- iPhone topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Magisk
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Aktív témák
-
sh4d0w
félisten
válasz
pethYeti #34075 üzenetére
Nézd meg, hogy ha elindítod a legmemóriaigényesebb alkalmazásodat, akkor marad-e szabad memória. Ha igen, akkor nem kell. Sleepről nem tudok mit mondani, nem használom. Hozd létre a swapot, legfeljebb ha nem kell, kikapcsolod. Nekem egyébként 2 GB memória mellé még nem kellett a swap, de a biztonság kedvéért van.
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
válasz
upszilon #33419 üzenetére
Akkor szerintem javítsd ki a másik topic címét és vedd ki belőle az (UBUNTU ALATT) szöveget. Mégegyébként van másik wine topic, pont Te írtál bele utoljára tavaly.
A másik: semmi bajom nincs a segítségkéréssel, a figyelmedet szerettem volna felhívni arra, hogy a siker nem garantált.
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
válasz
Genius007 #33292 üzenetére
Nagyon sok baj van vele, de csak 1x mondom el, ha nem érted meg, sajnállak:
1. Linuxos topicban semmi keresnivalója egy Windows-os program futtatásáról szóló hsz-nek.
2. Miért nem futtatod Te?
3. A mIRC nem éppen a biztonságáról híres, tehát nem kérünk senkitől olyat, hogy ilyet futtasson (még Windows-on sem).
4. Semmi nem garantálja, hogy a Te kódod nem ártalmas.+1 FYI: Linux szerveren szerintem kevesen futtatnak wine-t.
-
sh4d0w
félisten
Preseedhez értők figyelmét kérem.
A partícionálásos rész nem egyértelmű számomra, így leírom, mit szeretnék elérni, hátha valakinek van ötlete.
Létrehozok egy elsődleges, bootolható, 500 MB-os /boot filerendszert ext2-vel, boot címkével; a maradék területen szeretnék létrehozni egy crypto device-ot, arra ráültetni egy LVM-et, amiben egy VG és három LV van, sorrendben / ext3 15 GB root címke, /swap 4 GB, /home 100 GB ext3 home címke.
Hogyan kell ezt megadni a preseed fájlban?
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
Hmm... akkor hogyan akarod majd a szoftvert beállítani? Egyébként innen letöltöd a megfelelő csomagot, beállítod, használod.
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
ATi kártyán hogyan lehet beüzemelni a TV-outot?
-
sh4d0w
félisten
válasz
rup1u5 #33131 üzenetére
Nem írtad, melyik disztribúciót próbáltad, de esélyes, hogy rossz a nouveau driver a lemezen. nomodprobe opció kell az init indítási paraméterei közé. Innen jött az 5let.
-
sh4d0w
félisten
ATi driver gondom van nekem is. Lucid, ebben mintha 7.5-ös x lenne, de az már nem támogatott a kártyámhoz. Hogyan tudom downgrade-elni 7.4-re az x-et?
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
válasz
upszilon #32438 üzenetére
A dolog rém egyszerű: vannak grafikus frontendek az iptables-höz, azzal be tudod állítani - én nem használom, mert próbálkoztam többel is, de nem az igényeimnek megfelelő konfigot kaptam. A próbálkozásokat nyomon követheted az auth.log-ban, megnyithatod gedittel, vagy használsz vmilyen log analyzert. Én a saját tűzfalamnál annyi logolást állítottam be, hogy az üzemmódváltásokat tolja bele a syslogba. Ha vmi gyanús, ott meg tudom nézni, ki és mikor állította át az üzemmódot.
Egyébként ne bemondásra hidd el, hogy egy rendszer biztonságos, hanem teszteld le. Sok leírás található e témakörben, ott a BackTrack Linux, amit kimondottan pentestre találtak ki.
-
sh4d0w
félisten
válasz
upszilon #32435 üzenetére
Vissza a gyökerekhez?
Hidd el, egy default Linux-telepítéssel legalább akkora biztonságban vagy, mint egy Windows + vásárolt cuccal. Csak vannak olyanok - mint én -, akiknek a paranoia-szintjüknek nem felel meg a default cucc, számukra adott a lehetőség a további árokásásra. Megemlítettem az AppArmort, ami default jelen van a rendszerben és megfelelő védelmet nyújt - én csak azért említettem meg, mert azzal is jót lehet játszani, ha vkinek van ideje és türelme hozzá.
Szóval no para, a default Linux telepítésed biztonságilag rendben van - csak még ingyen rá lehet erősíteni (már feltéve, hogy nem a Damn Vulnerable Linuxot használsz, de az nem is mindennapi használatra van).
Szóval nem, nem mondható ki, hogy egy Windows biztonságosabb, soha nem is volt az, de nem is lesz, amíg ua. trehány programozók írják, akik eddig.
-
sh4d0w
félisten
válasz
upszilon #32429 üzenetére
Nézd, az, hogy egy tűzfal 3 alapértelmezett láncán az ACCEPT a default policy, az vicc. Értem én, hogy cél olyan userek kiszolgálása is, akik csak használni akarják a rendszert, nem érteni hozzá, de ettől még a gyári konfigot nem érdemes konfignak hívni. Nem kell betojni, ettől még nem fogják ripsz-ropsz feltörni a rendszered, de ha lehetőség van úgy akadályokat gördíteni a crackerek elé, hogy az nekem nem okoz kényelmetlenséget (észre sem lehet venni), akkor miért ne? Márpedig a lehetőség adott, csak használni kéne, a rendszer telepítéskor megkérdezhetné, akarom-e a biztonságosabb beállításokat, vagy jó az ACCEPT?
Aztán persze lehet továbbfejleszteni az egész biztonsági témát fail2ban-nal, one time passwordökkel, AppArmorral, SELinuxszal and so on... de az már biztosan nem kezdő user téma.
-
sh4d0w
félisten
válasz
floatr #32415 üzenetére
Minek szórakozni a mindenféle frontendekkel? Láttam olyan tűzfalkonfigot, hogy nem is csodálkoztam rajta, miért nem megy a kommunikáció rajta keresztül. Azt is vmi csoda-frontend csinálta. Minden szabály törölve lett, csak a related, established kapcsolatok engedélyezettek, meg amit manuálisan kinyitok - oszt jóccakát.
-
sh4d0w
félisten
Ubuntu 10.04: van-e lehetőség megváltoztatni a login ablak tulajdonságait úgymint méret, átlátszóság, pozíció?
-
sh4d0w
félisten
Most még nem kérdezel hülyeséget.
Daemon-tools helyett van a parancssor, vagy annak valamilyen grafikus front-enddel ellátott verziója, pl. gisomount. Kodekeket vagy telepítéskor bejelölöd és felrakja, vagy akkor, amikor ismeretlen formátumot akarsz lejátszani és felajánlja a rendszert a letöltést és telepítést. OpenOffice is van, de gondolkodj el a LibreOffice használatán.
-
sh4d0w
félisten
1. Egyszerűen: minden Ubuntu Linux, de nem minden Linux Ubuntu - azaz az Ubuntu egy Linux-disztribúció. Disztribúcióból annyi van, mint égen a csillag, a Distrowatch-on jó sokról olvashatsz.
2. Kezdőknek az Ubuntu ajánlott, arra azonban nincs garancia, hogy a Windows-os szoftverek (beleértve a játékokat is) menni fognak, erre jobb, ha már most felkészíted Magad.
3. Szükséges előkészületek: írd ki az iso fájlt egy lemezre, majd arról bootold a géped
Ez nem Windows, a driverek a kernelben és modulokban vannak. Amit a rendszer ismer, az azonnal, minden trükközés nélkül megy, amit nem, azzal viszont lehet szívni.
4. Menünől elindítod a Szoftverközpontot és válogatsz kedvedre.
5. Ha konkretizálod a kérdésed, tudunk rá válaszolni.
Egy dolgot mindenképp tarts szem előtt: a Linux nem Windows. Felejtsd el a Windows-t, ez egy teljesen más filozófia és teljesen más elveken készített rendszer. Ne használj Linuxot, ha egy ingyenes Windows-t akarsz, mert nem arra való.
-
sh4d0w
félisten
Melyik titkosítás gyorsabb? LUKS oder TrueCrypt?
-
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
Megjelent a Full Circle Magazin 11. számának magyar fordítása. Régi adósság ez...
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
válasz
VinoRosso #30569 üzenetére
Telepítési sorrend: WinXP, Win7, Ubuntu
Torrentezőknek: torrentflux miért nem jó? Böngészőből lehet vezérelni, nem kell hozzá GUI, még magyar nyelvű howto is van hozzá.
-
sh4d0w
félisten
válasz
[pod]Diablo #30509 üzenetére
sudo apt-get clean
sudo apt-get autoclean
sudo apt-get autoremove -
sh4d0w
félisten
válasz
Sas madár #30414 üzenetére
Bedugott, de nem mountolt pendrive-val én is találkoztam, most nem emléxem, hogy a hal-t, vagy a dbus-t kellett restartolni, de ez nagyon sok egyéb folyamatot is újraken, szóval óvatosan, ha produktív szerver.
Azt még nem látom, hogy ennek mi köze a RAID hibához, de ha tudsz nyomni teljes restartot, hajrá. Nincs veszítenivalód, és készülj fel rá, hogy ha hibás a HDD, akkor csere lesz.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Sas madár #30372 üzenetére
A kettőnek rohadtul semmi köze egymáshoz, de a persistent USB létrehozásáról van leírás. A BT4-gyel sikerült megoldani (vagy nem Te voltál)?
-
sh4d0w
félisten
Hmm... most látom, ilyen bug reportolva van Fedora 13-ban is... és a Löncspadon is, meg a GNOME-os csókáknak is...
Noh és a workaround is megvan... a különböző kijelzőket a felső szélüknél kell egymáshoz illeszteni, akkor a teljes képernyős mód kivételével jó képeket csinál.
-
sh4d0w
félisten
válasz
toxin2 #30364 üzenetére
Csinálja, hogy a fene enné meg. Kétlem, hogy hardverhiba lenne, mert akkor valóban, más megjelenítési hibákat is kellene produkálnia a gépnek. Compiz kikapcsolva. Anno a 9.04 esetén egy ideig ment, aztán előkerült ez a hiba és most, a 10.04-re váltással is maradt. Nem lehet, hogy vmilyen elcseszett fájl okozza, ami a /home-ban van?
MOD: bekapcsolt Compizzal is problémás.
-
sh4d0w
félisten
Találkozott-e már vki ezzel a problémával?
Ha a gnome screenshot eszközét használom, a mentett képe felső részében mindig van egy fekete csík - ugyanígy már 9.04 alatt is volt, most 10.04 fut. Aki találkozott már ilyennel, tud-e megoldást?
-
sh4d0w
félisten
Ubuntu Server (CLI) Installation
* 300 MHz x86 processor
* 128 MiB of system memory (RAM)
* 1 GB of disk space
* Graphics card and monitor capable of 640x480
* CD-ROM drive512 MB nem elég és nincs mini install image. Egyébként sem javasolt flashre ilyet telepíteni, mert hamar kinyiírja a sok írási művelet.
-
sh4d0w
félisten
válasz
body007 #30140 üzenetére
Felrakod a KSplice Uptracket. Nem tudom, hogy 10.04-re van-e...
-
sh4d0w
félisten
A cél nem az volt, hogy hamis információkkal mindenáron rábeszéljelek a Linuxon maradásra és aztán a realitásokkal találkozva csalódnod kelljen, inkább az, hogy legyél tisztában a valós helyzettel. Vladinak is igaza van, lehet, hogy 2 hónap múlva bizonyos eszközök menni fognak, de az is lehet, hogy 2 év múlva sem.
Cinizmus nem volt, csak az utat mutattam a közösségesdi felé.
-
sh4d0w
félisten
Ha nincs olyan eszközöd, aminek a használatáról le tudsz mondani, akkor igen, felejtős. Esetleg utánajárhatsz azoknak, amiket nem kezel a rendszer, hogy működésre bírható-e és ha már ennyire bejön a közzöségesdi, leírhatod, hogy másoknak már ne kelljen ezzel cseszniük az idejüket. (Nem kötelező, de ez adja a közösség erejét.)
-
sh4d0w
félisten
Nem egészen értem a problémádat. Még a Windows sem támogat minden hardvereszközt, de szerintem nincs OS a világon, ami erre képes lenne. Az is tudott dolog, hogy vannak olyan egzotikus hardverek, amelyek nem mennek Linuxon, legfőképpen azért, mert a gyártó tesz rá magasról. Az eszközeid listáját nézegetve Nálad is könnyen előfordulhat, hogy bizonyos hardverek nem fognak menni.
Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 8-16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged