Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz MageRG #24826 üzenetére

    Adott a Biblia. Ez Isten kinyilatkoztatása (ezt a hívők elfogadják - mindenki más nem: ateisták, más vallásúak).
    Az Ószövetség a zsidó vallás alapja, az Újszövetség a keresztények számára az Ószövetség kiteljesedése (a benne fellelhető jövendölések beteljesülése - ezt a zsidók figyelmen kívül hagyják), a kereszténység alapja.

    A kereszténység több felekezetre, irányzatra (egyházra) oszlik.
    Ez a szakadás a történelem során (főként) teológiai értelmezési (és egyéb) viták mentén alakult ki.

    Az értelmezés egyrészt egyre mélyebbre hatol az idők során (a szöveg - és párhuzamosan a többi járulékos elem - vizsgálata során mind jobban kibomlik a(z egyébiránt igen tömör) tartalom), másrészt problémaként itt keletkezik a szöveg és a járulékok megragadása (fordítás, gondolattartam felismerése, korszak hagyományainak ismerete, stb.) közti nézetkülönbség (ki így, ki úgy véli).

    A Biblia üzenete, annak értelmezése - a részek, az egész és az idők során kibomló részletesebb kifejtések - koherens, kell, legyen.
    Amikor olyan értelmezések kerülnek elő, ami logikátlan (egyes részek vagy akár az egész vonatkozásában), netán teljesen szembe megy (egyes részekkel vagy az egésszel), akkor egyértelműnek nevezhető a szitu.

    Gond az lehet, ha "lehet" típusú több értelmezés-felvetés akad.
    Na most, amiről eredetileg szó volt: abortusz, lmbtqip, gender, feminácizmus, stb. mai trendi tematikák egyházban való (elfogadott) terjedése, sőt propagálása eléggé egyértelműen szembe megy a Biblia részeivel, egészével.

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák