- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Google Pixel topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Chris82 #71923 üzenetére
<=33MHz, ha van a lapon és a kártyán is jumper, akkor mindegyiket ennyire. A DX2/66- nak 33 az FSB- je (2x33). Mondjuk ha >33- on van, akkor sem kéne fagynia, legfeljebb lassúbb tőle, tehát esetedben talán más okozza, ettől függetlenül próbáld meg bejumperelni, az sem kizárt hogy a túl laza időzítés is bekeverhet.
Ha ez sem jön be, akkor még esetleg tipp : transparent vagy syncron mód van- e beállítva a BIOS- ban a VLB- re ?, annak a változtatása. -
válasz
Chris82 #71887 üzenetére
RAM és cache időzítéseket próbáltad lazábbra venni ? 486 esetén gyakran valamelyik nem bírja. És a proci milyen, WB/WT cache- s ? Proci/cache <--> WB/WT, vagy fordítva, vagy mindegyiket egyformára, érdemes kombinálni, variálni, erre érzékeny sok lap. Ez jut hirtelen eszembe, bár lehet hogy próbáltad, mivel a BIOS állítgatást írtad.
VLB kártya van benne ? Azokon általában van < = > 33MHz, és az alaplapon is lehet ilyen jumper, szinkronba kell hozni. Pld egy DX4/100 proci 3x33- on megy def, tehát az FSB=33, ekkor a lapon és a kártyán is <=33- at kell jumperelni. Ez is rontja a stabilitást, ha nincs belőve. -
Madara-san
aktív tag
válasz
Chris82 #71850 üzenetére
Wow, igen csak frankó lett. Az a VLB-s Tseng nagyon menő. A CD Drive milyen típusú? Illetve jól látom, hogy a Compaq gépedből kioperáltad végül az 5.25-ös Floppyt?
arn: Pontosan, éppen ezért építettem én is végül Intelt mind a két korszakból.
Végre el is készültem a (nagyjából) 97-es konfigommal:
- ASUS P2L97
- Pentium 2 300 MHz (Klamath)
- Diamond Viper 550 (Riva TNT) [e helyett lehetett volna Riva 128ZX AGP a teljes 97-hez, de nem találtam]
- Diamond Monster 3D (Voodoo 1)
- 256 MB RAM (CL2)
- SB AWE 64 Gold
- Megfelelően besárgult, de legalább jó tömör és nehéz, 97-es gyártási dátummal rendelkező ház
- 98Lite SEA CD meghajtót valószínűleg ki kell cseréljem, sajnos állandóan kiköpi a lemezt.
Leteszteltem pár drivert 3DMark 99-ben, úgy fest hogy ezek a Diamond kártyák a saját drivereikkel mennek a legjobban. Ami pedig számomra furcsa volt, hogy az Iceman V1 driver érte el a legkevesebb pontot.
-
Czo
addikt
válasz
Chris82 #71850 üzenetére
Hey! Milyen Teac driveod van? Nekem egy ilyen kinezetu fekete driveom van (FD55GFR), de valami "fura verzio" lehet, mert van benne plusz egy elektromagnes, amit nem nagyon latni mas fotokon. Ennek az lenne az ertelme, hogy a fejet csak akkor huzza a lemez kozelebe, ha mukodik a drive. Ide raktam egy videot a mukodesrol.
-
Madara-san
aktív tag
válasz
Chris82 #71716 üzenetére
Tyű, gyönyörű állapotban van. Grat hozzá (itthon vetted, esetleg találtad?) - az a TEAC az egyik legjobb 5.25-ös FDD ami létezik. Nekem is van belőle kettő, nagyon halk és kifogástalanul működik. Ugyan ilyen gépház.
Szerettem volna én is egy jó hírrel szolgálni, hogy elkészültem egy (majdnem)97-es összeállítással PII Klamath procival, de rögtön bele is ütköztem egy hibába. Voodoo 1-nél "normális", hogy 3dmark 99 640x480-ban vibrál össze-vissza (de lefut és ad pontot), 800x600-ban meg a mellékelt ábra szerint kifagy?
ASUS P2L97 alaplap, 440LX
PII 300
256 MB RAM
Diamond Riva TNT
Iceman's Voodoo driver (de próbáltam a gyárival is)Kipróbáltam másik Voodoo 1-el is, teljesen ugyan ez a jelenség, tehát gyanítom nem a kártya szar. Holnap megnézem másik gépben... de gondoltam megkérdezem itt hátha tapasztaltatok már ilyesmit.
-
-
válasz
Chris82 #70970 üzenetére
Lomtalanításkor járni kell az utcákat és túrni szét az mindent ami gépnek látszik. Ez csak a jéghegy csúcsa, mások itt ölnének olyan cuccokért amiket otthagytam egy egy gyüjtés során. Helyi veszprémi "lengyel piac" ahol még vannak ilyesmik.
Feldolgozóknál meg több tonnányi retró cucc megy darálóba. Csak nekünk érték, az emberek nagy részének szemét.
10 éve c64-ek álltak nálam hegyekbe. Kidobtam/szétlőttem mindet, ma meg kukáztam 2 év alatt 4-et is, úgy hogy nem is célzottan kerestem. -
Bile Demon
őstag
válasz
Chris82 #70952 üzenetére
Nekem 2016-ban még jó volt a DOS 6.22 install floppy szettem (noname lemezre másoltam '94-ben).
A 2MB-re felformázott szerviz lemezem is működik (win98 telepítéshez, HDD particionáláshoz használom, mert még soha nem sikerült CD-ről bootolni, talán mert rossz a CD).
Nagylemezből már csak 1db van korabeli. 8088 Assembly laboron használtuk. Tök jól elfért a műhelyfüzetben.
Ja meg van egy másik, ami porvédőnek van valamelyik gép meghajtójában. Azon épületgépész szoftverek és tervek vannak, 1994-ből.
A nagymeghajtótól és lemezektől már vagy 20 éve megváltam sajnos.
A P233MMX konfigban van egy 5.25" Panasonic meghajtó, nem korhű, de egyelőre az a legrégebbi komplett gépem, abban van CD író - kisfloppy - nagyfloppy - LAN - Compact Flash.
Egy másik meg a K6-II+ 500-as gépben van. Bennevolt, randa szürke, nem bézs, kipróbáltam, működik, otthagytam.Kislemezből viszont megvan az összes. 2015-ig volt meghajó a gépben. Memtesthez szoktam használni kisfloppyt, de már én is átszoktam az USB stickre...
Van Gotek is, de olyan macera. Sokkal látványosabb és átekinthetőbb a kis színes különféle ismertetőjeles lemezek közt keresgélni.
-
-
r0b3r
senior tag
válasz
Chris82 #70939 üzenetére
Ha folyamatosan világít, akkor valahol fordítva van bedugva.
A legtöbb esetben, ha a kábel engedi a fordítva bedugást akkor a következő képen szoktam eljárni. Az alaplap 1-es pin jelöléséhez igazítsd a kábel pirosan jelölt oldalát. A floppy-nál szintén, ha nincs jelölve, akkor a tápcsati felé legyen a piros jelölés. A nagyfloppyt ha jól emlékszem nem tudod fordítva rádugni.
-
r0b3r
senior tag
válasz
Chris82 #70925 üzenetére
Sztem semmi gond vele. Ha van keress olyan kábelt, ami nincs ledugózva. De 20-25 évvel ezelőtt olyan eretnekséget is csináltam, hogy kifúrtam a dugót, pici 1-es fúróval.
Egy floppy használatához alapból nem kell az összes láb. Ezt általában nem látod, mert a helyén van a tű, csak nincs bekötve. Van egy olyan kis floppy meghajtóm, aminek a csatlakozójába nem is hagyták benne az NC lábakat így látszik, hogy vagy 8-10 pin nincs is bekötve.
-
ityam
őstag
válasz
Chris82 #70925 üzenetére
A 70913 as postodban lévő kábelen felülről a második csatlakozó megy a nagy floppy drivera szerintem. ami a 70925 ön van csatlakozó az az 1.44 es floppyra való
szerk.: lehet az alaplapra nem megy rá? nekem az alaplapon a 3. tű hiányzik a kiss floppy meghajton pedig minden tű megvan. szóval lehet tényleg lyukasztani kell a kis floppyhoz. de ehhez már nem értek.
-
-
r0b3r
senior tag
válasz
Chris82 #70909 üzenetére
Sziasztok!
Leírtátok jól, hogy igen, egy kábelre kell kötni a két floppy meghajtót és A: B: -nek fogja felismerni. Azért azt meg kell említeni, hogy az sem mindegy milyen gépben szeretnéd használni. Ugyanis kb PIII-tól felfelé (PIII-ban létezik ilyen is, olyan is) már csak egy floppyt támogatnak az alaplapok, így választanod kell, vagy kicsit, vagy nagyot tudsz rákötni. Ez a Biosban is látszik, kivették belőle a másodlagos floppy beállítási lehetőségét.
-
-
-
batyuska100
senior tag
válasz
Chris82 #70850 üzenetére
Először nekem is balul sült el, szintén egy Tualatint támogató lapon cseréltem le ~15db kondit, ott kicsit elszomorodtam, hogy 2 órát kínlódtam vele és ugyan azt csinálja, mint előtte.
Szerezz be socket 478-as lapokat, próbálj rajtuk kondikat cserélni, gyakorolni még jók! Én is ilyesmiken tanultam meg forrasztani.
-
válasz
Chris82 #70837 üzenetére
Szerintem működik. Sima Audigy2- őm nincs, csak 2ZS. Nemrég volt róla szó hogy a honlapon már nincs fent driver 98- hoz, de a gyári lemezén van. A 2ZS megy, akkor elvileg a sima is
. De ha bármilyen SB PCI kártyát teszel az Awe mellé, akkor Win alatt, annak a SoundBank kezelőjével a rendszermemóriába is tölthetsz mintákat.
-
arn
félisten
válasz
Chris82 #70836 üzenetére
Vegulis ez a legjobb es legutolso "sb16" digi reszrol, ami hwesen kompatibilis dos alatt a sbel. Viszont a cqm miatt csak nagyon kesoi doshoz erdemes szvsz hasznalni. A ct3900 univerzalisabb.
Vhol ironikus, hogy sok szempontbol jobb, de epp addigra valt feleslegesse a midi, korabbi korszakokra meg van jobb kartya. Nekem csalodas volt, ezt vettem eloszor, utana a ct3910et (doshoz).
-
válasz
Chris82 #70831 üzenetére
Jó kérdés. SimmConnt vettem régebben, mikor még olcsóbb volt, de állítólag még lehet kapni. A gyári biztos feelingesebb, de megnézném a helyedben, hogy melyik mennyi, és döntenék, persze ha sok lóvéd van, akkor mindegy, vagyis lehet a gyári. Viszont ha 24MB- os, akkor a 26- os Roland font pont nem fér bele, SimmConn 28MB- ot lát, oda simán. Már csak ezen font miatt is megéri a bővítés
.
-
arn
félisten
válasz
Chris82 #68984 üzenetére
vagy ez... csak jo draga meg. https://geizhals.at/eizo-flexscan-s2133-schwarz-s2133-bk-a1015623.html?hloc=at
ez ledes, ips, vga bemenet.
-
r0b3r
senior tag
válasz
Chris82 #68976 üzenetére
Én is egy 27-es Dell előtt ülök munkahelyen, de nem hinném, hogy sokkal szebb a képe.
Mikor esetleg ajánlom a márkát valakinek, értetlenül néznek, mert nem ismerik.
Sztem még a NEC lehet hasonló minőség.
Az élettartamáról fogalmam sincs, kb 10 éve nyúzom és már használtan vettem, de nem úgy tűnik, mint ha a végét járná. -
válasz
Chris82 #68895 üzenetére
Érdemes megpróbálnod EMS és XMS beállításokkal is. Ha pld EMS- t kér és nincs, jellegzetes tünet hogy betöltéskor megáll vagy újraindul azonnal. Korai dosos játékoknál pedig a gyors proci+L2 cache eredménye lehet a runtime error, ezt viszont általában lekezeli, kiírja hibaüzenetként.
-
válasz
Chris82 #68691 üzenetére
Van igazságod lényegében, ha nagyobb teljesítmény kell, azt szoktuk mondani, bekapcsolunk egyel újabb gépet, végülis én, és sokan mások is, több gépet tartanak. Ez a kis tuning valahogy rám ragadt, nem lenne szükséges de jön
...nagyon nem tuningolok, csak szerényen.
Viszont tényleg nagyobb gond ha brand lap/táp rosál, valóban nehéz pótalkatrészt beszerezni. A szabványosakból relatíve könnyű - feltéve ha eleve nem atomritka darab kell. -
arn
félisten
válasz
Chris82 #68683 üzenetére
Epp, mint hazat
volt nekem is epp ilyen hazam/gepem (p3 1000, socketes), ez volt a legelso retro. azt hittem atx, de minimalis mertekben elter a tap, a lap, a haz, stb. a vegen kidobtam, mert a brand gepek nem erdekelnek. Az is erdekes lehet, de korhuen az eredeti alkatreszekkel meg sokkal kemenyebb dio, mint az epitett masinak.
Az sem sargult - valszeg az anyaghasznalaton mulik, melyik birta jobban. Amigahazakat pl csinalnak uvallot. Jo lenne par korabeli at replikahazat is legyartatni... a szebbekre szvsz lenne igeny, de ekkora tetelben es a kis tetel miatti magas ar miatt tuti nem lenne rentabilis.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Chris82 #68675 üzenetére
Azért egy korabeli 14-15"-os fehér Compaq LCD illene az összképbe.
-
válasz
Chris82 #68644 üzenetére
Nálam 3 retrózós gép van egyben, meg egy halom alkatrész szerte a lakásban. Hely hiányában 5 fölé sosem fogok menni, nyuszikám se örülne neki.
Most éppen kedvem lenne egy 754-es konfigot beüzemelni (nincs is teljesen szétszedve), de zavar kicsit a tesztekben mért teljesítmény hiánya. Nem tudom, mennyire normális, de a legtöbb esetben nálam a 478-as konfig erősebb a 754-esnél. (Ennyit jelentene a dual channel memória? Vagy mi a szösz? 3.2-es NW húzatlanul vs 754-es Athlon 64 3000+ húzva.)
-
-
RollandCG
csendes tag
válasz
Chris82 #68390 üzenetére
Csak gyorsan szólok, hogy AWE32-re ne vegyél Dreamblaster-t, mert kidobott pénz lesz!
Érdekes, hogy senki nem írta, hogy az SB hangkártyák nagy része kuka ebben a témában, mert a DSP 4.05-től 4.16-ig BUG-os ! :-(
"Bug-free" kártyák
CT1730 - SB 16
CT1740 (DSP ≤4.05) - SB 16 CSP
CT1750 (DSP 4.05) - SB 16 Multi-CD CSP
CT1770 (DSP 4.05) - SB 16 SCSI-2
AWE64 cards (DSP 4.16)
Erről bővebben ITT
Sikerült beszereznem CT1740-est és arra tettem a yamaha hangmodulomat és tényleg megszűntek a lejátszási hibák
kb. az AWE szinti részét 40-50 játék használja, lista ITT
Még mindig DOS-ról beszélünk, elég 2MB-ig bővíteni, mert csak egy DOS-os játékot tudok ami feltölt 2MB-os hangmintát gyárilag ez az Eradicator.
Hirtelen ennyi jutott eszembe! -
arn
félisten
válasz
Chris82 #68528 üzenetére
itt egy minta a fileokra:
msdos.sys
[Paths]
WinDir=C:\windows
WinBootDir=C:\windows
HostWinBootDrv=C
[Options]
BootMulti=1
BootGUI=0
DoubleBuffer=0
AutoScan=1
logo=1
disablelog=1
;
;The following lines are required for compatibility with other programs.
;Do not remove them (MSDOS.SYS needs to be >1024 bytes).
;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxa
;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxb
;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxc
;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxd
;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxe
;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxf
;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxg
;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxh
;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxi
;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxj
;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxk
;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxl
;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxm
;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxn
;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxo
;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxp
;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxq
;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxr
;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxs
Network=0
config.sys
[menu]
menuitem=Windows, Windows 98
menuitem=XMS, DOS with XMS
menuitem=EMS, DOS with EMS
menudefault=XMS,10
[ems]
dos=high,noauto
buffers=12
lastdrive=z
files=20
stacks=0,0
DEVICE=c:\windows\himem.sys /testmem:off
DEVICE=C:\windows\EMM386.EXE RAM
[xms]
dos=high,noauto
buffers=12
lastdrive=z
files=20
stacks=0,0
DEVICE=c:\windows\himem.sys /testmem:off
[windows]
autoexec.bat
@echo off
goto %CONFIG%
:ems
:xms
SET TEMP=C:\WINDOWS\TEMP
SET TMP=C:\WINDOWS\TEMP
SET PATH=C:\;C:\UTIL\BATCH;C:\UTIL;C:\DRV
rem call guspnp.bat
rem call gus.bat
call awe32.bat
rem call awe64.bat
rem call sb16.bat
rem call sbpro.bat
ver
goto end
:windows
cls
win
:end
-
-
válasz
Chris82 #68520 üzenetére
Ebben az esetben, ha egy HDD- re települ a kettő, akkor csak FAT16 lehet a filerendszer.
-kiindulás egy akármilyen vinyó, melyet a használt lap biosa még kezel, felismer. Nem gond ha túl nagy, csak működjön.
-HDD autodetect --> save
-min egy db 2047MB- os partíció kell, de mégjobb a 4x2047, tehát fizikailag egy 8GB körüli vinyó (vagy nagyobb)
-a gépen akkor hozható létre, ha bebootolsz akárhonnan egy DOS6.22- őt (floppy, boot CD, újabb lap esetén pen), a boot mediát valahogy létre kell hozni, vagy eleve rendelkezni vele
-boot után Fdisk, Format, a fent említett max 4x2047MB partíciót tudsz kiépíteni
-a DOS6.22 telepítése, belövése
-mikor mindez ok, akkor kell ráengedni a Win98 telepítőt, de nem mindegy hogyan
-az egyik partícióra (mondjuk a 2.- ra rámásolni a telepítő CD- ről a Win98 könyvtárat
-utána Win98 mediáról, floppy vagy CD, Win98- at bootolni (promptig), mivel DOS6.22 alól nem fog települni
-setup
-az 1. ujrainduláskor már HDD- ről bootol majd
-ha feltelepült, akkor az MsDOS.sys állományban az BootMenu=0 sort BootMenu=1 - re kell átírni ->restart
-ha minden ok, megjelenik a bootmenü, melyben kiválasztható az "MSDOS korábbi verziója" is, valamint az első menüponttal pedig a Win98- at indíthatod.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Olcsó laptop! Lenovo Ideapad R3 3250U / 8GB RAM / 128Gb SSD!
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- Apple iPhone 13 . 128GB , Kártyafüggetlen , 100% akku
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest