-
Mobilarena
Ezt érdemes elolvasni: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
mrbego
aktív tag
Az Asus Expertbookok bizonyos tipusainál van fizikai behatolás jelző. De azt elvileg már a bootnál kiírja, hogy a ház meg lett bontva.
Azt nem tudom ez a Windows-zal mennyire lehet összeköttetésben, talán ha valami Asus segéd program fel van telepítve, akkor elképzelhető, hogy Windowsban is jelez. -
szotadi
tag
Szia!
Pontos típus még jó lett volna.
Nekem ez van:
ExpertBook P1 (P1503)És van benne "behatolásérzékelő"!
"... behatolásérzékelőt is felírták a specifikációs listára. Ez utóbbi segítségével a következő bootolás során a számítógép rögtön figyelmeztethet bennünket, hogy vigyázat, valaki felnyitotta a burkolatot, ami biztonsági szempontból komoly veszélyt jelenthet."
[link] -
King Unique
titán
Igen, voltak a 24H2-nél bugok, amik egy része általános, másik meg csak adott hw/sw környezetben jelentkezett, vagyis a felhasználók egy jó részét eleve nem is érintette. Úgy meg pláne nem, hogy akik a Windows Update-re bízták az automatikus telepítést, azokhoz már eleve a kumulatív frissítésekkel kipofozott, korai bugoktól mentes verzió jutott el.
A 23H2 verzió kb. egy 22H2 v2.0, nem véletlenül csak az engedélyező csomagot kellett telepíteni a verzióváltáshoz, a buildszám sem sokat nőtt. Ezzel szemben a 24H2 eleve nagyobb ugrás, a buildszám is jelentősen emelkedett. Ha az egyes hírek szerint a 25H2 is az előbbi kategória lesz, vagyis nem nagy változás és akár engedélyező csomagos módszerrel megoldható lesz a verzióváltás, akkor a "Mikor kijött a 23H2, felraktam és minden tökéletes volt." állapot lehet. Ellenkező esetben viszont nem feltétlen.
-
King Unique
titán
Végül is ráér még a váltás, mivel ugye a Home és Pro kiadásoknál a Windows 11 23H2 verzió 2025. november 11-ig, azaz még kb. fél évig támogatott. Viszont utána a további támogatáshoz már eleve újabb verzióra kellene váltani, ha addigra megjelenik a 25H2, akkor az az elején szintén bugos lehet bizonyos hw/sw környezetekben, ami a havi kumultív frissítésekkel idővel javulni szokott, a Windows Update is először csak opcionális frissítésként fogja felajánlani 24H2-re.
Vagyis ha a 24H2-t most szapuló felhasználó a 25H2-től várja majd a megváltást, akkor azzal az elején nem feltétlen lesz előrébb. -
-
-
King Unique
titán
De akkor is utána futtat tesztet a program. Ahol ez a TrimCheck program is jó 10 téve nem volt fejlesztve és amúgy ez sem feltétlen mindig 100%-os módszer USB-s csatlakozásnál a működés megállapításához. De mivel nem nagyon van más, ezért jobb híján marad ez a teszteléshez.
Nem derült ki a leírtakból, hogy pontosan milyen USB-s adapterről van szó, de ott TRIM/UNMAP utasítás biztos támogatásáról igazán akkor lehet beszélni, ha azt konkrétan feltünteti a gyártó a specifikációban, mint a linkelt példánál is.
Normál esetben elvileg nem kellene különbségnek lenni a TRIM/UNMAP működésénél, hogy sima vagy Shift + törlés módszerrel történik a fájltörlés.
Ha lefutott a törlés után a TRIM/UNMAP parancs, akkor utána már nem állítható vissza érdemlegesen a törölt fájl. Vagyis ezt könnyen lehet ellenőrizni azzal, hogy törlés után adatmentő program megtalálja-e és vissza tudja-e állítani azt a fájlt. Ha rendben lefutott a trimmelés, akkor vagy ki sem listázza az adatmentő program a törölt fájlt, vagy ha kilistázza, akkor is 0 bájt mérettel és nem lehet már érdemlegesen helyreállítani.
Manuálisan is lehet trimmelést futtatni, meg ráadásul a teljes szabad területen, lásd a nemrég linkelt "Optimize and Defragment Drives" in Windows 11 útmutatót. Ahol ha valóban támogatja az USB-s adapter a TRIM/UNMAP utasítást, akkor pl. a meghajtóoptimalizálásnál is trimmelést (felszabadítást) kellene futtatnia a töredezettségmentesítés helyett.
-
King Unique
titán
De ezek mind csak az utána tesztelések, nem a közben.
A szaktopikban le lett írva, hogyan célszerű tesztelni, ahol a TrimCheck program 1. és 2. fázisának futtatása között eleve javasolt várni legalább 20 másodpercet, ami itt nem biztos hogy megtörtént. -
King Unique
titán
Honnan veszed egyáltalán hogy lefut vagy nem fut le a TRIM, nézed közben valamilyen programmal?
USB.n csatlakoztatott SATA SSD-knél, SATA-USB külső SSD-knél amúgy nem ATA TRIM, hanem annak az USB-s megfelelője, az SCSI UNMAP parancs van, ami csak akkor működik, ha azt az adapter / külső ház támogatja firmware szinten (példa). + Az operációs rendszernek is támogatni kell, meg a működés feltételeként az UASP adatátviteli módot, ami Windowsoknál Windows 8-tól biztosított natívan.
Ha támogatja az USB-s adapter a TRIM/UNMAP utasítást, akkor annak elvileg akármilyen fájltörlésnél működni kellene.
-
-
King Unique
titán
A pendrive probléma topikban volt szó erről.
Ha van a pendrive-hoz gyártói szoftver, akkor azzal jó esetben elvileg kikapcsolható a CDFS. Ha nincsen, akkor a pendrive vezérlőjéhez való firmware tool által lehet megoldani, amit pl. ez a videó is szemléltet. -
-
A Macrium nem a meglevő rendszer usb re másolására való hanem a meglevő rendszer mentéséte fileba (akár usb hddre is). A képeden két menüpont van, a jobboldali a "lemezkép a fenti lemezről" csinál egy nagy filet egy ntfs hddre a többi elmentett adatod mellé.
A hddre meg simán rámásolod a macrium iso tartalmát és akkor a macrium bootolni tud.
-
King Unique
titán
A klónozás idejére csatlakoztatható a célmeghajtó akár USB-n is, ellenben utána értelemszerűen be kell szerelni a PC-be és onnan bootolni ha eredetileg is úgy lett telepítve belső meghajtóra a Windows 10/11, nem USB-sről.
A Windows 10/11 USB-s meghajtóra történő telepítéséhez és onnan történő bootolásához normál esetben Windows To Go szerinti telepítés szükséges, vagy arra történő utólagos átkonvertálás. Ha csak simán át van klónozva a belsőről az USB-s meghajtóra, akkor nem meglepő ha nem működik a bootolás és BSOD a vége. Jó esetben ugyan működhet utólagos átkonvertálás nélkül is (példa), de ez nem feltétlen törvényszerű és simán összejöhet az ellenkezője is (példa), nem véletlenül lett kitalálva az USB-s meghajtóra történő telepítéséhez és az onnan történő bootoláshoz a Windows To Go szerinti telepítés és az arra történő utólagos átkonvertálás.
-
-
-
-
Csorbi
addikt
Mint írtam, jó eséllyel az ESET-ben lehet valamilyen, a Windowsnak nem szimpatikus beállítás. Ezeket nézd át, esetleg nyomj rajta egy alapértelmezett beállításokat, netán telepítsd fel újra. Ha továbbra sem jó, nyugodtan kérj supportot tőlük, az övék az egyik legjobb, segíteni fognak.
-
DrKapocs
őstag
Azért csak óvatosan a külső vírusírtóval win11 alatt, legalábbis én már így vagyok vele. Nálam az Avast Prémium szétcseszte a rendszert, eltűntek sorra a telepített programok. Szerencsére volt backup, így nem volt óriási meló a belakás, de rosszkor jött még így is. Mióta a Defender véd, azóta nincs gond.
Ugyanitt kb. 2 évnyi Avast Prémium kód és 4 évnyi Norton Antivirus Plus dobozos eladó.
-
King Unique
titán
Arról kellene screenshotot mutatni, ami a #24793 számú hozzászólásban is látszik, hogy alul a rendszeres vizsgálat be van-e kapcsolva. Ha igen, akkor annyira nem meglepő a definíciófrissítések, de ha nem, akkor nem kellene semmilyen frissítésnek érkezni a Windows Update-en a kikapcsolt Windows biztonság (Defender) antivírus programhoz, hiszen ahelyett a külső antivírus szoftver (EIS) az aktív védelem.
-
King Unique
titán
A 23H2-nél még nem lett bevezetve az ami a 24H2-nél, meg csak úgy nyilván a Windows Update sem kapcsolja be normál esetben. Itt inkább az lehetett, hogy teljesültek az előbb már linkelt feltételek, akkor szokott 24H2 előtti verzióknál (23H2 és annál régebbi) automatikusan bekapcsolt BitLocker lenni tiszta telepítésnél.
-
-
teptep
senior tag
https://massgrave.dev/windows_11_links
hu-hu_windows_11_consumer_editions_version_23h2_updated_oct_2024_x64
szerk: a Te linked már novemberi... És igen, consumer kell Neked. -
King Unique
titán
Azért nem engedi, ami linkelve lett cikk, abban le van írva világosan a miértje.
Igen, vannak jelenleg bugok a 24H2 verzióban, amire már a letöltésnél is felhívták a figyelmet, mármint hogy telepítés előtt ellenőrizze érinti-e valamelyik.
A Windows Update pl. 23H2 verzióra első körben eleve csak opcionális frissítésként ajánlja fel a 24H2-t és nem telepíti automatikusan, nem kötelező rá azonnal frissíteni. Sőt, újabban ugye már fel sem ajánlja, de az ismert hibák közül érinti valamelyik az eszközt.
-
King Unique
titán
• Kitiltott egy rakás gépet az új Windows 11-re frissítés lehetőségéből a Microsoft
• Windows 11, version 24H2 known issues and notifications
• How to Disable Safeguard Holds for Feature Updates on Windows 10/11Vagyis ha a 24H2 ismert hibák közül érint valamelyik, akkor azért nem engedi a Windows Update letölteni és telepíteni a 24H2 verziót.
Saját felelősségre a linkelt útmutató alapján elvileg kikapcsolható a blokkolás, de ha nem annyira sürgős, akkor nyilván nem feltétlen kellene piszkálni, meg pláne hogy megoldható a "repair install" a már letöltött 24H2 ISO-val, lásd #23719.A #23717 és #23719 számú hozzászólásokban lett leírva nemrég, hogy mikor van értelme a "repair install" futtatásának, ahol a #24026-ban leírt javításához ott van a DISM, nem feltétlen kell az előbbi. Meg ha okbetlenül a javítása a cél, mert ha em okoz konkrét problémát, akkor nem feltétlen kell piszkálni.
-
Csupingo
veterán
Szerencsés vagy. Több éve olvasom a win 10-11 topikot és sokan jelezték már, hogy a lementet lemezképet nem tudják visszatölteni.
Én nem használom, lehet, hogy ezzel keverem. -
King Unique
titán
-
King Unique
titán
Én úgy értelmezem és pl. a régi módszer is azt jelenti, hogy nem egy KBXXXX szintű javítást tölt le mint amilyenek a havi kumulatív frissítések, hanem kompletten letölti a 24H2 ESD ISO-t és azzal csinál egy in-place upgrade-et a beállítások, programok, személyes fájlok, stb. megtartásával. Vagyis lényegében egy újratelepítés történik, csak nem teljesen a 0-ról.
"24H2 van fent, ez ami bugos"
Ha 24H2 specifikus ismert bugok, amik még nem lettek javítva, akkor azokat nyilván egy "repair install" sem fogja most megoldani, az olyanokat a havi kumulatív frissítésekkel szokták javítani.
A "repair install" módszernek akkor van értelme, ha olyan szinten sérültek a rendszerfájlok, hogy az SFC és a DISM sem tud vele mit kezdeni, vagy a 23H2
—►
24H2 in-place upgrade-nél ment valami félre és 24H2 clean install megoldaná. -
King Unique
titán
• Repair Install Windows 11 with an In-place Upgrade
"This will download and install a repair version of the OS. This operation reinstalls the OS that you have and will not remove any files, settings, or apps."
Ez lényegében egy javító telepítés in-place upgrade-del, aminél megmaradnak a telepített alkalmazások, Windows-beállítások, személyes fájlok, stb., csak immáron már a Windows Update-en* keresztül is elvégezhető és nem feltétlen kell hozzá előre letöltött ISO-fájl vagy USB-s telepítési adathordozó, mint korábban.
* Bár ha pl. 23H2 van telepítve, akkor a Windows Update módszer lehet az aktuális 24H2 verziót tölti le és azzal végzi a javítást, ami ez esetben verziófrissítés lesz.
Van még az alaphelyzetbe állítás, de az más, annál csak a személyes fájlok tarthatók meg, ellenben minden egyéb törlésre, újratelepítésre kerül.
-
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
• Check for and Install Optional Updates in Windows 11
• Windows 11, version 22H2 update history—►
January 10, 2023—KB5022303 (OS Build 22621.1105)
• Microsoft Update katalógus—►
KB5022303A
22622.521
buildszám Insider Preview verzióra utalhat, vagy a buildszámot 1-gyel növelő EKB telepítésére, mert alapesetben 22H2 verziónál 22621 a buildszám, mint másoknál is. -
vlevi
nagyúr
Akkor mindent kizartunk, marad a W11, mint bűnös
A konfigot azért írtam le, mert korábban volt (talán még mindig van) egy kis katyvasz az Nvidia kártyák kezelése körül a W11-ben.
De hát is jó tudni, hogy ugyanúgy előjön HDMI, vagy DP kábellel, szóval az se nagyon mérvadó. -
vlevi
nagyúr
-olykor megáll a képernyő és elsötétül kb 1mp-re. Utána megy tovább
Kösz, hogy említetted, azóta ez nálam is előfordul
Ráadásul úgy, hogy 2 monitoron van, az egyiken megy a játék teljes képernyőn, a másik pedig egyszercsak lekapcsol, és 1mp múlva vissza...
22H2, és minden más frissítés fenn van, Nvidia driverbol is a legfrissebb.
A konfig pedig Ryzen5-3600, Asus B450M lap, EVGA NVidia 3060Ti, és 16GB RAM. -
Köszi
#10571Plag : Itt ráadásul az is gond, hogy amennyiben a funkció tiszta telepítés után felmerül a gyanú, hogy problémát okoz, annak kizárásához ha az eseménynaplóból nem derül ki, akkor ki kell kapcsolni. Ha mégsem az volt a gond, akkor viszont már nem lehet visszakapcsolni, csak teljesen 0-ról indulva, újabb tiszta telepítés után
#10575Krystal_s: Ennek igazolására több lehetőség is van:
1. Mint említettem volt, maga a Microsoft tett közzé Youtube videót (most kerestem elő, és főleg a TPM 2.0-ról szól: https://www.youtube.com/watch?v=tg9QUrnVFho ), mondjuk a CPU-s dolog sem egyértelmű, ugyanis van Windows 11 által támogatott 7.-gen-es intel: Alig lazított a Windows 11 CPU-s követelményein a Microsoft - HWSW
2. Érdemes megnézni az összehasonlító teszteket Youtube-on, vagy akinek fent van 7. genes Intelen, hogy a CPU hozza e azokat a pontszámokat PCMark stb programokban, mint a balhé előtt, tehát a 2016-os, 2017-es eredményeket. Ha hozza, vagy nem sokban marad el tőle, akkor sokkal valószínűbb, hogy a Microsoft tényleg kiszedte őket, mint az, hogy a Microsoft annyira optimalizálta azok működését, hogy lényegében nem lassítanak. Akkor a Windows 10-re is megérkezne az optimalizáció, még akkor is, ha az MS érdeke, hogy azon CPU-t használók, maradjanak csak Windows 10 rendszeren.
3. Amennyiben olyan CPU-kat ad meg minimális rendszerkövetelményeknek, melyeknek generációja, már a lassító foltok azon részének jelenlétét NEM kívánja meg, ami csak az OS-be fér bele, mert már hardveresen nyújtanak némi védelmet (8. gen, amely még azért annyira hardveresen nem volt védve, hogy abszolút ne kelljen BIOS frissítés is), és ahol elég a BIOS frissítés is ahhoz, hogy a két dolog együtt teljes védelmet nyújtson, akkor tényleg a Windowsból ki lehet szórni a felesleges szoftveres terhet. Az, hogy a 8. gen az UEFI BIOS frissítés miatt lassabb, mint Spectre and Meltdown patch-ek nélkül lenne, sőt azt is elismerték, hogy a hardveres javítás miatt is lassabb mint anélkül - ez egyébként nem újdonság, az AMD sokszor azért volt kevésbé tempós az Intel mellett, mert ők a biztonságra alapoztak, az Intel meg a sebességre - szóval az már a 8. gen tulajdonosainak a problémája.
Az újabb Intel és Ryzen CPU-k (az első generációs Ryzeneket is kizárta a Microsoft), már mindegyike hardveresen védekezik. Nyilván a hardveres védekezés is sebességcsökkenéssel jár, csak az a különbség, hogy már a gyárból úgy kapod meg, hogy az elődnél lényegesen gyorsabb akár, de még sokkal gyorsabb lehetne, ha nem lenne hardveresen védve a hackerektől... szemben a 7700K-val ahol sokkolta a gamereket, hogy hirtelen bezuhant a CPU sebessége 30%-kal... -
st3v3np3t3r
nagyúr
A bios igen, 301nél nincs frissebb az Asus honlapján.
Az az érdekes, hogy update-nél hibára fut és visszaáll a folyamat elötti állapotra, gyári rendszerállapotnál az upgrade a telepítési szakaszban BSOD-zik, bár nem ad be kék képernyőt,de szerintem kékhalált is csinálhat amitől "bootloop"os lesz a telepítő... ugye clean installt meg nem próbálom meg, mert annak számomra meg semmi értelme nem lenne, a gyártó specifikus appjai miatt.Most azt csináltam, hogy upgradeltem azt a win11es képfájlt, amit anno csináltam win10es telepítő iso-ból. Kapaszkodj meg, hiba nélkül felment a 22h2 virtuális gépes(Vbox) emulált hardverkörnyezetre(EFI,Sata,ICH9), egyedül ami hosttal megegyező hardver, az csak a CPU, minden más linkelt virtuális eszköz(Sata,usb,vga stb...). Csak megakad a hálózat miatt a beállítások képernyő, azt írja, hogy mindenképpen kell neki net a beállítás folytatásához,de én nem aksrok neki netet adni, nincs
... Na... ez hogy van?
-
Szerencsére a rendszervisszaállítás működött, így legalább a gép most már normálisan leáll, nem indul folyamatosan újra. A kiszerelés meg nem csak egy csavarból áll, mert ez a modul piszkosul el van dugva, előtte ilyen-olyan kábeleket, meg a franc se tudja még, hogy miket kell kiszedni ahhoz, hogy az ember hozzáférjen.
Itt van egy teszt, [link] ebben 4.25-től szétszedik a cuccot, de nem az én idegeimnek valók az ott látottak, lehet 40 évvel fiatalabban, nem problémáznék rajta. -
Nem volt túl jó ötlet, a jelenlegi driver eltávolításának a megkísérlése, ugyanis 1 másodperc múlva, csonttá fagyott a gép.
Azóta ráadásul le se lehet állítani a gépet, mert a leállítás gombra kattintás után ugyan leáll a gép, de két másodperc múlva már indul is újra. Szóval szopás lett a köbön, most próbálok majd egy korábbi rendszermentést visszatölteni.
Ezt a tetves wifi modult meg valakivel kiműttetem, mert én már majd 70 évesen, nem kezdek neki ilyen mókolásnak. -
-
kricsar
csendes tag
Uhh. Ez kemény.
Nekem Lenovo van, de ennyire nem gondoltam tovább.
Az a szörnyű, hogy az informatikus hallgató fiam vigyorogva b.szogat, hogy Linuxon ez se, meg az se, és működik, csak használni kell. Persze szívat, de az igaz, hogy egy operációs rendszert csak használni kéne, mintha nem is lenne. -
kricsar
csendes tag
Túloztam kicsit. Csak egy idegesítő hibám van, a legutóbbi havi folt után lett, hogy a képernyő lekapcsolása után, még alvó állapot előtt nem kapcsolódik vissza. Képernyő lekapcsolásának ideje=alvó állapot ideje-probléma megoldva.
Viszont az új driver hibát írva indított, aztán a frissítési hibát nálam is hozta, a mások által írt lassulásokat nem tapasztaltam, bár nem is vártam meg.
Majd októberben. Vagy novemberben. Vagy 10. -
azbest
félisten
hát nem igazán. aida, hwinfo és cpu-z is eléggé összevissza értékeket ír némely esetben, még nem teljesen ismerik valsz a 12th gépeket.
A type-cbe dugott dokkolóban is csak usb 3.2 eszközágon jönnek fel a sima usb eszközök. Főleg azért kérdés az egész, mert korábban külön intel driver hasonló gépeknél és az intel tooljával lehetett nézni az tb dolgait. De kézzel arra a driverre váltva nem is működik.
Elég zavaros, hogy tb3 szintű usb4 vagy igazi tb4 módokat tud. Régebben intel driverek voltak ilyesmihez, fura ez, hogy ms általános driver lett az alap.Aztán persze lehet minden tb4 egyben usb4 is, csak fordítva nem igaz. Bosszantóan sok a kavarás az utóbbi években a portok képességei körül.
Konkrétan most azon filózom, hogy a dokkom gagyi és azért nem az igazi a dual video kimenet rajta vagy nem jó driver van használatban. -
Ma én is szó szerint, egy ilyen szituba botlottam. Tegnap késő éjjel, lefekvés előtt telepítettem a frissítést. A frissítés közbeni restart még szépen lefutott, és betöltött a Win. Ezután a gépet leállítottam, majd reggel, a szokásos negyed éves portalanítást végeztem el. A kábeleket visszadugdostam, és a gép bekapcsolása után, a BIOS képernyőn túllépve, az istennek se akart az asztal megjelenni, kb. 2 perc után volt csak hajlandó.
Próbáltam indítani a Chrome-ot, csak a karika járt köbe-körbe, a feladatkezelő úgyszintén, meg úgy általában minden.
Először rögtön arra gondoltam, hogy a portalanítás közben, valamelyik hardvert erősebben baszkurálhattam, és ez köszön most vissza.
Nagy nehezen, kb. másfél perc után sikerült megnyitni az Eszközkezelőt is, de ott elvileg minden ok volt.
Na jó mondom, akkor géprestart, csak hogy a kezdőképernyő sem reagált a jobb egér gombra, így nem tudtam az újraindítást kiválasztani. Reset gomb megnyomva, kb. húsz-harminc másodperc gondolkodás után, csak hajlandó volt újraindulni a Win, és onnantól most már normálisan működik. Lefuttattam még pár Win ellenőrző parancsot, de egyik se talált semmit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged