- Azonnali mobilos kérdések órája
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Apple Watch
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
válasz
bnorbert989 #10586 üzenetére
ps aux | grep valaminév
az nem jó? Az ad pidszámot, majd kill. De htopppal is csinálhatod. -
Vladi
nagyúr
válasz
utgyuru #10574 üzenetére
lspci látja az nem sokat jelent. Kb annyit, hogy ott van.
Az alsa projekt oldalán nézd meg, hogy melyik modul kell hozzá. Na az már lényeges.
Ha betöltve és minden ok, akkor a hangkimenetet is nézd meg azért. -
Vladi
nagyúr
válasz
utgyuru #10549 üzenetére
Azt is lehet. Ezt nézd. A hsz végén van, hogy tiltod le a noveaout. Mert az már a boot alatt is betölt.
De miért a leszedettet használod? Miért ne ma fusionost?
Jajj és ha binárist telepítesz, akkor 3-as futási szinten indítsd. Amúgy valahogy meg lehet hekkelni, hogy akmodot használjon a bináris driver? Mert ha nem, forgathatod újra minden új kernelnél szvsz.
-
Vladi
nagyúr
válasz
wetomi #10336 üzenetére
Annyira nagyon nem vágom az ssd mélylélektanát, de állítólag 2.6.33 óta támogatott.
Értelem szerűen olyan disztrót válassz ami ezt vagy későbbi kernelt szállít, beforgatva a megfelelő támogatást. (A mi általános disztróknál 99%, hogy megtörtént.) -
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire #10278 üzenetére
Nézd meg a forrásokat a
/etc/apt-get/source.lst
fájban. Nem biztos, hogy ez, valami ilyen. Ott van dvd azt kommenteld ki: #Egyébként meg debian alatt rendes root van, a sudo-t be kell állítani, hogy működjön.
natessék már megválaszolták, de majdnem eltaláltam séróból.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Zolien #10229 üzenetére
"gondolkodni ne kelljen."
na azért nagyon messze ne menjünk, de azt megjegyezném, hogy nem is lehet minden esetben gondolkodni. az emberi elme kapacitása véges, fontos dolgokra kell tartalékolni.Most nem tök 8, hogy a 3 majdnem egyforma, ugyan olyan árú termékből melyiket veszed? Amelyik reklámjában dögösebb a maca.
De ez nem baj.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire #10226 üzenetére
Ez már nagyon régen így van.
(#10223) Zolien
Akkor csek disz megtörtént párbeszéd:
- Én ilyen linuxot használok.
- Linuxot? Az szar.
- Miért szar, miből gondolod?
- Hát mer a Géjza aszt mondta.
- Hmm... S mit mondott Géjza, miért szar?
- Hát azt nem értettem, de ha a Géjza mondta, akkor az szar.
- Jóvan csókoltassuk Géjzát. -
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire #10219 üzenetére
Nem kell visszavonni, nem lesz itt semmi marakodás.
Annyi, hogy az a lista nem mond szinte semmit. Majdhogynem random dobálták oda a disztrókat 1-2 tulajdonság kiemelésével.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire #10215 üzenetére
Nálam stabilitásban egyértelműen el (redhat, centos) de a debiannak is jó a híre.
De most az én véleményem kb annyit nyom a latba mint ez a felsorolás. -
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire #10213 üzenetére
"A listában szereplő Linux kiadásokat a könnyű használhatóság, a háttértámogatás és a megbízhatóság alapján osztályoztuk."
-
Vladi
nagyúr
Egy ideje nincs xorg.conf, az x mindent automatikusan próbál meg beállítani. De persze csinálhatsz egyet, akkor elvileg annak a beállításait veszi alapnak.
sudo Xorg -configure
Ez létrehozza: /etc/xorg.conf ide. Ez nem az eddig megismert hely.
-
Vladi
nagyúr
repó az nem tudom, hogy van hozzá. 3rd party biztos nincs, ami még kell fogratnod kell hozzá.
Egyébként sparcod van? mesélj!
-
Vladi
nagyúr
válasz
Phvhun #10046 üzenetére
Csinálhatsz egy csomó más érdekes dolgot, ami esetleg hasznos is másoknak. Majd segítünk. Mihez értesz?
(#10047) szimla65
Nincs semmi elrontva. Egy lemezről egy boot manager indul egyszerre. Most ez a mandriva. Kvázi abban kell beállítanod az ubuntu-t, hogy induljon.
Vagy direkt megcsinálod a bejegyzést a mandriva /boot/grub/menu.lst fájljába - ahogy az az ubuntu partíción is szerepel, vagy átadod az indítást az ubuntu rendszerbetöltőjének.
Leírás. -
Vladi
nagyúr
válasz
attis71 #9893 üzenetére
Próbáld akkor ezt a változatot.
-
Vladi
nagyúr
válasz
DreaD88 #9789 üzenetére
Ne forgasd, alul van debian/ubuntu csomag link, azt tedd fel.
Ha régi kiadást használsz, akkor át kell állítani a repókat.
De ha ennyire kezdő vagy a témában, miért adtak ilyen nehéz feladatot? Vagy ha megcsinálod, akkor közben már tanulsz annyit, hogy az egész évi jegyed 5?
-
Vladi
nagyúr
válasz
DreaD88 #9784 üzenetére
Kicsit lemaradt az illető.
phoronix test suit? Ez elég egyszerű megoldás neked.
-
Vladi
nagyúr
válasz
DreaD88 #9777 üzenetére
Nézd azt is, hogy az utolsó szám, az nem feltétlenül 18, sőt biztos, hogy nem, hanem pl:
2.6.32.11-99.fc12.x86_64
itt, ha nem tévedek a 11 a pecs, a 99 a disztró release az fc12 a disztró és a x86_64 az arch.
(#9779) bambano:
mi a helyzet a 18-al? RH 5 még azt szállítja, még jó sokáig. Akkor azt csak saját szakállukra fejlesztik?
-
Vladi
nagyúr
válasz
utgyuru #9768 üzenetére
"A *.deb vagy az *.rpm? Olyan szempontból, hogy melyik formátumban érhető el több csomag? Remélem nem kérdeztem nagy hülyeséget."
Hátőőő szvsz de.Ez flém kompatibilis kérdés. Amúgy mindkét csomag van egy csomó disztróra, a legnagyobb disztrók bőven elég csomagot kínálnak, hogy ne tudj kifogni rajtuk egyhamar.
-
Vladi
nagyúr
válasz
DreaD88 #9730 üzenetére
Kicsomagolod, oda navigálsz ahol van:
cd /valami/pláne_valami
majd ott:
./programnév
fut.De lehet kell rá adni futás jogot:
chmod +x programnév
Ha meg csak forrás van.... na attól mentsen meg téged az Úr!
Csak csomagként kellene telepítened.
Mit töltöttél le?
Na ez gyors volt. Itt vannak csomagok. De vazzz hogy kerültél te a freepascal fórumba?
-
Vladi
nagyúr
Kövérpatkány?
Jópofa, csak nem tudom, hogy tud -e több szálon és fordul -e centre.
-
Vladi
nagyúr
válasz
utgyuru #9397 üzenetére
Nem kell ezt túlmisztifikálni. Nekem is volt ilyen gondom a pulseaudioval.
Valahol be tudod állítani, hogy mi legyen az alapértelmezett hangeszköz és kész. Milyen disztró? Keress beállító programot.
De ugyan úgy a lejátszóban is ki tudod választani, hogy melyiket használja éppen és kész. -
Vladi
nagyúr
Hol kerested? Van sok mirror. Pl.
Netinstall se bonyolult, csak az egyik szervert kell beállítani. Van livecd-is. Talán azt is lehet telepíteni.
Egyébként újabb anaconda (telepítő) már automatikusan kezeli a mirrorokat. F12-t így telepítettem.Most jön majd a 6-os. De Elég ritkán jön új kiadás, a régieknek nagyon hosszú az életciklusa, 7 év.
-
Vladi
nagyúr
"A Fedora gyakorlatilag egy a RH által pénzelt fejlesztés, ami a RHEL előtt jár és ha találnak benne valami érdemleges anyagot, azt átteszik a fizetős verzióba is."
Azért a pénzel kicsit erős kifejezés. Sok mindenben szponzorálja, infrastruktúrával pl. meg fizetett fejlesztőkkel. De ha holnap megszűnne a rh támogatás, elvileg a Fedora túlélné. Az átvétel meg úgy zajlik, hogy az aktuális Fedora kiadást folytatják lényegében. Abból lesz az el. Fedora Core 6 -> RHEL 5
(Anno azon röhögtem, hogy a 6-es fedora utolsó pár kernel csomagját úgy írták alá, hogy red hat inc)
"doksiból CentOS 5.2 a legfrissebb, holott már 5.4-nél tartanak"
Doksi szinten alig van különbség. Nyugodtan használhatod. -
Vladi
nagyúr
RedHat volt az egyik első disztró. Közösségi alapokon fejlesztették. 2000 környékén váltottak át céges vonalra. Azóta csinálják az enterprise linuxokat. 2003 óta nincs már ingyenes változata. De felkarolták a Fedora projektet - ami csomagkészítő közösség volt. Így indult a Fedora Core disztró, ami lényegében az ingyenes RedHat linux továbbélése. Jelenleg is szoros együttműködésben létezik a cég és a közösség.
A RH viszont szabadon elérhetővé tette a RHEL - lényegében méregdrága céges rendszer - összes forráskódját, amiból bárki csinálhat disztrót. Kvázi ingyenes RHEL-ot annyi kikötéssel, hogy semmilyen desing elem nem maradhat benne és nem hivatkozhat a RH-ra. Meg is teszi ezt a CentOS. Ami 99%-ban kompatiblis és megyegyezik a RHEL-al. Én is azt használom.
(#9321) FixY67:
Akkor mit kalapálok itt ennyit.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Sweet Lou 6 #9311 üzenetére
Na most ez egy érdekes kérdés. Elvileg a cpuinfo mutatja az aktuálisat.
De ha épp nincs terhelés, akkor le kéne vennie a frekvenciát. Persze ha húzol egy procit, akkor ugrik a cnq.model name : AMD Athlon(tm) 64 Processor 3500+
stepping : 2
cpu MHz : 1000.000Én passzolok.
mod
Hmm... esetleg csinálj valami cpu igényes dolgot, mint a fordítás és hasonlítsd össze ha húzva van, meg ha nincs.
time parancs segít:time make
mod2: én arra tippelnék, hogy figyelmen kívül hagyja a biost, de a teszter program az nem. Elképzelhető, ha húzni akarod, azt linuxon belül kell csinálni, de fixme.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Sweet Lou 6 #9306 üzenetére
Kifejezetten turkálós fajta...
cat /proc/cpuinfo
-
Vladi
nagyúr
Ne má! Az pocsék lenne.
S melyiket töröljük el?
Debian? -> bambano agyvérzést kap
Slackware? -> doc szélütésben szenved
Ubuntu? -> Sianis összetépi a tolldíszét
Fedora? -> rájuk borítom az asztalt.Valójában már most is 4-5 fő vonulat mentén leírható az összes Linuxos 95%-a. A többi vagy kicsi, vagy speciális disztró.
Sok a felhasználó, legalább annyi az igény, ezért kell sok. A fejlesztők meg már most is tömörülnek - a fő vonulatok mentés - plusz átjárás is van.
Sok disztró marad.(#9169) Speeedfire:
A disztrókat inkább a vonulat mentén érdemes összehasonlítani, a fő kiadásaikat. Vonulatok - egész jó kifejezést alkottam
- soha semmilyen keretek közt nem összehasonlíthatóak flamewar következmény nélkül.
Persze lehetne, de minek. -
Vladi
nagyúr
válasz
wannabeinla #9120 üzenetére
Azt írják, hogy elvileg 100 mega elég neki?
Bár nem biztos, hogy így kezdőként jó választás neked, [
] de egy próbát megér, még be is jöhet.
A wiki oldalát olvasgasd serényen. -
Vladi
nagyúr
válasz
wannabeinla #9118 üzenetére
Wifit elég nehéz belőni. Bár attól függ milyen. Most akkor a gépen csak linux lesz, vagy win is? Mert ha 2, akkor lehet a 8 G kevés, ha egyedül akkor elég lesz. Legalább egy gyökér / és egy swap partíció kell. Ez utóbbi a virtuális memória, ennyi rammal mondjuk 500 mega elég, a gyökér meg a többi és akkor nem fogysz ki. A chunizé is jó lehet neked.
-
Vladi
nagyúr
válasz
wannabeinla #9115 üzenetére
Szia!
Valami kisebbet lehet. A puppy elég népszerű mostanában. Elég gyors lesz rajta, és ismerkedéshez is jó. Vagy valami népszerű disztrót könnyű ablakozóval.
-
Vladi
nagyúr
""A pxe arra lenne jó, hogy hálózatról újra lehessen rakni a debiant."
Aha, hát ezt nem értem :-)"
Be tudod úgy bootolni a gépet, hogy nincs rajta os. Ez egy minimális rendszer úgyudom, pont erre jó. Rácsatlakozol távolról és beállítod, hogy debiant telepítsen netinstallal. 200 km-ről.
(#9040) bambano:
A dokumentum mérete alapján a nyomtató nem válogatja le automatikusan?
-
Vladi
nagyúr
Csak 1 magos gépek vannak a közelemben, megnézni nem tudom.
De lehet, hogy bele van forgatva a támogatás mplayerbe, ezt most passzolom.
Az smplayerben ilyet találtam:
Beállítások - teljesítmény - dekódolási szálak
S ott lehet beállítani a számát. Az nem az?Jah és rapidos filmet nem engedi letölteni, csak fizetős júzereknek.
-
Vladi
nagyúr
Ébörök!
-
Vladi
nagyúr
válasz
lakatosturbo #8888 üzenetére
Az első a redhatos az jó, csak kicsit régi. Akkor érdemes megvenni, ha redhat/fedora rendszerek érdekelnek, mert elég konkrét.
A második elég régi. A harmadik nem túl részletes. De a 4 sorozatot azt tudom ajánlani, mert elég alapos és olvasmányos is, ha mélyebben érdekelnek a dolgok.
Egyébként nagyon sok jó leírás van a neten is.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire #8863 üzenetére
Küldjek neked postán 64 mega sd ramot?
-
Vladi
nagyúr
Köszi srácok. De a xfce-genmon-plugin nem hajlandó beülni a gnome panelbe. Legalább is elsőre nem akart. A conkyt az hogy lehet rávenni erre a forrásra?
-
Vladi
nagyúr
Van elvileg olyan opció, hogy egy könyvtárból automatikusan megnyissa a torrenteket. Démon változat?
Más, ati:
Játszadozok itt a dolgaival. Már sikerült levenni az infókat az aticonfig programmal:[oleg@fedora10 media]$ aticonfig --pplib-cmd "get fanspeed 0"
Fan speed query:
Query Index: 0, Speed in percent
Result: Fan Speed: 12%
[oleg@fedora10 media]$ aticonfig --od-getclocks
Default Adapter - ATI Radeon HD 4600 Series
Core (MHz) Memory (MHz)
Current Clocks : 165 250
Current Peak : 750 873
Configurable Peak Range : [300-800] [500-980]
GPU load : 0%
[oleg@fedora10 media]$ aticonfig --od-gettemp
Default Adapter - ATI Radeon HD 4600 Series
Sensor 0: Temperature - 33.50 C
[oleg@fedora10 media]$Viszont a gnome sensors appletre ezeket nem tudom kitenni, mert nem támogatja. Viszont a plugineket azt igen. Van nVidia plugi is. Milyen nagyon jó lenne hozzá egy ati plugi is. Vagy valamilyen applet... Sóhaj.... hátha valami c guru veszi a lapot.
-
Vladi
nagyúr
Hát annyi talán nincs.
Egyébként tök fájdalommentes volt a driver telepítése.
Igaz először felment az akmod csomag, hogy majd csinál nekem modult. Nem csinált. Felment a modul azóta direkt renderel.
Jó még a selinux nyafogott egy sort, de lebeszéltem róla.Egy villámösszehasonlítás:
open driver glxgears:
935 frames in 5.0 seconds = 186.956 FPS
932 frames in 5.0 seconds = 186.394 FPS
catalyst:
39411 frames in 5.0 seconds = 7882.162 FPS
40475 frames in 5.0 seconds = 8094.982 FPS
Viszont a kártya pont befért. De nagyon halk. Vagy a hdd hangos?
Eddig tetszik a cucc. Még a hangrészét is felismerte. Hangrész.... ebben van hangkártya?
Állat. S hogy lehet beledugni a jack dugót?na megyek birkózok az zikszpével utána sztalker.
-
Vladi
nagyúr
Ha lefordítod, akkor az eredmény lesz a ks0108.so fájl. Vagy valami hasonló nevű. Ez a driver modul, ezt lehet betölteni a kernelbe. mod: hmm.. pillanat. .so vagy .ko?
Puttyal bemész, és úgy tevékenykedsz, mintha ott ülnél a gép előtt egy terminált használva. Azzal meg tudod csinálni. Ha fordítasz, akkor előtte tényleg olvasd el a cikkem. Akkor jobban fogod tudni mit is csinálsz éppen, meg mi az amit hiányol. Meg mi a mék meg gcc.
"Ezek nem lehetnek benne a FreeNAS-ban alapból, vagy telepíteni kell őket? Ha igen, az hogy történik?"
Nem ismerem a freenast. De gyanítom egy elég pici rendszer. Hogy telepítesz arra bármit? Elvileg illik mellékelni egy fordítót hozzá pont ilyen esetekre. Legalább is ez alapkövetelmény egy átlagos disztrónál. Persze a freenas az nem átlagos disztró. A weboldalán nézd meg, hogy mit írnak a fordítóról. -
Vladi
nagyúr
Ez a driver nincs mellékelve valahogy a freenashoz? Ha nincs akkor le kell fordítanod, ahhoz viszont fordítási útmutatóra lesz szükséged.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Sweet Lou 6 #8781 üzenetére
Nem. Ez arról ír, hogy végre csinál is valamit linux alatt a XvBA. Ami meg hardveres videó kódolás. Attól pihen a proci hd videó nézés alatt. Vagyis tudja nézni a cpu is a filmet.
Ja és kösz rtom a cikket. Igen érdekelni fog a dolog.
Leírás nem lesz. Szerinted hány fedórás telepít ati drivert Mo-on? -
Vladi
nagyúr
válasz
Major Major #8772 üzenetére
sapphire 4670. Elvileg van catalist 9.10 fedórára, úgyhogy akár még működhet is.
-
Vladi
nagyúr
Na épp most készülök tökön szúrni magam. Rendeltem egy ati kártyát. Ez most vagy jó lesz, vagy nagyon rossz.
-
Vladi
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mozilla Thunderbird
- Amatőr csillagászat
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nintendo Switch 2
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- E-roller topik
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO RL valódi bőr Gamer Szék
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged