- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu #120785 üzenetére
Nekem már az is nagy élmény volt anno mikor haveroknál láttam PC-t. Még az egyik osztálytársam XT-je is az volt, bár az még jobban emlékezetetett egy túl bonyolított másabb C64-re mint egy (már akkori értelemben vett --- 1997) modern PCre.
2000-es vagy? Jó fiatal vagy, akkor jól emlékeztem
Írom mindezt úgy, hogy ebben a topicban én is fiatalabbnak számítok, és PC-m csak '99 májusa óta van...
Az alsó képen, az már tekinthető a mai TRI VGA-k előfutárának
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu #120750 üzenetére
Talán azért, mert te eléggé fiatalon csöppentél ebbe bele. Jó, én is általános iskolásan, de na ... Te hány évesen? )és most mennyi vagy? Csak arra emlékszem, hogy még most is fiatal)
Nekem többször is volt olyan gépem, ami ideig óráig "kész" volt (az én szemszögemből a jelenlegi is ilyen), és nem kellett félnem a játékok gépigényétől.
Az első ilyen az volt, mikor sok kaland után ez volt : Celeron 366(@458MHZ), 96MB RAM, ASUS V3400TNT 16MB. Ezen az összeállításon hónapokig nem kellett félnem a gépigényektől, és rengeteg PC-s újság olvasása közben éreztem azt a játékok gépigényeit látva, hogy na igen, nem kell félnemAhogy tudtam szomorúan vagy felháborodva olvasni később, amikor 1-1 játék bizony már akár a minimumnál is keményebbet kért az enyémnél
A 466-osom sosem volt igazán kész, volt, hogy csak a VGA hiányzott... De a Celeron 1700 sem kezdte jól, neki talán az a 2 hónapos időszak volt a "kész" amikor Celeron 1700, 256MB RAM, GeForce 2MX400 64MB, 2×Voodoo2 (SLI) és 2×40GB HDD volt. De a fejlődés miatt a gépek sosem voltak sokáig készek.
A következő nagy lépés az Athlon XP volt, érdekes nem a peek időszaka hanem inkább a korai : Athlon XP 1700+@2700+, 640MB DDR333 CL2 RAM, GeF3Ti550 128MB, 2×80GB HDD -s időszak volt az amikor leginkább "kész" volt. A végén hiába volt már 2669MHZ-en, 2GB RAMmal (a legvégén), 7300GT-vel, és futottak soha nem látott jól a korábbi címek, az SSE2 hiánya miatt el nem induló játékok miatt sosem tudott már a "kész" érzés eluralkodni rajtam.
A Phenom 9500 + HD3870X2 csak egy rövid ideig volt "kész" szintén, ugyanis már elejétől bennem volt, hogy a 2GB RAM azért kevés és 4GB kellene bele, ami nálam végül sosem lett meg, sőt később downgradek is történtek. De ha a RAMos elképzelésemtől eltekintek, akkor azért volt pár jó hónapja annak a gépnek is.Ezzel szemben eltér az I3 4330 esete, ami 2014 január elején lett meg, ugyanis azt az elején félkésznek éreztem, mivel tudtam, hogy még VGA meg HDD, sőt akár SSD is kell bele, végül 2015 őszén lett a "kész" érzés. I3 4330, 16GB RAM, GTX950 2GB, 120GB SSD, 1+2TB HDD formájában. Akkor nagyon ütős kis konfig volt, egyrészt az SSD sem volt még túl gyakori, a VGA kifejezetten modern volt, a 16GB RAM sok, és a CPU 2C4T magas órajele még akkoriban jobban feküdt a játékoknak, mint a több mag alacsonyabb órajellel. A "kész" érzés itt is elillant 1 év alatt, ráadásul később RAMot is kellett eladjak belőle, ugyan 2020-ban visszapótoltam 24GB-ra, de addigra már a VGA is kevés volt meg a proci is...
A mostani gépem mikor meglett szintén nem volt még kész az elején (10400F, 16GB RAM, GTX950, sata SSD, 4TB HDD), csak akkor mikor jött a facelift 1 : I5 10400F, kapott +16GB RAMot, így 32GB lett, 1TB M2 SSD-t a SATA helyett, egy RTX3060 12GB-ot, és egy új monitort, új billentyűzetet, és egeret. Ekkor lett "kész", 2023 január elején. Akkor a gépház oldala is felkerült, jelezvén, hogy ez számomra kész. Azóta lassan avulgat, de még mindig erősen kiszolgál, tavaly vizsgáltam felül és úgy döntöttem, hogy a cseréjét, még 2-3 évre is elodázhatom nyugodtan, akkor viszont eléggé sokat kell majd rákölteni. (minimum platform csere, lap, proci, RAM, de lehet, hogy addigra a VGA is kevés lesz, bár azt későbbi körben akarom majd cserélni)
-
válasz
Kalacskepu #120769 üzenetére
És itt az Ákos féle 4670, lehet viszonyítani
-
válasz
Kalacskepu #120760 üzenetére
Akkor az oprendszer rendben van.
Amúgy Ákos annó tudta a bűvésztrükköket, ezt kell lenyomni majd valamikor :
Bár nem teljesen hiteles, pld a CPUz is hiányzik, meg a saját heppem, az időbélyegző, meg az sem árt ha a nicknév is be van húzva mondjuk wordpadba. Meg mondjuk ez direkt 16biten futtatott 3DM01 verseny volt, ott picit gyorsabb a VGA...de nem mindíg, nehogy egyszerű legyen a hasonlítás.
-
válasz
Kalacskepu #120752 üzenetére
Hasonló, de nem rage bait, hanem agresszív véleménycsere, nem tárgyalással, hanem lézerkarddal
-
válasz
Kalacskepu #120743 üzenetére
Pedig a 41861 result alatt még néhány +optimalizációról nem is tudtam, már 4 éve volt(azóta néhány HOC és egyéb gyorsítási trükk is landolt nálam, ami a bűvészekhez hasonlóan titkos, nem szabad továbbadni, csak egy kiválasztott tanítványnak, mint a Jedik esetén is), ha most bepakolnám akkor 50k lenne kb.
Érdekes mert elviekben csak kicsit gyorsabb a 3850, mondjuk én egy rendes moddolt XP- t használtam, ha jól nézem a Tiéd gyári, az is okozhat drasztikus teljesítmény-csökkenést.
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu #120744 üzenetére
sajnos pont lemaradtam róla, pedig hardveraprón is volt jópár eladó. mostmár bottal üthetjük a nyomát
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu #120701 üzenetére
Igen, azért sokáig velünk maradt, '97-ben már a P1-eseken mintha lett volna AGP (ezt majd a tőlem szakértőbbek pontosítják), és körülbelül 2008-2009-ig tartott. (Az utolsó AGP-s VGA 2008 végefelé jelent meg, alaplapot nem tudom, de 2009-ben már azért nem nagyon raktunk össze új gépet AGPvel). Mondjuk 10-11 évig kitartott.
HA a PCI-Enél nem nézzük a verzió számokat (3.0, 4.0, 5.0 stb Már 8.0-ról is hallottam ) meg az AGP-vel ellentétben kompatibilis lefelé (jó, volt universal AGP slot, emlékszem 1-4× között bármi belement) akkor a PCI-E sokkal sikeresebb, elvégre 2003-ban már volt PCI-E gen 1, és most az 5.0-ánál járunk ugyan, de 2025-ben, azaz 22 évvel később még mindig van.
Sőt, nemsokára jön a 6.0, és mint írtam, iparági pletykákat már a 8.0(!)-ról is hallottam, amely 2028-ban debütálhat és 1 TB/S-OS PCIE X16-os slotok érkezhetnek. -
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu #120696 üzenetére
Nekem szerencsére pontos sorrend megvan, mondom hónap szinten dátumokkal
Sajnos ebben benne van az is, hogy néha igencsak lemaradtam a mainstreamhez képest, máskor meg igen korai voltam. (nem csak VGAkkal komplett gépekkel megvan fejben. Már egyszer eli s kezdtem írni róla egy cikket, csak félbemaradt)
Igen, DDR2/3 körül én is limitbe futok a C2D-nél a Giga P35-el, de valamit majd összekell tákolni ott isWindows telepítés ... ne is mondd. Volt '99-ben egy instabil gépem, ami két alaplapot fogyasztott el félév alatt, egy bad sectoros HDD-m, egy amúgyis hullós Win98 és egy alul hűtött proci. Ez bizony rengeteg Windows újrarakást eerdményezett, ami úgy nézett ki, hogy eleinte a boltban ahol vettük, aztán később mivel nem bírtam folyton bevinni már (és mindig mindent leformáztak róla, én meg scannelhettem vissza több száz oldalnyi dokumentumot, meg nem győztem mindent is floppykra menteni) ezért írattam egy Windwos CD-t.
Ekkor jött a "jó rész", gyere rá internet és segítség nélkül, - úgy, hogy korábban sosem láttál ilyet - hogy hogyan telepítesz Windowst. Nem volt egyszerű, de felpakoltam. Igen ám, de senki sem mondta, hogy driverezni is kell, így 16 szín volt napokig, amikor azt gondoltam, hogy majd egy reinstall megoldja. Nem segített XD
Aztán valahogy eszembe jutott, hogy a VGA-hoz, nyomtatóhoz, hangkártyához (érdekes, hang az volt) kaptam CD-ket mi lenne ha azokat is felhasználnám. És szép lassan összeállt egy jól működő Win. Mire megjött az ASUS V3400TNT addigra mér tudtam, hogy a VGAhoz driver kell amit külön installálunkNekünk '99-2003 szeptembere között full közös használatú volt a gép, fater, öcsém meg én, és néha még anyám is bár ő inkább csak érdeklődött. Persze ha a gépnek baja volt, akkor rögtön az én gépem volt
De ennek köszönhetően szereztem akkora jártasságot a hibaelhárításban, szerelésben, fejlesztésben, ami később konkrétan előbb rugalmas megélhetést, majd hosszútávú munkahelyet kínált.
2003-tól fater már nem dolgozott rajta, így ketten lettünk rá öcsémmel, a gépfejlesztés pedig leginkább csak az én pénztárcámat terhelte.
2005-ben aztán az akkori nagy gépfejlesztés helyett (nagy álmom volt egy Pentium D805 @ 4GHZ, vettem/építettem is többet, de mindig eladogattam őket mert kellett a pénz) végül öcsémnek is csináltunk egy Athlon XP-t. (Az ő gépe alig volt gyengébb mint az enyém, az enyém akkor : Athlon XP 1700+ @ 2800+; 640MB DDR333 CL2, GeForce 3 Ti550 128MB, 2×120GB HDD az övé pedig : Athlon XP 2400+*; 512MB DDR333 CL2, Radeon 9550, 1×160GB HDD ; sőt voltak játékok amik neki jobban mentek pl Flat Out 2, de aztán jött nekem egy 7300GT és egy kis tuning még a CPUnak akkor lett 2669MHZ, és messze jobb gépem lett mint öcsémnek) Így lettem végül egyedül a gépre, és lett sokkal több időm mellette. BTW ugyanúgy minden baja az én gondom volt, mint korábban, sőt öcsém gépénél is én rendszergazdáskodtam.* Ami igatzából egy 2800+ Sempron volt (pont olyan mint most Pistáé, még a stepping is egyezik) de teljesítményre inkább 2400-os Athlon XP volt, a lapja is úgy ismerte fel
#120696 Kalacskepu : Azért én sokaknál láttam még 2010-ben is AGP-t (én is 2009 novemberében cseréltem le). Bár ezek jellemzően azok a rétegek voltak, akik lepattant olcsó kártyákra vadásztak, nem újakra.
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu #120711 üzenetére
Amikor a directx12 ereje a PCI porttal kombinálódik [link]
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu #120701 üzenetére
Hát 10 évet bírt kb, de úgy, hogy az alaplapok kb felére még a legnépszerűbb időszakában se rakták rá
. Ehhez képest a pci kibírt kb 25öt, de a pci-e is most ünnepli a 20adik szülinapját.
-
válasz
Kalacskepu #120705 üzenetére
Á, köszi, mégha lenne is, nem érdemes postázgatni, jó nekem az AGP lapba az E6600, bőven.
Következő lépcső az E8500(fiókban), felette a PH2X2-565, ami összeszerelve a bűnbarlangban. Szóval jól el vagyok látva a kérdéses korszakra(is). -
válasz
Kalacskepu #120702 üzenetére
Kivácsi is vagyok mennyit megy a 4650.
E7600 procim nincsen. -
válasz
Kalacskepu #120692 üzenetére
Akkor már biztos hogy CRC hiba nálam.
De amúgy :
#34186- ban : 3DM01 : 19518
Ez a CPU kicsit jobban mutatja hogy a 3850AGP mire képes(a 4670AGP csak kicsivel lassabb, bika procival hasonlóra képes) :
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu #120696 üzenetére
A windows XP életciklusának kitolódása miatt 2010 után is a tipikus gép még 32 bites volt, 2 ghz körüli processzorral, AGP-vel, 1 giga rammal. Közben ekkorra már a core2 széria is kifutott, és i7nél járt a csúcskategória. A 3850 és hasonló megoldások inkább csak a nyers erejük miatt voltak népszerűek a featurejeik helyett (mert ezeken a gépeken a vista vagy a win7 amúgyis kvázi használhatatlanul futott volna, a modern játékok meg el se indultak volna, szóval így dx9re voltál limitálva).
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu #120658 üzenetére
2007 májusában vettem az utolsó AGP-s kártyát újan. Akkor egy Galaxy 7300GT 128MB GDDR3 Zalmann cooleres kártyát vettem. Volt belőle 256-os is, de az csak DDR2-es volt, és a feles sebességű RAM miatt nem mertem bevállalni, pláne, hogy akkoriban még a 128MB is elég volt mindenre.
Akkoriban AMD oldalon az X-es kártyák mentek, persze egy X800GTO volt nagy vágyam, csak nem tudtam megfizetni (heti 6-7 napokat dolgoztam napi 10 órában, csak akkor már egyedül tartottam el szüleimet meg öcsémet) és kihasználni sem lett volna időm.
A következő kártyám meg az első PCI-E-os a HD3870X2 volt. De gyakorlatilag 2007 májusa után nem néztem már az AGP-s kártyákat, pláne, hogy akkor már kb minden ügyfél is vagy PCI-E rendszert kért, vagy akinek AGP-s platformja volt, az úgyis használtan vette régebbi kártyákat, pl a 6600GT nagyon ment.
Így aztán később döbbentem még arra is rá, hogy HD3850-ből is volt még AGP-s, meg a 2000-es szériából is egész sok. De addigra semmiféle igény(em) nem volt ilyen fullos meg 1GB-os AGP-s kártyákra. Sőt, egy idő után azok voltak a drágábbak, így gondolom a HD4670 1GB és társai, a maga idejükben is csillagászati áron mehettek. Olyan áron, ahol az ember elgondolkodott az amúgyis öregecske rendszerének a cseréjén inkább.
Emlékszem az Athlon XP-t az SSE2 hiánya miatt kellett elsősorban cserélnem, na meg pont azért mert PCI-E slotra is szükségem volt a VGA cseréhez.No meg emlékszem Lali haverom gépére, milyen szokatlan volt, hogy egy konfig csak ennyi : "C2D E5700, 2GB DDR2, HD3850". Persze PCI-E alapon az egész, és mikor összeraktuk és megnéztük, meglepően jól futottak rajta a játékok, és minden max grafikán. Irigyeltem is kicsit.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu #120655 üzenetére
A lényeg úgyis, hogy megvan a doboza meg minden más kiegészítője. Számla nmélkül is úgy érzed mikor előveszed, mintha egy komplett új kártya lenne.
Én az összes főgépben használt VGAmra emlékszem, ami pár napnál/hétnél tovább volt, sőt évszámot, meg akár hónapot is tudok mellé rendelni
Gratz a 4890-hez!Na, mit gondolsz miért szaladt fel a szemöldököm?
Hát azért, mert mondom AGP-s lapban 2×16GB? 16GB-os modul csak DDR3-ból van, az kicsit későbbi mint az AGP
DDR2-nél az összes 16GB is nagy dolog, mert eleve ritka a 4GB-os stick, másfelől ehhez olyan lap kell amin 4 memória slot van, és támogatja is az ekkora modulokat.Uh, az a baki azért komoly
-
válasz
Kalacskepu #120671 üzenetére
Nem. HD4670AGP nem létezik. Az már csak PCIe verzióban van.
-
válasz
Kalacskepu #120665 üzenetére
En nem mondanam lutrinak. Ha a lap kompatibilis a rammal (a gyartok le szoktak irni, hogy mivel kompatiblis), ha olyat veszel, akkor annak mindenfele veletlenfaktor nelkul is mukodnie kellene.
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu #120665 üzenetére
Kései phenom és phenom2 kompatibilis ddr2 alaplapokon általában menni szokott, de ahogy írod, lutri.
-
válasz
Kalacskepu #120660 üzenetére
Egyszerű az oka, a kortárs AMD prociban a memóriavezérlő már beköltözött a CPU- ba, Intelnél még a chipsetben volt, mely nem bírta kezelni.
-
válasz
Kalacskepu #120658 üzenetére
Nincs HD4670AGP, nem adták ki, az utolsó a HD4650AGP. Volt már róla szó, ha visszaolvasol a topikban.
-
válasz
Kalacskepu #120660 üzenetére
Mas az oszlop/sor elrendezes, vagy alaplap es BIOS is lehet. Nekem anno, a Gigabyte P45 lapomban (GA-EP45-DS3L) kevesse valt a 4x2 GB, ezert vettem egy random DDR2-800 8 GB kitet, kivettem 2 db 2 GB modult, beraktam es evekig hasznaltam tovabb. Most is igy van elkonzervalva ez a lap (12 GB memoriaval) egy X5470 CPU-val.
-
válasz
Samu 4GB DDR2 RAM AMD- ben, Intel mellett nem működik.
-
Pikari
veterán
válasz
A kereskedő nem akar pénzt bukni azon, hogy a te hibádból elkövetett hibás megrendelést másra becseréli, így aztán valószínűleg nem is nagyon lett volna mozgástere, hogy annál kraftosabb cuccot adjon.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu #120629 üzenetére
HD4650? Ráadásul 1GB-os és AGP-s?
Fúúú, imádom az ilyen komplett vételeket, hogy még a jótállási jegy, esetleg blokk/számla is megvan valamihez. Az RX570 8GB-osom ilyen, hogy az utolsó matrica is megvan hozzá.Anno pont azért is vettem meg mert nagyon komplett cucc volt.
Nekem ebből a HD3000 és 4000 szériából valahogy mindig a 800-asok jöttek : HD3870X2, HD4850 512MB, HD4850 1GB, HD4870, HD4890, HD6850 ...(egyébként egy napon múlt, hogy a HD3870X2 helyett nem egy HD4670-em lett)
A Crysis alatti képen egy pillanatra felszaladt a szemöldököm, mert a 2×1GB RAMot hirtelen 2×16GB-nak láttam, és kicsit meglepődtem, hogy egy C2D-ben 32GB RAM lenne
az még ma sem kevés, nemhogy akkor ... (egyszer láttam valami C2Q alapú Xeonos konfigot abban volt 16GB DDR3 RAM)
Ez a PCI-E-s verzió is nagyon szép! Annyira 2009 körüli design
Külön piros pont, hogy nem csak elcsattintja, hogy 11%-al gyorsabb meg ennyi meg ennyi pont 3D Mark alatt, hanem odaírta azt is (amit kb sose szoktak ilyen VGA dobozokon) hogy milyen konfigon is mérték! -
válasz
Szépek ! Látszik hogy gondos eladótól származnak.
A 4650AGP állítólag élhetőbb kártya. Igaz hogy a 3850AGP kicsit gyorsabb, de def-idle is magasabb hőfokon jár, fogyasztása is nagyobb, de ez egy mai modern 500W táppal már nem gond.
A 3870PCIe még agresszívebb, idle is 55fokra áll be. Működik még, de valszeg a 4650 hosszabb életű lesz.
A régebbi modelleknél is van hasonló effektus, pld a 9800Pro nemtom meddig fog működni, a kistestvére, a csökkentett órajeles sima 9800Light meg tippem szerint el fog menni a világvégéig. -
Pikari
veterán
válasz
Na legalább te jól jártál ezzel. Lehetséges, hogy az enyém is megmentésre kerül majd jövő hónapban, innét a topikból valaki rámírt, hogy elvállalja, de most el kell utaznia, és csak utána kerül rá sor.
-
válasz
Kalacskepu #120626 üzenetére
++1, ++sok !
Fogadd abszolút dícséretemetMod : én nem tudtam soha ilyen jól kifejezni hogy a miért, mert csak, és ez totális indok. + mert hobbi, ebben miért is keressünk bebetonozást ?, a hobbi azért hobbi, mert az egyénnek örömet okoz...vagy valami ilyesmi, nem vagyok pszihológus, csak tippelgetek.
-
válasz
Kalacskepu #120620 üzenetére
mATX nemtom, csak sima ATX van az ecsetelt paraméterekkel, ami jól harap - Asus P5Q/E8500, de mint már többször említettem, a fiókban van, mivel a KA780G+Phenom-II-X2-565 összesítésben lenyomta.
-
válasz
Kalacskepu #120619 üzenetére
Igen, a retró ködődés a korábban birtokolthoz erős. Az anno 486DX- emet is klónoztam. Bár ma már a RyZen is tudja ugyanazt kompatibilitásban, emiatt régen kapcsoltam be.
-
válasz
Kalacskepu #120615 üzenetére
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu #120612 üzenetére
biztos foglalkozik vele, mert telefonokban is vannak ekkora kondik. de telefonosra is ráírtam, csak közben elszállt a prohardver...
-
Pista0001
addikt
válasz
Kalacskepu #120610 üzenetére
Kellőképpen kretén konfig lesz.
Le kéne tesztelni azonos pci-e vga-val és ddr2-vel is, kíváncsi vagyok, mennyi értelme van a "kimaxolt" agp felállásnak.
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu #120610 üzenetére
nem, kondit nem tudtam venni, meg rájöttem, hogy mikroszkópot is venni kéne, szóval ráírtam egy javítással foglalkozó emberre (dominik műhelye), aki két hét alatt se válaszolt, így gondolom már nem is fog. feltettem a topikban a kérdést, hogy tud -e valaki olyat, aki ekkora kondikat fel tud tenni, de arra se válaszolt senki. úgyhogy abból a kártyából idén már nem hiszem, hogy lesz valami.
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu #120603 üzenetére
3850 lesz?
-
válasz
Kalacskepu #120605 üzenetére
Gyári is elég, csak Intelnek valami jobb megoldást kellett volna választania a stiftes rögzítő helyett.
AM3- on nekem Mugen4 van, rézdróttal biztosítottam, nehogy széttépje a lapot. Az ultragányolásos topikba éppen illik is
.
Ma már 3D nyomtatni is lehet rögzítőelemeket.
-
válasz
Kalacskepu #120603 üzenetére
Alakul
Én egy csavaros rögzítésű Titan hűtőt választottam hozzá. -
válasz
Kalacskepu #120336 üzenetére
Valamivel, de azért W10- el ez is lassúbb, a reakcióidők lassabbak mint erősebb gépen. Fiamnál volt egy darabig földszinti gép szükségmegoldásként, de nemrég vettem neki egy modern RyZenes lapost, az váltotta, ezt meg visszahoztam hozzám.
XP- re jó lesz. -
válasz
Kalacskepu #120333 üzenetére
Visszakerült hozzám a régi laposom, Athlon-II-X2/HD4250/8GB DDR3/240GB SSD/DVDRW. Win10 még éppen eldöcögött rajta lassan. Teszek rá IntegralXP- t és modernizált DOSt, konyhapultra jó lesz retrónak. Az Integralnak hibátlannak kell lenni rajta, az asztali verzióban 780G lap+Phenom-II- vel minden komponenst felismert, stabilan megy.
-
ata99
tag
válasz
Kalacskepu #120327 üzenetére
A Tiny10-et nem ismeren és nem is áll szándékomban megismerkedni vele
A régi cuccokra 7 Pro megy a mégrégebbiekre meg 7 Starter. nincs azzal sem semmi gond, elvégre 1 gépen kivül semmelyiket sem használom napi szinten
-
ata99
tag
válasz
Kalacskepu #120323 üzenetére
Inkább 7-est rakj rá, ahogy Pikari is irta. 4 GB ram Win10 alá 22H2-estől nem elég még alapra sem, megpusztitja a lemezt.
-
ata99
tag
válasz
Kalacskepu #120317 üzenetére
Ha a maga idejében nem foglalkoztál vele, akkor igy utólag tényleg nincs sok értelme, mert a notiknál biza nagyon oda kell figyelni a melegedésre. Egyszer netező gépre akartam átalakitani és szereztem bele Sempron SI42-est, mert ugye az kevésbé melegszik. Igen ám, csakhogy a bios a kevésbé melegedő proci szerint akarta vezérelni a hűtést és kishiján megfőzte nekem a gépet. Ha majd lesz egy másik notim erre a platformra, akkor azért még kipróbálom benne a fiók alján lapuló Turion M520-ast. A neten talált infók szerint van rá 10% esélyem, hogy elindul vele
....de az is lehet, hogy miután elindult vele hazavágja a gépet...
-
ata99
tag
válasz
Kalacskepu #120311 üzenetére
Azt nem tudom megsaccolni, hogy a Te notidban mekkora a hűtés teljesitménye, mert lehet még bele is férne, de nekem az L300-asban gond nélkül felmegy 62-64 fokra igy is. Előtte viszont volt A300-asom is. Abba a TK57 helyett TL 64-est durrantottam bele. Ha jól emlékszem az csak 58 fokig ment fel, de csinált akkora huzatot, hogy semilyen papir nem maradt meg mellette az asztalon. Játék mellett még tűrhetó volt a zajszint, de filmnézés közben már nem. El is adtam...
-
ata99
tag
válasz
Kalacskepu #120309 üzenetére
A ZM-ekről abban az időben azt irták, hogy azok nagyobb hűtést igényelnek ami miatt én nem mertem belemenni. Az RM74 volt akkor a legelfogadhatóbb áron, a többi messze nem tudott annyival többet, mint amennyivel többet kértek érte
-
ata99
tag
válasz
Kalacskepu #120306 üzenetére
Mondjuk én nem értek hozzá, csak a hozzáértőket szoktam bosszantani, de mivel nekem még a mai napig meg van az L300-as, tapasztalatból annyit tudok irni, hogy nálam hatalmasat dobott a rendszeren, amikor lecseréltem a procit Turion RM74-esre, a ramokat CL 4-es HypeX-re a hdd-t meg SSD-re. A sima Win7 fölé meg magától felrakott mindent a Tempro, de van olyan érzésem, hogy az a support már nem műxik. Akik meg értenek hozzá, azok meg majd kiegészitik...
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu #120306 üzenetére
nem véletlenül halt ki az sli és a crossfire.
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu #120304 üzenetére
Egyébként nem is nagyon van értelme, ezek a kártyák már inkább win7 64 bit alatt érzik jól magukat.
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu #120301 üzenetére
hoppsz:
1. ATI Hybrid CrossFireX™ Technology is only supported with Windows Vista® operating system, and is not available with Windows® XP operating system. -
válasz
Kalacskepu #120292 üzenetére
Inkább mondjuk azt, hogy mindenki saját felelősségre használja.
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu #120293 üzenetére
A kártyád device idjét nézd meg pontosan. Az alapján egyszerűbb lesz keresni.
-
válasz
Kalacskepu #120268 üzenetére
Én ezt az Integralt nem ajánlom. Egyszer csak magán a telepítő ISO-n végigfuttattam egy víruskeresőt és két különböző elemre is felhívta a figyelmemet a kereső, ráadásul egy csomó "homemade" patch-csel van telepakolgatva. Netre véletlenül se menj ki vele. Meg hát vannak ilyen videók is, amik a benne lévő backdoor-okra hívják fel a figyelmet:
https://www.youtube.com/watch?v=fReKyXEiwJo&themeRefresh=1Szóval szerintem az ilyen mókolt Vindózokat el kéne felejtenie az emberiségnek. Biztonságosabb, ha a gyári Windows XP-hez keresel gyári updateket és drivereket.
-
válasz
Kalacskepu #120268 üzenetére
Ok. Kíváncsian várom, hogy mi lesz a tuti.
Nálam az Integral Zen2- re is kulcsrakészen települt, csakis a saját, különlegesen specifikus programokat kellett feltelepítenem utólag. Az alap a helyén volt, minden adta magát, nem kellett aberrálnom az olyan üzenetekre, hogy ennek vagy annak még erre van szüksége, letöltsem ? (stock esetén letölti, vagy nem, mert rendszerint a netre sem tud csatlakozni), Integralban a modern hálókártya is műkszik XP alatt, valamint a modern WiFi csatolók is, úgyhogy gyak semmit nem is kell kattintgatni, azonnal fent van a neten vagy a helyi hálózaton. A modern Panda Dome meg benne a csomagban, bármiféle fenyegetést brutál módon közömbösít...
-
válasz
Kalacskepu #120266 üzenetére
Milyen XP- t telepítettél ? Az Integralt ?, az tuti felpakolja. A linkelt SDI egy régebbi full kiadás(saját felhőből), de nem gond. mert kinéz a netre is(feltéve ha egy rendes Integral van telepítve, kontrollált net kapcsolattal, ilyen szinten a stock ISOkat el kell felejteni, csak orbitális xopás van vele, nincs fent pld még a valami izé net-keretrendszer sem, ami gyakran kell, meg sokminden más sem), rákeres, megtalálja ha bármi nyoma van a neten(lehet hogy még a darkneten is
, nemtom), és szépen telepíti, szenzációs release - fenntartás bárki szempontjából esetleg - AvastPro nemtalál benne huncut kódot, sztem biztonságos.
-
válasz
Kalacskepu #120263 üzenetére
Az általam linkelt a joker. Pld SDI a retró S3- tól GTX980Ti- ig telepít mindent XP alá, és nemcsak a drivert, hanem minden kártyához a kezelőközpontot is.
-
válasz
Kalacskepu #120253 üzenetére
Igen, a Win Integral automatikusan felpakolja, valamint a letölthető csomagban külön is benne van. A nagy SDI csomagban is benne van, automatikusan felismeri, telepíti.
-
Pista0001
addikt
válasz
Kalacskepu #120259 üzenetére
Amúgy Catalystoknál minsig kiemelik, hogy laptophoz a laptop gyártója kell adja a drivert, az univerzális nem feltétlenül jó. Szóval a Toshiba archivumában kéne még keresgélni
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu #120259 üzenetére
-
Pista0001
addikt
válasz
Kalacskepu #120255 üzenetére
Laptop fronton nem tudom, egyáltalán mennie kellene-e. Desktopon egyszer próbáltam beizzítani 780G-vel és HD2400proval, nem sikerült.
-
válasz
2008 januári kiadású.
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/mobility-radeon-hd-3470.c1401Valami 2009 vagy 2010 körüli Catalyst már jó lehetne hozzá szerintem.
-
Pista0001
addikt
válasz
Archive.org-on próbálj keresni alaplap driver lemezt (780G a HD3200-hoz) vagy laptop driver lemezt (a mobil 3450-hez). Guglizd ki, miket szereltek velük
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu #120015 üzenetére
Lassan már részesedést adhatna nekem.
Több helyre is linkeltem 4 emberről tudom, hogy mára az összes videóját megnézte
és elég sokan írták, hogy több másik videóját is.
A retro ágat akarják megcélozni, mint kihasználatlan piaci rést, csak hát a szakértelem nem túl vaskos.
Lehet, hogy barátnőmet megkéne kérjem, hogy csináljunk mi is hasonlót, persze kevesebb ruhával. Csak azt nem tudom, hogyha kifogyik az Athlon XP-s és C2D-s meg 4th gen-es tartalom (ezutóbbi már nem is nagyon retro még), akkor mi lesz ?
-
válasz
Kalacskepu #118825 üzenetére
Ha gyűjtenék ilyesmit, már csak a gimmickért is megvenném, még csak hasonlót se láttam sosem.
-
envagyok
veterán
válasz
Kalacskepu #118709 üzenetére
A pcie csatlakozó tiszta szutyok az alsón, egy pucolást megér.
Meg a tápcsatit is kontaktsprézd meg
Érdemes rámérni gpu, ram feszültségekre, a vga-kra is vonatkozik, ami a lapokra, hogy a kondik halódnak, nem ksp a ram, a gpu elég kakaót.
Persze a gyűjtők is bekaphatnak időnként olyan kártyát, ami meghal.
Meg persze senki se látja, hogy hogyan telt a kártyák elmúlt 15-20 éve.. -
envagyok
veterán
válasz
Kalacskepu #118703 üzenetére
Azért írtam, hogy az olcsójános emberkék buherálnak.
Szar a kártya, megsütögeti, egy kis ideig megy, aztán kapufa.
Ezek 90%-a pont ezt produkálja.
Ezért kell állapotot venni, nem típust.
Persze garancia arra sincsen, de egy keveset, porszűrt házban használt gyakran tisztított vga sokkal jobban bírja, mint egy ridegtartott.
A kis pécsi barátunk is nagy művelője ezeknek a "praktikáknak", sőt itt ha-n is tucatnyi ember tiltólistás nálam hasonlóak miatt.
Sajnos ez a magyar rögvalóság, spórolnak tápon, házon, mindenen, bőven nyüstölik, mikor már rég nem kellene. -
válasz
Kalacskepu #118662 üzenetére
Hűű ez olyan, mint Amiga manus volt. Mostanában nem látom már feltűnni, de az is félig hentes, félig meg kókler volt.
-
válasz
Kalacskepu #118664 üzenetére
Én 1 évvel idősebb vagyok nála, de még a kis TDP cuccokra is teszek pasztát, meg általában is haladok a korral. Amúgy sokkal idősebbek is szinkronizálják a fejlődést, tehát ez nem képezhet akadályt.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Kalacskepu #118664 üzenetére
Nem ezt hívják fafejnek?
-
envagyok
veterán
válasz
Kalacskepu #118660 üzenetére
Én egyszer felhívtam telefonon, és próbáltam meggyőzni, hogy ez így nem jó, de tudományosan megmagyarázta, hogy ennek így kell lennie
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu #118658 üzenetére
Nem, de azóta olvasom a horrortörténeteket róla.
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu #118651 üzenetére
Kb 10 éve panaszkodnak rá, hogy paszta/gap padek nélkül küldi a videókártyákat. Érdekes, hogy azóta sem nézett jobban utána a dolgoknak, és még mindig úgy gondolja, hogy így megfelelő a kártya.
-
Szipi
aktív tag
válasz
Igen, ő az. A második profilja nem jutott eszembe, pedig vettem már attól is. Ha jól rémlik egy email címről írt akármelyiktől vettem.
Egyébként én is tudtam mire számítsak a második kártya után és sokszor jó áron volt. Vettem vagy 7-8 kártyát a vége fele voltak problémásak. -
FF23
senior tag
válasz
Köszönöm
-
Szipi
aktív tag
válasz
Kalacskepu #118648 üzenetére
A 8800GTS után volt még egy Radeon HD2600 is ami döglött volt. 5 Gépben is próbáltam, egyik sem postolt vele.
FF23: Ment privát.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu #118641 üzenetére
Ez így igaz.
Nekem szerencsém volt, mert Debrecenben egy belvárosi pörgős számtech boltban azért találkoztunk ezzel-azzal, még ha amúgy ritkának is számított. -
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu #118626 üzenetére
Elhiszem, hogy volt, csak én - ahogy emlékszem - az életben nem találkoztam vele, pedig akkoriban Debrecenben egy számtech boltban dolgoztam mikor ezek mentek. Viszont : HD4850-ből 512-es és 1024-es is volt, még nekem is. HD4890-ből 1GB-osom volt, a 2-es eléggé drága volt. (Az 1GB-os volt 49 ezer erre emlékszem a 2-es jóval drágább volt)
A HD4850 még elment 512MB-al, de a HD4870-nek ahol megizzadt oda már kellett az 1GB nagyon. A HD4890-nél a 2GB meg valami csúcs flagship kivitel a HD4000-es széria egyértelmű teteje. -
ityam
őstag
válasz
Kalacskepu #118630 üzenetére
Palittól rémlik pár special, de gddr5 ös 4850 az nem volt nálam ismert.
Nekem annyi emlékem van a palitról hogy az a gainward, csak olcsóbban. -
Fücsök007
őstag
válasz
Kalacskepu #118626 üzenetére
Viszont 4850-es kártyákból volt sok GDDR3 és GDDR4 ramos változatból is.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu #118618 üzenetére
4870-ről amúgyis tudom, hogy forró fejű... De nem emlékszem rá, hogy valaha is láttam volna belőle 512MB-osat
A Shappire 2GB-osat azt ismerem, ők a 4890-ből is csináltak 2GB-os verziótha anno azt fogom, akkor valószínűleg a GTX950 2GB kimaradt volna, és gondolom, hogy olyan 1050Ti 4GB, vagy 1660 3GB lett volna a következő lépcső. Bár az akkori anyagi helyzetemet figyelembe véve valószínűbb csak, hogy ezek is simán kimaradtak volna, és 2018 fele jött volna egy 4-8GB-os RX470/480/570/580. Rosszabb esetben HD4890 2GB-ról váltottam volna RTX3060-ra 2023 elején
Az már azért púpos kis ugrás lett volna
#118619 DarthSun : Úgy, úgy, de csak mert kedvezményt is adok
-
válasz
Kalacskepu #118621 üzenetére
1 ventis bloweres ?, az még fokozottabban pusztulós.
-
válasz
Kalacskepu #118618 üzenetére
Vegyél 3 ventis 6870- et, frissen pasztázva/padozva jó a hőfoka, cserébe feelinges a kinézete is.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu #118608 üzenetére
Lehet, hogy te nem húztad, de mások igen
"Pedig adnám ha hó lenne" -- hát meg se haragudj, de amilyen májusunk van, én már nem csodálkoznék rajta. Múlt szombaton (május 24-én ) még a téli kabátomban mentem el estére otthonról, és éjfél körül hazafelé éreztem is, hogy ez egy jó döntés volt
HD4870-ből szerintem csak 1GB-os változat létezett, de sajna hullós. Vegyél arra a korszakra HD4890-et, egy minden tekintetben jobb VGA : alapos refresh, gyorsabb, halkabb, kevesebbet fogyaszt, kevésbé melegszik, és kevésbé döglik. Van a 4890-ben Powerpaly így az asztalon már nem hajtja full tempoval a GPU-t, sőt csak akkor hajtja úgy, ha indokolt.
Kb olyan mint az RX580 és az RX590 közötti különbség, csak talán még élesebben. -
válasz
Kalacskepu #118612 üzenetére
Ugyanúgy kockás / csíkos képet ad, mint az egyik 4850.
-
envagyok
veterán
válasz
Kalacskepu #118608 üzenetére
Gigabyte 9600gt zslman ed. van most fent 3db itt aprón gombokért.
Ritka együttállás@Kalacskepu
Letisztítod a pcie csatit, kontaktsprével a tápcsatit, dvi csatit, illetve alaposan átnézed, hátha leverődött egy alkatrész róla, amit pótolsz.
Kb ennyi a mozgástér. -
Pista0001
addikt
válasz
Kalacskepu #118602 üzenetére
Ez valami A09 típusú ház, nem? Egyszer régen megtaláltam egy másik változatát, amibe dupla LP kártyát lehet tenni. A táp talán keresztben volt elöl, az alaplap előtt abban, talán nem volt helye, és valami pico táppal lehetett megoldani.
-
válasz
Kalacskepu #118603 üzenetére
Nálam is van 2 kártya, ami driver nélkül megy, driverrel pedig rosál. gondolom már nem minden ball érintkezik a GPU- n
.
-
KROK640
nagyúr
válasz
ÓÓÓ
De én tudom, hogy mi a baja :
Biztos szar
-
válasz
Sajnos ezekre a félretró kártyákra nem jellemző az örökélet+1 nap.
A HD6870- eseim még bírják, pedig paszta/pad nélkül lettek kipróbálva, sőt az XFX- ről a VRM hűtőborda is hiányzott. Renováltam mindegyiket, még működnek... -
Fücsök007
őstag
válasz
Kalacskepu #118600 üzenetére
Szerintem az egyik legjobb erre Gigabyte RX 560 4GB kártya (1 nagy ventivel) ami olcsó és halk, továbbá régi játékokhoz bőven elég.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu #118540 üzenetére
Hűű, de elvetemült
-
FF23
senior tag
válasz
Kalacskepu #118467 üzenetére
Kisebb, gyorsabb. Újat én sem vennék, elkezdtem gyűjtögetni az ilyen régebbi lerúgott példányokat, egy évben párszor elővenni bőven megfelel. Az előbb vettem egy 240GB-os hibátlant, de alacsony kondícióval. Egy hdd-t megint kiváltok vele.
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu #118469 üzenetére
van egy vinyóm hozzá, csak nem fér bele, mert túl vastag. ebbe meg már a vékonyabb form factor kell.
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu #118467 üzenetére
A hdd része a retró élménynek. De a 486os laptopomba valószínűleg kénytelen leszek vinyó helyett valami sd kártyát tenni, mert egyszerűen nem találok vinyót hozzá.
-
envagyok
veterán
válasz
Kalacskepu #118411 üzenetére
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu #118411 üzenetére
Valószínűleg a maga idejükben is drágák voltak, és ezért ritkák. Ezért nincs eladó / drágán
A két CPU-s felállásnak az is előnye, hogy vehet az ember kevés magos de magas órajeles példányokat, mert úgyis két CPUja vanJah, úgy könnyű, én emlékezetből mondtam a cuccokat
Előbb-utóbb úgyis csapágyas lesz az a villanyóra
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu #118403 üzenetére
Tényleg, a Far cry2 is(?) meg a Racedriver Grid, ezeket játszottam a HD3870X2-vel is, bár a Fracry 2-nél már nem emlékszem, hogy vitte-e a dual GPU-t, de ezekszerint igen ...
Hobbi gépnél nem számít a fogyasztás
(szólalt meg az I7 6900K tulaj
)
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu #118399 üzenetére
Látom lefelé upgradeltél. Érdekes egy mánia
Azt hittem nagy naívan, hogy 6 magosokat akarsz belebikázni. -
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu #118399 üzenetére
Nyilván korabeli és SLI barát játékokkal érdemes tesztelni, a DiRT Rally pl nagyon szépen támogatja és skálázódik vele. De támogatja pl a Farcry 3 is, meg a Grid 2, meg az Infra.
Bizony, még ma is használható platform, ez a CPU mint írtam kb egyenértékű egy 10400F-el (csak sokkal nagyobb fogyasztással). Nem, lapom jelenleg nincs hozzá, csak a CPU. X99 platform viszont régóta dilemma nálam is, idén nem valószínű, de jövőre épülhet.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu #118397 üzenetére
Gratula!
2C2T opteronból kettő, és mindkettő 3GHZ-en A64-kedik, nem lehetett ez gyenge gép a maga idejében, pláne SLI FX3700 VGA-kkal.
Ehhez képest nekem az Agena Phenom is csak 2200MHZ volt később.De ha már CPU, akkor flexelek én is, nekem meg péntek óta van egy ilyenem : I7 6900K 8C16T, 3200/3700MHZ, 20MB cache. Fél retro, de korabeli csúcs, és éke a gyűjteményemnek
-
válasz
Kalacskepu #118330 üzenetére
Megjöttek a processzorok is, szerencsére működnek is a lapban.
Végére csak összeáll a masina.
Memóriából kéne vadásznom 6400P-s modulokat (lehetőleg 4x1GB-ot) de szerintem eBay nélkül ez is esélytelen lesz. Na meg persze a ház, azon még nem igen gondolkodtam illetve egyenlőre elképzelésem sincs.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad X13 Yoga i5-10310U 16GB RAM 256GB SSD 13.3 FHD Touch 2in1
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 16GB 512GB 15.6 új akksi 1év garancia
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB / fekete / 24 hó jótállással
- iKing.Hu - Vivo X200 FE Blue Használt, újszerű állapotban 12 GB RAM / 256 GB tárhely Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest