- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
válasz
mike1334 #2207 üzenetére
Amikor a terdmutetem volt, 1.5 honapra kiestem az angolorakbol (felnott, cegnel). Elso ora visszateresem utan pont dolgozat volt, a passzivbol. Jobbra irtam mint aki akkor tanulta, pedig egy oran se voltam amikor szo volt rola - egyszeruen a nemetben rutinbol hasznaltam es amiatt.)
-
cigam
titán
válasz
mike1334 #2170 üzenetére
Pont most találtam még egyet. Hogyan lesz a ceruzából (pencil) tolltartó (pencil case). Ez épp annyira érdekes számomra, mint hogy az angolok zöldek az irigységtől. (Nem mintha tudnám hogy a magyarok miért sárgák az irigységtől)
A green in my eye is inkább szleng nem?---
A grammary még mindég nem akar beröffenni
Miközben írom ezt a szöveget megjelent egy kis ikonka), de semmi látványos nem történik, ha rákattintok:
-
cigam
titán
válasz
mike1334 #2168 üzenetére
Engem meglep hogy 3 szóval írja körül, mikor erre elég 1 is
Oké egy összetett szó, de biztos lesz még jópár furcsaság. Ha jó tippelek az i forgive jelentése hasonló, mint a we are ok. (Mikor Lenert bocsánatot kért Penny-től, Penny azt mondja a végén, hogy we are ok (HBOgo-n nézem néha feliratozva, mert magyarul már ismerem, nagyjábol emlékszem is az epizódokra)
-
cigam
titán
válasz
mike1334 #2134 üzenetére
Köszi!
Szerintem ez is simán mehetne az összefoglalóba. Hozzátenném még az Angolra hangolva könyvet is. Eddig ez az egyetlen e-book, és hangoskönyv amit találtam(magyarul). Esetleg van még hozzá hasonló e-book, hangoskönyv?
-
b0bcat
addikt
válasz
mike1334 #2109 üzenetére
Vitán felül áll, hogy a példamondatok borzasztó hasznosak.
Én csak azt mondom, hogy például főnevek esetén többnyire simán meg lehet jegyezni a szót egyetlen magyar megfelelője segítségével, mert az adott főnevet akár végtelen számú példamondatban el tudnád képzelni, hiszen nem annyira specifikus, hogy kelljen hozzá feltétlenül egy példamondat, mint más, bonyolultabb, megértést vagy tisztázást megkívánó szavak vagy kifejezések esetében.
-
b0bcat
addikt
válasz
mike1334 #2104 üzenetére
Vannak olyan szavak, amelyeket célszerűbb kifejezésben megtanulni, de a szavak többségét egyszerű morfémaként is meg lehet tanulni. Az "alap szavak" ragyogóan tanulhatók egyszerű megfeleltetéssel.
Te most minden bizonnyal azokra a bonyolultabb, elvontabb jelentésű szavakra gondolsz, amelyeket nehéz vagy nem célszerű egyetlen magyar szónak megfeleltetni - ilyenkor természetesen hatékonyabb a szövegkörnyezetből való memorizálása az adott szónak.
-
-
b0bcat
addikt
válasz
mike1334 #2006 üzenetére
"a present perfect stb, amit az élő beszédben szinte soha nem használnak"
Nagyon más körökben mozoghatunk, mert ez az egyik legkomolyabb tévhit, amivel találkozni szoktam, és minden tapasztalatom ellene szól. Még az állítólag "primitívebb" angolt beszélő amerikaiak is rendszeresen használják (amikor csak szükséges ill. indokolt). Nem mellesleg nem hogy a Present Perfect-et, de mind a 12 igeidőt "csípőből kell tudni" (és nem csak elmélet szintjén), ha felsőfokú nyelvvizsgára áhítozik az ember, a valóban komoly szókincset nem is említve.
Küldök neked privátban egy linket, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen szinten állsz angolból.
-
b0bcat
addikt
válasz
mike1334 #2004 üzenetére
Vagy a terminológiánk tér el.
Ma már nyoma nincs annak a nyelvtan-centrikusságnak, mint ami "régen" volt. A legtöbb nyelvvizsgán ma már egyáltalán nincsen csak nyelvtani kompetenciát mérő feladat, és a mostanság már ritkaságszámba menő kétnyelvű vizsgákon sem a klasszikus szövegfordítást adják, hanem levélírás ill. fogalmazás a feladat.
Nyilván nem az Origo a te vizsgád, ha "tartasz a nyelvtantól".
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest