- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Magisk
- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Milyen okostelefont vegyek?
- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Apple Watch
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
válasz
szundybence #19239 üzenetére
Igen, kicsit félreérthető. Úgy már egyértelműbb, hogy olyan letöltésvezérlőt keresel, amiben van lehetőség beállítani/megadni prémium (fizetős) accountot is a különféle letöltős oldalakhoz (tehát van login/pass a "prémium sebességű" szolgáltatáshoz, letöltéshez).
-
válasz
szundybence #19237 üzenetére
Mármint arra gondolsz, hogy te mindenképpen fizetni szeretnél érte, vagy arra, hogy az ingyenes megoldások sz@rok? Előbbire legalább ott van az adakozási lehetőség.
-
válasz
szundybence #19232 üzenetére
Ha a Systemback segítségével akarod megoldani, akkor kelleni fog egy kisebb partíció (minimum 300 MiB) a /boot csatolási pont alá a 2.0-ás penről (+ az UEFI-hez is ha az van, az egy 100-as a /boot/EFI alá), a többi meg mehet a másikról. Kb. így néz ki a dolog.
-
válasz
szundybence #19230 üzenetére
Hogy USB2 vagy 3 szabványú, az nem érdekes. Bármi mást be tud bootolni az a gép az USB kártyáról? BIOS felimseri az USB3-as portba dugott pendrive-t, mint HDD, látod a boot sorrendben? Ha ez nincs meg, akkor nem érdekes.
A Kendek féle 2 pendrive-os műsort akartam én is javasolni, az működhet.
-
válasz
szundybence #19230 üzenetére
A /boot könyvtár alatt találod a Linux kernelnek azt a részét ami alapból és teljes egészében betöltődik a központi memóriába. Ahhoz, hogy működjön a dolog, ebben kell lennie a vezérlőhöz és az eszközhöz drivernek, kezelnie kell a partíciós táblát és a fájlrendszert. Ha mindez megvalósul és látja a rendszer partícióinak többi részét, akkor betöltődhet a rendszer. Nyilván ha bármi feltétel modulban van a root fájlrendszern, már nem fogmenni a dolog, és a GRUB kiírja, hogy a root partíció nem található.
Vagyis itt nem a boot-szektorrol van szó, a lényeg a kernel betöltődésén van. -
válasz
szundybence #19225 üzenetére
Alapesetben működik a dolog (én már igen sokszor véghezvittem mert nekem van Ubuntum külső vinyón), de nyilván egy külső vezérlővel ami nem deríti fel az eszközt a számítógép bekapcsolásakor, nem fog menni. Ahhoz már előbb be kell tölteni a kernelt (az felderíti az eszközt, látni fogja a partíciókat), vagyis telepített rendszer esetén külön '/boot' partícióra van szükség ami bootolható. Igazából sebességben ezzel sem vesztenél semmit még akkor sem ha az egy pendrive lenne 2.0-ás USB-n.
-
válasz
szundybence #19225 üzenetére
Hm, külön kártyáról nem 1000% hogy mennie kell :S
-
fradi81
veterán
válasz
szundybence #19219 üzenetére
Hali
Miért nem indulna pendrájvról?
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #19119 üzenetére
Ha nincs kérdés, az pozitívumnak is tekinthető.
-
voyager4.4
senior tag
válasz
szundybence #19099 üzenetére
xfce már sok lesz
-
N0zer0
senior tag
válasz
szundybence #19089 üzenetére
Arról meg úgy olvastam, hogy a webes rész Firefoxban megy, Chrome-ban nem. Ott talán meg tudod nézni az egyenleget. Egyenlegen kívül még milyen beállítás hiányzik?
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #19087 üzenetére
Az ő honlapjukra gondoltam. Az én értelmezésemben van egy böngészőben használható felületük (nem próbáltam).
[link] A mobilos alatti két sor. -
lev258
veterán
válasz
szundybence #19085 üzenetére
Amúgy ha jól értem, Linuxhoz valami webklienst ajánlanak.
-
N0zer0
senior tag
válasz
szundybence #19082 üzenetére
Ezt így most nem tudom, mert nem használom egyiket sem, de ilyen beállításokat kéne keresni:
SIP port : 5060
Registrar : sip.freevoipdeal.com
Proxy server : sip.freevoipdeal.com
Outbound proxy server : leave empty
Account name : your FreeVoipDeal username
Password : your FreeVoipDeal password
Display name/number : your FreeVoipDeal username or voipnumber
Stunserver (option) : stun.freevoipdeal.com
KPhone alatt pl. a File menü Identity menüpontjában lehet ezeket beállítani, de biztosan be lehet a többi programnál is.Arra viszont valóban fel kell készülni, ha még működik is, tudsz valamelyikkel telefonálni, akkor tényleg előfordulhat olyan, hogy pl. egyenleget vagy hasonlókat nem fog írni.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #19082 üzenetére
Valószínű, hogy a te esetedben nem a Wine+internet a gond, hanem a Wine+program.
-
N0zer0
senior tag
válasz
szundybence #19078 üzenetére
A FreeVoipDeal oldalán régebben azt írták, hogy nincs linuxos kliense. Állítólag Wine alatt nem megy. Vagy böngészőből használod, vagy állítólag jó hozzá bármelyik linuxos SIP kliens: Blink, Emphaty, KPhone, PhoneGaim. Van még egy rakat, de nekem ezek tűnnek szimpatikusnak. Nem használok ilyet, de ellenkező esetben ezekkel próbálkoznék.
-
N0zer0
senior tag
válasz
szundybence #19073 üzenetére
Szerintem a frissítések csomagkapcsolását cseszték el. A frissítéskezelő megtalálja a FF újabb verzióját (ami alapból angol nyelvű), de valami verziószámozási mizéria miatt nem tölti le hozzá a magyar nyelvi csomagját. Jelezd Ubuntuék felé, ha Ubuntud van.
A Wine témájához: nekem csak egy Windows-alkalmazásom volt régebben, ami netet használt Wine alatt, de az magától működött, úgy emlékszem, hogy semmit nem kellett hozzá állítgatni vagy tákolni. Egyszerűen csak alapból ment. Amúgy konkrétan melyik alkalmazásról beszélünk? Hátha alkalmazásspecifikus a dolog.
-
törölt tag
válasz
szundybence #19071 üzenetére
Akkor viszont nem értem, miért akarja eltávolítani. Mondjuk azt sem, nálam miért rakja ebbe a kategóriába.
-
N0zer0
senior tag
válasz
szundybence #19058 üzenetére
Szerintem ezzel vírusirtóval teljesen feleslegesen szopatod és égeted magad. Hivatalos csomagtárolóból kell telepíteni, és ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor gyanús külső oldalakról származó .deb csomagot nem telepítesz. Ha egy csomag nem jó, akkor meg el kell távolítani szintén a csomagkezelővel (apt-get remove --purge), nem nagy kaland.
Ha zavar, hogy a Firefox visszavált frissítéskor angolra (ez sokakkal megesik), akkor letöltöd a rendszeredhez a magyar nyelvű FF binárist a Mozilla oldaláról vagy FTP-jéről, felteszed kézzel egy könyvtárba, onnan használod, onnan magától frissül, csomagkezelőtől függetlenül, ahogy Windows alatt, és végig magyar nyelvű marad. Én is így használom, de nem azért, mert nem felelne meg a csomagkezelőben található Firefox stable, meg nem a nyelv miatt (úgyis eleve amerikai angol, azaz lokalizációmentes alapváltozatot használok), hanem mert FF alfát (Aurora, újabb nevén Developer Edition) használok, és az nem található meg a csomagkezelőben.
Linux alatt legfeljebb ilyen parancssori (terminálos, konzolos) passzív vírusirtót szoktak néha lefuttatni, azt is csak azért, ha vannak anyagaid windowsos gépekről (futtatható és MS Office-os állományok), akkor ne tárolj windowsos vírust, ami a linuxos gépre veszélytelen, de aztán esetleg újra feleslegesen átviszed windowsos gépekre. Még ez sem kötelező, és áthidalható azzal, hogy nem tárolsz windowsos szarokat, mert minek.
A Linuxnak pont ez az előnye, hogy nincs alapból rendszergazdai jog, megbízható forrásból lehet telepíteni, és nincsenek vírusok, ha vannak, akkor a frissítések miatt és a disztrók különbözősége miatt gyorsan működésképtelenné válnak egy-egy disztrón, vagy rendesen frissített rendszeren. Kicsit olyan Linux alatt GUI-s, aktív vírusirtót használni, mint ha Trabant helyett veszel magadnak egy Lamborghinit, aztán ugyanúgy mint a Trabantot, teleragasztgatod Kappa és No Fear matricákkal, meg NDK-s pokrócból készült üléshuzatokat és kormányszőrmét, fenyős illatosítót és muskátlikertet telepítesz bele, aztán csodálkozol, hogy mindenki rajtad röhög.
-
törölt tag
válasz
szundybence #19051 üzenetére
-
válasz
szundybence #19042 üzenetére
Komolyabb szakértelemmel rendelkező ember nem fogja felrakni ezt, az amúgy nagyszerű próbálkozásnak indult programot. Hamar rájössz, hogy miért:
System Requirements:
Supported Operating Systems
(32 bit and 64 bit)Ubuntu 12.04
Red Hat Enterprise
Linux Server 5.9, 6.3
Fedora 17
SUSE Linux Enterprise Server 11
OpenSUSE Linux 12.1
Debian 6.0
CentOS 5.9, 6.2
Mint 13
CentOS 5.8, 6.2De ha ez nem győzött meg, Version 1.126 Feburary / 2013 a második és egyben utolsó verzió dátuma.
Amúgy jó fej vagy, Te vagy kíváncsi valamire, de rakja fel más és mesélje el mit rontott el a gépén?
[moderálva]Ne személyeskedj!
[ Módosította: Qru ]
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #19042 üzenetére
Még sosem jutott eszembe a Systemback-kel csinálni a frissítést. Bár Kendek kolléga tudásában és munkájában mindenekfelett megbízok.
Itt nem kell minden bokor mögött vírust látni, bár a természetes kétkedés és gondolkodás nem árt itt se. -
God Vazzeg
veterán
válasz
szundybence #19039 üzenetére
Felment elsőre
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #19039 üzenetére
Valószínűleg semmi komoly. Ha nagyon fel akarod rakni, engedd.
Akkor nekem magyar róka vírus van (nem akar elromlani, bár én a rendszer frissítési opcióját használom mindig). -
lev258
veterán
válasz
szundybence #19034 üzenetére
Mit mond a Részletek? Amúgy nem, nem egy angol róka vírust kaptál el.
-
God Vazzeg
veterán
válasz
szundybence #19036 üzenetére
Tényleg, ez furi, lehet rosszul emlékszem, de nekem fent volt, ment is rendesen..
-
God Vazzeg
veterán
válasz
szundybence #19034 üzenetére
Tárolóban bent van ha jól emlékszem, synapticból telepítsd!
-
válasz
szundybence #19032 üzenetére
Pedig a forrásból szépen kivehető, hogy mit csinál mikor rendszert frissít.
De arra akartam utalni, hogy csak simán az apt-get van használva a Systembackben is (azokat az utasításokat csak látod), vagyis ha ezek a parancsok nem szedik le (persze nem is kell nekik), akkor nem tudom, hogy miért távolítódik el.
-
válasz
szundybence #19028 üzenetére
Ezeket a parancsokat kéne megnézni (ezért írtam őket), hogy a kiadásukkor elakarják-e távolítani ezt a nyelvi csomagot. Ha nem, akkor jó kérdés, hogy mi szedi le. Itt megnézheted, hogy a Systemback sem végez különösebb varázslatot, csak keress rá a supgrade szóra.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #19028 üzenetére
Mit jelent az, hogy a Systemback-kel frissítesz?
-
válasz
szundybence #19026 üzenetére
Nem tudom, én ezzel a jelenséggel még nem találkoztam, és ahogy nézem nincs is semmi olyan ami indokolná, hogy a Firefox (vagy egyéb más csomag) frissítésekor automatikusan eltávolítódjanak a nyelvi csomagok.
De akkor ezek szerint azt mondod, hogy miután kiadtad ezt a parancsot:sudo apt-get install firefox-locale-hu
Ezek közül valamelyik el is távolítaná?
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get autoremove -
válasz
szundybence #18988 üzenetére
A firefox-locale-hu csomag legyen telepítve, kb. ennyi.
-
Dhampir
félisten
válasz
szundybence #18984 üzenetére
A "gyári" update nem csinált nálam ilyet, az biztos.
-
sonar
addikt
válasz
szundybence #18984 üzenetére
Az OS language mire van állitva?
-
törölt tag
válasz
szundybence #18932 üzenetére
apt-get install firefox-locale-hu
Nálam is le akarja szedetni, de nem szedtem le.
-
stopperos
senior tag
válasz
szundybence #18917 üzenetére
Én beraktam a panel-be egy helyek nevű kiegészítőt, és ott benne van jópár könyvjelző (pl Letöltések és Dropbox) amire rögtön lehet ugrani.
-
válasz
szundybence #18917 üzenetére
Hogy mi van? Nem teljesen értem a kérdést, de:
thunar /könyvtár/elérési/útvonala/amit/meg/szeretnél/nyitni
-
válasz
szundybence #18842 üzenetére
Valami win 8 specifikus gondja van az Unetbootin- nak? Win 7- et simán kiírja Linux alatt.
-
Dhampir
félisten
válasz
szundybence #18862 üzenetére
Az más, ez a winusb nekem is jól jönne, ha lenne
TurháraTrusty Tahr-ra.
Látom, hogy trükkösen (Saucy) felrakható.Viszont azt írtad korábban, hogy UNetbootin alkalmas lehet windows8.1 iso pendrájvra írására?
Ebből feltételeztem, hogy Windowsozol is, nem úgy mint mi, egyke Ubisok.
Legalább én is tanultam valami újat, mert a winusb progit (Linuxra) nem ismertem eleddig.
-
Aethelstone
addikt
válasz
szundybence #18846 üzenetére
-
Dhampir
félisten
válasz
Ajánlok egy másikat is, ami Windows és Linux ISO írására egyaránt bevált:
-
Aethelstone
addikt
válasz
Winusb a barátod.
-
szundybence
aktív tag
válasz
szundybence #18837 üzenetére
Nos, azóta kipróbáltam. Az UNetbootin nem alkalmas rá. Most akkor mivel?
-
_NCT
addikt
válasz
szundybence #18814 üzenetére
smplayer tud stream-et küldeni? én nem láttam hogy tudna.
-
honda 1993
senior tag
válasz
szundybence #18768 üzenetére
Ugyan oda volt dugva, ahova eddig is a telepítések során.
-
törölt tag
válasz
szundybence #18727 üzenetére
megfogadom a tanácsodat és kipróbálom
-
törölt tag
válasz
szundybence #18725 üzenetére
Elfelejtettem mondani hogy 4 gb ram van a gépemben
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18700 üzenetére
Az OS X az Apple által eladott gépekhez van igazítva, azok hardverelemeihez. Az világos, hogy ezek is mezei PC-k, de az összetevők sokkal kötöttebbek. A driverek ezekhez vannak igazítva, optimalizálva.
-
Aethelstone
addikt
válasz
szundybence #18703 üzenetére
Ne haragudj, de nekem úgy tűnik, hogy jelen pillanatban rajtad kívül senki nem érti
-
Aethelstone
addikt
válasz
szundybence #18692 üzenetére
Azért, mert a normális számítógéphasználat elvileg ott kezdődik, hogy előretelepített OSX vagy Windows vagy bármi más. Ahol is gyártói szinten benne van minden szükséges driver, amiért a gyártó természetesen garanciát vállal.
Onnantól, hogy lehúzol a netről egy ingyenes Linux disztrót vagy nekiállsz hackintosht építeni, nemár, hogy bármelyik gyártó melléd álljon...miért tenné? Ilyenkor a Te feladatod, hogy olyan vasat rakjál össze, természetesen előzetes tájékozódás után, amin menni fog a szoftvered.
Persze, a disztró karbantartói segítséget adhatnak ebben, hogy mindenféle francot próbálnak támogatni, de ahogy egy előttem szóló is leírta, mindenre NEM LEHET felkészülni.
-
FіkuszKukіsz
őstag
válasz
szundybence #18700 üzenetére
Azért ez ilyen formában nem igaz. Az OS X-nek vannak hardveres limitációi, (pl. processzor) amit figyelembe kell venni, mikor hackintosh rendszert raksz össze.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18697 üzenetére
Az OS X csak igen szűk hardveren fut, vagy fut jól.
-
God Vazzeg
veterán
válasz
szundybence #18697 üzenetére
Machez? Háát pont az az ami csak célvason hajlandó futni, nem egy hejj de jó a hw supportja. Legalábbis én ezt tapasztaltam pár éve, mostanában nem foglalkoztam vele, amióta ubuntuzok
-
lev258
veterán
válasz
Wifi driver esetében én nem örülnék, ha 100 másik rajta lenne a gépen, és ebből csak egyet használnék.
A többit meg már leírták mások.
A szóban forgó csomag vagy tényleg nem települt alapból (nem feltétlenül szükséges), vagy a bumblebee kavart be a dologba. -
God Vazzeg
veterán
válasz
Látod, dvd-nyi telepítő cucc, és mindig hiányzik valami.. Egyszerűen lehetetlen minden sz@rra felkészülni hw téren, de a linux messze felkészültebb mint a win, ahol mindenért a netre rohangálsz guglizni. Itt vannak ppa-k, kedvedre felveheted, frissül magától, minden automata. Gépet cserélsz, nem omlik, hanem megy tovább. Inkább tekinthető rendszernek mint a konkurens win.. Szerintem!
-
törölt tag
válasz
Éppen a driver-ek kényes téma, mivel ha nincs FLOSS, akkor csak proprietary lehet, azt meg csak úgy nem tehetik telepítőlemezre, még ha ingyen letölthető, akkor sem. Jogi kalamajkák.Szóval tényleg paradigmaváltás kellene, de leginkább a hw-gyártók részéről.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18669 üzenetére
A tervek szerint hamarosan megszüntetik a 32 bites verziót az Ubuntunál (és ezzel együtt valószínűleg több másiknál is).
-
törölt tag
válasz
Szerintem ma már nem nagyon létezik olyan OS aminél ne a 64bit lenne az alapértelmezett.
-
válasz
Maga a Canonical is ezt teszi, hivatalosan. Akkor mi miért ajánlgatnánk mást? Ráadádul most már van olyan zárt alkalmazás aminek csak 64-bites változata létezik. És amíg a 64-bites rendszereken a 32-bites programok elmennek, addig ez fordítva már nem igaz.
-
Aethelstone
addikt
válasz
szundybence #18611 üzenetére
Igen. Keress más release-t vagy avidemuxxal konvertálj! Ha nem akarsz szoftvert vagy OS-t váltani.
-
Aethelstone
addikt
válasz
szundybence #18606 üzenetére
Nem hibás a fájl, hanem lehet, hogy valami olyan elbaxott beállítást használ, amit a Windows megeszik, a Te Linuxod meg nem. Számtalanszor előfordult már, hogy az internetről letöltött filmet az egyik TV-nk simán viszi, a másik akadozik és fordítva. Közben meg az Ubuntum simán lejátsza mindegyiket vagy az Ubuntu nem viszi, de a TV-k igen....mindenféle kombinációban.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18606 üzenetére
Live alatt tapasztalod (azonos rendszeren)?
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18603 üzenetére
Ha Terminálból indítod, kapsz valami hibát beletekerésnél?
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
szundybence #18598 üzenetére
Mivel a notebookom kijelzője 1920×1080as. így többnyire ilyen filmeket nézek sokszor DTS hanggal. Nálam hiba nélkül működik a dolog.
pl.:
Transformers.Age.of.Extinction.2014.IMAX.720p.Bluray.x264 8.6 GB
The.Signal.2014.LIMITED.1080p.BluRay.x264 7.6 GB
Blended.2014.720p.BluRay.DD5.1.x264 5.4 GB
Eagle.Eye.2008.720p.BluRay.DTS.x264 6.5 GBEzek mind gyönyörűek és röccenés nélkül mennek, akár hova lehet seeekelni, nem gond. Tömörítetlen mkv-kat nem próbáltam, de nyilván azok is probléma nélkül mennének.
Tehát, maga a Linux a médiaanyagot hiba nélkül kezeli és állítom, több formátumot ismert mint a Windows. Ezért írtam, hogy nálad valami más problémának kell lennie. A VLC is lejátszotta a médiát probléma nélkül, de az Smplayer számomra több hasznos funkcióval rendelkezik (pl: a feliratok egyszerű lehúzása- nem kell keresgetni a megfelelőt).
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
szundybence #18596 üzenetére
Én mindenféle hardverigényes mkv-t szoktam nézni és még soha nem volt ilyen problémám Linux alatt. SMplayert használok, de a VLC is megeszik mindent. Ott szerintem valami más lehet a probléma.
-
toth_janika
őstag
válasz
szundybence #18579 üzenetére
Hát hallod... tudja a franc már, hogy mivan vele
Igazság szerint nem is igazán érdekel, mert WIN-re megvan az EXE-je, és azt használom, csak hát az oldalt nézve jutottam arra a következtésre, hogy megszűnt...@Decepticon és @Kendek
Köszönöm a segítséget... Valamit nagyon elqrtam... Megkeresem a truecrypt-et a gépemen, raklattyintok, bejön a terminál, és ott villog nekem a kurzor...
Na kap egy reinstallt...
Azért kérdeztem, amit kérdeztem, mert mindig ezt kaptam, és úgy gondoltam, hogy nincs grafikus felülete, de csak én vagyok a béna...
Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpaSzerk.:
Megnéztem az ubuntu-s oldalt, és hát hogy töltsem le a Linux fájlt, ha egyszer:WARNING: Using TrueCrypt is not secure as it may contain unfixed security issues
This page exists only to help migrate existing data encrypted by TrueCrypt.
Szerk2.:
Én f@szbarom letöröltem a truecryptet, és most már kereshetem a fájtl, amit valahonnan leszedtem, mert azt is okos módon letöröltem
Konklúzió: soha ne cselekedj elhamarkodottan... -
_NCT
addikt
válasz
szundybence #18562 üzenetére
Azt elfelejtettem, hogy nem virtalizált Linux-ról meséltem, nem valami jó a 3D támogatása még a Linux-nak és a fullHD videók teljes ablakban szaggattak.
Ezért külön partícióra fel, és most onnan fut. Tudom hogy kicsit kusza a dolog, mert 1 napja még virtualizálva futott, de pont ezért amit írtál (a host "adja" a hangot) kíváncsi voltam másik disztróval mi a helyzet. (Sajnos én az az ember vagyok aki képes napokat elb@szarintani a tesztelésekkel, próbálgatásokkal
)
Amúgy köszönöm a tanácsokat, kipróbálom még a lentebb említett Linux disztrókat is.
-
FіkuszKukіsz
őstag
válasz
szundybence #18552 üzenetére
Bocs, de ez nettó hülyeség volt.A Virtualbox fasorban sincs a VMware-hez képest.Össze se lehet hasonlítani őket.
-
_NCT
addikt
válasz
szundybence #18549 üzenetére
Semmi, de azt szoktam meg.
-
_NCT
addikt
válasz
szundybence #18546 üzenetére
Szűk keresztmetszet inkább a Vmware sajátos videokártya kezelése (workstation nem esx), emiatt fullhd videók nézegetése teljes képernyőn akadós.
Processzor 4db virtuális magot kapott, bár alapból az Athlon X4 630 nem egy erőmű. De a célnak megfelel.
40GB-s vmdk-t kapott SSD-n, észrevehetően gyorsabb a rendszer mint a sima Samsung HDD-n. Memória meg 2GB, bőven elég napi használatra.
-
_NCT
addikt
válasz
szundybence #18536 üzenetére
Nem strapálom ezzel a hangos kérdéssel magam tovább, felpakoltam Ubuntu-t egy virtuális gépre és onnan használom, a hanggal sem szívok, mert annak vezérlése megy Windows alól, így mindenki boldog, nem kell váltogatnom OS-ek között, ha mégis akkor az egy pillanat, illetve SSD-re pakolom a virtuális gépeket, nem kell külön partícionálgatnom.
8GB van most host-on Ubinak gondolom elég 2-3Gb, Kali linux meg beéri kevesebbel is.
-
Dhampir
félisten
válasz
szundybence #18533 üzenetére
Köszi a tippet!
Hm, egy sereg platformra, Unixra, Windowsra stb. is elérhető.
Tud magyarul is?
-
válasz
szundybence #18524 üzenetére
Sikerült megoldanom a problémát úgy, hogy szép is és jó is legyen. Tehát egy frissítés után (az 1.1.1.201-es verzióra) nálad is működnie kell.
Köszi, hogy szóltál róla, és persze elnézést a kellemetlenségért. -
válasz
szundybence #18521 üzenetére
Gyakorlatilag arról van szó, hogy külön függvényekben van megoldva a szimbolikus linkek klónozása. Az egyik direkten ezt csinálja úgy, hogy a másik segítségével olvassa a forráslink tartalmát. Az inline utasítás arra jó, hogy ne függvényhívás történjen (ami a sűrűség miatt költségesebb), hanem ahelyett fordításkor behelyettesítődik a függvény tartalma (persze nem forráskód szintjén). Ezáltal ugyan nő a tárgykód mérete (ebben az esetben elhanyagolható mértékben), viszont nő a sebesség is.
Elméletileg a forráskód jó, és az esetek nagyobb részében ténylegesen is jól funkcionál. Gyakorlatilag meg ez van... -
válasz
szundybence #18518 üzenetére
Egyelőre úgy tűnik, hogy megint az inline utasítás miatt van a probléma. Elég fura a viselkedése, ugyanúgy mint múltkor. Csak éppen akkor nullázta a kiolvasott útvonalat (nullptr, ezért kaptam szegmentációs hibát létrehozáskor), most meg hozzácsap némi értelmetlen információt. Hogy miért azt csak a GCC fejlesztői tudhatják, én nem olvasok assembly kódot.
Persze természetesen a Systembackben tudom korrigálni a problémát, holnap agyalok rajta. Az inline utasítás elhagyása egy elég egyszerű és gyors megoldás lenne, de némileg csökkenti a sebességet. Ez kicsit akkor is irritál ha egyébként elhanyagolható a különbség. -
válasz
szundybence #18513 üzenetére
Neked egyébként ugyanúgy 32-bites rendszered van?
Amúgy vicces a te terminálos tesztelésed, mert a lényeg, a hibakimenet át lett irányítva valahova. Ez tuti, mert az mkfs hibakimenetbe beküldi a legelején a verziószámát, és ezt sem mutatta nálad.
Amúgy egyelőre úgy tűnik, hogy csak a 32-bites rendszereket érinti (már ha neked is az van), de azon belül sem mindegyik szimbolikus linket (amiket véletlenszerűen néztem azokkal minden rendben volt). Logikai hibát nem látok a kódban, de a GCC máskor is megviccelt már pont a link klónozásos inline függvénynél. Akkor szegmentációs hiba volt néhány linknél, de csak GCC 4.9-el. Viszont debug információkkal vagy inline nélkül nem jelentkezett. Kész rejtély volt, ezért írtam át a kódot. -
válasz
szundybence #18509 üzenetére
Nekem is kiírta ugyanezt a hibaüzenetet 32-bites Ubuntu 14.04-el. De kiírta a konkrét okát is:
/usr/sbin/grub-probe: error while loading shared libraries: libudev.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
grub-install: error while loading shared libraries: liblzma.so.5: cannot open shared object file: No such file or directoryAminek az oka az, hogy szemét került a libudev.so.1 szimbolikus link végére. Ennek utána járok, és amilyen gyorsan csak lehet javítom a problémát.
-
válasz
szundybence #18504 üzenetére
Nem tudom itt mi lehet a gond, de amíg kapsz választ, addig nézd át a GRUB- ot, hogy nincs- e valami érdekes bejegyzés benne, ami az alaptól nagyon elüt.
Biztosan meghajtóra telepítetted a GRUB- ot nem partícióra?ALT+ F2
gksu gedit /etc/default/grub -itt tudod szerkeszteni a GRUB- ot, ha kellpélda innen:
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT="3"
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""Fenti linken jól leírják, hogy melyik bejegyzés micsoda, miként lehet módosítani.
(#18507) Dhampir
Ez bizony valóban az eddigi legjobb ötlet!Nekem mondjuk letépték az arcomat, mikor MINT- et ajánlgattam itt az Ubi fórumon, de néha tényleg nincs más hátra!
Támogatom maximálisan! -
Dhampir
félisten
válasz
szundybence #18484 üzenetére
Nem muszáj Xubuntuval szenvedni, akár felteheted a Linux Mint 17 XFCE verziót is.
-
válasz
szundybence #18504 üzenetére
Az a helyzet, hogy nem is írta ki, hogy egyáltalán próbálta volna telepíteni a rendszerbetöltőt. Mindjárt csinálok az elmondottak alapján egy tesztet.
-
válasz
szundybence #18498 üzenetére
Igen, ez a legutóbbi fejlesztésem. Ugye sudo paranccsal nem indítunk grafikus alkalmazásokat, mivel ha a felhasználó könyvtárában van a hitelesítéshez a fájl, akkor ha annak a tulajdonosa a root felhasználó lesz, akkor nem tudsz utána a grafikus felületbe bejelentkezni. Erre számos példát lehetne mondani, sokszor olvastam róla én is.
Ha véletlen nem lenne telepítve a gksu csomag, akkor ezzel a paranccsal indítsd:/usr/lib/systemback/sbsustart systemback gtk+
Ellenben a sima
gksu systemback
is megteszi.
-
válasz
szundybence #18485 üzenetére
UEFI-s telepítés vagy hagyományos? Ha hagyományos, akkor mi a beállítás (automatikus, eszköz vagy partíció)? Próbáld meg úgy is, hogy terminálból futtatod a Systembacket, akkor a GRUB telepítésénél kiírtak után hátha okosabbak leszünk.
(#18490) ubyegon2: Valóban azt jelenti, de nem olyan egyszerű a dolog. Gyakorlatilag a Systemback is ugyanazt csinálja mint mikor kézzel telepítesz, szóval jó eséllyel úgy sem menne a dolog. Viszont valamit csak oda kellett írnom ha már automatikusan nem megy.
-
szundybence
aktív tag
válasz
szundybence #18484 üzenetére
Csináltam képet is:
-
Aethelstone
addikt
válasz
szundybence #18463 üzenetére
Hogy sikerült megoldani?
-
Aethelstone
addikt
válasz
szundybence #18452 üzenetére
Van itt egy thread [link] erről a témáról. Mármint az időjárás widgetről. Különféle megoldások vannak, szerintem Neked kellene kiválasztani, hogy melyik a szimpatikus.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18452 üzenetére
Rémlik valami, hogy a honlapon (szerveren), ahonnan infókat kér, változtattak valamit, és így a programot is módosítani kellett, ami még nincs benne a tárolókban. Külső tárolót kellene felvenni hozzá (ha van), vagy megvárni, míg javítják. Bár az is lehet, hogy nem is Xubiban van ez, hanem másik rendszerben. Nem vagyok biztos benne.
-
Aethelstone
addikt
válasz
szundybence #18440 üzenetére
Szia!
Mivel én is genya voltam Veled, ezért most elnézést kérek és próbálok konstruktív lenni. Szóval, azt nem tudom, hogy a 14.10-es repóban milyen Virtualbox van, mivel én mindig külön letöltöm innen:
12.04-es Ubuntut használok. A repókban azt hiszem, hogy nem ugyanaz a Virtualbox van, ami a weboldalon, hanem az OSE(Open Source Edition), az oldalról meg a fullos változat tölthető. Aztán a dpkg -i / apt-get install -f kombóval telepítem.
Egyébként próbáld parancssorból indítani, mert ott majd lehet látni, hogy miért hal el.
-
Dhampir
félisten
válasz
szundybence #18445 üzenetére
A 14.10 nyúlfarknyi támogatású lesz a 14.04-hez képest:
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18440 üzenetére
A hibaüzenetek alapján tudunk csak mondani valamit. Ehhez a pastebin-t használd.
Ezt az 5 perces dolgot már ideje lenne megjegyeznem. -
törölt tag
válasz
szundybence #18420 üzenetére
Jó. Akkor kérdések:
1. Hol van ez a könyvtár? A ./.wine-ban nyilván nincs, mert nem telepítetted oda. Ubuntun nyilván nincs, mert windowsos program. Az Ubuntuval azonos merevlemezre telepített Windowson van? Elérési út?
2. Már csak halkan merem megkérdezni: mi célból raknál ki erre (mire is) mutató ikont az asztalra? A telepítőre mutat? Valahova telepített futtatandó állományra?A legelső ebben a témában írt hsz-ed:
"Van néhány (DOS/Windows) programom amit jobb egérgomb és megnyitás a Windows loader programmal sikerül elindítani, de ez kényelmetlen. Jobb lenne kitenni az asztalra, de nem tudom hogyan kell. Segítenétek?"
Tehát a jobb egérgombos Wine-nal indítás asztali ikonos alternatíváját kérted, nem?
Második:
˝"Az Asztalra pedig ki tudsz rakni fájlokat."Épp az, hogy windowsosat nem tudok úgy, hogy működjön is.˝
Ez is erre utal.Ehhez képest kvázi hülyének nézve néhányunkat már azzal jössz, hogy nem Wine alá telepítettről van szó.
Wine nélkül a büdös életben nem fogsz windowsos programokat Linuxon elindítani. Hogy képzelted?
-
joecontra
addikt
válasz
szundybence #18420 üzenetére
Azt hiszem én értem mit szeretnél. Egy Wine alá nem telepített .exe fájlhoz szeretnél asztali beállítófájlt - .desktop- (ikon az asztalon) készíteni. Amit sikerül összehozni, az meg nem indítja az .exe-t.
Jól értem?
Üdv,
J -
törölt tag
válasz
szundybence #18397 üzenetére
Well, én feltelepítettem, a végén kérdezte, akarok-e indítóikont az asztalra, akartam, kirakta, elindítja. Igaz, én Debian Jessie-n csináltam, XFCE felületen. Indítóikon tartalma az első képen.
Különben meg azért alakul így, mert nem pusztán felvetsz egy programot, aminek használatához segítséget kérsz, hanem meg is indoklod, hogy azért használod ezt, mert olyat tud, amit a linuxos programok nem tudnak. Erre egy linuxos fórumon természetesen az az első reakció, hogy tudják, pl. ez vagy az. És ahelyett, hogy kipróbálnád, felhúzod az orrodat. És ez még enyhe kifejezés itt.
-
válasz
szundybence #18388 üzenetére
A kép alapján, amit linkelsz, ott is van egy ilyen környezeti változó beállítás. (WINEPREFIX)
[link]
Kicsit utána Guglizva látom, hogy több ilyen wine környezetet fel lehet építeni, ezek alapján jött az ötlet, hogy mi lenne, ha bemásolnád a saját, vagy akár a közös wine wines(nek tűnő: ~/.wine/drive_c...) mappájába, mintha tényleg winen lenne. Elsősorban a ProgramFilesba, hiszen az a wines környezetben már alapból benne van a PATH-ban, azaz ott tudja keresni a részeit.
Ezenkívűl érdemes olvasni még: [link] Ebben pl benne van az asztali ikon készítés is, sőt a WINEPREFIXről is.Sajnos, pontosan leírni, hogy mit kell én sem tudom, viszont van elképzelésem és segítek keresni.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18383 üzenetére
Azt hiszem akkor az utolsó válaszom a témával kapcsolatban. Nem, nem próbáltam ki azt a konkrét programot, amit említettél. Viszont sok más programot igen, amiket Wine-nal használok, vagy kipróbáltam korábban. Én azt sejtem, hogy a fájl útvonalával van probléma.
-
Aethelstone
addikt
válasz
szundybence #18399 üzenetére
Igen, tipikus válasz
-
Aethelstone
addikt
válasz
szundybence #18397 üzenetére
FYI:
http://www.krusader.org/documentation/splitter.html
http://www.krusader.org/documentation/checksum.html
Az olvasás néha marha hasznos tud lenni.
-
törölt tag
válasz
szundybence #18391 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged