- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Mobil flották
- Yettel topik
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
-
Mobilarena
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
IQfályter
tag
3 oltásom van plusz átestem rajta egyszer . Tény, hogy nem volt kellemes.Ez csak egy megjegyzés volt tőlem semmi több . Tény, hogy volt olyan emberke aki azt mondta, hogy nem veszi fel, neki az volt az utolsó napja a cégnél . Közös megegyezéssel viszlát. Én hordom szakszerűen de sokan így is az orruk alá teszik.
-
Szibériában most éppen 39 fok van...
És még ez is:
Váratlanul megszűnt a világ egyik legnagyobb torrentoldala
"az elmúlt két év kihívások elé állította az oldal mögött álló csapatot: voltak, aki belehaltak a koronavírus-fertőzésbe, míg mások mai napig nem tudnak dolgozni a betegség miatt." -
kolopele
nagyúr
Főleg, hogy már 80 éves a hölgy, és orvosnál sem járt évek óta. Minél tovább él egy ember, annál több esélye van komolyabb megbetegedésre. A magam részéről nem ismerem az orvost, de én sem engedném praktizálni a továbbiakban. Kétségtelenül lehetnek mellékhatásai az oltásnak is, mint ahogy bármelyik gyógyszernek, de azok nem ilyen jellegűek.
-
Mivel együtt élünk a coviddal, így ha valahol csökken (mint múlt héten Bp környékén), ott előbb-vagy utóbb emelkednie kell.
#68513 Ringman
"BioNTech/PFizer's new formulation would aim to produce antibody responses to the XBB.1.5 or XBB.1.16 variants"
Hol lesznek ezek már őszre! (A semminél persze jobb.) A BA.5 részaránya jelenleg az USÁ-ban (ahol kiharcolták a BA.5-ös oltást múlt nyáron) 0%, a BQ.1.1-é 0,3%. -
kpityu2
őstag
Ezek a "kutatók". Idézet a cikkből:
"Ennek eredményeként Teeling azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy a Sars-CoV-2-t nem laboratóriumban hozták létre, tekintettel a közelmúltban fellelhető bizonyítékok mennyiségére, amelyek arra utalnak, hogy valószínűleg véletlenül történt az állatok összekeverése során a piacon." (+ link arra a cikkre, hogy a piacon árult nyestkutyák a valószínű hordozók)
Namármost a nyestkutyás hipotézis egy baromság, rég darabokra cincálták. Tehát ha egy ilyen "kutató" erre hivatkozik, az nyilvánvalóan intenciózus. A kutatásra kapnak pár millió dollárocskát és nekiállnak újfent buzerálni a denevéreket, rakosgatni ide-oda a vírusgéneket, hogy lássák melyik képes a denevér immunrendszer nyomása alól kiszabadulva megfertőzni az embert. Juhúúú, sikerült! -
Így van, házi konteómókusunk, Syberia se vette szájára egyetlenegyszer se az oroszok remekművét és egyik tard csoportban se láttam, hogy szidták volna. Nem ajánlották persze, mert a háború előtt még nem ment fullba a ruszkikretén, amit most 98,6%-ban ugyanezek az egyedek nyomnak.
-
-
További szempontok:
1. A fertőzöttségi térkép erősen mozaikossá vált: az egyes földrajzi térségekben a más és más variánsok terjednek. Pl. az XBB.1.16 erősen terjedt Indiában és erős terjedésnek indult az USÁ-ban, de Európában (egyelőre?) nagyon mérsékelt a terjedés. A CH.1.1 pár százalékig jutott az USÁ-ban, de briteknél egész szép karriert futott be. Stb.2. Oltani drága. Nem csak az oltóanyag beszerzése, hanem a beadás is költség, és ehhez képest jelenleg kevésnek látszik a haszon: az oltás a fertőzéstől már gyakorlatilag nem véd, csak a betegség lefolyását módosítja kedvezően. Viszont az Omikron óta a korábbinál sokkal kevesebb a súlyos lefolyás, azaz társadalmi szinten drágább a megelőzés mint a kezelés(?). Emiatt csak a legveszélyeztetettebb csoportokat oltják már a legtöbb helyen (idősek, immunhiányosak). A lutri ebben a hosszú távú következmények: mi lesz pl., ha a covidnak hála évtizedes távlatbab megduplázódik pl. a diabéteszesek száma?
#68350 mozso Erre nem sokkal korábban volt linkelve egy összefoglaló Nature cikk. A lényege kb. az, hogy az ismételt fertőzések általában enyhébbek; jobbak a kilátásai annak, aki a korábbi fertőzést könnyebben viselte; ugyanakkor a összességében minden újabb fertőzés rontja az esélyeket (azaz minden újabb fertőzés esetén fennáll a lehetősége egy súlyosabb kimenetelnek vagy következménynek).
(Kép forrása a linkelt Nature cikk.) Specifikusan a long covid-ról azt írják, hogy az újabb fertőzéseknél az esélye fennáll, de csökken. Számokat is írnak: felnőtteknél első fertőzésnél 4%, másodiknál már "csak" 2,6%; gyermekeknél és fiataloknál első fertőzésnél 1%, de ez nem sokat csökken a másodiknál sem.
-
kpityu2
őstag
Én is most töltöttem újra az allergodil készletet. Meg vegyesen használom az 5%-os jódos oldattal.A 4. szurit én már nem vállalom be, az IgG4 konverzió miatt (egyesek szerint a sok szuri miatt az immunrendszer úgy reagál a vírusra mint egy tartós allergén terhelésre. Mondjuk ez a rendszeres fertőzésnél is megáll.) és nem láttam, hogy a módosított oltások jelentősen növelnék a hatékonyságot. Maszk és allergodil miatt talán lesz annyira alacsony a vírusterhelés, hogy az immunrendszer a meglévő tudással is megbirkózik vele. Sok mást úgyse lehet tenni ez a szar már itt lesz velünk.
-
mozso
senior tag
Szerintem hamarosan lekapcsoljak, foleg hogy a WHO is torolte a veszhelyzetet a heten.
kerdes: mi a meglatasotok arrol, hogy
Mennyire jellemzo a mostani variansoknal a long covid? Arra gondolok, akik most az uj verziokat kaptak el (2-3-4-ik covidjuk) es eddig ugyan nem fogott rajtuk, de most megis porul jartak?
Azaz van-e sok kicsi sokra megy hatas es minden fertozesnel inkabb csak a szerencse dominal majd? Leven uj verzioju oltasok nincsenek, frissito oltasokrol nincs szo. Tulajdonkeppen eltemettuk a covid temat vegleg.
-
A kórházban ápoltak száma hetek óta 380 körül van: [link], [link], [link], [link], [link], stb. Mindeközben a szennyvízadatok szerint folyamatosan "emelkedett" a koncentráció az országban. Ennek fényében szerintem mégiscsak kisebbfajta csoda, hogy egy hét alatt visszaesett 100 alá az ápoltak száma. De mivel most volt Húsvét, a csoda végül is nem kizárható, mikor, ha nem mostanában. (Lehetne még statisztikai anomália is, de ez nálunk elképzelhetetlen, főleg mióta tovább javították a coviddal kapcsolatos adatszolgáltatást. Szóval a csoda az valószínűbb. IMHO)
-
@Lyme. Nagyfiunk pár éve elkapta és a nyomorék gyerekorvosa először SEMMILYEN antibiot nem akart felírni, utána (teszt, nyirokcsomóduzzanat nem messze a csípéstől) meg még a szakirodalom által írtnál is kevesebbet adott, szűk 2 hétre valót. Tiszta mázli, hogy 1hét kihagyás után tudtunk neki második adagot intézni, másik orvosnál.
-
Rage47
veterán
Múlt héten mávoztam és félúton pótlóbusz lett hirtelen belőle. 4 helyett 2 buszt kaptunk és ultrazsúfolt lett, szerencsére lett helyem, de mellémült egy totál beteg nő, köhögött, taknyolt, szívta az orrát végig. Na mondom ha most nem leszek beteg.... És így egy hét után mondhatom már szerintem, hogy nem kaptam el. Allergodil volt nálam allergia miatt, szóval én is toltam, nem tudom, hogy ez számított-e.
Kis csalódás volt, hogy a nő ázsiai volt, róluk azt gondoltam mindig, hogy maszkot hordanak, ha betegek. -
van, akiket nagyon megrángatott a covid, főleg az elején, az omikron előtti időkben. most már azért ez nem jellemző. de így is igaz, hogy lassú a regeneráció, és akkor is érdemes hetek várni és óvatosan sportolni, ha nem volt semmi. elég tipikus, hogy hónapokig nem megy még olyan jó utána, mint előtte, sajnos.
inkább az a kérdés, hogy oké, lenyomsz egy ilyet, kijössz belőle, de mi lesz jövőre, azután stb. idővel nem üt meg? ritkán üt meg? mindig megüt? stb.
-
-
-
-
Dare2Live
félisten
"Ez egyébként teljesen egyértelmű, hiszen ha így lenne, akkor az iparosodás előtt makk egészségesnek kellett volna lennie mindenkinek, mivel nem léteztek feldolgozott élelmiszerek..."
Ipari forradalom elött az egyik leggyakoribb halálok az éhenhalás volt. Ez volt a populáció fő szabályzója. Hiába volt családonként 4-8-10+ gyerek mindez úgy, hogy nem várták meg a 25évet az első gyerekkel mint 30éve...
nem robbant fel a népesség száma.
De Magyarországon, Europa... nagy részén 4-5hónapig kvázi nem lehetett friss zöldséghez jutni, hús pedig ünnepnapi ennivaló volt a plebsznél. A fő élemiszer a kenyér, rizs... volt aminek irtózatos következményei voltak tessék az A-vitamin hiányra gondolni ami miatt még a 21.sz elején is sokszázezer hanem millió gyerek vakul meg minden évben. Most nagy reményeket fűznek a génmodosított "golden rice"hoz ami a génmodosítás következményeként A vitamint termel.@Parci jan-febr-márciusban honnan lehet normális minőségű zöldséhez hozzájutni? Ma voltam Lidlbe az 5.000Ft/kgs paradicsom is otvarul nézett ki ráadásul 5.000Ftt adni zöldségért azért na. Paprika, Uborka detto aranyárban és erős gond volt a minőséggel. UBorka tippre 200gramm lehetett a nyári 340-400gramm helyett.
Végül vettem egy doboz bébispenótot, banánt (600Ft/kg) epret (3300Ft/kg), mangót. A mangó kg ára olyan 1900Ftre jöhet ki. Ja és 1KG kiwit 600Ftért. -
Gyermekhalandósági adatokból vissza lehet saccolni, hogy mennyi volt a maradék várható élettartama. Itt pl a csecsemőhalandóságot 200évvel ezelőtt kb 20%-ra teszik, ami pont 20%-al rontja az egész populáció várható élethosszát, akkor is, ha a maradék 100évig él. A cikkben ugye csecsemőhalandóság van: de bőven haltak nagyobb gyerekek torokgyíkban, tbc-ben, tüdőgyusziban, anyámkínjában. Szóval ha 20-30% sikerrel megélte a 40éves kort, akkor ők már jó kilátásokkal rendelkeztek hozzátenni még egy 40-50et.
-
> Erre van adat egyébként?
Van, iszonyat erdekes az egesz tema. Ket oldalrol lehet adatot gyujteni: leletek alapjan regen elt emberekrol, illetve jelenkori, hiper-izolalt csoportokrol (pl. Amazonasnal elo vadaszo-gyujtogeto torzsekrol, akik teljesen ugy elnek, mint pl. 5000 evvel ezelott).
Pelda:
Longevity among Hunter-Gatherers: A Cross-Cultural Examination
[link]Errol irja valaki mashol: (osszefoglalaskepp):
Gurven and Kaplan concluded from their study that hunter-gatherers, in fact, live reasonably long lives, even under their current conditions. “The data show that modal adult life span is 68–78 years, and that it was not uncommon for individuals to reach these ages, suggesting that inferences based on paleodemographic reconstruction are unreliable.” (Gurven & Kaplan, 2007) They noted that past 70 years, the quality of life begins to deteriorate, as senescence sets in. This does not differ very much from the pattern of life still seen in WEIRD countries; while they have made significant improvements in overall longevity over the past century, the quality of life in those additional years has not always kept pace.
A modal lifespan az kb. azt jelenti, h 'ha mar nem hal meg valaki gyerekkoraban, akkor mi a varhato elettartam', mivel a modern nyugati tarsadalmakban a halalozasi frekvencia (evekre lebontva) unimodalis (azaz egy jobbra dolo pup, aminek a csucsa kb. 75 ev korul van), regen bimodalis volt, az egyik csucs 0 ev korul, a masik kb. 70-nel.
-
(Az elso bekezdessel 100%-ig egyetertek.)
> Ugyanis hullottak mint a legyek
Azert az szerintem egy erdekes info, hogy a gyermekhalalozast leszamitva 60 ev valahol a varhato elettartam _semmifele_ orvosi tudas nelkul. Tehat biztos, h erdemes kicsit nezegetni a regebbi eletmodot.
Ami nekem szemely szerint nagyon nehez, az az, amikor totalisan idiota 'ervekre' epitenek valamit, ami egyebkent nem lenne rossz. Erre a legjobb pelda a paleo etrend, amirol kezd kiderulni, h nem hulyeseg, csomo elonye van (alapvetoen a keves gabona + keves cukor kombo), csak amit a Szendi meg a tobbi okor mogerakott, mint erv, az nonszensz (plusz egy csomo kovetkeztetes hibas).
Azt meg elfelejtettem mondani, h ami a nagy bio-mania nagy hibajanak tunik, az a gyumolcseves promotalasa. Arra is egyre tobb jel utal, h sok gyumolcsot nem kene ennunk, mert a fruktoz hasonloan terheli a majat, mint az alkohol, a vitaminokat inkabb beszerezhetnenk zoldsegekbol. 5000 eve nyilvan fasza volt a gyumolcseves, mert 1) keves volt belole 2) a legtobb gyumolcs nem volt edes. De most meg jol erzi magat a budai anyuka, hogy a gyereke minden reggel narancslevet eszik, ami pont annyira egeszseges, mintha sima cukros kolat inna.
-
En csak az adatokat mondtam, hogy regen sem haltak olyan koran az emberek. Nyilvan nem volt antibiotikum, viszont csomo civilizacios betegseg sem. Eleve nem ettek ennyit az emberek, es egyre tobb jel mutat arra, hogy
- gyakrabban kellene bojtolni/ehezni
- a mindennapi jollakottsag nem tesz jot
- lehet, hogy a gabona szar dolog az embernek
- a 70-80-as evek zsirfobiajaval ellentetben nyugodtan ehetunk tobb zsirt> Vagyis önmagában az, hogy valami BIO és egészséges az összetételénél fogva, nem elégséges a hosszú élethez, ha nem párosul mellé kielégítő higiénia
Termeszetesen.
> hogy ebből következik a hosszú élet titka, azt számos dolog elég egyértelműen cáfolja from real life.
Szerintem ez nem vilagos, nincs egyertelmuen cafolva. Iszonyat keveset tudunk a taplalkozasrol, lehetetlen kontrollalt kiserleteket csinalni. A belflora specifikus mixenek jelentoseget mostanaban (az utobbi evekben) kezdik felismerni; ugy tunik, hogy peldaul a belbakteriumok osszefuggenek a depresszioval; teljesen kontraintutiv etrendek tunnek bizonyos korulmenyek kozott mukodokepesnek (pl. a kizarolagos huseves, ami wtf?), tenyleg teljes zurzavar van. Az nem tudjuk eldonteni, h pl. a voros husok vagy a vegan etrend akkor most egeszsegesek-e.
Par eve meg az ment, hogy sokszor keveset jo enni egy nap. Aztan most az kezd kiderulni, hogy napi ketszeri etkezes (egy nagy, egy kicsi), plusz heti egy nap teljes bojt az egeszseges.
Amiben egyelore kb. teljes a konszenzus, az kb.:
- zoldseget enni jo
- az alkohol nem joSzoval Laca olyan szempontbol pl. jo iskolat tolt, hogy
- rengeteg zoldseg (egeszseges)
- idenyzoldsegek es savanyusagok, amik helyben is megteremnek (fenntarthatosag)Mar talan irtam, de nekem szemely szerint a sok zsir, kozepes feherje, keves szenhidrat, nulla liszt tesz a legjobbat, ugy nez ki. Elmulik tole a tavaszi pollenallergiam, ami egeszen durva, mert ha reggelente megeszek egy kakaos csigat, akkor tenyleg szarul vagyok marciusban. Ezzel az etrenddel meg annyit eszek, amennyit akarok, es kozben fogyok. Az egyetlen hatranya, h kemeny edzesek melle muszaj valami szenhidratot tolni.
-
Az atlageletkor mondjuk rendkivul torz eredmenyt ad a nagyon magas csecsemohalalozasi szint miatt. Akik megertek a tinedzserkort, azok mar jo esellyel eleltek 55-60 evig mar a paleolit korban is, 50e evvel ezelott. Szoval a fiatal felnottek/felnottek mar nem hullottak jobban, mint mi; hanem amikor elertek 55-60 eves korig, akkor elkezdte elvinni oket az, ami egyebkent minket is elkap.
1950-ben a tinedzsereknek a skandinav allamokban mar 70 ev folott volt a varhato elettartama.
Tehat amiben nagyon sokat fejlodtunk, az a gyermekhalalozas; reszben azert is, mert neontokraciaban elunk, tehat a gyerekek a mi tarsadalmunkban fontosabbak, mint az idosek (ez nem mindig/nem mindenhol volt/van igy, sok tarsadalomban az 1-2 eves gyerekeket siman hagytak ehenhalni, ha nem voltak megfeleloen erosek, akarmilyen fura ezt hallani).
-
-
-
kolopele
nagyúr
Azért a "gonosz gyógyszergyártók" nélkül sokkal több ember halna meg, ne essünk át a ló túloldalára sem azért. Nem minden esetben bizonyított az, hogy valaki mitől lesz nagyon beteg, mitől érzékenyebb a vírusokra mint mások, stb. Én eszek mindent, iszok naponta évek óta minimum fél liter kólát, stb., és mégsem kapok el minden nyavalyát állandóan, vannak akik meg még a zöldséget is zöldséggel eszik, ennek ellenére havonta köhögnek meg prüszkölnek. A gyomrom savassága meg az emésztési problémáim olykor meg már visszatekint több mint 25 évre, és milyen érdekes, hogy pont akkor voltam vega....
Egy tíz éves gyereket sem lehet azzal vádolni, hogy már annyi cukrot evett, hogy kialakult nála az I. típusú cukorbetegség (persze ez nem is attól alakul ki). -
igen, de ezeket kb. tudjuk és nem akárkinek linkeltem 100%-os tényként.
viszont az, hogy a túlzott gabonafogyasztás nem jó, nem triviálisan oldható ám meg. ahogy az sem, amit írsz, hogy oké, hogy sok zöldség, de honnan? nálunk elég sok energia megy ezekbe, asszony szerez csúcslisztet és maga kovászol, a zöldséget két termelőtől vesszük, akikben megbízunk (nyilván át is b.szhatnak, de nem olyanoknak tűnnek) stb.
ezen felül is van csomó dolog, ami mindenkinél para szinte: sokkal többet eszünk, mint igazából kéne. és többször. és azért kevesen vannak, akiktől egy lidli kínálatának a 90%-a ott rohadhatna a polcon. a sok müzli, chips, összes innivaló, össze keksz stb.
ezzel együtt egy felnőttnek elég jó sorvezető, amiket mond. gabona minimálisra és akkor is kovászolt cuccok. és nem kell sok hús. az még nem szélsőséges, ha heti 1-2x eszel csak húst, nem eszel felvágottakat, cserébe több zöldséget és gyümölcsöt és halat fogyasztasz (lehetőleg nem vietnámit
).
stb. stb.
-
igen, ez az érdekes, hogy nálunk is az egyik lány, akit iszonyúan megrángatott, első héten csak hurutosan köhögött és nem volt semmi komoly. miközben én egész életemben úgy ismertem az influenzát, mint ami úthengerként jön, magas lázzal nyit, aztán egyszer csak elvágólag vége van (lemegy a láz és túl is vagy rajta, maximum olyankor jön a felülfertőződés).
-
igen, ezt a sportolós vonalat megadom. nálunk még kicsik a gyerekek, nem sportolnak komolyabban, én meg minden nátha után óvatosan futok eleinte, figyelem az órát közben.
ha nem 1500+ ft lenne és nem kéne orrbavernem magam, talán nyitottabb lennék (200 db-ot azért nem akarok venni).
amúgy ez a legutóbbi akármi még mindig szekál: négyszer fájdult újra a torkom, most épp náthás vagyok. így 8 nap után azt mondom, hogy nem igazán hasonlít a covidra.
-
-
gyerekeknél végigment most valami nátha kör, ami aztán heteken át elhúzódó, ronda, alkalmankénti köhögésbe váltott, csomóan már nem is emlékeznek, hogy mikor volt a nátha, de még mindig időnként vakkantanak egy rondábbat. szerintem mi erre fogtuk rá, hogy rsv még decemberben, bár már nem emlékszem.
Z.É.T: jobbulást!
-
-
Ezen már filóztunk korábban is, és az tűnik valószínűnek, hogy míg mi a térképen csak 22 színes pöttyöt látunk, a készítői konkrét számokat. Ezekből a számokból feltételezhetően gyártanak egy országos átlagot (esetleg súlyozottan), és ebből vonnak le az egész országra vonatkozó következtetést.
-
Nem vagyok orvos, de a kutató bácsi ilyet mondott: "But we couldn’t look at the lungs of patients that survived Covid as lung biopsy is not something that is easy to do on live people." Azaz, hogy élő emberen nehéz tüdő biopsziát csinálni. De lehet, hogy csak lusták voltak. Vagy gyávák. Vagy bénák (az egész kutatás egy génmanipulációs kísérletből indult(?)).
-
-
jaja, nyilván így marad... ma reggelig!
(kisebbik lázas, ordít, fáj a szájpadlása, de megnézve inkább a torka piros. update: a fél ovis csoportja lázas, fáj a torkuk, némelyiknek a feje is. "kíváncsi vagyok", hogy mit nyertünk... mi gyorsan elmentünk seggcsúszkálni a dobogókői hóra a nagyobbikkal, majd kidőlünk holnapután, de a tél az tél!!
)
-
"Az egyik csapat szerint lapos a föld, a másik szerint tökéletes golyóbis és tilos megkérdőjelezni ezt az álláspontot."
Ide is eljutottunk, hogy az embernek síkidiótákra kelljen pazarolni a drága idejét. Ha meg "ráhagyom" a hittérítő barma megy tovább és keres bepalizható szerencsétleneket a csapatába. Mert bizony ez politikai, befolyásszerzési, vagy épp profittermelő tevékenység. Ha a maradék józan eszű nem borítja rá az asztalt, akkor döntéshozói szinten kell a laposföld szintű agyatlansággal megküzdeni.
-
Azt gondolom, hogy egyszerű a válasz.
Azon vírusok ellen véd az egyszeri oltás, amelyek nem mutálódnak vagy olyan lassan mutálódnak, hogy oltással ki lehet irtani azokat. Például a fekete himlő több ezer éve terjedt az emberekben. Mára nyomtalanul tüntette el az oltás.A korona vírusok influenza, covid,... könnyen mutálódnak. Ha a mutáció elérte az emberi immunrendszer azonnali reakció képtelenségének határát, elindulnak a világhódító útjukra.
Nyilván létezik/létezhet egy másik trükkje a vírusoknak. Gyorsabban szaporodnak, mint az immunválasz sebessége. Ha jól emlékszem a HIV is ilyen. Önmagában nem okoz nagy kárt, de legyengíti az immunreakciót, ezzel utat engedve a többi, amúgy nem halálos kórokozó terjedéséhez.
-
Rive
veterán
...pl. a bárányhimlő esetén az átesés -és az oltás is- egész életre szóló védelmet jelent.
Sajna, nem feltétlenül. Nem emlékszem hirtelen melyik fertőzés annyira be tudja gyalázni az immunrendszert, hogy az egész fertőzési/oltási sort lehet előröl kezdeni
Éppen emiatt nehezen tudom összerakni, hogy akkor most pontosan mi is a lényeg az immunitásnál.
A bárányhimlő 'életre szóló' immunitásánál fontos szempont, hogy a lappangási idő 2-3 hét: ezalatt az immunmemória aktivizálódni tud és a nulláról elégséges mértékűre emeli az aktív védelem szintjét.
Rövid (pár napos) lappangási idejű cuccnál vagy van hatásos aktív védelem, vagy mindenképpen beteg leszel (ha könnyebb lefolyással is). -
kpityu2
őstag
Immunológus. A virológus a vírusokkal foglalkozik. Sajnos a SARS2 a furin hasítási hely miatt erősen hajaz a macska-koronavírusra, amivel ugyanúgy nem tud megbirkózni a tudomány. Pedig régebb óta próbálkozik vele. A kíváncsi ember belekukkantott Pandora dobozkájába és kiszökött onnan ez-az.
-
-
Itt linkeltem egy olvasmányosabb cikket, ha szeretsz olvasni. Ha nem
, akkor bennem az a kép alakult ki, hogy a covid ugyan nyakló nélkül terjed az állatvilágban is, viszont az egyik fajról a másikra ugrás extrém ritka, mert a vírus alkalmazkodik a gazdaszervezethez (fajhoz), ami miatt más fajokat rosszul fertőz. Viszont az, hogy sok tucat fajban mutatták ki eddig, az arra utal, hogy ha ritka is, előfordul. Ugyanakkor emberre visszaugrást eddig csak egy(?) esetnél igazoltak (szarvasról), de az emberek között nem terjedt tovább. (Illetve az Omikron eredeténél az az egyik potenciális eredettörténet, hogy egérről ugrott vissza, de ez nincs igazolva, és mostanában mintha inkább a krónikus fertőzés elmélet lenne a favorit. De nem értek hozzá!)
(Az állatról visszaugrásnál alighanem már az is korlát, hogy van immunitásunk. Viszont az nem tudom, mennyire zárható ki, hogy egyes gének viszont terjedjenek (eleve fertőzött emberre történik az átugrás, és noha az állati vírus az emberben nem is tud elszaporodni, egyes génjei átkerülhetnek az emberi vírusba.) Ennek lehetőségét a vírus eredeténél vetették fel.)
-
kolopele
nagyúr
Beszélhetsz az ilyeneknek. Az én egyik ismerősöm az influenzába halt bele pár éve, mondván nem oltatja be magát, mert attól mindig jó két hétig fáj a térde. Mi is lett volna a jobb megoldás? Vagy itt van a reumatológián dolgozó hölgy nálunk, a lánya nem volt hajlandó a covid elleni oltást beadatni, és belehalt fiatalon. Én is néha leírtam azt ugyan, hogy nem kizárt, hogy rám nem hatott volna valamiért ez a vírus, hiszen nejem kétszer is kifeküdt, én meg nem, de inkább beoltattam magam háromszor, biztos ami biztos alapon (nejemnél meg ki tudja mi lett volna, ha nincs beoltva). Tény, azóta jelentkezett pár furcsább tünet, ami lehet akár az oltástól is, de állandó ami megmaradt már csak a szív ritmus körül van, de azt szerintem betudhatom inkább az alapbetegségemnek (múlt héten voltam CT - n vele, semmi változás, vérkép tökéletes), ami születési, plusz a kornak, hiszen ahogy öregszünk, a szerveink is öregednek.
-
Erőt nektek!
Igen, ez egy ilyen világ.
Az a baj, ha pl. szólsz valakinek, hogy figyeljen már, elég xarul köhécsel, még kb. te leszel a bunkó a szemében. A mentalitás a legnagyobb kór....Parci:
FFP2-3 maszk? Az a vicces, hogy kb. kiröhögnek az emberek, ha maszkot hord valaki. Tudod, az IFA meg a láb esete. Azt egyszerűen meg továbbra sem tudom felfogni ép ésszel, hogy miért nem kötelező a maszk olyan helyeken, ahol az valójában nem zavar. Nekem sokkal kellemesebb lenne vásárolni a tegnap óta 2x annyiba kerülő cuccokat, ha csend lenne a boltban. -
nem is a maszk a felelős, szerintem az logikailag sem stimmelhet (nem vegyvédelmi ruhában mennek az emberek, a maszk csak tompít), hanem a karanténok, majd a karanténok utáni turbó fokozatba kapcsolt röpködés, globalizációs vírusszéthordás.
srácok, a környezetemben azért messze nem mindenki trotty, akin átment 1-2-3x a cucc. sőt, jellemzően nem azok.
egész egyszerűen nem lehet mindent a covid nyakába varrni, és az sem lesz igaz hosszútávon, hogy ez valami ultrakülönleges, sohailyennemvolt vírus. egy komoly, szar ügy, nagyot ütő rendszervírus. de a többi, már megszokott cuccunk is ilyen volt és tud ilyen is lenni akár.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 szép, hibátlan nélkül
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest