- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pilota
tag
Az a baj a belsö szofvert nem akarom baszogatni meg zárt rendszer amit futat egyenlöre abba egy memoria üritöt tettem maga egy program ami probálja a nem használt programokat kilöni igy sikerült a 11-böl 18 at csinálni de legaláb még egy 20al szeretném növelni a jobb teljesitmény miatt.meg akkor a közel 600 ezer poimatis tudnám kezeltetni vele lefagyás nélkül.
-
zek47
csendes tag
Köszönöm mindkettőtöknek, meg fogom próbálni a következő belassuláskor. Bár én inkább lokális problémára gyanakodnék. Egyrészt, mert a ping jó eredményt ad. (Van olyan, hogy a ping gyors, a http lassú?) Másrészt, mert a reboot megoldja a problémát. De javítsatok ki, ha tévedek. Minden ötletet köszönettel fogadok!
-
a frissítés lefutott, de a glibc-t az Istenért nem tudom frissíteni, mert továbbra is az a baja, hogy a /lib létezik a rendszerben.
van ott egy csomó fájlja a glibc-nek, meg egy csomó másik, ami látszólag senkié, de ha kiveszem onnan őket, akkor vége a világnak.
ugyanígy a kernel is onnan szedi a moduljait, hiába vannak benne a /usr/lib-ben is.mit lehet ezzel kezdeni?
-
itthonról terminálból kiküldtem egy nyomtatást. látszólag hiba nélkül lefutott, de én biztosra veszem, hogy nem lesz holnap kinyomtatva semmi
-
Siriusb
veterán
A hibát nem árultad el, de lehet, hogy a guide-ban az issue 2-t kellett volna követni. Nálam pl. törölgetni kellett ottmaradt symlinket (amiről elfeledkeztem)
, illetve újratelepíteni AUR-ból 1-2 dolgot.
Azért lepődtem meg, hogy kézzel csináltad, mert automatikusan létre kell jönnie, ha feltételek adottak és ez pont olyan frissítés - szerintem -, hogy nem célszerű kézzel belenyúlni.
És nem is látok sehol olyan sort, ahol azt javasolná, manuálisan kövesd el e tettet.Backup-ot nem tudsz visszaállítani? Azt hiszem ez az az eset, amikor célszerű lenne megtenni.
-
Siriusb
veterán
Symlinkeket csináltál?!
Mit, hol, miért? Semmi ilyenről nem volt szó. Igazából csak azt kellett lezongorázni, hogy semmi ne legyen a /lib alatt, aminek nem glibc a tulaja. Ezután rendben lemegy a rendszerfrissítés.
Ha Te kézzel beletúrtál... Jobb ha at ML-en vagy a fórumban kész segítséget, hátha valami szaki segít. -
ViZion
félisten
Bizony ám, a mi nagyon kis városunkban "fertőzöm" a népet Linuxal
Munkatársaim b.tatnak, hogy asszonnyal ketten használjuk csak a városban, pedig nem ispl. itthon gyerekeknek is az indul
Hétfőre megtréfáljuk az egyik windows fan kollégát, scabi néven fut itt, aláírásában "Tiszta Windows, rendes ház" benne van minden... kapott már Ubuntu LiveCD-t tőlem, hétfőn viszont Ubuntut indít majd a gépe...
akkor is ki fogja próbálni!
Múltkor már kikaptam az esc gombot nála, odaírtam helyette, hogy NO ESCAPE! Az egér érzékelőjét tényleg túlzás volt leragasztani...
Ők meg az autóm tükrére ragasztottak, mintha betört volna. Előte egy frankó szivárványos gay háttérre írták hogy szeretem a windowst, és az lett valahogy a hátterem... Szal éleződik helyileg a Win vs. Linux dolog, minden támogatásra szükség van
...és további aljasságokhoz várok ötleteket. Már kigondoltam, hogy ilyen piezzo csipogót (van kis kompakt, ami DC-re sípol veszettül) összekombinálok egy táp csatival, és bedugom a gépbe, induláskor ööm, bódottá... -
Vladi
nagyúr
Mire kellene? Az van, hogy - it bulvár.
- a fő fejlesztőt lecsuktál. Lehet lelőtte az asszonyt.
Na azóta nem fejlődik nagyon. A nagy disztrók (suse) is kihátráltak mögüle. Így nem javaslom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na de ezt hogyan lehet körültekintően csinálni?
Nem tudhatod előre, mi lesz a frissítés hatása.
Siriusb: jah, meg még csesztet is, hogy indítsd újra, mert különben ördög és pokol jön el. Am. régi P2-P3 gépen, mikor az XP nekiáll a háttérben leszedni a frissítéseket és felzabál 150-300Mb-t csak úgy szó nélkül az amúgy sem sok rammal megáldott gépben, na az még kellemes tud lenni.
-
-
bambano
titán
mert ha a fájlrendszer szerkezetét leíró adatok (gyökérkönyvtár, egyéb könyvtárak) ugyanazon diszk-fej művelettel olvashatók csak, akkor egymásra fognak várni a kliensek.
a raid0 azon tudna segíteni, ha nagy fájlok szekvenciális írását-olvasását is gyorsítani kell.mondjuk ha jól emlékszem, nálatok nagy grafikákkal dolgoznak, azon segítene a raid0.
-
bambano
titán
ja, a resync az kihullik a hajad kategória
a diszkekből mindig raid1-et csinálunk először és azokból rakjuk össze a raid0-t, soha nem fordítva.
de hallgass rám, nem akarsz 2T-s partícióta fő kifogás ellene, hogy időnként fsck-zik, és az 2-3 óra is lehet, de 1-nél biztosan több.
-
megcsináltam by-id alapján, úgyse volt hajlandó elindulni, úgyhogy átírtam a menu.lst-t a megváltozott partíciósorrend alapján (2 új vinyó, úgyhogy sda-ból sdc lett és így tovább), és így most jó.
több lemez nem kerül már a gépbe, mert fizikailag sem fér több, úgyhogy ez már nem fog gondot okozni.
-
-
-
lapa
veterán
nem igazán tudom hogy megy ez. gondolom valami oka csak van, hogy backportos ppa-ból nem elérhető a 3.2 lucidra. legalábbis mikor néztem nem volt ilyen, csak 3.0. az újabb ubuntukra emellett volt már... különösebben nem zavar amúgy, én megtaláltam a szerelmem.
már párszor nekifutottam, hogy kikarcolom a precise-t egy usb-re és megnézem mit alakít fogyasztásban, csak még sose lett belőle semmi.
-
lapa
veterán
nekem a 3.2-n rendszeresen leállt az usb. mondjuk én csak ráengedtem a deb-eket a 10.04-re, szóval nem egy supported dolog volt. nemtom ennek lehet-e köze hozzá. meg a benne levő driverek se győztek meg, szóval ennyiben maradt a nagy hw-gyorsítás-megcsinálásom, maradtam a 2.6.32-n.
-
Ubuntu usereknél is előjött, úgyhogy óvatosan a kernel upgradekkel
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezek nélkül guest userként már be tudtam menni, ha a security = share opció van a globalban. Viszont ez így nem valami nyerő megoldás.
A security = user opció mellett kellene kérni a jelszavat felhasználónévhez, de arra nem jöttem még rá, hogy itt a felhasználóm jelszava kell, vagy egy külön fájlban definiált felhasználónév - jelszó páros...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Passz, kipróbáltam ezeket, meg még pár beállítást, de semmi hatás...
Most kap egy friss, 32 bites telepítést a gép, aztán megpróbálom újra.
Btw, milyen program az, aminél a csomagkezelős telepítés után először át kell írni a config fájl nevét, hogy egyáltalán el tudjon indulni?
-
lapa
veterán
de a grub mondja meg melyik legyen a root. ez akkor is kajak úgy néz ki, mintha az initramfs kernele elhalna mert nem tudna továbbmenni (vagy ugyanez a rendes kernellel, ha a root ugyan megvan, de valami apróság (mnt dev tmp sys akármi) hiányozna. azért csak megnézném azt a grub bejegyzést meg az fstabot.
-
Siriusb
veterán
-
-
-
bambano
titán
az ott nem azt válogatja le, hogy interaktív vagy nem interaktív a shell, hanem azt, hogy ha indul a shell, akkor sh kompatibilis módban vagy bash módban induljon.
logikusan: sh kompatibilis módban nem olvas be bash specifikus kiterjesztéseket.
ha a su sh-ként forkolja a shellt, akkor nem fogja beolvastatni.esetleg próbálkozz azzal, hogy nem a .bashrc-be teszed, hanem a .profile-ba.
-
bambano
titán
bocs, nem olvastam végig minden hsz-t, úgyhogy ha hülyeséget kérdezek, akkor sorry
de melyik .bashrc-be tetted be a szinezést? a /root alattiba, vagy a normál user .bashrc-jébe?
Szerk: ez is lehet még baj: bash manual
" --norc Do not read and execute the system wide initialization file /etc/bash.bashrc and the personal initialization file ~/.bashrc if the shell is interactive. This option is on by default if the shell is invoked as sh." -
MacCaine
őstag
Van értelme a színezésnek. Nekem is piros a root, figyelemfelkeltő, hogy ne csináljak hülyeséget. Nekem egyből működött, igaz Ubuntun. Valami gebasz van az erőben...
Akkor mi van, ha az eredetit állítod vissza? A /etc/bash.bashrc-t pakolod be a /root-ba? Meg utána a színezős PS1 sort is természetesen.
-
Jester01
veterán
Az egyik az mindig az aktuális working directory lesz, a másik pedig a ~/.mc/panels.ini other_dir beállítása alapján (ugyanott lehet állítani, hogy bal vagy jobb)
MOD: illetve ezen felül meg is lehet adni parancssorban:
"If specified, the first path name is the directory to show in the selected panel; the second path name is the directory to be shown in the other panel." -
Itt a céges smb.conf egy része, itt faszán megy a nyomtató megosztás. Bogarászd át, hátha látsz benne vmit
[global]
netbios name = LGM-SZERVER
server string = Samba file and print server
workgroup = LGM_NETWORK
security = user
hosts allow = 127. 192.168.0.
interfaces = 127.0.0.1/8 192.168.0.0/24
bind interfaces only = yes
remote announce = 192.168.0.255
remote browse sync = 192.168.0.255
printcap name = cups
load printers = yes
cups options = raw
printing = cups
guest account = smbguest
log file = /var/log/samba/samba.log
max log size = 1000
null passwords = no
username level = 6
password level = 6
encrypt passwords = yes
unix password sync = yes
socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192
local master = yes
domain master = yes
preferred master = yes
domain logons = no
os level = 199
logon drive = m:
logon home = \\%L\homes\%u
logon path = \\%L\profiles\%u
logon script = %G.bat
time server = no
name resolve order = wins lmhosts bcast
wins support = yes
wins proxy = no
dns proxy = no
preserve case = yes
short preserve case = yes
client use spnego = no
client signing = no
client schannel = no
server signing = no
server schannel = no
nt pipe support = yes
nt status support = yes
allow trusted domains = no
obey pam restrictions = yes
enable spoolss = yes
client plaintext auth = no
disable netbios = no
follow symlinks = no
update encrypted = yes
pam password change = no
passwd chat timeout = 120
hostname lookups = no
username map = /etc/samba/smbusers
passdb backend = tdbsam
passwd program = /usr/bin/passwd '%u'
passwd chat = *New*password* %n\n *ReType*new*password* %n\n *passwd*changed*\n
add user script = /usr/sbin/useradd -d /dev/null -c 'Samba User Account' -s /dev/null '%u'
add user to group script = /usr/sbin/useradd -d /dev/null -c 'Samba User Account' -s /dev/null -g '%g' '%u'
add group script = /usr/sbin/groupadd '%g'
delete user script = /usr/sbin/userdel '%u'
delete user from group script = /usr/sbin/userdel '%u' '%g'
delete group script = /usr/sbin/groupdel '%g'
add machine script = /usr/sbin/useradd -d /dev/null -g sambamachines -c 'Samba Machine Account' -s /dev/null -M '%u'
machine password timeout = 120
idmap uid = 16777216-33554431
idmap gid = 16777216-33554431
template shell = /dev/null
winbind use default domain = yes
winbind separator = @
winbind cache time = 360
winbind trusted domains only = yes
winbind nested groups = no
winbind nss info = no
winbind refresh tickets = no
winbind offline logon = no
...
[printers]
comment = Printer in Linux
path = /var/spool/samba
guest ok = Yes
printable = Yes
use client driver = Yes
browseable = No
valid users = szerver KE BJ KB LGMadmin MN NG VP ugyfelszolgalat -
-
csak hogy egy kicsit szakmaibb mederbe tereljem a topikot
nem mondom, hogy ennél komolyabb probléma nincs, de hogy én vért sz*rtam, mire megoldottam, az is biztos.
a lényeg, hogy a xorg bizony így jó, ahogy van. egyszerűen a Linux nincs felkészítve erre. a Xinerama nem kezel kétféle GPU-t, anélkül meg két külön desktopom van, amik közt csak az egérnek van átjárása, a programoknak nincs.apró megkerülési lehetőség, hogy célzottan az adott képernyőre küldöm ki a programot:
DISPLAY=":0.1" program_neve (ezutón is köszönöm a Gentoo wiki idevágó részének a segítséget)
így most már oda tudtam küldeni az XBMC-t, már csak azt kellene elmagyarázni a Linuxnak, hogy a HDMI-n hang is jön ki.ami külön móka lesz, mert már abba is belezavarodott az ALSA, hogy az új NVIDIA VGA-mon is van egy hangkeltő, azóta is csak a szentlélek tartja össze az egész hangrendszert, fogalmam sincs, hogy adjak be neki egy harmadik hangkártyát, amire már boot alatt hibaüzenetet dob...
na mindegy. ráérek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Napi 1000 -ft tól elvihető RÉSZLETFIZETÉS BANKMENTES MSI Cyborg 15 A13VE
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest