- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dhampir
félisten
-
Tuti, hogy megéri belemélyedni a KDE-be, csak ott az a nagy visszahúzó erő, hogy a megszokott DE-t már percek alatt testre szabod, ahogyan szereted.
Amúgy a qbittorrenttel eddig mi volt a gond, hogy csak KDE alatt használod?***
A mostani nagy fejlesztés az volt, hogy az asztalra kiraktak egy kuka ikont.(#31239) God Vazzeg
Ez akkor jó, ha azt is meg tudod oldani, hogy kizárj bizonyos csomagokat a frissítésből.
(#31231) Mirr Murr
Nekem anno egy valami tetszett a Gnome-ban, hogy valami weboldalon regisztráltál és onnan rakta fel a kisalkalmazásokat, kb. mint a FF sync a kiegészítőit. Nem tudom mennyire volt működőképes, mert nem sokáig használtam.
-
-
Sonja
nagyúr
MPV-nek meg kell adni jelszó/password párost is, hogy lejátssza. Ilyen formában:
mpv smb://USER:PASSWORD@SERVER/SHARE/file.mkv
Ha engedélyezve van a guest (anonymous) hozzáférés, akkor így:
mpv smb://guest:@SERVER/SHARE/file.mkv
KDE alatt egyébként így kell lejátszani hálózaton lévő videókat!
-
Syl
nagyúr
Pár szó erejéig visszatérnék erre a beszélgetésre.
A kubuntus kísérletem után, ma "felpróbáltam" a mint kde-t. Először virtualbox-ban, de mivel minden player hibát dobott, ezért kiírtam pendrájvra és bebootoltam lájvba. Eredmény? Nem hogy nem jeleníti meg a feliratot, smb-ről filmet sem képes lejátszani. Egyik player sem: [kép] Ha átmásolom a filmet a számítógépre, akkor hibátlanul megy.
Valami nagyon el van kefélve a KDE-ben. Vagy én nem értek valamit... -
Dhampir
félisten
Nekem az alap Gone 3 környezet ikonjai jobban tetszenek, azokat a modern ikonokat csak lestem, hogy vajon mit takarnak.
Feltelepíteni nem fogom, de megpróbálom a képzeletbéli tarsolyban tartani az Antergos-t, ki tudja, talán egyszer még jól jöhet.
Viszont azt olvastam egy cikkben, hogy nincs rá Steam (hátha ez valakinek fontos információ), mint Ubuntu/Debianra, habár ettől függetlenül futtatható rajta.
-
Nem éri el a kritikus minimumot, nem kutatható!
Viccet félretéve inkább a megszokott fogalom lett volna hangsúlyos a hsz-ben, de nem tudtam jobban vastagítani azon az egy szón!
Amit leírt, hogy "én is szeretem..." pedig egy szimpla szófordulat, szerintem te is használtad már ilyen kontextusban, ne legyünk már nyelvtan nácik.
Jogos...lenne, ha nem direkt válaszban alkalmazza kollégánk! Jó néha kicsit szemantikázni, mert itt legalább lehet, mert mindenki írástudó, ráadásul átlag felett jóval. Néhány FB-csoport olvasása után felüdülés itt olvasgatni. (ezt élc és (I)irónika(/I) nélkül írom)
Azzal azért csak egyet tudsz érteni, hogy egy adott dolgot ne csak dicsérgetni lehessen egy topikban, főként, hogy elég hangsúlyos része a topik tárgyának.
Az más kérdés, hogy én pont azért szarkasztikálok kissé, mert ennyire nem lehet megemlíteni sem! Az sem várható el, hogy ne említse meg senki csak dicserőlég, ez nonsense lenne ill. még rosszabb, ez már ugyanaz lenne, amit a nemzeti disztróval csinálnak a fanatikusai!
A Gnome-ot se szeretem jobban, mint az Unityt, mert szokatlan nekem. KDE-hez meg rohadt sok idő kéne, mindig feladom ismerkedés közben. Talán azért, mert rájövök, hogy semmi szükséges pluszt nem ad nekem a ........-hoz képest.
-
Amennyiből kijönnek ezek az androidos kütyük kinából, megéri még ha nem létkérdés, akkor is, nemrég Plex-et választottam megoldásnak a másik szobába átküldeni a nemokos TV-re a médiát, de a TV adásokat nem sikerült, így felhagytam vele.
Meg lehet csinálni Ubuntu vonalon is PPA-kkal mindent a Kodi mellé, de valóban a Manjaros megoldás sokkal egyszerűbbnek tűnik, amit tegnap említettél. Végül is bármelyik vonalon indul el Luck Dragon, mindenképpen jól jár Winhez viszonyítva főleg!
(#31224) m165le3
Szuper!Akkor már, ha ilyen gondod támad, tudni fogod, mit kell tenned! Amúgy ritka, hogy valamelyik tároló megnyekken, de előfordul időnként. Többnyire megjavul a helyzet, lehet, hogy 2 nap múlva már ment volna az is, ami fenn volt.
-
HTPC-nél két lehetőséged van: x86 vagy valami ARM alapú cucc.
Ezek az utóbbiak lennének a gyümölcs nevű akármikre való minioprendszerek, gondolom.
Értelek, jó is, hogy jöttél, mert én javasoltam ugyan, hogy Kodival jó akármelyik disztró, de nem nagyon vagyok otthon a HTPC részben. Az itthoni multimédiás tudásom kimerült annyiban, hogy rácsatoltam egy mediaboxot a Sharp TV-re, de a kettő együtt sem lett sokkal okosabb, talán utóbbi egyszer volt hasznos, egy HAVC H265 kódolású filmnél, sajna az androidos box sem kezeli az ext fájlrendszert, annak lett volna még valami haszna pedig.
-
Dhampir
félisten
Videó magyar felirattal:
Introducing GNOME 3.24 'Portland'
(#31162) ubyegon2
Nem probléma.
(#31161) Syl
Nálam Ubi 16.04 + Unity alatt szokott előfordulni, hogy amikor kikapcsolt képernyőről visszaváltok, akkor a megnyitott böngészőablak elkezd vibrálni és csak akkor szűnik meg, ha egy másik lapra kattintok.
-
Hogy is mondta előbb egy rajongód?
Ez most nem engem bosszant, remélem tudod, rajongókról itt kizárólag pár ember esetében beszélhetünk, de annak a tárgya is megszűnik lassan, bár már úgyis KDE-s lettél. Ha velem van gondod, ne mást hozz kellemetlen helyzetbe, léci! Attól, hogy nem utál, mint ti, miért kell ilyen jelzőkkel operálni? Jó, persze tudom, le kéne már vetkőznöm ezt a pszichoanalizáló formámat....
Építő jellegű kritika szeretett volna lenni...
Köszi a fáradozást, de már nem akarok épülni, se le se fel. Viszont volt haszna a dolognak, úgy veszem a szabályokat ezentúl, ahogy ez itt a fórumon bevett szokás. Minek fárasztom magam mindenféle megoldások találásával,
kereső, le van írva az összefoglalóba, olvasd el.
Gondolom így nem zavar annyira benneteket a stílusom majd! (egyébként külön a te kényes ízlésed miatt nem használom már régóta a cinmanó kifejezést)
-
Köszönöm, de méltatlan vagyok erre a tiszteletre, főleg, ha képtelen vagyok átadni az innen-onnan összeszedegetett infókat. Amúgy is jobban örülök, ha szidnak, mert az tuti nem kompenzál semmit.
Egyébként a mostani gázos választ, ha szépen becsomagolva, de tartalmilag ugyanígy leírom, mi változott volna? - költői kérdésnek szántam -
Ha ebben a közösségben inkább ellenérzések vannak irányomban, akkor logikus, hogy kussolnom kell, megértettem. Csak remélni tudom, hogy nem sűrűn mész majd a haladó topikba, bár voltál már szerintem, de gondolom ott a nagyságrendekkel pokrócabb stílus miatt nem emelted fel a hangod!
Ez van, nem fogok már változni, de az ilyen túlzott mimózalelkűséget meg le...om, főleg, ha valóban millió segítség ott van az ember orra elé rakva, már bocsi, de ne mindig én keresgessem már ki az összefoglalóból, hogy újra meg újra belinkeljem minden kérdezőnek. A kérdező bebizonyította, hogy letojja az összefoglalót, mert épp a pastebinről külön bekezdés volt benne......nem azzal van bajom, ha valaki nem ért valamit, hanem azzal, ha lusta még itt is belenézni az összefoglalóba, de elvárásai vannak! Kivel szemben? Nem fizetett support vagyok, már említettem. No mindegy.....
(#31009) Syl Tőletek tanultuk.
-
Ez a Manjaro KDE már piszkál egy ideje, múltkor is dicsérted, ki kéne próbálnom. Anno nagyon nem tetszett Manjaroban a KDE 4, Minttel se tetszett a KDE, elég érdekes, hogy van, ami meg csak elkapja az ember ízlését....nekem a Chakra volt eddig a KDE King, pedig már elég sokat kipróbáltam, még valami orosz disztrót is.
Ha valaki nem ért a KDE-hez, akkor igen nehézkes átszabni a kinézetét. Is.Ez az említett összefoglaló írás, amit említesz, nagyon jó hír, valahogy KDE-s írás elég kevés van, szerencsére videátorunk (bocs, tudom, hogy utálod a szókreálmányaimat) KDE-re is csinált pár beszámolót.
Manjarós írás meg még nincs is, tuti, hogy sokan örülnek majd neki! -
Köszi, ez egész hasznosnak tűnik, nem hallottam még, igaz nem nagyon használok KDE-t, pedig egyszer kéne rá időt szakítani....
KDE guruk remélem leírják, mi ez pontosan és mit használ a háttérben, hogyan működik.
Megvolt ez már a plasma-val vagy a legújabban van ilyen?
Fura a jelenség, de már előfordult 18.1 Cinnamonnal is, hogy valami miatt resetelnem kellett a gépet és minden totál ugyanúgy jött vissza a böngészőben meg a többi megnyitott program is.
-
growler
őstag
Unity-t nem használtam, de Gnome Shell-t igen. (Még egy 12.04 alapú kiadásban
Egész jól elvoltam vele - alapból elég sok kiegészítőt (extensions) tartalmazott
amelyek egy része be sem volt kapcsolva. És a net-rőt is tudtam nagyon sok olyan
kiegészítőt telepíteni, amelyik megtetszett. Pl. nagyon jól testre szabható volt.
Tény az, hogy a 14.04 körüli kiadásokban, ezeknek a kiegészítőknek a száma
erősen megcsappant, és több is volt olyan, amelyik telepítve nem működött.
Az utóbbi időben, viszont eléggé felgyorsult a fejlesztése - most hogy az Ubuntu
alapértelmezett felülete is a Gnome (Shell ?) lesz, várhatóan még-inkább a
felhasználóbarátság kap hangsúlyt. Ennek a kezelését is, (mint ahogy más DE-ket is)
meg kell szokni ! ( Vagy megszökni...és lecserélni másik DE-re...pl. Cinnamon-ra !)
-
> megszűnik a Linux
sajnalom, h nem tudsz egyszeru szoveget ertelmezni...
Nem lesz rendesentouch-kepes Linuxos UI desktopon es tableten, peldaul. Ez eleg nagy problema. A desktopon az Ubuntu adta meg a nagy lokest, ha visszaesik a desktop koruli erdeklodes, akkor a driverek is lassabban fognak erkezni, esatobbi. De most ha elkezdunk szemelyeskedni, annak tenyleg semmi ertelme.
-
Jól jött le. Csak most váltottam Ubuntura és az eddigi Linux rendszeren, ahol dolgoztam több monitoron, nem volt lehetőség rendszerben kilőni az alapot. Ennyi. Előbb kérdeztem támaszkodva a múltra, mint megnéztem volna. De ha nem írod, amit írtál, akkor eszembe sem jut megnézni, tehát köszönet neked és elnézést a többiektől az ostoba kérdésért!
-
-
Dave™
nagyúr
Az gyakorlatilag ugyanaz (illetve nem, de ez most mindegy, mindkettő eléri a másikat). Ha Kodit használsz, ott meg tudod adni a Samba megosztást, autentikálod és meg is jegyzi ezt a forrást. Ez független a rendszered által felcsatolt megosztástól. De persze annak is mennie kellene, én könyvjelzőztem a fájlkezelőben (a jelszót megjegyeztetve), ajánlom neked is.
-
Tutu7030
veterán
Az a baj, hogy a beta óta ígérgetik az M3-at. Állítólag van olyan ember, aki hallott olyan emberről, akinek az egyik snapshotban már véletlenül benne volt az M3.
Nálam már hónapok óta a vivaldi a fő böngésző, az opera 12.16 csak az m2 miatt van (van pár olyan mail címem, amihez csak abban van már meg a jelszó, nélküle nem férnék hozzá azokhoz a fiókokhoz).
-
-
+nálam az /usr/share/X11/xorg.conf.d/ alatt kellett létrehozni. Valamikor csendben, hogy észre ne vegyék, kiköltöztették az /etc alól. Nehogy már egy helyen, az /etc alatt legyenek a konfigfájlok. Elvégre ez linux, ez a szabadságról szól...
---
Dual rendszerben zavaró a vekker időeltolódása, ezért linux alatt beállítottam hogy helyi időt mutat a BIOS(RTC). Szépen rendbejött az idő, de bekapcsolt a hiszti:
Warning: The system is configured to read the RTC time in the local time zone.
This mode can not be fully supported. It will create various problems
with time zone changes and daylight saving time adjustments. The RTC
time is never updated, it relies on external facilities to maintain it.
If at all possible, use RTC in UTC by calling
'timedatectl set-local-rtc 0'.Hogy érti hogy soha nem frissíti?
-
King Unique
titán
A Cinnamon hasonlítása az XP-hez, azért megint túlzás...Utóbbi puritán megjelenésénél nyilván sokkal dizájnosabb az előbbi és ugyanakkor kicsit más is.
"Unity az ami eléggé OSX-szerű"
Attól, hogy a felületen akad pár apró hasonlóság, attól még szvsz nem sok köze van hozzá. Nem is értem mért emlegetik egyesek folyton ezt. Ami normális OS X klón volt, az például a Pear Linux, mint ahogyan az a screenshotokon is látszik.
-
Ti másképp közelítitek meg a dolgot, nektek tök jól bejön és aki itt hibákat emleget, az csak fikázza az Ubuntut!
Én kezdő szemmel nézem és így állok a hibáihoz is. Újra megemlítem, hogy ez nem egy fantopik!
A stílusomtól kapsz herótot, megértettem elsőre is, bár aki valakinek a stílusát nem bírja, az magát az embert nem bírja, etc. Ezzel nem tudok mit kezdeni. A hülye vagy bicskanyitogató stílusommal együtt is a kezdők érdekeit képviselem nem a megelégedett felhasználók érdekeit vagy érzékenységét tartom szem előtt. Ezért nem kérek elnézést, legfeljebb a stílusomért!
De akár lobbizhattok azért, hogy változzon meg a topik neve és az abszolút kezdők meg húzzanak el innen....
-------------------------------------
Sokaknak, akik elpártoltak a Windowstól, nem éppen annak kinézetével volt gondjuk!
-
Fordítsuk akkor komolyra, én arra reflektáltam, hogy egy abszolút kezdő telepíti az Ubuntut! Szerinted ő is tudja, hogy két kattintással fel kell rakni a tweak toolst?
Ez bosszant kissé, mert ezt azért mindakárhányan tudjuk, hogy egy kezdőknek is erősen ajánlott dektop disztróról van szó!
Mi a fene baj van azzal, hogy ezt az igazán bosszantó dolgot megemlítem? Nem magatokra kell gondolnotok, hogy ti jól elvagytok vele, hanem arra rengeteg kezdőre, aki életében először tesz fel Linuxot!!! Nekik is szólnak ezek a topikok, nem csak nektek, akik elkezdtek sipákolni, ahogy felemlegetem ezt az igen durva hibát!
Rohadtul nem érdekel a ti érzékenységetek, ha egy kezdőt egy ilyen hiba tántorít el a Linux használatától, de akár csak az Ubuntu használatától is!
Ha ezt nem vagytok képesek felfogni, azt valóban sajnálom.
-
A Gnome nem tamogat rendes hidpi scalinget (a Windows igen). A legacy appok nyilvan sehol sem, de az osszes uj (UWP) igen.
Gnome 3 alatt egesz szamu skalazast allithatsz be, tehat egy 140 dpi-s kijelzon hasznalhatatlan, mert az 1x-es az tul kicsi, a 2x-es meg oriasi. Ha meg xrandr-el kezdesz el varazsolni, annak az lesz az eredmenye, hogy egy csomo dolog _extrem_ kicsiben fog megjelenni. A KDE az oke. ("Sajnos" 4K kijelzoket hasznalok, szoval lenyeges.)
-
Lathronos
őstag
Ez betudható annak, hogy a gyártósoron olyanok telepítik és kalibrálják a laptopokra az ubuntu-t, akik alig rendelkeznek linux tapasztalattal. Nálunk a Lenovo-nál pl. a technikusok 80%-a nem is látott még Ubuntu-t. Én vagyok a fent maradt 20%.
Ha meg nem úgy működik valami ahogy kéne, majd a vásárló megoldja.
-
-
Syl
nagyúr
Pontosan. Felmegy az ubuntu, utána egy txt-ből kimásolom a telepítendő programok sudo apt-get parancsát, és mehet a beállítgatás. Minten a gyári beállításokban benne van a téma rész, itt meg kell hozzá a unity tweak tool. Na bumm.
Viszont igen, a unity dash 10x okosabb, mint a többi "start menü" (talán a kde-t kivéve). Mert itt nemcsak a programokat hozza, hanem a dokumentumaimat is, mint anno win7-nél megszoktam.Az emberek sírnak, hogy a unity dock-ot nem lehet konfigolni. Na persze, mert a Win tálcát lehet
-
Syl
nagyúr
-
Egyébként igazad van, tényleg marha vagyok. Ubuntu topikban dehonest kijelentéseket tettem egy Ubuntu-fannal meg leállok erről vitázni.
A Jessie - ami a kurrens rendszer - 3.16-os kernelt használ alapból. Most hol is tartunk? 4.9?
Óvatosan kérdem, ha nem menni valami hw a Jessien, akkor szerinted nem lehetne frissebb kernelt felrakni?
Mellesleg én nem tudom te hol tartasz, de szerintem az Ubi nem a 4.9-nél.
Nekem semmi bajom nincs az Ubuntuval, csak leírtam, hogy szerintem nem jó az, amit követnek. Mobilvonalat kéne erősíteniük a bevétel miatt, de nyomják a disztrókat is, még az új Junittyot is próbálják összehozni, nem sok sikerrel.
Ha te azt mondod, hogy az új hardverek csak Ubuntun mennek, én elhiszem neked, bár a legtöbb gond azért az új VGA-t használóknál van, az meg ritkán kerül mezei home user gépébe, AAA gamerek meg nem akarnak Linuxozni.
A rollingról meg nincs mit beszélni, azt mondtad nem ismered.
-
Sorry, de attól, hogy te szofisztikáltan nézel valakit alulinformáltnak, még nem biztos, hogy a tartalmi rész rendben van. Persze a styl az OK, de nem én vagyok sértődős, hanem konkrétan úgy írsz nekem, mint ha debil lennék, ezt nem tudom másként kifejezni.
Leírok valamit, hogy szerintem ez így lenne jó, erre simán kétségbe vonod, hogy én egyáltalán tudom-e mi az!?
Quazi nem a stílus a baj egy bizonyos szintig, hanem a mondanivaló.
Még annyit hozzáteszek a Debianodhoz, hogy nyilván nem valami friss intel hardver van alatta, mert ezen pl. egy Braswell meg sem nyikkan. Régebbi hardverrel meg nem csoda régi kerneles Debiant futtatni, próbáld meg frissebb hardverrel, kíváncsi vagyok sikerül-e.
Nyilván nem friss Intel hw-m van, mert akkor azt írtam volna ki a profilomban.
Már zárva vannak az üzletek, de holnap leugrok egy frissebb hardverért, rendben? Ha már kíváncsi vagy.....
Eddig az volt a baj, hogy nem ismerem a Debiant, most meg miért nincs friss hardverem?
-
Azért már láttam Debian is a gépen. Most is az alól írok. Első Linuxos hetemen a Wheezyvel szenvedtem, még a hálókártyámat is úgy kellett konfigolni, tök laikusként visszabootolva Winre és úgy szedegetve össze az infókat, hogy mit csináljak. Pár hsz-ből az is kiderül, hogy már a topikjukba is be be néztem.
Ráadásul a Jessiet totál össze-vissza kevertem az aktuális Cinnamon/Nemo páros miatt, stable ág, stretch/sid/experimental, mindenből van már egy kicsi és halálosan stabil mégis mióta az elején a hangbeállításokkal megszenvedtem.
Így az a marhaság is megdőlt, hogy ősrégi csomagokkal stabil csak a Debian.
És mégis így gondolom, ahogy írtam.
Sajnos újra a debilitásra helyezted a hangsúlyt, pedig már írtam, hogy laikus vagyok, nem debil. Nem csak úgy odavetettem, úgy, hogy nem is használtam még Debiant!
ubyegon@debian:~$ inxi -F
System: Host: debian Kernel: 3.16.0-4-amd64 x86_64 (64 bit)
Desktop: Cinnamon 3.0.4 Distro: Debian GNU/Linux stretch/sid -
Syl
nagyúr
Nem az a baj, hogy túl gyors vagy túl lassú. Az gyorsítás elvileg úgy működik, hogy lassú mozdulatoknál lassan mozog az egér, gyorsnál meg gyorsan. Csak ez valahogy Ubuntuban nem az igazi. A lassú túl lassú, a gyors meg túl gyors nekem. És itt nem a csúszkán elérhető sebességről beszélek, hanem az egy beállított értéken belül, amit a rendszer automatikusan végez.
Mondom hogy nem tudom elmondani, a lényeg, hogy nekem nagyon nem jön be.
Nem tudom melyik verzióban hozták ezt be, mert a 16.04 előtt a 14.04-gyel volt komolyabb kapcsolatom. -
Főleg, hogy nem figyelsz túlzottan a másikra.
Simán beettem ezt a TG-ként nem írhatom ezt dolgot! Nem is vagyok itt TG!
Ha komolyan úgy érzed, hogy egy 3 éve Linuxot használónak sem javasolhatok egy dualbootot, akkor tényleg nem egy nyelvet beszélünk!
(#28963) King Unique
Egyébként amikor én kezdtem ismerkedni a Linuxszal, akkor először az itteni topikban is a virtuális gépet, illetve a tét nélküli ismerkedést ajánlották.
Tisztán emlékszem, hogy azt írtam imént, hogy ilyen esetekben nem javasoltam még senkinek a dualbootot.
Illetve hiába telepített már Linuxot, ennek ellenére mégis belefutott némi kellemetlenségbe...
Sorry, de ha ennyire nem figyelt oda, azt nem lehet kivédeni, egy fórumtársunk pirossal kiemelten leírta az 5. lépésként, mit tegyen a GRUB-bal.
Valóban ilyen balf*szkodásra készülve kéne megválaszolnunk minden kérdést?Mint említettem, tudtam, hogy Foose képes megoldani, csak nem figyelt oda, utána megoldotta. Ha nem figyel,ez van, majd legközelebb odafigyel arra, amit írnak neki, ha már megkérdezte, mit tegyen.
-
Topikgazdaként szerintem el kellene vonatkoztatnod attól, hogy neked mi vált be, és azt kellene szem előtt tartani, hogy melyik a bolondbiztos.
Nem TG-ként írok véleményt, de úgy is azt írnám, amit így. Bízom benne, hogy TG-ként nem az kell legyen a véleményem, amit te gondolsz!
Kipróbálni pont elég lesz, élesben telepítgetni kezdőknek szerintem sem célszerű második rendszernek.
Nagyon nagy baromság! Komolyan azt szeretnéd, hogy soha ne tanuljanak meg semmit a kezdők?
Olvass vissza hányszor ölik meg a GRUB-ot anélkül, hogy dualbootot telepítenék! De nem a kezdők csinálják ezt!!!!Nem értitek mit akart Foose, ahogy látom. Ő már ismeri a Linuxot, telepítette, használta. Mi ez a marhaság, hogy egy kezdő ne merjen kipróbálni ezt vagy azt, mert jajjj mi történhet! Megtörténik sok minden, velem is történt. Ha csak ilyen virtual meg hasonló dolgokat engednénk nekik, akkor soha a büdös életben nem jutnának egyről a kettőre, 20 év múlva is kezdők lennének, ti pedig ugyanúgy azt írnátok, hogy jajjjj nehogy ezt kipróbáld mert valami történhet! Nem kéne tök hülyének nézni a kezdőket, nem abszolút kezdőkről beszélünk, aki először hall a Linuxról, értsétek már meg!
Én megértettem az érveiteket, elmondtam a sajátjaimat, de te képtelen vagy más érveket elfogadni!
De nem akarlak meggyőzni, addig nincs gond, amíg supportálod azokat, akik elcseszik a rendszerüket valami véletlen folytán
Újra leírom, .... de inkább próbáld magad megfejteni, mi a különbség az abszolút kezdő és a kezdő Linuxos között.
Mivel abszolút laikusként kezdtem a Linuxot használni, számítástechnikához soha nem volt közöm, nem is tanultam, így ha én bizonyos szinten képes vagyok valamit megoldani, akkor másokból is kinézem ezt. Néha tele van a hócipőm ezekkel a kezdőknek ne ajánljuk már ezt, mert elronthatja.
Én kezdőként elküldeném a *-ba, aki ennyire lütyőnek gondol.Te például hány évig voltál kezdő, amíg semmit nem mertél csinálni, nehogy elrontsd!
Na látod! Érted már miről gagyarászok? -
Nem kell a GRUB-ot masszírozni amúgy ilyenkor se, csak ha elfeledkezel a dologról, igaz nekem van egy tartalék GRUB a HDD-n is, de a legbiztosabb mód, ha a meghagyni kívánt disztrón újra telepítjük a GRUB-ot pár pillanat és kész.
Két disztribúciónak egymás mellett meg nem sok értelmét látom hosszabb távon, elég speciális felhasználás lehet ami ezt a felállást indokolja.
Gondolom akkor 8-nak még kevésbé....amúgy semmi speciális nincs benne. SSD-n mit tároljak, csak oprendszernek való.
Mellesleg ha TG-ként segíteni akarok egy nálam kezdőbbnek, azt csak úgy fejből nem minden esetben tehetem, ki kell próbálnom előtte.
Most persze csak kíváncsiságból van fenn a Mint Cinmanóból a 17.3, a 18 és a 18.1. Nem alkothatok véleményt róluk, ha nincsenek fenn, ezt azért remélem megérted!
Szerintem akinek baja van a Minttel, annak nem a sebességel szokott problémája lenni.
Pedig lehetne, a Jessie Cinmanóval gyorsabb jóval és nem csak azért, mert negyedannyi idő alatt áll fel a rendszer a Mint-hez képest! 3,2 sec.
(#28932) King Unique
Illetve éles telepítés előtt ugye mindig célszerű megfontolni, hogy tényleg belevágunk-e.
Megfontolni?
Elhatározod és felrakod. Én a kezdetektől naponta tettem fel a disztrókat kíváncsiságból. A Manjaro telepítése 6+2 percet vett igénybe, persze rengeteg hibát is elkövettem, de azokból okultam is! -
King Unique
titán
Már mért ne lenne értelme??
Azért manapság már kellően nagy tárkapacitású háttértárak vannak ahhoz, hogy több disztró, de akár több disztró + (több) Windows is elférjen rajtuk. Én szinte mindig több Linuxot rakok egymás mellé pl. a különféle asztali felületek, eltérő alap és csomagkezelés stb. miatt is.
Az mondjuk igaz, hogy a virtuális gép rendszerint lassabb, hacsak nincs valami erőgépre telepítve. Illetve éles telepítés előtt ugye mindig célszerű megfontolni, hogy tényleg belevágunk-e. Illetve, ha valaki nem akar a helyi lemezbe, rendszerbetöltőbe belegányolni, akkor ennyi erővel feltolhatja egy pendrive-ra is.
-
Ha nem a Mintről lett volna szó, szerintem te sem javaslod, hogy telepítse mellé kipróbálás céljából.
Nem a Mint miatt volt, sok tucat disztrót próbáltam ki az elején és kizárólag mellételepítve, elfért 8 is egymás mellett.
(amúgy hamarabb feltelepítek egy disztrót, mint azt virtuálban beállítanám)
Amúgy meg ha össze akarod hasonlítani a kettőt és a másodikat elveted, mert lassabb, nem is kell ez nekem....aztán jön az, hogy tényleg igaza volt annak, aki azt mondta, lassabb a Mint, mint az Ubuntu!(#28928) Foose
kispx ft számozott javallatait megfogadhattad volna, ha már beszámozta és pirossal ki is emelte a GRUB-ot érintő részt!
-
Foose
addikt
Más meg azt javasolta,tegyem fel a xubuntu mellé.
Hát így tettem...
ubyegon2 Végülis igen. Annyira sok érdekeset nem találtam benne számomra. Jó jó,de na... Azt olvastam alapból kezeli a flasht,de nem így volt. Firefox ordított rögtön soundcloudon pl hogy nem tud lejátszani. Meg ugye,friss és üres rendszer volt fent,mindent frissítettem amit akart,ennyíből azért nem lehet megállapítani hogy mennyivel jobb,vagy épp nem. De ahogy elnézem,inkább lebeszélni akartak róla,mint rá.
-
Nem ugyanaz live-ban, vm-ben meg főleg, bár megpislantani úgy is meg lehet, kipróbálni viszont inkább telepített disztrót érdemes. Ennyi időre viszont tényleg nem volt érdemes.
Persze, ha az ember hebrencs és egyből deletet nyom az egésznek, akkor megy a GRUB is a levesbe. Kellemetlen, de aki kíváncsi, annak ezt se árt megismerni, én is jártam így, azóta figyelek erre! Mindig a hibáinkból tanulunk a legtöbbet.
Foose
Bocs, ez nem jutott eszembe! Ennyi idő alatt megállapítottad, hogy nem tetszik?
-
törölt tag
Ilyenről sem hallottam még, érdekes.
Nálam szerencsére nincs ilyen. „Csak” a wifikártya veszti el felébredés után a saját hálózatot néha. Egy
service NetworkManager restart
megoldja.
(#27694) futpalika
Vannak ilyenekre eszközök, de nem feltétlenül gui, és feltétlenül nem egy programba gyúrva. -
törölt tag
Kéépzeld,valamelyik Kubuntu kiadásnál jártam úgy,hogy live-ból frissen telepített rendszerre ráengedtem a frissítéskeresőjét,szokatlanul sokáig molyolt a telepítéssel,majd közölte,hogy nincs több hely a partíción,a GUI úgy beállt,hogy végül feladtam;reset és delete.
Most akkor ez az incidens véleményed szerint hátráltatott-e engem?
Most akkor kezdjem lefitymálni a linuxot mint ti a wint?
Szerinted tényleg nem fordul elő hiba itt is ott is,vagy csak beszélni nem szabad róla?Megengeded-e továbbá nekem(ill.másoknak) ez és további problémák tapasztalása miatt,hogy szabadon véleményt alkothassak és a szakmainak mondható véleményemet mások segítése illetve tájékoztatás céljából közzétegyem egy szakmai fórumon?
Vagy véleményed szerint korlátozódjak az általad fontosnak tartott szempontok szerint megnyilvánulni lásd(idézek tőled):
(#27641) Dave™ :"Nekem pont ez a bajom a Mint-tel, hogy "túl ismerős" Windows után" "Meg csúnya is..."
A továbbiakban részemről inkább kimaradok a témából,beszéljétek meg nyugodtan melyik disztróban szebbek a háttérképek.
-
.Farkas.
tag
Passz mi volt, letolottem a file-t utana kikerestem terminalba es igy telepitettem:
sudo chmod u+x VMware-Player-12.1.1-3770994.x86_64.bundle
sudo ./VMware-Player-12.1.1-3770994.x86_64.bundleSajnos azt mar nem tudom szerkeszteni a 191GB particio fel van mountolva /usr/local-ra
-
.Farkas.
tag
Most telepitettem a rendszert
Nyomtam update upgrade-ot utana VMware Playert feltettem bezartam es nyitva van 3 ablak Mozzilaba ennyi.Az elobb mar 5.7GB-nal jart szoval nyomtam 1 restartot.
Masik dolog
Most igy van particionalva, ha a 191GB-os particiot kiszedem (oda akarom adni VMware-nek) lesz vmi baj?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Spórolós topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Trollok komolyan
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Interactive Brokers társalgó
- Milyen okostelefont vegyek?
- Suzuki topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged