- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Aktív témák
-
proximus
senior tag
''processzor kvótát pedig nem lehet.'' No ez az. Most nem ugrik be mivel, de van olyan parancs, amivel megszabható, hogy a felhasználó mennyire használhatja a procit, ami valahol ugye csak kvótának minősül. Arról nem is beszélve, hogy egy pl. 1000 felhasználós rendszerben valaki távolról elkezdene a kis terminálján át kernelt fordítani
''Azt én is tapasztaltam -régen-, hogy ugyanaz a C forráskód akár 2x gyorsabban is lefut linuxon mint NT alatt. (semmi spéci, csak számítások és lemezre írás)
Erre van ''tudományos'' magyarázat?''
Van ám, a Linux ugye tulajdonképpen UNIX, ahol a minnél bikább, de ugyanakkor biztonságos működés volt a cél. Például ha van egy nagyon gyors géped, de összességében mégsem remekel akkor mi is lehet a baj? Hát csak annyi, hogy valahol szűk keresztmetszet(ek) van(nak) a rendszerben, és a többinek arra kell várnia, mert feltorlódik az áramlás. Nos erre nagyon ügyi módszereket alkalmaz a Linux kernel, pl. vinyó: mechanikus szerkezet, szal szűk keresztmetszet. Megoldás: Visszatartani az adatokat, amíg egy csomaggal össze nem gyűlik belőlük, és csak ekkor zúditani ki a lemezre, mert egyébként állandóan foglalt lesz szegény, és elszédül az írófej,+ más folyamat addig malmozhat. Figyeld meg pl. a Win -nel ellentétben a pingvin bármennyi MEM -ed is legyen, látszólag mindet megeszi. Namost ha belegondolsz, ez nem is olyan rossz, ha növelhető általa a teljesítmény, + ráadásul erre való. Ha van fent Gkrellm progid, índítsd el egy mp3 lejátszással egyetemben, és figyeld meg hogy szép egyforma magasságú, egymást egyenlő távolságra követő ''pálcikákat'' rajzol a disk ablakába. Szal M$ -ék igencsak tanulhatnának Optimalizálást a pingvintől.
-
-
WN31RD
addikt
''A dmesg-et shell ablakból kell kiadni?''
Igen, shell ablakból, vagy konzolból.
''Mit csinál? Kiiírja a kernel üzeneteket amíg le nem lövöm?''
Nem, kiírja az eddigi kernel üzeneteket, aztán kilép.
''hoppá, ugye nem lehet gond a minuszos DVD-formátum?''
A mínuszos DVD-hez más parancsot (dvdrecord) kell használni, mint a plusszoshoz (growisofs).
Ha ezt a GUI, amit használsz, nem tudja, akkor gáz van. (Én mindig parancssorból írok CD-t/DVD-t, tehát a GUI-kat nem nagyon ismerem.)
Csak a biztonság kedvéért: a cdrecord -scanbus parancs megtalálja az íróidat? -
proximus
senior tag
Szega!
Nos, a hiba nem véletlenül volt mindkét író alatt ugyanaz, merthogy ezek csak grafikus héjak, és parancssoros író(robotokat) hívnak meg. Namármost CD írásra a Cdrtools csomagban lévő cdrecord elegendő, de DVD -hez már ilyeneket kell használni: cdrecord-prodvd, vagy dvd+rw-tools. Ezeket keresd meg az UHU -ban, ha nincs, akkor lehet a hiba oka ez is. A másik amit hallottam--> Nem tudsz ISO fájlt DVD -hez csinálni, mert túl nagy neki, ezért marad az UDF. Ja és még amikor ilyen hibát csinál, adj ki egy dmesg parancsot, hátha írni fogja mi a gond(ha a lemez akadozik, már akkor is dőlni szoktak a warning-ok, meg az ''Atapi reset complete''
)
''ott kezdodik, hogy az alacsony szintu hardverkozeli dolgokat felismeri'' Ez így is van, csakhogy elég új dolog ez a DVD írás még(kevesen használják), így lehetnek gondok, arról nem is beszélve, hogy még maguk a gyártók is bajban voltak, hogy milyen formátumokat vállaljanak be.
''Tud valaki kesz scriptet kuldeni, amitol megjavul?'' Ha a dmesg rakás hibát dob, akkor a kernel lessz a hunyó. -
WN31RD
addikt
''Pár évvel ezelőtt tudom, hogy létezett valami kezdemény WinNT driver, ami ext2,ext3-at kezelt, de most rákeresve nem találom. Próbált valaki ilyet?''
Találkoztam már ilyennel neten, de fejből nem tudom, hol, én is csak keresni tudnám.
Tapasztalatom nincs ilyesmivel.
''Csak azért kellett volna az NTFS, mert én meg a 6 éves gyerekem osztozunk ugyanazon a gépen.
Nyugodtabb lennék ha az éles adataim nem FAT32-ben vannak.''
Én az ilyen problémát úgy szoktam áthidalni, hogy létrehozok egy könyvtárat egy NTFS meghajtón, amihez csak a Rendszergazdáknak van hozzáférési joga (tehát nem csak az írási jogot kell letiltani, hanem mindent), és az alá csatlakoztatom a FAT partíciót. Így a nem rendszergazda júzerek nem tudnak hozzáférni.
Tipikus példa: C:\MNT\GHOST -
Sipi
addikt
Bocs, ha már válaszoltak, még csak itt járok...
1. Lilo, Grub mehet a Linuxod partíciójába is, nem kell MBR-be tenni. Ha így teszel, az XP boot.ini-jébe lehet valahogy begyógyítani. De nekem még sosem volt gondom azzal, ha MBR-be tettem Grubot. Így könnyen indítható XP is, Linux is. (Nálam most is így van.)
2. mplayer/mencoder páros, acidrip, dvdrip, k3b, arson...
3. A Stylus C42SX és a C42UX teljesen működik. A gimp-print csomagot érdemes használni hozzá, cups nyomtatószerverrel.
4. a gphoto2 csomag tökéletesen kezeli, pl. a digikam vagy gtkam nevű szoftverrel lehet manipulálni a digikamerán lévő képeket.
5. ja, ez ugyanaz
6. elvileg minden alaplapi ketyerét ismer, de ehhez nem értek túlzottan...
7. OpenOffice legújabb verziói jól kezelik. De teljesen semmi sem képes jó kezelni (még önmaguk közt sem mindig kompatibilisek). Nem agyonfromázott doksikat jól betölt, csak keveset kell alakítani rajtuk. Vagy mentsd el XP alatt rtf-ben.
8. Csak olvasni. Üzembiztosan írni is lehet, de nem teljeskörűen, azt hiszem, csak módosítani lehet, meg egyéb korlátok is vannak. Ilyen esetekre érdemes egy kisebb fat32 partíciót készíteni, erre teszed a munkáidat.
9. Melyik kell? Elég komoly játékok is futnak wine alatt, az MS Office viszonylag, de ahhoz inkább a Crossover Office plugin kell, ami fizetős.
10. Borland Kylix. Vagy KDE alá a KDE/Qt fejlesztőkörnyezet.
Sipi
[Szerkesztve] -
WN31RD
addikt
9: Van rá reális esély, de ez az esély nem túl nagy. Ki kell próbálni, és vagy megy rendesen, vagy nem megy (illetve nem megfelelően).
Windowsos programok használatához az esetek többségében jobb a VMware. Persze, ha legálisan akarod használni, akkor azért kemény pénzeket kell fizetni. -
WN31RD
addikt
6: Be kell tölteni a hálókártyát kezelő modult. (Jó eséllyel lesz ilyen, a hálókártyák terén elég jó a hardvertámogatása a Linuxnak.) Hogy melyik modul szükséges, azt pl. egy root-ként kiadott lspci parancs eredménye segíthet eldönteni.
Az ADSL-hez ezután a pppoe megfelelő beállítása szükséges, de az UHU ezt grafikus felületből el tudja intézni, valahol a vezérlőpultjában. -
WN31RD
addikt
8.: Egyelőre nincs.
[törölve]
Szerk.: Nem olvastam el figyelmesen a hozzászólásodat először, bocs.
Jó tanács: Anélkül, hogy az időt rászánnád, vagy valakivel megcsináltatnál mindent, nemigen fogsz boldogulni a Linuxszal. (A Windowsra is rászántál nem kevés időt.)
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Gitáros topic
- Nintendo Switch 2
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
- Samsung Galaxy Tab A8 (2021) , 3/32 GB,
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest