- Mobil flották
- Magisk
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Vivo V50 5G - új is, nem is
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
bambano
titán
ezzel szépen bebizonyítottad, hogy ki vitatkozik indulatból... levezetem:
a hozzászólásaimból mindenki kiérezheti, hogy a linuxot szeretem.
következmény: nem gyűlölök mindent és mindekit
tehát az állításod téves, erre te is rájöhettél volna, ergo idegből vitatkozol, nem észből.egyébként lehetne még arról beszélni, hogy ki mindenkit nem gyűlölök, de ez már az offtopicnál is offabb itt.
-
sh4d0w
félisten
Rosszul látod. NTFS-t Linux ír, olvas, Windows még csak nem is olvas. Hálózaton keresztül még hagyján az ext partíciók elérése, mert azt gyakorlatilag akármivel megoldja az ember (ftp, scp, nfs, sshfs, samba - vég nélkül lehetne folytatni a sort), de amikor a Windows fut és a mellette lévő ext fájlrendszerről kéne valami, akkor bukta van, bootolhatok be mást...
Szóval itten a Windows-nak van még hova fejlődnie... és hát persze ott a bootloaderes fasság. Erre azt mondani, hogy a Windows partner a Linuxszal egymás mellett létezésben, meglehetősen téves értékelése a helyzetnek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na nehogy már!
Debian, Ubuntu, Mint, OpenSuse és társaiban alapból telepítve van a GCC, így egyszerűbb programokat treminálból, 1 parancs kiadásával lehet fordítani, még egyel már futtatja is. Valamint a repókban a többi programnyelvhez is van egyből telepítési lehetőség.
Aztán később majd ha oda jut a tudás, akkor telepítenek valami komplett programozói környezetet, mint pl. a multiplatformos CodeBolcks.Röviden összefoglalva az abszolút kezdő is tud C programot fordítani és futtatni, az nélkül, hogy neki gugliznia kellene és telepíteni valami komplett többé-kevésbé bonyolult fejlesztő környezet után.
Az egész tanulási folyamat gyorsabbá és kényelmesebbé válik így.Minket is Debianon tanítottak C-t programozni. Korábban tanultam C++, Java és társait Windows alatt, összességében ott több munka volt a cuccal.
-
imibogyo
veterán
Van minden csak kérni kell!
És sem vagyok nagy sörös, de ezt most Csehországból kaptam, muszáj megkóstolnom!
Borból pedig az édeset szeretem, de az is van. Meg ukrán pálinka. Ha belegondolok teli vagyok nemzetközi alkohollal, úgy, hogy én jó ha félévente megiszok valamiből egy picit többet, de akkor sem részegségig. Hála Istennek nem vagyok egy ivós típus. De a különlegességeket és az édeseket szeretem.
Jobbulást.
Én meg megyek lefeküdni, mert nyitott szemmel alszom már. -
vadcoca
tag
Ennyire nem tudok visszamenni, de pl. egy P3 800MHz/256M SDRAM lapos nyaralás közben jól tette a dolgát. Szépen rohangált rajta Micimackó (persze szigorúan max DVD felbontásban). Ugyan nem a legfrissebb W7-tel, hanem Debian Wheezy-vel, de az györök úgysem azt nézi. Ezt még nem szívesen dobnám ki.
-
bambano
titán
ja, a biztonságilag nulla biost lecseréli a biztonságilag -1000 uefire, mindezt úgy, hogy a rootkitek terjedését minimálisan (sem) fogja akadályozni, kizárólag a piaci versenytársak programjait akadályozza.
Miért értékeli az ms kevesebbre a linuxot, mint egy rootkitet?
de ahogy itt olvasgatom a kolléga hozzászólásait, felötlik bennem egy lehetséges összeesküvéselmélet: azért kell szabályozni ms által, hogy ki bootolhasson egy gépen, nehogy megint megessen az a csúfság, hogy a világ nem cseréli le az ms által várt ütemben az xp-jét w7-re? hogy nem is a linuxszal akarnak nagyon kiba..szarintani, hanem azokkal, akiknek 2016-ban még megfelelő oprendszer lesz a w8 és nem akarják megvenni a w9-et?
-
vadcoca
tag
Nem mennék bele hogy minek a hibája, mert az már erősen kivezet a topic-ból.
A GRUB-ra az eredeti hozzászólásra reagálva hivatkoztam.
Pontosabban: A gond az 1. pont, semmi nem megy amihez nincs kulcs. Ide értve a W8 után következő Windows-okat is. Ez pedig biztosan több, mint az említett 0,7%. Vagyis meg kell oldani a frissíthetőséget. Vagy az alaplap/gép gyártója által (ezt nem hiszem, nem érdekük, lásd W7 alatt driver hiányában használhatatlan tuner kártyák). Vagy user által, pl. W9, W10 stb. mellé adott kulcsokkal akár manuálisan. Bárhogy is, de ez pedig ordító rés.
Mindezt úgy, hogy védelemnek nem is nevezhető. Max. ahogy említettem (durva) figyelmeztetés. -
bambano
titán
sok mindent lehetne mondani, például:
az, hogy lecserélik a jó öreg biost, amivel a grub is működött, egy böszme állatra, aminek 2000 oldal a specifikációja, ámde várhatóan nem fogja teljesíteni az elvárásokat, tévút. az uefi implementálása ellen már a dokumentáció mérete is intő jel kellene, hogy legyen.az, hogy valami nyílt és publikus akar maradni, emiatt nem támogat egy bezáródó, titkolózó megoldást, nem a grub hibája.
a grub licenszelése egyáltalán nem elcseszett, legfeljebb szúrja a kommerciális licenszekkel dolgozók szemét.
miért, ki más hibája lehetne? egy, általatok nagy kedvvel emlegetett, 1% alatti részesedésű oprendszer fújná a passzátszelet? ugye te sem hiszed el komolyan, hogy ami az it iparban történik, az a linuxosok szája íze szerint történik és nem a nagy piaci részesedésű szoftvermogulok kedve szerint van? ha a linuxosok kitalálnak valamit, azt az ms halálos nyugalommal ignorálhatja, esetleg ellophatja, senki nem fog érte szólni. Ha a piac 99%-át uraló cég eldönt valamit, az meg úgy lesz, mások megkérdezése nélkül is.
-
Youri
veterán
Kihasználja, de úgy, ahogya az pont megfelelő legyen egy versenykorlátozó magatartás vizsgálatra. Mert kötelezővé teszi. És tudjuk, az usankában ennél kevesebbért is már perelnek, valahogy a MS nem tanul, ha a nagyobb innováció alatt a szabad szoftverválasztás korlátozását érted, akkor nem tudok mit mondani.
De azért a #316-ban olvasható gondolatommal kapcsolatban kiváncsi lennék a véleményedre. Hogy kikapcsolt SB mellett az előtelepített W8 használata Grubbal - amihez feltehetőleg valamilyen loaderelésre lehet szükség - az EULA megsértésének számítana?
-
Youri
veterán
Na akkor gondolkodjunk, ne csak fan-boykodjunk. Ha én az újonnan vett laptopomon szeretném meghagyni az előtelepített W8-at, nem szeretnék emiatt másik liszenszt venni, ami megy SB nélkül, de mellette linuxot is akarok használni, akkor az ugye SB mellett nem működne, SB nélkül meg gondolom (feltételezés) csak valami loader-szarságalműködne a win.
Amúgy a warez ebben a témában teljesen irreleváns, ugyanis itt előtelepített winekről van szó, ami ugye nem warez.
-
dabadab
titán
Ugyaninnen:
"For Windows customers, Microsoft is using the Windows Certification program to ensure that systems shipping with Windows 8 have secure boot enabled by default"illetve: "OEMs are free to choose how to enable this support"
Tessek felfigyelni, hogy nem "whether", hanem "how" szerepel.
Ezek utan nem nagyon latom, hogy miert kellene torolni vagy atirni.
-
bambano
titán
"nem pakolhat bele senki semmi szemetet, nem alakíthatja át, nem "turbózhatja fel": ja, megteszi helyette ugyanezt az ms.
egyébként meg a trend az, hogy a winphone bukás, már a bada is megelőzte. [link]
a piac nem igazolja az ms törekvéseit.
Szerk: komolyan hiszem, hogy a winphone eladások még itt sem tartanának, ha az ms nem maffiamódszerekkel terjesztené a szoftvert.
-
sh4d0w
félisten
Még tetézed is...
Szerinted a nagy OEM PC-gyártók nem akarják majd eladni az általuk összeszerelt PC-ket? Pl. a Dell? Szerinted ők nem gondolják, hogy marketing szempontból értékesebb a logóval ellátott gép, mint nélküle? Szerinted az amerikai átlagpógár kész gépet vesz, vagy bemegy a helyi garázsbótba és összerakatja? Netán ő saját maga fogja összerakni?
#113: gondolom biztosra tudod, hogy a 300 millióból senki... de ettől még ők is a kész gépet fogja megvenni a "hülyeazértnemvagyok" bolt helyi megfelelőjében.
anulu: a W8 desktop verziónak része a Hyper-V. W8 ingyenes? Továbbá: ki és miért kötelez arra, hogy virtualizáljam a Linuxot?
-
attila9988
őstag
Még ha igazad is lenne az "összeintegráltság" előnyeit illetően, ez akkor is a felhasználási lehetőségeket korlátozó megoldás. Ha én egy számítógépet veszek, akkor azt nem kizárólag azért teszem hogy a windows 8 fusson rajta, hanem bármilyen egyéb szándékom is lehet vele. Ha pedig ilyen módon le van butítva - igen, ez a szó jó ide - akkor már a felét se éri annak, amennyibe kerül.
-
sh4d0w
félisten
Bazz, mekkora csúsztatás.
A világon nem csak desktopokon vannak linuxok, hanem szervereken is, ergo nem csak ennyi embert érint szarul a Microsoft legújabb versenyellenes magatartása, hanem sokkal többet.
GoodSpeed: hogy te mit feltételezel és mi a rögvalóság, két külön dolog. A hardvergyártók új drivereket sem voltak hajlandók írni a régebbi eszközökhöz Win7-re (pl. tunerekhez), mondván: ha Win7 alatt akarsz ilyen cuccot használni, vedd meg az újabb (egyébként az előbbivel teljesen megegyező) cuccot, ahhoz csináltunk Win7 drivert.
Ha az alaplapgyártó 2x is eladhatja ua. lapot, akkor le fogja szarni, te mit feltételezel és ha W8-at akarsz használni az ő lapjával, akkor szépen megveteti veled a rev2-3-4-5... -öt ua. lapból. Te pedig ehhez felállva tapsolsz - gratula.Egyéb: ki és milyen alapon írja elő nekem, hogy Linuxot csak a M$ hypervisorában használhassak? Ki és milyen alapon írja elő nekem, hogy Linux használatához meg kelljen vennem a Windows-t? Na, itt repül a választás szabadsága.
-
attila9988
őstag
a Windows Phone
Telefonnál, és tábla vacaknál nem is baj, ott úgysem akar az ember semmit változtatni az alapon, a készüléket a software -el veszi, azért amit a software tud.
de igazán jól működő rendszereket csak korlátok bevezetésével lehet építeni
Ennek teljesen ellent mond a tény, hogy a pc pl pont azért jutott idáig, mert az gyárt hozzá alkatrészt aki akar, és az ír hozzá programot aki akar. Ha teljesen stabil, válogatott cuccokat akarsz amit leellenőriztek minden irányból, arra ott a windows plecsni. Ehhez nem kell ellehetetleníteni a többieket.
Egyébként az "igazán jól működő" rendszer mitől működne jobban ha csak annyi a változás, hogy kierőszakoljuk, megtiltjuk hogy más is rákerülhessen? Ha nem tennénk is úgy működne.
-
törölt tag
mondjuk úgy, hogy téged nem érdekel. érdekes lenne, ha mondjuk az IBM meg HP kijelentené, hogy akkor mostantól bevezetnek egy olyan újítást, hogy ezentúl csak GPLv3 licenszű bootloadert engednek bootolni a szervereiken. de azért virtualizálhatsz rajtuk Windows-t, ha nagyon szeretnél. tökre jó lenne, nem?
vagy ugyanez mondjuk mobilon. -
imibogyo
veterán
Akárhogy számolom, a világban található számítógépek számának (2008-ban volt 1 milliárd a desktopok száma, most olyan 1,2-1,5 milliárd között lehet) ha az egy százalékát veszem csak, akkor is 12 000 000 emberről van szó. Hát ba+, az tényleg semmi.
És az ilyen felmérésekben általában az elsődleges rendszerre kérdeznek rá, nyugodj bele, hogy úgy mint én (tehát második, harmadik rendszernek) még sokkal többen használnak nem Windows alapú rendszereket.
Tehát óvatos becsléssel is 20 millió emberre tehető, az aki szeretné a nem Windows rendszereket továbbra is használni.
Ja és ne felejtsük el, hogy a rengeteg általad windowsos gépként megjelölt eszköz használójának esélye sincs áttérni linuxra, vagy bármi másra, mert megköti a kezét a munkahely, vagy más licenc.
Tehát ez megint nem mérvadó.És itt nem arról van szó, hogy nincs jóval több win user, hanem arról, hogy ez demagógia, hogy a többi nem számít, és ez így jó ahogy van.
Ettől függetlenül én is elsődlegesen Win user vagyok, de nem örülnék egy ilyen kikapcsolhatatlan funkciónak az alaplapomban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
"a Linux pedig képtelen biztosítani."
Milyen összemosó duma ez?
Idézet a cikkből:
egy aláírással hitelesített Linuxhoz egy olyan bootloaderre lenne szükség, amelyik nem GPL-licencelésű, a GPLv3 ugyanis előírja, hogy a forráskóddal együtt az annak futtatásához szükséges kulcsokat is szabadon hozzáférhetővé kell tenni, ami itt nem lehet opció.szerk: ahogy erre sheratan is rámutatott.
-
törölt tag
a nyilatkozatokból ugye kiderül, hogy nem technikai korlátai vannak az implementálásának, hanem liszensz miatt nem lehet betenni egyik jelenlegi bootloaderbe sem a funkciót.
de ennél nagyob probléma, hogy elvileg hamarosan a kernel is bekerülne a bootloaderbe linux eseténe, ami azt jelentené, hogy ha ezzel a zárt licenszű publikus kulccsal írnák alá, akkor zárttá kellene azt is tenni, ezt meg nem akarják bevállalni, ahogy a MS sem akarja nyilván bevállalni, hogy opern source legyen a Win. -
moonman
titán
jahbocs, NFS alatt nem inkább az ext-re gondoltál? merhogy NFS van egy ideje.
-
tuser
aktív tag
Ez max az elmaradott winnek "biztonsági funkció", fejlettebb rendszerekkel csak nyűg.
Vagy te tán bekapcsolva tartod a BIOS -ban a MBR védelmet ?
#77 :
Az NFS -t 20 év alatt se tudták implementálni ... grat ?
Amúgy nem az UEFI az elmaradott, hanem az a rendszer ami csak ilyen módszerekkel tudja bevédeni magát.
"Trollkoma"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- Egyedi PC összeszerelés Tökéletes színséma, prémium kábelmenedzsment, alkatrészfestés!
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged