Hirdetés
-
Mobilarena
Xpenology Téma Összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
Értettem elsőre is. Ugyanezt próbáltam: nálam nem működött. DSM6.1.7u3 és DSM6.2.3 verzióval próbáltam. A telepített linuxom ext4 fájlrendszerét látta a TC, pontosan úgy ahogyan te is írtad, a hálózati meghajtók között mutatta, de a DSM-ét nem látta.
Egyelőre még maradtam DSM6.2.3u3-nál nekem jobban bevált a régi vason, de már nem ext4-et, hanem btrfs-t használok. A btrfs erőforrásigény többletét nem veszem észre, viszont stabilabb (kapott pár szabálytalan leállítást - semmi baja nem lett szerencsére, az ext4 ezt sokkal kevésbé bírja) Meg ext4-en nem hajlandó virtuális gépet futtatni, btrfs-en meg igen, és néha használok ilyesmit (pl. Mikrotik routerOS-t kísérleti célból, és. pl. wireguad-ot használok benne). -
ekkold
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
Ismerem az ext4 plugint, linuxos lemezekkel szépen működik. Most megpróbáltam ujra, igaz virtuális gépen, de a xpenology lemezét nálam nem látja és nem tudja olvasni. Van egy diskinternal reader plugin is a TC-ben, az leglább látja hogy ott van a kötet, de az sem tudja olvasni. Élesben btrfs-t használok, nem tudom, hogy azt tudná-e olvasni bármi, de a virtuális gépben bármikor létrehozhatok egy ilyen kötetet is, egy teszt kedvéért.
-
zsolt501
nagyúr
válasz
Essejó
üzenetére
Nagyon nem egyszerű csinálnom, mert nem a gép előtt ülök, ismerősöm csinálja, én távoliasztallal, illetve facebook massanger kombóval csináljuk, én Szegeden ő és a gép Budapesten van, így nem olyan egyszerű levezényelni a dolgot, ráadásul mivel dolgozik így egyeztetni kell, hogy mindenkinek jó legyen.
Azzal a loaderrel lett próbálva eddig amik itt lettek javasolva és a bios is így lett beállítva, még azt is eltudom képzelni, hogy egyik pendrájvot sem szereti a loader amivel próbálkoztunk, szóval ez sem kizárt, tovább kéne kísérlezezni az biztos, pláne olyannal amin itt nálam is egyértelműen ment. minden.
Azt tudom, hogy a legutolsó módolt BIOS van a gépen, azt még én tettem rá, hogy a DVD olvasó helyére is lehessen HDD-t tenni, ennél újabb nem létezik, ez kellett annak ideén hogy a xpenó is elfusson rajta.
Nem tududom akarunk e még plussz időt beletenni, mert már összességében kb. 1 hónapja megy a botladozás, és elveszi az ember kedvét az ilyen sikertelenség. -
zsolt501
nagyúr
válasz
Essejó
üzenetére
32GB-os USB3-as, nem noname, de próbáltuk USB2-essel is.
Az az érdekes, hogy le is generál mindent, be is tölt, de hol kap IP-t és hol nem, de a synology felületéig ahol az 5000 portos felület jönne be addig soha nem jutunk el, és a telekomos routerben sem jelenik meg az eszköz.Azért köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget.
-
ekkold
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
Hasonló okból a 6.1.7u3-ról, csak 6.2.3u3-ra upgradeltem
Bár a korábbival sem volt különösebb gondom. Csak érdekesség: de sikerült rá feltenni a legfrissebb qBittorrentet is (legalábbis ha az 5.1.4 a legfrissebb) natívan, azaz docker nélkül. Bár most a 4.6.7 verziót használom, mert a legfrissebb nálam sötét módban működik, és csak akkor vált világos módra ha a böngészőt is átállítom. -
toranis
csendes tag
válasz
Essejó
üzenetére
Köszönöm!
Az ünnepek alatt ránézek az RR loaderre. Azon parázok, hogy bukom az adatokat, amik a most futó rendszeren vannak, illetve a felrakott segédprogramokat ( pl. HA is fut dockerben).
Eddig stabilan működik minden, nem vagyok informatikus, és régen volt amikor telepítettem, és akkor szűz volt a rendszer, most pedig már van egy csomó adat, meg program. -
itanczos
senior tag
válasz
Essejó
üzenetére
A régi TCRP loader-rel a cmd-ben szerepelt a SataPortMap=58
Az RR-el nem. De hiába írtam be a cmd-be, nem volt változás.
Viszont tegnap virtuális környezetben szórakoztam vele, üres 8GB-os virtuális SCSI disk-ekkel. Ha csak SCSI-t tettem be, akkor csak 3-at jelenít meg. Sata-ból akár 6-ot is. Ha viszont az első disk Sata, akkor megjeleníti azt és a többi SCSI-it is!
Csakhogy új disk-ként használni nem lehet az SCSI-ket, mert bár a DISK-ek között helyesen jeleníti meg 8GB-osnak, de amikor kötetet akarok rajta létrehozni, akkor valami blőd, óriási méretet ír rá és nem is tudja létrehozni. Szóval, fél siker...
Érdekes, hogy az ARC loader konkrétan ki is írja, hogy nem támogatja a SCSI disk-eket. -
anarchic
tag
válasz
Essejó
üzenetére
Az ugy azert barati, köszönöm! ヅ a linket, akkor en se varok tovabbra, elkezdek en is szepen 6.2.3rol koltozni.
Az uj raid kartya is megjott mert problemas lenne a 3ware 9750 es a 7x most egy LSi 9300 8i lesz befogva, torolt biosal iT moddal, ha minden igaz ezt felismeri a DSM mar/meg. -
BossBoss
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
Sziasztok!
Van itthon egy nem használt 12. genes NUC-om. Gondoltam jó lesz NAS-nak. ARC loader-el telepítem.
Kérdésem milyen modelt érdemes választani ehhez a vashoz?
Intel Core i3 (12th Gen) 1220P (up to 4.4 GHz, (10-core)
16 GB DDR4ARC-be látom a 1825+ és 925+ modelleket. Ezek, ha jól látom Ryzenes modellek már. x64 miatt választhatom ezt Intel mellé? Vagy valami régebbi Geminilake modellt(425+) kell/érdemes?
Tárhelynek kap 2 TB NVme+2 TB 2,5" SATA SSD-t SHR-be
Harmadik slot 2242 kap 1 TB basic kötetet.
Plusz van még rajt 2 db TB4 port külső tárolóknak.Illetve itt egy kérdés még. SATA-s SSD slotba mehet NVME SSD? Fizikailag belemegy, kérdés hogy nem-e károsítja az alaplapot, melegedés stb miatt. Vagy inkább keressek majd bele SATA-s 2242-es lemezt.
Köszönöm előre is a segítséget!

-
-
ekkold
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
A felület, és az alap szolgáltatások sebességében valóban nem volt számottevő különbség, de a php, és az adatbázis kezelés sebessége lényegesen alacsonyabb volt amikor a DSM7-et próbáltam ki egy gépen.
Nem túl rég én is frissítettem az itthoni szerveremet, csak éppen 6.1.7u3-ról, DSM 6.2.3-25426 Update3-ra
Ez gyors, stabil, és gyorsan is indul. -
ekkold
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
Xpeno-hoz boot.img van, nem iso.
Próbáltam az img-t, iso-ra konvertálni, de nem bootolt róla a rendszer. (a boot system nem ismeri fel a cd fájlrendszerét és leáll a folyamat)
Tudtommal iso boot talán DSM5-höz volt régebben.
Próbáltam ide meghajtó emulációt is, a loaderhez, de ez sem volt sikeres. -
ekkold
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
Nem az a gond, hogy a wmdk-t nem tudnám megcsinálni, és mint írtam működik is a rendszer. A gond ott van, hogy virtuális sata interfész esetén nincs vid, pid a boot drive-hoz, amit megadhatnék.
Tehát ettől még fel tudtam telepíteni a rendszert (6.2.3), és működik is, egyedül az update3 nem megy fel rá emiatt. Próbáltam grub.cfg-t szerkeszteni (chatgpt leírásai alapján) de nem sikerült eltünteti a boot lemezt. Synocfg szerkesztéssel ki tudtam szedni, a lemezkezelő listájából, de ez csak tüneti kezelés, az update akkor se megy fel miatta. Végül is tudom tesztelni a DSM-et így is, hogy nincs rajta az update3, csak úgy lett volna ugyanolyan mit az élesben futó NAS-on... -
ekkold
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
A többi sem sokkal fiatalabb. Azért érdemes megnézni néhány valamivel újabb procit:

Mindezt a TDP-t figyelembe véve is érdemes nézni... Valamint a rel. ujabb procikkal az a tapasztalatom, hogy a fogyasztás drasztikusan lecsökken amikor nincs terhelve a proci.
Pl. 4. - 7. gen intelek között a teljesítmény nem nőtt jelentős értékben, és a TDP is ugyanannyi, viszont az átlagos használat melletti fogyasztás sokkal kisebb az újabb prociknál.Pár saját adat:
4.gen HP Elitdesk G1 mini; i7-4765T; 5127pont; üresjárás: 22W fullscreen video: 30W
7.gen HP Prodesk 600 G3 mini; I5-7500T; 5207pont; üresben kb. 6…7W!! fusllscren video: 18..22W -
trance89
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
A loadert majd csak főverzióváltás esetén kell frissíteni, amúgy cca hetente szokott frissülni
RR loader menüből (Task manager -> Reboot to loader) tudsz egyenesen a loader konfigba restartolni amit aztán a nasip:7681 címen érsz el és itt is van pl loader update menüpont, szóval ki sem kell húzni a pendrive-ot -
boborján2
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
Belső lan-ra ,minek a tanúsítvány?
Egyébként nem is lehet belső ip-re. Saját DNS szerverbe kell adni a nasnak egy belső domaint ami feloldja az ip-t és arra fel lehet valahogy egy aláírást varázsolni, de Lan-on kb semmi értelme nem lesz és csak fölösleges nyűg.
Csinálj egy domain nevet , pl. noip-vel. Arra csinálj egy rendes let's encryptet.
Belső hálón ha minden fa**a és a routered tudja a NAT loopback-et (az értelmesebb routerek 90%-a tudja) , akkor a ddns neveddel használva a böngi nem fog hisztizni mert aláírt lesz a domain neved, a NAT loopback,miatt pedig a forgalom nem megy ki a netre ,a WAN "lábról" visszafordul, mert tudja a router hogy saját magáta mutat a cím.Szóval így lesz egy aláírt domain neved és a forgalom is bent marad
(vagy ezzel ugyanïgy elérheted kintről) -
gellei
aktív tag
válasz
Essejó
üzenetére
Van benne egy ssd 128 gb, és hozzákötve egy 1 tb os vinyó, amire töltök. Sajna vmi kavar lehetett, mert a belső vinyóra töltötte le a dolgokat, és jelenleg 100% tele van, a download manager meg ne is engedi a külső vnyót kiválasztani, pedig van rajta cucc, és el is lehet érni gépről.
-
fsdb
aktív tag
-
kgymac
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
ext4 szerintem, 6.1 alatt ez alá nem lehetett menni a dsm felületről.
Ha be tudod azonosítani a drive eszközét a dev-ben, akkor meg lehet nézni a partíciós tábláját, összedobni a /dev/mdX eszközt a 3. aprtícióból, majd azon futtatni read only módban az fsck.ext4-et.
Ha valami inode baja van (bad sector miatt), akkor azt detektálni fogja, s talán javítható (az ext4 hibatűrő, naplóból helyrehozható, ha az nem sérült). Ha az fsck.ext4 felismeri rajta az ext4 rendszert, akkor meg tudja mondani, hogy mi a baja. Ha nem ismeri fel ext4-nek, akkor valószínűleg nem is hozható helyre. Én azért próbálkoznék vele, legalább fdisk -l, majd megnézni, hogy összedobta-e valamelyik md eszközben. Hibás fs miatt amúgy sem tudja csatolni, csak az fs javítása után. read-only mód meg megmondja, hogy van-e esély a javításra. Persze, ha nem kellenek az adataid... -
kgymac
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
A 2tb-s kötete milyen filerendszerű? Tippre btrfs lehet vagy sérült maga a hdd partíciós táblája. A btrfs-re megoldás lehet, hogy telepíted a btrfs-t kezelő csomagot (korábbi live-nál telepítenem kellett, most a gugli csak btrsf partícióra linux installos találatokat ad. apt vagy dpkg paranccsal kideríthető, hogy van-e a rendszerben). Ezt 8 éve nem tartalmazta a live linux. A partíciós táblát terminálban tudod megnézni, root userrel futtatva az
fdisk /dev/hdd_eszköz -lparanccsal, a hdd_eszköz helyett persze a drive tényleges eszközazonosítója kell. (a syno-é t0j1k a /dev/ paraméterre, minden diszket listáz, live-on most nem tudom megnézni)
pl. /dev/sda, stb. Az ls -l /dev/??? megadja, hogy milyen eszközeid vannak, de ebben lesz nem diszk típusú is. Általában sd-vel fognak kezdődni, ha túl sok van, a| more-val kiegészítve képernyőre tördeli a listákat. Nem csak az ls-t, az fdisk-et is.
Az, hogy felcsatolta induláskor, azt jelenti, hogy van telepített mdadm a live linux rendszereden (ez korábban nem volt, ezt is telepítenem kellett). Acat /proc/mdstatmegadja a kezelt tömböket, ha jó a hdd partíciós táblája, akkor akár lehet összeállított mdXXX tömböd is a diszk 3. partíciójával. Ha volt méret növelésed a köteten, akkor jóval több partíciód lesz, nálam hozott létre még kettő a lemezen (5&6). Ezek csatolása bonyolultabb. -
ekkold
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
A syno egyetlen lemez esetén is raid-ot készít, amit nem lehet simán ext4-ként vagy btrfs-kén mountolni linux alatt. Live linuxokon nem szokott mdadm lenni, előtte azt kell telepíteni. Évekkel ezelőtt kíváncsiságból kipróbáltam, egy hibátlan basic kötetet montolni linux alatt, kellett kicsit konzolon bűvészkedni hozzá, de meg lehetett oldani (egy weboldalon találtam leírást hozzá, az alapján csináltam). Persze lehet, hogy nem mondtam újat neked, de alaphelyzetben, egy sima mount parancssal nem fog menni.
-
ekkold
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
Nekem is 6.1.7u3 van, és nem lehet ugyanaz a port. 80/443-at használok.
Van 3db különböző érvényes certem (Let's encrypt), összesen 6db dyndns domén-név mutat a szerveremre. A certeket lejárat előtt mindig frissíti a szerver. Nem tudom erre hogyan tudtam rávenni, elég sokat kísérleteztem vele, hogy működésre bírjam. [link]
Annyi biztos, hogy ez csak akkor megy hosszú távon is rendesen, ha a 80-s és a 443-as port szinte folyamatosan elérhető, valószínűleg időnként ellenőrzi. -
AnyamBorogas
csendes tag
válasz
Essejó
üzenetére
@Essejó
Jogos, ezt benéztem. Szerintem akkor a legegyszerűbb egy sima workstation (HP Prodesk 600 G1 - i5 4570 4GB RAM) gépet megvennem használtan és azt felturbózni.Ebben az esetben miket érdemes cserélni benne?
@Pubszon
Szuper lenne, csak mivel nem egy nagy lakásban lakom ezért valamennyire jó lenne, ha kompakt lenne (maximum ilyen workstation nagyság). Még egy teljes méretű gépházat már nem tudnék hova rakni :/ -
J0shu4M1ll3r
senior tag
válasz
Essejó
üzenetére
Igen, kettő: egy 8 és egy 2 gb-t, mindkettőnek linux-raid a neve. Mindegy, hogy hol törlöm őket, egy új telepítés után mindig úgy érzékeli, hogy egy másik gépből raktam át
Nem kicsit piszkálja a csőrömet most már, lehet nézek másik 2 hdd-t teszt gyanánt, de sehol nem találtam hasonló esetet, hogy előfordult volna
-
Egon
nagyúr
válasz
Essejó
üzenetére
Látom, a gondolkodás nem megy, segítek.
1. A 443-as külső portot kell az 5001-es belső portra átirányítani. Egy adott támadó a 443-as portot fogja nyitva látni, nem az 5001-est. Az 5001-est átírhatnám akár a 43759-re is, akkor is a 443-as lenne nyitva a routeren, és sz*rt se érnék vele a biztonság szempontjából. (Az egy másik kérdés, hogy a 443-s port nyitása is aggályos, de így megspórolom a böngészőben a :portszámot, és egyelőre a kényelem nekem ennyit megér).
2. A mobilalkalmazások (DS file és társai) igénylik a 8001-es vagy az 5001-es port nyitva tartását, és nem láttam olyan konfigurációs lehetőséget, amivel ezt felülírhatnám, ergo ha akarom ezeket használni, akkor mindenképp ki kell nyitnom az 5001-es portot, és ahogy fentebb kifejtettem, semmit sem érek a belső port megváltoztatásával. -
HIJ
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
Onnan indulunk (és szerintem ez lehet az oka az egésznek valahogy), hogy egy eredeti 920+ -ból költöztem egy épített AMD Ryzen alapú DS923+ -ra. Maga a hiba az, hogy dual WAN -om van itthon egy TP-link ER605 routerrel és ha valamiért vált a két WAN között, akkor a DSM elveszíti a net kapcsolatát. Csak maga a DSM és a Container, tehát a VM -eknek van netjük. Ekkor sem név feloldani sem konkrét külső IP -t pingelni nem tudok a NAS -ról. Ezt vagy egy restart vagy a NAS LAN interface IP beállításainál egy Manual majd egy vissza AUTO IP -re való billentése oldja meg. Erre nem találok megoldást már egy ideje

-
zsolt20
tag
válasz
Essejó
üzenetére
Köszönöm . Megnéztem 1500 mappát 5 oldalra darabolt a filestation eddig. Igy manuálisan frissítettem a filestationt 1.2.8-0293 dsm6.3 . Most 1500 at 2 oldalra osszt fel , igy már jó .
Kérdésem gondolom ez belső másolási feladat , másolási feladat indítás után a böngészőt be lehet zárni ?

-
zsolt20
tag
válasz
Essejó
üzenetére
Lan kábelel még nem próbáltam sajnos . Filestation ban egy mappa komplett tartalma átmásolása nem gond legyen az bármekkorra, de ha pl: egy mappán belül csak pár száz mappát kell kilyelölni az gond . Filestationban korlátozott a mappamegjelenítés oldalakra darabolja a mappa tartalmát.
-
stigma
addikt
válasz
Essejó
üzenetére
Igen utólag okos az ember, de azért majd egy SATA kébel csere is lesz, mert amit beletettem az egy gyorsan megtalált bontatlan ezer éves SATA3-as kábel volt, mert a sajátmoat otthonhagytam.
Újként kaptam már gyárihibásat asszem 1x, ment vissza gariba.
Többen a merevlemezes topicban írták rossz/leejtett Seagate X16=x18-as HDD-el hogy már vagy nem újat kaptak, vagy fizikai sérülés volt a HDD-n ~100k-s HDD esetén.Szóval mai világban nincs garancia semmire sem.
#25253seger : Majd az lesz, hogy amikor megyek a NAS-t úrja megnézni/sata kábel cserére, haverhoz átviszem a HDD-t otthon , akinek van asztali gépe, és majd a HDD Sentinel megmondja mennyire tuti.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A Synology szervereinek a Quickconnect használatával történő visszaéléséről szóló hozzászólások vagy témák előzetes értesítés nélkül törlésre kerülnek!
A párosított generátorok (MAC és SN) linkek vagy eszközök is törlésre kerülnek!
A Surveillance Station feltörésére vonatkozó hozzászólások vagy témák és / vagy a feltört / SS hivatkozások létrehozása törlésre kerül előzetes értesítés nélkül.
- Samsung Galaxy A05s / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Dell Inspiron 5441 Snapdragon X Plus / 16GB 512SSD/ AI PC Brutál akkuidő
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- G.SKILL Trident Z5 RGB 48GB (2x24GB) DDR5 8000MHz F5-8000J4048F24GX2-TZ5RS Memória!
- Bontatlan! Playstation Portal 2 év garancia 2028.04.09-ig számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Bár a korábbival sem volt különösebb gondom. Csak érdekesség: de sikerült rá feltenni a legfrissebb qBittorrentet is (legalábbis ha az 5.1.4 a legfrissebb) natívan, azaz docker nélkül. Bár most a 4.6.7 verziót használom, mert a legfrissebb nálam sötét módban működik, és csak akkor vált világos módra ha a böngészőt is átállítom.

Addig felesleges vele próbálkozni