- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
Aktív témák
-
WN31RD
addikt
Az UHU-Linuxnak már van topicja: Bővebben: link
Nincs szükség két ugyanolyan topicra, tehát ezt zártam. Megkérek mindenkit, hogy költözzön át a másikba.
Köszönöm az együttműködést. -
WN31RD
addikt
''A dmesg-et shell ablakból kell kiadni?''
Igen, shell ablakból, vagy konzolból.
''Mit csinál? Kiiírja a kernel üzeneteket amíg le nem lövöm?''
Nem, kiírja az eddigi kernel üzeneteket, aztán kilép.
''hoppá, ugye nem lehet gond a minuszos DVD-formátum?''
A mínuszos DVD-hez más parancsot (dvdrecord) kell használni, mint a plusszoshoz (growisofs).
Ha ezt a GUI, amit használsz, nem tudja, akkor gáz van. (Én mindig parancssorból írok CD-t/DVD-t, tehát a GUI-kat nem nagyon ismerem.)
Csak a biztonság kedvéért: a cdrecord -scanbus parancs megtalálja az íróidat? -
WN31RD
addikt
válasz
proximus #602 üzenetére
''A másik amit hallottam--> Nem tudsz ISO fájlt DVD -hez csinálni, mert túl nagy neki, ezért marad az UDF.''
Ezt rosszul hallottad, simán lehet ISO only filerendszert rakni DVD-re, nincs gondja 4.3 GB-os lemezzel, csak egy 4.3 GB-os file-t nem tudnál rárakni, de ilyesmire elég ritkán lenne szükség. -
WN31RD
addikt
Jól tudod: Bővebben: link Ext2+Reiser 1.2 plugin
Csak olvasni tud, de nem csak az ext2-t (és így az ext3-at is), hanem a ReiserFS-t* is ismeri.
Tapasztalatom ezzel sincs.
* Kérdés, hogy vajon a notail cuccokat is kezeli-e rendesen, ennek nem néztem utána. -
WN31RD
addikt
''Pár évvel ezelőtt tudom, hogy létezett valami kezdemény WinNT driver, ami ext2,ext3-at kezelt, de most rákeresve nem találom. Próbált valaki ilyet?''
Találkoztam már ilyennel neten, de fejből nem tudom, hol, én is csak keresni tudnám.
Tapasztalatom nincs ilyesmivel.
''Csak azért kellett volna az NTFS, mert én meg a 6 éves gyerekem osztozunk ugyanazon a gépen.
Nyugodtabb lennék ha az éles adataim nem FAT32-ben vannak.''
Én az ilyen problémát úgy szoktam áthidalni, hogy létrehozok egy könyvtárat egy NTFS meghajtón, amihez csak a Rendszergazdáknak van hozzáférési joga (tehát nem csak az írási jogot kell letiltani, hanem mindent), és az alá csatlakoztatom a FAT partíciót. Így a nem rendszergazda júzerek nem tudnak hozzáférni.
Tipikus példa: C:\MNT\GHOST -
WN31RD
addikt
8-hoz kiegészítés:
Van olyan NTFS driver, ami megbízhatóan tud írni NTFS partíción már létező file-okba, de sem új file-okat nem tud létrehozni, sem a meglevőek méretét nem tudja megváltoztatni, sem semmi egyebet nem tud.
Valószínűleg ez nem az, amire te gondoltál.
(Arra használják egyébként az ilyesmit, hogy az NTFS partíción létrehozott image-ben saját filerendszerről futhasson a Linux, és így újrapartícionálás nélkül is ki lehet próbálni. Bővebben: link) -
WN31RD
addikt
9: Van rá reális esély, de ez az esély nem túl nagy. Ki kell próbálni, és vagy megy rendesen, vagy nem megy (illetve nem megfelelően).
Windowsos programok használatához az esetek többségében jobb a VMware. Persze, ha legálisan akarod használni, akkor azért kemény pénzeket kell fizetni. -
WN31RD
addikt
6: Be kell tölteni a hálókártyát kezelő modult. (Jó eséllyel lesz ilyen, a hálókártyák terén elég jó a hardvertámogatása a Linuxnak.) Hogy melyik modul szükséges, azt pl. egy root-ként kiadott lspci parancs eredménye segíthet eldönteni.
Az ADSL-hez ezután a pppoe megfelelő beállítása szükséges, de az UHU ezt grafikus felületből el tudja intézni, valahol a vezérlőpultjában. -
WN31RD
addikt
8.: Egyelőre nincs.
[törölve]
Szerk.: Nem olvastam el figyelmesen a hozzászólásodat először, bocs.
Jó tanács: Anélkül, hogy az időt rászánnád, vagy valakivel megcsináltatnál mindent, nemigen fogsz boldogulni a Linuxszal. (A Windowsra is rászántál nem kevés időt.)
[Szerkesztve] -
WN31RD
addikt
válasz
Cathfaern #515 üzenetére
[OFF]
Ez egy torokszorító történet.Részvétem.
A Linuxra való váltáskor nekem is az alternatív felhasználói programok megtalálása jelentette a legfőbb gondot. Szerencsére nincs komolyabban szükségem olyasmire, ami Linux alatt ne lenne megtalálható.
A korábbi hardvereimmel mázlim volt, a jövőben pedig (illetve már egy ideje) azt szem előtt tartva vásárolok bármit, hogy a cuccnak Linux alatt is működnie kell.
[/OFF] -
WN31RD
addikt
Nem olvastam végig a topicot, tehát lehet, hogy már említette ezt valaki:
Próbáld meg a Knoppixot indítani CD-ről. Az felismer egy rakás hardvert, talán a hálókártyádat is, és akkor megnézheted, hogy milyen modult használ és milyen paraméterekkel. PCI-os kártyák esetén simán megy a felismerés, nem tudom, ISA kártyákkal mit kezd (ISA kártyás gépben még soha nem használtam Knoppixot), de egy próbát megérhet. -
WN31RD
addikt
Nem a ''memóriája'', hanem az I/O címe lesz a 300, hexában, tehát a Linuxnak: 0x300.
Be kell tölteni a megfelelő modult, paraméterként pedig átadni neki az I/O cím és az IRQ értékeket, ez általában a modules.conf-ban megoldható. Sajnos konkrétabb információval most nem szolgálhatok. -
WN31RD
addikt
-
WN31RD
addikt
Nézz körül itt: http://www.szabilinux.hu
Elég sok magyar nyelvű doksit fogsz találni.
Angol nyelvűre nem írok linket, mert azokkal tele van a web.
Kellemes böngészgetést és tanulást!(El fog tartani egy darabig... ha csak 5 perced van a dologra, akkor kár is nekifogni.)
-
WN31RD
addikt
''Viszont a totál kézi beállítás miatt tudtam magamnak 720x400-as, 70 Hz-es videómódot csinálni az öreg, nagyon gagyi mono VGA monitoromon [...]''
Nosztalgiázzunk...
A 90-es évek középétől a végéig nekem is egy régi mono VGA monitorom volt, és míg DOS meg Windows alatt mindenféle UniVBE szarságokkal kellett buherálnom
, hogy valami használható üzemmódot tudjak beállítani, addig a Linux alatti X-ből viszonylag egyszerű kézi beállításokkal kihoztam a 800x600-at (ha jól emlékszem) 60 Hz-en...
Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP ProBook 450 G10 - i5-1335U I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Keresünk dokkolókat
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest