Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- iPhone topik
- CES 2026: Android és iOS kompatibilis nyomkövetőt hozott az Anker Eufy
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
-
Mobilarena
Xpenology Téma Összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
itanczos
senior tag
válasz
zozuka
üzenetére
Szia!
Kicsit kevered a dolgokat...
A több kötet itt azt jelenti, hogy használjon logikai kötet kezelőt, vagy sem (LVM)!
Ha csak egy kötetet szeretnél, nincs LVM, ha többet, akkor azt használ.
Függetlenül attól, hogy használod-e a BTRFS fájl rendszert, mindenképp a linux-os LVM-et fogja használni, ha a több kötetest választod.
Ehhez semmi köze a jogosultságoknak.
Valóban rugalmasabban kezelhető eredetileg az LVM-mel a rendszer, de a Syno-ban ez egy kicsit meg van kutyulva a "megosztott mappákkal".
Szerintem normál felhasználásra elég az egy kötetes rendszer.A kötet bővítést nem ajánlom, sem LVM, sem raid0 módon. Mert ha egyik hdd elhal, megy a másikon lévő adat is a lecsóba.
-
zozuka
csendes tag
Sziasztok!
Próbálom felkonfigurálni a NAS-t és a RAID létrehozásnál megkérdezi, hogy egy vagy több kötetet szeretnék. Próbáltam utánaolvasni, hogy mi a különbség, de továbbra sem teljesen világos.
Konfig: HP Gen8, 4x3TB HDD RAID10-ban, tehát nem lehet bővíteni. DSM 6.1.3 fut.
Az egy kötet szimpatikusnak tűnik, hogy gyorsabb a hozzáférés és nem kell a kötetek méretét pontosan előre eltalálni.
A több kötet esetén ha esetleg később kötetet kell növelni nem is tudom, hogy lehet ezt megcsinálni a többi kötet rovására. Itt olyat olvastam, hogy könnyebb a kötetekre a hozzáférési jogokat beállítani, ha mondjuk az egyik köteten média tartalom van, a másikon backup, a harmadikon pedig pl. VPN hozzáférés.
Mi az, amit az egy köteten nem tudok megcsinálni, beállítani a több kötethez képest? Az egy kötetes konfig esetén a könyvtárak hozzáférését be tudom úgy állítani, hogy az egyik könyvtáron publikus média tartalom van, a másikon biztonsági backup, a harmadikon pedig pl. VPN hozzáférés?
Egy vagy több kötetes megoldást válasszak ha a fenti funkciókat szeretném használni?
Köszönöm előre is a segítséget!
-
FireLord
aktív tag
Teker valaki virtual machine manager-t xpeno alatt?

-
itanczos
senior tag
válasz
Melorin
üzenetére
Engedélyezd a vezérlőpultban a Terminál és SNMP-nél az SSH szolgáltatások engedélyezésénél.
Majd mondjuk a putty programmal lépj be azzal a névvel és jelszóval, amit a webes belépésnél is használsz.
Majd add ki add ki az alábbi parancsot:cat /proc/cpuinfo
Ez kilistázza a processzorokat és azok tulajdonságait. -
seger
addikt
DSM 6.1.3-15152 Update 3 sikeres frissítés....
-
Melorin
addikt
válasz
zsolt501
üzenetére
Igen, épp bele akartam írni a hsz-embe
Az előbb updateltem.Fixed Issues
Fixed a compatibility issue when using USB passthrough in Virtual Machine Manager.
Fixed security vulnerabilities regarding Linux kernel (CVE-2017-7533, CVE-2017-8890, CVE-2017-1000364, CVE-2017-1000365, CVE-2017-1000370, CVE-2017-1000371).
Enhanced the stability of iSCSI Block-Level LUNs.Ebből nem sokat profitálok, hacsak nem a biztonsági javításokból.
-
zsolt501
nagyúr
Megjelent a 6.1.3-15152-3-as verzió, van aki telepítette már?
-
Melorin
addikt
Az mitől lehet, hogy a NAS-ban lévő HDD-kről PC-re másolás borzalmasan lassú (2.5MB/sec), viszont rájuk normális sebességgel tudok másolni (110MB/sec)?
De mintha csak ma csinálná, eddig jónak tűnt.DS3615xs_15152
-
tetris
tag
Nincs valakinek ötlete miért lehet az, hogy HP Gen8 v15152/1.02b -nél kicseréltem a gyári celeron procit egy xeon e3-1220L V2 -re és nem bootol a DS, "booting the kernel" -nél áll...
-
törölt tag
80-as port kell neki, ha nem megy a leírás szerint, akkor forwardold a routerben időszakosan a nasra
-
RazoR
veterán
Gen8-on XPE-n létre lehet hozni tanusítványt, hogy a böngésző ne sírjon, hogy nem biztonságos az oldal?
-
zsolt501
nagyúr
válasz
zsolt501
üzenetére
Megoldódott a probléma a lejátszón vagyis a Tv Plex szoftverében kellett kikapcsolni hogy a szerver újrakódolja a hangot, át kellett állítani hogy kódolás nélkül tolja a szerver az anyagot a Tv-nek, így már nem csúszik a hang, nem értem hogy miért csúszik akkor sem el, nem szabadna neki, pláne nem ennyire.
Remélem másnak is segít ha ilyen hibába fut bele.
-
zsolt501
nagyúr
válasz
itanczos
üzenetére
És ez működik is?
fogtunder Most a Plexnél van egy gondom, és nem tudom mi okozza hogy a hang a képtől iszonyatosan el van csúszva, eddig nem volt gond, de most előjött és nagyon zavaró így nézni bármit is, mert pl annyira elcsúszik, hogy pl. egy nő és egy férfi beszélget akkor kb mintha a felcserélnék a hangot akkora az elcsúszás, és nem tudom mitől és hogyan korrigálható...
-
zsolt501
nagyúr
Nos maradt a 6-os adtam még egy esélyt neki, a DS videó továbbra sem tökéletes, most film felismerési problémái vannak töröltem is, nem kínlódok vele... plex most kezd egyre jobban tetszeni nem terheli szét a gépet és egész jól paraméterezhető eddig, és remélem így is marad...
Viszont ami kellene nekem egy olyan USB3-as kártya ami alacsony profilú és támogat a xpenology, mert a HP-ban nincs csak USB2-es csatoló, az meg elég lassú nagy adat másolgatáshoz, szóval ha tudtok olyan USB3-as kártyáról ami ilyen kérem jelezzétek, mert nagyon kellene.
-
lajos75
senior tag
válasz
Baliboy1979
üzenetére
Remélem csak azt ellenőrzi, hogy csak egy helyen van használva egyszerre

-
Baliboy1979
csendes tag
válasz
lajos75
üzenetére
Szia. En hasznalok egy 4est. De lehet meg akkor regisztraltam amikor mentek az sn/mac parosok. Majd ird meg vegul sikerult-e az aktivalas. Elvileg amig egy adott serialon aktiv addig nem engedi a masikon hasznalni. Gondolom ezt ellenorzi a syno serveren. En egy hasznalt liszenszet vettem anno.
-
lajos75
senior tag
Sziasztok!
Használ valaki XPEnology-val hivatalosan vásárolt kamera licenszet?
Csak azért kérdezem, mert éppen tegnap telepítettem egy DS216+II -re +1db. kamera licenszet és írta hogy ellenőrzi a Nas sorozat számát is és a licenszet is aktiválásakor.
Szóval hogy ha XPEnology-nál ha ellenőrzi a sorozatszámot akkor nem lesz gond vele szerintetek

-
zsolt501
nagyúr
Megy vissza az ötös, mert gondok vannak a 6-ossal ma reggelre az első kötetem összeomlott, és 2 szektor hiba lett rajta, ez még a kisebbik gond, de a telepített csomagok amik ezen voltak nem javíthatóak, és nem helyezhetők át másik kötetre, és így ez most használhatatlan...
Maga a rendszer feláll, de nincsenek telepített csomagok, és javítani sem enged...
-
Imco
őstag
válasz
zsolt501
üzenetére
Szombaton jártam így-hasonlóan.
Nas-ról /gen8/ másoltam filmeket a gépre.
Hálózati meghajtónak feltett lemezekről.
0,5-1,5 Mb/s-re esett a sebesség. Megszakítottam a másolást.
Restart után már simán ment.
Nem tudom mi volt a valódi ok.
Most is megy 11,5 Mb/s 100-as hálózaton. -
zsolt501
nagyúr
Azért nem fenékig tejfel a 6-os verzió, sajnos nem tudom mi van a DS Videóval, de olyan mértékben terheli a szervert, hogy csak lesek ugyan ezekkel a beállításokkal az 5-ös verzió alatt hibátlan volt, most ha samba megosztás alatt felakarok másolni a szerverre egy filmet abba a könyvtárba amit a DS videó figyel akkor a sebesség a kezdeti 100MB/s ről 0-2MB köré esik vissza a sebesség néha felpörög de olyan mintha szénné terhelné a gépet.
Kíváncsiságból feltettem a plexet és ott nincs ilyen gond, ott bármit csinálhatok nem hasal el a szerver, de itt igen...ti futottatok már bele ilyen hibába, vagy csak nálam van ilyen gond?
Már csak azért is fura, mert 5-ös xpeno alatt sosem volt gond.
-
zsolt501
nagyúr
Viszont sikeresen felment a HP Gen7 N54L microserverre a legfrissebb 6.1.3-15152 update1
Nem volt a telepítéssel semmi gond, és trükközni sem kellett, én tiszta telepítéssel indítottam, a HDD-röl minden partíciót töröltem előtte. -
FireLord
aktív tag
infiniband, connectx kártyákkal Chelsio vagy Mellanox márkákkal 10-40Gb/s hálózat + xpenology combóval van valakinek tapasztalata?
-
peterk
senior tag
válasz
hackeeeee
üzenetére
Remek.

(Megjegyzem md-raid-et nem ismerők számára (akik nincsenek TÉNYLEG otthon, hogy hogyan lehet rendberakni egy problémás tömböt konzolból ha kell), a raid1 helyett egyszerűbb, ha csinálsz két sima kötetet a két vinyóra, az egyik vinyóra csinálod a megosztott mappáidat, a másik vinyóra meg beállítod, hogy backupoljon. Ugyanúgy meglesz a két példányod két vinyón, de nem block level szinten, hanem file rendszer szinten, azaz ha jön valami hibás szektor probléma, de a diszk nem halt meg teljesen, elég azt a pár hibás fájlt visszaállítani. Ha már rákérdeztem a btrfs-re, egy ilyen konfighoz pl. a btrfs nagyszerű, mert jelenti neked, ha a fájl megsérült. Erre az ext4 nem képes, az nem veszi észre.)
-
hackeeeee
Jómunkásember
Kiesett az egyik 2TB-s vinyóm, jött a mail, hogy bs van a vinyón. Kivettem, átettem a helyére a másikat, majd visszalőttem mindent, létrehoztam a mappákat amik a döglött vinyón voltak, mert ugye csak hyper backup van, nincs raid, minden megy mint eddig.
-
Melorin
addikt
Tényleg kevesebb csomag elérhető a repoban 3617-re mint 3615-re? Nekem most 3617-re való DSM van fent és nem látszik számomra 2 nagyon fontos csomag: Git és Python.
Couch Potatohoz és SickBeard Customhoz kellenek.
Ennyi csomagom van össz-vissz:
[link] -
peterk
senior tag
válasz
Melorin
üzenetére
Remek
Hogy maradjon is így, ha bármit csinálsz, OLVASS mielőtt kattintasz
A boot képernyő "nem pörög tovább" pl. ott van a képernyőn, hogy nem fog tovább pörögni. A lemezek létrehozásánál, kezelésénél pedig minden ablakban a jobb felső sarokban van egy kérdőjel. Az felhozza az adott ablak funkcióihoz a helpet, ahol elolvashatod és megértheted, hogy mi mit csinál. Jobb pár perccel többet rászánni, mint utána órákat/napokat szenvedni a helyrehozással 
-
peterk
senior tag
-
Melorin
addikt
Csináltam RAID kötetet, az első kérdésnél a 2 közül az alsót választottam, aztán Alap raidet ext4-el. Remélem jót választottam, nem tudom mit jelent az Alap RAID. Nemsokára átmásolom az adataimat erre a HDD-re egy másikról ami jelenleg még NTFS, majd azt is beépítem a NAS-ba. Ez az Alap RAID mit fog csinálni az utólag beépített HDD-vel? Nekem az kell, hogy az egyikre menjenek a letöltések átmenetileg, majd átmásolódjanak a másik HDD-re, a végleges helyükre. Tehát a két meghajtót külön kellene valahogy kezelni.
-
Melorin
addikt
válasz
Melorin
üzenetére
Újraindult volna, ha bebootolt volna... Valamiért lett a pendrive elején egy olyan partició amit nem tudok eltávolítani sehogy és amikor bootloadert csinálok, ezután a partició után kezdi el a saját particióit gyártani a pendrive-ra, viszont az alaplap meg az első particióról akar mindenáron bootolni. Meddig fog kelleni a pendrive bootoláshoz? Amíg feltelepól minden szépen és utána kihúzhatom végleg a NAS-ból?
-
Melorin
addikt
Nem látom a pendrive-ot miután bootloadert teszek rá, így hogy írjam át a PID/VID-et?
-
itanczos
senior tag
-
zsolt501
nagyúr
Sziasztok
Kellene nekem egy kis segítség, mert adott 2db HP G7-es microserver egy N40 és egy N54L es típus.
Mind a kettő még xpenology szűz ezekre szeretnénk feltenni a 6-os xpenologyt ha lehet a legfrissebbet.Ebben kérnék segítséget, mert itt amit nem volt még rajtuk xpeno ami nekem van azon is csak az 5-ös xpeno van az sem lesz migrálva majd ha ezek meglesznek, ott is szűz telepítés lesz új HDD-re.
Szóval feltehető e ezekre a 6-os, és ha igen hogyan, illetve honnan szedhető le hozzá bootloader?
Azért kérdezem, mert ez az összefoglalóban még nem szerepel, illetve amit találtam néhány leírás kicsit ellentmondásosak, és a leírásban szereplő loader sem tölthető már le.Szóval kérem a segítségeteket, mert ha jól megy a dolog akkor 3. gépen is a 6-os xpenology futna majd.
-
Melorin
addikt
válasz
peterk
üzenetére
Amikor az 5-ös DSM-et tettem fel, akkor miután kiválasztottam a bootmenüből az install opciót, egy csomó parancssor vagy mi futott le és végül megállt valami login-nál, talán. Ekkor rálehetett csatlakozni assistanttal pillanatok alatt.
Viszont a 6-os bootloadernél nem futott le semmi. Kiírt valamit, hogy ez egy alpha verzió bla-bla + ezt a kernel loadingot. -
peterk
senior tag
válasz
Melorin
üzenetére
Nem létezik, hogy ne látnád
Ha feltelepült a DSM, akkor annak a vinyónak a gépben kell lennie, hiszen arról fut a DSM.
És azt meg is kell mutatnia a tároláskezelőben a HDD-knél.5-ös DSM-ben nem raid csoportnak hívja, hanem lemezcsoportnak, azért nem találod. A lemezcsoportban tudsz lemezeket kiválasztani, amit összefog egybe, és arra lehet aztán köteteket készíteni. De egy lemez esetén nincs értelme lemez csoportozni, hiszen csak 1 lemez csoportod lehet. Azt meg kötet létrehozásakor automatikusan megcsinálja. Úgyhogy menj a kötet menübe és készíts egy új kötetet. KIválaszthatod, hogy sima, SHR, RAID1, JBOD-t akarsz-e (egy lemeznél raid5, raid6 értelemszerűen nincs). Aztán megadod a méretet és kész. Ha egy kötetek akarsz akkor a teljes méret, ha többet, akkor úgy osztod el ahogy akarod. (lényegében mintha "partícionálnád" a lemezcsoportot.)
Új hozzászólás Aktív témák
A Synology szervereinek a Quickconnect használatával történő visszaéléséről szóló hozzászólások vagy témák előzetes értesítés nélkül törlésre kerülnek!
A párosított generátorok (MAC és SN) linkek vagy eszközök is törlésre kerülnek!
A Surveillance Station feltörésére vonatkozó hozzászólások vagy témák és / vagy a feltört / SS hivatkozások létrehozása törlésre kerül előzetes értesítés nélkül.
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Battlefield 6
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Spórolós topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Watch 6 40mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Black-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4203, 94% Akksi
- Decathlonos 43-as boxcipő, alig használt, hibátlan állapotban
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3781
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 550W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Az előbb updateltem.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Essejó