Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• MageRG

addikt

válasz kymco #30245 üzenetére

Tudod, az a baj, nem látod ez mi: mentegetés, a valósággal való összeegyeztetési kísérlet.
    Ha "szekuláris" távolságtartással nézzük, akkor mi a Biblia?
    Költészet, mitológia, mondák gyűjteménye, ókori propaganda, egy ablak a múltra, embercsoportok morális és történelmi identitására.
    Nem több, mint az Iliász vagy a Gilgames-eposz.
    De abban ugye egyet tudunk érteni, hogy a hívőknek nem csak ennyi?

Hányan indokolják a döntéseiket a Bibliával? Hányan akarják megmondani, hogy mi "igaz", csak mert a Bibliából ezt olvasták ki?
    Szóval szerintem eléggé sántít az összehasonlítás, amíg a hívők ilyen komolyan veszik.

Talán nem szép dolog előtúrnom egy ezeréves hozzászólásod, csak azért teszem hogy lásd:
    ez is olyan, amit egy mai ember, a mai tudásával rak össze, amikor szembesül a Biblia és a valóság ellentétével.
    Nem, nem értették akkor, iróniának nyoma sincs. Ugyanannyira vették komolyan, mint ma azt, hogy Jézus feltámadt. (Ezt bibliakutatók állítják.)
    Nem a természettudományos pontosságot kérem számon. Azt mindketten ismerjük.
    Én annak tudom be, hogy a kor ismeretanyagát tükrözi.
    Te meg a költői szabadságnak és szimbolizmusnak. Ami szerintem intellektuálisan kevésbé őszinte dolog.
    Miért? Mert a hívők komolyan veszik. Mintha a Biblia mindig is tudta volna, amit ma tudunk, csak "virágnyelvbe" rejtve.

Új hozzászólás Aktív témák