- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- MIUI / HyperOS topik
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
N0zer0
senior tag
Már pedig a GRUB-ot másképp nem pucolod le, csak ezzel a fixmbr fixboot megoldással. Vagy rajtahagyod a GRUB-ot, és beállítod, hogy az XP legyen alapértelmezett, így a GRUB ugyan marad, de elindítja az XP-t és sok vizet nem fog zavarni, legfeljebb esztétikailag nem szép, de a gép használható marad vele.
Azt a vinyát, amiről meg semmi nem kell, minden törlődhet róla, azt meg valamivel újraparticionálod (XP alól, vagy Windows install CD/DVD-vel, vagy Live Linuxszal), az új igények szerint (gondolom elsődleges NTFS partíció/k megy/mennek rá). Külön dd-vel nem muszáj ledúrni, csak ha szakértők elől akarod elrejteni, hogy mi volt rajta. Ha új partíciók vannak a HDD-n, akkor nem látszik a laikus szem számára, hogy mi volt rajta előtte, üres partíciónak/meghajtónak fog tűnni.
-
törölt tag
Bebootolsz XP-s teleptővel, valahol lesz Javítás opció, ott szerzel egy paracssort, és fixboot fixmbr.
Azt hiszem. Rég xp-ztem...
De meg is van a hivatalos leírás: http://support.microsoft.com/kb/314058/hu
Neked a "2. lehetőség" kell, és a két fent írt parancs.Szerk. Legközelebb a wines rendszernek hagyd meg a rendszerindítását, és a grubot a linuxos merevlemezre rakd. Így mindig az a lemez tud önállóan bootolni amelyik be van állíva a biosban a lista elejére.
Szerk2.: Ha így megvan az XP, akkor bebootolod, és Sajátgép-> jobb klikk-> Kezelés-> Lemezkezelés alatt törlöd a linuxos partciókat.
-
Félig vicc volt, mert természetesen ez tényleg mindent töröl, hiszen nem csak a GRUB, de a partíciós tábla is megy a levesbe. Így újraindítás után full üresnek fognak tűnni a vinyók.
Fogsz egy XP telepítőt, rendbe teszed a rendszerindítást vele, az kiszedi a GRUB-ot az MBR-ből. Aztán elindítod az XP-t, és a lemezkezelőben törlöd a másik, Linuxos vinyót. -
Így az XP is ugrik! Értelmezd, amit javallottak, nekem úgy jött le, hogy az egyik HDD- n az XP maradna.
törli az összes háttértárolóról az összes adatot
dev/sd[a-z] ez A-tól Z- ig fedi az összes vinyódat.
(#16478) Kendek
/dev/sdx ha az x helyére a megfelelő vinyó betűjelét rakom, akkor csak azon hajtja végre, ha jól értem.
-
-
stopperos
senior tag
Ez a firefox indulás nem hiba, hanem feature. Ha rámész a kijelentkezésre, az ablak alján van egy munkamenet mentése xubuntu-ban.
Én nagyon szeretem, mert ha kikapcsolom a gépet, akkor kb azokkal a programokkal indul el ahogy hagytam. Nekem audacious, firefox, thunderbird. Persze van idegesítő része is, pl ha pdf-et olvastam, akkor csak az üres evince jelenik meg, vagy libreoffice esetén is hasonló. A megnyitott fájl nem kerül letárolásra.2 újraindításból ki tudod gyomlálni: 1) becsuksz mindent, majd elmented így a munkamenetet kilépéskor. 2) újraindítás után kikapcsolt mentéssel is megint újraindítasz.
-
Na bassz, nem jó adatlapot néztem.
Akkor abban amid neked van, így főleg nem tudom, hogy mit lehet állítani. De ha belehet, akkor mindenképpen érdemesebb, minthogy még egy plusz programot használnál rá az Ubuntuban. Asztali gép esetében pedig szinte biztos, hogy ez állítható. -
_Dumber_
őstag
Tényleg nézz utánna pár dolognak.. megéri..
A /home/Usernév könyvtárban tárolja a userhez tartozó ÖSSZES beállítást . beleértve a kinézetet is. -- A linux már csak ilyen, ugyanis a usernek CSAK oda van írásjoga alapesetben .. és ez így jó.
Ha erre a telepítéskor rátalál a telepítő akkor azt NEM változtatja meg. Ezért van az, hogy egy tiszta telepítés esetén is a kinézet ugyanonlyan marad mint előtte.
Ez nagy előny ha egy szépen beállított és bekonfigurált rendszer összefo**a magát és fel kell rakni egy új telepítést, de a kinézet ugyanolyan kell hogy maradjon.Ha nekem most kellene egy kinézetre is tiszta új linuxot felraknom, és lenne már egy külön /home , akkor a következőt próbálnám meg:
1. Linux telepítése, de NEM csatolok KÜLÖN /home -ot.
Ekkor felteszi a telepítőt készítők által megálmodott kinézetet.
2. Az első boot után a telepítő által felrakott /home tartalmát BELEmásolnám a régi /home könyvtárba.
Ezzel felülírom az összes config filet, de a DATA tartalmakat nem érintené.
3. Felcsatolom a már ismert módon a külön /home-ot az fstab-ban, majd újraindítás.Persze nem minden esetben jön ez be (elég kivételes esetben nem szabad így megcsinálni), de szerintem nálad működne.
-
Fritz Teufel
addikt
Nálam így néz ki a helyzet:
swap: 4 GiB
system: 70 GiB <-ebből majd visszaveszek, mert teljesen felesleges
home: 364 GiB < ez NTFS (sosem lehet tudni)A holmimat a home meghajtón tárolom, így az nem érintett, ha esetleg disztrót cserélek. Rendszert, csak tiszta telepítéssel érdemes feltenni, különben mint most nálad is, később biztosan mókolni kell. Ha meg esetleg bonyolítani akarnék valamit (tervben is van), akkor a Linux /home-ot ki is linkelhetném az NTFS meghajtómra és akkor a linux system-nek a világ végéig elég lenne 4 GiB is.
Az összes, Windows alatt létezett meghajtómat (Torrent, Filmek, Zene) az NTFS partíción kötetekbe rendeztem azt' jónapot.
Ez persze csak egy példa, nem kell így eljárnod. Gondoltam mutatok egy példát, hogy hogyan lehet rendet tartani a gépen és a fontos adatokat függetleníteni a rendszertől. Éppen azért hozunk létre partíciókat Windows alatt is, hogy függetlenítsük a rendszertől. A tiszta telepítés nálam még ismeretlen disztó esetén is körülbelül max. 25 perc alatt megvolt. Beállítani, belakni más kérdés. -
B@ldrick
aktív tag
Azzal hogy leformáztad a /-t neked csak xfce desked van telepítve. De minden felület, progi a /home-ba teszi a beállításait. Pucold ami nem oda való ./mappa. Az hogy ilyen szétcseszett lett az xfce-d a home-ban lévő korábbi telepítésidből maradt pötty* konfigfáljok okozzák szerintem (xsession és társai).
-
God Vazzeg
veterán
Legegyszerűbb? Telepítéskor a mostani home particiódat csatolod a /home alá, és kijelölöd formázásra. Voalá.
Kicsit vicces, azt feltételezni hogy nem értjük mit mondasz. Értjük, csak te nem érted mit mondunk, és hogy hogyan lehet megoldani. Rendszergazda jogokkal tudsz egyébként törölni legegyszerűbben
-
válogasd ki a dolgaidat. vagy rakd akár egy olyan mappába a gyökérben amit mindig fel fogsz ismerni. utána mindent törölj. és végül már tényleg azt a disztrót tedd fel amelyiknek tetszik a felülete. én követni sem tudom, hogy miért van ez a kavarás a felületekkel. az lejött hogy valamelyik már tetszik. na azt a disztrót tedd fel amelyikben az az alapértelmezett. és utána ne telepitgess felületet, mert csak kavarás lesz belőle. ez anno nagyon ment. én is sokat szórakoztam velük, de újabban nekem is mindig csak a probléma volt ebből. én unityzek. nekem az tökéletesen bevált, ergo ubuntu.
ha kde kell kubuntu, ha ...ha megvan a rendszered végre, majd telepits egy virtualboxot és azzal próbálgasd a disztrókat. akkor az alap rendszered nem cseszed szét. nem is kell a particiokkal bajlódni. és ha már egy másik rendszert nagyon megkivántál, gondold át még 100x és csak akkor telepitsd fel
szerintem xfce azért van mert azt is felraktad a gépre a xubuntuval. csak a xubuntuban az xfce rá van szabva a disztrókészitők izlésére. azaz az alap xfce felület is elérhető a testreszabott mellett. ugy emlékszem, hogy bejelentkezésnél mindig az utolsó felületet ajálja fel először. az xfce lehetőség elfér szerintem.
-
BoB
veterán
Most már nem biztos hogy jó ötlet törölni.
Install előtt LiveCD-vel megnyitsz egy fájlkezelőt (thunar xubuntu-nál), és azt a partíciót amit home-nak használsz. Beállításoknál kéred hogy a rejtett fájlokat és mappákat mutassa (asszem ctrl+H a bill kombó).
Törölsz mindent ami tudod hogy nem a Te akármid. (kép stb)
-
baromi egyszerű az egész.
linuxnál csak 1 "merevlemezt" látsz. ez a /
ezen belül van minden. persze fizikailag lehet 50 winyo is egymás mellett a gépben, 1 darabank fog látszani pl ha felcsatolsz egy második winyot az egy mappaként fog látszani ott ahova felcsatoltad a / alatt valahol.
az hogy a fájlkezelő külön megjelenit pl a pendriveokat és a merevlemezeket az oldalsó sávon az ne zavarjon meg. mondjuk kényelmes, nem kell keresgélni.
telepitéskor a telepitőnek add meg a régi "home" particiodat, vagy vinyodat, ugymint "/home". a formázást meg ne pipáld be.
telepités után a login neved alatt lesznek a dolgaid a /home könyvtárban. ha más login neved volt korábban akkor lesz 2 vagy több loginnevű könyvtár és ott lesz valahol -
stopperos
senior tag
Mert nem tudja a live rendszer, hogy az a home-od. Te mondod meg, hogy mit hová csatoljon.
Nálunk a szerveren ezek mennek: df -TH
Fájlrendszer Típ. Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/sdd1 xfs 50G 12G 39G 24% /
none tmpfs 4,1k 0 4,1k 0% /sys/fs/cgroup
udev devtmpfs 4,2G 13k 4,2G 1% /dev
tmpfs tmpfs 836M 812k 835M 1% /run
none tmpfs 5,3M 0 5,3M 0% /run/lock
none tmpfs 4,2G 0 4,2G 0% /run/shm
none tmpfs 105M 0 105M 0% /run/user
/dev/sdc2 xfs 996M 34M 962M 4% /root
/dev/sdc3 xfs 2,0G 86M 2,0G 5% /var/log
/dev/sdc5 ext4 486G 284G 197G 60% /srv
/dev/mapper/vg_koli-lv_multiplex ext4 3,1T 2,2T 938G 70% /srv/ftp
proxy.koli.lan:/koli-home fuse.glusterfs 486G 284G 197G 60% /mntVan itt rendes paríció, virtuális csatolások, hálózati csatolások, lvm2-ben kezelt lemezek. A felhasználó úgy látja, hogy minden elérhető a / gyökérkönyvtár alól egy Unix típusú rendszerben, és nem akar foglalkozni azzal, hogy ezt most másik lemezen van vagy egy másik gépen. Az operációs rendszer szépen elintézi a háttérben a különbözőségeket.
-
törölt tag
Persze, hogy nem látta home-ként. Hiába ugyanazon a gépen fut, ami cd-ről fut az akkor is egy másik oprendszer.
És senki nem mondta meg neki, hogy mit csináljon a partíciókkal. Azaz felcsatolta a live lemez oda, ahova általában fel szokott csatolni bármit.
Emiatt nem láttad a live lemezen a home/neved alatt a cuccaidat. Viszont a fájlkezelőben kettővel több meghajtónak kellett lennie valamilyen néven. Az egyik a telepített rendszered / partíciója, a másik meg a /home-od. -
B@ldrick
aktív tag
Nem akarok belevauzni de szerintem kezd előlről. Korábbi gparted képeden van egy 20GB, egy 2-es swap és az 128-as ext4 particiód.
Namost:
- elindítod a 14.04 xubi telepítőt, ott választod az egyéni telepítést
- kiválasztod a 20-ast (sdb1): ext4, /-nek csatolja és a formázást bejelölöd
- kiválasztod a 2-est (sdb5): swap-nek csatolod
- kiválasztod a 128-ast (sdb6): ext4, /home -nak csatolja és ne formázza
- grub pedig az sdb-re kerüljön ha nincs más vinyód, rendszered -
BoB
veterán
A múltkor is azért futottad a köröket mert nem tiszta neked hogy működik linux alatt a csatolás, fájlrendszer.
Tehát csak röviden:
A linux fájlrendszerbe csatolni kell azokat a partíciókat, amelyeken Te dolgozni akarsz (érted a fájlokat látni akarod rajta) Ennek van egy csatolási pontja, ami egy mappa valahol a fájlrendszerben. Pl.. /mnt
Ha csatolom az 1GB-os vinyómat a /mnt könyvtárba, akkor abban a könyvtárban lesz a vinyó tartalma. Ez a csatolás nem a vinyóra "íródik rá" hogy te /mnt vagy ezentúl. Mint ahogyan a /home sem. A működő linux rendszernek van megadva hogy ezt a vinyót ide vagy oda csatold.
Ezért egy másik linux rendszer azt nem tudja hogy x vinyó hova volt csatolva korábban. Az csak annyit lát hogy van egy 1GB-os vinyó.
Nem tudom így érted-e. Pár alap dolognak nem ártana utánna nézned.
-
Fritz Teufel
addikt
joecontra: nálam is zárlat lehet szerinted? Többen is jelezték ugyan ezt a problémát az Ubuntu 14.04-el kapcsolatban. Ennyi zárlatos gép lenne? Egyébként gondolod, hogy a zárlatot képes lekezelni egy operációs rendszer? Én nem ezt tanultam és mint minőségbiztosító mérnök, ilyen még nem láttam...
-
kriszpontaz
veterán
A Thunderbird alapból kezeli az RSS-t.
-
stopperos
senior tag
A rendszer tartalmazza a kde felületet is. Minden olyan csomag, amit telepítesz az a rendszer részét képezi. Így mentésre kerül. A home könyvtárad, mivel más partíción van, alapból nem kerül mentésre, de ez az egyéni beállításaidat és adataid tartalmazza. Gondolom erre is van mentési lehetőség, de a programot amit használsz azt nem ismerem.
-
_Dumber_
őstag
nos.. be lehet állítani, de kérdés megéri e ezt most Neked.
Jelszó kérés nélkül nem fogja felajánlani a felület választást sem.
Ha meg tesztelni akarsz akkor maradni kell a jelszó ablaknak.Ha meg le akarod törölni a KDE-et , először a régi Unitis ubuntut kell kiválasztani és azon keresztül kell törölni.
Utánna azon kiválasztani a automata bejelentkezést -
törölt tag
-
stopperos
senior tag
A kubuntu-nál lehet állítani hogy a vizuális megjelenítésekhez milyen gyorsítást használjon. Szerintem alapból szoftveresen van, azért olyan lassú. Azt hiszem a 12.04-ben még benne van az OpenGL 1-es gyorsítás, ami neked kell. Válts át, és próbáld úgy.
Teljes desktop környezetek eltávolításában szerintem a google tud majd segíteni, mert van pár olyan kulcs csomag amit ha eltávolítasz, akkor mindent visz. Illetve ehhez kapcsolódóan, a sudo apt-get autoremove nem ad ki egy halom csomagot? Mert elvileg ha leszedted a kubuntu-desktop csomagot, akkor minden csomag, ami annak nyomán települt automatikusan, azokat fel kellene kínálnia eltávolításra. -
_Dumber_
őstag
Azért kérdeztem, mert valami LXDE, vagy Lubuntut emlegettél? Olyasmi rémlik..
Lubuntuhoz képest az Origin Ubuntu egy tehervonat, meg más a koncepció is...
Nem mondom, hogy ez-vagy az jobb vagy rosszabb... a célközönség más.
Gyenge gépre próbáld ki a XFCE felületet. Fel kell tenni erre az Ubuntura ami a gépeden van.
sudo apt-get install xubuntu-desktopHa bejön, akkor javaslok egy clean installt a Xubuntu iso-val. (persze /home marad)
Szerintem teljesítményéhségben a következő a sorrend:
Lubuntu (LXDE), Xubuntu (XFCE), Kubuntu (KDE), Ubuntu.
Közöttük (talán XFCE szintjén ) elhelyezhető a Mint - CinnamonÉn már rég leszoktam a *buntu vonalról, de kezdőknek szerintem tökéletes (én is ott kezdtem)
-
törölt tag
Akkor talán még ez: MATE 1.6 RELEASED, INSTALL IT IN UBUNTU [GNOME 2 FORK]
-
_Dumber_
őstag
most mi van fent? Origin Ubuntu?
Mert ahhoz képest minden csak gyorsabb lesz
A leírt KDE paranccsal kapsz egy KDE windows managert, sok új programot és az alapártelmezetteket is kicserélheti.
Azért írtam, hogy "..heti", mert pl pont a böngészőt nem biztos, hogy ki is fogja. Illetve a régit semmiképpen sem törli le, de az alapértelmezést kicserélheti. (amit persze egy mozdulattal visszaállíthatsz).Ja... a régi programokat semmiképpen sem törli le, úgyhogy bátran próbálkozz.
-
törölt tag
-
törölt tag
"Telepítés közben nem fogok tudni feljönni."
Miért is nem? A LiveCD/DVD/USB-nek pont az az egyik előnye: először a live rendszer indul el, kipróbálhatod a hw-elemeket, böngészhetsz. Utóbbi fícsör miatt a telepítés közben is böngészhetsz, tehát ide is feljöhetsz. Kábeles netet bedugod vagy a wifi-re mész, jelszó megad, és megy a net. A telepítéshez is kell, úgyhogy ez nem lehet akadály.Milyen két gépről? Hol volt szó eddig két gépről? Avagy mit számít, hogy két gép van? Egyszerre kettőre úgysem telepítesz.
-
törölt tag
Most egy (akármilyen)buntu van a gépeden, nem? Mivel nem számít, telepíted-e újra vagy sem, javaslom, hogy telepítsd ÉS KÖZBEN gyere ide fel, és úgy csináld, hogy közben kérdezel!
Nyilván live rendszert indítasz (*buntu kipróbálása...), és mikor felállt, akkor először feljössz ide a fórumra, utána indítod az asztalról a telepítőt. -
törölt tag
Értem. Ez az egy évvel ezelőtti itt nem látszott.
Ezzel együtt a cd-ről telepített upgrade felesleges volt. Simán upgrade-elhettél volna rendszeren belülről, utána felrakhattad volna a X/Lubuntuhoz kellő, és leszedhetted volna a nem kellő cuccokat. Csatolni semmit sem kellett volna. De ha már telepítetted, akkor meg a csatolás nem bonyolult, én is most csináltam (két hete?, amikor kijött a 14.04), amikor újraraktam. Ugyanaz a felhasználónév, simán, formázás nélkül becsatol a /home alá, újraindít, és minden megy.
De: szintén akkortájt raktam egy Asus Eee PC 900-ra is, két kicsi SSD, az egyikre a /, a másikra a /home, a /usr és a swap, simán megvolt. Tehát a másik lemezen lévő /home sem gond, és nem csak azért, mert frissen telepített.Bár ahogy nézem, nagyon elfajultak a dolgok.
-
_Dumber_
őstag
jobbat tudok..
nyiss egy terminált..írd be:
mkdir ~/teszt
utánna nézd meg, azzal programmal aminek a képernyőképét felraktad, hogy ezt a könyvtárat hová tette (egyébént az a filekezelő
)
Gyanítom, hogy fel van csatolva a home jól, de mivel külön partíción van ezért csatolt meghajtóként IS látja .. (mindegy, hogy helyesen vagy helytelenül van csatolva, akkor is jó kell látni külön meghajtóként)..
Mondanám, hogy gyere át privátba, mert így összeszemeteljük a fórumot, de délután nem biztos hogy itt leszek...
-
_Dumber_
őstag
A nevedet azért kérdeztem, mert a /dev/sdb6-os lévő /home könyvtár akkor lesz csak jó, ha a mostani neved megegyezik az ottanival...
ctrl+o..
de ne azt válaszd, hanem a ctrl+x-et és a mentésre válaszolj yes-vagy igennel (angol vagy magyar?)(próbálom szájbarágósan, de azért olvasd is el amit írok
)
-
-
_Dumber_
őstag
- indítsd el a linuxot.
- mikor felállt a rendszer nyiss egy terminalt.
- sudo nano /etc/fstabmegkeresed azt a sort amiben a temp és a / felcsatolása található
(nálam:
UUID=3cf85619-6020-4c26-87d2-0587ba6e8696 swap swap defaults 0 0
UUID=0ce65dd5-68bb-4152-987c-272f147d472d / ext4 rw,relatime,data=ordered 0 1
)utánna beírod:
/dev/sdb6 /home ext4 defaults 0 2
lemented (ctrc+x, és yes/igen a mentésre)
újraindít.. örül - remélhetőleg
szerk:
a linkelt fstab esetén ráálsz a végére, nyomsz egy entert, majd beírod a sort amit írtam .
A VÉGÉNY NYOMJ EGY ENTERT, HOGY LEGYEN ÜRES SOROD !!!)
majd ment--- etc..etcszerk2:
a geditet rootként indítsd!!!szerk3:
estleg a /dev/sbd6 helyett írhatod a "UUID=<és ide az a számsor ami a gpartededben a /media/ után látszik>
-
Ha eddig a kiterjesztett helyén állt a /home alá csatolt partíciód, akkor attól tartok, hogy minden adatod törlődött róla és nincs is miről beszélni. Ha a /media/<UUID> csatolási pont alatt megtalálod a Systemback könyvtárat, akkor viszont mégiscsak megvan, és egyszerűen csak be kell azt tallóznod a Systembacknek, hogy lássa a visszaállítási pontot. Ezt nem tudom ennél jobban elmagyarázni, a tárolási könyvtár megváltoztatása nem bonyolult. Azt is tudod, hogy mi volt a régi hely, és azt is, hogy most hol van. Nem látom a problémát...
-
stopperos
senior tag
Bocsi, nem olvasok vissza. De ugye tudsz live környezetet indítani? Mert onnan ezt meg lehet javítani. (Előbb egy grub-ból indított recovery módon járt az eszem, de az lehet kicsit sok.)
Kb annyi kell, hogy live-ról indítasz. Felcsatolod a 20 gigásat és a régi home-od. A 20 gigáson megnyitod az fstab-ot, és a végén hozzáadszt egy sort a home-odnak. Az UUID-t tudod, mert már felcsatolódott a /media alá (terminálban egy ls /media). Majd a 20 gigáson törölni kell a home tartalmát, magát a könyvtárat ne. (ez megszabadít az új rendszer home tartalmától).
A felhasználói jogokkal lehet lesz gond, lehet nem. Azt újraindításkor tudod meg, de lehet javítani egy paranccsal. Ha egy felhasználó van a gépen, akkor velószínűleg az 1000-es számot kaptad meg, és az egyezik a korábbival, így nem lesz gond. -
A Systemback rendszer-visszaállításához nem kell, hogy ugyanolyan partíciókiosztásod legyen. Indítsd el a rendszert, csatold a visszaállítási pont partícióját valahová (/media vagy /mnt), majd tallózd be neki, hogy lássa. Utána csinálj egy teljes visszaállítást automatikus beállításokkal. Így a GRUB-ot oda fogja újratelepíteni ahol a gyökérfájlrendszer is van.
-
törölt tag
Ha jól látom, 4-5 napja raktad fel az első Ubuntut.
Feleslegesen upgrade-eltél, mert simán rakhattad volna fel egyből a 14.04-et. Ezen belül még a livecd-ről való "upgrade" meg még feleslegesebb volt. A telepített 12.04-en belül egy alt-F2
gksu update-manager -d
és ez megtette volna, amit akarsz. Most olvastam végig a sort.
Ha a 14.04-nél tartasz már, akkor célegyenesben vagy. Felrakhatod a teljes Lubuntu desktop felületet, vagy csak az LXDE-t (jóval kevesebb felesleges programot rak fel, pl. ha az alap Ubuntu felment, akkor már van Libre Office-od, így a Abiword és a Gnumeric felesleges). Ha meg fent van a szükséges minimális felület, leszedheted a többi, már nem kellőt (persze, enélkül is leszedheted, de akkor csak a konzol marad
), így kevesebb helyt foglal a gépeden.
Mielőtt bármit csinálsz, egy képernyőképet tölts fel ide a GParted-ről, minden lemezről! Ha van hdd-ről induló rendszered, akkor azon belülről indított GParted-ről, ha nincs ilyen rendszered, akkor LiveCD-s GParted-ről. Addig SEMMI MÁST NE CSINÁLJ!
-
Tényleg utána kéne olvasni, ha nem érted, mit csinálsz, akkor nem is lesz jó.
Ezt szoktam önreklámozni, ha Kubuntu is, a telepítés menete és az alapfogalmak azonosak -
_Dumber_
őstag
A már meglévő /home-ot úgy tudod csatolni, hogy a telepítéskor "kézi particionálást" válasszál, és ott jelölöd ki, hogy melyik hogyan csatolódjon.
Egyre figyelj ! Míg a /-t MINDENKÉPPEN le kell formáznod, addig a /home-ot TILOS !Érdemes először mindent kipróbálni virtuális gépen, és ott mindent kézi beállításon felrakni. Hamar rá fogsz jönni, hogy mi kell automatikusan és mi kézin a Te igényeidnek. - ( bár látom, hogy neked gyenge géped van, arra meg nehéz a virtualbox-ot rákanyarítani
)
Én soha nem bízom a telepítőre a particiókat, mert nagy meglepetést tud okozni. Volt olyan, hogy szűz virtuális gépet képtelen volt rendesen particionálni automata módban. (ha jól emlékszem akkor a 13.04-es ubik voltak ilyenek)
-
"Na de ahogy nézem a linket,az alapján nem xubuntu ment volna fel,nem?"
upgrade to the latest version of Xubuntu? A link nevében is benne van, de http://docs.xubuntu.org/1404/migrating-upgrading.html#upgrading itt is látszik, hogy az XUBUNTU !
Javallottam már sok mindenkinek, neked is, aki gyengébb gépre problémamentes és jól kinéző gyors rendszert akar:
Manjaro XFCE Arch alapú, így igen stabil és gyors. Elfelejtheted ezt a mondatodat is: Nincs nekem semmi bajom a xubuntuval,csak az hogy semmi nem működik
Nekem MINT 16 mellett ez is fenn van és soha semmi gondom nem volt vele.
Szerintem ezt próbáld ki! Pucold le az ubikat, de a systemback fájlt azért őrizd meg!
"A home-ott a telepítő választotta le,amikor frissítettem xubuntura. Akkor most 12.04 telepítéskor hogy tudom csatolni a home-ot?"
Így sehogy, azt hittem külön /home partíciót hoztál létre. -
Azért nem vagy elégedett, mert kapkodsz, ideges vagy. Így teljesen összekutyultál mindent, amit össze lehet.
Ez, amit végül csináltál ez alapján néhány gombnyomással a jelenlegi rendszeredről is működött vona és még a GRUB- ot se kutyulja meg: How can I upgrade to the latest version of Xubuntu?
Furcsának tartom, hogy az Ubuntusok ezt nem javasolták neked itt az Ubis topicban. Én most pillantottam rá a Xubuntu honlapjára, a MINT- ben nincs ilyen frissítési lehetőség, ezért szurtam ki.
Nem ártott volna átolvasgatni neked sem a Xubi dokumentációját, ilyen esetekben kötelező! Lehet, hogy így pár nappal később jelenik meg a frissítési opció, mint ha letöltenéd a legújabbat, de ez sem váletlenül van így.Döntsd el, mit szeretnél pontosan elérni célként, olvasgasd a dokumentációkat és ha valamit nem értesz pontosan, arra kérdezz rá itt. Most egyből az elején jól összekutyultunk többféle ötlettel, mert nem volt kedved jobban utánaolvasni és igazából szükséged se volt a váltásra, csak kíváncsi voltál.
Egyszerű egyébként a feladat:
Most live cd-ről indítva le kell pucolnod a disztrót tartalmazó partíciót és feltelepíted a 12.04-et, csatolod hozzá a /home- ot és olyan lesz, mint volt. Ha mégsem, akkor ott a Systemback, visszaállítod azzal a rendszert.
Ha minden OK, akkor, ha szükséges, a fenti leírás alapján frissíted 14.04- re! -
-
-
Sajnos az error mittudoménra nem tudunk mit mondani, arra még csak rá sem lehet keresni. Ha a gép nem kapcsol be, akkor az nem a GRUB vagy az operációs rendszer hibája. Mondjuk azt nem értem, hogy akkor hogyan tudnád még egyszer újratelepíteni.
Nekem speciel UEFI-m van, és akár kézileg is bepötyöghetem az UEFI Setupba a betöltendő grubx64.efi fájl helyét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Milyen autót vegyek?
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- SSD kibeszélő
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen videókártyát?
- Okos Otthon / Smart Home
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- E-roller topik
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- DELL Universal Dock D6000 dokkolók, RTX Legion Pro laptopok 4 év Lenovo garanciával, licencek
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest