- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Magisk
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
Aktív témák
-
vati
senior tag
Azért jobbfajta lapok BIOS setupjában van olyan boot sequence opció, hogy nem valamelyik IDE eszközről, hanem a plusz integrált vezérlőkártyáról bootoljon (nem feltétlenül raid) egyik korábbi Abit lapom ilyen volt - igaz, olyan instabil volt ez a mód, hogy nem lehetett használni.
-
vati
senior tag
válasz
proximus #617 üzenetére
szerintem a kommersz mezei alaplapok BIOSai nem tudnak raid-ről bootolni, sőt nem is látják ezeket a lemezeket. Csak maga a raid vezérlő, amit külön meg kell hajtani az oprendszerből.
Előbb feláll a bios, és csak utána áll fel a raid-kártya. A raid támogatás általában úgy van utólag opcionálisan hozzátákolva az alaplapokhoz, ezért a bios nincs felkészítve hogy innen bootoljon. Gondolom én hajnali 3-kor ...de már megyek aludni. -
-
vati
senior tag
válasz
proximus #607 üzenetére
, vagy prioritás-, illetve erőforrás -kvótát raksz az induló, vagy a már futó folyamatokra.
Ezt már a WinNT-k is régóta tudják, igaz elég durva skálán lehet prioritást beállítani, processzor kvótát pedig nem lehet. (diszk kvótát is lehetne, de otthonra minek)
Azt én is tapasztaltam -régen-, hogy ugyanaz a C forráskód akár 2x gyorsabban is lefut linuxon mint NT alatt. (semmi spéci, csak számítások és lemezre írás)
Erre van ''tudományos'' magyarázat? -
vati
senior tag
válasz
proximus #602 üzenetére
adj ki egy dmesg parancsot, hátha írni fogja mi a gond(ha a lemez akadozik, már akkor is dőlni szoktak a warning-ok, meg az ''Atapi reset complete'' )
A dmesg-et shell ablakból kell kiadni? Mit csinál? Kiiírja a kernel üzeneteket amíg le nem lövöm?
Maga az író sw is visszad egy ablakban nagy csomó üzenetet, ''Atapi reset complete'' nem rémlik, este megnézem.
Nem akartam ISO fájlt csinálni, hanem röptében írni DVD-RWt. (hoppá, ugye nem lehet gond a minuszos DVD-formátum? Mert nekem az van.)
Maga az éles írás rögtön az elején leakad, szerintem semmi nem megy ki a lemezre. (onnan gondolom, hogy utána a diszk törlés azonnal visszajön sikerrel)
Érdekes módon a dvd-rw lemez inicializálás ment, legalábbis semmit nem reklamált. Pedig ekkor is írnia kellett a lemezre, látszik is a diszken hogy van rajta valami!
Azért _annyira_ nem új dolog a DVD-írás, és egy sor sw-fejlesztő cég úrrá tudott lenni a problémán.... az íróm vagy 10 formátumot ismer. DVD-RAM támogatásról ne is álmodjak? -
vati
senior tag
uj oldalarol mutatkozott be es szivat az UHU:
Az este gyorsan karcolni akartam 2 DVD-RWt. Nosza, linux, X-cdroast., 0.98 verzio.
Tulesunk a detektalason, latszolag mind a ket iromat szepen felismeri nevrol.
A RW-lemez formazason gyanusan hamar tulesunk, orommel fedezem fol, hogy ropteben irni is tud. (pont azert kell RW-re irni mert keves a hely)
Vegre kiirnam. ''Iras sikertelen, az eszköz vagy erőforrás foglalt''
ujraindit, Kiszall-beszall. ugyanaz.
Nosza, a masik DVD-iro progi, k3b a neve ha jol emlekszem. (osszesen 2 DVD-iro sw telepul fol, van masik 3 de azok -ugy lattam- csak CDt tudnak irni) Biztatóbb verziószám is, >1.0
Ez kellemesebb, már majdnem Nero Burning Rom-szintű GUI, persze csak ha kicsit messziről és hunyorítva nézzük.
De: a Mehet gomb után ismét: ''Iras sikertelen, az eszköz vagy erőforrás foglalt''
Ezekkel en nem tudok mit kezdeni. Nalam egy oprendszer ott kezdodik, hogy az alacsony szintu hardverkozeli dolgokat felismeri, lekezeli, beallitja maganak, es nem nekem kell szivnom vele, es nem kell unix gurunak lenni egy DVD megirashoz, hanem ezt alapbol tudja.
3 kulonbozo wines rendszer kozul 3 azonnal, automatikusan, es hibatlanul be tudta konfiguralni maganak az LG 4081B iromat, ugy hogy setup utan rogton irhattam is.
Tud valaki kesz scriptet kuldeni, amitol megjavul? -
vati
senior tag
Megtaláltam a WC plugint, és az eredijét is:
http://uranus.it.swin.edu.au/~jn/linux/explore2fs.htm
Bővebben: link
Úgy veszem ki, ez utóbbi ext2 írást is supportál, igaz, jóérzésű ember nem próbálgatja... -
vati
senior tag
Hoppá, találtam valamit a boot manageres problémámra, és az ext2-olvasásra is:
Bővebben: link -
vati
senior tag
Mindenkinek köszi a válaszokat, biztatóan hangzik!
Este kipróbálom.
A 8/-hoz (NTFS kontra linux) még1 kérdés:
Pár évvel ezelőtt tudom, hogy létezett valami kezdemény WinNT driver, ami ext2,ext3-at kezelt, de most rákeresve nem találom. Próbált valaki ilyet?
Tudom, hogy alapvetően fából vaskarika jogosultságmenedzselt fájlrendszert közösíteni két oprendszer között, de hátha... Csak azért kellett volna az NTFS, mert én meg a 6 éves gyerekem osztozunk ugyanazon a gépen.
Nyugodtabb lennék ha az éles adataim nem FAT32-ben vannak.
(elsősorban forráskódok, digitalizált házi videók és a fényképezőgépemről letöltött képek - mind pótolhatatlan, sok hely kell neki, viszont kellemes lenne mindkét oprendszerből írni - mind1, legfeljebb duplikálom ezeket a könyvtárakat) -
vati
senior tag
...pontosabban:
a telepiteskor a floppys boot mellett dontottem, de utolag azt szeretnem, megis legyen ott a Linux az XP boot menujeben. Anelkul hogy az MBRt babralni kellene.
Ami HOWTO-t eddig olvastam, mind azzal indult, hogy rakjuk fel a LILOt, aztan inditsuk innen a Windowst. Miert?
Az NT rendszerek boot loaderet egy ilyen egyszeru boot.ini fajllal lehet konfiguralni
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT=''Microsoft Windows XP Professional'' /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS=''Microsoft Windows 98SE''
hogyan lehetne ezzel kezelni a linuxot? -
vati
senior tag
Tök jó ez a topik.
Én a hétvégén tettem föl az 1.1-es UHUt.
Konkrétan azért, mert beraktam egy új vinyót a gépbe. Norton Ghosttal átnyomtam minden régi partíciót az újra, viszont a WinXPt ez nem hatotta meg: ''problémás licensz megszerzés'' hibaüzenet küldésével nem volt hajlandó többet elindulni az új vinyóról. Ez volt a pont, amikor komolyan fontolóra vettem, kell-e nekem ez a sz@r xp? (korábban egy órát tököltem amíg spionkodó funkciókat ki tudtam irtani belőle, így se voltam biztos soha, hogy nem üzenget a hátom mögött Redmondba az ADSL-en - voltak ''érdekes'' netelérési kísérletei...)
Sajnos muszáj az XP is, mert csomó drága harverem csak windws alól müxik. (pl. digiző kártya)
Az UHU-val tavaly már próbát tettem, de akkor nagy csalódás volt: se ADSL, se digitális fényképezőgép, se nyomtató nem ment alóla, plusz a videokártyámtól is alapból eldobta magát.
Kérdések egy 100% Windows NT-orientációjú felhasználó szemével:
1/ Ha a telepítéskor floppys boot-ot választottam, és azt akarom hogy a WinXP boot menüjéből induljon a Linux, mit kell tennem? NEM akarok sem LILO-t, sem GRUB-ot felrakni, mert az esetek 80%-ában biztos, hogy XP-be kell bootoljak.
2/ milyen programmal válthatók ki Linuxon a VirtualDub, TMPGEnc, Nero Vision Express, GSpot, DVDShrink programok?
3/ Ha valaki használ Epson Stylus C42Pro nyomtatót Linuxról, írja meg mi módon lehetséges. 1 évvel ezelőtt megpróbáltam utánajárni, semmi biztatót nem találtam
4/ Ugyanez Canon A40 digit. gépre (képek, videók letöltése lenne érdekes) 1 évvel ezelőtt megpróbáltam utánajárni, semmi biztatót nem találtam
5/ Ugyanez Canon A40 digit. gépre (képek, videók letöltése lenne érdekes) 1 évvel ezelőtt megpróbáltam utánajárni, semmi biztatót nem találtam
6/ ha magától nem fedezi föl az alaplapi integrált LAN-kártyát és a rádugott Dialcom ADSL-modemet, mit tegyek? (a unixokhoz és a hálózatkonfigeléshez külün-külön is síkhülye vagyok + nincs időm és energiám 600 oldal man paget olvasgatni, hogy kiderüljön a végén, cseréljek alaplapot!)
7/ Milyen programokkal lehet MS-Office XPs/2000-es dokumentumokat (Access, Excel, Word, Outlook) üzembiztosan elérni és macerálni Linux alatt?
8/ van-e valahol -végre- olyam üzembiztos NTFS fs-driver, ami írni is tud?
9/ van-e reális esély, hogy komolyabb wines programok (nem feltétlen directx-es) stabilan működjenek Linuxon, vagy kár szivatni magunkat? (Azzal nem vagyok kisegítve, ha vagy elindul vagy nem, orrba-szájba fagy, funkciók fele nem működik stb.)
10/ létezik linux alá valami Visual Studio-szintű C fejlesztő keretrendszer, vagy még mindig a kőkorszaki vi,emacs stílusú eszközök divatosak?
Sikerélmény: az UHU magától ugyan nem tudta bekonfigelni a hangkártyát, de némi küzdelemmel sikerült elérni hogy tudok hangot és videót lejátszani.
Én Windows programozásból élek, abban otthon vagyok, és nincs se szabadidőm se energiám arra, hogy órákat seggeljek a linux előtt, dokumentációkat bogarászva.
Használni akarom, csak nem tudom, NEKEM megéri-e: drága és kevés az időm, félek hogy annyi idő alatt amíg felfejlesztem magam unixból a hatékony használat szintjére, rég megkeresném melóval akármilyen wines sw árát.
ui.: a command-line UI-tól igen-igen elszoktam, sőt utálom!
hú de sok lett, bocs.
Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest