Az utóbbinál meg ott van az a bizonyos Linear verify, melyen látszik a vinyó valódi sebessége, melyet egy modern alaplappal megy (55MB/s). 100MHz- en nem néztem a Core- val, de már nem is fogom, 3 jumpert kell átrakni (1 FSB+2 WS), csak ahhoz ki kell venni a vinyókosarat hogy rendesen hozzáférjek.
#68744 : ezt nem néztem, fogalmam nincs, csak a Winbondot olvastam le, láttam hogy te is azt írtad be. a kártya doksiját sem kerestem, úgy használom ahogy jött, de megkeresem, ha megtalálni egyáltalán valahol
-
2.5MB/s környékén megáll, kártyafüggő akkor gondolom, Winbond W83757AF a kártya. Érdekes hogy az ISA frekit 7MHz- en hagytam, avval kicsit 2.5 alatt hoz, ha 8MHz- re teszem akkor pedig 2.5 fölé. Valamennyit befolyásol VLB esetén is akkor az ISA alapfreki. Mivel 7MHz- en teszteltem hosszan, úgy hagyom, mégegyszer már nem fogom végigjátszani a hosszútesztet. Amúgy ehhez a géphez nekem elég is ez. Az elérési időket viszont annyira hozta mint nálad az utolsó oszlopban látható Intel Pentium III 800, ez gondolom az overkill 7200 Rpm- es vinyó miatt lehet, a seek idők eszerint Socket3- ban elérhetik
a P-III+IBM Deskstar szintjét, vagy a látszat néha csal effektus van jelen
.
szerk : visszanéztem, azért a procierő is számít, 100MHz- en 2.8MB/s volt.
-
-
Frawly
veterán
Persze, hogy voltak akkor is normálisabb, prémium házak. Csak ugye akkor még a fizetésekhez képest sokkal drágábbak voltak a PC-hardverek, így mindenki úgy spórolt a konfigon, ahogy csak tudott. Így ment bele az ergya ház, kétes táp, márkátlan dzsunka alaplap.
Brand gépeknél meg mindig is arra mentek, hogy kicsi legyen, szabványos kívüli, a brand alkatrészein kívül ne nagyon tudd semmivel bővíteni, meg avuljon el gyorsan, hogy a cég rendszeresen modernizálja a gépparkját.
Igazából ez ma már olyan mesterfokon fordult az ellenkezőjébe, főleg nyugaton, hogy cégek 2-3. genes i5-ös gépeket selejteznek ki 4 GB DDR3-mal, amik még most is teljesen jók lennének, max. csak egy SSD-t kell beletenni, esetleg ha valaki otthon használ ilyet, akkor egy i7-es procit meg egy low profile videókártyát, meg 8-16 GB RAM. Csak ugyebár sok cégnél előírás, hogy 5 év után selejteznek, és veszik a következőt. Kulturáltabb helyeken ilyenkor eladják a régi gépparkot valami refurb cégnek, rosszabb esetben meg megy e-waste-nek, kukába, ahonnan ha valaki kikukázza, akkor mázli, ha nem, akkor megy a zúzdába és nyerik ki belőle a fémtartalmat. Én még C2D, C2Q gépeknél is szoktam sajnálni, ha zúzdába mennek, mert némi upgrade-del még azok is használhatók, pl. rászorultaknak szét lehetne osztani, netezős, levélírós, e-ügyintézős, iskolai beadandóírós gépnek, esetleg gépírást tanulni, alap felhasználói ismereteket anyagilag rosszul álló vidéki iskolákba, de még retró játékokhoz is jó.
Sok nyugati cégnél már nem is veszik a gépet, hanem folyamatos bérlés van, x év után meg leadják, és jön helyette a következő bérlés.
-
Chris82
senior tag
Nálam pont fordítva alakult. Először kommersz házakkal kezdtem, aztán átálltam brand gépekre. Ebben minden eredeti alkatrész, gyári compaq matricákkal, kivéve a voodoo 3 3000-es kártya.
Nekem ez nagyobb kihívás mint egy épísd magad gépet összerakni.
A legtöbb dolgot sokkal nehezebb hozzá beszerezni, ezért se tartok rengeteg gépet. Ami van az legyen kimaxolva -
RollandCG
csendes tag
Azzal egyetértek, hogy egy hangkártyával nem lehet lefedni egy korszakot, ezért kell többet belerakni, látom nálad is több van :-) Mivel DOS-ozok így elég egy gép is már :-) Vissza a gyökerekhez :-)
Mivel elfogyott a 9 foglalat a P1-es gépembe ezért most át kell térnem az ipari alaplapokra :-)
Az a jó, hogy az "fm" hangzás, pl, Adlib, Tandy, SSI-2001 (SID) stb. nem használnak IRQ-t.
csak portot, így mehet a többi kártya mellé :-)
Most ezekkel kísérletezek :-)
Nálam az SB PRO 2 (CT1600) vs SB16 (CT1740) versenyben az SB PRO 2 az kiesett.
A teszt az abból áll, hogy van vegyesen kb. 50 kedvenc játék/demo
és ebbe az SB16-os győzött, ez kompatibilitási teszt !
De már nem emlékszem miért száműztem szegény SB PRO-t :-(
Nálad mi a tapasztalat?
Egy másik kérdés Roland RAP-10 hangkártyád van-e? MIDI-n kívül mást tud-e?
IRQ kell-e neki? Vagy csak a szokásos 300-330-as port? -
RollandCG
csendes tag
Nálam is hasonló volt a helyzet, csak annyi különbséggel, hogy a tudást tudtam kamatoztatni ameddig lehetett. ZX Spectrumon, Amstrad CPC-n, Atari ST-n és Amigán nőttem fel ennek hatására végeztem el a programozó matek szakot, de csak magamnak fejlesztek :-) kb. 2000 év elejéig voltam vállalkozó és hwbuzulás volt a fő profil :-) De erre is ráuntam :-)
-
RollandCG
csendes tag
Nagyon sokáig AWE64 és GUS PNP kártyám volt, de senkit nem akarok elszomorítani, DOS-hoz ez a két legrosszabb kártya amit valaha kiadtak. Az utóbbi 10 évbe rengeteg VGA és hangkártyát vásároltam azaz kerestem a Szent Grált, nálam a kompatibilitás a lényeg.
Ha leülök esetleg valamit játszani vagy demót nézni akkor a játékból/demóból a lehető legtöbbet hozzam ki.
Jelenleg ezek vannak a gépembe:
SB16 (CT1740) + NEC-XR385 (Yamaha DB50XG)
GUS ACE 1.1
Adlib (Még össze kellene forrasztani)
Tandy Sound (folyamatban)
Roland MPU IPC-T MIDI kártya
+ Roland MT-32
+ Roland SC-55
+ Yamaha FB-01 (YM2164 (OPP) )
+ Yamaha MU-80 (folyamatban)
...és még maradt 2 szabad IRQ-m :-)
...és van még 4 videokártya mellette :-)
Nem akarok már "50db" gépet tartani, "kinőttem" már abból a korból, hogy korhű gépeket építsek (gyógyulok :-) ), az új projekt fedőneve neve: "egy gép mindenek felett" :-) ezt még az asszony is támogatja :-) -
Ugyanolyan 6 pines m alak a dugó, mint ami a lapon, simán rádugtam, meg sem fordult a fejemben hogy olyan ostoba emberek is léteznek, akik azonos tüskesor esetén is 3 féle variációt készítenek. Mint említettem, a szerencse hogy mindegyik variációban a táp ugyanazon tüske, valamint a hozzátartozó kábel színe is sárga fixen. A clock, data, ground felcserélése pedig nem okoz füstöt, csak nem működik...
-
Kössz, ez segített, ugyanez a kiosztás a 471- es lapon is. Találtam egy ábrát, annak a jobb oldalán, a csati anya része volt a kiinduló, ez tuti szabványos.
A baloldalon van az Asus- hoz hasonló 6 pines m alak. Elkezdtem multival összesípoltatni a saját csatimat, más lett mint az ábrán, aztán a linkeden lévőhöz néztem, az is más mint az enyém (színek, poziciók is)
. Végülis a saját csatlakozódugómban a szálakat a linkeden levő kiosztás szerint rendeztem, úgy működik
. De könyörgöm, itt már akkor kapásból 3 féle bekötésről beszélünk, mi a t***mért nem lehetett valami szabványt vinni bele. Még az a szerencse hogy a tápfeszt kitették messze, magába, a jobb oldalra, ha az jelre kerül, akkor jön a füst.
Azért így még a mezei optikai egérrel is ég és föld, megy mint atom, régebben vettem egy jobbfajta PS/2 egeret, most ennek tiszteletére használatba veszem.
-
-
Nincs benne, de majd nekifutok megint, hátha megtalálom.
(#68601) Chris82 : jó is az, de gyakran kell tisztogatni. Valamint van olyan DOS game is melyhez nagyon gyors optikai egér kell, DPI váltóval. Pld az Arkanoid gyorsabb pályáihoz, hiába van jó reflex, ha nem elég gyors és pontos az egér.
-
Floppy-lemezem rengeteg van, az 1.44- esekből sokat kipakoltam a tesztállomás mellé, némelyik részlegesen olvasható is. Az 1.2- esekből még sztem találok működőt, talán a rajtuk levő cuccok lementése esetleg a cél. 286-386-486 felélesztéséhez a Gotek megbízható, gyors alternatíva.
A 471- es Asus lap PS2 mouse tüskekiosztása nincs meg véletlenül Neked ? Neten nem találtam. Rádugtam egy pinszámban azonos csatit, világít az egér, de nem műkszik, valszeg csak a táp+föld van jó helyen. Soros/golyós egérrel megy szépen, de jó lenne az optikai.
-
Szép, már az első is, akkoriban gyengébb gépem volt. 98- ban lett olyan elfogadható. Ma házba építem a VLB konfigot, 94 ?
- asszem, legalább így retroként jóval erősebb lesz, mint az akkori gépem
(#68572) KROK640 : 93-99- ig melóztam másodállás/számtechben, az akkori konfigokra jobban emlékszem, bár nagyon erős cuccokat csak néhány ember rendelt, valamint cégek, ahol volt lóvé. Aztán 2004/5- ben megint számtecheztem, de onnan a rengeteg P4 rendelésre emlékszem, 2004 évvégén 50db- ot szereltem össze. Jött egy magánember is, aki az akkor elérhető legerősebb P4- et rendelte, leesett az állunk, hogy milyen gazdag...
-
KROK640
nagyúr
Nem, nem lineárisan fejlődött feltétlenül, de akkoriban rengeteg gépet építettem és jellemzően ezek mentek. Nyilván voltak ezektől eltérések azért.
2001-ben pl nekem 466-os Celeronnal volt egy időben 768MB RAMom és 2×20GB HDD... pedig csak 2001 volt.
Ugyanakkor 2003ban (főleg az első felében) rengeteg 512 RAM + 80GB HDD gépet raktam össze. (már jellemzően 128-as VGAval) -
-
alvaro
senior tag
Swmix-re kétségtelenül jobb a Crystal(-szerű) codec miatt. Ugyanolyan DMA stream, mint egy SB. Csak hát akkor minek az a jó kis Interwave, hiszen gyakorlatilag AC97 krumplinak van csak használva. Olyan, mint Ferrarit venni, aztán arra használni, hogy 25-tel 2db cementeszsákot talicskázzunk vele az anyósülésen egy földúton
(Na jó, a példa erős, mert az Interwave legalább alkalmas AC97 krumplinak
)
-
-
törölt tag
-
Lényegre törő és fontos kérdés.
tilos a keresek szo hasznalata? : szakmai topikban egyértelműen hirdetésnek számít
hogy ennyiert szivesen vennek en is : ez nem behatárolható sztem a szabályzat alapján teljes pontossággal, határesetnek vehetik, bár emiatt nem tudom hogyan jutott figyelmeztetésig a helyzet
Meg nem oszthatom a privatot, mert az is tilos : ez meg hogyan ?. Privátban engedélyezett mindenféle piaci, adásvételi megbeszélés, annál is inkább mivel a Privát üzenetváltás csak a résztvevő felek számára publikus, mindenki más fele titkos, még a PH sem nézhet bele, kizárólag rendőrségi nyomozati, bírói végzés alapján adhatja ki a tartalmát
-
Chris82
senior tag
-
törölt tag
az alapvető szabály is, hogy most a topikhoz kötődően ha kell valakinek valami nem írhatja ki hogy venne ilyet, vagy ha valami retro érdekességet árulnál, még az apród se linkelheted, teljesen retardált elképzelés, megöl egy fontos lehetőséget, ami minden komoly külföldi fórumon (pl vogons) adott.
-
Madara-san
aktív tag
Igen, az enyémen csak a hűlt helye van meg a kijelzőnek - mondjuk talán tudok majd szerezni hozzá, amúgy is hiányoltam róla. Egyébként tudsz mutatni példát a "modern vonalú" 93-as házra?
(#68251) DarthSun: Szép az a ház. Olvastam a VLB-s tesztedet, szerintem illeni fog bele egy ilyen 486/POD VLB gép. Nagyon nehéz már ezekből jó állapotút szerezni.
44 gép? Te jó ég...de kicsit megnyugodtam, nálam "csak" kb 20-25 gép tanyázik, igaz egyik sincs még készen - és aggódtam, hogy kicsit megalomán lehetek, de örömmel tölt el hogy vannak még páran így.
Közben követem itt a Barton tuner kategóriát is, nagyon szívesen beszállnék mert van hozzá minden (mobil proci, VGA-k, NF2-S lapok), de előbb szeretném mindenképp a Socket 7 konfigot befejezni, amivel kapcsolatban most kérdezni is szeretnék.
Tehát a problémám az, hogy Windows 95-öt próbálok telepíteni, de nem látja az egeret install közben. Igaz, hogy több mint 10 éve nem telepítettem 95-öt, de úgy emlékszem a telepítőben már kéne, hogy legyen egér. Win98 boot floppyt használom és hdd-ről indítom a telepítést. Biztonságból felmásoltam a cutemouse-t is, az elindítva "Error: device not found" hibaüzenettel díjaz... van ötletetek, mit felejtek ki?
BIOS-ban nem találtam semmiféle egérre vonatkozó beállítást, egyébként ez a BIOS van rajta: 07/22/1998-i430TX-2A59ISWBC-00 - 5TX52 VER:H
Illetve próbáltam Serial (golyós) és PS/2 (optikai) egérrel is, az optikai egér világít ha bedugom szóval gondolom én a PS/2 port működik, manual alapján kötöttem be.
-
KROK640
nagyúr
Persze, hogy volt eltérés (ami már csak a gyártás technológiából kifolyólag is adódik). Ilyenkor fordultam az OPNhez, ha nem akartam pontosan leszámolni, akkor nagyon gyors válogatást tett lehetővé, ugyanis nem volt hozzá szükségem számítógépre, meg semmire.
Adott egy tálcányi, sorozat : OPN alapján megkeresem a 4-10 legjobbat, a többi mehet trashbe (vagyis vissza, ahonnan a boltokba került), mikor mennyire volt épp szükség.
Aztán ezek általában igénytől függően mentek tuning CPU-nak vagy moneymakernek.így válogattam azt a procit is ami a napi procim lett (flying tiger) de sok-sok procit még szintén másoknak/eladásra (egy időben a fél gamestar fórumnak is én válogattam/számoltam procikat
)
-
Nézem közben az időrendi táblázatodat, prociszintem most időrendileg rendben van a tesztem, 1 hónap eltérés van köztük. A 6600GT fut a 2004- es évbe, a 9800Pro még 2003- as. Mivel a Barton mellett a 6600GT tanyázik, nem kellett a registry tisztításos drivercsere, praktikussági okok. Meg a VGA sortesztben látszik hogy a 2 kártya hasonlóan teljesít, legalábbis izomból.
-
Madara-san
aktív tag
Értem én, hogy mai szemmel vacaknak tűnik, de ha autentikusan szeretném ezeket a régiségeket feléleszteni, akkor csak szükség lesz rájuk
egyébként én kedveltem az isa hangkártyákat, volt egy feelingje. Sb pro 2, akkor egy ilyet kell szerváljak. Valahol biztosan volt, de lehet nem fogom megtalálni... jártam már így pár cuccommal.
@nakos1212: Aztech hangkártyám biztos van, azt megnézem majd akkor.
@envagyok: Mennyivel "rosszabb" mint a V3 3000? Mert igazából úgy gondoltam, hogy vagy PII450 + TNT2 Ultra mellé teszem majd be a V2 SLI-t, vagy PIII550 + GF256DDR mellé, így nem kell "csak" Voodoos gépet összerakni.
-
petakpa1
őstag
Mert jó érzés, hogy kb 2 mp alatt betölt a W98
Na meg kihívás ilyen időben kb. 20 év távolságban lévő eszközöket összelőni, kimaxolni amit egy TX97 chipsetes lapból lehet. Sajnos a PCI-os Zotac GeForce GT610 nem ment benne, így most kicsit régebbi PCI VGA-ra vadászok. Van ötlete valakinek?
-
Madara-san
aktív tag
Igen ezzel így egyet is értek, természetesen a nosztalgiafaktor mellett én is figyelembe veszem a hasznosságot is.Éppen ezért SS7 helyett inkább majd P2 lesz, de az majd valamelyik következő projekt... most egyelőre végre fejezzem be az S7 "csúcsot"
. V1 számomra pont jó lesz benne, mert ezen max azt a nagyon kevés DOS 3dfx címet szeretném kipróbálni, V2-t pazarlás lett volna ebbe tennem, főleg hogy SLI-t szeretnék... még nem is tudom mibe rakjam majd bele, vagy P2 450, vagy P3 Katmai 600-ba... úgy néztem profitál az erősebb prociból.
Mindenesetre ezen Win95 / DOS fog futni, úgy gondoltam ide talán jó lehet az AWE64, no meg korban is passzol a '97-es évjárathoz. Láttam amúgy itt nem nagyon favorizáljátok a Win95-öt, nekem (valószínűleg pusztán nosztalgia miatt) egyik kedvenc retro OS.
Persze, szeretnék mindenképp több gépet is, egy Socket 5 (P1 120) és Socket 3 (486 VLB, DX2-66 vagy DX4-100 még nem döntöttem el melyik) fogják majd ezt a konfigot megelőzni. Ezekbe már tényleg illene valami OPL-es megoldást raknom. Van egy AWE32 Value, SB32 PNP illetve SB16 (ebből mondjuk többféle is). Gondolom, ha nem találok rajta OPL chipet akkor kár is vesződnöm vele?
-
Olvasgattam is régebben ezeket, de talán felejtettem is valamennyire, bár azt át lehet ismételni...de három dolog miatt is jó azonban ez a teszt - saját magam győződök meg róla - szubjektív retro élmény, szerelés, install, tapasztalatgyűjtés, driverkérdés, stb - valamint hozzájárul a fórumbeli Barton-P4 vitához, mivel tény hogy volt vita és eltérő nézetek is vannak. Ok az utóbbit szubjektíven dönthetem csak el, a végén reményeim szerint meg tudom mondani hogy az átlag P4- em vagy a Bartonom jobb- e (vagy döntetlen). Objektíven pedig lehet hogy lesz aki ezt elfogadja.... vagy nem - tök mindegy mit mondok én. De nem is célom meggyőzni bárkit, esetleg egynek jó a tesztem, ilyen is volt aztán annyi. Lehet hogy aztán lesz olyan aki azt mondja hogy neki hasznos volt, akkor már nagyobb az öröm, mert tudom hogy nemcsak magamat szórakoztattam vele.
Az első indokról -saját magam győződök meg róla- jut eszembe : melóhelyen az egyik öltözőszekrény ajtajára rá volt írva - ne törd fel, nincs benne semmi értékes, valaki pedig alá ezt írta - te mondod, én ellenőrzöm
ALL : hű mire feltettem a 462- re az fullréz AeroCool hűtőt, brutális a leszorító-ereje, mondjuk ezt tudtam, emiatt előtte kézzel hajtogattam kicsit, de így sem piskóta volt bepattintani a lefogatót.
-
r0b3r
senior tag
Az elmúlt hetekben szereztem egy Slot 1 PII 233-at. Ha sikerül megoldani a hűtő kérést, akkor sztem kipróbálom a 440BX-es SCSI lapba a PIII 500 helyett.
A Diamond Viper V770 helyett menne bele a V330 egy Diamond V1-el, vagy a Banshee önmagában.
Bár ez a proci már lehet, hogy kevés lesz a benne lévő Diamond Monster MX300-hoz.
-
Madara-san
aktív tag
Igen, ez teljesen érthető. Köszi amúgy, ezek nagyon jó kiindulási alapok. Én valószínűleg 386 --> Socket 3 (VLB) --> Socket 5 --> Socket 7 (MMX) --> PII.... vonalon fogok haladni. Igyekszem korhűre csinálni azért őket, és amennyire lehet jól felszerelni, rammal megpakolni. Egyedül a HDD és a tápegység lesz talán, amely kicsit kilóghat majd az idővonalból.
Kezdve a már többször megemlített Acorp 5TX52 MMX konfigommal, végre megtaláltam minden szükséges alkatrészt hozzá, szépen leteszteltem őket, és most már végre belemerülök az összeépítés örömeibe.
Addig is, lássuk miből fog állni:
- P1 MMX 233 @ 266 (3,5x75)
- Diamond Riva 128- AWE 64: Ezzel kapcsolatban szerettem volna kérdezni, hogy jó lesz ez nekem DOS-ra? Ha jól látom nincs rajta OPL chip...
A megcélzott korszak pedig 1997, szerencsére mindegyik hardver akkor készült úgyhogy az időszaknak megfelel
a gépház, amit találtam hozzá is elvileg '97-es.
-
Topikbeli kollégák is készítettek ilyeneket, régebben, 200/500- asok klubja az összefoglalóban is van. Érdekesek. Én inkább egy bizonyos konfigból kihozható maxot szoktam tesztelgetni, persze mérsékelt tuninggal. Aztán ezeket hasonlítgatom. Vagy konstans konfignál, egy bizonyos alkatrészt cserélgetve. Sztem jó irányadók hogy a manapság elérhető retro alkatrészekkel mit lehet kihozni. Persze inkább annak aki nem feltétlenül ragaszkodik a korhűséghez, akinek ez fontos, egy-egy évre vetítve úgyis kötött a hardverlista, valamint több információt is talál róla. Ebben az esetben az elérhető maxban van egy felső határ, melyet nem lehet átlépni, overkillezéssel viszont megkerülhető.
-
A 939 valszeg amiatt tűnik nagyobb ugrásnak mert abba HD3850 került, megdobja a teszteket. Valamint a procit is cseréltem 1- ről 2 magosra. Az enyém még AGP- s, de pld akinek PCIe- s lapja van, ott még nagyobb ugrást tapasztalhat. Azonos órajeles összehasonlító tesztet nem végeztem.
-
Madara-san
aktív tag
Igen, úgy értettem hogy amelyikben ez így képletestül-mindenestül benne van. A konfigjaidat ebből néztem ki, mondjuk igaz hogy itt azt nem találom leírva, hogy pl. milyen HDD illene hozzá az adott géphez. No meg amúgy arra is kíváncsi volnék, hogy egy-egy összeállításhoz mely gépházat használod.
-
Madara-san
aktív tag
Érdekes ez a metódus, illetve tök jó ötlet is egyben. Ha esetleg készen van, megosztod itt velünk a táblázatot is magát?
@Többiek: Végigolvastam a többféle érvelést, gondolatmenetet így Barton vs. P4 vs. S754 témában. Nagyon jó a téma, annyit tudok hozzá tenni, hogy én 2005 ősz környékén raktam össze egy akkor már úgy néz ki igen csak elavult konfigot: ASRock K7VT4A Pro, Sempron 2400+, már nem emlékszem hány GB RAM - talán 1, és egy botrányosan rossz videokártya, MANLI
FX 5500, noname valamilyen ház. Tolt vagy 5-6k pontot 3dm 2001-ben... De ez volt az első új gépem, részben zsebpénz, diákmeló, szülinap és egyéb hasonló dolgok által megszerzett pénzből, 14 éves voltam akkoriban borzasztóan tudtam örülni ennek a gépnek is... közben meg ugye csorgattam a nyálam a csúcs P4-ekre és az X850-re. Egyébként mai napig megvan az a gép, igaz már 7600 GT van benne, amint lett pénzem fejleszteni a videokártyától szabadultam meg elsőként.... persze csak már olyan érdekességként tartom meg, ennél sokkal jobb Bartonos konfigot fogok majd összedobni.
Visszatérve az X850-re, egyrészt játékokra szeretném használni (pl. Doom 3, Far Cry, NFS Underground, stb... játékokat újra végignyomni), másrészt egy 20k+ 3dm 2001 pontszám elérése. Erre épp a kezem ügyében van egy Abit AI7 alaplap, 3,2-es Prescott CPU, és 4x512 MB Geil ram. Eredetileg 9800 XT-t szántam bele, vagy "sima" 6800-at. Illetve ott lesz még az épülő Mobil Barton 2800+ (gondoltam addig húzom majd amíg csak bírja stabilan léggel), Abit NF7-S 2.0 lappal.
Említettétek, hogy esetleg egy S939 mellett érezné magát jól az X850... akkor a Socket 754 felejtős? Ez a videó alapján gondoltam, hogy abból is lehetne egy érdekes összeállítást csinálni. Vagy, esetleg egy S940...Azért kérdem csak mindezt, mert K8 platformból egyáltalán semmim nincs most, volt X2 4000+ konfigom de nagyon rég túladtam már rajta, és gondolkodom mit érdemes beszerezni. Az biztos, hogy inkább maradnék az AGP-nél, tervezek majd PCIe retro gépet is összerakni de az inkább C2D vagy C2Q lesz.
-
Madara-san
aktív tag
Szintén. Éppen téged akartalak megkérni, hogy korhűség szempontjából majd minősítsd a konfigokat, amiket majd hamarosan megosztok itt.
Amúgy akartam kérdezni tőletek, hogy éppen úton van felém egy X850 XT PE, a gyerekkori nagy álom... na csak most jön a dilemma, hogy mégis mibe rakjam bele?
Mobil Barton ugye gyenge lesz neki. P4-ből van egy 3.2-es Prescott fél/háromnegyed konfig, meg egy 3.2-es Northwood komplett gép FX5900 Ultrával. Na most tuningoljam meg a Prescottot szépen, és tegyem bele abba, vagy esetleg építsek össze hozzá egy S754-es Athlon 64 konfigot?
-
Igen, az lejött már az utolsó linkben is hogy kihagyták a teljes térből (körbefordulás...360fok) annak a számolását ami nem esik a látómezőbe/képernyőre, holott a teszt tartalmazta, ahogy egy játék is. Játéknál aktuálisnak kell lennie a teljes térnek, mivel a játékos bármikor bármerre fordulhat/nézhet. Előre felvett, lejátszandó tesztnél végülis felesleges a látószögön kivül eső tér átszámolása. Hát nemtom hogy ez most csalás vagy nem. Azt is most tudtam meg hogy a 3DMark03- at meg lehet állítani és körbenézni
, ezen bukott ki hogy avval a bizonyos driverrel pld megforduláskor nem volt semmi a képernyőn
.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik
- Sorozatok
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Yettel topik
- Milyen program, ami...?
- BestBuy topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest