- iPhone topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Netfone
-
Mobilarena
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tboj
tag
Én is hasonlóan éreztem, mintha nem lettek volna felkészülve a legfrissebb információkból. Még a 3 héttel ezelőtti alacsonyabb számokat idézték, vakcinagyártók közötti politikáról beszéltek, miközben a gyártó ország saját vakcináját korlátozza bizonyos korosztályon belül. Nyilván nem akarnak a vakcina ellen beszélni, mert egy bizonyos rétegen belül továbbra is veszélyesebb az éles fertőzés, mint az AZ, de azért lehetett volna ezt normálisan is kommunikálni, ahogy a briteknek is sikerült, és nem ilyen bagatellizáló stílusban.
Én egyébként végül lemondtam a tegnapra előjegyzett AZ oltást. A doki megértő volt, és egyetértett a felhozott érveimmel, amiket korábban itt is írtam a döntés meghozatala előtt. Mondtam neki, hogy a jelen információk alapján bármelyik másikat elfogadom, ezzel viszont várnék, amíg normálisan kivizsgálásra kerül. Azt mondta, hogy valószínűleg Szputnyik vagy Pfizer lehet a következő ajánlat. Szerinte ha kihúzom még 2-3 hétig, akkor akár Pfizert is kaphatok. Ennek ellenére a Szputnyikot is el fogom fogadni, ha azt ajánlják fel előbb (és persze nem derülnek ki arról is hasonló problémák addig :D)
-
Kékes525
félisten
Mivel nagyon kevés adat utal a vérrögképződésre és a pontos okokat sem ismerik, ezért olyan a szakértők hozzáállása, mint amilyen.
Lásd a két hivatkozást is, az is Április 9.-ei.
Amúgy Jakab a kovidokben elég világos választ adott erre. [link] 32. perctől.
-
daneel_hu
addikt
"mindenképp reagál a vektorra, az nem gond, az lenne a gond, ha "észre sem venné", vagy ha antitestes válasszal pár nap alatt kivégezné. így, hogy reagál, mire kipucolná, már az elvégezte a dolgát, gondolom."
Valószínűleg ki van számolva az adeno-adag precízen.
Annyit fecskendeznek be, amennyinek X százaléka biztosan elvégzi a dolgát mire egyátalán az immunrendszer bármit is tudna csinálni ellenük.Azért ez nem egy sebtiben, valahonnan bekapott fertőzés hanem az izomba befecskendezett X millió (milliárd?) adenovírus egyszerre.
Baromira nem ugyanaz mintha rámtüsszentenek valahol és bejut a vírnyák.OK, kipucolja az immunrendszer, mondjuk 4-5 nap alatt?
Addig mondjuk 20-30% bejut a sejtekbe és megcsinálja amit kell. -
Ezekiell
veterán
Nem sok tuti valid dolog van a Covid oltásokkal kapcsolatban, ezt szerintem már mind tudjuk, de egy forrás:
https://www.verywellhealth.com/pain-reliever-covid-19-vaccine-5111319
https://www.nbcnews.com/health/health-news/it-safe-take-tylenol-or-ibuprofen-or-after-covid-vaccine-n1256896In a study recently published in the Journal of Virology, the researchers from Yale studied the effect of NSAIDs on SARS-CoV-2 in human lung cells in vitro and in infected live mice.1
They focused on the effects of the NSAIDs ibuprofen and meloxicam, which often is prescribed for orthopedic injuries or arthritis. Results of the study showed that although NSAIDs dampen the inflammatory cytokines associated with severe COVID-19 infections (a good thing), they also dampen the production of protective antibodies against the virus (a bad thing).
Az NHS is kifejezetten paracetamolt ajánl:
https://www.nhsinform.scot/covid-19-vaccine/the-vaccines/side-effects-of-the-coronavirus-vaccinesSzóval bár ezek előzetes eredmények, én azért nem vennék be ibuprofent (minek kockáztatni?).
-
Ringman
félisten
Nincs sok értelme oltás után aszpirint szedni
Az AP járt utána még februárban, hogy mi a helyzet a vakcinák és a fájdalomcsillapítók viszonyával, mert sokan már az oltás előtt elkezdtek ilyesmit szedni, hogy már előre felkészüljenek az ártalmatlan, de kétségtelenül kellemetlen reakciókra.
A hírügynökség konklúziója szerint, aki nem szed ilyen típusú gyógyszert más okból, az az oltás környékén inkább kerülje a fájdalomcsillapítók használatát. Mint megjegyzik, kevés a kézzel fogható bizonyíték, de egyes kísérletek szerint ezek a szerek épp a vakcina által kiváltott immunválaszba zavarhatnak bele.
Az oltás utáni tünetek ugyanis az immunrendszer természetes reakciói az oltásra, csak azt jelzik, hogy a vakcina működik. (Persze fordítva ez nem igaz: csak azért, mert nem dől ki egy napra a láztól, még ne ijedjen meg, hogy az oltás hatástalan volt.) Ezeknek a reakcióknak a része lehet a gyulladás is, a gyulladáscsökkentő hatással is bíró fájdalomcsillapítók azonban egérkísérletek szerint csökkenthetik az antitestek termelődését.
Ezért a nem szteroid gyulladáscsökkentők, mint az ibuprofén vagy az aszpirin, kevésbé javasolt, biztos, ami biztos. Ha valaki szükségét érzi fájdalomcsillapítónak az oltás után, akkor inkább paracetamol hatóanyagú készítményt válasszon. Az amerikai járványügyi központ, a CDC nem zárja ki kategorikusan egyik hatóanyagot sem, de ők is megjegyzik, hogy megelőző jelleggel nem ajánlott a szedésük, mert nem ismert, hogy összeakadnak-e a vakcinák által beindított antitesttermeléssel. -
attiati
veterán
-
attiati
veterán
Megerősíti a legnagyobb sejtést. Lazában említem egy ideje, hogy ezekkel az intézkedésekkel átpumpálják a lakosság egy részét az eü rendszeren, hogy a mostani hullámban immunizált legyen a többség. Kontrollált módon, ami annyit takar, hogy max kihasználtságon menjen az eü.
"A kórházak telítettsége emiatt nem megy majd jelentősen feljebb, de lejjebb sem, nyárig komoly lesz az egészségügy terhelése"
"
Azt kérdezte, túl vagyunk-e a csúcson. Igen, de a kórházak terhelésében legalább egy hónapig nem várható még látványos csökkenés. ""A vírus terjedését tartósan csak lezárással, átfertőzéssel, vagy védőoltással lehet gátolni. "
-
daneel_hu
addikt
Lehet azért nincs lázam az oltás után, mert nincsenek tornáztatva a falósejtek, el van intézve minden a meglévő antitestekkel?
Falósejtek segítése céljából lép fel láz ha jól tudom, jobban szaporodnak magasabb hőmérsékleten.Vagy ez hülyeség?
Az úthenger-effekt azért megvolt, a fincsi kis fejfájással.
-
törölt tag
"Nagyon veszélyes, ha oltás után úgy érzi valaki, már nem kell óvatosnak lennie." -> erre mit csinál az üzbég-magyar burgonyakutató? első dózis szuri után már küldi a gagyi ótási igazóványt, hiszen a védekezés sikerét most a beoltottak számában mérik és nálunk lesz teltházas EB meccs, a hanyatló nyugaton nem
#7807 Vesa
Egy kis ösztönzés lehetne, aki most vállalja AZ oltást, az legközelebb már biztosan Pfizert kap, csak haladjunk. Szervezés kérdése. Bár az itt nem tökéletes:
Telex: Népszerűtlenebb lett az AstraZeneca, a keleti vakcinák sem túl kedveltek – mondják a háziorvosokNekik is nagy terhet jelent a szervezés, de az önkormányzattól kaptak néhány embert, a körzetbe tartozó emberekkel a telefonos kapcsolattartást ők végzik. „De ez az egész egyébként sokkal egyszerűbb lenne, ha a vakcinaregisztrációs oldalon egy legördülő menüből ki lehetne választani, hogy ki melyik vakcinákat hajlandó igénybe venni. Sokkal gyorsabban lehetne haladni” – tette hozzá.
-
7Sony7
addikt
Szia. Nem nagyon vagyok képben ezzel a dologgal. Akkor miért van egy-két napig rosszul, aki megkapja az oltást? Mi történik ilyenkor a szervezetben?
Tegnap kaptam meg az Astrát, este csak fejfájás, reggelre hőemelkedés, rossz közérzet. Most meg fejfájás, ízületi fájdalom, levertség, néha szédülés.
Mondjuk tavaj nyáron volt egy nap, amikor nagyon rosszul voltam, szédültem egész nap, de másnapra eltűnt. Nem tudom kovid volt-e, nem teszteltek.
43 éves vagyok. -
Sir Pocok
őstag
Igen erről az Ázsiában szakadtam is beszélt.
A vektor vakcinának az a hátránya szerinte, hogy van benne egy felesleges lépés magyarán duplán van tornáztatva az immunrendszered. Gyakorlatilag az AZ és a Sputyin annak jó aki hetekig tud várni és nincs kitettsége, hogy megfertőződjön.
-
Ringman
félisten
másik topikban linkeltem egy mai cikket: [link]
Dániában is vannak napi jelentések. Tegnap 214 311 PCR-tesztet jelentettek, ma 183 675-öt. Az két nap alatt összesen 397 986 PCR-teszt. Nálunk ezalatt a két nap alatt összesen 65 726 tesztről számoltak be. Úgy hatszoros a különbség, hogy Dániában mindössze 5,8 millióan laknak. Összesen ott 23,6 millió PCR-tesztet végeztek eddig. Nálunk 4,8 milliót.
Emellett azt is lehet tudni, hogy Dániában ebben a két napban a PCR-tesztek mellett elvégeztek 460 ezer antigén gyorstesztet is. (Erről nincs magyar adat.)
Olvasónk azt írja, hogy a dán tesztelés masszív, ingyenes, és az egészségügyi hatóságok azonnal lecsapnak a fertőzésgócokra a kapcsolatok felkutatásával és a fokozott helyi teszteléssel.
Tegnap a dánok a járvány 1 hivatalos áldozatát jelentették be. Ma nem jelentettek halálos áldozatot. Ezalatt a két nap alatt Magyarországon hivatalosan a járvány 557 újabb áldozatát jelentették be.
Az 5,8 milliós Dániában 221 covid-fertőzött van kórházban. Nálunk 11 363. Ott 37 koronavírusos beteg van intenzíven. Nálunk erről napi adat nincs, Gulyás Gergely tegnap a kérdésünkre azt mondta, hogy 1 827 koronavírus-fertőzöttet ápolnak intenzíven. Ott 24 covidos beteg van lélegeztetőn. Nálunk 1 364.
Dániában eddig összesen 2 436-an hunytak el a járványban. Nálunk 22 966-an.
Lakosságarányosan, egymillió főre
a dánok áldozatok száma: 420
a magyar áldozatok száma: 2367. -
daneel_hu
addikt
"az nekem meg sem volt, hogy a gamaleya csinálta az/egy(?) vektoros ebola vakcinát. akkor nekik van már tapasztalatuk vektor vakcinával (főleg, mert az is ad5), ami nem hátrány."
Anyám megkapta az Ad5-öst is, tegnapelőtt.
Nem volt tőle annyira szarul mint az elsőtől, de azért "érezte". -
Lassan tényleg kellenének a levesbe a d-afrikai fehérjéi. Nem értem, mit tart eddig a kínaiaknak, hogy fognak egy fazék D-Afrikai vírusmintát, kifőzik, és bekeverik pl a brit-tel felesbe, csókolom. Ha a v1.0-ásuktól, ami szintén nem volt dokumentálva, nem hullott a nép, akkor ettől se fog.
Vagy lehet otthon már ezzel oltanak, a világ meg ráér?" ne azt nézzük, hogy egy vakcina 10, 30, 50 vagy 80%-ban hatásos valami ellen, hanem, hogy nem 0. úgyhogy all-in!
"
Ez nem ilyen egyszerű, ez nem egy kernelfrissítés amire másnap megint simán ráfrissíthetsz/visszacsinálhatod ha bugos. Ha felveszed a 10%-os oltást (AZ), utána ugye definíció szerint 2 hónap(!) múlva nem mást, uazt az 10%-os második dózisát kapod és hiába köt ki az első dózisod után 3 héttel egy hajórakomány übertuti 99%-os mutánszabáló terminátoroltás, neked várnod kell min. fél évet, de sanszos hogy még többet is - miközben a mégújabb variánsokra meg 0% lesz a 10ből.
-
Kékes525
félisten
Ja és eközben felfüggesztve van a teljes egészségügy, ami szintén növelni fogja a halálozást. Igaz azok nem covidos halálesetek lesznek, de a járványkezelési módot figyelembe véve azokat is covidos haláleseteknek kell nyilvánítani, mert mégiscsak a koronavírus okozza, ha nem is direkt módon. Így biztos, hogy meglesz az 500 napi halott, ha nincs meg már most is.
-
Gothmog
senior tag
Az a baj, hogy az kórházi ellátórendszer gyakorlatilag már összeomlott (kb. március közepe tájára). Ugyanis onnantól kezdve, hogy a szakápolónak nem max. két gépi lélegeztetett beteget kell egyidejűleg ellátnia, már nem tudja elfogadható hatékonysággal végezni a feladatát. (Ha meg ötöt, hatot vagy még többet, mint ahogy arról időnként hírek felreppennek, az már ténylegesen is az összeomlás kategória.) Szintén probléma, hogy olyan embereket nem vesznek most fel kórházakba (vagy küldenek azonnal haza a legszükségesebb minimális életmentő beavatkozások elvégzése után), akiket békeidőben el sem engednének onnan, ha már az illető betévedt oda. (Tisztán látszik, hogy olyan 12000 ágy környékén telítődött a rendszer.)
Csak egy példa: a németeknél, ahol komolyan veszik a max. két lélegeztetett beteg/szakápoló korlátot, és ha ez a limit már közeledni látszik, akkor azonnal kongatják a vészharangot, és várható összeomlásról beszélnek/szigorítanak, hogy ez ne következhessen be... na, náluk átlagban 10-ből 7 ember élve jön le a gépről. Nálunk pedig, már ősszel is csak 10-ből 1 vagy 2 volt ez az arány, mostanra pedig állítólag még sokkal rosszabb (95% körüli halálozási átlagokról hallani). Ez nyilván nem azért van, mert a németeknél jobb gépek vagy képzettebb szakápolók lennének. Ezen a téren ugyanis mi is jól állunk, és nincs okunk szégyenkezni. A különbség elsősorban a leterheltség/túlterheltség szintjében van. (Persze faktorként számít a magyarok átlagosan rosszabb egészségi állapota is stb., de a szerény véleményem szerint a túlterheltség itt messze a legfontosabb döntő tényező.)
Mindezek tükrében felháborítónak tartom, hogy a kórházak terheltségi szintjének legalább egy elfogadható mértékű szintre való csökkentése fel sem merül a modellezésben mint prioritás, hanem annyival elintézik, hogy: "úgy kell nyitni, hogy a mostaninál azért ne legyen nagyobb". (De hát, ha az a hozzáállás és kommunikáció, amit a félnótás EMMI miniszterünktől is láthatunk/hallhatunk: "meg sem rendítette a 3. hullám az egészségügyi ellátórendszerünket", akkor mégis mit várunk.)
Persze egy olyan rendszerben, ahol - legalábbis a saját hallott/olvasott tapasztalataim alapján - gyanúsan sok (egyébként kifejezetten a fiatal felnőtt korosztályhoz tartozó) COVID áldozat "felejtődik ki" valahogy a lejelentett hivatalos halálozási statisztikából (holott ugye azt hajtogatják, hogy ők még azokat is oda sorolják, akiknél a vírus csak ott ücsörgött a szervezetben, de köze nem volt az elhalálozáshoz), vagy ahol olyan alapbetegségeket látni feltüntetve a halottak mellett (nem ritkán önmagukban!), hogy "aranyeresség" vagy "magas vérzsírszint", esetleg "enyhe mentális retardáció" vagy "gerincferdülés", ott persze mégis milyen komolyságot vár az ember...
Én egyébként kíváncsi lennék arra is, hogy a sok "magas vérnyomás" megjelölés is valóban csak olyan emberek mellé kerül-e oda, akiknek ténylegesen, orvos által igazoltan, gyógyszeres kezelésre előírtan magas vérnyomás betegsége volt? És nem arról van-e szó, hogy a kórházban éppen magas értékeket mértek (miközben lehet, hogy a betegsége előtt soha ilyen problémája nem volt), és akkor már megy is indok/magyarázat gyanánt a nem/életkor adat mellé alapbetegségként a magas vérnyomás. (Igen, tisztában vagyok vele, hogy nálunk a magas vérnyomás egyébként népbetegség, tehát valóban sok ember él együtt vele, sokszor tudtán kívül.) -
Kékes525
félisten
Már az a gondolkodás mód is szörnyű, hogy hagyjuk maximumon a járványt több hónapon keresztül, de arról teljesen elfeledkezett a kormány, hogy a kórházakban emberek gyógyítanak, akik a gépekkel ellentétben kifáradnak, elfásulnak, figyelmük, munkabírásuk jelentősen csökkenni fog az egészségügy tartósan maximumon való járatása miatt. Egyre kevésbé lesznek képesek arra a teljesítményre, amit a járvány elején még biztosan tudtak. Ez erőteljesen fogja növelni a napi halálesetek számát. Így én akár az 500 napi halottat is reálisnak tartok.
-
Z.É.T.
őstag
Kiváló, tehát a terv eleve nem az, hogy csökkenjen a járvány, hanem csak annyi, hogy a napi 2-300 halottnál ne legyen több és a fullra terhelt kórházakon ne legyen ennél is nagyobb terhelés. És mindez leginkább a "szófogadási tényezőn" múlik. És így nyárig marad a mostani helyzet.
Kiváló! -
Rive
veterán
Szerintem nyugisabb lesz nektek is így. Nekem, hogy hamar túl leszek rajta és nem kell több hónapot várni a második adagra/ellenőrzésre: nektek meg, amit írtál.
Más. Tegnap délután, ahogy megkaptam az értesítést hatvan-valahány szabad hely volt a praxisban szputnyikra, ma reggel ahogy jelentkeztem 33. Nagyjából fele telt be fél nap alatt.
3000 fős praxis. -
ezen még gondolkodva, mert elég súlyos vádak...
szóval az nem túl valószínű, hogy a szlovákok tudnák, hogy az oroszok mit szállítanak 40 másik országba. ahogy az sem, hogy egyébként az oroszok országonként más vakcinát csinálnak.
az viszont csúnya lenne, ha a lancetbe a tutit küldik, teríteni meg amit sikerül
közben szlovákiában élő volt kollégát kérdeztem:
"2020. végéig az ellenzék kb. minden fronton támadta a kormány minden döntését, de mégis kitartott a kormány
2021-ben viszont visszahúzódott az ellenzék és a kormányzó pártok elkezdték egymást ölni
ennek lett a csúcsa az hogy a legnagyobb kormánypárt beszerezte a sputnyikot és a többiek belebegtették hogy kilépnek a kormányból
ki is ütötték az "ország első emberét" amit nálunk premiernek hívnak, asszem a kormányfő a legjobb szó
nyilván csak vezércsere történt, helye cserélt a pártjában a 2. emberrel..." -
blakey
titán
ha valaki immunis lenne a vektorra, hogyan futna le egy ilyen oltás?
Igazából nem tudom, és sokat gondolkodtam, hogy mi, akik nem vagyunk benne egyik oltás feljesztésében, vajon mit tudunk? Mert ugye én csak azt amit olvasok és mérlegelhetek, hogy az most igaz vagy sem. Több hasonló vélemény alapján megállapíthatom azt, hogy valószínűleg 80%-ban megvan az igazság. Amikor kiderült, hogy lehet oltásra jelentkezni akkor nem haboztam, egyből jelentkeztem, de az oltás pillanatáig, vagy leginkább addig amíg megtudtam, hogy mit kapok, folyamatosan azon agyaltam, hogy számomra melyik lesz jó, ki fog fektetni vagy sem. Most ott tartok, hogy a különböző betegségekkel szenvedők részére nem ajánlott oltás annyira nem érintett meg, tehát úgy tűnik, hogy nincs komoly bajom, de ott a másik oldal, hogy mi van ha ez egy gyenge oltás volt, viszont itt jön a képbe az, hogy van aki ettől is 2 napra kifeküdt, magas láza volt és levert, tehát akkor mégis hatásos. Mindenki másképp reagál ezekre, de úgy tűnik, hogy mindenki megérzi, valahol örülök, hogy én is megéreztem de kell 1-2 év, hogy megtudjuk, hogy valójában mit is kaptunk és mennyire jó, ez mindegyik oltásra vonatkozik.
Egyébként az egyik doki aki a feleségemet oltotta, azt mondta az oltásnál, hogy aki átesett a víruson, ráadásul tünetmentesen, az semmit nem fog érezni, mert már "aktív a rendszer", nem tudom, hogy ez mennyire igaz vagy sem. Sajnos én csak azt tudom leírni amit átélek esetleg másoktól hallok vagy olvasok. -
Ringman
félisten
szerk:
az mti közleménye szerint eléggé sértődött a hangnem:„Sajnálatos módon, a hatályos szerződést megsértve a (szlovák) Gyógyszerfelügyeleti Állami Intézet (SIDC) szabotázst követett el, szándékosan olyan laboratóriumba küldve tesztelésre a Szputnyik V-t, amely nem tartozik az EU gyógyszerfelügyeleti hálózatához, noha ilyen laboratóriumok hozzáférhetők voltak.”
amúgy az oroszok oda is adhatták volna a dokumentációt a szlovákoknak (ha vállalható persze)
-
sipi700
tag
Mintha magamat olvasnám, én is azt mondtam, hogy nem, pedig ezek már nem is "olyan veszélyesek", mint anyáink korában. Ráadásul voltak mellrákosok a családjában. Majd hormon tartalmú gyógyszert akartak szedetni, ha gyereket szeretnénk. Van 2 egészséges gyerekünk hormonok nélkül... Mondhatjuk szerencsénk is volt, sokaknak pedig tényleg kell a hormon.
-
Kékes525
félisten
Tegnap arról írtam, hogy a mutánsok esetleg kikerülhetik a jövőbeli vakcinákat. Az egy lehetőség volt, amit még nem tudunk biztosan. Ma viszont pont az ellenkezőjéről fogok írni. Készülnek olyan vakcinák és gyógyszerek, amelyek gyakorlatilag minden létező és a jövőben létrejövő ÖSSZES mutáns ellen jók lehetnek. A vakcinákat (gyógyszereket nem!) csak az előzetesen kialakult immunitás ronthatja el, amelynek a valószínűsége a koronavírusoknál még nem bizonyított (valószínűleg a koronavírusoknál nem létezik).
"While the COVID-19 pandemic caused by SARS-CoV-2 is continuing, it may become worse in the coming winter months with a high potential for the emergence and spread of escape variants of SARS-CoV-2. SARS-related CoVs (SARSr-CoVs) from bats may also cause outbreaks of emerging coronavirus diseases in the future. These predictions call for the development of broad-spectrum anti-coronavirus vaccines and therapeutics to combat the current COVID-19 pandemic and future emerging coronavirus disease epidemics. In this review, we describe advances and challenges in the development of broad-spectrum vaccines and neutralizing antibodies against lineage B betacoronaviruses (β-CoV-Bs), including SARS-CoV-2, SARS-CoV, and SARSr-CoVs, as well as peptide-based pan-CoV fusion inhibitors and their potential in the prevention and treatment of COVID-19 and other human coronavirus infections."
Néhány, az új koronavírus elleni gyógyszerek (nem vakcinák):
[Clofazimine broadly inhibits coronaviruses including SARS-CoV-2 - nature]
"The COVID-19 pandemic is the third outbreak this century of a zoonotic disease caused by a coronavirus, following the emergence of severe acute respiratory syndrome (SARS) in 20031 and Middle East respiratory syndrome (MERS) in 20122. Treatment options for coronaviruses are limited. Here we show that clofazimine—an anti-leprosy drug with a favourable safety profile3—possesses inhibitory activity against several coronaviruses, and can antagonize the replication of SARS-CoV-2 and MERS-CoV in a range of in vitro systems. We found that this molecule, which has been approved by the US Food and Drug Administration, inhibits cell fusion mediated by the viral spike glycoprotein, as well as activity of the viral helicase. Prophylactic or therapeutic administration of clofazimine in a hamster model of SARS-CoV-2 pathogenesis led to reduced viral loads in the lung and viral shedding in faeces, and also alleviated the inflammation associated with viral infection. Combinations of clofazimine and remdesivir exhibited antiviral synergy in vitro and in vivo, and restricted viral shedding from the upper respiratory tract. Clofazimine, which is orally bioavailable and comparatively cheap to manufacture, is an attractive clinical candidate for the treatment of outpatients and—when combined with remdesivir—in therapy for hospitalized patients with COVID-19, particularly in contexts in which costs are an important factor or specialized medical facilities are limited. Our data provide evidence that clofazimine may have a role in the control of the current pandemic of COVID-19 and—possibly more importantly—in dealing with coronavirus diseases that may emerge in the future."
"Collectively, our findings suggest that UNI91104 is safe and well-tolerated in healthy volunteers with no systemic side effects and mild reversible local side effects. Hence, UNI91104 may be a promising candidate for inhalation and intranasal therapy against COVID-19 and other viral respiratory tract infections but warrants further testing in patient trials."
"In the past 17 years, three novel coronaviruses have caused severe acute respiratory syndrome (SARS), Middle East respiratory syndrome (MERS), and the coronavirus disease 2019 (COVID-19). As emerging infectious diseases, they were characterized by their novel pathogens and transmissibility without available clinical drugs or vaccines. This is especially true for the newly identified COVID-19 caused by SARS coronavirus 2 (SARS-CoV-2) for which, to date, no specific antiviral drugs or vaccines have been approved. Similar to SARS and MERS, the lag time in the development of therapeutics is likely to take months to years. These facts call for the development of broad-spectrum anti-coronavirus drugs targeting a conserved target site. This review will systematically describe potential broad-spectrum coronavirus fusion inhibitors, including antibodies, protease inhibitors, and peptide fusion inhibitors, along with a discussion of their advantages and disadvantages."
-
Nimda
addikt
Én ilyet használok, illetve nemrég tértem át a budesonid easyhaler nevű inhalátorra. A szakorvosom már kizárólag ezt írja fel. Viszont nekem nagyon irritatív, többet "köszörülöm" a torkom, cserébe hatásos, kevesebbet kell szenvedni a nehézlégzéstől. Hogy ez eddig megvédett e a komolyabb tünetektől, azt nem tudom megmondani.
-
Martin2004
tag
Na, végre, valaki elővette a józan paraszti eszét!
De most komolyan, ha olyan kispályás (és nem teszem idézőjelbe) betegségekre kötelező az oltás, mint a rózsa- és bárányhimlő, akkor erre miért is nem???
Tegnapelőtt este 6 körül oltottak AstaZenecaval! Jó cucc! Üt, mint az ipari áram, és pont ettől jó!! Mert így legalább tudom, hogy nem valami hamisítvánnyal kínáltak meg!
Nekem tegnap reggel kezdődött az immunválasz, délelőtt hőemelkedés + végtagfájdalom kisebb köhögési ingerrel, délután-este kisebb láz. De már már jobban vagyok, a végtagfájdalom elmúlt, egy pici hőemelkedésem azért még van.
Kollégámat is kiütötte, ő "41 fokos láznak megfelelő hidegrázásról" számolt be, bár nrm érezte emgát lázasnak. Az ő problémája este hattól másnap reggelig tartott.
Ma már ő is jobban van!
A tünetekre kb. fél napot kell várni.Állítólag a második menetre adandó válasz, három hónap múlva, ennél is durvább lesz.
Egy közepes influenzaként értékelem az immunválaszt, de ez egyfajta figyelmeztetésnek is vehető arra nézve, hogy milyen lehet az igazi!
Szóval oltassa be magát mindenki, mert régi bölcsesség: az nevet, aki a végén nevet!
-
zsiga_667
tag
A saját nagyonnem-reprezentatív tapasztalataim azt mutatják, hogy olyan beteg nem lesz covidos, aki a vakcinagyártó szerint védett, tehát második oltás +x nap. Akikkel találkozom mint oltott de pozitív, az szinte mind kb. egy héttel az oltás után lesz tünetes.
Egyetlen olyan betegem volt, aki mindkét oltást megkapta, de a második után pár (2-3) nappal lett tünetes. Sinopharm, és inkább csak kovidkás volt mint covidos.(Jobban szaturált mint én, fő panasza hogy viszket az orra a maszktól mert nagyon hamar szöszös lesz a borostájától.)
A másik hasonló reprezentativitású studym szerint aki igazolt fertőzöttként van karanténban, arra 100%-ban rá kell szólnom hogy ugyan legyen már szíves felvenni egy maszkot mielőtt közel mennék hozzá. Ezekben az esetekben bennem azért felmerül a user error mint vírusforrás...
A Lancet mindkettőt visszadobta, a Kiskunmackófelső Journal of Medicine még nem válaszolt.
-
pit stop
addikt
Mindenki maga dönti el, de egyre inkább AZ ellen propagálsz (és ezt naponta többször leírod)
Ott van ellenben a mai hír, hogy Sputnik-ról (SK, CZ) nem tudni semmit akár ehhez képest - de a tudatlanság boldogság...? Szerintem az sokkal aggasztóbb, és nagyon nincs ennyit hajtogatvaNo offense, AZ annyira felkapott, hogy akit érint tudnia kell.
-
szabi__memo
nagyúr
Reméljük a csimpánz adenora egyikünk sem rezisztens
Egyébként ez hogy van? Most ezt ellövik aztán ennyi, lehet keresni másik adenot? Eléggé korlátos lenne a vakcinagyártási lehetőségek száma.
Vagy a másik lehetőség, hogy nem akkora probléma többször többféle vakcinában használni -
-
blakey
titán
-
Ringman
félisten
nem tudom, de van aki túlságosan kihajolt
---
amúgy itthon melyik szputnyik van?A közlemény szerint továbbá a Szlovákiába érkezett vakcinákat nem lehet összehasonlítani a külföldön alkalmazottakkal, mert csak a nevük egyezik.
Az állásfoglalásban az áll, a Szputnyikot megközelítőleg 40 országban alkalmazzák, de ezeket a vakcinákat csak a nevük köti össze, ugyanis mindegyik államban más-más vakcinát használnak ezen a néven. -
Ezekiell
veterán
Biztosan vizsgálják, hogy az adott szállítmány megfelel-e minőségbiztosítás szempontjából a feltételeknek - de ez pont semmit se mond valójában... Megölni nem fog a cucc, de pont ennyi erővel sóoldat is lehetne - és ennyi a magyar vizsgálat. Hatásosságot nyilván nem tudnak vizsgálni, azt elhiszik.
Ettől még a Szputynyik 99% hogy jó és hatásos, a kínai meg.. hát Isten tudja.
-
blakey
titán
Semmit nem tudunk, tudom, a valami is több, mint a semmi, de azok akik valóban tudják azok itt nem írogatnak, nem találgatnak. A népesség 99,9% név alapján és a hírek alapján válogat. Az, hogy melyik mi ellen fog megvédeni azt sokkal később fogjunk megtudni, akkor amikor a Covid is egy "átlagos infuenza szintű" vírusként fog közöttünk "portyázni" és már nem "márka" alapján kapjuk az oltást hanem bemész és jön a szuri.
-
tboj
tag
Pár napja még elképzelhetetlennek tartottam, hogy ne fogadjam el, de ha egy ország a saját vakcinájának felhasználását elkezdi szabályozni, akkor az már jelent valamit.
Egyébként azt kifelejtettem, hogy az oltásért 70 km-t kellene oda-vissza buszoznom (nettó 3 óra távolsági járaton). Igaz, hogy FFP2 maszkban tenném, de már ez is jóval nagyobb kockázatot jelent a fertőződésre, mint a mostanában folytatott életvitelem.
-
tboj
tag
A briteknél 79-re nőtt március 31-ig, de az EMA tegnapi közleménye alatt egy lábjegyzetben megtalálható egy frissebb, teljes EU-s statisztikai adat is ezzel kapcsolatban: "As of 4 April 2021, a total of 169 cases of CVST and 53 cases of splanchnic vein thrombosis were reported to EudraVigilance. Around 34 million people had been vaccinated in the EEA and UK by this date. The more recent data do not change the PRAC’s recommendations."
Tehát eddig 222 eset 34 millió oltásra április 4-ig, ebből számoltam az 1:150000 arányt. Még mindig nem döntöttem véglegesen, de valószínűleg követni fogom a britek új ajánlását, hogy 30 év alatt alacsony fertőződési kockázat mellett inkább másik oltást kérjek.
-
szabi__memo
nagyúr
-
szabi__memo
nagyúr
Ettől még normális helyeken vannak szabályok amiket be kell tartani és ismerni az engedélyeztetés során.
Ha nincs adat, nem tudsz eleget akkor nem tudod engedélyeztetni
Hangsúlyozom: normális helyeken.
Hinni lehet abban hogy pl nincsenek káros hatások, de ez azért elég kevés szokott lenni amikor engedélyez bármit is egy gyógyszerészeti hivatal.
Ez nem balfaszkodás: ez lenne a normális -
-
, még egy faktor beleszól az őszi hullámba: szvsz a "brit" variáns igen nagy tömegeket immunizál Európában: az erre készült antitestek kicsit másak, mint a v1.0-ásak, kérdés, hogy vajon ezek mennyire védenek a D-Afrikai ellen? Kezd egyre összetettebb lenni a sakktábla.
Egyébként meg oltás helyett-mellett kreálni kéne egy olyan vírust, ami 0 mortalitással dolgozik és rajta van az összes ismert variáns tüskéje, 20 feletti az r0-ja, majd szabadon ereszteni
Egyébként az nem merült még fel, hogy szuri helyett valami r=1 Józsibácsi által önkiszolgáló módban felvehető formában adják a vakcinát, pl belélegezhető aeroszol, kapszula, ilyesmi
?
-
Itt próbáltam összeollózni legalább a releváns részeket. Igen, aki ezt rizsázta, annak min 300 guggolás...
-
Ez van amikor írni nem tudó doktoránsok írják a cikket. Az infó benne van, csak ki kell bogarászni, akárhogy is próbáljátok eladni, az AZ lényegesen gyengébb a d-Afrikaival szemben, mint az mRNS, illetve megvan az első ruszkit mérő kísérlet, ami a szputnyikra is hasonlót mér. Ezért lesz itt ősszel k.bszottnagy D-Afrikai hullám...
-
Kékes525
félisten
"várható befejezés 2022. ősz."
Bocs, szerintem elírtad. Várható befejezés 2021. ősz. [Moderna to begin clinical trials of Covid booster shots for variant from South Africa, sends to NIH for study]
"“We hope to demonstrate that booster doses, if necessary, can be done at lower dose levels, which will allow us to provide many more doses to the global community in late 2021 and 2022 if necessary.”"
A vakcina már kész, és őszre, év végére már tömeggyártásra is sor kerülhet, ha szükséges.
-
Z.É.T.
őstag
Megadhatja felőlem bárki, nekem két ismerősömnek ez volt az egyetlen kapcsolata a járvánnyal (rendelt áru, ajtó elé letevős módszerrel) és benyalta. Nem sok 1 év alatt a kettő, simán alátámaszthatja a 0.05%-os lehetőséget, nekem pont elég, hogy ugyanígy folytassam tovább, ahogy eddig.
(CDC korábban: az iskolák nem érdemi vektorok. - aha, köszi!) -
Soulfly842
addikt
Pont ezért raktam be én is ide ezt, hogy mindenki tudatosan nézzen körbe, gondolkozzon, mérlegeljen.
Ne csak tömegcselekvés mintájára automatizáltan cselekedjen.
Nem csak itt a fórumra vonatkozóan, de úgy általánosságban is: hallottam, hogy az orvosok azt ajánlják az Asztra mellé, akkor én is veszek, úgy is rágugliztam, vény nélküli. Ha vény nélküli, mi bajt okozhat?
Az átlag magyar ilyen
Az meg van, hogy pl. az olaszokkal már megállapodtak az oroszok, hogy azonnal kezdik a gyártást, amint kijön az engedély?
De talán más országról is olvastam már. A németek, az osztrákok is dolgoznak azon, hogy ez létrejöjjön. Ez nekik stratégiai előnyt jelenthet - hülyék lennének kihagyni.
A Pfizer, vagy más gyártó extravagáns nagy számai akkor lesznek valósak, ha már kiszállítatott.
Egyébként is, legyen csak egy dinamikus lánc, működjön a gépezet, mert nem tudjuk még biztosan, hogy a vakcina meddig lesz hatásos (jelenlegi tudomásunk szerint a 7-8 hónap a biztos, azon túl csak talán-ok vannak és feltehetőleg-ek).
S a mutációs ráta, a jelenlegi világszintű 'tenyészet' miatt is kell egy dinamikusabb lánc, ha újra kezdődne az egész...Gondoljunk csak bele, az angol mutáció 3 hónap alatt, hogy felülírt sok mindent, hogy elszabadult több országban még a védelmi intézkedések mellett is.
Ha egy dél-afrikai mutáció kereszteződött volna az angol rendkívül gyorsan szinte teljes dominanciát szerző képességével akkor mi lett volna? Amilyen mutációs számok vannak, szükség van minden eszközre és kapacitásra. Legyen csak egy dinamikus ellátási lánc, az egyes már bevált vakcináknak több országban gyártása, többszörözött kapacitása - ez közös érdek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- SzoftverPremium.hu
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest