- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
gyulank #30490 üzenetére
Valóban a 16.04 lenne jobb neked, ahogy tomtyi mondja. Esetleg megnézheted, mi frissült és megpróbálod visszarakni azokból az előző verziót (synapticban a legegyszerűbb downgrade-elni), hogy ez mennyi vesződség és, hogy sikerült-e, az más kérdés, a függőséges miatt akár bonyolulttá is válhat.
Maga a jelenség elég érdekes, nem olvastam még ilyenről, nem zárható ki hardveres hiba sem.
-
BoB
veterán
válasz
gyulank #30453 üzenetére
Egyre jobban butítják a Nautilus-t (a GNOME többi részével egyetemben), ezt már csak külön mappákra lehet beállítani, az összesre nem.
Verzió függő ez, ha még régebbi verziód van amiben benne van akkor így néz ki a beállítások a nautilus-on belül, itt tudod állítani az összes mappára:
Látható, hogy ezt - is - kivették belőle.
De valamilyen gsettings-el vagy dconf-editor-al ebben az esetben is megoldható szerintem, erre keress rá.
-
theuprising
tag
válasz
gyulank #30352 üzenetére
Pont az ilyenekre van kitalálva a jogosultság állítás, ez linuxban alapszintű terminal parancs.
Achmod
-ról van szó konkrétan, használata:sudo chmod 777 mappaneve
, ahol a...sudo
az adminisztrátori joggal indított parancs jelzése, ilyenkor a saját jelszavadat kéri el, és ha van jogosultságod sudo-ként parancsot kiadni, akkor engedni fogja,chmod
a mappák/fájlok/állományok jogosultságait állítja be, a következőképp;777
, ahol számjegyenként kell megvizsgálni a jelentésüket. Az első számjegy a user-re (felhasználóra) vonatkozik, a második a group-ra (csoportra), a harmadik mindenki másra (other). Jelen pillanatban a 7-es számot használjuk, mely azt jelenti, hogy minden jogot megad az adott entitásra (ami user, vagy group, vagy other). Tehát 777 esetében a usernek 7-es jog, a groupnak 7-es jog, és az othernek is 7-es jog. A 7-es jog azt jelenti, hogy ad neki Read, Write és X (futtatás) jogot. Összességében tehát a 777 megengedi, hogy a user, a group, és az other (azaz mindenki) tudja olvasni, írni, futtatni.Megvalósítási példa a "pictures" nevű mappára:
sudo chmod 777 pictures
.Ellenőrzés:
ls -l
. Ekkor bővebb listázást fog mutatni az adott mappáról, ahol látni fogod, hogy a user, group és other milyen jogokat kapott melyik mappára/fájlra/állományra (r, w, és x-et fogsz látni).Lehet ezt a chmod-ot másképp is használni, nem számokkal, hanem konkrétan megadva az entitásoknak a jogosultsági szintjeit, példa;
sudo chmod ug+rwx pictures
. Ekkor a user és a group megkapja a read, a write és az execute (futtatás) jogosultságot.A te esetedben:
Terminal-ban menj abba a mappába, ahol az általad mindenki számára szabadon elérhető mappa van. Tegyük fel, hogy ennek a mappának a neve az, hogy "szabadmappa". Ekkor add ki ezt a parancsot:sudo chmod 777 szabadmappa
, melyre elkéri a jelszavadat. Írd be, nyomj Enter-t és kész is vagy.Ha ez már túl bonyolultnak tűnik, akkor inkább ne is használj terminal-t, töltsd le a Krusader nevű programot a szoftverközpontból, indítsd el adminisztrátori jogosultságokkal és ott állítsd be a mappák jogosultságait. Maga a Krusader amúgy hasonlít a Total Commanderre, de vele ellentétben ez jól működik és valamivel többet is tud (na meg persze ingyenes).
-
kispx
addikt
válasz
gyulank #30241 üzenetére
Melyikre gondolsz?
Ubuntuban mindig is volt címsáv. -
ampulla
aktív tag
válasz
gyulank #30000 üzenetére
Bocsánat elírtam véletlen, mert 2 mód van a belépésre:
smbclient \\\\192.168.1.69\\public1 -U gergo
vagy:
smbclient //192.168.1.69/public1 -U gergo
Az első esetben escapelni kell a backslasheket azárt kell belőle 4 illetve 2 darab.
Teamviewer telepítésnél én is dependency próblémába ütköztem.
Ha távoli asztalt szeretnél akkor meg telepíts fel egy VNC szervert a gépre és egy klienssel csatlakozz hozzá. -
szőr Artúr
tag
válasz
gyulank #28657 üzenetére
No offense, ahogy a kulturált kínai mondja, de ...
Szóval ne ilyen böhöm cuccokkal kezdj, ha forrásból akarsz telepíteni!
Ennél még egy új kernel fordítása is egyszerűbb, amennyire emlékszem.
Ha forrásból akarsz feltenni valamit, első, hogy doksit olvass. Figyelmesen.
Többnyire mellékelnek egy INSTALL vagy README vagy hasonló fájlt, ami alapján elindulhatsz, de még akkor is ütközhetsz akadályokba, mert ahány disztro, annyi szoftver verzió, annyiféle utólagos patch stb. lehet hozzá, hogy adott rendszerre leforduljon.
Nagyon extrém igények kellenek általában, hogy a népszerű disztribúciókba forrásból kelljen telepítened szoftvereket (kivéve gentoo - bár az nem tudom, népszerűnek számít-e) -
válasz
gyulank #28672 üzenetére
Nézd meg a config.log fájlban a fatal error v. error feliratú sorokat, abból láthatod, mely függéség hiányzik!
Abban a mappában találod, ahová kitömörítetted, a ./configure parancs kiadása után a bin mappában.Kiírja mondjuk ezt: most próbáltam felrakni, amit linkeltél
../test.c:2:20: fatal error: Python.h: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
compilation terminated.
['/usr/bin/gcc', '-MD', '-fno-strict-aliasing', '-I/usr/local/include', '-I/usr/include/python2.7', '-D_SAMBA_BUILD_=4', '-DHAVE_CONFIG_H=1', '-D_GNU_SOURCE=1', '-D_XOPEN_SOURCE_EXTENDED=1', '../test.c', '-c', '-o', 'default/test_1.o']
command returned 'Build failed: -> task failed (err #1): \n\t{task: cc test.c -> test_1.o}'Could not find the python development headersMég egyszer megkérdem én is, biztos, hogy nem a tárolóból akarod feltenni?
growler szaki szavaival élve, kicsit macerás!
-
growler
őstag
válasz
gyulank #28670 üzenetére
Ha a ./configure futás közben valamit nem talál, azt létre kell hozni.
Ha függőségi hibát dob, azt meg kell keresni a net-en könnyen telepíthető
formátumban, és telepíteni. Utána megint futtatni a ./configure-t.
(Lehet hogy ez után még több függőséget is hiányolni fog !...Mert pl.
ez a csomag (alkalmazás) nem a te telepített rendszeredre van optimalizálva.)
Ahogy lev258 is írja, nem a samba-val kéne kezdened az ismerkedést
ezzel a telepítési formával.
A másik: Az ilyen fordítás előtt, célszerű egy rendszer-visszaállítási
pontot csinálni...ha valami oknál fogva nem jutsz a végére, - egyszerűen
visszaállíthatod a próbálkozás előtti állapotot.
Ha eljutsz odáig hogy a make is lefutott (hiba nélkül) akkor a
sudo checkinstall-al telepítve, megtalálod ezt a csomagot a synaptic-ban
és ugyanúgy eltávolíthatod mint bármelyik másikat.(Nagyon macerás is lehet ez az egész !...Úgy-hogy nem véletlenül ajánlják
a (biztonságos) tárolókból történő - a rendszeredhez illő csomag telepítését. -
válasz
gyulank #28672 üzenetére
Oké, de én azt szeretném tudni, hogy hogy telepítsek mást amit így kell. Meg hogy töröljek.
Én erre válaszul tettem be leírásokat, amik segíthetnének a telepítéshez/eltávolításhoz. Nem értem, hogyan függ ez össze az Ubuntu és a samba verziószámával. Ezek az általános leírások nem változnak az Ubuntu minden kiadásával. Ha viszont nem akarod érteni, amit írunk neked segítségképpen, akkor ne értsd!
-
-
válasz
gyulank #28661 üzenetére
A linkelt oldalakon egész jól le van írva a tar.gz telepítése, amit growler szaki is leírt imént.
Épp, amit kérdeztél, ott van szerintem minden létező desktop disztró tárolójában, meg is néztem most, mert azt hittem az Ubiból hiányzik. ;-)
(#28663) tomtyi
Van valami érdekes az új kernelben? Igaz a Mint 18 tárolójában nincs benne, de épp 20 perce raktam fel. Bootkor kiír valamit a képernyő bal felső részében, de nem igazán láttam mi az (most lusta vagyok kiolvasni akárhonnan), működik minden.
(#28665) growler
Pont ezt az uuku-t kerestem, de nem találtam, mindegy, mert terminalból is települ az ilyesmi...
Igazából csak kíváncsi voltam, mert sűrűn előfordult, hogy a terminalos kernel frissítés után nem vált át az új kernelre. update-grub is volt -
growler
őstag
válasz
gyulank #28661 üzenetére
Ha a kicsomagolt és megnyitott fájlban látod hogy van configure,
megnyitás terminálban [link]
./configure [link]
És ha ez a hosszú sor hibajel / függöségi hiány nélkül lefut, - jöhet a:
make
Ha ez is hiba nélkül lefut:
sudo make install(Vagy: sudo checkinstall...de ehhez előbb telepíteni kell a "checkinstall" csomagot.)
-
lev258
veterán
válasz
gyulank #27831 üzenetére
A low-latency kernel szándékos?
Úgy láttam, volt egy felfüggesztés is menet közben.
Mivel az ifconfig szerint továbbra is volt IP címed, így nyugodtan kijelenthető, hogy nem a rendszer szakítja meg a kapcsolatot, mivel az nem szakad meg. A kapcsolat él, csak a másik oldal nem kommunikál. Ez lehet a router, vagy épp az AP-d. -
-
lev258
veterán
válasz
gyulank #27829 üzenetére
"de ha fel megyek a szöveg elejére nincs ott, amit beírtam, és közte sincs"
Nem értem, mit akarsz ezzel mondani. Amennyiben nem használtad még az említett parancsokat, illetve nem tudod, mit csinálnak, hogyan kell értelmezni, akkor mondd azt. Mert akkor tisztázzuk.
Live próba volt már? -
lev258
veterán
válasz
gyulank #27777 üzenetére
Én valószínűleg tudom (évekig ment egy ilyen alaplap testvére nálunk, azonos chipset-tel és valószínűleg azonos hálókártyával is). Baja nem volt semelyik Linux-szal, csak pár év múlva meghalt, sajnos a garancia lejárta után.
Ha akarod, bejelentheted, de ők nálunk is több információt fognak kérni ahhoz, hogy érdemben foglalkozzanak vele. Te pedig nekünk még a legalapvetőbbeket sem adtad meg. -
lev258
veterán
válasz
gyulank #27775 üzenetére
"Tehát érdemes lenne megnézni router nélkül kezdetnek. Aztán lehet nézni ifconfig-ot, dmesg-et, ..."
Csak úgy van értelme jelenteni, ha tudsz róla információkat adni (lehetőleg a megszakadás után közvetlenül).
Mi még azt sem tudjuk, miféle hálókártyád van. Akkor ők mit kezdjenek a problémáddal. -
lev258
veterán
válasz
gyulank #27754 üzenetére
Semmi sem biztos. Pár éve egy kolléga úgy járt, hogy a router-e időnként eldobálta a Linuxos kapcsolatot, de csak azt. Lecserélte, és mindjárt jó lett. Nem állítom, hogy nálad ez van, de azóta bármit elhiszek lehetségesnek.
Tehát érdemes lenne megnézni router nélkül kezdetnek. Aztán lehet nézni ifconfig-ot, dmesg-et, ... -
King Unique
titán
válasz
gyulank #26237 üzenetére
Erre elvileg a WinUSB való, de az újabb rendszerekben valamiért nem működik rendesen. Illetve az UNetbootin 494-es verziója használható még erre a célra.
Illetve milyen Windows? A 7-es korlátoltabb ilyen téren, de 8.1/10 esetén elég elvileg egy FAT32-re formázott pendrive-ra manuálisan rámásolni a kibontott ISO fájl tartalmát. Az utána jó esetben Legacy | UEFI módban egyaránt bebootol [link]. -
PlayMax
nagyúr
-
King Unique
titán
válasz
gyulank #25216 üzenetére
Milyen Windows, egy sima frissítés ilyet csinál? Én eddig csak a build upgrade esetén hallottam hasonló problémáról, illetve tapasztaltam. Aztán azóta ezzel a megoldással [link] csinálom és nem tesz be Linuxnak. Igaz ennél nincs GRUB, hanem a Windows rendszerbetöltője az alapértelmezett.
-
-
-
-
Rimuru
veterán
-
duo
addikt
válasz
gyulank #22055 üzenetére
szerintem ha ubuntu akkor csak LTS. a backport rendszere szerintem remek. a debianénál jobb. frisebb. (bár a debian is nagykirály felváltva használom őket, mindig netinstall-expert mode a telepítés.) de az ubuntu egy nagyságrenddel jobban össze van csiszolva. eddigi tapasztalatom szerint. A netinstallból összerakott ubuntu meg debian sebességű és gépigényű.
a köztes ubuntu kiadásokat hanyagolni szoktam. bár nem mai gyerek a gépem. ld adatlapom. -
lev258
veterán
válasz
gyulank #22055 üzenetére
Vagy ott az Alt+Tab.
Ha jól emlékszem, a múltkor is valami béta rendszert akartál használni; köztes kiadásoknál ennek végképp nincs értelme. Szerintem fél év nem sok idő, ki lehet várni. Annak, hogy ide megírod, nem látja hasznát senki, te sem. Ha valami nem jól működik, vagy zavar, ahogy működik, inkább csinálj bugreport-ot. -
Syl
nagyúr
válasz
gyulank #22059 üzenetére
>Majd később megint rákattintasz a fájlkezelő ikonjára, hogy előtérbe hozd, de megnyílik egy új, úgy ahogy szokott, és ez kerül előtérbe.
Nem tudom, de ez nem így szokott. Legalábbis nálam, 14.04-en ha már van megnyitva egy fájlkezelő, akkor ismételt rákattintásnál csak simán előtérbe hozza. Ha több példány van belőle megnyitva, akkor jön az "expose"
-
válasz
gyulank #20112 üzenetére
Nem csak azért lehet elérhetetlen egy webcím mert már nem létezik többé, hanem azért is mert valamilyen oknál fogva átmenetileg nem elérhető. Ez többször előfordult már az alaptárolók magyar tükörszerveivel is. Nem lenne éppen célszerű ilyenkor ezeket a tárolókat kivenni a listából.
Ergo nem, nincs olyan parancs ami internetkapcsolat hiányában kitörli az összes felvett tárolót. -
-
-
törölt tag
válasz
gyulank #19653 üzenetére
De, ezzel most már mindegy. Ha legközelebb leszel akármilyen hasonló helyzeten, akkor meg már nem ide másolod.
Ez az Eagle -- gondolom -- a telepítés során megadta, hova települ. Ha nem admin joggal futtattad, csak sima júzerként, akkor nagy eséllyel a saját /home mappádba települt valahova, így igen, csak le kell törölni a mappát.A 15.04-et azért ne használd, mert a fél éves fejlesztési idejéből alig telt el egy hónap! Most még nincs benne semmi rossz, de a fő újítások majd ezután kerülnek bele. Hidd el, nem fog tetszeni. Évekig csináltam virtuális géppel, hogy amint lehetett, felraktam a legújabbat. Sosem tartott ki a végleges verzióig.
-
törölt tag
válasz
gyulank #19650 üzenetére
Pl. egy programot a terminálból indítasz, és az előzőekhez hasonlóan hosszú vagy hosszabb log-ot akarnál megosztani, akkor azt nem a hsz-edbe másolod, hanem akármelyik ilyen oldalra, alul rányomsz a Paste! gombra, akkor aztán az keletkezett új oldalnak az url-jét másolod csak ide linkként.
-
lev258
veterán
válasz
gyulank #19650 üzenetére
Na ezért lenne jó, hogy tudd, mit csinálsz. Javaslom, hogy vagy maradj valamely jól kiforrott disztrónál, vagy építs saját rendszert (utóbbira vannak az Ubuntunál megfelelőbb disztrók). Úgy nehéz bármiben segíteni, ha kérdések és utánaolvasás nélkül mész a saját fejed után, aztán már te is elveszted a fonalat. Én 6 év Linux barátsággal sem tartom magam "guru"-nak, minden nap újat tanulok, sokszor épp mások kisegítése közben.
-
-
-
válasz
gyulank #19600 üzenetére
Nincsen visszafrissítési lehetőség, ez alapból ellentmondásos is.
Például azt tudod tenni ilyen esetekben, hogy készítesz egy visszaállítási pontot a kiinduló állapotról, majd ha meggondoltad magad, akkor pár percig hátradőlve várakozva visszaállítod a rendszert.
Ilyen fejlesztési stádiumban levő rendszerek esetében a napi szintű mentést egyébként is érdemes betartani, mert ami ma jó, az holnap könnyedén tönkremehet egy frissítéstől. A javításig pedig mégiscsak egy nagyjából működő rendszert kéne használni. -
válasz
gyulank #19595 üzenetére
A 15.04-es kiadás még erősen fejlesztési szakaszban van, egyáltalán nem érdemes komolyabban használni. A második béta kiadástól (március 26.) lehet értelme a váltásnak ha már nagyon izgulsz, de persze még akkor is több probléma jelentkezhet mint a stabil kiadás után (amikor még mindig rengeteg kisebb-nagyobb hiba van a rendszerben). A megfigyeléseim szerint az utolsó 1-2 hétben valami csoda folytán minden komolyabb hiba elhárul, és nagyjából használhatóvá válik a rendszert.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i7-2760QM I 8GB I 256SSD I Nvidia I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest