- iPhone topik
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Fontos fejlesztéssel érkezik a Galaxy A17 5G
- iOS alkalmazások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
titi12 #41538 üzenetére
Nem kell mindent halálkomolyan venni, jelen volt és van itt néhány extrém vélemény, pl. hogy az inteles gépek már egytől egyig kidobandó ócskavasak, a magyar nyelvet be kellene tiltani, meg ilyenek
(nekem pl. van M-es gépem, de ettől föggetlenül örömmel használok egy 2017-es inteles iMac-et is, és még fogom is használni pár évig, mert ha eluralkodik ez a "csak az M-es gép ér valamit" felfogás, akkor úgyis értékén alul tudnám csak eladni, ha egyáltalán). -
Czo
addikt
válasz
titi12 #41538 üzenetére
Ha lesz arch valtas, akkor igen. Nem feltetlen hiszem, hogy a macOS 15 tamogatni fogja az Inteles gepeket, valamint abban se feltetlen bizok, hogy az Xcode 16, ezek utan, fog tudni Intelre forditani. Pont ugy, ahogy a Snow Leo mellet megjelent Xcode 4 sem tudott PowerPC kodot gyartani.
Szerk: Nekem is ott van a 2018-as MBP. Meg majdnem egy evig, van ra AppleCare+ is. Megy majd a tobbi ocskavas melle.
-
cigam
titán
válasz
titi12 #41532 üzenetére
Egyrészt számítanak, mert nem csöbörből vödörbe szeretne kerülni. Bár valamekkora teljesítménynövekedést kap, de nem olyan látványosat mintha M-es gépet venne.
- a teljesítménye hosszútávon valószínűsíti, hogy 10 évig nem lesz vele probléma.
- jóval tovább marad támogatott pl. egy M2-es alap mini ~2033-ig támogatott lesz, de tovább is használható marad (egyre több megkötéssel)Ugyanakkor nem látni a jövőt, hogy milyen formátumok, felhasználási módok jelennek meg 5 év. múlva, és azok mennyi erőforrást/támogatást kapnak a jelenleg elérhető gépeken.
margithid
Szánj rá egy napot és utazz el egy viszonteladóhoz, ahol akár egész nap tudod nyomkodni a gépet. Személyes tapasztalatod lesz a rendszerről, a sebességről. Vagy vegyél egy használt M1-et, ha nem tetszik minimális buktával tovább adhatod. pl. ijoe-nál most van is egy M1-es 200k-ért. -
Ear001
addikt
válasz
titi12 #41532 üzenetére
Dehogy jár jobban. Az Intel-es Mac-ek nem csak teljesítményben maradnak el, nem csak a fejlesztésüket engedik el szoftveres téren, de egyre inkább eladhatatlanokká válnék, pont úgy mint a Motorola-Intel átállásnál.
Az M1 procis Mini és Air nem véletlenül van a kínálatban, ideális belépő modellek, és alap kiépítésben is jók igen sokféle munkára is.
-
margithid
veterán
válasz
titi12 #41526 üzenetére
Ha veszek új alaplapot, procit és memóriát, akkor az konkrétan egy új gép
Nézegetem a mini pc-ket is, bmax b8 pro, 350 euro aliexpress-ről. Brutál hardver fele áron mint mac mini és jó eséllyel Windows 12 is rámegy majd, magyarán a támogatottság is megoldva jóideig.
Vagy esetleg egy mac mini. -
margithid
veterán
válasz
titi12 #41524 üzenetére
Köszi, ezt nem tudtam.
Azért gáz hogy ennyi időre lehet csak tervezni.Aszpirin
I7 4770 van a gépemben, azon nem fut Windows 11,a támogatás meg jövőre ugye lejár.
24 gb Ram van a gépemben.
Igazából általános dolgokra használnám, az apple cuccokról sok jót olvsstam, gxorssk, stabilak, probléma mentesek.
De a 3-4 év használhatóság sovány.
4770 teljesen jó még sebességben, csak ugye elavul a szoftver lassan. -
St3ven
addikt
válasz
titi12 #41440 üzenetére
Köszönöm, ezek jó meglátások. Ilyen technikai buktatókra gondoltam még, mint mondjuk (mikro)laggol a mezei egér, akadozó videolejátszás / felbontás- vagy frissítésbeli problémák a nem Apple megjelenítővel, vagy bármi, amire nem gondol az egyszeri felhasználó, de azért nem is futja iMacre, ahol nyilván ezek fel sem merülnek.
-
PlayMax
nagyúr
válasz
titi12 #41429 üzenetére
Köszi ,
Akkor nyugodtan használhatom feketével … ,addig míg nem szerzek normális gyárit.
Én is úgy gondolom ,hogy földeltnek kell ,hogy legyen.Am csak érdekes volt számomra ,mert elvileg ez is gyári kiadás ,csak nem biztos ,hogy ehhez a géphez…
Am a 2020-as 27 es iMac em természetesen földelt gyári kábeles.
-
válasz
titi12 #41381 üzenetére
Annak a biztonsági frissítésnek a hiányától, amit majd legközelebb (és az után) kapunk meg, attól nem tartunk?
Remélem jól értettem a kérdést.
Valamennyire tarthatunk, de nagyságrendekkel kisebb mértékű az indokolt félelem a "még nem ismert" biztonsági réseket befoltozó jövendőbeli frissítések hiányától.
Ha egy biztonsági frissítést kiadnak, annak előbb-utóbb közlik a tartalmát, és ha már láttál ilyent, akkor tudod, hogy ez egyenlő a frissítés előtti verzió(k)ban meglévő biztonsági rések széleskörű publikálásával. Ami értelemszerűen azonnal megnöveli ezen biztonsági rések kiaknázásának (exploit) kockázatát.
Ezért NAGYON javasolt a biztonsági frissítéseket a lehető leghamarabb feltelepíteni. Mert nem csak befoltoznak biztonsági réseket, hanem egyúttal publikussá is teszik azokat (egy kis idő elteltével).
Olyan operációs rendszerváltozatok, amelyek már a biztonsági frissítéseket sem kapják meg, jó eséllyel ezeket a nyilvánossággá tett biztonsági réseket tartalmazzák is, miközben a nyilvánosságra hozatal miatt az exploit valószínűsége egyik napról a másikra nagyságrendekkel nő. Egyetértek a fórumtárssal, aki szerinte ezek az egyáltalán nem frissített oprendeszerek már veszélyesek, de persze ha tudja az ember, hogy mire és hogyan használja a biztonsági réseket nyitva hagyó oprendszert futtató gépet, akkor fel tudja mérni az esetleges exploit-ok következményeit is, és ennek megfelelően léphet, ami nem feltétlenül jelenti a kukázást. De az a minimum, hogy ilyen gépen már semmilyen értrzékeny adatot nem tárolsz, nem írsz be a billentyűzetén kritikus jelszavakat és egyéb titkokat (pl. nem ezzel bonyolítod az internetes bankolási műveleteidet, nem vásárolsz vele webshopokban, stb.)
A még nem ismert/ még nem publikált biztonsági rések exploit-ja jóval kisebb, de feltétlenül elhanyagolható rizikót jelent, ebből a szempontból jogos a kérdésed, de a nem ismert biztonsági rések ellen nem tud semmit tenni felhasználó (azoin kívül, hogy egyáltalán nem használ számítástechnikai eszközt, vagy ha igen, akkor csak teljesen izoláltan), ezért a tőlük való félelem bár megalapozott, de hiábavaló.
Remélem a válasz kielégítő. -
ddsteel
aktív tag
válasz
titi12 #41381 üzenetére
Nem értem, amit kérdezel. Egy ideig jönnek biztonsági frissítések egy oprendszerre, aztán már nem írnak rá. Ha mindig a legújabb van telepítve, akkor mindig jönnek újabb frissítések. A kérdező (szerintem) kb erre volt kíváncsi. A Monterey most még kapott, és egy ideig még fog is.
-
Wiz Khalifa
veterán
válasz
titi12 #41243 üzenetére
Na közben megszületett a dolog.
Czo lemezképével gond nélkül ment a Mojave telepítés. Viszont az SSD formázás után a gép full újra indult, a telepítés végén is és csak a telepítő jött be, pont úgy mint a recovery online telepítőnél. Rájöttem hogy az SSD-re nem is települt semmi, ezért nem bootol be a rendszer.
Na most több felől körbe jártam a dolgot, úgy látszik hogy a 256GB-os Samsung SSD-t nem fogadta el az iMac mivel képes működő macOS alatt is formázással újraindítani az egész gépet.
Szóval nem tudom miért ilyen válogatós az iMac vagy miért nem fogadja el, de ez van...
-
callmeakos
veterán
válasz
titi12 #41003 üzenetére
Azért 1440p, mert ahogyan is láthatod, a megjelenített felbontások közül csak ott elérhető a 120hz, ahol azt írja hogy kis felbontású (és az valójában inkább 1080p, vagy még rosszabb) Mindenhol máshol 60 a maximum. És azért ragaszkodom a magas képfrissítéshez, mert ha már támogatja ezt az új monitorom, akkor miért ne próbáljam meg azt használni. Elsősorban PShez vettem a monitort, nyilvánvalóan macen nem játszok, de azért nem volna rossz. Pláne, hogy az előző olcsójános 24 colos monitorommal is tudta a rendszer natívan 75 hertzet FullHD felbontásban, csak ott a kisebb méret miatt nem jött ki a rosszabb felbontás. És akármennyire is nevetségesen hangzik, még 75ről is rossz visszamenni 60ra. -
callmeakos
veterán
válasz
titi12 #40985 üzenetére
Nem akarom, ha bírja a 4K 120hz-t akkor mehet úgy is, de viszont az a
and one display up to 4K at 144Hz over HDMI." nagyon nem úgy tűnik hogy igaz lenne, mert bárhogy is próbálkozom HDMIn (2.1 és TB/HDMI kábellel) sehogy sem sikerül kicsikarni a magas képfrissítést natív felbontáson, márpedig a VRR is be van kapcsolva a monitoron. És ahogy a keresési találatokat elnéztem, HDMI porton keresztül, az M1es Mac Mini nem is támogat magas képfrissítést 1440p vagy 4K felbontásban. A legtöbben azt az adaptert mondják, vagy TB/DP 1.4 kábelt, de az sem annyira meggyőző, mert mindig látok egy hozzászólásra egy kontrát, hogy a másik illetőnek nem megy. -
trialboj
őstag
válasz
titi12 #40882 üzenetére
Azt nem tudom hogy kell, van ennek a trükknek valami neve, amire rá tudok keresni?
Ez a módszer amúgy nem pont programok jelszóval való lezárására van kitalálva?
-
Czo
addikt
válasz
titi12 #40776 üzenetére
2.9GHz-s i7-bol 4910MQ-t vagy 4600M-t pakolt a Dell abba a gepbe. A 4810MQ az "csak" 2.8-as. Szoval lehet neki 2 magos de 4 magos CPU-ja is. Azt nem tudom, hogy mas-e a hutes ha gyengebb CPU-val veszed, ha nem mas, es 2 magos van nala, akkor ebayrol megeri loni bele egy 4910MQ-t vagy akar egy 4810MQ-t, mert a socket ugyonaz, igy pedig szinte duplazta a gep szamitasi sebesseget.
Megj: Az ebayes linkek a keresesem elso talalatai, kb viszonyitasi arnak. Nem neztem szamoltam ki, hogy melyikre jon majd a legkevesebb vam es afa.
-
Czo
addikt
válasz
titi12 #40751 üzenetére
Igen is meg nem is. 2006 ota van egy EFS flag, ami ha be van allitva, akkor azt jelenti, hogy UTF-8 enkodolt a comment field es a filenevek is, ha nincs beallitva, akkor pedig elvileg, cp437 szerint kell ertelmezni. Azok a rendszerek, ahol nem kotelezo a cp437 tamogatasa (pl mac, unixok, szoval, minden, ami nem DOS es Windows), ugy szoktak ezt a flaget kezelni, hogy ha nincs bekapcsolva, akkor "rendszer kodlap" szerint vannak a filenevek. Ez a fajta iranyvonal, mar azelott kialakult, hogy megjelent volna ez a flag, tehat Linuxon, siman tettel UTF-8-at ZIP-be filenevkent 2001-ben is. Nem is ertem, miert enkodol barki filenevet nem UTF-8 formaban, ha ZIP-be rakja. Mar az elso NTFS-nel is Unicode volt a filerendszer, jelenleg pedig mar, mindenki NT alapu Windowst hasznal. Ha a Windows CP852 szerint enkodolja a fileneveket (ami ugye, nem is CP437!), akkor ott nem tudsz egy ZIP-ben magyar ekezeteket, es mondjuk japan kanjit rakni?
-
-
hibavissza
veterán
-
cigam
titán
válasz
titi12 #40471 üzenetére
Sokan nem kapcsolják be a biztonsági övet sem, mert nem érzik szükségét...
Nem mellesleg azért kellett Opera-ra váltanom, mert az aktuális verzió is települ Catalinára, szemben a FF-al, vagy a Chrome-al. (Nevetségesen hangzik, de még az Edge is felrakható rá)
Az Operában megjelennek a webm képek.
Ha lene rá "támogatás, támogatás…", akkor Safari alatt is megjelennének az újabb formátumok, nem csak egy üres koceka jelezné, hogy ez itt egy kép.Ettől függetlenül pl. 9.8-ra pontozták, vagyis a legsújosabbnak minősített biztonsági rést csak a 17-es Safariban javították ki! Mi véd meg attól hogy a géped egy zombi hálózat részévé váljon, vagy hogy ellopják az adataidat? Értem én hogy ez téged nem zavar, de engem igen.
-
válasz
titi12 #40270 üzenetére
"Szerintem kevesek számára ér véget a gép életciklusa az ún. támogatás végeztével"
Annyira igaz ez, hogy én is ezt most a 2017-es 27 colos Retina iMac-emről írom: bár van egy 2023-as M2 MBP-m is, de az iMac képe veretlen - ugyanazt a kijelzőpanelt tartalmazza, mint a StudioDisplay, ráadásul 850ezerbe került 6 évvel ezelőztt /ami most már milla felettet jelent mai forintban/ - naná, hogy addig használom, amedig csak tudom. Egyébként meg sok mindenre tökéletes még így 6 évesen is: ez a Roon szerverem és a PLEX-szerverem is egyben, és teljesen zökkenőmentesen végzi ezeket a feladatokat is, 24/7-ben (az ezt megelőző iMac-et 9 évig használtam, és még úőgy is megvették 80ezerért, hogy nem adtam hozzá az egeret, azt megtartottam magamnak
)
-
Czo
addikt
válasz
titi12 #40270 üzenetére
Sok mindentol fugg ez, de ha az Apple elengedte a gep kezet, ezutan, mar csak a fejlesztok tamogatasaban lehet bizni. Nem mindenki publikalja a tamogatasi idoablakat, illetve, hiaba publikalja valaki, ha ezt nem lehet tartani.
Az MS peldaul most dobta, az Office csomagjainal a Big Sur-t (tehat a legujabb updatek, mar csak macOS 12, 13 es 14-re mennek fel) . Reszletek itt.
Az Apple sem feltetlen arrol hires, hogy keresztbe tesztelnek mindent, igy eshetett meg most az, hogy az aktualis OS csaladhoz tartozo Xcode 15 azt allitja, hogy macOS 10.13-ra es iOS 12-re meg tud szoftver buildelni, a valosagban ez most pont nem mukodik egy bug miatt (a betak alatt jelentkezett, de nem lett javitva a vegleges verzioig). Jelen pillanatban, ha nem googlezol ra a problemara es nem keresed meg a workaroundot, akkor egyszerubb megemelni a minimum OS Levelt 10.15-re, mert a 10.13 es 10.14 kompatibilitast elvesztetted. A workaround nem mukodik iOS 12-nel, igy ott kenytelen vagy lemondani az iOS 17 ujdonsagainak tamogatasarol, es Xcode 14-et hasznalni, ha kot a szerzodes, az iOS 12 tamogatas megtartasaval. De ez is csak kb tavaszig mukodik, mert akkor szokta emelni a version submission requirenmentben az minimalis Xcode verziot, az aktualis verziora. Jelenleg, Xcode 14 es 15 is hasznalhato.
Szerk: epp most futottam bele ebbe az Xcode problemaba, ahol a projektemnel nem szerettem volna dobni, a 10.13 es 10.14 tamogatasat.
-
hibavissza
veterán
válasz
titi12 #40116 üzenetére
Nem idéztelek. Ez az idézőjel: "_"
Most viszont idézlek:"Neked tetszhet az árazás, nekem nem"
"ha esetleg több memóriára lenne szükséged, meg vagy lőve"
"A 16/512-es gépnek kellene alapnak lenni"
"Néhány év alatt hogy megváltoztak a vélemények, ugye? A bővíthető gépeket fillérekért jól telepakoltuk, most pedig "8 GB mindenre elég".
"Apple-árazást óriási lehúzásnak tartom, a 8/256-os konfigurációkat pedig nevetségesnek."
"Chereiose: Nekem ezek alapján az alap modell is elég lenne, de kíváncsi lennék a véleményetekre, pro kontra. Az erősebb hardvert úgy sem használnám ki,
"8/256-ost biztosan nem vennék, inkább egy használt 16/512-est."
"Lassan ott tartunk, hogy a 8 GB memóriánál több egyenesen hülyeség"
"az előre eldöntendő, alaptól eltérő konfigurációk felárát pedig lehúzásnak"
"bővíthetetlenség miatt akár csőbehúzás is lehet"A csúcsterméked:
"alapkonfig a mézesmadzag, ami egy éppen használható kiépítés"Foglaljuk össze. Nem engedheted meg magadnak az Apple termékeket és nem tudod értelmezni a specifikációt úgy, hogy a várható igényeidnek megfelelő gépet vegyél. Tehát az Apple murva anyját. Valamint, ha valaki megemlíti, hogy az alap konfig is elég sok mindenre – a bővítéssel az esetek túlnyomó részében csak gördülékenységet veszel –, nos annak is....
Mindezek mellett egyetértek vele, hogy relatív drága az Apple ahogy minden más top notch cucc a magyar átlagfizunak. Erről viszont a magyar választópolgárok tehetnek.
-
hibavissza
veterán
válasz
titi12 #40105 üzenetére
Megint leírtál valamit ami azt bizonyítja, hogy nem vagy képben egyáltalán csak trollkodsz.
Használtál életedben bármilyen NLE alkalmazást? Teljesen irreleváns, hogy valamit 1 vagy 2 perc alatt renderel ki. A feladatot elvégzi. Bőven az általad megszakértett World-Excel szint fölött. Én próbáltam, úgy maradtál -
válasz
titi12 #40105 üzenetére
Szerintem az általad linkelt tesztnek nincs értéke RAM szempontjából. Le is teszteli az elején, hogy mennyivel gyorsabb az SSD az 512-es változatban.
Alább linkeltem egy videót, ahol csak a RAM mérete különböző.
[link]Arra lennék kíváncsi, hogy külső SSD-vel milyen eredmény születne, van-e értelme a nagyobb gépnek, vagy elég az olcsóbb külső SSD.
-
hibavissza
veterán
válasz
titi12 #40102 üzenetére
Nyilván ki lehet hozni a különbséget, sőt biztos van olyan alkalmazás (ArchiCAD) amihez kell a 16 minimum. De itt megint csúsztatsz a trollkodás kedvéért. Onnan indultunk, hogy kijelentetted, az alap kiépítés csak alap dolgokra elég. Most meg már ott tartunk, hogy halálba terhelt alkalmazásokkal az alap kiépítés három századdal lassabban végez....
Vannak az Apple Siliconnak problémái, de azokat nem itt kell keresni. Ezért szembeötlő, hogy minek kezdesz el valamit ekézni, ha annyi ismereted van róla amennyit 2 db YT videóból megjegyeztél. -
hibavissza
veterán
válasz
titi12 #40052 üzenetére
Az alapkonfig a mézesmadzag, ami egy éppen használható kiépítés, és a későbbi bővíthetetlenség miatt akár csőbehúzás is lehet.
Egyszer próbálj ki egy ilyen éppen használható kiépítést. Én egyszerre akár több ezer 24 megás raw képet szerkesztek vele, valamint 200 Mbps 4K videókat editálok. Pénzért.
Ezt azért nehézkes éppen használhatóként értelmezni. Az Apple saját chipes telefonjaiból kiindulva ami ma elfut rajta az még 6-8 év múlva is el fog futni. Nincs értelme fejlesztésről beszélni. Mikor már egy éve nem kap biztonsági frissítést akkor el kell gondolkozni a cserén. Használni kell.Nyilván blenderezni nem ezzel állok neki, de masszív tévedés amit írsz. Ezen nem Windows fut. Ami alá nem tudsz olyan vasat tenni, hogy ne akadjon. Próbáld ki egyszer.
-
Parson
addikt
válasz
titi12 #40047 üzenetére
'Beakadt a lemez? (Bocs.)'
Ezt magadtól kérdezd, hiszen te problémázol ezen itt egyfolytában mint egy kisgyerek a játszótéren, és nem tudsz továbblépni a megadott válaszokkal. Kezd unalmas lenni, amint látod, a többieknek is, csak olvasd vissza öket. Ja, hogy ez már nem megy. Na akkor részemröl téma vége.
-
hibavissza
veterán
válasz
titi12 #40049 üzenetére
Tárhely és memória. Valahonnan onnan indultál, hogy miért nem 16/512 az alap. Ami amúgy teljesen jogos elvárás.
Nem jó a fogalom amit használsz. A lehúzás átverés és itt nincs semmi átverés.
Te drágállod ennyiért. Ez egy tök jó érv, ha odarakod mellé, hogy mihez képest. Mert az, hogy személy szerint neked mi drága teljesen irreleváns. Szerintem kimondottan olcsó. Mikor vettem ez a teljesítmény itt volt a legolcsóbban elérhető. Abban az időben egy 3060-as kártya önmagában 300 ezer fölött volt én pedig megkaptam - az általam használt alkalmazásokra vetítve - egy i7+3060 teljesítményét ennyiért, töredék fogyasztással, zajjal és mérettel.Számomra értelmezhetetlen a lehúzás jelződ.
Nézd meg az új Airt. Ott már lehet hümmögni a 256 miatt 2023-ban ennyi pénzért, de ha kell a valós hordozhatóság, ennyiért nem kapsz hasonlót.
-
hibavissza
veterán
válasz
titi12 #40045 üzenetére
De miért lehúzás? Egy átlag felhasználónak miért nem elég 256 GB rendszer memória?
Ha komolyabb szoftvereket használsz, nagy tárhelyigénnyel akkor vegyél drágábbat vagy vegyél PC-t. Miért húz le az Apple? Nem kötelező megvenned a 256 GB-os termékét, nem titkolja, hogy 256 GB van bene. Hol a lehúzás?Még egyszer, szerintem is az 1TB lenne ma a minimum, de ez nem több egy vágynál. Valamint ne felejtsük el, hogy az Apple nem a legteszkósabb SSD lapkákat forrasztja fel, tehát nem érdemes abból kiindulni, hogy az Árukeresőn ennyiből hány terát veszel.....
-
Parson
addikt
válasz
titi12 #40045 üzenetére
'de nem ostobaság, hanem lehúzás okán'
Tehát pénztárcaprobléma. Ez persze érthetö vhol magyarországi vonatkozásban (nyugaton sem szórja az értelmes ember fölöslegesen a pénzét, de tény, hogy Magyarországon ez érzékenyebb téma, de ez evidens kell, h legyen), de ettöl az ismételt nyafogástól ez még nem változik. Mérlegelj és válaszd azt ami megfelel az elvárásaidnak. Kismilliószor el lett mondva itt, hogy minöségi termékért (na most ebbe is bele lehet kötni, h kinek mi a minöség, bár ez elég objektiv téma tud lenni) elkérik a pénzt. Ez van. Mindenki el tudja dönteni, mi fér bele neki. Ha meg nem fér bele, akkor kompromisszumkész megoldást kell hoznod. Viszont ez a filózás, hogy mi lenne, ha... nem fog elörevinni, mivel csak az van, ami van. Max arról érdemes filózni, hogy mi jöhet ki az új generációban, ha türelmes vagy kivársz, ha nem, akkor meg változatlanul az van ami van.
-
hibavissza
veterán
válasz
titi12 #40041 üzenetére
Nem értem a problémád. Alap M1-es gépet használok. A Panasonic S5-ből kieső videókat fotókat minden gond nélkül szerkesztem ACR, Ps, DR szoftverekkel. Ami gond felmerül az mind szoftveres, nem a hardver gyenge, mivel idővel javítják.
Annyi a trükk, hogy rá van akasztva 4 tera PCIE SSD a TB3 portra és azon fut a cache+minden. Így a 256 belső SSD kb. 40%-a van használatban. Engem egyáltalán nem hatna meg az a plusz 256 GB. Akkor is rá lenne akasztva a 4 tera SSD.Utólag kiderült, hogy az M1-es minin ki van herélve a TB3 port és fele sávszélt tud. Leteszteltem és párhuzamosan használtam a belső SSD-t a külsővel. Valós felhasználásban nem veszed észre, hogy 2400 MBps vagy 1300 MBps.
Aki pedig annyira pro az nyilván nem az alapgépet veszi, mert úgy is megtermeli az árát.
Tehát a 256 GB önmagába nem probléma, inkább csak szánalmas és az Apple ostobaságának bizonyítéka. Ez a 256 többet ront a renoméján mint ami elköltene a plusz 256 GB-ra gépenként. Tele van a cég vén, befeszült idiótákkal. Ettől még a termék alapvetően jó és mindenre használható amit egy ÁTLAG user használni szokott. Nem a technikai adatlapokon lévő számokat kell mantrázni, hanem használni kell a gépet. Arra tervezték.
-
Parson
addikt
válasz
titi12 #40041 üzenetére
Már le lett írva: akkor vedd a nagyobb gépet és probléma megoldva. Te lovagolsz ezen a számodra fontos problémán, mi csak reflektálunk rá.
'A 16/512-es gépnek kellene alapnak lenni, a kisebb mehet a bemutatóterembe.'
Ezt hiába harsogod itt, ettöl még az apple nem változtat a palettán. Javaslom, írj Tim COOK-nak, hátha hallgat rád. Komolyan. (Ha ennyire meg vagy gyözödve róla.)
-
Parson
addikt
válasz
titi12 #40033 üzenetére
Ha nem tetszik az árazás, akkor kezit csókolom, pénztárcaproblémád van, nem pedig technikai. Mi főként technikai oldalról megközelítve feleslegnek látjuk az extra tárhelyet ha NAS van (melynek csak vonzata a kevesebb kiadás is, de inkább a központi tárhely funkció). Ezzel szemben te most előreveszed az anyagi problémát. Nincs rá lóvé, nem veszed meg és kész. Ha van, és a te munkádhoz elengedhetetlen a lokálisan nagyobb tárhely, akkor meg fogd fel befektetésnek, ami visszatermeli a pénzed idővel anélkül, hogy beleőszülnél a számodra kényelmetlen megoldásokba. Lásd a világot pozitívabban kicsit. Ennyi.
-
cigam
titán
válasz
titi12 #40029 üzenetére
Parson-nál a megoldás.
Mégis mit tároljak rajt? Miért nevezed hiánynak, ha nem is hiányzik?! Azért vegyek 512GB-os verziót, hogy még jobban kongjon az ürességtől?
Így is rajta van a teljes iCloud (fotók, doksik,könyvek...). Zenére ott az Apple music, a videókra ott a több mint 100 kábeltv csatorna, az HBO, a Skyshowtime,... ncore-ról már régen kicsuktak mert hónapok óta feléjük se néztem.
Viszont a TM a NAS-ra ment, arra mentem le időnként a Home mappámat(tudom ott van az a TM-ben is, de így fájl szinten hozzáférek más op.rendszerek alól is ha a végszükség úgy hozza). Van pár rádiós emlék a korábbi munkahelyemről, a bedigitalizált hanglemezek, DVD-k, a torrenten Linux lemezképeket, és LibreOffice-t seedelek.
És nekem ez így jó. Ne magadból indulj ki! -
Parson
addikt
válasz
titi12 #40020 üzenetére
'…vagyis van tárolni való anyagod, csak kénytelen vagy "kiszervezni" '
Forditva ülsz a lovon. Vagy máshogy szólva kevered az okot az okozattal.
A NAS nem egy kényszermegoldás (bár nálad lehet hogy az lenne, ha csak egyetlen eszközben tudsz gondolkozni), hanem egy olyan központi tárhelymegoldás, ami sokkal több lehetöséget ad, mintsem szimpla külsö adattárolás kényszerüségböl. Tehát ez az intelligensebb usereknek egy olyan megoldás, amely okán az eszközeiket (nem csak egyetlen mac-et) szimplán terminal-ként tudják használni, elérve az adatokat központilag (+extra szolgáltatások sora, amit most nem részletezek inkább).Tehát nem a tárolás kiszervezése a kényszer, hanem a kiszervezett tárolás ad megannyi extra új lehetöséget, lásd pl financiális oldalról olcsóbb mac - mivel fölösleges extra tárhellyel böviteni azt + más eszközeid is elérik 24/7-ben ugyanazokat az adatokat.
Remélem így érthetöbb volt, és könnyebb megérteni a NAS elönyét ebböl a szempontból.
-
cigam
titán
válasz
titi12 #40012 üzenetére
Ez erősen egyén függő. Nálam a 256GB is kong az ürességtől. Minden a NAS-on, ill. a felhőben van.
Bár nekem is 16GB RAM van benne, jó, ha a felét használja.Chereiose
Azért a "nagyobbik" iMac többféle színben kapható, és a Gigabit sem hátrány. Ugyanakkor a 8magos indulóárából kapsz egy 7magosat 16GB RAM-al és 256GB SSD-vel. (Nekem ez így elfogadható kompromisszumnak tűnik)
Azt, hogy mire hogyan használod, neked kell tudni. Pl. A mostani használati szokásaidat figyelembe véve az elkövetkező 4-5 évben elé lesz 256GB?
Az meg hogy ki tudsz-e köhögni 16GB-ra +100k-t, neked kell tudni. Hosszútávon jó befektetés.
És még ott van az Applecare. Erősen ajánlott. Nem hallani tömeges pusztulásról, de mivel minden integrált...Én bízom abban, hogy a mostani eventen, az iPhone-ok után lesz egy "one more thing".
-
aszti75
senior tag
válasz
titi12 #40002 üzenetére
Dehogy szedtem szét.Gondolom aki eladta,bele sem ment volna abba,hogy szét szedjem. Ugye fogalmam sem volt arról,hogy az ilyesfajta bootnak ezek a következményei. Ezért is írtam,azt amit,hogy legközelebb körbe járom a témát. Most első leckenek jó volt. Ebből tanultam valamit.
@Parson: +1
-
aszti75
senior tag
válasz
titi12 #39977 üzenetére
Ugy csinaltam. USB-rol inditottam a telepitest,majd toroltem a Machintos HD-t.Aztan arra telepitettem a High Sierrat. Viszont az EFI mappajaban(uj telepites,Machintos HD)a kextek kozott nem latok az ATI Radeon HD 4670-re utalo kextet. Csak a Hackintosbol ismert Lilu kext van,ami ha jol emlekszem felel a videokartyaert.
Elnezest,ha hulyeseget irok,de regen foglalkoztam mar ilyennel es annyira nem is ertek hozza -
aszti75
senior tag
válasz
titi12 #39973 üzenetére
Én probálkoztam telepítéssel tlc által linkelt opencore legacy patcher-el,de kudarcba fulladt
Nem indít USB-ről telepítést.Már teljesen töröltem egyszer a HD-t és újra telepítettem.Nem tudom,hogy az befolyásolja-e a telepítés végkimenetelét,ha úgy telepítek,hogy USB gépre dug és onnan indítom el a telepítést.
-
aszti75
senior tag
válasz
titi12 #39971 üzenetére
Safe boot is volt, de semi.Most asszony hoz Displayport to HDMI átalakítot,hátha külső megjelenítőn be jön az inditás kezelő,aminek ay option gomb lenyomásakor be kéne jöjjön.
Annyira nem értek hozzá,hogy system logot értelmezzem,de ha te gondolod itt meg találod.
-
aszti75
senior tag
válasz
titi12 #39968 üzenetére
Verbose boot volt. Mint ahogy Czo forumtars irja,valoban nem lehetett latni semmit. Csak leallitasnal futott le. Mar kresgelek bele hozza valo gpu-t. Nem igazan bizom benne,hogy talalok is. Ha meg igen,amennyiert adjak,annyiert komplett gepet veszek hasznaltan. Nem akarom kukazni.
Amit latsz zsizsegest az tukrozodes a monitorro. Igy is le kellett huzzam a redonyt,kulonben semmit nem lattal volna csak a tukorkepem. Az meg nem fontos -
Czo
addikt
válasz
titi12 #39967 üzenetére
Define mar akinel
Amig nincs betoltve a kernel, szerinted ki/mi fog fsckzni?
Az o gepen read only mountolodik a rendszerparticio, majd a kernel betoltese utan, ha nem volt clean umount, akkor jon az fsck. Majd ezekutan jon a read-write remount es folytatodik a boot.
A verbose bootot pedig ugye, nem latja, mert a GPU driver aktivalasaig sotet a monitor.a. Nezd meg a felvett videot.
-
Parson
addikt
válasz
titi12 #39465 üzenetére
Már miért lehetett kemény? Manapság szinte mindenki csak az aktuális újdonságokat tudja értékelni, és elfelejti h azok mennyire bugosak, míg egy adott munkára egy STABIL munkaállomás STABIL szoftverkörnyezettel való a kívánt munkavégzéshez, és nem pedig az örökös szoftveres problémamegoldás. Persze ha a munka kívánja, akkor váltani kell újabbra, de ésszel.
Ezt persze most sokan meg akarják majd cáfolni, mert csak az újdonságok az érdekesek manapság. -
vadkörte
addikt
válasz
titi12 #39463 üzenetére
Nem írtam el. Az első és eddig egyetlen munkahelyemen az első PC-m egy ezer éves, darabokból összelomizott 386DX4 volt 14"-os monokróm monitorral, ezen futott a Win3.0 Word 6.0-val, hálózat nélkül. A többi gép sem volt sokkal komolyabb - Intel Pentium 2 Celeron-ok - az adatmozgatás a korabeli "pendrive"-val - inkább pocketdrive - a 3,5"-os floppy-val történt.
-
kenny123
addikt
válasz
titi12 #39032 üzenetére
Sajnos nem megy, de mint időközben kiderült a Windows alatt készült OSX telepítő kulcsok általában nem is szoktak működni.
Ezzel egyidejűleg meg is kérdezném, hogy esetleg Nagykanizsa vonzáskörzetében van-e valaki aki a mellékelt leírás alapján [link] tudna nekem készíteni egy High Sierra telepítőt, saját pendrive-ra? Nem ingyen kérem, meghálálom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Belépő szintű gamer PC
- B550M Steel Legend, Ryzen 5 5600X, 32Gb DDR4 3200MHz CL16, Radeon RX 6750 XT 12Gb, 1TB M.2 PCIe 4.0
- GAMER PC RTX 3060 Ti 32GB RAM FULL HD / 1440p
- Dizájnos Acer Predator AmD Fm2-es Esport-Pc Eladó , Számla-Ready !!
- Gigabyte B850 AI top ATX+R9900X+Kingston 128gb 5600 kit "4x32gb"
- Bomba ár! Dell Latitude E7450 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col, i7, 32GB, GTX1660Ti
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest