- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Aktív témák
-
MacCaine
őstag
-
szoke12
őstag
válasz
vilmaboy #43089 üzenetére
Ami alapból volt rajta: Ubuntu asztali kiadás
Kipróbáltam az LXDE-t is már de nem tudom miért most mégis ezt használom.
Igen , egyébként fent van nálam is a Wine, 1-2 progi van amit nem indít, és rengeteg amit nem úgy ad vissza. de mindegy. lehet, hogy felteszem a Virtual Box-ot. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vilmaboy #43030 üzenetére
Unityvel nem foglalkoztam, az első verzió nagy fekete kockákat rajzolt ikonok helyett egy GF5 Fx5200 társaságában nagyszüleim gépén, szóval váltottam vissza hagyományos Gnome-ra, elvileg ezt hívják Gnome2-nek.
Magam részéről KDE-t használok, terminálban mikor az mc-ben mozog az ember, nagyon hasznos, hogy lehet használni az F1-F12 gombokat, nem kell egérrel kattintani, mint Gnome alatt.
rybank: igen, a Squeeze van fent, de át kellett állnom a wheezy / testing ágra, mivel az alap squeezevel érkező KDE tömény bug, és egyéb úton nem frissíthető. Igaz 1-2 KDE-s bug most is van nálam, de legalább olyan fő funkciók, mint pl. energiagazdálkodás, tökéletesen működnek.
-
-
Atapi
senior tag
válasz
vilmaboy #43012 üzenetére
a profilmappát is másolhatod, azzal is minden átvihető.
-
-
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vilmaboy #42983 üzenetére
Mert win alatt wubival egy fájlba települt az ntfs-es vinyódon, amit ő egy kvázi virtuális számítógépként kezel. Ez a módszer azért jó, mert így a rendszer szétbombázása nélkül ki tudod próbálni és bármikor nyom nélkül uninstallálhatod. Ellenben így nem annyira gyors, mint rendes telepítéskor.
Amit te szerettél volna, ahhoz kellene csinálni egy 10-15G és egy 1G körüli partíciót a vinyón, bebootolni a lemezről, majd telepítéskor a nagyobbat a neked tetsző fájlrendszerrel csatolni "/"-nek, a másikat meg swapnak használni. Ezek után Linux alatt csak fel kell csatolni a partíciót, win alatt meg kell egy driver, hogy tudja kezelni az adott fájlrendszert, azt találsz googleben.
-
rybank
senior tag
válasz
vilmaboy #42906 üzenetére
Winamp szerű volt régen az Audacious. Nem tudom ma van-e olyan skinje.
Youtube-ról én egy Chrome kiegészítőt használok. Ha az jó bedobom. Végtelem számú zenét tölthetsz le. Egy lista a DJ szoftverekről. A Mixxx-el kezd.
A Wine fog Windows-os programokat futtatni. A Wihe HQ-ra keresve meglesheted, hogy melyik app, hogyan fut.Más:Túl vagyok az első kernel fordításon. Nehéz volt. Fájdalmas. És nem működik. Később újrapróbálkozom. Kevesebb dolgot veszek ki.
-
-
válasz
vilmaboy #42704 üzenetére
A manpages-hu csomag telepítésével kapsz pár magyar nyelvű manuált, de korántsem mindenhez, plusz a legtöbb elavult információkat tartalmaz. Sokkal biztosabbak az eredeti angol nyelvűek, mert nemcsak, hogy naprakészebbek, de teljesebb információval is szolgálnak. Az informatika világában pedig úgyis csak úgy tudsz mélyebb tudást szerezni, ha megértési szinten tudsz olvasni angolul.
-
válasz
vilmaboy #42691 üzenetére
A /etc/shadow fájlban helyet kapó titkosított jelszavak lesznek azok szerintem. Mondjuk bejelentkezéskor használod, ez alapján állapítja meg a rendszer, hogy helyes jelszót adtál meg.
Lehet, hogy nincs telepítve a csomagja, de valószínűbb, hogy elavult módszer és nem kompatibilis a rendszerrel. Ha elárulod, hogy pontosan mit szeretnél, akkor esetleg tudok segíteni benne. Miből szeretnél és milyen bootcd-t csinálni?
Amúgy én azt tudnám javasolni, hogy ne könyveket olvasgass, hanem amikor felvetődik benned egy kérdés, akkor keress rá a neten, mert biztos, hogy számos helyen foglalkoznak vele és megleled a választ. Én nem tanulmányoztam egyetlen könyvet sem, mégis egész jól megértettem dolgokat. -
-
tropico
tag
válasz
vilmaboy #42660 üzenetére
Konkrétan ezt amit írtál nem ismerem, de Pere László könyveire keress rá. Több szinten is írt könyvet a linux használatáról. Nem szájbarágós, de alapos. Asszem a Kiskapu kiadó adta ki. Friss anyagot szinte csak a neten találsz többnyire angolul, de alapozni sztem Pere könyvek is nagyon jók.
-
válasz
vilmaboy #42636 üzenetére
Használd azt, ami bejön
Mondjuk a Koffice fele olyan jó sincs, mint a Libre/Openofffice.ACDsee-t meg igazából nem váltja ki rendesen szerintem semmi. Gwenview képnézegetésre jó, meg átméretezni/stb (fel kell hozzá tenni a kipi-plugins csomagot, akkor lesz benne minden), de olyat nem lehet vele, mint az ACDsee-vel, hogy az aktuális kép színeit egy kattintással húzkodod, vagy vághatod a képet -> azaz végülis lehet, mert jobbkatt a képen, megnyitás mással -> Gimp, nyílik a Gimp, megcsinálod amit kell, mentés, Gimp bezár.
Mondjuk képkezelésre még ott a Darktable, amivel lehet képeket módosítani is, de az annyira katalogizálásra van kihegyezve, hogy elment tőle a kedvem.
-
MacCaine
őstag
válasz
A K-s dolgok általában KDE specifikus programok, és elképzelhető, hogy egy csomó KDE-s dolgot felrak még magán a szoftveren kívül. Inkább olyat válogass, ami nem KDE-s.
Az openoffice.org nemtom, mennyire frissül, a legutolsó infóm az az, hogy mióta visszakerült (
nem tudom követni) a Sun-hoz (
), nem foglalkoznak vele. Lényeg, hogy Libre office néven fejleszti tovább a közösség az openoffice-t. Érdemes inkább azt használni.
Képkezelés: ezeregy lehetőség van...
Mp3: én rythmboxot használok, de ez is ízlés kérdése, van aki az Amarok-ra esküszik.
Letöltésvezérlő: passz, olyat nem használok.
Képszerkesztés: gimp tökéletes választás. Minimális hiányosságai vannak, ha nem akarod profi DTP-re használni, akkor teljesen jó.
CD írás: Brasero. -
válasz
Én LibreOffice-t használok, hivatalosan is azt szállítja az Ubuntu.
Zenehallgatásra pedig Audacioust, az is egy Winamp klón, bár az újabb verzióinál már nem az az alapértelmezett felület.
Letöltésvezérlőre nincsen szükségem, a böngészővel letudok tölteni minden.
Esetleg a dvdrip és az acidrip érdekelhet, én ilyesmit nem használok. -
törölt tag
válasz
szövegszerkesztésre ott a libreoffice, vagy ha csak egyszerűbb kell, akkor abiword meg gnumeric (igaz ez csak a szöveg és táblázatszerekesztő).
képekhez szerintem gthumb, vagy gwenview.
mp3-ra van rengeteg. az a helyzet, hogy a legtöbb az inkább hasonlít a az ilyen itunes/wmp jellegű music library adatbázisra építő lejátszókra. ha mindenképpen winamp klón kell, akkor audacious vagy aqualung, ha képes vagy kicsit elvonatkoztatni, akkor clementine, banshee.
képszerkezstésre gimp az egyértelmű.
cdíráshoz vagy k3b, vagy brasero.arra érdemes figyelni, hogy ezek egy része KDE alá készített program (koffice, gwenview, juk, kget, k3b), szóval függőségeknél le fogja hozzá tölteni a fél KDE asztalt is, ha eleve ninc smég fent a gépeden. érdemesebb ezért olyat választani, ami a te asztalkörnyezetedbe illik (szerencsére ebből nagyjából kettő választás van: vagy GTK+ (gnome, xfce, lxde), vagy Qt (KDE)).
-
viw
aktív tag
válasz
- ltt lehet válogatni, igaz angol oldal,
én ezeket használom:
- libre office,
- gthumb,
- rhytmobox,
- uget,
- ...
- brasero
- ... -
válasz
vilmaboy #42599 üzenetére
A Lubuntu jó választás, az Ubuntu Unityvel azért kicsit döcögősen menne már rajta. Ha egyáltalán kompatibilis vele, GMA 950-el még megy, de az az alja Intelnél.
Amúgy azzal ne törődj, hogy kilehet a bejelentkező képernyőnél választani ezeket a dolgokat, hagyjad nyugodtan alapértelmezetten és ne állítsad el róla. Akkor lehetne elindítani őket, ha telepítve lenne mögéjük az amit indítanának.(#42601) MacCaine: Ha nekem nem hiszel, akkor nézzed már meg a kiadás dátumát, 2009 márciusa. Az X.Org-ból már 7.6-ot használ a rendszer, kernelből meg bőven frissebbet mint amit még támogat. Szóval már eleve, hogy a kernelmodult nem fordítaná be.
Ubuntu 9.04-en játszottak még anno olyat, hogy az X-et fejtegették vissza hozzá, hogy működjön vele... -
válasz
vilmaboy #42583 üzenetére
én úgyérzem te nagyon is érzed a linux lényegét csak lusta vagy utána googlezni a dolgoknak
...igazából nem szükséges ide már nagy it-tudás, csak minimális hajlandóság a kereső használatához
szerintem az utolsó ubi kiadásokkal a projekt révbe ért, bátran telepitheti minden kétbites user. nem ördöngőssebb mind a windows...hehe -
MacCaine
őstag
válasz
Ez a cikk talán kicsit megvilágosítja, mi az az ablakkezelő. Azért nem tudod elindítani, mert nincs telepítve. Azért nincs telepítve, mert lubuntut raktál fel, az meg az lxde nevű ablakkezelőt telepíti. Ha gnome-ot akarsz, akkor rakjál fel sima ubuntut, mert az az alapértelmezett. Ha meg KDE-t, akkor kubuntu. De, mint Kendek is írja, lubuntura is fel lehet pakolni bármelyik ablakkezelőt, bár túl sok értelme nincs. Csak a helyet foglalja...
-
válasz
Nem tudom, mit szeretnél pontosan? A főként GNOME-ra épülő Ubuntu telepítéséhez használd a
sudo apt-get install ubuntu-desktop
parancsot, míg a KDE-shez a
sudo apt-get install kubuntu-desktop
-ot. De a bejelentkező képernyős GNOME munkamenet inkább a gnome-shell lesz, azt indítja azzal, szal azt kell hozzá telepíteni.
De neked szerintem ezekre nincsen szükséged, különben miért is telepítettél Lubuntut? -
válasz
vilmaboy #42581 üzenetére
Gondolom attól, hogy a /usr/share/gnome-session/sessions könyvtárban ott vannak ezek, de a szükséges komponensek hiányoznak.
Amúgy felejtsd már el ezt a konzult, eleinte vicces volt, de már nem az. Nézz utána, hogy mi a különbség a konzul és a konzol között, amúgy pedig hívhatod nyugodtan terminálnak is.(#42579) vilmaboy: man zenity
Dialógusablakok megjelenítésére való, parancsokkal lehet vezérelni. -
törölt tag
válasz
vilmaboy #42579 üzenetére
az apt-cache search <csomagnév> paranccsal tudsz keresni parancssorban a csomagok közt. itt a csomagnévhez elég ha részletét írod be, az ki fogja dobni. sőt, ez elvileg a rövid leírásukban is kere, szóval a "mediaplayer" kulcsszóra ki fog dobni egy rakás cuccot elvileg, aminek a nevében nincs benne, hogy mediaplayer.
én egy ideje aptitude-ot használok parancssorból, ott kicsit mások a kapcsolók a parancsokhoz, de hasonlóan működik ez is. ez remekül leszedi a kapcsolódó csomagokat is automatikusan. a synaptic én úgy tudom, hogy csak akkor, ha az adott csomag, amit le akarsz szedni, mindenképpen szükséges egy másik csomag működéséhez (tehát függőség és nem ajánlott).
-
-
-
tropico
tag
válasz
vilmaboy #42536 üzenetére
.Ezt próbáld ki utolsó hsz nézd. Talán segít, de nem garacia. Bocsi, de nem vagyok otthon annyira laptopban.
-
tropico
tag
válasz
vilmaboy #42534 üzenetére
Mivel ifconfig parancs kiadásakor se látszik ezért nálad az lehet a gond, hogy:
- nem ismeri fel mint eszközt
- vagy felismeri az eszközt, de betőltéskor nem csatolja fel és ezért nem is látja és nem is kezeliAz mondjuk jó kérdés, hogy a billenytűzetet rendesen felismeri-e? A többi Fn+akármi bill.kombináció egyáltalán működik?
-
neverDell
tag
válasz
vilmaboy #42526 üzenetére
Ezt ugye grafikus felület nélküli állapotban írja?
Mert valami olyan van, hogy ha desktop ubi-t használsz, akkor a grafikus felületen van valami lan-manager vagyminekhívják, amivel a hálókártyákat lehet piszkálgatni.
Addig ifconfig -a kell neki, mert a -a nélküli ifconfig csak az aktív kártyákat listázza.
Meg esetleg nem árt egy iwconfig sem, mert az meg megmutatja, hogy lát-e wifi-képes kártyát a gépeden. -
MacCaine
őstag
válasz
vilmaboy #42526 üzenetére
Na, ezexerint nem lát semmilyen hálókártyát, se lan-t, se wlan-t. Lehet, a feltelepített csomagok miatt. Szerintem próbáld ki azt, hogy leszeded, amit legutoljára felpakoltál. Terminálban: sudo apt-get remove *csomagneve*.
Aztán nem kell újraindítani (NEM windows!!!), hanem elég kilépni, belépni. Nézz még egyszer ifconfigot.
-
MacCaine
őstag
válasz
vilmaboy #42521 üzenetére
A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha valami guru odamenne, és elmutogatná a dolgokat...
Ifconfig? Ez a parancs kilistázza, hogy milyen hálózait eszközöket lát a linux. Ha látja, kilistázza, akkor nem kell hozzá driver, mert működik. Csa be kell állítani. A driveres dolgokat felejtsd el, az csak windowson van. Linuxon a kernelben van a legtöbb "driver". (Ha rosszul tudom kijavítanak úgyis...
)
-
válasz
vilmaboy #42509 üzenetére
Telepítéshez használj Synaptic-ot, ha lehet, mivel a függőségeket is kijelöli és telepíti.
A zárt meghajtók telepítése is a menüben van; nálam épp "további illesztőprogramok" néven fut. Viszont ez általában már telepítés után felajánlja a meghajtó telepítését.
cd könyvtárnév a parancs
pl. cd /homeSynapticban a gnome-ot jelöld ki újratelepítésre, lehet egy két rész kimaradt.
-
válasz
vilmaboy #42506 üzenetére
A drivernek nincsenek exe file-jai
Linuxon nem a kiterjezstéstől futtatható valami, hanem attól, hogy engedélyezed, hogy futtatható legyen.
Nya. A drivert kicsomagolod, filekezelővel jobb gomb azon, amit el akarsz indítani, és a tulajdonságoknál bepipálod, hogy futtatható.
Nyitsz egy terminált, és azt mondod neki a megfelelő helyen (ahol a futtatni akart file van), hogy ./filenév és Enter.Na akkor lefut.
Ablakkezelő telepítése : Nyitsz egy csomagkezelőt, és megkeresed a cuccot, telepítés.
Mondjuk arra a Dell-re inkább a LXDE való, mint más.Hogyan nem indul a gép, ha Openbox-on van?
@rybank : Ha nem lenne fent Gnome, nem tudná kiválasztani, ha minden igaz
@bobalazs : Khm, beállítottam, de csak nem megy :S
-
törölt tag
-
rybank
senior tag
válasz
vilmaboy #42487 üzenetére
Én nem foglalkoztam velük. Ami problémát éppen meg kellett oldani megoldottam Google segítségével. Plusz PH. Amiket sűrűn használtam, azokat automatikusan megjegyeztem. Jelenleg Custom CD-t csinálok. Már működik is. Illetve kernelt fogok még fordítani a közeljövőben. Utána olvastam megéri foglalkozni vele. Jelentős teljesítményt kapsz.
-
tropico
tag
válasz
vilmaboy #42483 üzenetére
1. "Írtátok, h több féle kezelőfelület létezik" olvasd el inulásnak
2. Így jó lesz?
3. "ha letöltök hozzá drivert, akkor op-nál ...." Driver kiálasztásánál neked (32bit-es Lubuntu esetén) UBUNTU->32bit vagy asszem a Debian ->32bit is jó ebben nem vagyok biztos
4. "A gyakran használt windózos programok...." Ezek amiket említettél mind futnak WINE alatt, de progálgasd ki a progikat neked mi válik be ezek helyett. PL.: winamp --> amarok (sztem sokkal jobb)"Bocsi a sok amatőr kérdésért, de jobb kérdezni..." Nem amatőr kérdések, mert tényleg sok dologra sokszor sokféle megoldás is van. Egyébként a Google a barátod, és ha tudod mit akarsz nagyon nagy segítség. Nagyon, de nagyon sok dokumentáció van a neten (magyarul is) érdemes elolvasni némelyiket, ha van időd. Ezt kezdetnek.
UI: Nem azért linkelem az oldalakat mert lusta vagyok, hanem mert anno én is így kaptam a válaszok egy részét és ezt találom megfelelőnek ált. kérdéseknél. Sok sikert.
-
válasz
vilmaboy #42483 üzenetére
Nya.
Grafikus felületből is lehet több.
- Indíthatsz több X szervert, és akkor F8, F9...
- Több asztalos mód a grafikus felületen, ilyenkor a tálcán levő asztalváltóval tudsz váltani (alapértelmezetten 2 vagy 4 szokott lenni, változattól függően).Drivereknél csak a 32 v. 64 bit számít Linuxon, illetve néha kiírják, hogy adott kernel verzióhoz van másik változat. A kerneled verzióját terminálban tudod lekérdezni :
uname -rWinnyózos programok nem futnak Linuxon.
Van egy wine nevezetű emulátor, amivel egy részük megy, pl. a Total Commander pont ilyen, de igazából alternatívák vannak, amikkel jobban jársz, mondjuk a Gnome Commander.
DVD készítésre-rippelésre is van több progi Linuxra, amik nagyon frankón működnek. -
-
-
-
Aktív témák
Hirdetés
- AliExpress tapasztalatok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- RAM topik
- Mikrotik routerek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Melyik tápegységet vegyem?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Autós topik
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- AKCIÓ! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- Bomba ár! Dell Latitude 3540 - i5-4GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest