Aktív témák
-
proximus
senior tag
Off
Egy Longhorntól elfogadható az ''üresjárati procizabálás'', de egy pingvintől nem.
On
Ha KDE -ben vagy nyisd meg a processzlistát a Ctrl + Esc gombokkal, (vagy egy terminálba beírod: top), és nézd meg nincs -e olyan futó progi, ami folyamatosan stresszeli a procit. Ha van, és az mondjuk nem maga az X, a KDE, vagy a Gnome, akkor ez a program bizony vagy bugos, vagy rosszul van fordítva, esetleg konfigolva, már ha ez nem szintén a bug kategóriába tartozik.
''Hogy lehet beállítani, hogy nem induljon el automatikusan az X?'' UHU -nál nem tudom hol tudnád beállítani(talán a beállítóközpontban?), de azt megmondom hogy lehet átmenetileg, legálisan leállítani: Ctrl + Alt + F1 gombokat lenyomod, amivel kapsz egy DOS -hoz hasonlatos képernyőt. Jelentkezz be az admin. jelszavaddal, majd írd be ezt: init 3 és enter. Ezzel 3 -mas futási szintre kerültél, ami általában, és szerintem UHU -ban is egy többfelhasználós, hálózatos, de X nélküli szint. Ha még most is nagy a proci -terhelés (top parancs),akkor ott valami gond lehet a kernellel, esetleg a maradék futó progik közül valamelyikkel. A grafikus futási szintre az init 5 parancsal tudsz visszalépni. (egyébként init 0 leállítás, init 6 pedig újraindítás.)
-
proximus
senior tag
válasz
littlemole #719 üzenetére
Ha a CRC jó volt, akkor a ''lemez önteszt'' a hunyó, mert valami miatt nem működik rendesen. Egyébként sok helyről hallottam már ezt a: ''letöltöttem(nem is egyszer), de azt mondja rossz..''
-
proximus
senior tag
''RÁKERESTEM Nemtaláltam !!'' Mármint mit? az egér dev -beli eszközfájlját? Vagy ez a DC++ -ra vonatkozik?
''Valami dcgui -ról volt szó'' Igen, így hívják.
1. keresd az UHU CD -ken
2. keresd a neten, hátha van valahol belőle UHU -s csomi.
3. szintén net, de a forrást keresd(.tar.bz2, vagy .tgz, vagy .tar.gz, kiterjesztéssel)
A 3. -hoz: A legtöbb Linuxos progi lefordítása: a kicsomagolt forrás könyvtárában kiadni:
./configure Hozzáhangolja magát a rendszer többi komponenséhez, ha valami kötelező nincs meg, akkor error-ral ''kiugrik''.
make Program fordítása.
make install Program telepítése, de a legtöbb progi futtatható enélkül is, a forrás könyvtárából (ahol állsz), csak így minden fölösleges csak a fordításhoz való file is foglalja a helyet, viszont hogy egy nagyobb programot le tudj szedni, ahhoz kell a forrás könyvtára, mert csak ott tudod kiadni a make uninstallt.Megmondom neked a frankót
: a ./confugure -t egészítsd ki ilyenre:
./configure --prefix=/home/az-en-dcguim/ Ezáltal a make majd make install után minden fájlt a /home/az-en-dcguim könyvtárba rak, és onnan bármikor átmásolhatod a /usr megfelelő helyére. Ja és ezt az az-en-dcguim -ot be is tömörítheted, így csináltál magadnak egy csomit.Ahoz hogy tudj programot fordítani, fel kell tenned a gcc -t az UHU CD -ről, ami remélhetőleg a használatához szükséges egyéb csomagokat is felteszi neked.
*Kicsomagolás: mondjuk a /tmp -be másolod a csomit, majd az őt tartalmazó könyvtárban kiadod:
tar.gz esetén: tar -xvzpf fájl_neve
tar.bz2 esetén: tar -xvjpf fájl_neve -
proximus
senior tag
Na jöttem.
Szóval, a /dev/input/mice mint mondottam, nem egeret jelképez, hanem ha van a /dev/input -ban mouse0, 1, 2, ..., akkor azokat egy interfészbe fogja, így ezt megadva bárhol, akármelyik egeret mozdítod, már viszi is az egérkurzort.A /mice lehet hogy akkor is ott van, ha a jelenlegi egered nincs is felismertetve a neki való driverrel, mert pl. nincs betöltve. Így viszont X jó lenne, de a mice alá nem dolgozik semmi valós driver. Azt hogy kap -e a dev/mice inputot így tudod megnézni:
cat /dev/input/mice <-- Most ha mozgatod az egeret, mindenféle krix-krax -nak kell szaladgálni a terminálban, vagy a konzolon. Ha semmit nem csinál,vagy nincs is mice, akkor nincs bent a driver. Ha mégis ráharap a cat, akkor ''kijönni'' a teszt után a Ctrl+c -vel tudsz. Ha nem használtak az eddigiek, keress /dev/psaux -ot. Ha nincs, tényleg driver hiány gyanús a dolog. Nézz be a /lib/modules/kernel_verzio/kernel/drivers/input -ba, és szemelj ki egy két jónak tűnő drivert. most add ki a: modprobe ''/inputban talált esélyes modul, .o, és '''' nélkül írva ide'' Minden ilyen modprobe után próbáld a: cat /dev/input/mice -t, vagy ha mouse0 jelent meg, de mice nem, akkor azt. Ha dőlnek a krix-krax -ok, akkor megtaláltad a megfelelőt, próbáld X alatt is, hogy jó -e. Hogy minden induláskor betöltse a jófajta drivert, be kell írni a modulbetöltő fájljába az UHU -nak, ennek majd utánanézek ha már megy az egered.
''Szal az ATI cuccos lett belemásolva'' Az ATI driver nem rossz dolog, ha már be van üzemelve, ahoz viszont az fglrxconfig által csinált XF86Config(-4?) dukál. Nálad mindössze az agp -vel van még valami bibi, de már arra is javasoltam egy két dolgot. Szóval jó az az újabb XF86Config.De a lényeg: kézzel nem lenne szükséges ezeket szerkeszteni, mert vagy az fglrxconfig, vagy az UHU erre való beállítója magától létrehozza a XFCo... -ot a megfelelő helyen. Amúgy az egér része kb így kell hogy kinézzen az XFCo..- nak:
Section ''InputDevice''
Identifier ''Mouse1'' Ez nálad lehet hogy más, de ne módosítsd
Driver ''mouse'' Ez szerintem ua. lesz
Option ''Protocol'' ''IMPS/2'' Ezt módosítsd erre, ha nem ilyen.
Option ''Device'' ''/dev/input/mice'' Ezt már tárgyaltam
Option ''ZAxisMapping'' ''4 5'' Ez a sor kell az egérgörgőhöz, hogy működjön.
EndSection -
proximus
senior tag
Naszóval, az egész XFree86.log úgy működik, hogy az elején ha megnézed van egy olyan hogy Markers: és itt magyarázza, hogy melyik jelölés mit jelent. A gong a (WW), méginkább (EE) kezdetű sorokkal van. A log amit küldtél, a vége felé tartalmaz 2 (EE) -t, meg 6 (WW) -t, ami az (EE) miatt keletkezett. Szóval a gondok az EE által említett agp körül vannak, de az utánna lévő WW -kben azt írja, hogy ettől még menni fog, de csak a 2D. Namost a log alapján az ATI féle drivert használod(fglrx), ami nincs alapból az UHU -ban, szóval ezt már te tedded bele.
Ez a driver a többivel ellentétben igényli egy nagyban más XF86Config(-4) file meglétét. Ezt a file -t az fglrxconfig -al tudod elkészíteni, ha még nem tetted volna meg. Majd figyelj a kérdésre, ami az agp -re vonatkozik, hogy a beépített, vagy a külső agpgart drivert akarod használni. Egyébként nem árt az agpgart.o drivert ''távol tartani'' fglrx.o -tól, ha az fglrxconfig -ban a belső agpgart -ot választottad, mert keveredés lehet belőle, illetve akkor is betöltődik az X által, ha nem kéne. Én ezt úgy csináltam a belsőt választva, hogy az agpgart.o -t áthelyeztem a /lib/modules/kernel_verzió/kernel/drivers/char/agp -ből egy külön helyre(mondjuk a felhasználó egy könyvtárába). Ha ez megvan ki kell adni a depmod parancsot. Ezután csinálsz egy restartot biztos ami biztos. Amiért egyébként nem megy az X, az nem más mint az egér,
ami a log végén látszik is. Megoldás: keresel a /dev/input -ban mouse0 -t, illetve mouse1 -et két egér esetén. Ha megvan, eldöntheted hogy melyiket akarod használni, illetve választhatod az ugyanitt lévő mice -t is, ami az összes egeret jelképezi, tehát bármelyiket mozdítod, ezen az interfész -en keresztül máris jelzi. Én a /dev/input/mice -t javaslom. Most nyisd meg szerkesztésre az XF86Config -ot monjuk az mc -ben, és a /dev/mouse -t cseréld ki /dev/input/mice -ra. Ismét ATI -s ügy: Ha még mindig megvan a logban ez a hibaüzi:
(WW) fglrx(0): ***********************************************
(WW) fglrx(0): * DRI initialization failed! *
(WW) fglrx(0): * (maybe driver kernel module missing or bad) *
(WW) fglrx(0): * 2D acceleraton available (MMIO) *
(WW) fglrx(0): * no 3D acceleration available *
(WW) fglrx(0): ********************************************* *
,akkor tedd vissza az agpgart.o -t a helyére, majd depmod parancs kiad, és az XF86Co. -ban a:
Option ''UseInternalAGPGART'' ''yes'' -t ''no'' -ra cseréled, és indítsd az X -et.
Sikíts, ha még balhézik. -
proximus
senior tag
''Próbálkozom, ha nemjó, akkor inkább leszedem / ujrarakom egészet'' Rossz hozzáállás,
Linuxban nincs ''bedrótozott'' hiba, ami javíthatatlan. Mindenre van megoldás, csak nem szabad feladni.
''csak annyira, h ELINDULJON x''
Ha nem fontos a 3D, akkor simán lehet használni az X -et a vesa driverrel. Ha a vesa -ra állítással megy az X, akkor a többi beállítás megfelelő, és csak a video -val kell vacakolni érdemben, ha meg akarod csinálni a 3D -t is tudó működést, mert miért ne... -
proximus
senior tag
Semmi hibát nem ír ki egyik sem?
Próbálj meg a cdrecord parancssoros íróval írni(a legtöbb grafikus progi ezzel a backend -el íratja a lemezt), hátha kiír valami szokatlant. Pl. így: cdrecord -scanbus Ezzel megkeresheted az írót, amit a teljes cdrecord sorba beírsz a dev -hez, pl.:
cdrecord -v speed=24 dev=0,1,0 driveropts=burnfree valami.iso
A -v teszi szövegelőssé az írási folyamatot. -
proximus
senior tag
A win -re: fdisk /mbr -t kiadod egy DOS -os lemezről, vagy egy 9x sorozatú win CD -ről (a ''csak parancssor'' -t választod). NT -knél: CD -be ....... Javítás menüpont, majd ha bent vagy, fixmbr -t kiadod.
Vidkari: mindig figyeld a hibaüzeneteket, és annak megfelelően próbálj nekivágni. Pl. nézd meg a /etc/X11/XF86Config(-4) -ot, hogy mindenhol az van -e benne, amit te választottál a beállításkor. Ha ez rendben van, akkor másold be ide a hibaüzit, ha nem túl hosszú. Ha az, akkor linkeld be, vagy küld el nekem mail -ben. -
proximus
senior tag
Az a helyzet, hogy a stage1, stage2 mindig szokott kelleni, csakhogy variálható hogy ezeket honnan használja föl a grub betöltődéskor.
1. Lehet olyan, hogy pl. egy floppy csak a grub-bal ''megfertőzött'' mbr -t tartalmazza, és lehet
2. a stage -ket is tartalmazó, és használó floppy.
Az első pofon egyszerű, mert a grub progi-ban...:
root (hd0,2) Ha a 3. part. -on van a boot könyvtár. (azért 3, mert 0! az elő számjegy)
setup (fd0)
...meg a második is:
root (fd0) Itt már legyen a floppy -n a stage1,-2.
setup (fd0)
Ennyi -
proximus
senior tag
Gondolom UHU -t használsz...
Ha így van, nézd meg a beállítóközpontban, ha még eddig nem tetted volna meg. Bár én még nem használtam UHU -t, de hátha enged váltani egyikről a másikra.
Amit még jó ha tudsz: ALSA = Advanced Linux Sound Architecture, magyarul fejlett hangrendszer linuxhoz. Régebben amíg nem létezett az ALSA, az OSS (Open Sound System)driverek voltak használatosak, de az ALSA megjelenésével egy sokkal flexibilisebb, (''olyan mint a legó'') hangrendzsert kapott a Linux, így szép lassan eltolódott minden ''hangos'' az OSS -től, az ALSA -felé, noha még a legújabb 2.6 -os kernelszériában is megtalálható, igaz, már csak ''biztos ami biztos'' alapon. Ja és az ALSA teljes egészében képes emulálni az OSS -t, szóval ajánlott az ALSA-t használniAz ALSA oldala:
Bővebben: link -
proximus
senior tag
Jó, Ok, nem mondtam én olyat, hogy rossz az, ha minden lemeznek van grubja az mbr -ben, csak az ''egyik grub behúzza a másikat'' láttam problémásnak, mert akkor az ''átkapcsoló'' grubnak úgy kellene viselkednie, mint ha ő lenne a Bios, ami ugye rábootol a másik lemez elejére mbr -t keresvén.(lehet hogy meg lehet csinálni, de az elég elvont lehet
) A Floppy -s meg még azért is jó, mert azt bármikor át lehet alakítani az esetlegesen megválozott állapotnak megfelelően, veszély nélkül.
Amúgy látja a raid-en lévő lemezt a grub-od? -
proximus
senior tag
''ha floppyrol bootolok grubbal, akkor elindulna a raid 2 rol a grub, majd betolt az 1 grub?''
Erre, így ebben a formában konkrétan nem merek válaszolni,mert nem tudom, hogy a grub képes -e látni a raid-en lévő lemezt, de ki tudod próbálni, és ez a lényeg. Nagybaj ugysem lehet belőle. Nos, hogy az egyik grub tudja -e boot-olni a másikat, az eléggé fogós-ravasz kérdés, pláne ha mindegyik a lemezek mbr -ében van.
+Ha már egy grub betöltött, akkor mindegy milyen loadere van a többi lemeznek, mert ha látja a lemezeket, akkor lehet rögtön tölteni a kívánt OS-t a partíciójáról, csak a grub.conf -ban legyen felsorolva. Szóval erre az ''egyik grub tölti a másikat'' -ra nincs szükség, bár mintha a ''map'' -al lehetne ''trükközni'', de ez önmagában annyit csinál, hogy ez elsődleges lemezt megcseréli a másodlagossal(Bios --> boot from..., vagy swap floppy disk hasonló ehez)Viszont ha a jelenleg töltésre Nem használt Boot-loaderek a lemezek partícióinak elejére vannak rakva, és nem az mbr -be, akkor a Windows-hoz hasonóan lehet őket chainload -olni szerintem.
''a grubban hogyan allitom be azt, hogy melyik es hanyadik linux induljon'' Ez csak annyi, hogy a grub.conf -ba (vagy menu.lst) szerepeltetsz a tölteni kívánt rendszerekhez egy szekciót, a <default 0> pedig tölti a legfelső szekciót(az 1 a másodikat, stb.).
''az ide1 master hdd-t be lehet ugy allitani...'' Mondom, ha a grub együtt tud működni a raid karival, akkor láthatja a második lemezt, és így már nem is számítana a Bios ''anti töltés a raid-os lemezről'',mert kikerülted azt, + egyébként is erre pályázol, ha jól figyelem.
-
proximus
senior tag
''processzor kvótát pedig nem lehet.'' No ez az. Most nem ugrik be mivel, de van olyan parancs, amivel megszabható, hogy a felhasználó mennyire használhatja a procit, ami valahol ugye csak kvótának minősül. Arról nem is beszélve, hogy egy pl. 1000 felhasználós rendszerben valaki távolról elkezdene a kis terminálján át kernelt fordítani
''Azt én is tapasztaltam -régen-, hogy ugyanaz a C forráskód akár 2x gyorsabban is lefut linuxon mint NT alatt. (semmi spéci, csak számítások és lemezre írás)
Erre van ''tudományos'' magyarázat?''
Van ám, a Linux ugye tulajdonképpen UNIX, ahol a minnél bikább, de ugyanakkor biztonságos működés volt a cél. Például ha van egy nagyon gyors géped, de összességében mégsem remekel akkor mi is lehet a baj? Hát csak annyi, hogy valahol szűk keresztmetszet(ek) van(nak) a rendszerben, és a többinek arra kell várnia, mert feltorlódik az áramlás. Nos erre nagyon ügyi módszereket alkalmaz a Linux kernel, pl. vinyó: mechanikus szerkezet, szal szűk keresztmetszet. Megoldás: Visszatartani az adatokat, amíg egy csomaggal össze nem gyűlik belőlük, és csak ekkor zúditani ki a lemezre, mert egyébként állandóan foglalt lesz szegény, és elszédül az írófej,+ más folyamat addig malmozhat. Figyeld meg pl. a Win -nel ellentétben a pingvin bármennyi MEM -ed is legyen, látszólag mindet megeszi. Namost ha belegondolsz, ez nem is olyan rossz, ha növelhető általa a teljesítmény, + ráadásul erre való. Ha van fent Gkrellm progid, índítsd el egy mp3 lejátszással egyetemben, és figyeld meg hogy szép egyforma magasságú, egymást egyenlő távolságra követő ''pálcikákat'' rajzol a disk ablakába. Szal M$ -ék igencsak tanulhatnának Optimalizálást a pingvintől.
-
proximus
senior tag
Volt nekem régebben egy 466 (van is
) Celeron-os Mercury lapos(Via apollo pro plus), 133 SD RAM -os gépem, Asus Gef2MX -szel. UT2003 --> Win--> Fél óráig töltés, majd valami kivehetetlen grafika, ahol éppen mozgolódni tudtam, csak menni nem. OK, nézzük Linux alatt: (memória megtakarítás végett csak minimális ablakkezelő indítása)1024x768, minden maxon, és még -enyhén szaggatva ugyan de- megy.
A mostani konfigomon már megy(menne, ha még meglenne a linuxos demó) mindkét opre -ben (KT266A, 256 DDR, 1900+ AthlonXP, 9200 Radír). => Ebből következtethetsz
''Azt tudom, hogy a win nagyon beszippantja a géperötartalékait. És a LInux??'' Linux-nál van lehetőség takarékoskodni az erőforrásokkal, (ATI-knál biztos, mert 2-3 fajta driver közül lehet választani, de pl. az ATI-é 100% -on pörgeti a procit minden esetben), ugyanis vagy válogatsz a driverek közül, ahol lehet, vagy prioritás-, illetve erőforrás -kvótát raksz az induló, vagy a már futó folyamatokra.
-
proximus
senior tag
1. ''OpenGl-böl mindet????'' Erre úgy tudok válaszolni, hogy OpenGl -re sokkal több van, sőt ami eleve (csak) Linuxra készül, annak muszály OpenGl -esnek lennie.
2. Ami nincs meg Linuxra(és akár D3D -s), azt lehet próbálgatni a wine nevű Win. emulátorban, de itt is előny lehet az OpenGl -re ''megírtság'' -
proximus
senior tag
Szega!
Nos, a hiba nem véletlenül volt mindkét író alatt ugyanaz, merthogy ezek csak grafikus héjak, és parancssoros író(robotokat) hívnak meg. Namármost CD írásra a Cdrtools csomagban lévő cdrecord elegendő, de DVD -hez már ilyeneket kell használni: cdrecord-prodvd, vagy dvd+rw-tools. Ezeket keresd meg az UHU -ban, ha nincs, akkor lehet a hiba oka ez is. A másik amit hallottam--> Nem tudsz ISO fájlt DVD -hez csinálni, mert túl nagy neki, ezért marad az UDF. Ja és még amikor ilyen hibát csinál, adj ki egy dmesg parancsot, hátha írni fogja mi a gond(ha a lemez akadozik, már akkor is dőlni szoktak a warning-ok, meg az ''Atapi reset complete''
)
''ott kezdodik, hogy az alacsony szintu hardverkozeli dolgokat felismeri'' Ez így is van, csakhogy elég új dolog ez a DVD írás még(kevesen használják), így lehetnek gondok, arról nem is beszélve, hogy még maguk a gyártók is bajban voltak, hogy milyen formátumokat vállaljanak be.
''Tud valaki kesz scriptet kuldeni, amitol megjavul?'' Ha a dmesg rakás hibát dob, akkor a kernel lessz a hunyó. -
proximus
senior tag
1. Nem ismerem a 2004 -es UT -t, de nem tettek bele véletlenül kézi Fríssítési freki állítót, ami alapból 60 -on van?
2. Milyen a desktop felbontásod, és milyen a game -é? Milyen moncsid van?
A monitorod kézikönyvébe keresd meg a Horizsync -et és a Vertrefresh -t, és -mily meglepő- az XF86Config -ban keresd a Section ''Monitort'', és korrigáld ha kell. -
proximus
senior tag
Válaszolok én.
Akad egy pár, de csinálni is lehet, csak nagyban függ az alaplap BIOS -ától, hogy mennyire tolerálja az USB Boot-ot (Néhol akkor is megy, ha nincs ilyen választás, de van Zip, vagy Ls -boot, vagymi)
Ilyen Linux pl. a Flonix: Bővebben: link
,vagy mintha a Knoppix is lenne ilyen ''kiszerelésben'' : Bővebben: link -
proximus
senior tag
''A DOS-os vagy milyen képernyőn?'' Nos, ha ez ilyen egyértelmű lenne, akkor azt mondanám Igen, de megpróbálom mégegyszer lépésről-lépésre.
0. Ctrl + Alt + F1 gombokat megnyomod egyszerre (egymás után, nyomva tartva az előzőt)
1. Most az F1 -en lévő karakteres felületen találod magad. Jelentkezz be adminisztrátorként (root + a jelszó)
2. Írd be ezt: init 3 és nyomj entert
3. cd /home/''felhasználó''/ahova/tetted/a/fájlt (a tab gombot nyomogatva kiegészül amit írsz)
4. chmod +x ''a letöltött driver neve idézőjelek nélkül''
5. sh ''a letöltött driver neve idézőjelek nélkül'' (Most a telepítőben kell lenned, válaszolj a kérdésekre, de ha nem megy az angol, óvatosan nyomogasd az entert)
6. Ha a driver hiba nélkül felment, indítsd a Midnight Commandert úgy hogy szimplán írod: mc és enter. Ha ezt kapod: ''bash: mc: command not found'' akkor nincs telepítve az mc, de szerintem ilyen nem lessz.Lépkedj a /etc/X11/ -be, és szerkesz az XF86Config -ot úgy, hogy a kijelölősávval felé álsz, és F4 -et nyomsz rajta.
7. Keresd meg a fájl-ban a Section ''Device'' részt, és az ott lévő nv vagy vesa szót írd át nvidia -ra. Megnézheted még a Section ''Module'' részt is, ahol kb ezt kell látnod:
Section ''Module''
Load ''dbe''
Load ''v4l''
Load ''extmod''
Load ''type1''
Load ''freetype''
Load ''glx''
EndSection
Ha nem ezt látod, egészítsd ki ilyenre.
8. Nyomj F2 -őt és Entert. Most egy F10 -et, és mégegy F10 -et + Entert.
9. Írd be ezt(a ''pontosvesszőkkel''-vel több parancs írható egymás után) : init 5; logout
10. A grafikus felület ismét elindul, + egy Nvidia Logo -t kell előtte látni.
11. Egy ''Dos -os'' ablakba (Terminál) írd be ezt: glxinfo | grep direct Ha Yes, akkor mehet a teszt-gameHa No ,akkor
, de remélem nem.
Kiegészítés: A kis- és nagybetűk Linux alatt meg vannak különböztetve, szóval MC, vagy mc nem ugyanaz, erre figyelj! (MC -ről nem is tudok)
[Szerkesztve] -
proximus
senior tag
Hááát..., mintha erről már regéltem volna pár sorral fentebb, de üsse kavics.
:
Bármilyen szövegszerkesztő megfelel, én csak mondtam egyet, hogy mc, (szűkebben mcedit), de lehet ez a kde, vagy gnome, vagy... -ban lévő szövegsz. Ebben a részében lesz a file-nek(ugye: XF86Config-4, a /etc/X11/ alatt) :
Section ''Device''
.
.
Driver ''nv'' <--- ezt átírod nvidia -ra, és ennyi.(lehet eredetileg az nv helyén vesa is.)
.
.
EndSection -
proximus
senior tag
Neem nem, előtte, mert az init 5 jelzi azt, hogy a rendszer 5-ös futási szintre vált, de ez szinte 100%-ban jelenti az XFree elindulását is. (Ennek az init rendszernek az lenne a lényege, hogy ne kelljen egyenként indítgatni, leállítgatni a szolgáltatásokat, programokat, hanem hozzárendeljük őket futási szint(ek)hez és ezáltal könnyebben kezelhetővé válik a rendszer.) Szóval ha init 5 -re váltassz, akkor az betölt egy XF86Config-4 -ben megjelölt video-drivert, ami lsmod -dal nem feltétlenül látszik, mert mondjuk belső driver. Az ATI, NVIDIA letölthető driverek viszont külsősek, ezért: lsmod és már látod is Nvidia --> nvidia, ATI --> fglrx.
''Mert akkor gáz van'' Ez a ''nem lett átírva'' még a jobbik, eset, hidd el. Gond akkor lesz, ha utána sem látszik, persze még ekkor sincs veszve semmi. -
proximus
senior tag
root -ként kell bejelentkezni, mert mezei felhasználó rendszerfájlokat nem bolygathat, de ha belegondolsz, ez nem is olyan rossz dolog.
''Hozzáférés megtagadva.'' Hoppá, ez milyen megnyitásra vonatkozik? fájlt szerkeszteni pl. az mc -ben F4 -gyel megnyitva tudsz, vagy grafikus szövegszerkesztővel, de én az előbbit javaslom.
[Szerkesztve] -
proximus
senior tag
Nah jöttem
''Abból a Ctrl+Alt+F1-ből hogy jövök vissza?'' Ctrl+Alt+F7 -tel, vagy a beírt init 3 utáni init 5 is odaugrik automatice. Egyébként F1 -től F6 -ig szöveges, F7, ill. F8 grafikus munkamenetekre használatos.
''És hogyan kell átnevezni?'' Mármint mit?
''És az Nvidia honlapon milyen Linux ez?'' Minden linuxhoz jó ez a nem is olyan régen bevezetett telepítője.(anno tar.gz -s, ill. rpm -es csomagok voltak) Hogy miért? Mert önkibontó, önellenörző (szvsz gz, vagy bzip2) archívum, és csak futtatni kell.
''melyik kell nekem?'' IA32 -
proximus
senior tag
Az a ''nemindul el'' hogy néz ki? Kikerül egy ikon az asztalra, de nem megy? Esetleg terminálból próbálod, de hibaüzi dömping? Ha az utóbbi, szúrd be ide az erroros, ill. warning -os részt. Ja igen, alapból csak egy ''helykitöltő'' driver lehet a Linuxban Nvidia cuccokhoz, a ''rendeset'' tőlük kell letölteni. Írd be ezt egy terminálba: glxinfo | grep direct, vagy csak glxinfo. Ha ''yes'', akkor van rendes 3D, ha no, tutira nincs rendes Nvidia driver, így irány Bővebben: link és driver leszed. Feltenni így kell:
Ctrl + Alt +F1
beír: root, majd a jelszó
beír: init 3
sh drájver.bin és a kérdésekre válaszolsz(többnyire csak Enter,Enter)
/etc/X11/XF86Config-4 -ben az nv -t, vagy vesa -t átírod nvidia -ra.
beír: init 5; logout Most egy nvidia Logo -nak kell bejönnie, ha jó minden. -
proximus
senior tag
válasz
jakobkacsa #489 üzenetére
Szerintem semmi gond nincs azzal, ahogy csináltad, bár én az ''fdisk /mbr, majd fölösleges partíciók törlése'' módszerrel csináltam volna, node a megszokás nagy úr.
XP -nél ez a fixmbr volt, jól gondolom?
-
proximus
senior tag
válasz
burgatshow #449 üzenetére
Viszont az még így is kérdéses marad, hogy hogy kerülhetett az első vinyó partíciója a másodikra.
Ennyire bugzik az UHU?
Ha tényleg ebben készült a ''snapsot'' a hda -ról, ill. hdb -ről, akkor tehetnél egy próbát a másikban is. -
proximus
senior tag
válasz
burgatshow #446 üzenetére
Primary Slave:
No várjunk csak--> Kizárt hogy a hdb -n hda partíció legyen(RAID trükkök is játszanak nálad esetleg?)
-
proximus
senior tag
válasz
burgatshow #445 üzenetére
Primary Master:
Na ha jól látom, Van a Linuxnak egy ''/'' -je, egy swap, meg 1 ''/home''
Ennek a grub szekciója:
(A bzImage, és az initrd(ha van ilyen) kicserélendő a nálad lévő nevűre + egy devfs=mount is kellhet a kernel sorba)
----------------------------------------------------------------------
title Mandrake Linux
root (hd0,4)
kernel (hd0,4)/boot/bzImage root=/dev/hda5 reboot=warm
initrd (hd0,4)/boot/initrd
---------------------------------------------------------------------- -
proximus
senior tag
válasz
burgatshow #443 üzenetére
Nu, emmá rázósabb valamivel.
Tudodmit? Valamelyik Linuxban add ki a köv. parancsokat egy terminálban:
fdisk /dev/hda <-- most bent vagy egy partícionáló pr. -ban. (prim. master)
nyomsz egy ''p'' -t, meg egy entert; majd egy ''q''-t + enter. <-- A p -vel kilistáztad a part-okat, q -val kilépsz.
A kilistázott adatokat kijelölöd bal egérgombal, majd itt az új hsz. -ban nyomsz egy középső egérgombot. Ezzel beillesztetted a szöveget. Ha megvagy, a fentieket ismételd meg a /dev/hdb -re(prim. slave), és tedd be azt is. -
proximus
senior tag
válasz
burgatshow #405 üzenetére
Ilyen ''no symbols found'' -ot én akkor kaptam, amikor próbáltam elindítani az athlon-ra optimalizált X -emet egy 466 Celeron-os gépen. Szal nem biztos hogy neked ezt kézzel kellene babrálnod, mert én nem nyúltam semmihez, és mégis az egyik gépen jó minden(az athlonon
), a másikon nem.
-
proximus
senior tag
válasz
burgatshow #405 üzenetére
Na akkor biztosítok egy kis supportot neked is, OK?
Ez itt egy nyers grub.conf (vagy menu.lst) :
----------------------------------------------------------------------
default 2
timeout 10
splashimage (hd0,0)/boot/grub/splash.xpm.gz
title Windows XP (Experience the fucking killing ...)
root (hd0,0)
chainloader (hd0,0)+1
title Mandrake Linux
root (hd0,0)
kernel (hd0,0)/boot/bzImage root=/dev/hda3 reboot=warm
title UHU Linux
root (hd0,0)
kernel (hd0,0)/boot/bzImage root=/dev/hda3 reboot=warm
-----------------------------------------------------------------------
Kezdem a ''finomhangolási'' lépéseket:
default 2 <-- melyik induljon autom. (0 -val kezd)
splash. <-- kell -e, illetve tud -e hátteret kezelni a grubod? Ha nem töröld a sort.
A windows bejegyzés szinte tuti hogy jó bárkinél, csak max title utáni részt kell átírni hozzá.
Mandrake és UHU:
A ''root'' bejegyzés mutatja meg a grub-nak, hogy hol vannak a saját cuccai, esetleg a kernel. Ez sokszor egy apró ''boot'' partíció. A ''(hd0,0)'' -ból a hd0 valsz. jó lesz. A második 0 jelenti az első partíciót(nálam a (fat32) C -n van a boot mappa), ha 1 akkor a másodikat, stb.
A kernel sor ''(hd0,0)'' -ja szinte biztos hogy megegyezik a ''root'' -soréval
A /boot/bzImage értelemszerűen a kernel elérési útvonala. A root=/dev/hda3 (Ez a root ugye nem ugyanaz mint a root sor!!) jelenti a root partíciódat(ahol a ''/'' és könyvtárai vannak). (Ennél a ''root'' -nál az 1 jelenti az első partíciót.) A ''reboot=warm'' ''lágyabb'' újraindítást eredményez.(nem csipog, és nem számolja be újra a mem-et(Hogy felvidítsalak, van vagy 5-féle újraindítási erősség))
Ha valami még nem tiszta, kérdezz csak nyugisan. -
proximus
senior tag
1. Ha ez a ''pirosodás'' a mozzillában volt, az lehet ám fícsör is, nem ám hogy bug.
Használni én nem használtam, de úgy tudom valami ''gépelőkeresés'' néven szerepel. Nézd meg a Szerkesztés --> beáálítások--> haladó--> navigálás a bilentyűzettel alatt.
2. Egyszerűen nem hiszem el. hogy nincs mód bill. kiosztás váltásra.Telepítéskor sem kérte ennek beállítását?
-
proximus
senior tag
Keress valamelik böngészőben egy fájl letöltésére mutató közvetlen linket, és másolod. Ha megvan nyitsz egy terminált (xterm, gnome-terminal, kterm?) és ''wget ''a link'''' (Ha van középső egérgomb, akkor használhatod beillesztésre)
Pont a lényeget hagynám ki
A wget egy népszerű ''powa'' letöltő program, és egyik kellemes tulajdonsága, a letöltési sebbesség mérése, illetve hátralévő idő elég pontos megbecslése. (Ha a letöltés megszakad, magától újrapróbálja, sőt saját magad is folytathatod akár egy másik letöltési helyről is)
[Szerkesztve] -
proximus
senior tag
Egyébként írhatsz egy szkriptet magadnak, amibe beírkálod az elvégzendő rutinokat:
Pl. így:
1. touch my-start; chmod +x my-start (létrehozol egy üres fájlt, majd a chmod -al ''.exe -vé''teszed)
2. ezt beleírod:
#!/bin/bash
modprobe ne
dhcpcd eth0
3. kirakod a fájlt az asztalra, és ha netezni támad kedved, csakk klikkelsz
[Szerkesztve] -
proximus
senior tag
Nem vagyok UHU -s, de segítek amit tudok.
Az UHU vezérlőpultban nem lehet ezt elmenteni valahogy?
Ha nem akkor lenni kell egy modules.autoload -nak, vagy hasonlónak az ''etc'' -ben. Ha nincs, (mert mintha olyat hallottam volna, hogy átrendezték az egész modulbetöltő-rendszert az UHU -ban), akkor az UHU doksi azt hiszem tárgyalja hogy hol van az új rendszerben. Ha megvan akkor ha belenézel, már látni is fogod hogy a többi hogy na van definiálva, és hozzápasszintod ezt a modulnevet is(lehet hogy csak ki kell kommentezni)
Ja és gratula.Most már láthatod hogy a pingvin sosem hagy cserben.
[Szerkesztve] -
-
proximus
senior tag
Az utolsó 5-10 sort érdemes lehet beemelni, persze csak akkor, ha ez nem egy újraindítás után van, hanem egy modulpróbálkozás után.
Olyan csomi van fent, hogy isapnptools? Ebben vannak ISA -s cuccok kezeléséhez való parancsok(szerintem ezzel pont le is tudod kérdezni a karesz adatait).
A ''modinfo ne2k-pci'' -t próbáltad már? Vagy simán az ''ne'' -vel ugyanezt? A modinfo kidob olyat hogy ''parm:'' <-- ebből a sorból tudsz valós driverparamétereket kilesni, bár a felkészített modulok automatice tudni szokták, hogy mit-hogyan(persze lehet hogy nem árt ehhez felismernie a cumót)
-
proximus
senior tag
Először csak simán: ''modprobe ne2k-pci'', ha nem fogadja el, akkor jöhet a kártya irq jának és egyébnek a hozzárakása a parancshoz. Ja igen: van egy olyan parancs, hogy ''modinfo ne2k-pci'' (az ne2k-pci helyére írhatsz más modul neveket is
), illetve ''dmesg'' így szimplán. A dmesg -ből tudsz mindenféle rendszer általi visszajelzéseket elemezni.
-
proximus
senior tag
Na ez nagy hülyeség volt: a mozillában a vissza gombot nyomogatni
Aktív témák
Hirdetés
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest